magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Zöldi Szeredőcön

A hét végén hatalmas liberális szenzáció volt Szófiában: pár órára az országba látogatott a progresszív NATO- és szivárvány-emberiség élő istene, személyesen Szent Halivúdi Zöldi.

a Politico örül, Zöldi megszidta finoman a bolgár elnököt

Szent Zöldi leereszkedett híveihez, mindenkit euroatlantista kézfogással üdvözölt. A szkeptikusokhoz persze volt azért pár udvarias, de kemény szava. A Kreml fizetett ügynökeit pedig ignorálta.

A progresszív ukránság már 1942-ben kinyilvánította, hogy a NATO része akar lenni:

Szlava Ukrajinyi! Herojam szlava!

Egy kis szépséghiba: Zöldi nagyapja akkoriban a ellenkező csapatban, a Kreml oldalán harcolt fegyverrel a kezében. Hadnagyi rangot ért el, megkapta a Vörös Csillag kitüntetést is, melyet kifejezetten harci cselekményekért adományoztak. De valószínűleg mindez a halivúdi hős nagyapjáról csak orosz álhír.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2418161810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodney_2 2023.07.09. 10:25:50

Itt volt a lehetőség, hogy letartóztassátok és háborús és emberiesség elleni bűnökért, lopásért, gyilkosságok elrendeléséért, a jogállamiság felszámolásáért, stb., stb. elítéljétek és a helyszinen kivégezzétek. Elbasztátok :(

Gery87 2023.07.09. 11:36:11

Hát ez nagyon színvonaltalan poszt lett.
Lehet és kell is kritizálni, de ez a nácizás...

"Zöldi nagyapja akkoriban a ellenkező csapatban, a Kreml oldalán harcolt fegyverrel a kezében. Hadnagyi rangot ért el, megkapta a Vörös Csillag kitüntetést is, melyet kifejezetten harci cselekményekért adományoztak. De valószínűleg mindez a halivúdi hős nagyapjáról csak orosz álhír."

Magyarul akkor ő is küzdött a megszállók ellen.
Ahogy most a "szláv Bonaparte"* is teszi.
Nem látok ellentmondást.

*(ezek az akarnok politikusok nem nőnek túl nagyra, lehet a pszichológiai teszt mellé egy mérőszalag is elkelne mielőtt valaki beléphetne a politikába:) )

gigabursch 2023.07.09. 13:41:04

Zöld is, Zselé is, szerintem hívjuk csak egyszerűen a legjobban ráillő nevén:

Takony.

Wildhunt 2023.07.09. 15:35:07

Ha az elmúlt kb 500 év történelme jelent valamit, akkor az ukránok nagyjából a nyugati támogatás megszűnése másnapján fognak visszatérni orosz anyácskához.
Természetesen a médiában ez levert hősi szabadságharcként fog megjelenni.

Boldeone Bull 2023.07.09. 15:53:52

@Wildhunt: akkor az ukránok nagyjából a nyugati támogatás megszűnése másnapján fognak visszatérni orosz anyácskához."

- Semmit nem tudsz a kinti helyzetről. Kizárt dolog, hogy az valaha orosz érdekszféra lesz újra. Az egész ukrán nép, szinte egységesen gyűlöli az orosz elnyomókat, ma már

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:00:03

Egy kis szépséghiba: Zöldi nagyapja akkoriban a ellenkező csapatban, a Kreml oldalán harcolt fegyverrel a kezében. Hadnagyi rangot ért el, megkapta a Vörös Csillag kitüntetést is, melyet kifejezetten harci cselekményekért adományoztak"

- Mi ebben a szépséghiba, Birca?

Sem az erények, sem a bűnök nem erednek át történelmileg, én mindig azt mondom, tehát: senki nem felel az ősök tetteiért!

Egyetlen esetben lehet általánosítani: ha a jelen emberei ugyanazokat a bűnöket követik el, mint az őseik. Pl az orosz hadsereg Ukrajnában. Népirtás, zabrálás, nemi erőszak

A nagyon idősek még emlékeznek rá, hogy mi volt 1945- Ben...Kb ugyanazt csinálják most is

Én ezért utálom őket, azokat, aki bármilyen tettel támogatják az aljas, vén nyomorult diktátort Putyint

2023.07.09. 16:17:55

@Wildhunt:
csakhogy ezt putyin úgy baszta el, ahogyan magyarországon a nácinémetek. így az ukránok másnap nem fognak visszatérni orosz birodalomba. putyin elkúrta. orbán meg elkúrók oldalán akar utolsó csatlóssá válni. orbán jelen állás szerint a történelem szemétdombjára kerül. persze az amerikai politika és a háború fordulhat úgy, hogy ez nem következik be. de nem neki áll a zászló.

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:18:59

Tehát:

Ha választani kell, akkor azt mondom, hogy győzzön az, aki jogszerűen a saját területét védi, vagyis Ukrajna. A nemzetközi jog szerint is teljesen igazuk van
Vesszen az agresszor, vagyis Oroszország
Ha tovább gondoljuk: vesszen a történelmi agresszor, vagyis Oroszország
Más szempontból: vesszen a totalitárius, militáns, fenyegető hadiállam, vagyis Oroszország

Egyszerűen nincs semmi érv az orosz győzelem mellett. Nekünk egy stabil, békés Ukrajna az érdekünk, amelyet az EU- tagság felé vezető úton demokratizálnak fokozatosan, nem pedig egy haború a szomszédban, amit Oroszország tart fenn

Az oroszok, hiába a valaha volt nagyság, majdnem 100%, nem győznek, inkább az ukránoknak van esély, hogy valamilyen módon győznek. ( Csak Trump ne jöjjön vissza ...)

Gondoljunk csak bele, ez a generációk küzdeleme is: Zelenszkij egy okos, agilis, viszonylag fiatal zsidó, nem egy kategória a 70 éves nem túl okos, kivénhedt, SZU- kémként szocializált Putyinnal

Az ukrán nemzeti gárda új főparancsnoka 36 éves, Szergej Sojgu 1955- ös...

A küzdősportokban is úgy van, hogy már 5 év korkülönbség is sokat számít, de ez egy haborús helyzetre is érvényes lehet

Ha az USA és a komplett nyugat kitart Ukrajna támogatása mellett, akkor Oroszország teljes összeomlására is jó esély van
Utána ott is eljöhet a demokratikus fordulat
Egy demokratikus Oroszországgal meg mindenki jól járna

2023.07.09. 16:23:20

@Boldeone Bull:
egyik fél se akart népszavazást. mert úgy az ukránok elvesztették volna néhány megyét. és azt nem akarták. az oroszok se, mert úgy nem nyertek volna eleget. így mindkét fél veszíteni fog. a ruszkik is, érhetetlen módon a ruszkik oldalán álló orbán is. külpolitikailag ellehetetlneült. a háború vesztese lesz ukrán fél, az oldalukon álló európaiak és az amerikaiak is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.09. 16:23:51

@Boldeone Bull:

A nemzetközi jog nem számít, hiszen amikor a nyugat sértette meg, akkor se számított.

Azaz győzzön az, akinek győzelme a MI érdekünk.

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:27:17

@cvsvrs: Orbán csak ebben a kis makrovilágban király, nemzetközi szinten már a szemétdombon van

Még Meloni is megorrolt rá, mert azt hitte, hogy Orbán átvesz tőle pár ezer migránst...

Lényegében egyedül van már. Lengyelországban ez évben választás lesz, ott erős ellenzék van, bármi lehet, sőt...
A külpolitikai irányvonal eleve más ....

Ezt azért Orbán is belátja: Kínához fordul segítségért...

Felgyorsult az akkugyárak hazánkba telepítése...

A debreceni akkugyár 400 milliárd forintba kerül? Először azt hittem, hogy csak elírás, de nem...

Garancsi István építi, kell a pénz NER- nek...

2023.07.09. 16:29:01

a honvédelmi miniszter nyert 4 milliárd forintot, de megvetik a hadseregben. nemcsak az az 1 ezer katona, akiket kirúgtak emiatt, hanem szinte az összes hadra forgható ember megveti, a ludovikán nem azt mondják, amit orbánék megkövetelnek tőlük. orbán elvesztette a hadsereg támogatását. le kellett váltani a vezérkari főnököt.

a magyar békefenntartókat a szerbek szétverték koszovóban. nem a debreceni dandárt, mert féléves váltásban mennek és éppen nem ők voltak kint. és eközben a magyar miniszterelnök konkrétan szerelmet vall a szerb elnöknek. miközben lemond a vajdaságról. nyilvánvalóan elhibázott a külpolitika.

a nyugat támogatásával kellene kárpádtaljai és vajdasági befolyást kérni. a nato határát déli és keleti irányba tolni. az orosz barát szerbiát gyengíteni.

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:34:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Számít a nemzetközi jog. Több USA- beavatkozáshoz lett volna nemzetközi felhatalmazás, ha a lét lator állam nem emel vétót
Pl Irakban 43 ország avatkozott be, koalícióban.
Lényegében minden ország diktatórikus, haborús rezsim volt, szükségszerű beavatkozás, ahol volt
Egyedül Szerbia lehet kérdéses

A lényeg: egy talpalatnyi földhöz nem jutott senki, csak úgymond "demokráciát mentek teremteni" vagy megakadályozni a népirtást

Oroszország egyértelműen területet akar rabolni

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.09. 16:36:30

@Boldeone Bull:

"Több USA- beavatkozáshoz lett volna nemzetközi felhatalmazás, ha a lét lator állam nem emel vétót"

Azaz nem volt felhatalmazás.

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:40:41

@cvsvrs: ....ráadásul a " jóbarát" Vucsics semmit nem csinál a magyar határon...

Ott tobzódik több ezer migráns,de nagyjából semmit sem csinálnak...

Ez két diktátor, sajnos, megértik egymast...

Ennél már Erdogánt is többe nézem. Ő is diktátor, de a magyarokat testvérnépnek tartja

Nem vagyok amúgy a kínai barátság ellen. Annak szerintem van haszna. A putyinizmus a totális zsákutca

2023.07.09. 16:44:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarország elemi érdeke, hogy kárpátalján befolyást szerezzen.

a magyar görögkatolikus metropóliának a debreceni, a nyíregyházi és a miskolci egyházmegyéje mellett legyen egy ungvári. úgy, hogy egyesül a ruszin görög katolikus egyházzal. az a magyar királyságban jött létre.

és van egy másik görög katolikus egyház, amit a lengyel konföderációban jött létre. az csatlakozhatna lengyelországhoz. a kárpátok túloldalán.

magyarországnak ukrajna szövetségi állammá alakítását kellene követelni. egy önálló kárpátalja (ukrán többség, magyar kisebbséggel) ruszinföld önállóságát követelni. ahogyan koszovót leválasztottták. ez még orosz érdek is lenne egyébként.

de ez sincs. hanem szijjártó ahogyan antall is elismeri az ukrán szszk önállóságát. a magyar diplomáciának azt kellene mondani, hogy egy posztszovjet tagköztársaság, amit szövetségi államrendben át kellene alakítani. kárptátalja, ruszinföld legyen eu/nato tag. és a többivel kapcsolatban semleges álláspontra helyezkedni.

lengyelek is szakítsák ki az 5,5 millió görög katolikust. az térjen be a lengyel katolicizmus alá. és az ukrán ortodoxok vívják ki az önállóságukat. és vannak, akik az orosz pátriárka alá tartoznának. azok rendelőjdnek alá.

ez egy vallási kérdés. és ehhez ukrajnát fel kellene osztani. területi integritását feladni.

a fidesz se képviseli a magyar érdeket. a nemzeti nihilista ellenzék se.

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:45:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Oroszország és Kína mindig a haladás ellen voltak, csak a saját önös politikai érdekeiket nézik: alátenni a nyugatnak

Ukrajnával azonban nem lehet packázni, mert az egy európai állam, lényegében ma már teljesen a nyugati szövetségbe integrálódva
A szövetséges mellett pedig ki kell állni

A világ legfejlettebb államai MIND Ukrajna oldalán

Boldeone Bull 2023.07.09. 16:52:44

@cvsvrs: Ez a háború lényegében " bevégezte " a kárpataljai magyarságot
Már a kinti, részben magyar nyelvű romák is Debrecenben vannak meg Pesten. Vagy ingáznak Bécs és Kárpátalja között...
Lassan nem marad ott senki ...

Kapva kapnak rajta, hogy belső Ukrajnából özönlenek a bevádorlók és 3x os áron veszik a házakat
A legtöbben feladják odakint

Karpátalja most a legértékesebb ukrán terület, ezért sem adnak autonómiat

2023.07.09. 17:01:07

@Boldeone Bull:
az ukránok számára leginkább lengyel kárpátalja lesz vonzó. mert legyelország előbb vagy utóbb területi igényekkel lép fel. és a lengyel hadsereg békefenntartóként be fog vonulni lvov-ba (ilyvóba, lembergbe).

2023.07.09. 17:07:01

rendesen galícia (halics) lengyel, bukovonia román, kárpátalja magyar érdekeltségé válhat. a magyar, a lengyel és a román békfenntartók fennhatóság alá kellene tartozniuk.

és ehhez magyarországnak a nato oldalán kellene úgy, hogy egyébként ez orosz érdek is. mert így övék lehet a donbass, az azov és a krím. és azt mondják, hogy győztek. mert kijev nem lett nato tag. az ukránok azt mondják, hogy kijev megvédte önállóságát. tehát ők is győztek. a nato/eu azt mondja, hogy megerősítette a keleti határát. ezért a nyugat is győzött.

Wildhunt 2023.07.09. 17:49:31

@Boldeone Bull: ezt eddig minimum 4x eljátszották az elmúlt 500 évben.

Wildhunt 2023.07.09. 17:50:50

@cvsvrs: a lengyeleket viszont biztosan imádni fogják ezért. Mert csak.

2023.07.09. 18:25:02

@Wildhunt:
a lengyel politikusok azért hullajtanak nap mint nap krokodilkönnyeket a szegény kis ukránokért, hogy egy esetleges lengyel békefenntatói bevonulást előkészítsenek. és egyébként ez orosz érdek is, akkor ha ilyenformán csak galíciát foglalják el és nem mennek kijevig. tehát ez egy lehetséges kompromiszum, amire moszkva és a brüsszeli nato/eu központ is bólinthat. ez nyilván nem túl jó ukrajnának de annyira nem is rossz. feltéve, hogy elég készpénzt kapnak. amit szétlopnak a korrupt politikusaik.

2023.07.09. 20:18:48

@Wildhunt:
és ugyanezt kellene csinálni a magyar kormánynak. a gonosz putlert elítélni. minden ukrán hősi halottat megsiratni. karöltve a lengyelekkel. kárpátalja (ruszinföld) szövetségi állammá alakítására játszani.

2023.07.09. 20:31:02

@Wildhunt:
a magyar érdek, hogy kárpátalja (ruszinföld) uniós (többségi ukrán, kisebbségi magyar) szövetségi államrendben közigazgatást kapjon. és társult eu/nato tagállammá váljon. ungvár központtal. ez a magyar nemzeti érdek.

kijev esetén az agresszort elítélni, (ez ukránbarát) a krím, a donbass és az összekötő azovi partszakas ügyében semleges álláspontra helyezkedni. (ami valójában oroszbarát álláspont.) odesssza legyen szabadkikötö. (ez is oroszbarát). az ukránok kapjanak anyagi kárpótlást (nem kell senkinek eladósodni. kapjanak készpénzt. a frissen nyomott eurót, vagy dollárt átválthatják hrivnyára. ez inflációt okoz ukrajnában. a pénzzel jöhetnek munkát vállalni nyugat-európába vagy amerikába.) ez is ukrán barát. (nem kell a költségvetésből egy fillért se fizetni.)

rendesen egy olyan vegyes stratégia kialakítása a cél, amiben a nemzeti érdekérvényesítés is helyet kap. unortodox nacionalizmus.

2023.07.09. 21:26:40

ezzel szemben a magyar álláspont minek nekünk kárpátalja?

például az akkumulátorgyártást a ritkán lakott völgyekbe lehet telepíteni. amiben magyar állami üzletrész is lehet. akkor ha a magyar kormány a helyreállítási alap pénzeit a szegény kis ukránok megsegítésére használja ugyanakkor kiszolgálja a német gyáripart. környezeti terhelést kiszervezi. munkát ad a szomszédos ukránoknak. és az állami üzletészből származó nyereséget visszaforgatja a magyar közintézmények (iskolák , kórházak) építésébe.

mit csinál a magyar kormány? a magyar költségvetési pénzből épít kínának infrastruktútát. és 0 üzletrészt kér cserébe. az számít, hogy az oligarchák megszedjék magukat. ennél "szebb" csak a németek kiszolgálása, akik az uniós pénzt visszatartják.

a rendeleti kormányzás nettó gyurcsányizmus. aki ezt nem látja az valami szemellenzőt hord. válsághelyzetben derül ki, hogy egy politikusnak vannak önálló elképzelései vagy csak azt tudja, amit a környezete. vagy ha csak azt tudja, akkor értelmes tanácsadókat választott maga köré vagy csak nyaloncokat.

jónévez 2023.07.09. 22:04:44

@Boldeone Bull:
""Az egész ukrán nép, szinte egységesen gyűlöli az orosz elnyomókat, ma már""
Hogy te miért imádsz hazudni?
3Ft-al többet adnék, mint amit most keresel, az ellenkezőjét nyomnád.
Azt hiszed, senki nincs napi kapcsolatban ukránokkal (akik haza nem mennek, mert nincs kedvük a bűnözők prédája lenni újra).

2024 2023.07.10. 00:17:52

@cvsvrs: "orbán jelen állás szerint a történelem szemétdombjára kerül."

Nem, oda a nyugati szivárványbolsevik kazettabombás gyerekinzultálók fognak kerülni. Először jövő júniusban az EU-ban, aztán ősszel az amerikai választások után.

Furcsán látod te a világot. Abból indulsz ki, ami most van. De ez nem lesz mindig. Jön a változás; akik a kijevi rezsimet támogatják és köpködnek Orbánra, hamarosan kisebbségben lesznek mindenhol. A változás elkezdődött.

2024 2023.07.10. 00:38:21

@Boldeone Bull: Ááá, szóval be vagytok szarva Trumptól? Be is lehettek. :) Ha az amerikai demokratikus kazettabombák se válnak be, és nem lendítik előre az ukrán ellentámadást, akkor nem tudom mi marad a jövő novemberi választásokig. Az F-16-os-ok? Égni fognak. Égnek, mint az ukrán honvédőknek álcázott amcsi zsoldosok a harckocsikban.

Aztán még megtörténhet, egyszer Trump fogja lövetni a tehertétellé vált Kijevet. Ő nem fog kíméleteskedni, mint Putyin. :)))

Wildhunt 2023.07.10. 06:59:51

@2023: egyszer Trump fogja lövetni a tehertétellé vált Kijevet. Ő nem fog kíméleteskedni, mint Putyin.

Mint Bush az afgánokat, akiket talán apuci fegyverzett fel?

Boldeone Bull 2023.07.10. 08:22:22

@2023: Nagyon kicsi az esély rá, hogy Trump nyerjen. Egy akkora degenerált mint Trump, óriási tehertétel volt a világnak.
A mérsékelt szavazók soha nem választanák újra

Egyrészt Trump alatt rosszabb volt a kisembernek, megszűnt egy csomó szociális támogatás, meg folyton társadalmi nyugtalanság volt
Trump az amerikai történelem szégyene
Ráadásul emberileg is egy nulla. Börtönben lenne a helye.

2023.07.10. 08:50:41

@2023:
a ti világképetek egy az egyben az orwelli.

van három szuperhatalom. óceánia (amerika és az ingsoc. a ballibek). eurázsia (ezek a ruszkik) és kelet ázsia (kína). utóbbi kettő összefognak előbbi ellen. és ezek harcolnak orwell disztópiájában. ez az 1984. és ez a régi típusú szovjet propaganda. nyilván abban eurázsia nyer és kelet-ázsia nyer. óceánia. az imperalisták vesztenek. ezt állítják be új világrendnek.

a világ ennél összetetettebb. nem három szuperhatalom van. oroszok és a kínaiak legfeljebb átmeneti jelleggel fognak össze.

2023.07.10. 09:06:05

@Wildhunt:
a republikánus friedman vesszőparipája, hogy az olcsó orosz nyersanyagot és a fejlett német technológiát egymástól el kell választani. mert ez veszélyezteti az amerikai hegemóniát. és ezt régóta hirdeti a nagy nyilvánosságban. ezért támogatják lengyelországot és az amerikaiak magyarországot is ez esetben támogatnák. függetlenül attól, hogy az elnök demokrata vagy sem.

a fidesz arra játszik, hogy az amerikaiak megszivatják nyugat-európát. a nato-ban folyamatosan különutas franciákat és a hadiiparban újra feltörekvő németeket. nem lesz elegendő energia. mert a ruszkikról leválás után az amerikaiak is elzárják a csapokat. az arabok is az árak emelkedésében lesznek érdekeltek.

magyarország viszont kapja az olajat és a gázt. a ruszkiktól, az azeriektől. a seggnyalásért cserébe. és magyarország lesz a nagy energetikai elosztóközpont kelet és nyugat között. csak ehhez egyrészt nincsenek még meg a vezetékek. másrészt miért adnák magyarországnak olcsón az energiahordozót. orbánék abban gondolkodnak, hogy keleti kapcsolatokkal megszopatják a nyugatot.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.07.10. 09:15:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a Szeredőc etimológiája ismert?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.10. 11:04:02

@Deak Tamas:

Amikor szláv lett a lakosság, a korábban Szerdika nevet szlávosította így a nép.

2024 2023.07.10. 15:14:46

@cvsvrs: "a világ ennél összetetettebb."

Vicces, hogy ezt írod, amikor a te világképed szerint a világ ennél sokkal egyszerűbb. Van egy szuperhatalom (USA) , aki mindig győz és akinek nyalni kell.

2024 2023.07.10. 15:16:07

@Boldeone Bull: Szóval be vagy szarva. Jól van. :)

2024 2023.07.10. 15:24:09

@Wildhunt: Azért ne vedd túl komolyan. Nem jóslatnak szántam. Első olvasásra hülyeségnek tűnik. Másodikra is lehetetlennek. De én még sem tudom elhessegetni a gondolatot a fejemből. Azon a határozott véleményen vagyok, hogy a felfegyverzett, az orosz után Európa legnagyobb hadseregével rendelkező Ukrajna ezzel az agresszív neonáci vezetéssel az élén komoly tehertételt, sőt veszélyt fog jelenteni a kontinens biztonságára. Elképzelhető, hogy egyszer fordul a kocka, és immáron ellene kell majd fellépni, akár fegyveresen. Ez egy eshetőség, nem állítom biztosan.

2023.07.11. 09:41:56

@2023: @Wildhunt:
nem három globális játékos van (ez az orwelli világkép. és a régi szovjet propaganda) és nem is egy (az usa), hanem legalább húsz.

2023.07.11. 09:44:18

@Wildhunt:
orbi et urbi. a város és a világ. a (kálvinista) róma és a világ. lokálpatriótizmus.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása