magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hamis közösségi érzet

A legsajátosabb, legszánalmasabb dolog az influenszer, aki komolyan veszi saját magát, valami teljesen értelmetlen dologban.

Mert van az igazi influenszer, két típusú:

  • valamit csinál, komolyan, majd megkeresik reklámajánlattal, s ezzel él,
  • eleve minden csak a pénzért van a tevékenységben;

mind a kettőnek megvan a maga helye.

A szánalmasság az, hogy bemegyek az elitistának kikiáltott helyre, ott vállalom a hely minden idióta korlátát, kifizetem a hely költségeit, ezek mindig túlárazottak, s csak azért ilyenek, mert ez az elitista imidzs szükséges része. Aztán pedig baromi büszke vagyok magamra, hogy bemehettem oda!

Olyan, mint az "azért celeb, mert celeb" őrület.

Ennek internetes verziója a moderált vitafórum, különösen az előmoderált fórum vagy blog, De ilyen érzést kelt az olyan közösségben való tagság is, mely nem nyitott bárki számára.

Pont az elletétje, mint amit Woody Allen mondott: "Soha nem csatlakoznék olyan klubhoz, amely felvesz tagnak hozzám hasonlókat.".

Mint manapság az elitklubok. Ma már a befolyásos emberek nem szabadkőműves páholyba lépnek be, hanem elit golfklubba. Akkor is ha nem akarnak golfozni. Hanem csak mert oda kevesen léphetnek be. Meg azért kell x tárgyat megvenni, mert a "jobb" embereknek van.

A kisembereket szerencsére a probléma ritkán érinti közvetlenül. Hiszen eleve nincs pénzük a legtöbb hasonló marhaságra. Viszont így is óvatosnak kell lenni, mert a liberális propaganda folyamatosan támad.

A napokban döbbentem rá, elő vagyok fizetve öt darab szolgáltatásra, s ezekből simán kiváltható három. Az egyikben még azt is észre vettem magamon, hogy bizonyos büszkeséget érzek tagságom miatt. Mintha lenne ennek bármi értelme: egyszerűen megfizetek valamit, amit nálam rosszabb anyagi helyzetben lévőknek nincs lehetőségük kifizetni. Rádöbbentem: azoknak van okuk büszkeségre, akik nem fizetik ki, s rajtam kellene röhögniük, hogy én meg kifizettem.

Másnap léptem is: megszüntettem minden előfizetést, ami nem abszolút szükséges. Kellemes érzés elhagyni az elitet, még akkor is, ha ez kismértekű.

Csak egy példa. A Twitter tervezi, hogy a botokat fizetőssé teszi. Eddig teljesen ingyenesen lehetett náluk csinálni botokat. Ezek lényege: automatikus posztolás. Már kaptam is tőlük valami ajánlatot mint botüzelmetető, hogy x naptól évi nem is tudom mennyi összeg lesz a botüzemeltetés. Spontán erakcióm: nem fogok fizetni, egyszerűen nem fogom használni a Twittert, s kész.

Vakmerő azért nem vagyok. Előfizetője vagyok a Microsoft Office 365-nak. A havidíj rendkívül alacsony. S eddig még nem mertem megszüntetni. Magukat az alkalmazásokat még pótolni tudnám mással, de az 1 TB felhő nagyon vonzó dolog, ezt nincs mivel kiváltani. Szóval ezen még gondolkodom, vajon nem túl liberális magatartás-e Office 365 előfizetőnek lenni.

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7418121382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.05.14. 15:33:44

a probléma, hogy a politikai pártokba nincs szabad belépés.

egyébként ha lenne és a párton belül szabadon létre lehet hozni platformokat, akkor a többpártrerendszer értelmét vesztené.

ha az usában egyetlen amerikai néppárt lenne és abban lenne egy demokrata és egy republikánus platform és szabadon létre lehet hozni egy harmadikat, akkor ez utóbbi is könnyedén nyerhetne, hiszen a harmadik utas pártoló tagok ugyanúgy hozzáférhetnek a erőforrásokhoz (pártvagyon, média), mint a két szélső tábor. valószínűleg ebből centrizmusból nőne ki az elit.

a magyar közélet szerkezete az amerikaiahoz hasonló. magyarországon is orbánnak is fontos, hogy ne legyen normális ellenzéke, kell, hogy egy gyurcsányja. és megfordítva.

Gery87 2023.05.14. 20:02:43

"A kisembereket szerencsére a probléma ritkán érinti közvetlenül. Hiszen eleve nincs pénzük a legtöbb hasonló marhaságra. Viszont így is óvatosnak kell lenni, mert a liberális propaganda folyamatosan támad."

Nem kell félteni a kisembert, a kisember ősidők óta szintén csinál presztizsből marhaságokat, - persze nem belép valahova, hiszen közösségi érzése nulla közeli - pl hitelből új autót vesz, valami ocsmány de drága cipőt, 30 éves- olcsó, valamikor prémium - lefosott német kocsit venni, drága telefont venni 3 év törlesztővel, fél évig spórolni valami fesztiválra stb.

Yorg 2023.05.14. 20:53:30

A magyarországi akkugyárellenes uszítás őshazájában, Gödön nagy fölénnyel nyert a Fidesz által támogatott jelölt. A nép egyértelműen jelezte, hogy hidegen hagyja ez a hisztéria. Vajon cvsvrs leszáll majd a döglött lóról? Nem valószínű, a fejében kavargó káoszt eddig se nagyon befolyásolták a külvilág eseményei.

2023.05.14. 21:12:33

@Yorg:
a fideszt a fidesz fogja megbuktatni. nem a dk. hanem a fidesz. és nem rövid, hanem középtávon.

2023.05.14. 21:32:05

@Yorg:
a gödi gyártelep nincs elméretezve. a debreceni kérdéses.

Yorg 2023.05.14. 21:41:35

@cvsvrs: Melléduma. Az ottani "civilek" szerint az is el van méretezve, Göd egy bő 20 ezres város. Sajtószabadság van Magyarországon, bármi, amit megkérdőjeleznek, és kellő sajtónyilvánosságot kap, az ilyen alapon "kérdéses". A lényeg: a gödiek nagy többsége leszarta az akkugyárellenes uszítást, és ezt tette a debreceniek nagy többsége tavaly, és ugyanezt fogja tenni jövőre is. Ideje lenne leszállni a döglött lóról, még addig, amíg nem csak te, meg Kanász-Nagy Máté maradtok rajta.

Wildhunt 2023.05.14. 22:11:49

@cvsvrs: szóval a Fidesz marad hatalmon, de az már egy ideológiailag fejlett Fidesz lesz. Köszönjük Emese.

2023.05.14. 22:21:14

@Yorg:
a kérdés az, hogy a debreceni gyártelepet a valóságban sikerül-e megépíteni és működtetni. ha igen, akkor a fidesz nagyot nyer. ha nem, akkor nagyot veszít. és ezt kínaiak fogják eldönteni. nem a samsung, akiknek van lakossági üzletágunk, tehát nekik ügyelni kell a népszerűségükre. hanem olyan cégek, akiknek egyáltalán nem kell ezzel törődniük. és nagyobbrészt kínaiak.

ez majd elválik. eldől a valóságban.

2023.05.14. 22:42:58

@Wildhunt:
ez nem ideológiai kérdés.

ezen a térképen láthatod a gyártelepet.
scontent.fbud6-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/345249794_611074647742891_1912445090177679503_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=CTnXUM359xAAX8xpHIl&_nc_ht=scontent.fbud6-3.fna&oh=00_AfCjYiiY5A89LdXZReqeC3d2HZorjt8BWWvGGs3a1VOG-g&oe=64660CB1
és kérdés az, hogy oda tudnak-e vinni 1-2 éven belül 5+ ezer embert? kik lesznek azok? hol fognak lakni? stb.

Yorg 2023.05.14. 22:55:34

@cvsvrs: Ez csak olyan zavaros gondolkodásúaknak kérdés, akik a saját hajuknál fogva akarják felemelni magukat, meg a fidesszel megbuktatni a fideszt. Senki másnak. Még a többi akkugyárellenes se mond ilyen baromságot, hogy a kínaiak először szórják ide a pénzt számolatlanul, majd hirtelen úgy döntenek, hogy bocs, mégse. Csak te. Csak hogy a fidesz megbuktathassa a fideszt, és eljöhessen a reformszocializmus.

"nem a samsung, akiknek van lakossági üzletágunk, tehát nekik ügyelni kell a népszerűségükre."

Ez meg akkora baromság, hogy arra szavak sincsenek. Akkor ennyi erővel az is kérdés, hogy az iváncsai gyárat építő SK Innovation a valóságban működtetni fogja-e a már majdnem kész gyárat, mert nekik sincs lakossági üzletáguk.

Yorg 2023.05.14. 22:59:45

@cvsvrs: "kik lesznek azok?"

Mégis milyen választ vársz erre a barom kérdésre? Mondjuk meg neked név szerint?

2023.05.15. 07:40:12

@Yorg:
ha ez a beruházás megvalósul közelítőleg úgy, ahogyan azt a fidesz eltervezte (szerethető hipermodern üzem), akkor az eredmény felemelkedés. és ha nem, akkor bukás.

ehhez 10+ ezer főt foglalkoztató óriás gyártelephez első blikkre egy százhalombatta méretű szatellit város hiányzik debrecenből. nem pest mellett gödön, nem dunaújváros mellett iváncsán. hanem debrecenben.

ha ez tévedés, akkor nyilvánvalóan a fidesznek lesz igaza. és megannyi kérdés van. ha ezeket a fidesz megválaszolja a gyakorlatban, akkor a fidesz szavazókat nyer. ha nem, akkor nem.

Yorg 2023.05.15. 08:04:16

"(szerethető hipermodern üzem)"

Hagyd már ezt a baromságot! Miért kéne egy gyárnak "szerethetőnek" lennie?

"ha ez a beruházás megvalósul ... akkor az eredmény felemelkedés. és ha nem, akkor bukás."

A gond ott van, hogy ezzel a megfogalmazásmóddal azt sugallod, mintha azonos valószínűségű eseményekről lenne szó. Ezzel szemben a valóságban a második esemény megvalósulásának esélye elenyészően csekély.

"nem dunaújváros mellett"

Dunaújváros egy 42 ezres város. A debreceni beruházás nem nagyobb annyival arányaiban az iváncsainál, mint amennyivel Debrecen nagyobb Dunaújvárosnál.

"és megannyi kérdés van."

Ezek kivétel nélkül rossz, hazug kérdések. Nem minden kérdés értelmes.

Serény Vélemény 2023.05.15. 09:29:33

@Yorg: Általában a hisztériakeltés zavar. Én pl honnan a francból tudjam, hogy a debreceni, vagy akármelyik akkugyár értelmes beruházás, vagy nem? Nem politikusi lózungokból, meg a konkurencia által finanszírozott hőzöngésekből szeretném tudni, mert abból nem lehet megtudni.
Miközben egyébként bizonyos kérdésekben megy a hisztériakeltés, máshelyütt - például itt, nálunk az m0 déli szakasza mellett - akkora raktár- és mittoménmi kapacitás épül fel, hogy csak bámulok, hogy mi a bánatot fognak ezekben a sokezer négyzetméteres dobozokban csinálni?
épült kb 15-20 darab(!) olyan logisztikai központ, amelyek egyenként is 20-40 darab kamion egyidejű rakodására alkalmasak.

Yorg 2023.05.15. 11:09:58

@Serény Vélemény: Szerintem az, hogy Budapest és környéke kezd regionális logisztikai központ lenni, alapvetően jó dolog. Egyébként a Budapest-Belgrád-(Pireusz) vasútvonal fejlesztése is ezt segíti elő. Akörül is mennyi hiszti volt/van, istenem!

2023.05.15. 11:15:44

@Yorg:
ha kivétel nélkül hazug kérdések, akkor a fidesz ezzel nagyot nyer. ha nem, akkor nem.

2023.05.15. 11:16:32

@Yorg:
csak nincs semmiféle budapest-belgrád vasútvonal. a kínaiaknak fontosabb lesz tajvan, mint pireusz.

Yorg 2023.05.15. 11:25:05

@cvsvrs: Már megint úgy csinálsz, mintha ezek azonos valószínűségű eshetőségek lennének. Valószínűségszámításról nem hallottál?

Yorg 2023.05.15. 11:28:17

@cvsvrs: Ne hazudj!:

"Száguld a Budapest–Belgrád-vasút Szerbiában
Működése első évében közel hárommillió utast szállított a Budapest–Belgrád-vasút elkészült, Belgrád és Újvidék közötti szakasza. A vonalat a következő lépésben Szabadkáig hosszabbítják meg."

www.vg.hu/logisztika/2023/03/szaguld-a-budapest-belgrad-vasut-szerbiaban

2023.05.15. 11:59:23

@Yorg:
ez egy 2015-ben indult projekt. és ennyi a kormányzat bejelentéstől számítva 8 év alatt épült meg. paks2. 2012-es. és? vagy mondjuk a fudan egyetem lekerült a napirendről.

Yorg 2023.05.15. 12:15:48

@cvsvrs: Ne tekeregj! Azt mondtad, hogy nincs. Ezzel szemben épül. Az, hogy nem olyan gyorsan, ahogy szerinted kéne, nem jelenti azt, hogy nem fog megépülni. Ez is milyen hülyeség, hogy Tajvan fontosabb Kínának. Fontos ez is, meg az is. Meg még millió más projekt.

"paks2. 2012-es. és?"

Nézd meg milyen gyorsan épülnek atomerőművek mostanában a világban. Pl. a most átadott finn 18 évig épült. És ahhoz nem volt olyan nyugati ellenszél, mint Paks 2-höz.

"vagy mondjuk a fudan egyetem lekerült a napirendről."

Igen, az olyan faszkalapok miatt, mint pl. te. Gratulálhattok magatoknak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.15. 12:19:52

@Yorg: ezt én már várom amúgy. Temesvárra is le lehetne jutni sokkal rövidebben, mint ahogy a vacak sínpályán az éjszakai vonat lenn is van hamar, csak ugyebár ébresztő van a határon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.05.15. 12:24:08

@Serény Vélemény: nemcsak. Házi elmebetegünk szokott filozofálgatni delíriumában fizetett ezekrőlazokról, itt azonban simán megérhet bármelyik konkurrensnek lefizetett politikai hülyéket, nemcsak cégeknek, országoknak is.
Már írtam sokszor az állítólag megtörtént anekdotát, hogy a cár, amikor meghallotta a liberium veto bevezetését, utasította a pénzügyminisztert valami drága beruházásra. A miniszter hüledező arcát látva hozzátette: ne aggódjön, a lengyel parlamentben az eddigi többszáz helyett már csak egy embert elég lesz megkennünk.

2023.05.15. 13:55:13

@Yorg:
aki azt gondolja, hogy a fidesz ettől a debreceni iparteleptől népszerűbb lesz a gondolja. és költsön felőlem százmilliárdokat lázár minisztériuma erre. tolják bele a pénzt. és emiatt tegyenek félre beruházásokat. ha úgy gondolja valaki, hogy ezzel a fidesz nyer középtávon, akkor csak hajrá.

Gery87 2023.05.15. 14:54:29

@Yorg:

Talán köze lehetett a fidesz győzelméhez annak is hogy a valasztó korúak jó része (főleg aki el is megy szavazni) nyugdíjas, nem fognak már dolgozni pláne nem akku gyárban, jelentős részük tökhülye vénségére és persze ott vannak azok is akik félnek hogyha nem a kormánypárt győz akkor semmi forrsát nem kapnka.
A város másik része meg nem a gyár mellett lakik és pont leszarja mi a problémája annak aki igen.
Ennyit a magyar rögvalóságról.
És akkor a fanatikus hülyékről, akik akkor is orbánra meg gyurcsányra szavaznának ha élő adásban kúr disznót...nem is szóltunk.

Yorg 2023.05.15. 21:59:49

@cvsvrs: Teljesen illogikátlan azt gondolni, hogy attól, hogy egy kormány önti a pénzt egy városba, majd a város lakossága meg fogja utálni adott kormányt akármilyen távon. De felőlem tegye, az illogikátlanság nem büntetendő. Ezekkel az indokolatlan gondolatokkal szétcseszni egy jobb sorsra érdemes kommentszekciót már más tészta. Az már minimum modortalanság. De sajnos egy olyan gerinctelen alakot, aki "középtávval" kezd el tekeregni, tehát már jó előre kibújik az alól, hogy a jövő évi választások után be kelljen ismernie, hogy az egész "a fidesz meg fog bukni a debreceni akkugyár miatt, mert az népszerűtlen a városban" úgy ahogy volt téves volt, nos az ilyen gátlástalan alakot hiába is kérnénk meg arra, hogy ne csessze szét a kommentszekciót a floodolásával. Ez van, az ilyen gerinctelen alakokkal is meg kell tanulni együtt élni.

ZorróAszter 2023.05.27. 07:04:07

@Yorg:

Ha másoknál a logikai hibákba, például körkőrős érvelésbe vagy fogalmazási hibákba próbálnak belekötni, akkor minimum ne használjanak olyan kifejezéseket, mint pl. "illogikátlan".

:o)

ZorróAszter 2023.05.27. 07:07:14

@cvsvrs:

Yorg most az egyszer bujtatva bár de igazat adott önnek.

:o)

Yorg 2023.05.27. 07:31:38

@ZorróAszter: Én készséggel elismerem, hogy ezt elírtam. Maga miért nem képes erre igazságszérum ügyben?

ZorróAszter 2023.05.27. 14:12:40

@Yorg:

Mert ott van a kommentem, és világosan látszik hogy mire irányul az állításom. Nem arra hogy
- a rendőrök szakszerűtlenül használt igazságszérummal megmérgezték
- egyetlen egy forrásban se szerepel az igazságszérum szó
- igaz-e hogy a nátriumpentotál luxusméreg gazdagoknak
- sőt még arra sem, hogy egyetlenegy cikkben, egyetlenegy kommentben sem említették meg hogy milyen gyanús hogy valaki rendőri őrizetben igazságszérummal lett öngyilkos

Hanem arra vonatkozott, hogy a teljes magyar média és a teljes magyar politikai paletta úgy terelte ezekről a figyelmet, mintha központilag parancsot kapott volna arra, hogy terelje el róla a figyelmet. Vagyis Magyarországon nincs valódi ellenzék, valódi ellenzéki média. És ez az ami maguknak nem tetszik.

És nem az, hogy a magyar nyelvben megengedett-e a hiányos mondat, és annak megengedett-e olyan mértéke mint amit én írtam.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása