magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Álnyelvészkedés

Puzsér az uborkaszezonban kénytelen többéves videóit újra feltenni a YT-ra, hadd legyen azért pár reklámdollár. A legutóbbi nyelvészkedés volt, érdemes meghallgatni, a dilettantizmus mesebeli példája az egész:

A műsorban elhangzik kb. az összes létező nyelvészeti téveszme. Tulajdonképpen csak azt nem mondják, hogy a nyelvész a nyelv őre, aki eldönti mi helyes és mi nem. Persze ezt nem mondhatják, hiszen a műsorból kiderül, a nyelvhelyesség fő döntőbírái nem a nyelvészek, hanem Puzsér. S nem csak úgy, hogy ami nem tetszik Puzsérnek, az helytelen, hanem az egyenesen nem létezik. Nem vicc, ez az állítás.

A dolognak szerencsére már nincs politikai vetülete. A 90-es években még volt olyan, hogy a nyelvművelők jobboldaliak, a nyelvpozitivisták meg baloldaliak - abból az abszurd elképzelésből, hogy a baloldal szabadság-párti, a jobboldal meg rend-párti.

Sokat segített ennek feloldásában Farkasházy Tivadar azzal, hogy valamikor 1997-1998-ban tisztán pillanatnyi politikai okokból beállt nyelvművelőnek. Az évben egyébként nem vagyok biztos, de az esetben magában igen. Szóval akkor Farkasházy kipécézte Torgyánt, mert az a parlamentben azt mondta, hogy "médiák", mire a reakció az lett, hogy "micsoda műveletlen bunkló ez a Torgyán, az se tudja, hogy a média szó már többesszám". Persze Farkasházy hülyeséget mondott - a "média" szó természetesen nem többesszám -, de ez elterjedt. S ezzel megszakadt a nyelvművelés kapcsolata a jobboldallal. Azóta a nyelvművelő lehet bármilyen oldalú, s már a nyelvművelők radikális verziói szinte nem is léteznek. Ami jó, mert a radikális nyelvművelés egy áltudomány.

Szóval itt Puzsér elordítja kötelező tanait, nem írom le az összeset, csak csemegézek:

  • van logikus és logikátlan nyelvváltozás: marhaság, mert önmagában ez értelmetlen, sokszor a logikátlan alakok győznek, s a logikusok vesztenek, lásd "tartja" és "tarcsa" mint kijelentő mód,
  • az idegen szavakat lehet helyesen és helytelenül használni, azaz olyan nincs, hogy "optimálisabb", mert az "optimális" már eleve a "lehető legjobb" jelentésű,: miközben csak a használat dönt erről, az eredeti értelem nem számít (lásd "média"),
  • a nyelvjárási "hiba" az még nem akkora hiba, de a rétegnyelvi "hiba" már nagy baj: természetesen egyik se hiba, s a kettő elkülönítése abszurdum,
  • a túlzó fokozás "nem létezik": erre nincs mit mondani, mert az már bizseregtető tudatlanság, még a műsor többi szereplőinek is feltűnik ez,
  • a játékos szóalkotás "hiba": ez megint egyértelműen butaság, ez még a radikális nyelvművelői tanokon is túltesz,
  • végül különösen mulatságos az az elmélet - ezt még máshol nem hallottam -, hogy nem lehet egynél több gyökerű egy idegen szó, pl. Puzsér szerint az "unszimpatikus" szó azért "nem létezik", mert a gyökere egyszerre latin és görög: Puzsér ezek szerint nem ismer egy orvosi, tudományos szakszót se, ezekben ugyanis tömegesen fordulnak elő kevert görög-latin szavak.

Vicces volt az egészet meghallgatni, különösen, hogy a résztvevők ezt nem humoros számnak szánták, hanem kb. komoly szakmai vitának gondolták.

Címkék: közélet
66 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2418199951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.09.14. 12:28:41

"Vicces volt az egészet meghallgatni, különösen, hogy a résztvevők ezt nem humoros számnak szánták, hanem kb. komoly szakmai vitának gondolták."

Hát ezt nagyon benézted:)
Nem tudom régen hallgattam e, de most beletekertem és teljesen nyilvánvaló hogy egyáltalán nem komolyan beszélnek szavakról, kifejezésekről...
Már a "nincs olyan szó hogy kokó" rész elárulta hogy ez poén.
Ettől még ha fejtegetnek valamit még nyelvészetielg mondhatnak hülyeséget, de hogy nem komoly az egész az tuti.

Kár volt ezért posztot írni.

Ennyire utálod Puzsért, ennyire nem érted a humort, vagy ennyire vagy aspergeres?

Másképp nem értem hogy vehetted ezt teljesen komolyan.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:21:54

Álnyelvészkedés
----------------
????? Nyelvészet? Dehát az már ál, hisz a nyelvészet pejoratív hang, fingrizmus, dolga nem van a nyelvvel. A nyelvszet a fingrizmus, de a magyar nyelv indogermán s germán nyelv, úgyhogy az álnyelvszet a lingvistik volna.

Tapi2021 2023.09.14. 16:22:11

Puzsi mindenhez IS ért!
Sőt, mindenben jobb, mint az adott terület szakemberei. Ez nála alap.
Ja, és kifejezetten megsértődik, ha nem neki adnak igazat. A szakértők is.

Tapi2021 2023.09.14. 16:28:17

A média - médium(ok) használata ma úgy néz ki, hogy amikor egy terület, pl. ország, jobboldal, baloldal..., stb. összes sajtóeszközéről beszélünk, akkor pl.: a "jobboldali média", a "magyarországi média helyzet", stb.

Amikor ezen belül konkrétan valamelyikről, akkor XY médium írta, mondta..., stb. Vagy: "ezek a médiumok tartoznak a baloldalhoz".

Alapesetben a "médiák" forma valóban hibás használat.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:29:27

alakok győznek, s a logikusok vesztenek, lásd "tartja" és "tarcsa" mint kijelentő mód,

csak a használat dönt erről, az eredeti értelem nem
--------------

1. Alkoholizál hang nem van. Nem veszt, hanem vészt magyarul, a győz helyett leöröng vagy vesz, vent, nem mint, hanem hogy.

De he? mist ez hének a nyelvje? Nem az enyém.

2. A használ egy sklavenaufstandig hang, örmény hason, dúrgerni. Nem dönt, az ö magyarlosza, így dent, de magyarul antorak. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.

És ezt mondja a tradicionalista! Ez dúrva. Na egal. Sajna egy hangnak dolga nem van az elkúrtval, stak az eredetivel, de rakta, rakta az is, hogy egy magyar mondjuk hogyan is rakja az idegen hangokat, mondjuk franchise, ezt úgy, hogy sklavisch, vagy a libcsit is...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 16:30:26

@Tapi2021:

Nem hibás.

Mert a "média" egyik jelentése "sajtótermék". De még ha "összes sajtóeszköz", akkor is lehet "médiák".

_Neville 2023.09.14. 16:34:49

Puzsér kb mindenben hasonló színtű felületes baromságot beszél. Kb addig működik a jó dumájának varázsa, míg véletlenül nem értesz az adott témához...

Tapi2021 2023.09.14. 16:36:15

Volt egy érdekes vitám egy hasonlóan beszűkült emberrel, akinek a nyelv az, amit az iskolában tanítanak és rajta van az MTA áldása.

Ő mondott egy - mondjuk úgy, szleng - szót, amelyet diákoktól hallott. Ők gyakran felkapnak valamilyen hülyeséget (most pl. mindenre azt mondják, ezt nagyon ADOM...) és használják mindenre, de úgy, hogy mégis van JELENTÉSE, ami ismert.
Tehát a szóval eljut a tartalom is a fogadóhoz.
Vagyis létrejön a kommunikáció, és megvalósul a beszéd/szó általi MEGÉRTÉS is.

Ergo, a szó betölti funkcióját, jelentést hordoz, és ad át.

No, erre mondta ő, hogy márpedig ilyen szó nincs.

Erre én: de hát kimondtad, tehát van. Különben nem tudnád kimondani, és magával a kimondással hozod létre.
Sőt, azt is tudod, mit jelent, mi az üzenet.
Tehát ez már van. Max. NEM TETSZIK NEKED!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 16:36:58

@_Neville:

Borzasztóan leromlott, mióta ebből él meg. Érezhető a kényszer benne, szinte munkaundora van.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:37:26

hogy a nyelvész a nyelv őre, aki eldönti mi helyes és mi nem.
-------------------
1. Őrárja, nem őr, nem dönt, hanem antorak, nem helyes, hanem rakta.

2. A nyelvész az a fingrista! He? Nem rakem a fentit, hát nem makognak a fingristák? Az van, hogy a nyelvészek, azoknak dolguk nem van a nyelvvel, már makogják, hogy hogyan is kell vannija a nyelvnek, hisz fingárnak mondják, ezzel az orwelli új-ónemmagyart legitimálják és védik magukat, ahogy az egész libernyák szart is. Ha azt mondják kérem, hogy a magyar nyelv fingár, úgy a fennállót védik, hisz evidens, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. A fingárnak mondott új-ónemmagyar(fingott szar) egy újmond orwelli újbeszéd( Orwelt bírják a libcsik). Ha a fingrista össze-vissza hablatyol az ár hangról, de ez evidens, hogy az er indogermán stuma flektált formája, a germán ár, úgy az ár hang tovább rakásját is akadálják.

Így aztán mondjuk az árva hang az magyarul schnell, speed, ár és indogermán au-ue, vagyis va-ve, az orbos hangot dúrgerni, árva magyarul speed az ár stumától, ennyit erről, ahogy ármány az nagy.

Ígyhát a fenti cikk álszentség, hisz a nyelvészek így ezt teszik, azzal, hogy ezt a totál indogermán és germán nyelvet fingárnak makogják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 16:38:14

@Tapi2021:

Eleve ott kezdődik, hogy az MTA csak helyesírási kérdésekre ad "áldást", nem nyelvtanra és szavakra.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:41:24

@Tapi2021: a szó betölti funkcióját, jelentést hordoz, és ad át.
---------------

A szó-szav jevevényhang, zátemi, dúrgerni. Az ö magyarlosza, dult, nem jelent, hanem rekkés, nem hord, ez örményhang, magyarul bírong, nem ad, hanem rejni.

????????? He? Én mondjuk funkcionális analfabéta vagyem új-ónemmmagyarul, stak halandzsa, egy ilyen halandzsának stak a 30 százalékját rakem, hisz nem rakem az új-ónemmagyar, libernyák, kretény-libcsi, udvari, kazincbaszikai, bürokratikus halandzsa, dialektusoktól összeszart új-ónemmagyart.

Tapi2021 2023.09.14. 16:44:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem. Ez hibás használat.

A médiumok összessége vagy csoportja (pl. elektronikus média) a média.

Közbeszédben persze mindegy, de ha én beírnám egy cikkbe, hiba lenne, és azt mondanák (jogosan), nem tudom mi a különbség média és médium, médiumok között.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:44:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem nyelvtanra és szavakra.
-------------

Olyan hang, hogy tan nem van, ez elkúrás, nagyon nagy elkúrás, a szav jevevényhang.

De he? A grammatikával hogyan is vagyunk? Bullshit az egész, hisz nem rakja az MTA a magyar nyelvet, rossz a gramamtika, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Hangokra nem? Ne már! Hát hogyne, ha azt makogja, hogy a magyar nyelv fingár nyelv, de indogermán és germán nyelv.

Kazincbaszikaival és a bürokratikus halandzsával hogyan is van? Nem mta-s?

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:51:15

s már a nyelvművelők radikális verziói szinte nem is léteznek
----------------------
Létez? Hol a lé? Bullshit hang z-vel! A szinte hangot dúrgerni.

????? He? Dehogynem, az ő namájuk a fingristák! Ez egy totál álszentség! A nyelvészek, azoknak, ahéknek dolguk nem van a nyelvvel, álszentségje, hisz az új-ónemagyar egy értelmetlenségi halandzsa, és ha már fingárnak makogják úgy van.

A probléma az ott van, hogy ezek az értelmetlenségiek,,ahogy a fingristák, már fingrista perspektívától makognak, ők aszondták, hogy ez és ez a magyar, de rejálisan nem, ők szarták ide az új-ónemmagyart. Az új-ónemmagyar már egy fingrista, libernyák, keresztény projekt, de azt hiszik, hogy nem van már primitív, de van, így nekem oké, stakhogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

A fingristák a magyar stumákat(Wurzel) is tagadják, hisz ezek indogermánok.

Tapi2021 2023.09.14. 16:51:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az hiányzik, hogy néha elismerje, hogy 1. nem ért mindenhez, 2. másoknak is lehet igaza, 3. amikor kiderül, hogy tévedett, beismeri.

Sokkal hitelesebb ember lenne, nem izgága ripacs.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 16:54:36

@Tapi2021: Erre én: de hát kimondtad, tehát van.
-------------------------------------
Jah, ahogy a sok bullshit új-ónemmagyar halandzsa, ahogy alkoholizalmány, kezdeményez, szellem, tájékoz izé... Bocs, de attól nem van, bullshit az egész, az én agyemig nem jutnak oda, hisz halandzsa, nyelvkakilás, ígyhát nem van.

Ennyi az új-ónemmagyar: hajasndb sfdfdgtr sfedtrhzf sadsrfztrgdf.

Na ez van? Ennyire van az új-ónemmagyar is.

Tapi2021 2023.09.14. 17:16:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Amiért leírtam. A "szaknyelv" (így az újságírók is :-) ) úgy érti és használja.

Egyes szám: médium.
Ennek van többesszáma a: médiumok.
És az összefoglaló név: média.

Nekem is szoknom kellett. És sokáig a médium az a jós és halottlátó volt számomra. :-) Ezért is volt nehéz megszokni, hogy, ha nem akarom sajtóterméknek vagy sajtó orgánumnak vagy ilyesminek hívni, akkor médium az adott újság, tv, vagy rádió, vagy net.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 17:22:07

Na hallgattem egy picit, dúrkertem egy picit, és oda juttoem, hogy olyan bullshitet makog, hogy ne mondjuk, hogy tűélés, hanem azt, hogy tűpontos. Ez úgy ahogy van egy bullshit, nakta volna stak mondani a német gestochen hangot, a stik, csik-csak-csák, vagyis stik-stak-sták stumától.

De erről írtem most:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/09/14/lektion47_a_ger_bor_es_ak_stumakrol

Na most az van, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, így az él hang az germán és indogermán, a német Ahle, gót éla, árja formája az ára, ár, vagyis az ár hang, boreró, fúró, ez se fingár, stak nem magyar, a fingár hang gót.

De azt mondem, hogy inkább dúrgerni kellene, a bor, ger és ak stuma javára.

A tű etimológiája bizonylosza, hogy most a stik, stak, csik, csak, sták, csákna, csákány hang t-s formája, ahogy téj, indogermán, de nem túl magyaros a t-s forma, vagy a steu, úgymond úgyírva csu, ennek is van t-s formája teu, vagy stuk, stuh...ettől inkább a tő jenne hé, ahogy stunk, de van stunku(csonk) és stuma, így inkább stak ezek maradjanak.

Mondjuk a tű hangot átírjuk akló-ra,az ak stumától, úgy annak a raktányja(Rektion) volna akos: akos akló.

De tegyük fel, hogy a tű hang a stik, stak, sták hangoktól ered, úgy annak a raktányja a stikós volna, csikós, hisz így Stich:tűstikós.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 17:34:21

@Gelimtrtrddddd: Jah, de így Puzsér ranakeredvája rakta, stakhogy a tűpontos hangot is dúrgerni kellene, ahogy a tűéles hangot is. Ezt a halandzsabeszédet antovészejteni kell, raktányosan, Rektionnal kell beszélni, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Habár a tű etimológiája bizonylosza, de volna itt stikja is, vagy stákja, ja kausatív-presenz-vel és possesívval, hisz ez a hang a domináns, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a gramamtikai ragok itt vannak a magyarnál is, így rakni van tovább.

Ha a tű hang a steu stumától erednek, csú, stú-stá-sté, úgy van stunk(csunk), így tönk se kell, ahogy van stuma is.

Így inkább koncentrálni van így a: sti, fi(spi, ahogy spitz, f-s formája), bor, ger, ak stumákra.

Gery87 2023.09.14. 17:48:33

@Tapi2021: @_Neville: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Látom nem sikerült értelmezni hogy ez nem komoly amit előadnak egyáltalán.

_Neville 2023.09.14. 17:48:55

@Tapi2021: már miért lenne hibás? Magyarul a többes szám jele a K, miért ne lehetne több médiáról, azaz médiákról beszélni? Ráadásul a "médium" magyarul mást jelent (világos a kapcsolat, hogy valaminek a közvetítője ez is, az is, de nem mindegy, hogy tévécsatorna, vagy szellemidézés)

_Neville 2023.09.14. 17:49:56

@Gery87: Nem hallgattam most meg még az ominózus adást, de sajnos az utóbbi időben ez általánosan igaz Puzsér munkásságára, akkor is, mikor egyértelműen komolyan gondolja.

Gery87 2023.09.14. 18:01:27

@_Neville:

Puzsér sokszor téved és sokszor mond baromságokat.
És sok mindenhez nem vagy alig ért.
Mint bárki más.
De ez szerintem mindig így volt.

jónévez 2023.09.14. 18:42:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Alapvetően azért még hibáds (hiszen te is megemlíted, mi miatt), azonban idegen szavaknál úgyis magyarul jelezzük (legtöbben) a többes suámot (is). De betűszónál is: TAJ helyett TAJ-számot mondunk. Hiba? Az. Méhsem hiba, mert óhy magyarabb. Tezszettek volna értelmes nevet adni neki ;)
(Tátsadalomboztosítási szám). Senki nem magyarítaná az egyébként magyar kifejezést.

jónévez 2023.09.14. 18:46:58

@Gery87:
Puzsér hanghordozása eleve odegesítő, pláne, hogy marhaságukat mond.
Annak örülök, hogy te bevállaltad, végignézted. Mivel úgy láttad, hogy inkább vicc, ezért valamely nap végignézem. (Egyszer már láttam tőle humoros dolgot. Úgy tetszett.)

2023.09.14. 19:00:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
létezik magyar értelmező kéziszótár és idegen szavak és kifejezések szótára. ami a magyar helyesírási szabályain túl meghatározza a szókincs akdémikusan helyes használatát is.

jónévez 2023.09.14. 19:11:52

@cvsvrs:
Persze, hogy létezik. Érdemes is komolyan venni -mindaddig, míg kell.
De vannak a nyelvnek használói, és idővel megváltoztatják a szabályt.
Hiába berzenkedek a hibás "tételezzük fel" szófordulat ellen, hiába helytelen több szempontból. Ez így fog helyessé válni, 70 évvel ezelőtti könyvben is olvastam, 50 évvel ezelőtti filmben is mondták.
"Kocsma". Senki nem gondol már az eredeti jelentésére. Senki nem meri már a kisebb ételválasztékkal is bíró vendéglétóhelyére kiakasztani: kocsma. Mert a nyelv már a kizárólag ivóhelyre használja -nagyon rég inkább negatívan. Még a kizárólag italt kiszolgáló helyeket is egyéb neveken nevezik (bisztró stb)

2023.09.14. 19:18:06

@Gelimtrtrddddd:
a latin medios szónak (ez az eredeti alak) a magyarban a görög változattal van összecsengő párja. az görögül mesos. ami szintén közeget jelent. ami magyarul a mező. mez a takaró, fedő. maga aközeg a mező. aminek szláv alakváltozata mezsda, határ jelentésváltozattal. magyarul mezsgye. medios, mesos, mező, mezsda, mezsge. ezek összefüggnek.

szóval ez latin-görög-szláv nyelvrokonság, amibe illeszkedik, vagy legalább könnyen beilleszthető a magyar. az akadémia szerint ez is finnugor. mivel vogul nyelven mɑ̄wš ruhák. többes számban. az mta szerint a magyar mező innen ered. a vogul ruhák szóból. és semmi köze a görög mesós-hoz. az nem rokon.

Yorg 2023.09.14. 19:20:51

@Gery87: Nem kokó, hanem kukó. És de, sajnos komolynak gondolták.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 19:33:37

@Gery87: "nincs olyan szó hogy kokó" rész elárulta hogy ez poén.
--------------------

Na olyan hang nem van, hogy árul, ár stuma van, az er flektált formájától, árul hang nem, ilyen nem van, bullshit. De szó se van, az jevevényhang.

????? Most kokó, hogy kokain, vagy Kukon, vagy a ku stumától kuk hang. He?

2023.09.14. 19:34:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a média eredeti jelentése közép (amiből egy van), és ebből akault ki a közvetítő közeg jelentés (amiből rendesen szintén egy van). a média (egésze) közvetít. és ezt sok-sok médium alkotja. médiumok vannak.

szóval farkasházy tivadarnak ez ügyben van azért némi igazsága. ha valaki azt mondja, hogy médiák, akkor mondja. ez kb. az, hogy léteznek-e egyházak, vagy csak egy egyház van, vallásfelekezetekkel. ugyanez rejlik a vitában. léteznek.e médiák, vagy egy média van, különféle médiumokkal.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 19:34:39

@Yorg: És de, sajnos komolynak gondolták.
-----------------

Na ilyen hang se van, hogy komoly, ezt nem rakem, magyarul van ernyeszta, derjedta, és a magyar gondol, nem gonduja van, hanem rakand, magyarul: ernyesztán rakand.

jónévez 2023.09.14. 19:41:17

@Yorg:
Nnna. Most akkor mégse nézzem meg?
(Ha komoly, akkor nem. Ha poénos, akkor igen)

Tapi2021 2023.09.14. 19:42:42

@cvsvrs: Gyia, gyia, mégyia!
(Hosszú nap volt, elfáradtam.)

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 19:46:59

@cvsvrs: szintén közeget jelent. ami magyarul a mező.
-----------

Szint hang nem van, a színt dúrgerni, görög volna, a szín Farbe, de magyarul bolja, és a szín, ahogy építmány, Bühne egy, görög, scheinen rokonja.
Közeg hang se van, bullshit, nem rakem, se jelent.

A mező hang etimológiája bizonylosza, logikusan a mező a metsz, met, mei stumától volna, ahogy német mähen is vagy metzen, métely, Made, így volna madu, medu, medow. De ez az etimológia bizonylosza. Logikus volna, hogy attól mező a mező, hogy metszenek, mähnek.

A mez etimológiája is bizonylosza, hogy most ettől ered, ahogy Matte, vagy matte mondjuk, a latin hang, germánnál is, de szemita hang, ahogy Matrace is, matrac.

A mezsgye nem magyar hang, a zs-től, a magyar nem bírja a zs-t, így inkább balti hang, mondjuk litván, de a balti-szlávnak innen Mitte hang nem van, így igenstak germán eredetű hang volna.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 19:50:53

@cvsvrs: akault ki a közvetítő közeg jelentés
-----------------

Alkoholizál hang nem van. Na és innen ered a totál halandzsa bullshit, a fenti bullshit hangok, úgy hogy a köz nem magyar hang. Ilyen bullshit hang, hogy közvetít és közeg nem van, ezzel a új-ónemmagyarral ne szarakodjunk.

Rekkinted ez magyar nyelv? Nem, ez nem magyar nyelv, hanem bullshit, így fingatták a magyart.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 19:58:12

@cvsvrs: létezik magyar értelmező kéziszótár és idegen szavak és kifejezések szótára. ami a magyar helyesírási szabályain túl meghatározza a szókincs akdémikusan helyes használatát is.
-----------------

Na ha már a nem vanó hangoknál vagyunk, úgy itt vannak.

Létez? Bullshit hang z-vel! He? Most lé vagy le? Nem rakem. Egal, ilyen hang nem van.
Értelmez? Hú de egy hosszú bullshit hang, nem is rakem, ma-ra egy z? Ért hang se van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.
Kézi? A kéz egy jevevényhang.
Szó? A szó egy jevevényhang, zátemi indogermán, nem magyar.
Fejez? Na ezt se igen rakem, bullshit z-vel. Hogy fej? He? Na ilyen hang se van.
Helyes? Bullshit hang, a ra és re stumától a rak ez ta múltidővel magyarul rakta.
Szablya? He? Stak a libcsi szab, de a szablya az totál más, na egal. Magyarnak a szablya fájandja van, regály.
Határoz? Bullshit z-s hang, ez a bullshit hang se jet az agyamnak,ilyen hang nem van. A határ hangot dúrgerni inkább boromára, bordárra, róvára, révára, rónára.
Használ? Sklaveaufstandi hang, az örmény hason a haszon.

2023.09.14. 20:02:13

@Gelimtrtrddddd:
csakhogy a metsz az hangutáznó, hangfestő eredetű. a német mittel, az angol middle szavakkal valóban rokonítható. metszéspont a közép.

a pont is hangutánzónak tűnik. potty, potty. az a pont. mint a pötty. hagyományosan pöttyös bögre a pot. és ezzel az angolszász point rokon. vagy a német punkt is. ami a latinből jöhet. punctum. ezek egymással rokon szavak, amelyek pottyogással, pottyantással kapcsolatosak. esetleg a bökéssel.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 20:10:46

@cvsvrs: A metsz nem hangmímelő hang, hanem a me-mei partikeltől ered. A Mitte nakvai etimológiája bizonylosza, inkább a mit-vel volna.

De a dungely rekkint, mo volna egy rakta hang, hisz:
e-o-o-a
ena-ona-ana
em-om-am, me-mo-ma
el-ol-al.

2023.09.14. 20:13:50

@Gelimtrtrddddd:
és a "me" az miből ered?

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 20:21:30

@cvsvrs: A pötty etimológiája bizonylosza, de nem boljad magyarnak. A p-s hang nem magyar, hisz indogermán-germán p-f váltás van, stak úgy magyar, ha b-p váltás van.

Gelimtrtrddddd 2023.09.14. 20:25:45

@cvsvrs:
A me partikel az em partikel, stak az e hénten van. Az em partikel az e indogermán partikel, ahogy e, erre rakód az m, ettől rakód em, ahogy latinnál is, ettől a partikeltől emel, ahogy latin emere is, me-sen mel, nem emel, indogermán mel, melna mell, de mel passen, rejmni is, a me-től ered a megos is, nem magas...

De ez a blogon le van írva.

Gery87 2023.09.14. 21:21:30

@jónévez:

Hát a stílusa ízlés dolga:)
Nem mindig mond marhaságokat, sőt.
De most épp direkt elviccelik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 08:18:56

@Tapi2021:

Hát, szokj le róla, mert ez egy nyelvi mítosz.

Ezen az alapon hibás a "csordák" szó, hiszen az már gyüjtőnév, több állatot jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 08:20:01

@cvsvrs:

A "média" szónak több jelentése van. A magyarban nem léteznek többesszám nélküli nevek. Farkasházi hülye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 08:20:43

@cvsvrs:

A szótár következmény. Nem az van, hogy előbb van a szótár, s aztán szó, hanem pont fordítva.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.15. 09:16:41

@jónévez: ezeknek a javarésze német tükörfordítás. Pár példa :

bátorságot merít Mut schöpfen
bebeszéli neki einreden
behoz idõt, mulasztást (einbringen)
beképzeli magának (sich einbilden)
betartja. (einnalten). a" parancsot, szabályt
betekint. (einsehen)
bevesz (einnehmen) állást
bosszankodik vmi felett (sicn über etwes árgern)
egyszerûen megfoghatatlan (einfach unbegreiflich
elõszeretettel (mit Vorliebe) viseltetik
elszámítja magát (sich verrechnen)
F járadságot vesz magának (sich Mühe nehmen)
figyelmen kívül hagy (ausser Acht. lassen)
tető alá. hoz (unter Dach bringen)
felveszi a harcot (den Kampf aufnehmen)

és ez csak a forráscikk legeleje .....

Gelimtrtrddddd 2023.09.15. 12:04:13

@Deak Tamas:
Stakhogy a magyar nyelv egy indogermán s germán nyelv, az egsz egy halandzsa.

1. Merejt az vagy mergerjt. A mer stuma a mar-mer-mur-mor stumától ered, vagyis merejteni annyit tesz, hogy marajt, márt, mondjuk kenyeret vízina.

Ennek múlasztás: múlasztás? Ezt a hangot így nem rakem, hisz ez a mál-mol, mal-mul stumától ered, indogermán és germán, germán mul, mulwen múl, vagyis múlaszt az málaszt, s partikelvel, és to kausatívval, így rakód st germán kausatív.

A bátor etimológiája bizonylosza, de talán a bö, bő, indogermán beu stumától volna, ahogy bulen, bölno vagyis bölény, bubor és mások, így volna baldr, ha aspirantos.

A Mut hang a mo energikus eredés partikeltől ered. A német schöpfen a szab-tól ered, indogermán skep, skab stuma. Magyarul halandzsa.

2.Nem, nem. A beszél etimológiája bizonylosza, talán indogermán bah, mágikus, és a reden hang a ra és re és indogermán ar stumától ered, ősmagyarul regyni, nazális formája a rend, rengyni. Beszél és regyni nem egy.

3. Nem, nem. A hoz nem magyar hang, hanem örmény, sklavenaufstandi hang, ahogy a haszon, és a hord is, ezek is örmények, magyarul a bringen az bírong, a bír stumától ong-val. A bírong hang a magyar hang, vagyis a bringent az magyarul úgy mondjuk, hogy bírong.

4.Képzel? Ilyen hang nem van, ha már itt vagyunk, hisz bullshit z-s hang, ezeket dúrgerni kell, a z talán németizmus. A kép hangot a kretény-libcsik írták át,hogy szüntessék a germagyar totemizmust. A kép magyarul hép volna, az indogermán skép, skab stumától, vagyis a szab stumától, ettől a Schaft is, h-s formája is van, germánnál is, k-s forma albán kepo, latin kippus.

5. Szablyája stak a libcsinek van, hiszen szabnak, a magyarnak a ra és re stumától, ettől a rak-rekk-reg(regu, nem rege), regály van, és nem para izé, hanem rengyó. Magyarul a rengyó és regály raktányja rekkni.

Rengyót rekkni, regályt inarekkni.

6. Nem, nem tekint, a tekint hang egy jevevényhang, magyarlosza, indogermán tek stumától ered, magyarul lát, germán wleitan vagy a bol stumától bolokni.

A tekint hang nem magyar hang.

Gelimtrtrddddd 2023.09.15. 12:10:45

@Deak Tamas: elõszeretettel (mit Vorliebe) viseltetik
elszámítja magát (sich verrechnen)
tető alá. hoz (unter Dach bringen)
figyelmen kívül hagy (ausser Acht. lassen)

------------
?????
1.Hol vannak a számok? Sehol. A számok nem magyarok, kazár zsidók, így magyarul azt mondjuk, hogy remerni, ha logikus, nem számok vannak ott. A ra és re stumától ered a remu, remni és remerni substantív és verbek, germán ramen, remen.
A rekenni is a ra és re stumától ered, ez is ősmagyar hang.

Olyan hang, hogy terv nem van, nyelvkakilási hang, magyarul remu van, ahogy a cél is libcsi jevevényhang, magyarul ősmagyarul remu van.
Nem el, hanem al és az al a túl.

2. Szeret? A szer-sor hangokat, indogermán ser stuma, dúrgerni a ra és re stumától a rakura. A szeret hangot így dúrgerni, helyette arat, ahogy a-ra hangtól, vagyis ara, ra és re stumától, vagy bírat, rakat.

3. A figyel hang egy bullshit neoillogizmus,így indogermán uer, vagyis őr stumától, magyarul őrjni vagy őred, őrjed.

Nem hogy, hanem loszni, léhni és engedni.

Billy Hill 2023.09.15. 12:54:49

@Tapi2021: "Az hiányzik, hogy néha elismerje, hogy 1. nem ért mindenhez, 2. másoknak is lehet igaza, 3. amikor kiderül, hogy tévedett, beismeri. Sokkal hitelesebb ember lenne, nem izgága ripacs."

Hát igen, így jelenleg olyan momentumos, fidelitas-os a stílusa. :-)

Tapi2021 2023.09.15. 16:39:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezen az alapon hibás a "csordák" szó, hiszen az már gyüjtőnév, több állatot jelent."

Nem. A csorda-csordák az a médium-médiumok analógia. Amelyek az (emlős)állatok nagyobb csoportba tartoznak. Vagy haszonállatok.

Tehén, tehenek, amelyek alkotják a csordát. Több, független csorda a csordák. Ezek fölött, még vannak nagyobb csoportok, mint amit írtam is, pl. a haszonállatok, afölött az állatok, mint legnagyobb csoport.

A média fölött nincs nagyobb csoport. Minden médium és azok egyes elkülöníthető csoportjai (csordái), a médiumok, alkotják együtt a médiát.

Lehet erről vitázni, de a szakma így határozta meg.

Tapi2021 2023.09.15. 16:43:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A jó analógia szerintem az Univerzum - Univerzumok.

Mivel uni, csak egy lehet, amiben minden más benne van. Ott is feszegeti persze a FANTÁZIA a határokat a "párhuzamos" univerzumokkal, meg a rajzfilmes Multiverzummal (később, majd Multiverzumokkal), hiszen kimondani ki lehet, és jó szellemi játék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 18:04:19

@Tapi2021:

Ez is, de nem csak ez.

Hiszen ha "média" gyűjtőnévként van használva, AKKOR IS van "médiák". Lásd "magyar média" és "osztrák média", majd e kettőről "ezek a médiák".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.15. 18:05:06

@Tapi2021:

"a szakma így határozta meg"

Attól még ez nyelvészetileg abszurdum.

2023.09.15. 18:10:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
szerintem a legnagyobb zsidó filozófus wittgeinstein (hiterlerrel egy iskolába jártak. nem egy évfolyamban, de majdnem). wittgeinstein szerint, minden nyelvészeti kérdés filozófiai is egyben. mert hogy a filozófia maga a nyelv. a bölcsesség szeretete (amit a filozófia jelent) pedig a nyelvészet.

ebből következően éppenséggel valaki gondolhatja azt, hogy a média közös. és bár a médiák kifejezés szintaktikailag helyes, szemantikai értelemben helyten. és azt is, hogy médiák vannak. különféle sajtótermékek, médiaérdekeltségek, amelyek sohasem nem állnak össze egy egységes egésszé. széthúzás van.

a média egységességében egy egyetemességében éppenséggel lehet hinni is, meg nem is. (nekem semmi problémám azzal, hogy valaki azt mondja: médiák. mondja. de ha valaki szerint ez helytelen, akkor mondja azt.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.16. 11:05:37

@cvsvrs:

Angol hatás. Az angolban vannak többesszám nélkül főnevek. A magyarban nincsenek.

Szóval ez az egész egy angol dolog ráerőltetése a magyarra.

Semmi alapja. Használd a "médiák" szót, ne hallgass az angol nyelvbe belebuzultakba.

Yorg 2023.09.16. 12:24:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ráadásul még az angolban is van medias alak. Ritka, de nem hibás.

jónévez 2023.09.16. 19:43:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Vannak ily vesszőparipáid, hiába mondunk mást.
Bizony, hibás a "mediák". Bizony, használhatjuk. Mert idegen szó, sőt, kifejezés.

Tapi2021 2023.09.18. 21:22:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Hiszen ha "média" gyűjtőnévként van használva, AKKOR IS van "médiák". Lásd "magyar média" és "osztrák média", majd e kettőről "ezek a médiák"."

Helyesen: magyar médiumok, osztrák médiumok... írták... :-)

Tapi2021 2023.09.18. 21:27:16

@cvsvrs: "realisztikusan inkább úgy tűnik, hogy médiák vannak."

Ezek csak azért vannak, mert rosszul használják a kifejezést. :-)

Régen minden láncfűrész Stihl fűrész volt! Azt hitték a Stihl a láncfűrész. :-)
Aztán megláttak egy Husqvarnát is!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása