magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Megbeszélés

Nem tudom kik a készítők, de fantasztikusan tehetséges angol humoristák (legalábbis brit angolt beszélnek), a számaik telitalálatok.

A kedvencem ez:

Vagy jó a képzelőtehetségük vagy dolgoztak nagy cégnél.

Igyekeztem magamat mindkét rendszerben távol tartani a karriertől, így szerencsére kevés ilyen élményben volt részem. De azért láttam ilyet a valóságban, mind rendszerváltozás előtti kommunista értekezletet, mind azt követően liberális tanácskozást. A megdöbbentő: hatalmas a hasonlóság az eltérő szavak ellenére.

A legfontosabb: a valóságtól való távolságtartás alapvető követelmény. Az értékezlet valamiféle önmagáért való dologgá válik, ahol mintha egy filmben lennénk: maga a film a téma, minden külső elem irreleváns.

Lelkes liberális koromban még hittem, a kapzsiság, a profitéhség elegendő szervező erő, képes ésszerűséget teremteni, hiszen a tőkésnek nem érdeke pazarolnia pénzét marhaságokra. Később, már visszafogottabban liberális koromban ilyen illúzióm nem volt, már csak - Churchill mintájára - "rossz, de minden más rosszabb" alapon viszonyultam a polgári rendhez,

Kiderült: semmi se igaz ebből. Hiába van fent a tőkés a maga profitérdekével, amint létrehozza a céget, az önálló életre kel, még akár a tulajdonosával is képes harcba kelni. S a Cég elkezd élni, küzdeni saját magáért, jönnek a felesleges szervezeti egységek, abszurd tervek, értelmetlen folyamatok. S a Cég erős, simán átveri a tulajdonost is, hiszen az nem látja át a tevékenységet, így könnyedén beadható neki, hogy a sok felesleges elem abszolút szükséges, nélkülük leállna a profittermelés.

A karrierhez a legközelebb kettővel ezelőtti munkahelyemen voltam. Felmondott a projektvezető, a helyére került az egyik részlegvezető, az ő helyére az egyik csoportvezető. Pont a miénk. Szóval kellett új csoportvezető. Meghirdették, s a levegőből sugárzott: nekem kell jelentkeznem. Jól bevált módszeremmel hülyének tetettem magamat, s persze nem jelentkeztem. Szerencsére a hatályos cégvezetési elvek között szerepel, hogy az ambíciózus kollégákat kell kiemelni, s nem az ambíciótlanokat, így megmenekültem. Mert azért mégis más az értekezleten hallgatva bólogatni, mint megszervezni egy ilyet.

 

 

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3218051590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.03.03. 11:13:08

a nagyvállalatok pont úgy működnek, mint a politikai pártok. személyzeti politika van. a lojalitás az elsődlegesen. és a hozzárétés másodilagos.

éppen most járt erre nagy 2 miniszter (orbán nevezi így). és tartottak sajtótájékoztatót, ahol elmondták, hogy a debreceni egyetem már nem egyetem, hanem egy cég (ezt mondta a miniszter úr) és annyira sikeres, hogy nagyon. és utána a rektor úr beszélt a vállalati partnerségről és a kompetenciákról, és hogy amerikából "márta asszony" (az egyik hedge fund kirendelt helytartója) is nagyon elégedett. és olyan csodát, amit debrecenben lát még nem látott sehol. pedig ő bosztoni. szóval látott már egyet s mást. és fantasztikusan a sikerek.

végül is eddig egy projekt sem hozott semmilyen pénzügyi eredményt a köz hasznára. viszont jól keresnek vele a haverok. és az új futball stadion is kész lesz. az nb3-ba nulla azaz nulla nézővel. és mindezt százmillárdos költségvetéssel sikerül megvalósítani, fenntartani.

ha elég sok pénz van a felsővezetés kezében, akkor az egyszerűen fenntartja ezt az "elitet". és a többinek meg pitiznie kell. mint a multiknál.

szóval itt már az egyetem is egy cég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.03. 11:20:07

@cvsvrs:

S így működnek a nagy nemzetközi szervezetek is, pl. ENSZ, Világbank, s a többi sóhivatal.

2023.03.03. 11:38:17

ez egy mai hír.

INNOVATÍV ÜZEM ALAPKÖVÉT TETTÉK LE DEBRECENBEN
Letették a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem alapkövét Debrecenben.

a debreceni egyetemnek része a "nemzeti-gyártó-kutató" középüzem. és nagyon innovatív. (és ez nem vicc. ez létesült most.) úgy általában gyárt, kutat, oktat, amit csak kell. ez a "középüzem" jó lesz mindenre. a lényeg, hogy a haverok betonozzanak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5517/230303nemzetigyartouzem_ksz_(2).jpg
a potentátok kiállnak a homokra ideiglenesen lerakott műkőre. a munkások kihozzák az asztalt díszterítővel. mégis csak miniszter is jön. mondjuk az már nem megy ki a terepre.

a minszter beszédében kiemelte, hogy ma az összes lakossági és kis- és középválllati hitel több mint fele állami támogatással valósul meg. nyilván ez erősíti az innovációt és a kutyafülét. egyetlen probléma van. ezt mindenki tudja. brüsszel és a szankciók.

viszont megépül a "mindentudó" "innovatív" középüzem.

2023.03.03. 12:14:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy másik mai hír.

Papp László: Debrecenre Németországban is jó példaként tekintenek
Berlin – A polgármester Berlinbe utazott Barcsa Lajos alpolgármesterrel. A látogatás első napján egy német-magyar üzleti fórumon vettek részt.

Az első este a cívisváros gazdasági sikereiről, a város fejlődéséről és a német-magyar gazdasági kapcsolatokról zajlott a beszélgetés üzletemberekkel, politikusokkal. Papp László és Barcsa Lajos találkozott még Györkös Péter nagykövettel is a berlini nagykövetségen.

megbeszélték a politikusok és velük összefonódó üzletemberek, hogy nagyon sikeresek. csak ezek a nagyon sikeres cégek folyamatosan egyre nagyobb hitelekre és növekvő állami támogatásokra szorulnak. és a német autógyárak kínai tőkeimport nélkül nem működnek. viszont magyarország élen jár majd az akkumulátorgyártásban és végrehajtja a "zöld fordulatot". ehhez kell debrecen.

a rendszer azonban folyamatos külső finanszírozásra szorul. ha nincs az olcsó orosz nyersanyag és ha nem lesz olcsó kínai készáru, akkor a nyugati jóléti rendszer nem lesz tartható. persze a nyugat a félkész termékek gyártását és az összeszerelést igyekszik kiszervezni. nekem úgy tűnik, hogy a nyugat-európai cégek innovációja is egyre inkább a múlté.

a szocializmus visszavezetése lehet az elsődleges cél. az, hogy az európai uniónak nevezett kgst 2.0 fenntartsa magát valahogy. szerencsére belső problémák lesznek amerikában és ázsiában is. és talán afrika nem söpri el a kontinenst. ezért képez debreceni egyetem most kb. 5 ezer afrikaiat a francia és a britek gyarmatokról. full scholarship. magyar kormány fizeti a tanulmányok önköltségét.

orbán valójában szinte mindenben kiszolgálja a nyugati érdekeket.

Mr. Hyde 2023.03.03. 13:39:51

Nekem is általános tapasztalatom, hogy a legtöbb vállalkat tele van olyan napi gyakorlatokkal, rutinokkal, amelyek nyilvánvalóan és bebizonyíthatóan ténylegesen is csökkentik a profit mértékét, arányát.

Korábban azt hittem, hogy a tulajdonosi, topmenedzseri kör nincsen tisztában ezzel.

Aztán rájöttem, hogy a tulajdonosi, topmenedzseri kör tisztában van ezzel.

Ezek a szertartások nem a profit arányáról szólnak ugyanis, hanem annak fenntartható áramlásáról.

A lényegük a vállalat feletti _kontroll_ kifejezése. Maga az irányítás az, ami ezekben a rutinokban, szánszokban megjelenik.

A tulajdonos ugyanis nem attól fél a legjobban, hogy nem fogja tudni ténylegesen kimaxolni az objektív feltételek mellett elvileg elérhető legnagyobb profitot, hanem attól, hogy a vállalat (vagyis a tőke) feletti abszolút befolyása csökkenhet.

A "fölösleges" meetingek, beszámolók azért vannak, amiért a hadseregben az alaki gyakorlatok. A hierarchia gyakorlása a rutinos engedelmesség érdekében.

A tőke nem csak gazdasági, hanem egy uralmi viszony is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.03. 13:44:13

@Mr. Hyde:

Egy példa erre.

Korábbi munkahelyemen visszahozták az irodai munkát az otthoni helyet, pedig:
- csomó plusz költséget jelent, tényleg sokkal drágább,
- sokan csak emiatt mondtak fel.

De mégis!

Egyszerűen a modern kapitalizmusban a profit már nem ír felül mindent.

Gery87 2023.03.03. 15:05:06

@Mr. Hyde:

Pontosan.

"A tőke nem csak gazdasági, hanem egy uralmi viszony is."

Minden nedves álom ellenére ezért nem lesz elterjedve az otthoni munkavégzés sem.
Mert a kontrollt nem tudják annyira gyakorolni.

A másik oka ezeknek a felesleges pótcselekvéseknek amiről egy korábbi cikk is szólt:
Előbb-utóbb olyan pozícióba kerül a dolgozó amihez nem ért.
De senki nem akarja hogy kiderüljön az alkalmatlanság vagy a pozíció értelmetlensége.
Ezért felvesznek még 3 másik embert, akik ugrálnak helyette, ők is felbuknak ők is felvesznek még 3-at.
Így lesz a multik dolgozóinak fele irodai léhűtő, akiknek nagy részére semmi szükség.

vergyula 2023.03.03. 15:19:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Gery87: Elterjed az. Már el is terjedt. Amelyik cég nagyon ellenáll, az versenyhátrányba került. Nemrég olvastam, hogy Mo.-on a dolgozók fele tervez munkahelyváltást. Az egyik fő ok, hogy otthonról dolgozhasson. Sokan akár kevesebb pénzért is.

"olyan pozícióba kerül a dolgozó amihez nem ért" - Van olyan is, amikor a dolgozó a "nevezzetek már ki valamivé"-sírást hallatja, és pozíciót kreálnak neki. Dolgoztam ilyen helyen, rengeteg új pozíció született, és az oda került emberek nem is feltétlenül voltak alkalmatlanok. Inkább nagyrészt kihasználatlanak. A vízfej egyre nőtt, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a cég néhány év múlva bezárt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.03. 15:29:20

@vergyula:

Junior, Senior, Junior Expert, Senior Expert, Assistant Team Lead, Team Lead. Ezek voltak az alsó fokok a Kólánál. Nem vicc.

Plusz volt Alpha, Beta, Gamma, Delta ezeken belül.

Gery87 2023.03.03. 16:36:10

@vergyula:

Terjedjen, ha így van az csak jó.

Gery87 2023.03.03. 16:36:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És gondolom arra hogy ezeket a titulusokat kitalálja arra is volt egy ember, meg a helyettese:)

Serény Vélemény 2023.03.03. 19:53:17

@Gery87: Egyszer egy bankhoz elmentem egy felvételi beszélgetésre. A hr-es csaj úgy mutatkozott be, hogy ő x.y humán erőforrás generalista. Aszittem elröhögöm magam.
De most már én is "specialista" vagyok, mert az egy számmal nagyobb farkat jelent, mint a "munkatárs". Efölött már csak a "szakértő" van, meg a főnökség.
Nálunk még azt is eljátszották, hogy a csoportvezetőket átnevezték csoportirányítóvá. Hogy még a nevükben se legyen semmiféle "vezetői" attitűd, ha már a bérükben sincs...

Serény Vélemény 2023.03.03. 19:59:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A videó meg nem vicc. Voltam már ilyen helyzetben, hogy egyszerűen nem bírtam elmagyarázni, hogy akármit csinálnak is, azt a riportot amit akarnak, ezekből az adattáblákból nem lehet összehozni, mert bénán csinálták a tervezésnél az egészet. Valami olyasmi volt, hogy az adattáblából nem lehetett megmondani, hogy egy ember egy adott pillanatban ténylegesen mit csinált, mert lehetett az is, hogy két dolgot csinált egyszerre, de az is, hogy egy dolgot csinált, és a másik az tévedésből lett rögzítve.

erol 2023.03.03. 21:08:03

Tényleg nem kötekedni akarok, de sohasem dolgoztam multinál, sőt a baráti, ismeretségi körömből sem senki. Mi lehet az oka, hogy mégis jobban teljesít egy multi, mint egy szocialista vállalat? Vagy igazából nem is teljesít jobban? Tényleg teljesen ugyanaz?

Wildhunt 2023.03.03. 21:17:45

@erol: a multik gyakorlatilag adómentesen működnek. Abba belefér.

Serény Vélemény 2023.03.03. 21:31:27

@Wildhunt: Hát...
A bezzeg iKEA egy alapítvány.
Nyilván a fejlett nyugaton mindenki szeret adózni...

Wildhunt 2023.03.03. 21:32:25

@erol: plusz a méretükből kifolyólag el tudnak végezni olyan projecteket akár előfinanszírozással, amit más nem. Kockáztathatnak olyan beruházásokat (pilot projectek) amibe kisebb cégek simán belebuknak ha nem sikerül. Olyan beszállítói árakat alkusznak ki, amit más nem tud. Stb.
A szocialista vállalatok is megtehették volna ezek nagy részét, de nem volt rá szükség, ezért a pártvezetés az ilyen önállóskodást rendszeresen stornózta. A Veréb is Madár c. filmben ez (bár mellékesen) elég jól be van mutatva.

Wildhunt 2023.03.03. 21:33:49

@Serény Vélemény: az IKEA is multi. A legkörnyezetszennyezőbb munkákat például kiszervezte munkácsra.

Serény Vélemény 2023.03.03. 21:38:59

@Wildhunt: Á, dehogy! Az Unilever, ami előtt beléptünk az eu-ba, Magyarországon gyártott mosóport olyan technológiával, amivel otthon már nem lehetett. Aztán amikor beléptünk, a gyártást átvitte Romániába, mivel az akkor még nem volt eu tag. Aztán amikor a románok beléptek, akkor... gondolom Ukrajna lett a következő.

Gery87 2023.03.04. 03:18:07

@Serény Vélemény:

:)

Nekem erről mindig az oszmán szultán címei jutnak eszembe.
Címhalmozás, ha más nincs.

Hofi is megmondta:

"Látod ezt (vörös csillag kitüntetés)?
Ezt nem adják ám akármire!
....
Nekem ebből van otthon 1,5 kiló!"

Gery87 2023.03.04. 03:21:33

@erol:

Bizonyos méret fölött már csökken a piac, a verseny szerepe.
Részben korrupció, kapcsolatok, adómentesség, támogatások, pályázatok stb meg hát a méret miatt.

Nekem is mesélték: nem is olyan nagy magyar cég, ott áll üresen 500 millió forintnyi présgép a csarnokban, mert valami pályázat miatt kellett....nem használják semmire. de belefér...nem számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.04. 04:02:02

@Serény Vélemény:

Én abszolút nem vagyok HR-ellenes.

Fontos szerepe van az emberek kiválasztásában.

Csak túl van az egész misztifikálva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.04. 04:06:36

@Serény Vélemény:

Pedig minden ilyen eset hatalmas lehetőség.

Lehet alakítani egy megoldó csapatot, aztán az tart még 15 megbeszélését.

Hosszú multi-múltam alatt számtalanszor láttam ilyet.

Annak idején a Nokia több tízmillió dollárt költött arra, hogy az ügyfálszolgálat ezentúl nem "Nokia Customer Service", hanem "Nokia Care". Nem vicc.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.04. 04:12:06

@erol:

Alapvetően el kell érni egy adott szintet, s onnan már nem lehet bukni.

Valós teljesítményt addig kell nyújtani, míg ez a szint még nincs meg.

Onnantól nem teljesít jobban. Csak a nevek másak. Nem párttitkár és szakszervezeti bizalmi van, meg marxista marhaságok, hanem ugyanez liberális verizóban, túlzott HR-csapat személyi trénerekkel, meg mlm-szerű marhaságok.

A legviccesebb azt látni hogyan lesz a nyugati ötletekből valami más kelet-európai környezetben. Nálunk még a józan ész túl erős, így jellemzően a sok marhaság emberarcúbbá válik.

2023.03.04. 11:35:19

@erol:
azért, mert az amerikai és a nyugat-európai egyetemek jobbak, mint a kelet-európaiak. ha székesfehérváron van egy műszaki főiskola, ami kellőképpen fel van szerelve és képes autóbuszt gyártani (prototípust fejleszteni és a gyártáshoz szükséges gépsort előállítan), akkor egy szocialista buszgyár dolgozói részvényekkel is lehet közel olyan hatékony, mint a kapitalista. csak ez jelenleg nem cél.

_Neville 2023.03.05. 12:16:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erre írtad, hogy utána az ügyfelek meg nem értették, ki mit kér, mikor felvettétek a telefont :D
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása