magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Krími tatár

A ballib miszterológia szerint a krími tatárok a Krím jogszerű urai, s Sztálin semmisítette meg őket. Számtalan helyen olvastam ez a marhaságot.

Először is furcsa ballib szájból történelmi jogokról hallani, mikor ilyeneket minden más esetben kinevetnek.

Másrészt tényszerűen se igaz az egész narratíva.

A krími tatárok mint nemzeti identitás a késő középkorban jöttek létre a terület mongol uralma idején. Alapjuk a terület kun lakossága, melyhez azonban más népek is csatlakoztak. A mongol uralom sajátossága volt, hogy türk nyelvet használtak mindenhol, a mongol nyelvet sose terjesztették a mongol őshazán kívül.

A mongol uralom vége felé a krími tatárok már autonómiát élveztek, ez volt a Krími Kánság. A mongol uralom megszűnése idején rövid ideig ez független állam volt, majd az Oszmán Birodalom autonóm része lett.

A VI. orosz-török háborúban, 1774-ben a Krími Kánság elszakad az oszmánoktól, ez 1783-ig tart, amikor Oroszország csatolja magához a területet. A krími tatárok nagy többsége helyben marad, de a lakosság gyér, szervezett betelepítés indul meg: orosz és ukrán parasztok költöznek be tömegesen.

Az etnikai arányok ekkor kezdenek változni. A korábbi majdnem 100 %-os krími tatár többség a XIX. sz. 60-as éveire 50 % lesz. 1900-ra a krími tatárok már csak 35 %, az orosz és ukrán lakosság együtt 50 %. Ez a szovjet korban tovább nő, a II. vh. kezdetekor már 50 % az orosz, 20 % az ukrán, s a krími tatár arány alig 20 %.

1944-ben a szovjet hatóságok 8 nemzetiséget kollektív bűnösnek neveztek meg mint náci kolaboránst: ezek a balkárok, a csecsenek, az ingusok, a kalmükök, a karacsajok, a krími tatárok, a törökök, a volgai németek (csak őket, a nem volgai németeket nem érintette ez). A volgai németek sose lettek mentesítve a kollektív büntetés alól, a krími tatárok és a törökök csak Gorbacsov alatt, a többi 5 nép már Sztálin halála után az 50-es években.

A 80-as évek végén megkezdődik a krími tatárok visszatérése a Krímbe. A krími tatárok kb. fele azonban maradt ott, ahová Sztálin alatt lettek deportálva, ez a mai Üzbegisztán.

Ma a Krímben a krími tatár arány kb. 10 %.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2718139766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2023.06.10. 09:29:41

egy dolog bánt engemet
marko póló elérte e kínát a
vagy sem

Gery87 2023.06.10. 11:28:14

"A ballib miszterológia szerint a krími tatárok a Krím jogszerű urai, s Sztálin semmisítette meg őket. Számtalan helyen olvastam ez a marhaságot."

Hm...majd leírod hogy végül is igaz amit mondanak:)
Már olyan értelemben hogy az ukrán és oroszok előtt ott voltak.
(persze ez nem lehet sose hivatkozási alap kizárólagos jogokra)
És igen Sztálin azzal hogy deportálta őket kvázi népírtott, hisz megszűntek ott jelen lenni mint nép mint nyelv mint kultúra.
Ahogy a németek esetében is Európában sok helyen.

sync 2023.06.10. 21:25:00

Szerintem csak a te fejedben létezik, hogy mit gondolnak a ballibek. Egyébként fogalmad sincs. Nem Soros György irányítja őket egy joystickkel.

gigabursch 2023.06.10. 22:20:02

Továbbá tekintélyes mennyiségú zsidó áramlott be ide is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.06.11. 08:22:57

@gigabursch:

Meg voltak őshonos zsidók, ez végülis Kazária része volt. A nevük: krimcsak.

S a zsidók megmaradtak - persze egyre csökkenő számban - egészen a XX. századig.

Teljesen csak a II. vh. után szűntek meg, először a német megszállók likvidálták nagy részüket, majd aki maradt az szinte mindenki Izraelbe vándorolt.

Izraelben van még kb. 10 ember aki beszél krimcsakul, 80 éves öregek.

A helyszínen emlékmű: www.youtube.com/watch?v=nWGBo_aNa1s

Gery87 2023.06.11. 12:21:58

@gigabursch:

Ez volt számodra a legfontosabb adat gondolom:)

Wildhunt 2023.06.11. 12:54:05

@sync: hanem a 444 több megrendelt cikkel.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása