magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár tenger

Idén augusztusban - 10 év óta először - elmentem a bolgár tengerpartra pár napra. Várakozásaim ellenére a tapasztalat kifejezetten pozitív.

A bolgár tengerparti iparág több szakaszra osztható időben, természetesen mindegyiket személyesen is megtapasztaltam legalább egyszer:

  • Nagyjából 1992-ig volt a kommunista szakasz, azaz az igazi kommunista üdülés 1989-ig, majd ennek még romlottabb verziója még 2 és fél évig, azaz iszonyú minőségű szálláshelyek, nulla körüli választék, rossz infrastruktúra, alacsony szolgáltatások. A Kádár-kori balatoni szakszervezeti-vállalati üdülők világa is legendásan szar volt, de a bolgár tengerpart sikeresen leküzdötte magát e szint alá;
  • Aztán 1991-1992 között beindult az ex-komcsis és maffiózós rablás szakasz, kezdtek megjelenni szolgáltatások, de mivel az új urak vagy analfabéta maffiózók voltak vagy mindent lerabló komcsik (egyébként az utóbbi kategória picit azért értelmesebb fajta volt, ezt el kell ismerni), így minden egyfajta díszletnek tűnt, ráadásul minden abszurd árakon. S sok abszurd szokással, pl. belépési díj szedése őrző-védő cégek által a tengerhez, parkolási díj szedése ingyenes területeken, s hasonlók, sokat lehetne mesélni az akkori világról;
  • Bár eléggé következetesen utálom a bolgár jobboldalt úgy 1992 óta folyamatosan, el kell ismerni, amikor valamiben jót tettek: a kevés ilyen ügyek egyike, hogy 1998-ban rendőri erőkkel kisöpörték a bolgár tengerpartról a maffiát, ill. azt visszatették normál működési szférájába, lásd prostítúció, drogok, stb., de az átlag kisember onnantól nem volt kénytelen pl. ilyen tengerparti örző-védőkkel kapcsolatba kerülni. Ezzel párhuzamosan elvettek objektumokat ilyen köröktől, persze nyilván hatalmas összegeket ellopva, dehát ez a kapitalizmus, a lényeg a kisember szemszögéből, hogy a viszonyok kezdtek rendezettek lenni;
  • Az előző időszak azon durva sajátossága azonban még sokáig hatott, hogy egyrészt van a luxusszint, ahová a sikeres maffizók járnak manökenjeikkel, másrészt az alig javult minőségű volt szakszervezeti hálózat mindenki másnak. Persze ez utóbbiban is volt valami javulás, s főleg abban, hogy ezek a korábbia maffiaszokások már nem működtek;
  • A dolgok lassan javulni kezdtek, érezhetően 2007-től már, nem az EU-tagság miatt persze, de véletlenül egybeesett.

Mára ez teljesen beért. Ma már a luxusszint se maffiózós díszletes. A legalacsonyabb szint egyszerűen megszűnt időközben, ma már igazán vacak körülményeket nehéz találni. Lett viszont egy széles középszektora a tömegturizmusnak.

Mi most a tengerpart középső szakaszán voltunk. A bolgár tengerpart 3 részre oszlik: észak a Várna és a román határ közti rész, dél a Burgasz és a török határ közti rész, s a közép pedig természetesen a Várna és Burgasz közötti szakasz.

Mi most ezek a középső szakaszon voltunk, Ravda faluban, ez de facto Neszebar déli folytatódása. Neszebar délen össze van nőve Ravdával, északon pedig a kommunista időkben kialakított zöldmezős Szlancsev brjaggal (Napospart).

Mint a bolgár tengerpart középső és déli szakasza, ez a terület egészen a XX. sz. 20-as éveig etnikailag görög volt. Neszebarban még az utolsó világháború előtti népszámlálás 1910-ben is 89 % görög többséget állapított meg. Hasonló volt a többi település helyzete, bolgár többség csak a 2 nagyvárosban, Várnában és Burgaszban volt. A többi részén görög többség, ezt kiegészítette bolgár és török kisebbség, ez utóbbi inkább az északabbi részeken.

A görögök itt 2500 éve éltek, ezek kis görög városállamok voltak a tengerparton végig. Az i. e. VII. és IV. század között létesültek itt a görög települések. A legtöbb ión betelepülés eredménye, Milétosz anyavárosból. Neszebar - Meszémbria néven - pont kivétel volt, ez dórok hozták létre Megarából.

Aztán az I. vh. mindent megváltoztatott. 1919-ben Bulgária végleg elveszti kijátát az Égei-tengerre, közben megkezdődik Dél-Macedónia görögösítése. A folyamat csúcsa 1923. Ekkor Törökország sikeresen eléri a "török Trianon", a Sèvres-i békeszerződés felülvizsgálatát, aminek következtében megszűnt a 3000 éves kis-ázsiai görög jelenlét. A kb. 1,2 millió görög menekültet a görög kormányzat nagyrészt Dél-Macedóniában, valamint a Bulgáriától megszerzett Nyugat-Trákiában helyezte el. A megmaradt bolgár lakosságra nyomás nehezedett, sokan önként távoztak, sokakat de facto elűztek. A bolgár kormányzat úgy oldotta meg a problémát, hogy elűzte a bulgáriai görögöket, s helyükre költöztette a bolgár menekülteket. Előtte még volt valamilyen próbálkozás kölcsönös kisebbségvédelmi egyezmény aláírására, de ez a gyakorlatban működésképtelen persze, így mindkét fél a tiszta megoldást választotta: az idegenek menjenek "haza", s aki meg megoldja trükkösen, hogy marad, az veszítse el eredeti nemzeti öntudatát.

A helyzet sajátos lett. A kecske- és juhtenyésztő hegyvidéki bolgárok hirtelen görög halászok ingatlanjait kapták meg, s meg kellett tanulniuk halászni. Ugyanez persze fordítva: a görög halászok dolga se lehetett könnyű, amikor hirtelen hegyvidéki területen találták magukat mint kezdő állattenyésztők.

1934-re a folyamat teljesen befejeződött, 1934-ben lett Neszebar neve Neszebar az addigi Meszemvrija helyett, ami a görög eredet Meszemvria/Meszimvria név bolgáros verziója volt.

Aztán Bulgária még egyszer megpróbálja visszaszerezni az elvesztett Égei-tengeri kijáratot. De ez ideiglenes háborús revízió maradt 1941-1944 között.

Bár ma már eltelt több nemzedék a helyiekben, az eredeti menekült tudat erős ma is. Ravdában is nagyon sok a macedóniai vonatkozású utcanév, utalva ezzel az eredeti tájra, ahonnan a lakosság jött. A fő utca - ma ez amolyan "sétálóutca" - neve "Macedónia utca".

De visszatérve a turisztikai helyzetre. Hatalmas mennyiségű szálláshely 5 csillagos és 2 csillagos között, s a 2 csillagos is összemérhetetlenül jobb, mint egy valamikori szakszervezeti üdülő. Mi eleve nem szeretjük a luxust, meg mint kutyás embereket nem is engednének be minket "jobb" helyre, így a legalsó kategóriában szálltunk meg.

Ebben is van fejlődés: korábban a kutyás turistát leprásnak nézték, most most már csak a felső kategóriás szálláshelyekről tiltják a kutyákat ki. Csak annyi volt, hogy akkor nekünk nem jár szőnyeg, mert kutyaszőrös lesz.

Azaz fürdőszobás kis szoba dupla ággyal, erkéllyel, semmilyen extra szolgáltatással, lásd két darab törülköző és ágynemű van, onnantól minden a mi dolgunk, nem jön takarítónő, nem dobja ki senki a szemetet, saját szappant/sampont kell használni, nincs internet, 2 tekercs vécépapír, s ha elfogy, a vendég vesz magának a boltban, s természetesen nincs semmilyen étkezési lehetőség. Ez jelenleg 8500 Ft egy napra. (Összehasonlításképpen: ugyanitt egy felsőkategóriás szálláshelyen 35 ezer Ft egy éjszaka, persze abban a reggeli is benne van.)

Az árszint is kellemes meglepetés. Korábban totális pofátlanság uralkodott, olyan 200-500 % közti profitrátával dolgoztak az étkezdék, árudák. Mára ennek vége. Persze most is drágább a bolgár tengerpart, mint Szófia, de az eltérés már az elfogadható tartományban mozog.

Reggeli videóm a megérkezés utáni napon, mint látható Bulgáriában az élet még az üdülőhelyeken is későn kezdődik. Reggel 7-kor kimenni és reggelit keresni merész vállalkozás volt: mint látható, az étkezdék 95 %-a zárva van még. S ember is alig van ilyenkor. De legalább így látható a főutca, az említett Macedónia utca.

14:19-kor nem én vagyok látható, hanem szembejön a nagyobbik fiam, aki nagyon hasonlít rám, csak éppen 40 kilóval kevesebb a súlya, ugyanis ő is ott üdült családostul. A hangokat törölni szoktam videóimból azok netes verzióiban, mert az emberek nem tudják, hogy veszem őket folyamatosan testkamerával, s ez kellemetlen érzéseket generálhat - érdekes, a hozzájárulás nélküli kép nem okoz az embereknek problémát, ha nincs hozzá hang -, de most direkt benne hagytam a beszélgetés részünket azoknak a külföldön élő magyaroknak leckéül, akik szerint képtelenség az idegen földön született gyereket megtanítani magyarul.

Íme lehet, csak akarni kell: meg lehet tanítani külföldön született gyereket magyarul anyanyelvi szinten, még úgy is, hogy a másik szülőnek semmi köze a magyarokhoz, csak akarni kell és kitartónak kell lenni.

térképek:

Címkék: közélet
34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4618188655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.09.07. 12:33:53

Azért szörnyű hogy több ezer éves közössége szűntek meg a pillanatnyi sovén politikai érdekek miatt.
És jéé, egyik ország sem lett csak ettől jobb élhetőbb hely.

kiskisutca 2023.09.07. 12:47:48

"A kecske- és juhtenyésztő hegyvidéki bolgárok hirtelen görög halászok ingatlanjait kapták meg, s meg kellett tanulniuk halászni. Ugyanez persze fordítva: a görög halászok dolga se lehetett könnyű, amikor hirtelen hegyvidéki területen találták magukat mint kezdő állattenyésztők."

Nagy váltás!
Az 1946-os csehszlovák–magyar lakosságcserénél akkora különbség nem volt, de még a bukovinai székelyek dunántúli németek helyére költözésénél sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 12:57:46

@Gery87:

XX. századi dolgok.

2500 éves görög települések szűntek meg Törökországban is, csak ott sokkal több embert érintett, mint BG-ban.

Vagy a krími görögök. Az oroszok mondják viccesen: túlélték nagy Sándor birodalmát, Róma bukását, a mongolokat, a törököket, az orosz cárokat, a kommunizmust, a náci megszállást. Egy dolgot nem tudtak túlélni: a demokrácia bevezetését. Ekkor ugyanis mind elköltöztek. Ma már csak a telepólésnevek maradtak utánuk.

Boldeone2 2023.09.07. 14:57:05

Körülbelül mennyit most a nyugati turisták aránya? Ha kevés a nyugati turista, akkor nyilván nincsenek magas árak. Csak ne lenne olyan messze Bulgária ....

Horvátországban már horror árak vannak, szó szerint

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.07. 15:12:39

@Boldeone2:

Helytől függ.

Ahol vannak jobb szállók, ott eleve több a nyugati.

Európában csak Albánia és Töröko. olcsóbb, mint BG.

Nincs messze, másfél óra repülővel Bydapestről Várna vagy Burgasz.

Gery1987 2023.09.07. 17:49:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A legtöbbet azért mégiscsak Sztálin meg az NKVD tett azért hogy ne legyenek görögök arrafelé.

en.wikipedia.org/wiki/Greek_Operation_of_the_NKVD

Konstantin Fyodorovich Chelpan-t is eme akció keretében végezték.
Nem mellesleg ő volt a háborút részben megnyerő T-34 tank V2 jelű motorjának főkonstruktőre is.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.09.07. 19:35:21

A bolgárok és görögök tekintetében nincs olyan nacionalista licitálás mint magyar román/szlovák/szerb verzióban hogy kinek mi az ősi földje? Egy "bolgár mihazánkos" van-e annyira elkeseredve ezen mint a magyarok trianonon?

Ugyanez görögökkel? Azt tudom hogy állandóan a törökökkel szájkaratéznak az interneten, /mondjuk elég kemény veszteség hogy az I. Vh. után nem tudták begyűjteni Isztambul európai felét, kb mintha Pozsonyból világváros lett volna ami 3x akkora mint Bp/ na de a Fekete tenger partvidéke mint egykori görög világ emléke mennyire él?

Nem is tudtam hogy ilyen sokáig fennmaradtak görög települések arrafelé. Volt egyáltalán kezdeményezés arra hogy etnikailag húzzanak határt és ne a népességet idomítsák a határokhoz? Hogy a törökökkel nem azt megértem de a bolgár-görög kb hasonló súlycsoport egyaránt nagyhatalmi ambíciók nélkül.

Darius1 2023.09.07. 20:28:29

Érdekes volt, én is jártam arra éppen múlt évben, igaz nem a tengerparton voltunk, hanem Szerbiából utaztunk át Szófiáig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 07:14:50

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Mivel nem maradtak kisebbségek komoly számban, a sérelmek a múltban maradtak.

Nyilván a múltat senki se felejtette el, de mégis más, ha az nem vontakozik a jelenre már.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 07:18:41

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Persze. A görögök az i. e. VII-V. század között telepítették be a mai török ázsiai tengerpartot. S ebből az eredeti ión telepek megmaradtak egészen Atatürkig.

Az eredeti békszerződés (a török Trianon) ezt a részt Görögországnak ítélte még. Csak hát Atatürk sikeresen fellázadt ellene.

Lásd az eredetit: en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_S%C3%A8vres#/media/File:SevresTreaty.png - látható, szinte az egész európai Törökország és Iónia (Izmir és köryéke) nem lett volna török.

Gery87 2023.09.08. 09:38:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mint a németeknél.

"Nincs ember, nincs probléma."

Trianon se fájna már annyira, ha nem lenne határontúli magyarság.
Vagy úgy hogy nem élnek ott ahol ma vagy a határ van máshol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 09:49:35

@Gery87:

Lehetett volna. Nyilván voltak vegyes részek.

BG felszabadulásakor is volt ilyen baj, de ott a törökök fele elmenekült, ez segített.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 09:55:27

@Gery87:

Ezt a Balkánon mindenki tudta.

Amikor Szerbia felszabadult a törökök alól a XIX. sz. elején, MINDEN töröknek távoznia kellett, s a vegyes házassásúaknak is, azaz ha szerb nő kitartott török férje mellett, akkor a szerb nő is ment, s pont.

Lám, nem is volt aztán szerb-török gyűlölködés. Mert elfelejtődött.

_Neville 2023.09.08. 12:25:53

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: A macedónokkal pl állandó harcban vannak a görögök, mert szerintük ők csak névbitorló szlávok, és a makedónok egy görög népcsoport

_Neville 2023.09.08. 12:28:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát azért a bosnyákokat megnyerték maguknak, akik nem is léteznének a török megszállás nélkül. Most gondoljunk bele, ha lenne egy magyar nyelvű muszlim népcsoport, aki kitalálta volna, hogy ők nem magyarok stb. Érdekes, hogy a többi megszállt nép lényegében megúszta ezt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 14:00:15

@_Neville:

Mindenhol lettek ilyen csoportok, csak a többi nem jutott el a nemzetté válásig.

Lásd muszlim görögök, muszlim grúzok, muszlim bolgárok.

Gery1987 2023.09.08. 15:56:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Oké, de azért nem is élt sok török Szerbiában.
Minimális volt a számuk.
Nem az a nagyságrend mint a német, görög stb.

Gery1987 2023.09.08. 16:02:04

@_Neville:

Mondjuk ez eléggé gyerekes egy vita.
Kell nekik az a terület a szlávokkal? Nem. Akkor meg mit szarakodnak hülyeségeken?
Pont az ellenkező hatást érik: még jobban erősödik a makedón eredet tudat a macedónokban akkor is ha fasság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 16:32:29

@Gery1987: @_Neville:

Elvi kérdés.

Elvettek egy nevet, ez fáj. A "macedón" foglalt szó.

Gery1987 2023.09.08. 18:01:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Érdekes, az létezik hogy 100 év alatt (1826-1930) 650.000 majd még 50 év alatt 200.000 török hagyta el a volt Jugoszlávia területét?
Nekem ez túlzóan soknak tűnik. lehet minden muszlim benne van.

Gery1987 2023.09.08. 18:04:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A porosz is az volt, ilyen dolgok ezek.
Mindenki tudja hogy az ókori makedónok görögök, ez nem került veszélybe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.08. 18:17:32

@Gery1987:

Valószínű. Töröknek számított a nem török muszlim is.

De azok jellemzően Boszniában és a Szandzsákban voltak, melyek akkor még nem voltak Szerbiában,

ZorróAszter 2023.09.08. 19:34:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Bulgária tényleg sokat szépült és gazdagodott az elmúlt 30 évben. Főleg ha ez nem is annyira felkapott üdülőhely mint mondja. (A filmjét még korábban végignéztem.)

Nem tudtam, hogy a palacsinta nemzetközi szó.

Amit a lakosságcserékről írt, azt tényleg szörnyű.

Dehát maga a történelem szörnyű úgy ahogy van.

ZorróAszter 2023.09.08. 19:40:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Még az jutott eszembe, lehet hogy mondta csak elfelejtettem: Kedves neje élt itt Magyarországon, és tud magyarul?

_Neville 2023.09.09. 01:28:59

@ZorróAszter: írta már, hogy élt jó pár évig, és egy erős középfokon tud magyarul.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.09. 06:03:26

@ZorróAszter:

А "palacsinta" ógörög eredetű, a görög πλακοῦς azaz "lapos" szóból ered. A magyarba az olasz közvetítésével jöhetett, ezért "cs".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.09. 06:06:06

@ZorróAszter:

Ért olyan C1 szinten és beszél B2 szinten.

Állandó hall manapság is magyar beszédet, a tv-ben szoktam nézni magyar adásokat, plusz a háziállatokkal magyarul beszélek. Kb. a gyerekekkel is, de nem laknak már velünk.

Mo-on élt a 90-es évek elején 1 évet, plusz 10 évet 1997-2007 között.

ZorróAszter 2023.09.09. 11:03:01

@_Neville:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Köszi. Lehet hogy már kérdeztem régebben csak azóta elfelejtettem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.11. 10:24:28

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: nem a föld ősisége a lényeg, hanem amit Csoóri Sándor mondott: "Nem az a lényeg ki volt előbb Erdélyben, hanem ki tette azzá, ami."

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.11. 10:36:48

A kétnyelvűség témájához még annyit, hogy én sokkal kevésbé itélem el azokat a vegyesházaspárokat ahol nincs kétnyelvűség (ha elítélem egyáltalán, lehetnek magyarázó körülmények) mint mondjuk a magyar picsát, aki a napokban jött be a sörözőbe, játszotta a koknimagyar inglist ("Ahm, milyen beer van?" "Jeah, a nagy az egy pint, igaz?", "Ja, ja én Brisztolba vagyok a junivezitin") és amikor a csapos megkérdezte, hány éve él kint, feböfögte hogy három.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.11. 11:25:29

@Deak Tamas:

Jó, hát ez amolyan vicces jelenség.

Nekem az tetszik különösen, amikor még nem is tudnak rendesen angolul beszélni, de annak mondják magukat.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.11. 12:37:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez se tudott :) közben végiggondoltam a vegyes ismerősüket, de csak egy család, angol-magyar pár volt, ahogy az egyszál kislányka semmit nem tudott magyarul. Igaz, ott a magyar anyuka a totális elmebeteg mérőverás önsorsontás megtestesülése volt, el is vitte az intim részet támadó rák vagy negyvenévesen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása