magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Felesleges mítoszok

Alapvetően a nacionalizmus egy marhaság.

Történetileg a nacionalizmus eleve egy liberális találmány, célja egyedül a normalitás felrúgása volt.

Ettől teljesen független tény: ma a nacionalizmus egy hasznos eszközzé lett a liberalizmus ellen. De ettől még nem több, csak hasznos eszköz, ez nem változtat eredeti károsságán.

Egyébként még ma is megpróbálják használni a nacionalizmust a liberálisok új országok esetében. Régi emlékem, még a 90-es évekből egy beszélgetés valamelyik magyar tv-műsorban, az akkor éppen nyíltan polgárháborús észak-macedóniai helyzetről. Válogatott liberális társaság beszélgetett, CEU-n oktató macedón professzor, macedóniai albán megint a CEU-ról, magyar részről meg a témát állítólag ismerő, bár nevetségesen elfogult - félig bolgár, félig magyar - Krasztev Péter, szintén a CEU-ról persze.

Vicces volt: még az egyébként liberális hitű macedón és albán se osztotta Krasztev elméleteit. Krasztev ugyanis arról szónokolt, hogy íme, alig pár éve létezik Észak-Macedónia államként (akkor persze még "Észak-" nélkül), s micsoda nagyszerű lehetőség ez egy nyugati, polgári nacionalizmus kialakítására, mint ami az USA-ban is van, hogy az amerikai nemzet állampolgársági alapú, nem etnikai (ami egyébként ma már az USA-ra se igaz, de ezt most hagyjuk).

Krasztev meg nyomta, nyomta a szöveget, a valóság ugyanis sose zavarja a meggyőződéses liberálist. Hiába mondta neki a macedón, hogy ilyen nem létezik náluk, s sose létezhet, mert ők nem az USA, nem bevándorló ország, s az állampolgárság jogi tényező, nem nemzetalkotó elem. Az albán résztvevő elmondta, természetesen tiszteli a macedón államot, ellenzi a nagy-albán nacionalizmust, ellenzi az albán szeparatizmust, de neki is a nemzettársa inkább egy albániai vagy koszovói albán, mint egy macedóniai macedón, mert az állampolgárság jogi kötelék, a nemzet meg természetes, történelmi egység.

Krasztev meg bámult maga elő, egyre kétségbeesettebben, olyan "hát még a CEU is tele van fasisztákkal!" nézéssel. Képtelen volt végig megérteni, hogy nem lehet polgári, "multietnikus" meg "nemzetiségsemleges" nemzetet teremteni a Balkánon, a legtöbb ami elérhető az a nemzetek békés együttélése egy adott országban.

Pedig még Jugoszláviát is felhozták neki. Ahol a kommunista diktatúra is gyorsan felismerte, nem lehet jugoszláv nemzetet csinálni, abba is lett ez a terv hagyva szinte a legelején, Tito hivatalos politikája onnantól a nemzetek "barátsága és testvérisége" volt. Még a Belgrád-Zágrád autópálya neve is Autoput Bratstvo i jedinstvo (Testvériség és egység autóút) volt Tito alatt.

Ahogy a Szovjetunióban is gyorsan letettek a "szovjet nemzet" projektről, a hivatalos álláspont az volt, hogy majd valamikor a távoli jövőben lesz ilyen, de most nem ez van, hanem "szocialista testvérnemzetek barátsága".

A komcsik tehát megértették, a libbantak nem.

De honnan is ez. Onnan, hogy az ellenkezője legalább akkora hülyeség. Egy ostoba cikk az Indexen, mely szerint a lángos valamiféle magyar világszabadalom. Az internet kora előtt tömegével léteztek ilyen mítoszok. De ma, amikor mindennek fél perc utána néznI?

Mivel gyakorlatilag egyszerre több nemzeti kulturális hatás alatt nőttem fel, több ország és hagyomány hatott rám, már zsenge kamaszkorban felismertem a nemzeti mítoszok abszurditását. Amikor ugyanis egy gyerek több helyen hallja ugyanazt a mítoszt, akkor elgondolkodik.

Gyerek- és kamaszkorom 3 legviccesebb mítosza:

  • a mi konyhánk a legjobb a világon, ezt mindenhol elismerik,
  • a mi lányaink a legszebbek a világon, ezt közismert tény az egész világon,
  • s persze: a mi nyelvünk a legnehezebb a világon, idegen ember sose tudja megtanulni.

Aztán amikor az embert ugyanazt, néha szó szerint, hallja több országban, mindig ugyanazzal a határozottsággal, akkor gyorsan rájön: ez kamu.

Egyszer Kubában találkoztam egy Saint Kitts-Nevis-i sráccal. Elmondta, a kubai lányok nagyon szépek, de a Saint Kitts-Nevis-i lányok a legszebbek a világok, ez az egész világon ismert tény. Annyira lelkes volt a srác, hogy nem akartam megbántani azzal, hogy szerintem a világ 95 %-a nemhogy a Saint Kitts-Nevis-i lányokról nem hallott semmit, de arról se, hogy van egyáltalán egy Saint Kitts-Nevis nevű ország.

Szóval természetesen a lángos nem magyar találmány, s nem világhírű. Az emberiség, amióta tésztát használ, készít különféle kenyértípusokat. Ezek egyike a lepény. Sok verzió létezik. Egyes verziókat tűzön sütnek, így ropogós lesz, másokat olajban, zsírban, ezért lágyabbak. A magyar lángos a lágy típushoz tartozik.

A Balkánon tök ugyanez létezik, mekica vagy mekika néven (az előbbi bolgár, az utóbbi szerb), a "mek" (lágy) szóból a név. Az alapanyag és a sütés módja ugyanaz, mint a lángosé. Az eltérés: a szerbek vastagabb tésztát sütnek, a bolgárok meg a magyarhoz hasonló vastagságút, de kisebb darabokat.

Egyébként innen az egyik számomra teljesen abszurd bolgár szokás: porcukorral vagy lekvárral enni a lángost. Nekem ez teljesen idegen, én a balatoni lángoson nőttem fel, azaz "üresen", esetleg fokhagymás szósszal, de édesen soha. Ahogy mai modern magyar lángosevés is taszít, hogy szinte pizzát csinálnak belőle.

S miért rossz a nemzeti mítoszok túltengése? Mert a sok "mi vagyunk a legjobbak" kamuban elvész az, amiben tényleg azok vagyunk.

lángos bolgár módra - porcukorral megszórva

Címkék: közélet
68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8818163744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2023.07.29. 10:43:57

Ezzel nagyjából egyetértek. Hozzá lehetne még tenni más nemzeti mítoszokat, téveszméket is: " Mi vagyunk a legokosabbak a világon" ( ezt az askenázi zsidók mondhatnák, aki végül mind Amerikában kötöttek ki, s szereztek Nobel- díjat...)

Egy nevetséges nevetséges nemzeti mítosz: milyen nemzetiségű volt Nicola Tesla, szerb vagy horvát? Az elmaradottabb nemzeteknél ezek kulcskérdések...

Bulgáriából pl Hriszto Botev nevét, " bolgár Petőfi " kellett megtanulni mindenkinek, mert annó őt választották ki a legnagyobb nemzeti hősnek. Levszkit már kevesebben ismerik világszerte

Kis nemzet, kevés nemzetközileg elismert " hős" ebből ered a nemzeti kisebbrendűségi tudat, vagy a dacos nacionalizmus ...

Magyarország 1956- al került be a világtörténelembe, a közember történelmébe meg Puskás Öcsivel...De, az lassan elhalványul, mert megörgedett az a generáció...

2023.07.29. 11:03:40

az, hogy a magyar nyelv a legnehezebb, a magyar konyha a legfinomabb, a magyar lányok a legszebbek nem a nacionalizmus, hanem a populizmus.

tehát ezt minden populáció állítja magáról. a hajdúk szerint a hajdúság, a palócok szerint a palócság a legjobb. a székelyek szerint a székelység. és ugyanez létezik városi változatban. budapestiség, debreceniség. de nekem már mondta valaki, hogy a sárándiak (az debrecen mellett egy 2-2,5 ezres község). és az 800 éves település. és a sárándi lányok és a fiúk milyen csodálatosak. sáránd a világ közepe. ez a populizmus.

amelyik pártoskodó ezt hirdeti meg abból választódik ki a sárándi polgármester.

ez nem nacionalizmus (nemzeti érdekérvényesítés), hanem populizmus.

ZorróAszter 2023.07.29. 12:00:57

A nacionalizmus, liberalizmus, konzervatívizmus, nácizmus a nagytőke ideológiája, de nem a nagytőke egyes csoportjaié, hanem a teljes nagytőkének, akik a poltikai bábszínházat játszák ezekkel nekünk, mintha tényleg lenne választásunk.

Csak a munkavállalóknak nem lehet érdekképviselete, szerveződése, pláne pártja.

A Szovjetunióban sosem, a legelején se akartak szovjet nemzetet alkotni. Az élesen ellentmondana a marxista ideológiának.

Jugoszláviában sem. A kezdettől szövetségről volt csak szó.

Magyarországon is olyan nagytőkések uralkodnak, akiknek a nagyapja még Hitler drótjait rángatta.

Ha kiszállsz a liftből, gondolj bele, honnan olyan ismerős a lift gyártójának a neve: Henckel-Krupp.

2023.07.29. 12:19:01

orbánnal egyáltalán nem nacionalista (a nemzeti érdekekből az égegyadta világon semmit se akar érvényesíteni, nincs ilyen cél, vagy ha van, akkor nagyon rosszul csinálják). nem populista (a populista politika egyesíti a populációt, orbán egy végletesen megosztó politikus). hane egy elvtelen opportunista.

őt nem különösebben érdeki a székely autónómia. teljes mellszélességgel támogatja románia schengeni csatlakozását. mert most a brüsszellel vívott "szabadságharcban" (a társadalmat erősen megosztja) számára egy olyan engedmény, amivel nem veszt szavazókat. ehhez kell egy ellenkultúrán alapuló propaganda. és az erdélyi fideszesek ezt is megtapsikolták. félistenük orbán támogatja romániát. a román (nemzeti) szocialisták és a nemzeti liberlisok kolaíciója egy hónapja kibaszta az rmdszt-t a kormányból. de az erdélyi fidesz tapsikol. kikerültek a bukaresti kormányból. a székelyföld nem kaphat regionális autonómiát, mert azt nem támogatja senki. orbán se. európában egy történelmi magyar régió nem lehet régió. mert nincs magyar nacionalizmus.

az utolsó nacionalista horthy volt. kádár nemzeti nihilista volt. rákosi és szálasi nem magyar nemzeti érdeket akartak érvényesíteni, hanem nácinémet illetve szovjetorosz politikai érdekeket.

a korai horthy korszak nyugat-barát nacionalizmusa az, ami követendő. trianon ügyében szükség van egy nyugatos korrekcióra. értem, hogy ez bethlen és teleki idején sikertelen volt. de újra meg kell kísérelni. mert hogy az eu/nato ellenesség sehová nem vezet. de ez opportunizmus. mert egyébként a fidesz és az európai baloldal együtt hatja végre a "zöld fordulatot". a környezetterhelő beruházások az akkumulátorgyárak jönnek magyarországra. és kell egy ellenkultúrán alapuló propaganda. ezzel "megvédik" a magyar embereket. és a kínai tőkebeáramlás majd milyen jó lesz. a kínaiak kínaiakkal akarnak dolgoztatni. viszont ehhez a migránsgettókat gyurcsány akarja.

ez egy elvtelen handabandázás. opportunizmus. éppen nagy imre földi hamvainál való szónokolás osztotta meg a társadalmat. és utána ugyanazok lebontják nagy imre szobrát, mert kommunista. tehát valamivel meg kell osztani a többséget. és elvtelen módon. tehát a nagy nato ellenesség előtérben az a háttérban a nato kiszolgálása. a multi ellenesség a multik támogatása.

egy ilyen politikának átmentileg lehet támogatottsága. de nem marad történelmi örököse. nem is lehet. mert nincsenek elvek. a hatalomban levő személyek teljesen elvtelen magatartása történelmileg nem öröklódik át.

2023.07.29. 12:30:32

@ZorróAszter:
a nacionalizmus a nemzeti érzület, az abból adódó politika a nemzeti érdekérvényesítés. ami rendszerint hagyományt teremt. a liberalizmus a szabadelvűség. és annak van nacionalista változata, ami a többségi államnemzet mellett a kisebb nemzetségeknek, nemzetiségnek biztosít jogokat úgy, hogy egy nagyobb keresztény államnemzetet hirdet. (nagy-magyarországot a felvidéki tótokkal, a kárpátaljai ruszinokkal, az erdélyi románokkal, az alpokalján a "sógorokkal"). ez a "sógorozás" a liberalizmus.

multikulturalitást hirdet úgy, hogy burendland kiterjesztése bécsből nézve nagy ausztria. amivel egy újonnan létrejövő osterreichische auto fabrik olcsó munkaerőhöz juthat. mert a bugrenlandi osztrák-magyar régióban. ez lenne a nemzeti liberalizmus. ez nem a nagytőkének kedvez. hanem a tőkés középosztálynak. és ennek szocialisztikus alapjai is lehetnek. tehát valójában a szocializmus, a liberalizmus és a konzervativizmus összecsiszolható.

mert ugye az osztrák-magyar buregenland a kárpát-medencéből nézve nagy-magyarország. és ha az öaf hungária osztrák-magyar vegyesvállalat, akkor nincs alárendelt szerep. komparatív előnyök kihasználása. a bécsi tőkekoncentráció és a szakképzett magyar munkaerő esetlegesen magasabb bérhez juthat. ez az ideológia nem a globális piacvezetőket támogatja, hanem egy lokalizált tőkés középosztályt.

csak nemzeti liberálisok nincsenek. nemzetellenes "libsik" és illiberális "nacionalisták". "nácik". persze nem nacionalisták, nem is nácik, hanem elvtelenek.

2023.07.29. 12:33:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az az "új" "balodal". a neoszocik. ami valójában nem szocialista. ezekben a szóösszetételekben a "neo" valódi jelentés "nem".

amit a magyar politikai kommunikáció használhata "nem-szósöliszt". és egyébként orbán neonacionlizmusa is "nem-nesöneliszt".

Madarász Henrik 2023.07.29. 13:53:45

Azért a háromból kettőben vannak részigazságok. A magyar konyha nyilván nem a legjobb, a legjobb az olasz. A magyar nők nem a legszebbek, de számomra az európai fehér nők a legszebbek. A magyar nyelv pedig tényleg nehéz ( persze vannak más nehéz nyelvek is ) egy másik európainak ( kivéve finnugor népek ) mert ők indoeurópaiak, nyilván egy angol könnyebben megtanul németül vagy egy bolgár oroszul mint magyarul.

ZorróAszter 2023.07.29. 14:36:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert maguk a liberálisokkal összefogva kitalálták, hogy a baloldal a liberálisoknál kezdődik és a liberálisoknál is fejeződik be.

Erre szoktam mondani hogy a politika magyarországon bábszínház hülyegyerekeknek.

Munkavállalok érdekképviseletéről, pláne pártjáról meg szó se eshet a magyar nyelvű német sajtóban.

ZorróAszter 2023.07.29. 14:47:42

@cvsvrs:

Ha magát szórakoztatja amit a FIDESZ és az állítólagos ellenzék bábozik, akkor nem akarom elrontani a mulatságát. Jó szórakozást.

Csakhogy ordít erről az előadásról, hogy összehangoltan tartják hatalomban Orbánt, és majd csak akkor változik a műsor amikor majd paransot kapnak a kormányváltásra.

Feltehetően akkor, amikor majd összedőlni látszik a csődtömeg, és majd az éllítólagos baloldalnak kell elvinnie a balhét az évtizedes ámokfutásért.

Csak a munkavállalók és a hozzájuk kapcsolódó rétegek érdekképviseletéről nem ehet egy szó sem. Főleg nem a pártjukról.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.07.29. 14:57:11

Nekem az volt a meglepetés amikor a dubrovniki spár melegétel pultjában pacalt lehetett venni.

El se tudtam képzelni hogy ezt megeszik magyarországon kívül.

2023.07.29. 14:58:06

@Madarász Henrik:
kérdeztem nyári egyetemen tanítókat (ahol ugye külföldiek magyarul tanulnak), hogy milyen nemzetiségű diákok tanulják legkönnyebben a magyart. és a válasz az volt, hogy török és japán.

Madarász Henrik 2023.07.29. 15:04:33

@cvsvrs: Igen, mert az ő nyelvüknek a nyelvtana hasonló, a koreai is ilyen.

2023.07.29. 15:06:38

@Madarász Henrik:
és ezek vajon miért nem rokon nyelvek és a finn pedig miért az eredet? (nyilván rokon az összes nyelv. a rokonsági fok a kérdéses. valamilyen módszer szerinti számítás. a tudomány az számoláson alapul.)

Madarász Henrik 2023.07.29. 15:15:16

@cvsvrs: A legújabb nyelvészeti elmélet szerint a finnugor nyelvek őse az uráli Mandzsúriában alakult ki, ahol a szomszédjai voltak ezeknek a nyelveknek az ősei.

2023.07.29. 15:55:33

@Madarász Henrik:
a népfőiskolán azt tanítják, hogy minden nyelv a kárpát-medencéből ered. mert itt vékonyabb volt a jég, a hőforrások miatt. és innen vándoroltak ki az indoeurópai nyelvet beszélők. és a magyar a mag népe. háát. lehetséges. nem elképzelhetetlen.

a hivatalos nyelvelmélet szerint az indoeurópai az eurázsiai steppéről ered. ezt se nagyon tudjuk, hogy tényleg onnan ered. lehet. nem elképzelhetetlen.

mandzsúriából ered. (az nem az uralban van hanem mongólia háta mögött kínában.) a steppe keleti végén. lehet az is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.29. 17:44:32

@ZorróAszter:

Bár tény, hogy magam is ballib voltam, úgy 1988-1993 között, sose volt semmilyen pozícióm, hogy e döntésben részt vegyek. Azaz nem az én terhem a "ballib" szó kitalálása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.29. 17:48:19

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

A belsőségek megevése ősi szokás.

Alapvető: ha megöljük az állatot, ami azért mégis valamilyen szinten bűntudatot okoz, legalább hasznpsítsuk minden részét.

Egyszerűen csak a gazdagabb részeken egyre inkább csökkent a rosszabbnak számító részek fogyasztása.

De a középkorban Angliában is ették még tömegesen apacalt.

Egyszerűen nálunk nem volt olyan hirtelen gazdagodás, így maradt.

BG-ban a pacalleves az egyik legnépszerűbb leves ma is.

jónévez 2023.07.29. 22:15:17

Az "ellenmítoszok" ugyanez. Magyar tulajdonságnsk tudják be a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállást, pedigcsak simán emberi, és teljesen nemzetközi.
A magyarok tekintélyelvűségét ostorosók hasalnak naponta bele a "művelt nyugat" tekintélyébe.
Most nem sorolok fel többet, példának elég.

jónévez 2023.07.29. 22:21:16

@ZorróAszter:
"Csak a munkavállalóknak nem lehet érdekképviselete, szerveződése, pláne pártja"
Dehogynem lehet. Próbáld meg nyugodtan. Nem abba buksz bele, hogy felülről gátolnák. Csak a leendő szakszervezeti tagok addig szeretnek, amíg ki nem mondod, hogy szakszervezeti tagdíj is lesz (és nem húsz fillér). Onnantól része leszel a szemúkben a kizsákmányolóknak. Hogyan is képzeled azt: nem adod el a házad őértük.

jónévez 2023.07.29. 22:46:33

@Madarász Henrik:
"A magyar konyha nyilván nem a legjobb, a legjobb az olasz."
....hát... Jó, nem vagyok otthon az olasz konyhában, az ilyen-olyan paradicsomos tésztáikat ismerem (szeretem is). De a testvérem dolgozott olaszok által üzemeltetett helyen, és nem túl lelkesen mesélte azt: elég sokszór beharangozták, hogy ma a nagymama (petsze azt olaszul, és a legnagyobb tisztelettel mondták, csak én nem jegyeztem meg így sokadkézből) fog istenit főzni, na kérem, az mindik valamelyik paradicsomos tészta volt.

Madarász Henrik 2023.07.29. 23:36:03

@jónévez: Igazából a spagettire és a pizzára gondoltam, a két legnagyobb kedvencem :) Tudom hogy a szakács szakmában a francia számít a legjobb konyhának, de én átlagos ember vagyok nem az elit tagja, aki az átlagemberek ízlését követi, olyan ételeket szeretek mint a húsleves, kirántott hús, túros tészta, babfőzelék és lehetne sorolni.

Wildhunt 2023.07.30. 08:44:24

@Madarász Henrik: Tudom hogy a szakács szakmában a francia számít a legjobb konyhának,

Sose értettem mitől.

ZorróAszter 2023.07.30. 13:53:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a ballib szó kitalálását róttam fel, hanem hogy közösen sujkolják a fideszesek a ballibekkel, és a teljes médiapalette hogy a a baloldal a liberálisoknál kezdődik és a liberálisoknál is fejeződik be.

Úgy látszik, ezt a parancsot kapták a közös gazdáiktól. Ami persze teljesen érthető.

ZorróAszter 2023.07.30. 13:58:25

@jónévez:

A szakszervezetek lejáratása, feleslegességének sujkolása tudatosan zajlott az elmúlt 30 évben. Többek között innen ismerszik meg hogy kik a burzsujok kutyái.

Én magam sosem tartottam csodatévőnek magamat. Eszem ágában sincs a saját véleményem leírásán túl szembeszállni a Mediaworks médiák közös főszerkesztője által megparancsolt hozzáállással.

jónévez 2023.07.30. 14:06:23

@ZorróAszter:
Na, itt bújik ki a szeg a zsákból.
Nem te vagy az egyetlen, másik társunk is hasonlóan áll hozzá.
Te is hivatkozol itt mediaworks-re, fölösleges. A marxista dumák hangoztatása megy, aztán pedig a gyáva visszavonulás. Akkor mire a handabanda?

jónévez 2023.07.30. 14:15:16

@ZorróAszter:
A szakszervezetek lejáratása az utóbbi 30 évben pontosan a hátulróljövők felől történt. Még a liberális felé húzó kormányok sem akadályozták nyíltan, azonban hátulról valóban uszítottak ellene. Pl a "rohadt Gaskó" ellen, aki a "rohadt vasutasok" egy részét sztrákba merte vinni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.30. 17:56:35

@ZorróAszter:

Dehát tényleg ez a magyar baloldal, nem?

Mint ahogy az ellentétes érv is marhaság, hogy a Fidesz nem igazi jobboldal, mert számos ügyben nem képviseli a klasszikus jobboldali nézetrendszert.

jónévez 2023.07.30. 19:12:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Tényleg ez. És igen, pontosan ők sulykolják, hogy a demokrácia valóban csak liberális lehet, és az igazság csakis baloldali -tehát liberális baloldal a nyerő.
Nehogymár azt mondja bárki (valaki, akárki), hogy a demokrácia mindenféle jelző nélkül demokrácia.

jónévez 2023.07.30. 19:15:18

@jónévez:
(És még igazodjak ki rajta, hogy éppen ki és mi az aktuálisan üdvözítő liberálisan baloldali és progresszív, és melyik mondatom és nézetem maradi szélsőség.

ZorróAszter 2023.07.30. 21:30:23

@jónévez:

"aztán pedig a gyáva visszavonulás. "

Miféle gyáva visszavonulás? Honnan?

"Te is hivatkozol itt mediaworks-re, fölösleges. "

Ki hivatkozott még?

Mellesleg látom, nagyon beakadt a Mediaworks médiák közös főszerkesztőjének a kérdése.

Akkor leszek kiváncsi az orcájára, amikor majd megparancsolják a kormányváltást, és a Mediaworks médiák kezdik el lerángatni Orbánról a gatyát.

:o)

ZorróAszter 2023.07.30. 21:33:35

@jónévez:

Én sosem beszéltem Gaskó vagy a FIDESZ szakszervezetek ellen se. De az valóban nem tetszett, hogy Gaskó a FIDESZ napipolitikai céljait szolgálja ki. Azóta meg hallgatnak.

AMi azért nem feltűnő, mert ezen a gyarmaton a teljes szakszervezeti mozgalmat elhallgattatták a gyarmattartóink érdekében.

ZorróAszter 2023.07.30. 21:47:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mint mondtam, a konzervatívizmus, nacionalizmus, liberalizmus, nácizmus mind a nagytőke politikai irányzatai. A nagytőke érdekeit, a fennálló társadalmi-gazdasági rendet képviselik. A pártjaik, médiáik legfőbb célja, hogy megakadályozzák a munkavállalók és a hozzájuk kapcsolódó rétegek önszerveződését, érdekképviseletét, politikai pártjuk létrehozását vagy ha van, akkor a lerombolását.

A munkavállalók és a hozzájuk kapcsolódó rétegek a nép, ezek tehát a valódi baloldal.

Eddig nem volt példa arra, hogy a nagytőke alapított volna baloldali pártot és ezzel csapta volna be a népet. Ennek feltehetően az az oka, hogy egy baloldali pártra a nép akkora nyomást tud gyakorolni, hogy az ennek nyomán megjelenő politika már sérti a nagytőke érdekeit.

De mint mondtam, ha létrejönne egy ilyen párt, csak mondjuk az MSZP-t liberálistalanítanák, én azzal is nagyon gyanakvó lennék, hogy nem egy újabb trükk-e.

Botkánál is gyanakvó voltam, hogy őszinte-e.

jónévez 2023.07.30. 22:18:24

@ZorróAszter:
Az összes fentebbi tagadásid (mikkel rámforgatni igyekeztél azoknak a kevés igazságtartalmat, amit kijelentettél, és kiderült, nem igaz) figyelmen kívül hagyom, hisz magad cáfoltad.
De most pedig állítod, hogy MÉGIS van hatékony szakszervezet, csak az a bánatod, hogy azt FIDESZ (így írtad, nagybetűvel) támogatja. Akkor mégiscsak van erős szakszervezettámogatás, és nemcsak a tagok felől? Ha jól követem a gondolataid, akkor a szakszervezetek mégiscsak léteznek -csak azért nem szabad látnom, mert a fidesz titkolja. (Amúgy épp szakszervezeti vezető jelentette ki, hogy szolidaritás, szakszervezet csakis baloldali lehet.) Mégis: valahogy az ellenzékben lévő "rohadt fidesz" által támogatott "rohadt gaskó" sikeresen szakszerveződött. Akkor most miért nem szakszerveződnek a borzalmazan nyerő szolidárisok? Nem azért, mert nincs rá érdeklődés? A marxista hőzöngés kevés, aki szakszervezetet kíván létrehozni, -jól teszi. Szervezze, csinálja, szedje be az önkéntesen átadott díjakat, szolgálja a tagokat, egyezkedjen a munkáltatókkal, ha nem megy, akkor szervezzen akár sztrájkot, és védje meg a benne résztvevőket, ha arra szükség van.
De ezt ne a Fideszen, mégcsak ne is a DK-n kérje számon. Mert az sohasem az ő kötelességük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.31. 05:15:31

@ZorróAszter:

A baloldal nem a népet jelenti, hanem a munkaválallalókat a tőke ellenében.

A Fidesz baloldaliabb a ballibeknél, hiszen a nyugati nagytőke teljes szélességben a ballibeket támogatja. Ennyi az egész.

S persze a szocialista, baloldali típusú eszmék mai verziói ma a nagytőke kedvencei. A konzervatív, nacionalista eszme gyanús a nagytőke számára.

Azt hiszem az is világos, hogy a német nagytőke pártja a rendszerváltozáskor az MSZP volt, talán nem véletlenül. Még az SZDSZ-ben se bíztak annyira, mint az MSZP-ben.

Ahogy most is látható: a nyyugat nem kedveli a Fideszt, jobban szeretne "baloldali" kormányt helyette.

2023.07.31. 09:52:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a multik megosztottak. a gyáriparosok a fideszt támogatják, ide tartozik a hadiipar. illetve újabban a fidesz szerződött a szolgáltató szektorral is. pl. az francia accor szállodalánccal. régebben is azért. pl. deutsche telekom. tehát összességében mondjuk így a reálgazdaságban érdekelt tőkések inkább a fidesz oldalán állnak. és ez megfeleltethető az amerikai republikánus politikának.

és a ballib a virtualizált világban szerveződő kockázati tőkéseket, szellemi szabadfoglalkozásúakat pénzeli. az egyetemi értelmiséget. ez az amerikai demokrata párti politikának felel meg.

csak a fidesz mégse amerikanizmst akar (az egyetemi elitre alapozott oligopólumokat), hanem eruázsianizmust (a kormánnyal szerződő stratégiai partnereket és nemzeti oligarchiát). ez azonban a propagandával ellentétben nem hoz létre szuverén nemzetgazdaságot. minden irányban kitettség gyors felfutási időszakot eredményez. ami orbán zsenije. és elhúzódó válságokat. amiért brüsszel ármánykodása. akik egy kócerájt se tudnak elvezetni.

2023.07.31. 10:36:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
hatalomtechnikai szempontból. rendre választást nyert.

azonban
1) nem jött létre szuverén nemzetgazdaság. az ország minden irányba kiszolgáltatott. függés mártéke növekedett az orosz energiahordozóktól, a német technológiától, kínától, amerikai befolyástól és az eu-s pénzektől.

2) és ez a lavírozás újabban már nem nagyon megy neki. az akkumulátorgyártás forszírozása magát a fideszt is megosztja. ezért nem lehet kulturálisan konszolidálni.

3) így viszont a fideszben nincsenek tömegével csúcs értelmiségiek. anélkül high tech nem nagyon lehet. ha a tokaji egyetem több fejlesztési pénzt kap borászatra, mint az elte, akkor ez szavazatszámban nem nagy veszteség, sőt még akár nyerni is lehet vele. a csúcs értelmiségiek azonban tömegével fordulhatnak el. lehet persze mondani, hogy ilyen a fideszben nem is volt. nem is lesz.

például ezek problémák. és erre az a válasz, hogy gyurcsány.

Serény Vélemény 2023.07.31. 11:32:54

így viszont a fideszben nincsenek tömegével csúcs értelmiségiek. anélkül high tech nem nagyon lehet.

Ez így nagyon zavaros!
1) van egy csúcs (humán) kulturális-értelmiségi magyar elit, amelyik gyakorlatilag zsír kommunista, internacionalista, agymosott, mindezt elképesztően hazaáruló stílusban.
2) van egy gazdasági elit, amelyik viszont annyira nem agymosott, de nem önálló, a nagy részük be van csatornázva valamelyik oldalra
3) van egy politikai elit, amely kettő részre bontható: a bal és jobboldali agymosottak.
A kettő között az alapvető különbség, hogy a "bal', vagy "liberális" elit nem csak agymosott, de ráadásul full-extrásan életképtelen is egyben. Ezek az eu birodalomépítési koncepciójának a kedvezményezettjei és gerincmentes kiszolgálói is egyébként.
A fidesz= pénzgyár. Ellentétben a baloldallal, aminek tök mindegy, hogy az emberek 90%-a nyomorog-e, vagy sem, - mert amikor az emberek 90%-a nyomorog, akkor is a média túlsúlyukból kifolyólag meg tudják magyarázni, hogy ez a természetes állapot, és az emberek hibásak, nem a kormányzat. Ezért a fidesz _mindent_ elkövet, hogy a választóinak a _tömegei_ érezzenek javulást a szociális- és gazdasági helyzetükben.

Serény Vélemény 2023.07.31. 11:34:06

A nemzetgazdaság nem tud szuverén lenni, ezt elsősorban a rencerváltozás előtt és során ellopott pénzek hiánya determinálja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.07.31. 12:12:13

@Boldeone2: mivel NIKOLA Tesla apja görögkeleti pap volt és görögkeletinek keresztelték, valamint szerbül írt, így szerb volt. Az hogy Horvátországban született, nem igazán számít, itt is vannak aligmgyarul tudók, akik itt születtek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.07.31. 12:16:21

@Wildhunt: nem alaptalanul, meg nyilván szubjektív, de nekik a földrajzi helyüknél fogva a legkönnyebb jó és egészséges alapanyagot meg fűszerezést összehozni. Én a valahavolt legjobb kaját brüsszeli francia étteremben fogyasztottam, és még ki is lehetett fizetni.

ZorróAszter 2023.07.31. 15:34:07

@jónévez:

A Horthy érában is voltak a nagytőke által létrehozott, támogatott szakszervezetek, a keresztényszocialista szakszervezetek.

Ők voltak a sztájtörők.

Most hogy a FIDESZ van hatalmon, hol van a szakszervezete? Miért nem hallunk róluk?

Már olyan jól fizetik a mozdonyvezetőket?

ZorróAszter 2023.07.31. 15:45:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A Fidesz baloldaliabb a ballibeknél, hiszen a nyugati nagytőke teljes szélességben a ballibeket támogatja. Ennyi az egész."

Orbán a német gyarmattartóink kollaboráns kormányát viszi. Őket támogatják minden erővel.

A liberálisokat annyiban, hogy majd ha Orbán megkapja a selyemzsinórt, akkor legyen aki leváltja.

A politikában nem az számit, hogy mi van a bábszínházban, hanem az, hogy mi van a függöny mögött.

Magyarországon az a demokrácia, hogy az egyik németeket kiszolgáló kollaboráns kormány helyett kaphatunk egy másikat.

Ezért van például Munka Törvénykönyve helyett Niggertartási Törvényünk.

"S persze a szocialista, baloldali típusú eszmék mai verziói ma a nagytőke kedvencei. A konzervatív, nacionalista eszme gyanús a nagytőke számára."

Sose volt. Gyurcsánynak azért kellett eltűnnie, hogy az EU-tól kapott eurotízmilliárdokat ne a munkavállalokra költse.

"Azt hiszem az is világos, hogy a német nagytőke pártja a rendszerváltozáskor az MSZP volt, talán nem véletlenül. Még az SZDSZ-ben se bíztak annyira, mint az MSZP-ben."

Akkor az MSZP-t juttatta volna hatalomra a BND és a CIA, és nem az MDF-et.

"Ahogy most is látható: a nyyugat nem kedveli a Fideszt, jobban szeretne "baloldali" kormányt helyette."

Ők juttatták hatalomra és ők tartják hatalomban egyelőre. Majd ha borul a csődtömeg, és valakinek el kell vinni érte a balhét, akkor majd jön a mai állítólagos baloldali állítólagos ellenzék és elviszi a balhét mint 1994-ben vagy 2002-ben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.31. 16:00:43

@ZorróAszter:

"Orbán a német gyarmattartóink kollaboráns kormányát viszi. Őket támogatják minden erővel."

S akkor miért támadják őt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.31. 16:01:26

@ZorróAszter:

"Akkor az MSZP-t juttatta volna hatalomra a BND és a CIA, és nem az MDF-et."

Nem ilyen egyszerű ez.

Gery87 2023.07.31. 17:36:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert nem kritizálja a tőkét baszki azért!!!
Orbán gazdaságilag neolib, a német és egyéb külföldi tőke kiszolgálója, meg a saját sleppjének tolja a közpénzt.
A munkavállalói jogokat meg a béka segge alá viszi, ahogy a helyi önkormányzatiságot is.

Azért.

Hogy emellett kuruckodik, ki a tökömet érdekli?

A hatalom alapja a pénz, a tulajdon amíg ezt nem kezdi ki addig lényegében nem sérti őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.31. 19:49:58

@Gery87:

Neolib eszme nem létezik.

S sokkal kevésbé szolgálja ki Orbán a nyugatot, mint a ballibek.

Gery87 2023.07.31. 20:39:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erről már beszéltünk, ne akadj fenn ezen éred te hogy mire gondolok.

Orbán kiszolgálja hogy kevésbé az mindegy, attól még megteszi.
A munkások helyzete pedig romlott alatta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.08.01. 04:04:33

@Gery87:

Növelte a teret, ez tény.

Nyilván szembe nem mehet. Ha megtenné, már nem lenne hatalmon.

Gery87 2023.08.01. 07:55:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Növelte a teret, igen, magának.
Mi ebből semmit nem érzékelünk csak azt hogy egyre kevesebb jogunk van mint állampolgár és munkavállaló.

jónévez 2023.08.01. 15:14:00

@ZorróAszter:
"Most hogy a FIDESZ van hatalmon, hol van a szakszervezete? Miért nem hallunk róluk?

Már olyan jól fizetik a mozdonyvezetőket?"

Az a te vesszőparipád, hogy az a szakszervezet a Fideszé. Vesszőparipa, de nem úgy van azért. Inkább az az érdek (érdekcsoport) nevezte annak, akik akkor épp kormányközeliek voltak. Ha ma sztrájkolnának, akkor puszipajtás Fideszellenesként emlegetnék őket. Csak most nincs valószínűleg annyi bajuk a bérükkel a mozdonyvezetőknek. Pontosan nem tudhatom -de a buszsofőrök sem panaszkodnak manapság a bérükre, inkább a sok munkára, mert kevesen vannak. Ha emiatt tiltakozni kezdenének, akkor gondolod, hogy a Fideszellenesség hajtaná őket? Amikor sztrájkoltak (pl. 2003-ban én is jártam még busszal, én is vártam -8 -10 fokban 2 órát buszra), no, akkor meg Fideszért sztrájkoltak?
Szerintem nem.

ZorróAszter 2023.08.01. 17:23:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Bábszínház hülyegyerekeknek. Leplezni a nyilvánvalót.

Különben hogyan lehetne a németeknek 6 milliárd euróba kerülő kerítést építeni és fenntartani a magyar költségvetésből?

ZorróAszter 2023.08.01. 17:29:33

@jónévez:

"Az a te vesszőparipád, hogy az a szakszervezet a Fideszé."

A rendszerváltás után a pártok sorra alapítottak alternatív szakszervezeteket. Az SZDSZ-esek a "szabad szakszervezeteket", a legjobbosabbak a Munkástanácsokat, de a többiek is keresztényszocialista meg egyéb formációkat. Nyilván a külföldi nagytőkének ált érdekében, hogy a maradék szakszervezeteket, egységes fellépésük lehetőségét lerombolják. Ne legyenek valódi szakszervezetek.

Jól látható az általános szándék és a propaganda célja, célpantjai.

Innen látható többek között, hogy Magyarországon a politika, média közelébe se kerülhet aki nem könnyen zsarolható hazaáruló.

Oldaltól függetlenül.

ZorróAszter 2023.08.01. 17:32:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem ilyen egyszerű ez."

Csak a rövidség kedvéért fogalmazok sarkosan.

Persze hogy nem.

jónévez 2023.08.04. 20:34:09

@ZorróAszter:
Látod, ez a baj.
Elhiszem, sőt, hogy időnként pártok alapítanak szakszervezeteket, de van, hogy simán rátelepszenek.
De ez nem azt jelenti, hogy (például) a teáltalad alapított szakszervezet pártszervezet lesz -hacsak nem pont ez a célod. (Látom, hog igazi célod nincs szakszervezeteileg, csak okoskodsz)
De kívülről rohadt könnyű vádaskodni. Mindigcsak a német töke, meg a bábszínház emlegetése, ezt kiválóan tudod. Mintha csak a roki kocsmában lennék.

ZorróAszter 2023.08.05. 00:47:38

@jónévez:

"(Látom, hog igazi célod nincs szakszervezeteileg, csak okoskodsz)"

Én meg azt látom, hogy maga egy burzsujseggnyaló, akiket ezért 100 év óta fizetnek.

Én nem akarok szakszervezetet alapítani és sose mondtam hogy akarok. És csak azt várom a szakszervezetektől, hogy a dolgozók, a tagság érdekeit képviseljék.

Nem szivesen megyek bele más szakszervezetek bírálatába, de a nagytőke legnagyobb gazdasági és politikai érdeke a dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek megosztásához, de ha lehet, akkor a szétverésükhöz, megsemmisítéséhez fűződik. Ebbe rengeteg pénzt, energiát fektetnek. Régen megosztásra, sztrájktörésre, stb. un. keresztényszocialista szakszervezeteket alapítottak, támogattak.

"Mindigcsak a német töke, meg a bábszínház emlegetése, ezt kiválóan tudod. Mintha csak a roki kocsmában lennék."

Annál könnyebb lenne cáfolni ezeket. De maga erre képtelen.

Azt látom, hogy jól beakadtak magánál.

jónévez 2023.08.06. 09:30:40

@ZorróAszter:
"Én nem akarok szakszervezetet alapítani és sose mondtam hogy akarok. És csak azt várom a szakszervezetektől, hogy a dolgozók, a tagság érdekeit képviseljék."
Értem. Sokkal könnyebb a vonalon kívülről bekiabálni, mit kellene MÁSOKNAK csinálni, és hogyan.
Nem, nem vagyok sem nagy, sem kistőkés, bár van saját eszközöm, mivel dolgozgatom is néha, de elsősorban én is a mások autóját vezetem. És pont ezért tudom, mik a buktatói a kollégák érdekképviseletének. Nagyon örülnek, ha ingyen teszed értük, de egy igazi szakszervezettől ódzkodnak. Nehogymár pénzt kelljen érte adni.
A foxi-maxi-s "valódi szakszervezet - burzsuj álszakszervezet" dolgokat meg hagyjuk már.

Elhiszem, hogy nekem is vannak beakadásaim (én becsípődésként emlegetem az ilyesmit, és a te szemedre hánytam), de az nem vita, hogy mondok neled valamit, erre csak az a válasz: "de te is". Gyerekkorunkban mondtunk ilyeneket:
-az mind te vagy, hát én mi vagyok?

ZorróAszter 2023.08.07. 17:54:03

@jónévez:

"Értem. Sokkal könnyebb a vonalon kívülről bekiabálni, mit kellene MÁSOKNAK csinálni, és hogyan."

Ha maga nem nem politikus, vagy fizetett bérkommentelő, akkor bagoly mondja verébnek.

" Nagyon örülnek, ha ingyen teszed értük, de egy igazi szakszervezettől ódzkodnak. Nehogymár pénzt kelljen érte adni."

Ezeket az érveket a nagytőke sajtója találja ki és sulykolja. Nem véletlenül.

"A foxi-maxi-s "valódi szakszervezet - burzsuj álszakszervezet" dolgokat meg hagyjuk már."

Maguknak túlságosan gyakran ugrik be a foxi-maxi, meg hogy miket mondtak ott. Csak nem kegyed is ott szerezte a "diplomáját".

Nekem nagyon törnöm kellett a fejemet, amikor először hallottam, mi is volt az, és aki először emlegette, az is alighanem ott végzett vagy legalábbis ott tanult. Azért ugrott be neki ennyire automatikusan ami nekem évtizedeken keresztül egyszer sem.

:o)

jónévez 2023.08.08. 20:54:49

@ZorróAszter:
Az csak egy dolog, hogy még mindig ott tartunk: "az mind ze vagy, hát én mi vagyok". Kár, hogy ezt teszed értelmes vita helyett, de ez van.
De ha te is beszállsz ebbe, hogy ha valaki neked ellentmont, az :bérkommentelő", akkor apád szerszámáról is megemlékszem. Tanuljatok már vitázni, ne csak fensőbbséget mutatni.
Lófülét sem fogok szóbaálni veled, ha csak ennyire leszel képes.

jónévez 2023.08.08. 20:58:33

@ZorróAszter:
(Még aki időnként nagyokat hazudik itt, arra sem mondtam, hogy bérből, megbízásból teszi.
És magamnak is kikérem)
A magázást pedig tartsd meg azoknak, akik kémytelenek a fensőbbségeid tűrni. Itt tegeződünk, nem nagyképűsködünk.

jónévez 2023.08.08. 21:08:10

@ZorróAszter:
Amúgy pedig:
Szó szerint leírtam, hogy én már tettem. (Te nem, vsak a szájad jár) Azt is, hogy saját tapasztalat: csak azt szeretik, ha ingyér' tartod a hátad, járatod a szád.
Azt is leírtam: nem politikus vagyok. Elsősorban alkalmazott, aki jobban látja a dolgozókat, mint az, ki csak elmélkedik marxista alapon.

De (szokásod szerint) csak nyomod a marxista dumát, ellenséget kiáltva.

Alfőmérnök 2023.08.10. 05:57:57

Nem vagyok biztos benne, hogy a nacionalizmus alapvetően egy marhaság. Mondjuk szerintem a (klasszikus) liberalizmus sem az.

ZorróAszter 2023.08.10. 18:39:56

@jónévez:

Látom, jól elbeszélgetett saját magával.

Ahelyett, hogy elolvasta volna, mit is írtam valójában azzal szemben, ami körül itt kergetőzik magával.

Például honnan veszi hogy én még nem láttam belülről munkahelyet?

Vagy honnan veszi hogy én jártam foxi-maxira?

Én joggal feltételezem, hogy saját életrajzi elemei kapcsán jutott az eszébe. Nekem ugyanis nem szokott eszembe jutni.

A lényeg, hogy amit a szakszervezetekről mond, az a nagytőke érdeke. A nagytőke sujkolja ezt egyrészt a potenciális szakszervezeti tagoknak, a másik felét pedig a potenciális szakszervezeti tisztségviselőknek.

Összegezve: burzsujseggnyaló duma.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása