magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nem értik a diplomáciát

A ballib felfogás sajátos a diplomáciáról.

Az derül ki, szerintük minden jó kapcsolat alapja a teljes egyetértés. Lásd, mekkor baj, hogy az Izrael-Palesztína ügyben Orbán az előbbiket, míg Erdoğan az utóbbiakat támogatja.

Pedig nem, nem baj. Még a magánéletben se baj. A párkapcsolathoz se kell teljes egyetértés, sőt az ilyen párkapcsolat unalomba fulladna. Simán jó, ha egyetértünk egyes dolgokban, másokban meg nem.

Csak az én házassági viszonyomat tudnám azonnal felhozni. Ő szereti a balettet és a fentezit, én mindkettőt utálom (a balett zenéjét kedvelem, ha jó, de zavar, hogy emberek táncikálnak közben). Ő a macskákat kedveli, én a kutyákat. S még mondhatnék sok mindent.

Ez még inkább így van a diplomáciában: a közös érdekek menti együttműködést nem zavarja, hogy vannak kérdések, melyekben a felek ellentétes álláspontot képviselnek.

A diplomácia pont arról szól: találjuk mik a közös érdekek, s ezeket ne zavarják az ellentétek.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10018293435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2024.01.05. 12:30:45

Mehetne a ballib szótárba az is, hogy diplomácia/külpolitika - svédasztalos zabálás különböző rendezvényeken, ha pedig közben nálunk gazdagabb ország politikusa mond bármit, annak automatikusan igaza van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.05. 12:39:44

Horthy Jenő zseniális emlékirataiban írja, mi a jó diplomácia és ki a jó diplomata. (Állati érdekes amúgy, hogy ezek a vadászok milyen jó ízzel, stílussal, tollal írnak, kezdve akár vele, de folytatva gróf Széchenyi Zsigmonddal, Kittenbergerrel zárva a teljesen ismeretlen nemeskéri Kiss Sándorral, a vértanú leszármazójával.)
A brazil nagykövet állt mellette egy gödöllői körvadászaton, és olyan "ügyesen" lőtt, hogy a vadak jobb erőállapotban távoztak mint ahogy érkeztek, cserébe a hajtószemélyzet reszkelett az életéért. Horthy Jenő megsajnálta, megsebesített neki egy gyengébb értékű vadat, de a brazil nagykövet így sem tudta begyűjteni a trófeát. Horthy azt mondja a vadászat után a bátyjának: el kéne érni ennek a nagykövetnek a visszahívását. Miért? Mert az, hogy valaki követ létére ne tudjon célozni, ne tudjon eltalálni egy megsebesített vadat, és még arra sem képes hogy a vadászat után kitaláljon egy fiktív sztorit önfényezésre az eszméletelen nagy vadásztudásáról, az biztos, hogy alkalmatlan diplomatának.

ez a nevem senki 2024.01.05. 16:48:38

a vad
ászokat ki lőnimeg nyúzni fel etet
nia halakk
al

2024.01.05. 17:05:43

az orbáni diplomciával ez a probléma. keveri a kül és a belpolitikát. a gyurcsányi is ilyen volt egyéként.

ezek a politikusok nem értik, hogy a külpolitika a konszenzusra törekvésen alapul. még a "pufajkás" horn gyula is azért tűnt úriembernek ezekhez képest, vagy kovács lászló, mert ők értették, hogy kifelé a diplomatáknak a konszenzust kell keresni. orbán ezt kurvára nem érti. és azt gondolja, hogy az új világrendben a nemzei bolsevik (tkp. leninista) világforradalommal győz a nem tudom micsoda. orbán egy hülye, nincsenek elvei.

2024.01.05. 17:21:52

tehát még az is rendben van, hogy orbán azt mondja a kreml falai között putyin elnöknek, hogy a különleges katonai művelet. élysée-palotában marcon elnöknek azt kell mondani, hogy ez a háború. vagy brüsszeli politbüróval is a közös hangot kell keresnie. feltéve, hogy ő akarja vezetni a diplomáciát. mert ha nem, akkor ezt hagyja a külügyminisztériumra. és úgy foglalkozzon elsődlegesen a belpolitikával.. döntse el.

orbán totálisan elvtelen és mivel nincs közvetlen megválasztva, nem prezident így nincs erős legitimációja. hiába van egy aránytalan választási rendszerben kétharmada. nincs abban a helyzetben, mint egy közvetlen választottelnök.

az elnök kinevezi a miniszterelnököt. de megteheti azt is, hogy egy tolvonással leváltja akkor ha elégedetlen. és tárgyalhat az ellenzék vezérével. meghallgathatja a különféle pártok szakértőit. összehívhat nemzeti csúcsot. sőt ez majdhogy nem kötelező is. mivel arra kapott mandátumot, hogy az nemzet egészét képviselje. ő a president.

a prime minister az első szolga. egy ministráns, mint gulyás gergely. egy szolga. aki vezesse az adminsztrációt. neki a parlamenti többséget kell kévpviselnie. az elnöknek az államegységet.

csak orbán soha sehol nem vállalta a közvetlen megmérettettést. őt sose választották volna meg széksesfehérváron országgyűlési képviselőnek. őt sose választanák meg közvetlen elnöknek. úgy, hogy neki magának kell helyt állnia, mert nincsenek pártkatonái.. hanemerősnek akar látszani és mindig valamilyen erős emberrel kezet fogni úgy, hogy annak ellenségeit köpködi.

az ez orbáni diplomácia. és legjobb tanítványa szijjártó péter.

2024.01.05. 17:31:04

ugye a másik véglet, amikor a ballerek nem vállalnak belpolitikai konfliktusokat, mert a külügy azt diktálja. a diplomáciának alárendelt belpolitika. a jobbereknél ez fordítva van. a belpolitkai konfliktusokat vetítik ki a külügyre. a diplomáciát a belpolitikának rendelik alá.

és egyik se jó.

Tapi2021 2024.01.05. 18:34:29

Sivalkodnak, mert fingjuk nincsen a politikáról, diplomáciáról, a magyar érdekek védelmét meg leszarják, mint mindig. Orbán sikerétől meg kiborulnak.
Orbán minden, ami nem ők, ami ők nem.

A párizsi temetésen való részvételtől is kiakadtak. Mivel szerintük Orbán az EU ellen van, akkor miért megy el egy EU alapító temetésére?!

Nem értik, hogy Orbán nem az EU ellen van, hanem az ellen, amivé vált! Ellenük, akik ezzé az Augius istállójává züllesztették, amit egy új Herkulesnek kellene kitakarítania a sok trágyától, és visszaállítani arra az útra, amelyen az alapítók elindították.

Gery87 2024.01.06. 01:42:21

@Deak Tamas:

Hát ekkora baromságot is rég halottam, hogy a vadászat döntse el ki jó diplomata és ki nem....pfff.
Látszik ennyit tudott a kutyabőrős elited....vadászni, az ment. Ebből vezettek le dolgokat, elképesztő.
(igen, az őket másoló fogatlan alkesz kurvázó párttitkárok se voltak különbek)

Gery87 2024.01.06. 01:44:40

@Tapi2021:

"Nem értik, hogy Orbán nem az EU ellen van, hanem az ellen, amivé vált! Ellenük, akik ezzé az Augius istállójává züllesztették, "

Nem züllesztették sehová!
Az EU mindig is egy liberális demokrata gittegylet volt, amiben a magállami érdek az első, a többiek potyautasok, összeszerelők....annyi történt hogy Orbán ezzel nem volt gondja amíg ő is "Sorosista libsi" volt, most hogy már nem az, "hirtelen" rájött hogy mégse jó ez:)

ZorróAszter 2024.01.06. 07:49:51

"Ő a macskákat kedveli, én a kutyákat."

Mondjuk abból tényleg lehet diplomáciai bonyodalom. Láttam már én is olyat, hogy a kutya beszabadult a macskás szobába, a macska levert mindent, aztán kikötött a sötétítőfüggöny tetején, lent meg a kutya várakozott türelmesen amíg ki nem vezették.

"a balett zenéjét kedvelem, ha jó, de zavar, hogy emberek táncikálnak közben"

Ez meg olyan, mintha azt mondaná, hogy szereti a színházat, főleg ahol aranyozást is használtak a belsőépítészek, csak az zavarja, hogy hamar lekapcsolják a villanyt és mindenféle hülye bóklászik az egyik végében kivilágítva.

:o)

ZorróAszter 2024.01.06. 07:55:59

@Gery87:

"(igen, az őket másoló fogatlan alkesz kurvázó párttitkárok se voltak különbek)"

Ebben az a szép, hogy akiket én személyesen ismertem és tudtam hogy vadásztak, azok egyike se volt még párttag se.

Ilyeneket én is csak hallottam annak idején.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.06. 08:17:16

@ZorróAszter:

A fekete macska nem szeret a többi állattal közösködni. A fehér macska nem szereti a fekete macskát. A szürke macska barátja meg a fekete kutya.

Szóval nincs baj.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.06. 08:18:05

@ZorróAszter:

Tehát nem lehet mondjuk a Hattyúk tavának a zenéjét kedvelni, kötelező a táncot is szeretni?

ZorróAszter 2024.01.06. 09:23:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Örülök hogy szent a béke.

"Tehát nem lehet mondjuk a Hattyúk tavának a zenéjét kedvelni, kötelező a táncot is szeretni?"

Csak vicceltem.

Gery87 2024.01.06. 14:18:39

@ZorróAszter:

Teljesen mindegy, a lényeg hogy a mindenkori elitünk ezt az ostoba vadászat dolgot továbbvitte. És ott sok minen eldőlt a háttérben.

jónévez 2024.01.07. 00:16:18

Alapvetően rossz az a hozzáállás, hogy csak akkor lehet valaki a barátom, ha ellensége az én ellenségemnek. Mint az is, hogy az ellenségem ellensége az barát.
És (ha már a házassagot is idehoztad) személyesen azt is meg kellett tapasztalnom: az, aki elvált, elvárta, hogy mi se tartsuk a kapcsolatot a másik féllel. És mivel tartottuk a kapcsolatot, ezért tőlünk is "elvált" . Buta emberek bizony vannak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.07. 10:21:24

@jónévez: ez sajnos barátságokban is így van, nekem is okoztak ezzel számtalan feszengő pillanatot. Főleg úgy, hogy én sose hozom szóba, mit csináltam a "másikkal", mindig az "egyik" kérdezi.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása