magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ballib mitológia újabb fejezete

A ballib mitológia alapköve persze maga a "balliberális", röviden "ballib" szó.

A valóságban a szó értelmetlen, hiszen a liberalizmus a lehető legjobboldalibb eszme, azaz a "balliberális" az valami "négyzetalakú kör" kategória.

A bal/jobb elhatárolás ugyanis modern koncepció, hagyományosan ez a kapitalizmushoz való viszonyon alapszik. Aki baloldali, az ellenzi a kapitalizmust, de legalább kritikus vele szemben. Aki meg jobboldali, az pedig a kapitalizmust ideális rendszernek tekinti, de legalábbis azt mondja, minden más rendszer rosszabb nála.

Olyan persze lehet, hogy a haladáshoz való viszony alapján valaki progresszív vagy hagyományhű, de ez már egy másik skála. A progresszív liberális nem lesz baloldali csak mert progresszív, ahogy pl. a hivatalos szovjet kommunizmus se lett jobboldali csak mert antiprogresszív volt.

A konkrét magyar esetben a "ballib" szó kitalálásának egyetlen célja volt, gyakorlati: így lehetett összebékíteni a 90-es évek elején a liberálissá lett volt reformkommunistákat és a már korábban liberálissá lett volt antikommunistákat, lásd "mi mind balliberálisok vagyunk", hiszen kiderült, közös ellenség akadt: azok, akik így a "jobboldal" nevet kapták, pedig mindig balrább álltak a ballibeknél.

Így lett aztán az a furcsa helyzet, hogy Magyarországon a "baloldal" szót nyugatos, kapitalizmuspárti, liberálist jelent, míg a "jobboldal" szuverenista, nacionalista, ha nem is antikapitalistát, de harmadikutast.

A mitológiát persze építeni is kell. A volt kommunistákat pl. 2 részre kellett osztani: azokra, akik csatlakoztak a ballib táborhoz, s azokra akik a jobboldalra mentek. Az előbbieket dicsérni kellett éjjel-nappal, míg az utóbbiakat szidni.

A dolog odáig ment, hogy még a kádárista hatalmi gépezet legfelsőbb tagjai is "jók" lettek, ha aztán ballibek lettek, míg a kádárista hatalom legalacsonyabb rangú tagjai viszont "rosszak" lettek, ha a másik oldalra álltak. Jó példa: a jó demokrata Horn Gyula és a gonosz komcsi idősebb Orbán, aki pedig csak egy jelentéktelen alapszervezeti párttitkár volt.

De ha kell, kitaláltak múltat az ellenoldal neves embereinek is.

Így pl. ma már tény a ballib oldalon, hogy Kövér László MSZMP-tag volt. Miközben sose volt az. (Eleve a Fidesz alapszabálya 1998-ig tiltotta volt MSZMP-tagok belépését.)

S most ismét előjött a Bayer-ügy kapcsán, hogy Bayer pártpropagadista volt a Népszabadságban, szóval biztos MSZMP-tag volt. Miközben 1993-1998 között volt a Népszabadság munkatársa, azaz évekkel az MSZMP megszűnése után.

172 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8318315455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erol 2024.02.01. 09:34:25

A gyakorlatban ez csak annyit jelent, hogy a kulturális liberalizmus oké (buzik, modern művészet, feminizmus stb.), a gazdasági viszont nem (pl. egykulcsos adó).

0dzsud0 2024.02.01. 09:34:35

"De ha kell, kitaláltak múltat az ellenoldal neves embereinek is.

Így pl. ma már tény a ballib oldalon, hogy Kövér László MSZMP-tag volt."

Ez nekem is nagy kedvencem, és a debiljei évek óta osztogatják meg az Örülünk Vincent blog által kreált kamu "állandó belépőjét az MSZMP KB Politikatudományi Intézetébe". Közben persze megállás nélkül megy, hogy a fideszesek azok megvezetett narancsbirkák, akiket elhülyít a kormánymédia, amit egész nap néznek ott vidéken. :)

2024.02.01. 09:39:43

ez az amerikanizmus átvétele. a baloldali liberálisok a demokraták és a jobboldal konzervatívok a republikánusok. polarizálják a közéletet lehetőség szerint úgy, hogy nincs centrum.

2024.02.01. 09:45:55

rendesen keresztényszocializmus, nemzeti liberalizmus és polgári konzervatizmus adja hármas osztatúságot. a kerszoc a bal, a nemz.lib. a közép és a polg. konz. a jobb. (így a szélbal, a ballib és a széljobb nem polgári, hanem militáns jobbkonzi is az underground része.)

magyarországon ez a hármas felosztás teremhet normalitást. amiben a közép a nemzeti liberalizmus. a magyar történelmi arcképcsarnok szinte minden alakja nemzeti érzelmű, szabadelvű és középutas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 10:05:28

@0dzsud0:

S a legjobb: honnan tudják, hogy Kövér az MSZMP KB Politikatudományi Intézetében dolgozott? Onnan, hogy benne van a NYILVÁNOS önéletrajzában. Szóval tényleg hatalmas leleplezés, maga Kövér tette közzé!

www.parlament.hu/kepviselo/elet/k308.htm

alöksz róz 2024.02.01. 10:17:47

@0dzsud0: kissé nevetséges ez a túlbuzgó mentegetés, mivel tényleg ott dolgozott még saját maga szerint is.

és értelmetlen is egyébként, teljesen vállalható még mai szemmel is, hogy valami alacsony beosztásban dolgozott annak idején valaki valamilyen értelmetlen sóhivatalban.

2024.02.01. 10:27:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, csak ha valaki harcos antikommunista, akkor mi a francért egy pártintézetben akar elhelyezkedni. hiszen nem akar a hatalomba kerülni a pufajkás hornékkal összeállni. pfúj, komcsik. lehetne még éppenséggel reformer. azt gondolja, hogy a szocializmus reformálható. de ugye ezt se gondolja. hanem az ellenkezőjét.

mondjuk ennél viccesebbek csak az mszp-sek, akik szerint a szocializmus szintén reformálhatatlan ezért hozták létre a szocialista pártot.

két elvtelen társaság. persze lehet, hogy valaki karrierista és belép az mszmp pártintézetébe, majd aztán pozsgay imre felnyitja a szemét, hogy 56 mégse ellenforradalom volt, és aztán harcos antikommunistává válik. és kereszténnyé. mert kövér aztán annyira nagyon hívő, kábé amennyire orbán. csak orbán viccesebben játssza el.

2024.02.01. 10:28:54

egyébként ez éppenséggel mind elférne egy magyar néppártban, csak a fidesz nem egy ilyen big tent, hanem illib, akik harcolnak a neolibek ellenében.

2024.02.01. 10:38:12

0. és egyébként a komplett ellenzéki kerekasztal ha nem rendelkezik semmiféle mszmp kötődéssel, akkor vajon mi a francért akarja, hogy az mszmp kiáltsa ki az új államformát.

1. a rendszerváltás lehet egy forradalom. ahogyan romániában. a nép azt mondták, hogy ceuasescu takarodjon a picsába. elfogták és a feleségével együtt lelőtték, mint a veszett kutyákat. ez a forradalom.

2. egy köztes változat az, hogy az mszmp utódpártját nem veszik be a hatalomba, az mszmp egykori vezetőit kizárják a kormányzásból. mert hogy a szocializmus reformálhatatlan.

3. valódi békés átmenet az lett volna, hogy az mszmp átalakul egy néppárttá. az mszp lesz a szocialista, az szdsz a liberális, az mdf a konzervatív platform, a kdnp a kereszténytagozat, az fkgp a vidéktagozat, a fidesz az ifjúsági tagozat. és folytatják a reformokat.

1, 2, 3 is elvhű rendszerváltás. de ahogyan megvalósult az totálisan elvtelen.

2024.02.01. 10:43:20

maga az ellenzéki kerekasztal nem egy demokratikus formáció volt, hanem egy szűk klikk állt össze. azért, hogy titkos tárgyalásokat folytasson az mszmp-vel. mondván, hogy ez a békés átmenet.

és a fidesz narratívája az, hogy mindez a dollárbaloldal titkosszolgálati akciója volt, amit az amerikaiak a soros alapítványon keresztül támogattak, ezt a fidesz mondja. ebben akkor a fidesz nem vett részt? csak felismerték, hogy ez rossz irány. és ez ellen harcolnak? akkor ez egy ellenkormányzás. egy ellenrendszerváltás, vagy micsoda.

ZorróAszter 2024.02.01. 10:55:48

"A bal/jobb elhatárolás ugyanis modern koncepció, hagyományosan ez a kapitalizmushoz való viszonyon alapszik. Aki baloldali, az ellenzi a kapitalizmust, de legalább kritikus vele szemben. Aki meg jobboldali, az pedig a kapitalizmust ideális rendszernek tekinti, de legalábbis azt mondja, minden más rendszer rosszabb nála."

MaxVal! Maga is jobboldali aki egyenesen a feudalizmust hozná vissza.

Vagy már letett róla?

:o)

ZorróAszter 2024.02.01. 11:03:13

A fidesznyik és libernyák propaganda kéz-a-kézben egymásnak végszavazva nyomta azt a propagandát, hogy a baloldal a liberalizmusnál kezdődik és ott is fejeződik be.

A közös ellenség ugyanis egy olyan munkavállalókat és a kapcsolódó rétegeket képviselő baloldali párt, aki együttműködik a szakszervezetekkel a dolgozók érdekében.

Azok a szavazók, akik ezt akarták, ma is megvannak és ma is ugyanezt akarják.

Volt akit a fidesznyik-libernyák propaganda megtévesztett és Orbán vagy Gyurcsány mögé álltak, de a többségük már nem egy el hazaárulók közül választani.

Boldeone2 2024.02.01. 11:33:50

A bal- vagy jobboldaliság politikai kategóriák mára eleve értelmüket vesztették. A francia parlamentben a 18. században a jobboldalon foglaltak helyet, a "nem haladás", a királyság hívei, baloldalon meg a polgárság, a haladás hívei

Mára ezek a fogalmak átalkultak, de kb úgy használhatjuk őket: a baloldali haladni akar, tehát " megforgatni a világot " a jobboldali meg nem akar haladni, tehát evidenciának veszi a több száz éves ideológia baromságokat és a gazdasági elnyomást

A modern elnyomó rendszerek a 21. században szinte mind szélsőjobboldali alapon jöttek létre, meg maradt pár reliktum, kommunista ország, szélsőbal alapon

A baloldali liberalimus a " Goriuszi csomó átvágása, a társadalmi "aranymetszés" , hiszen a kapitalizmus " fékevesztett habzású " változatát elfogadja, ami nem más, mint a társadalmi szerződés alapján létrejött jóléti állam, a szociális piacgazdaság
Miközben haladni is tud, akar, tehát nem egy helyben toporogni ( zöld politika )

Ez a valódi kiegyezés, hiszen a szociális piacgazdaság mindenkinek ad vakamit

Lényegében erre épül a nyugat - európai rendszer. Habermas és tarsasi, a Frankfuri iskola gondolatai

0dzsud0 2024.02.01. 11:43:31

@alöksz róz: Társadalomtudományi Intézetben, nem Politikatudományiban, de amúgy igen, tényleg mindegy. Mellesleg fordítva ülsz a lovon, eleve nem tud a mentehetés "túlbuzgó" lenni, ha egyszer a vád egy abszurd faszság.

Boldeone2 2024.02.01. 11:43:31

Mára az bizonyosodott be, hogy nincs más fejlődési út, csak ami a skandináv országokban van. Az a zsinórmérték. Valójában Oroszország is azért háborúzik, mert elbuktak, Kína is azeŕt vált egyre agresszívabb állammá, mert megrekedt a fejlődés . Az intenzív fejlődés lehetőségei elbuktak, a Közel- Kelet meg Afrika kifejezetten válságban van, de Latin- Amerika helyzete sem rózsás...Lasd: brutális migránskaravánok
Néhány városállamot kivéve, a világ első 30 legjobb országa, mind nyugati típusú liberális demokrácia, ez szuperior rendszer....

A kommunizmust nem lehet felépíteni, sem a kapitalizmust megszünteni, vagyis marad a baloldali liberalizmus, a legjobb közös alku...

Nevem senki. 2024.02.01. 12:13:03

Illetve gonosz még a Pozsgay meg a Szili. A Csintalan is gonosz volt, de aztán ismét jó lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 12:19:32

@Boldeone2:

Skandináv úthoz előbb sokat kell lopni, majd kell a világ 90 %-os szegény része, amin élősködni lehet.

Mellesleg tt éppen mostanában esik szét a modell, a helyi nagytőke kezdi felmondni az egyeszséget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 12:22:12

@ZorróAszter:

Magyarországon a baloldal a liberálisokból áll. Ez szimpla tény.

A magyar baloldal fanatikusan piacpárti, a nagytőke érdekeit védi, globalista.

Szakszervezetekkel együttműködni meg képtelenség, mvel nincsenek szakszervezetek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 12:24:49

@cvsvrs:

Akkor minden intézet pártintézet volt, nem volt választási lehetőség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 12:26:23

@ZorróAszter:

Nem vagyok régóta jobboldali.

2008 körül kezdtem távolodni a liberális-konzervatív nézektől, s pár év alatt teljesen kiléptem onnan.

ZorróAszter 2024.02.01. 15:02:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Magyarországon a baloldal a liberálisokból áll. Ez szimpla tény."

Csak a fidesznyik-libernyák közös propaganda szerint.

A valóságban meg titkosszolgálati, korrupciós és egyéb módszerekkel felszámolták, elliberalizálták a szocialista pártot, az egykori szavazóbázis meg el se megy már választani a különféle hazaárulók közül.

Én sem és még rengetegen.

Csak a kisebbség olyan hülye, hogy beszopja az ócska propagandát, és Orbán vagy Gyurcsán mögé pláne az operettnácik mögé álljon.

"Nem vagyok régóta jobboldali."

Miért, a feudalistákat hová kell sorolni? Vagy már azon is tóllépett?

Igaz, egy ideje nem láttam már "Felvilágosodás"-ozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 15:10:19

@ZorróAszter:

""Magyarországon a baloldal a liberálisokból áll. Ez szimpla tény."
Csak a fidesznyik-libernyák közös propaganda szerint."

Nem, hanem a tények szerint,

Ki mondja magát Mo-nak baloldalnak 1990 óta? MSZP, DK, Momentum, PM, stb. Kik még? Neves ballib megmondóemberek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 15:10:53

@ZorróAszter:

"A valóságban meg titkosszolgálati, korrupciós és egyéb módszerekkel felszámolták, elliberalizálták a szocialista pártot"

Sose volt az MSZP nem liberális párt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 15:12:10

@ZorróAszter:

"a feudalistákat hová kell sorolni?"

A premodernben nincs bal- és jobb, mindkettő a modernitás terméke.

A XV. században nem voltak se balosok, se jobbosok.

ZorróAszter 2024.02.01. 15:26:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A XV. században nem voltak se balosok, se jobbosok."

Miért, maga a XV. században él?

Én a maga feudalista voltáról írtam, nem a XV. századiakéról.

ZorróAszter 2024.02.01. 15:28:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem, hanem a tények szerint,"

és

"Sose volt az MSZP nem liberális párt."

Csak a maguk fidesznyik-libernyák közös propaganda szerint. Ha továbbra is ennyire sulykolják, akkor nyilván nem sokan veszik be. Nem csak én.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 15:31:17

@ZorróAszter:

Mi szeretnénk kihátrálni a modernista zsákutcáról, ahová a reformáció, a felvilágodosás, a liberalizmus vezette az emberiséget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 15:40:23

@ZorróAszter:

Németh Miklós, Kovács László, Horn Gyula, Vitányi Iván, Szekeres Imre, stb. nem liberálisok?

Mert ők voltak a kezdő csapat meghatározó nevei. Most lehte, kihagytam valakit, de az biztos, hogy baloldali ott nemigen volt.

Nem is beszélve aztán a Horn-kormányról, ahol olyan szélsőségesen liberális emberek voltak, mint Medgyessy, Bokros, Suchmann, Békesi.

gigabursch 2024.02.01. 15:49:01

Szerintem 1988-93 között volt. Utána Mai Nap...

2024.02.01. 19:51:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyar részről a reformáció falán bocskai erdélyi fejedelem áll.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Reformation_Wall_Bocskay_1.jpg
mit csinált bocskai, amivel az egyike azoknak, aki szerinted az emberiséget a végső pusztulásba vezeti?

Wildhunt 2024.02.01. 20:03:26

@cvsvrs: rájöttél már, miben különbözik Török Bálint és Dévai Bíró Mátyás reformátussága?

ZorróAszter 2024.02.01. 20:12:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mi szeretnénk kihátrálni a modernista zsákutcáról, ahová a reformáció, a felvilágodosás, a liberalizmus vezette az emberiséget."

Most. Holnap majd mást akarnak.

"Németh Miklós, Kovács László, Horn Gyula, Vitányi Iván, Szekeres Imre, stb. nem liberálisok?"

Nem láttam a lelkükbe. Engem legalábbis sikerült becsapniuk, ha tényleg liberálisok voltak.

De például akkoriban Vitányi Ivánt kifejezetten véresszájú kommunistának mondták, de a többieket se kímélték különösebben. Pláne mikor az Internacionálét énekelték vagy Horn elmondta a szocializmussal kapcsolatosan, hogy nem lehet minden szép nőt megdugni, de erre kell törekedni.

Az MSZP-t későbbiek liberalizálták el: például Gyurcsány, Mesterházi és mások.

A mostani két hülye se liberális szerintem. Csak ha esetleg azt hinnék, hogy mi tömegesen visszatérnénk és rájuk szavaznánk, akkor ugranának elő megint ők mindenféle külső/belső támogatással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.01. 20:30:18

@ZorróAszter:

Holnap holnap lesz.

Az MSZP viszont stabil: mindig nyugatimádó liberók voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 08:18:07

@ZorróAszter:

"Engem legalábbis sikerült becsapniuk, ha tényleg liberálisok voltak."

Pedig nem titkolták.

Miért kritizálták pl. 1998-2002 között az akkor még teljesen liberális Orbánt? Alapvetően mindig jobbról, sose balról. Lásd: miért emeli Zorbán a minimálbért, a szegény tőkések így tönkre fognak menni!

Azért ahhoz nagyon vaknak kell, hogy az MSZP-t valaki baloldalinak higgye...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.02. 09:02:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zorbán lehet hogy akkor még érzéseiben lib volt, de a politikája már akkor egyértelműen az MDF modernizált politikája volt, pontosan azzal az érvrendszerrel bukott mint az MDF (uraskodó, urizáló, hepciáskodó, nemzetieskedő gőgös nyikhaj - csak ez utóbbi nem szerepelt anno Antall ellen.) Még volt is valami hvgs rajzolmány amiben az addig az eleganciát jellemzően kerülő fideszeseket öltönynyakkendős angoleleganciába retusálták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 09:11:14

@Deak Tamas:

Orbánnak nagyon sokat segített a Ballib Szalon lenézése, ez tény. Persze az is kellett, hogy Orbán felismerje: akkor tud nyerni, ha NEM felel meg a Szalon illemkódexének.

Lásd még "szakértők" meghallgatása. Orbán azóta népszerű, amióta NEM hallgat a "szakértőkre".

ZorróAszter 2024.02.02. 10:11:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az MSZP viszont stabil: mindig nyugatimádó liberók voltak."

Igen, a közösen sulykolt fidesznyik-libernyák propaganda szerint. Ami egyik eleme volt az MSZP liberálássá változtatásához és megszüntétéséhez, hogy a munkavállalók csak olyan hazaárulók közül választhassanak, mint a FIDESZ vagy a DK vagy az ilyen-olyan operettnáci pártok.

"Miért kritizálták pl. 1998-2002 között az akkor még teljesen liberális Orbánt? Alapvetően mindig jobbról, sose balról. Lásd: miért emeli Zorbán a minimálbért, a szegény tőkések így tönkre fognak menni!"

Ez már Gyurcsány, Bajnai, Mesterházi időszaka. Ekkorra kezdtek beérni az erőfeszítések.

"Azért ahhoz nagyon vaknak kell, hogy az MSZP-t valaki baloldalinak higgye..."

Már nem hiszik. És a többség már el se megy szavazni, hanem otthon egyenesíti a kaszát és élesíti a baltát.

Csak kevesen mennek a DK-ra szavazni, még kevesebben a FIDESZre vagy a nácikra.

És ha az MSZP megint baloldali jelmezt próbálna felvenni, már akkor gyanakvással nézné őket, a többiektől meg egyenesen okádnak.

Én is.

ZorróAszter 2024.02.02. 10:15:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyébként az is szembetűnő, ahogy a propaganda próbál manipulálni azóta is: a baloldaliaknak azt mantrázzák, hogy eszedbe ne jusson rájuk szavazni, hiszen ezek jobboldali liberálisok, akinek meg az kell, azoknak meg azt, hogy ne szavazz rájuk mert ezek kommunisták.

Mindezt ugyanazok egyidőben a különféle oldalaknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 11:09:15

@ZorróAszter:

"a közösen sulykolt fidesznyik-libernyák propaganda szerint"

Sajnos nem, hanem a tények szerint.

Írtam neves MSZP-seket, s általuk képviselt színliberális nézeteket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 11:26:59

@ZorróAszter:

"Ez már Gyurcsány, Bajnai, Mesterházi időszaka. Ekkorra kezdtek beérni az erőfeszítések."

Ez 1998-2002, amikor sehol se volt Bajnai és Gyurcsány.

S ez 1998 előtt is megvolt.

Kinek volt az embere Németh, Békesi, Bokros, Medgyessy, s az egész ballib gazdaságpolitikai holdudvar?

Antall alatt se azt követelték legyenek baloldali intézkedések, hanem azt kritizáltak Antallon, hogy nem elég modern, nem elég nyugatos, lassítja a privatizációt, miért nem adta el külföldieknek az OTP-t és hasonlók. Mert az állam rossz gazda, s paradicsom lesz, ha mindent elkótyavetyélünk.

Komolyan, Zorró, nem vagy kisgyerek, komolyan nem vetted észre, hogy gazdaságilag a leginkább jobboldali nézetek 1990 után NEM a magukat jobboldalinak nevező pártokban, hanem az MSZP és az SZDSZ holdudvarában és vezetésében vannak.

Ebből a társaságból ma is sokan jelen vannak a médiékban. A Kéri-házaspár, Lengyel elvtárs, Mihályi, Surányi, s még több tucatnyian.

Tudod ezeknek mi a közös jellemzőjük? Az, hogy mindig az MSZP és az SZDSZ környékén voltak, s ők voltak a "baloldal" hagadói. Máig mondják a marhaságaikat.

S a ballib törzsszavazó máig ismételgeti a hülyeségeiket: hogy Bokros megmentette a világot, nem szabad bért emelni "felőtlenül", mert elszalad a tőke, s a piac mindent megold.

S mondok még valamit. Amint megjelent körülöttük valaki, aki igyekezett valami balosabb vonalat, azt azonnal kigyólyózták. Az elején Pozsgayt és Szűrősöst, aztán a Horn-kormány alatt Nagy Sándor lett a gonosz belső ellenség. Aztán Szili, de még Kósáné is el lett száműzve Brüsszelbe,

S MÁIG ez megy. Lásd amikor Botkát kicsinálták pár éve. Pedig nagyon óvatosan csak annyit mondott, talán mégse mindig a külföldi befektetők érdekeit kellene védeni.

Szóval ez a magyar baloldal, érdemes tudomásul venni. Gazdaságpoolitikailag ultrajobbosok.

Vajon mi a Fidesz sikerének titka? Az, hogy NEM hallgat senkire a fenti ballib szakértői körből, s egy sor baloldali intézkedést vezetett be.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 11:33:43

@ZorróAszter:

Minden kampány mindig egyszerűsít.

Az emberek meg alapvetően sajár érdekeiket nézik, s ezeket meg sose szolgálja a "baloldal".

alöksz róz 2024.02.02. 12:32:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Vajon mi a Fidesz sikerének titka? Az, hogy NEM hallgat senkire a fenti ballib szakértői körből" - csak pont ugyanazt csinálja ráhallgatás nélkül is.

"s egy sor baloldali intézkedést vezetett be." - mint pl?

alöksz róz 2024.02.02. 12:33:10

@alöksz róz: ugyanazt csinálja, közbe meg azt mondja: mi nem azt csináljuk, eskü.
ez már elég is a birkáknak.

alöksz róz 2024.02.02. 12:37:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "gazdaságilag a leginkább jobboldali nézetek 1990 után NEM a magukat jobboldalinak nevező pártokban, hanem az MSZP és az SZDSZ holdudvarában és vezetésében vannak" - meg a fideszében.
pl. varga mihály. az annyira liberális, hogy a ballibek annak ellenére is képesek dicsérni, hogy a fideszben van.

vagy parragh lászló. a legaljasabb pszichopata liberális az országban.

alöksz róz 2024.02.02. 13:20:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az adócsökkentés kifejezetten liberális lett.

(a rezsicsökkentés meg részben.)

ZorróAszter 2024.02.02. 13:36:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Sajnos nem, hanem a tények szerint.
Írtam neves MSZP-seket, s általuk képviselt színliberális nézeteket."

Én is írtam, hogy amikor nekem vagy más balosoknak nyomja, akkor jobboldali liberálisok, ha libereálisoknak látszókat próbál eltántorítani, akkor meg véresszájú kommunisták.

"Komolyan, Zorró, nem vagy kisgyerek, komolyan nem vetted észre, hogy gazdaságilag a leginkább jobboldali nézetek 1990 után NEM a magukat jobboldalinak nevező pártokban, hanem az MSZP és az SZDSZ holdudvarában és vezetésében vannak."

Valóban nem. Azoknak a pártoknak a szétverése, elliberalizálása, megszüntetése, létrejöttük meggátlása, amelyek a dolgozókat képviselhetnék, a német nagytőke érdeke.

Ezért fújja ugyanazt a fidesznyik és a libernyák propaganda egybehangzóan.

Maga is.

ZorróAszter 2024.02.02. 13:42:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Vajon mi a Fidesz sikerének titka? Az, hogy NEM hallgat senkire a fenti ballib szakértői körből, s egy sor baloldali intézkedést vezetett be."

Hogy kritikátlanul kiszolgálja a német nagytőke érdekeit a magyar nép érdekeinek ellenében, és ezért a német tulajdonban lévő médiák hatalomra juttatták és hatalomban tartják. Például a kb. 50 milliárd eurós Európai Uniós segéllyel, amit Orbán 2010 óta kapott.

"S mondok még valamit. Amint megjelent körülöttük valaki, aki igyekezett valami balosabb vonalat, azt azonnal kigyólyózták. Az elején Pozsgayt és Szűrősöst, aztán a Horn-kormány alatt Nagy Sándor lett a gonosz belső ellenség. Aztán Szili, de még Kósáné is el lett száműzve Brüsszelbe,"

Legalább ne árulná el konkrétan, hogy kiket nevez maga baloldaliaknak. Akik benyaltak Orbánnak.

Botkát már az elliberalizált MSZP-n belül támadták a liberálisok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 14:02:55

@ZorróAszter:

Mert ez az igazság: az MSZP sose volt más mint liberális párt,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 14:03:33

@ZorróAszter:

"kritikátlanul kiszolgálja a német nagytőke érdekeit "

Csak épp kevésbé, mint a baloldal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 14:04:27

@ZorróAszter:

"kiket nevez maga baloldaliaknak"

Azokat, akik legalább szocdem pozíciót álllítottak.

alöksz róz 2024.02.02. 14:51:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az adózás átalakításával a kisember pont szarul járt.

alöksz róz 2024.02.02. 16:06:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ja. csak nem a kisemberé csökkent.

és még szarabb közszolgáltatásokat is kap a kisember, hogy legyen miből finanszírozni a nagyemberek adókedvezményeit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 16:07:43

@alöksz róz:

Absuzrd volt a kor'bbi rendszer, ahol büntették a bérből élőket.

Gelmerrrrr 2024.02.02. 16:29:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ahol büntették a bérből élőket.
-------------
1.Bér? A bér a bír, beran stumaige flektált formája, ahogy a bír antsó flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran ige. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

2. A büntikffff hangot nem rakem, ma már halandzsa.

Gelmerrrrr 2024.02.02. 16:30:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csökkent az adóteher.
-----------

Stukkent a bírda.

Adó? Rejni van.

ZorróAszter 2024.02.02. 16:45:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azokat, akik legalább szocdem pozíciót álllítottak."

Muhahaha!!!

Azokat maga nem védené pláne ennyire. Csak épp most, amikor azt hiszi, hogy a propaganda "logikája" aktuálisan ezt diktálja.

Azokat maguk kommunistázzák vagy liberálisozzák aszerint, hogy éppen kinek mondják.

Szűrös, Pozsgay, Szili, ... nem szocdem volt, hanem Orbán seggnyalója lett jópénzért, pozícióért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 16:47:50

@ZorróAszter:

Én nem védek senkit, hanem tényeket mondok.

A fő tény: az MSZP mindigis liberális párt volt, a kevés véletlenül bekerült balost kirúgták.

Még sose kommunistáztam nem-kommunistát, de ezt már többször tisztáztuk.

Pozsgay nem volt szocdem, ő népies volt, ez tény. De nem volt liberális.

ZorróAszter 2024.02.02. 16:49:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Csak épp kevésbé, mint a baloldal."

A tények nem ezt mutatják.

"Mert ez az igazság: az MSZP sose volt más mint liberális párt,"

Ha meg liberális szavazókat kell megpróbálni az MSZP-től lehetőleg távol tartani, akkor meg közismerten az a szöveg, hogy azok mindegy szálig vérkomcsik.

Csak éppen ma már nem kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 16:54:25

@ZorróAszter:

Dehogynem.

Minimálbér emelése, manyup likvidálása, rezsicsökkentés, s több hasonló dolog, Ezek mind balos lépések, a "baloldal" meg tiltakozott ellenük piacpárti, liberális érvekkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 16:55:10

@ZorróAszter:

"Ha meg liberális szavazókat kell megpróbálni az MSZP-től lehetőleg távol tartani, akkor meg közismerten az a szöveg, hogy azok mindegy szálig vérkomcsik."

Ez marhaság. Sose mondtam, hogy az MSZP kommunista.

ZorróAszter 2024.02.02. 17:35:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Minimálbér emelése, manyup likvidálása, rezsicsökkentés, s több hasonló dolog, Ezek mind balos lépések, a "baloldal" meg tiltakozott ellenük piacpárti, liberális érvekkel."

Baloldali szempontból a minimálbér emelés nem jó, ha a következménye tömeges munkanélküliség havi 22800 forintos munkanélküli segélyen.

Manyup-ból Many: Upps! lett. A pénz eltűnt, baromságokra és ellopásra került. Sosem lesz belőle kifizetett nyugdíj.

Arra lett volna jó, hogy mindenki látta volna, hogyan gazdálkodik az állam a levont nyugdíjjárulékkal. Nem lehetne hazudozni, ha egy magánnyugdíjas nyugdíja kétszer akkora, mint egy államinak ugyanakkora befizetések után.

Rezsicsökkentés: igazságtalanság, ha egy nyomorult keres rajta havi 2000 forintot, aki meg mindent kihasznál, az meg 100 ezret.

Az MSZP elliberalizálása FIDESZ segítséggel és SZDSZ-szel közösen ment. A cél, hogy a munkavállalóknak semmi szín alatt ne legyen érdekképviseleti pártja.

A folyamat tökéletes szereposztással és eredményesen lezárult. Még az is a legoptimálisabb, hogy az MSZP nem szűnt meg, elfoglalja a helyet a palettán.

ZorróAszter 2024.02.02. 17:38:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez marhaság. Sose mondtam, hogy az MSZP kommunista."

Nincs kedvem utána nézni az archiv-org-on.

Lehet.

Maguk szétosztják a szerepeket, úgyhogy elég ha más mondja ha arra kerül a sor.

Itt és most például Radu Deku alias Tomás Deak, vagy 0dzsud0 alias Zavaleta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 17:44:23

@ZorróAszter:

Nem vettem sose rèszt szereposztásban.

S nem lehet, hanem így van.

ZorróAszter 2024.02.02. 18:17:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem vettem sose rèszt szereposztásban."

Nem láttam, hogy egyszer is vitába szállt volna velük akár ebben a kérdésben is.

'S nem lehet, hanem így van."

Rendben. Elhiszem.

Csakhogy mások elvégzik maga helyett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:33:17

@ZorróAszter:

Liberális hozzáállás amiatt aggódni, hogy nem lesz pénze a tőkésnek bérekre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:34:35

@ZorróAszter:

A manyup megszüntetése önmagában pozitívum. A pénz meg ment a heltyére, ahonnan a baloldali bankárkormányok kisíbolták: a költségvetésbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:35:38

@ZorróAszter:

"Rezsicsökkentés: igazságtalanság, ha egy nyomorult keres rajta havi 2000 forintot, aki meg mindent kihasznál, az meg 100 ezret."

Igen, a zoligarchák megtöltik olcsó farháttal a kerti medencéjüket. Tipikus ballibant demagógia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:36:32

@ZorróAszter:

"Az MSZP elliberalizálása FIDESZ segítséggel és SZDSZ-szel közösen ment. "

Ment az saját erőből is, eleve az MSZP-t liberók csinálták 89-ben.

alöksz róz 2024.02.02. 19:37:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A manyup megszüntetése önmagában pozitívum." - hogy pozitívum vagy nem, azon lehet vitatkozni. de az valóban tény, hogy baloldali intézkedés a magánvagyon államosítása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:38:11

@alöksz róz:

Dehogynem. Csak a legalacsonyabb fizetéseknél nőtt az elvonás, az is csak ideiglenesen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:39:36

@alöksz róz:

Így van.

Eleve nem lett volna szabad az emberek nyugdíjadójából magánvagyont csinélni. Ez tipikus volt a magyar baloldal szélsőséges piacpartiságában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.02. 19:40:36

@ZorróAszter:

Sokszor leírtam, a kommunistázás ugyanolyan baromság, mint a nácizás.

alöksz róz 2024.02.02. 20:06:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem ideiglenesen, hanem állandó jelleggel. mediánbér alatt mindenki rosszabbul járt vele. azaz pont a kisember.

Gery87 2024.02.02. 21:51:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És visszatérni egy másfajta nyílt szolgaságba.
A "múlt régi aranykorába".

Értettük eddig is.

Gery87 2024.02.02. 21:53:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Érdekes módon a te világodban a kisemberek mindig jól döntenek...
Aztán mindig mégis minden szar lesz:)

Gery87 2024.02.02. 21:58:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az a baj hogy Orbánt már a "kisember" az egyszerű proletár is le tudja nézni, annyira lent van.
Elég hozzá már annyi hogy nem lop és nem hazudik.

Pont ma voltam egy olyan helyen ahol mind a 10 ujjadat megnyaltad volna, olyan igazi velős kisemberek voltak jelen és érdekes mód egy fideszes se volt köztük mindegyik úgy szidta mint a rossebb.

Jelezném mellékesen, hogy ezzel együtt én élő fideszest ebben az országban még nem láttam:)
(Csak hírét hallottam, hogy valaki ismer valakit aki ismer valakit aki fideszes.... meg ugye a neten van pár tomika féle retardált....névtelenül jó nagy pofával.)
Pedig a "szalonnak" a környékére sem megyek:)

Gery87 2024.02.02. 22:01:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Orbán azóta népszerű, amióta NEM hallgat a "szakértőkre"."

Orbán nagyon népszerű lehet akkor az italkimérőkben, ahol pár feles után mindenki mindenhez is ért (saját magam tanultam meg a zéletbe) és megállapítja hogy minden diplomás meg szaki hülye mint a segg...:)

alöksz róz 2024.02.02. 22:05:26

@Gery87: "Pont ma voltam egy olyan helyen ahol mind a 10 ujjadat megnyaltad volna, olyan igazi velős kisemberek voltak jelen és érdekes mód egy fideszes se volt köztük mindegyik úgy szidta mint a rossebb.
Jelezném mellékesen, hogy ezzel együtt én élő fideszest ebben az országban még nem láttam:)" - minek mondaná meg valaki a sok agresszív hőbörgő alkoholista proli között, hogy ő bizony fideszes...

alöksz róz 2024.02.02. 22:06:54

@Gery87: "Jelezném mellékesen, hogy ezzel együtt én élő fideszest ebben az országban még nem láttam:)" - lehet csak neked nem mondják meg :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 05:53:49

@Gery87:

Nem.

Egyszerűen felismerte: szakítani kell a Ballib Szalon szakértői körével és mítoszaival. Lásd pl. a "független szakma" fantáziáját.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 05:54:45

@Gery87:

"én élő fideszest ebben az országban még nem láttam"

Azaz buborékban élsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 05:55:38

@Gery87:

Nem mindig dönt jól a kisember. De kevesebbszer dönt rossul, mint a ballibbant szakértő.

alöksz róz 2024.02.03. 09:45:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg az árszint is.
és lerohadt az egészségügy, oktatás.
rosszul járt a kisember a liberális fidesszel.

Gery87 2024.02.03. 11:44:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Isten birodalmába akkor jutsz maximum ha meghalsz itt a földön nem volt és nem is lesz ilyesmi. Sose volt "AZ" aranykor, nem létezik, nincs hová "visszamenni"
Amit akarsz feudalizmus és nagyobb egyházi hatalom.
De a többség nem hívő és már nem is lesz.

Említetted Gramscit:

Na, te egy olyan "komcsi" vagy aki erővel "proletárdiktatúrát" akar, és majd az emberek rájönnek ez mennyire jó...
De ez nem működik.

Már az abortusz meg a gyerekvállalás erőltetése se működik sehol.

"Ha ugyanis a társadalmi légkör nem nyitott a feudális istenhívő eszmére, akkor hiábavaló a feudálsi keresztény hatalomátvétel: a társadalom ugyanis magához fogja idomítani a hatalmat."

Gery87 2024.02.03. 11:47:38

@alöksz róz:

"- minek mondaná meg valaki a sok agresszív hőbörgő alkoholista proli között, hogy ő bizony fideszes..."

Hát mert érdekes módon azt felvállalják sokan hogy ők Jobbikosok (régen) vagy MHM-osok vagy Momentum stb....bevállalják.
De a Fideszt nem.

Érdekes: ma vállalhatóbb úgy látszik társaságban "prolik" között széljobbernek, libsinek lenni mint fideszesnek:)

Gery87 2024.02.03. 11:51:21

@alöksz róz:

Nem lenne rá oka senkinek.
Magamtól nem szoktam felhozni a politikát vagy általánosságokkal, óvatosan fogalmazom meg, meg amúgy se számít nálam hogy ki mire szavaz és nem éreztetem senkivel hogy "baj" van vele emiatt:)

Gery87 2024.02.03. 11:53:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Helyette az van hogy befinganak a liftbe, aztán hol elismerik és büszkék rá, hol letagadják hogy valaha is fingttak volna vagy mondtk volna hogy büszkék rá.
Nagy változás...

Eltartottkisujjas megmondóemberek helyett mucsai büdösbunkó tróger hazug gecik jöttek:)

Gery87 2024.02.03. 11:55:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem élek buborékban, hisz pl itt vagyok és látom kinek mi a Fidesz, vannak hívei és miért....

Egyszerűen csak ilyen ismerős nincs.
Hála istennek.

Gery87 2024.02.03. 11:57:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kisember nem dönt semmiről, max utólag bemagyarázza magának ha fideszes hogy a Viktor aktuális döntése tulképp az övé is lett, csak eddig nem sejtette:)

"Nehéz a múltat előre látni":)

alöksz róz 2024.02.03. 12:13:36

@Gery87: "Érdekes: ma vállalhatóbb úgy látszik társaságban "prolik" között széljobbernek, libsinek lenni mint fideszesnek:)" - nem "vállalhatóbb", hanem az ellen nem hőbörögnek. ilyen egyszerű. kinek hiányzik, hogy a nagy fröcsögés közben az arcába nyálazzon a proli.

menj el egy diósgyőr meccsre egyszer, majd nézd meg, hány "ellenzékivel" találkozol...
pedig nemcsak fideszesek szeretik a focit, és miskolc régi komcsi város

alöksz róz 2024.02.03. 12:16:03

@Gery87: ha meg rosszul érinti, akkor azt magyarázza bele, hogy a zellenzék valami még rosszabbat csinált volna.

ZorróAszter 2024.02.03. 12:32:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Liberális hozzáállás amiatt aggódni, hogy nem lesz pénze a tőkésnek bérekre."

Ha FIDESZ vagy Orbán aggódna, akkor nem az elmaradt munkabérek lennének a végrehajtási sor legvégén, vagyis hogy a munkások szinte sosem kapják meg a kifizetetlen munkabérüket csőd esetén.

"Ment az saját erőből is, eleve az MSZP-t liberók csinálták 89-ben."

Csak most utólag ez a propaganda. És most is csak a baloldaliaknak szánt.

A többieknek azt sulykolják, hogy akkor is, ma is vérkommunisták voltak.

ZorróAszter 2024.02.03. 12:39:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Igen, a zoligarchák megtöltik olcsó farháttal a kerti medencéjüket. Tipikus ballibant demagógia."

Ténykérdés, hogy egy szegény sokkal kevesebbet kap rezsicsökkentés címén is, mint egy gazdag.

Így ez egy olyan okádtató társadalmi igazságtalanság, amiért más kormánynak vékonyabb bőrrel az arcukon legalábbis erősen hámlana.

ZorróAszter 2024.02.03. 12:47:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azaz buborékban élsz."

Nagyon felkapta ezt a mai papagájkulcsszót.

Maga fideszesek között él Nagybulgáriában?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:00:40

@ZorróAszter:

Nekem s zerencsém van, nagyon sokrétű az ismeretségi hálóm.

A magyar családom nem túl reprezentatív, mert 90+ %-ban "baloldali", de másokat is ismerek azért.

A bulgáriai magyarok között meg jól reprezentálva van mindenki, mihazánkostól komcsiig (igazi komcsiig) minden van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:02:01

@ZorróAszter:

Oké, de ez egy liberális érv.

Ha a segélyeket külön egyénszintűvé tesszük, azzal kis is zárjuk a szegények zömét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:03:02

@ZorróAszter:

Nem propaganda, már soroltam vezető emberek nevét az MSZP-ből, nem mostanról, hanem a 90-es évekből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:03:31

@ZorróAszter:

"A többieknek azt sulykolják, hogy akkor is, ma is vérkommunisták voltak."

Már tisztáztuk, hogy ez nem igaz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:08:20

@Gery87:

Tény, hogy szűk a döntési lehetőség. A nyugati rend kemény láncokon tart minket, a láncok elszakítását nyilván nem dönthetjük el.

Amikor a szerbek megpróbálták pár éve, bombákat kaptak a fejükre, majd országuk részét elrabolta Clinton és Blair.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:11:08

@Gery87:

Spontán reakció. Szerintem se jó, de volt ennek indoka. Nem úgy kezdődött, hogy Bayer fingani kezdett. Megértem őt személyes szinten, csak szerintem ezen már túl kellett volna jutnia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:12:14

@Gery87:

Gramscit követve megy az út.

Az emberek lassan felismerik, rossz úton járunk.

alöksz róz 2024.02.03. 16:43:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: :DD

alöksz róz
2024.02.03. 12:16:03
@Gery87: ha meg rosszul érinti, akkor azt magyarázza bele, hogy a zellenzék valami még rosszabbat csinált volna.

Gery1987 2024.02.03. 18:25:36

@alöksz róz:

"nem "vállalhatóbb", hanem az ellen nem hőbörögnek. "

NA de miért? ez az érdekes, azt gondolná az ember fideszesnek lenni szalonképesebb dolog, mint szélsőjobbosnak.

Gery1987 2024.02.03. 18:27:09

@alöksz róz:

"ilyen egyszerű. kinek hiányzik, hogy a nagy fröcsögés közben az arcába nyálazzon a proli."

Minden oldal és párt szimpatizánsa kockáztat hogy belenyáladzanak:)

Gery1987 2024.02.03. 18:29:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azokat a láncokat nem is akarja igazából senki elszakítani...
A Fidesz sem.
Ez csak ócska színjáték.

"Választásodnak" nincs tétje, nincs értelme.

Gery1987 2024.02.03. 18:31:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ismerem, hisz látom, olvasom, hallom,tapasztalom hogy mi van.
Jobban mint te, akit mindent csak másodkézből tudsz.
Nem viseled a bőrödön a gyakorlatát a NER-nek.

Gery1987 2024.02.03. 18:33:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Spontán reakció? Ez a NER lényege, mert belül bunkó proli suttyó mind.

Gery1987 2024.02.03. 18:35:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az államszocializmussal sem történt ez meg a nagy felsimerés....sőt.
Minél több volt a gyakorlati tapasztalat annál több a kiábránduló.
A NER féle büdösbunkó meg a neofasiszta vonallal is ez lesz.

ZorróAszter 2024.02.03. 19:02:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mellébeszél.

Hány fideszest ismer a mostani környezetében?

ZorróAszter 2024.02.03. 19:07:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Oké, de ez egy liberális érv.
Ha a segélyeket külön egyénszintűvé tesszük, azzal kis is zárjuk a szegények zömét."

Mindenki tudja, hogy szándékos, hogy egy szegény falusi a rezsicsökkentés címén kap pár ezer forintot, aki meg teljesen kihasználja a maximumot, az meg kap ezzel havi 100 ezer forintot vagy mégtöbbet.

Miközben arra hivatkoznak, hogy nincs elég pénz a szegények segélyezésére.

Csak évi további hárommilliós ajándék azoknak a gazdagoknak, akik igénybe tudják venni. Lakásfelújítás támogatás és egyéb címeken.

ZorróAszter 2024.02.03. 19:09:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Már tisztáztuk, hogy ez nem igaz."

Kizárt hogy ne látná akár az itteni kommentekben is.

Egyszer se láttam, hogy rendreutasította volna az ilyet. Vagy legalábbis az egyet nem értését kifejezte volna.

ZorróAszter 2024.02.03. 19:13:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gramscit követve megy az út."

Vicces mikor olyanok elemeznek marxista szövegeket, akik szerint a marxizmus forradalom alatt utcai lövöldözést ért.

Mint amikor ateisták keverednek teológiai vitákba például az angyalok természetéről.

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 19:13:38

@ZorróAszter:

Én nem vagyok óvónéni, nem utasítok senkit rendre.

S nem gondolom, hogy minden kommenthez hozzá kellene szólnom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 19:14:14

@ZorróAszter:

"olyanok elemeznek marxista szövegeket, akik szerint a marxizmus forradalom alatt utcai lövöldözést ért"

Sose mondtam ilyet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 19:15:44

@ZorróAszter:

Az egyik segély a szegényeknek célozva, a másik a középosztály támogtaása. Mind a 2 szükséges.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 19:22:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gramscit követve megy az út.
-----------------

Nem követ, hanem ranakered. Az út az végat volna, de inkább raku, ranakered raktányja, rektionja raku: ranakeredve raked ena raku.

Gramsci? Na most a zemberek egalak, ha a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, az új-ónemmagyar egy halandzsa.

Gelmerrrrr 2024.02.03. 19:24:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mit értünk környezet alatt?
----------------

Inkább: hogyan rakunk omtoaljaként.
A mi nem igen magyaros, így inkább germán hwa, így hogyan.
Stak er és ár stuma van, verstehen magyarul rakni.
A környezet egy bullshit hang: om-to-al.

Alatt? Az a túl, az al túl,alto odaát, al ott. De a frazeológia németizmus: verstehen darunter, így inkább ként, indogermán ki stumától, így hént is oké volna, ahogy görög keinos.

alöksz róz 2024.02.03. 20:26:52

@Gery1987: gondolom mert ellenzékből könnyű nagypofájúnak lenni :-)

amikor az mszp volt kormányon, az mszp-sek ültek ugyanígy csendben. akkor meg a fideszesek nem értették, hol a sok mszp-szavazó, ők nem ismernek egyet se...

alöksz róz 2024.02.03. 20:28:45

@alöksz róz: és pont ugyanazt a következtést vonták le, hogy csalás van a dologban :D

Gery87 2024.02.03. 23:22:31

@alöksz róz:

Megmondom őszintén akkor se ismertem fideszest, de széljobbert meg mszp-st igen.
Sőt szadeszost is.

Gery87 2024.02.03. 23:25:43

@alöksz róz:

Egyébként 13 éve van Fidesz, nem választást nyertek 4 évre éppenhogy, hanem egy országot ejtettek túszul, egy rendszert építettek ki, ha erre se lehet büszke egy fideszes szektás és nem "bújik elő" akkor ott komolyan bajok vannak, ott valami nem stimmel.
Akkor tudják ők is hogy ez bizony itt nép felének nem tetszik.
Amit művelnek geci, bunkó, szar dolog.....de ezt helyeselni nem lehet mert akkor kiderülne hogy ők is bunkó szar alakok:)
És ezt még maguknak se merik bevallani. Nemhogy neked, nekem.

alöksz róz 2024.02.04. 00:34:34

@Gery87: én sok fideszest ismerek...

csak előtted nem mutatkoznak valamiért :-)

Gery87 2024.02.04. 03:55:59

@alöksz róz:

Figyelj, én nem szoktam felkérdezni senkit hogy "fideszes vagy e?"
Leszarom.

Csak mikor szóba kerül a politika meg a közélet, mindenféle elv meg ideológia és párt szóba kerül, és vállalják...mindegy ki van kormányon...de a fideszesség nem jön elő.

Lehet túl kulturált közegben vagyok:)
Ennyire szervilis szektás bunkó prolik nincsenek köztük.

Sajnálom.

alöksz róz 2024.02.04. 12:23:53

@cvsvrs: "azok lassacskán közéleti pszichopatákká válnak." - lassacskán?
válnak?
:D

ZorróAszter 2024.02.05. 15:24:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én nem vagyok óvónéni, nem utasítok senkit rendre.
S nem gondolom, hogy minden kommenthez hozzá kellene szólnom."

De az beszédes hogy egyszer sem tette meg. Vagyis áll a szereposztás.

"Sose mondtam ilyet."

Csak mikor a másik nagy marxizmusszakértővel, Tarskival összefogva boncolgatták a kérdést.

:o)

ZorróAszter 2024.02.05. 15:28:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az egyik segély a szegényeknek célozva, a másik a középosztály támogtaása. Mind a 2 szükséges."

Igen. A szegényeknek havi párezerrel kiszúrják a szemét, a gazdagok meg ugyanezen a címen több mint százezret.

Mennyi is a rezsicsökkentés címén megspórolható maximális összege? Aminek a szegények természetszerűleg töredékét sem tudják igénybe venni?

ZorróAszter 2024.02.05. 15:30:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mit értünk környezet alatt?"

Kamu kitérő válasz. Mindannyian tudjuk, hogy legfeljebb három fideszpártit ismer Bulgáriában.

ZorróAszter 2024.02.05. 23:35:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nincs szereposztás."

De kár, hogy ezt mondja. Már teljesen beleéltem maga, hogy bevallja. :o)

"Magyarok közül kb. a fele fideszes."

A magyar választók harmada nem megy el szavazni, mint én se. És mint most kiderült, Gery se.

A választó kétharmad valamivel több mint fele szavazott a FIDESZre. Vagyis az összes választó valamivel több mint egyharmada. Erre van kétharmados parlamenti többsége.

alöksz róz 2024.02.05. 23:38:00

@ZorróAszter: "A magyar választók harmada nem megy el szavazni, mint én se. És mint most kiderült, Gery se." - szerintem a Gery csak kamuzik :-)))

ZorróAszter 2024.02.05. 23:39:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván nem lehet lakást venni embereknek, erre nincs pénz."

Speciel ezt nem tudom mire mondta.

De ha már mondja, szerintem nagyon rossz ötlet volt a lakókkal tömegesen megvetetni a bérlakását.

Egyrészt hatalmas lekötött pénz.
Másrészt a magyar munkavállaló nagyon nem mobil, de a lakástulajdon méginkább röghöz köti.
Sokan nem képesek karbantartani a lakást, házat. Romlik az állaguk.
Nagyon megdrágítja a bérlést is. Hatalmas a túlkereslet.

ZorróAszter 2024.02.05. 23:40:56

@alöksz róz:

"szerintem a Gery csak kamuzik"

Bizonyítani én se tudnám :o)

alöksz róz 2024.02.05. 23:49:46

@ZorróAszter: jól beszélsz.
lakhatást nem csak tulajdonjoggal lehet biztosítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.06. 08:10:58

@ZorróAszter:

A saját lakás alapvető szükséglet.

Nem véletlen, hogy Sorosék évek óta terjesztik a bérlakás-propagandát, szerencsére nem nagy sikerrel.

ZorróAszter 2024.02.06. 11:26:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A saját lakás alapvető szükséglet.
Nem véletlen, hogy Sorosék évek óta terjesztik a bérlakás-propagandát, szerencsére nem nagy sikerrel."

Leírtam, hogy szerintem mik a fő problémák a lakástulajdonnal. Azokra nem mondott semmit.

Gery87 2024.02.06. 14:58:24

@alöksz róz:

Nem kamuzok, nem fogok már elmenni.
Nincs értelme.

-Választásokkal a Fideszt nem lehet leváltani, nincs rá jelenleg alkalmas ellenzéki erő.
-nincs olyan párt ami képviselni tudna engem.

Gery87 2024.02.06. 15:11:36

@ZorróAszter:

A probléma az hogy a bérlakás havi bérébe így vagy úgy de beépül a fenntartási költség, közös költség akkor is van és persze rájön még a profit.

A saját jobb.

Eleve nem azt kell megoldani hogy az ember annyira mobil legyen hogy 5 év alatt 3 helyen lakik és bejárja az országot szabolcstól baranyáig...
az nem élet.

Normális esetben egy ember 30-50 kilométeres körzetben éli az életét, beleértve a munkát is. Minden más speciális esetre meg ott az otthoni munkavégzés, ami internet nélkül kb nem is létezne ma már.
Ha ez nem megy, akkor nem azzal van baj hogy "saját lakás, nem mobil" hanem mélyebben és másban van a hiba!

A tőke azt szeretné hogy vándorcigányok legyünk, gyökerek, szűkebb pátriák nélkül, állandóan úton...mert ez kiszolgáltatottság! A kiszolgáltatottság meg előny a tőkének mert szarhat a fejedre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.06. 15:16:56

@Gery87:

Sorosék máig tombolnak, hogy a buta, mucsai, fogatlan magyar nem akar "mobil" lenni.

Gery87 2024.02.06. 20:48:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A "mobilitás" mantra olyan mint az "életfogytig tartó tanulság" szar dumája!
Nem alkalmas rá az emberek többsége.

ZorróAszter 2024.02.07. 11:01:40

@Gery87:

Maguk szinte mindig, de legalábbis nagyon gyakran összetévesztik a kapitalizmus hibáit az általános gazdasági-társadalmi problémákkal. Amik nem a kapitalizmus hibái, hanem általános gazdasági problémák.

Például a pénzpolitikát, a "semmiből teremtett pénz" szlogenjét.

Vagy hogy egy gazdaságnak általában árt, ha egy dolgozó nem azt a tevékenységet végzi, amire a gazdaságban leginkább szükség van. Tehát a legmunkavállaló-barátabb társadalomban is előfordul, hogy valakit el kell bocsájtani, vagy gazdasági érdekből átcsábítani más munkakörbe.

A tőkés propaganda meg egyébként pont azt teszi: a társadalmi erőfeszítéseket átcsatornázni szélmalomharcokba: például hogy ne lehessen a "semmiből pénzt csinálni", hanem legyen helyette aranypénz és hasonló baromságokba.

Ezek a gumicsontok, az elnyomás és uralkodás eszközei.

Gery87 2024.02.07. 22:16:29

@ZorróAszter:

Nos én semmi ilyen említett dolgot nem állítottam pl semmiből pénz meg hogy ne lehetne elbocsájtani valakit....

ZorróAszter 2024.02.08. 16:35:07

@Gery87:

"Nos én semmi ilyen említett dolgot nem állítottam pl semmiből pénz meg hogy ne lehetne elbocsájtani valakit...."

Nem, de én általánosságban beszéltem szélmalomharcról.

Maga konkrétan ezt írta, amire ez vonatkozhat:

"A tőke azt szeretné hogy vándorcigányok legyünk, gyökerek, szűkebb pátriák nélkül, állandóan úton...mert ez kiszolgáltatottság! A kiszolgáltatottság meg előny a tőkének mert szarhat a fejedre."

Mert ha a dolgozó szélesebb körben választhat munkahelyet, az a béreket is feljebb emeli.

Továbbá én se azt mondtam, hogy mindenkit el kell üldözni a szűkebb hazájából, hanem csak azt, hogy a mai rendszer azokat is röghöz köti, akik egyébként szívesen elmennének, és csupán a lakással kapcsolatos tulajdoni és egyéb problémák tartják vissza.

Például eladom a pesti lakásomat, elköltözök Kecskemétre, de ha vissza akarok költözni, akkor már nem tudok ugyanannyiért lakást venni. Pláne közben a különbözetet fel is éltem.

Gery87 2024.02.08. 21:34:31

@ZorróAszter:

"Mert ha a dolgozó szélesebb körben választhat munkahelyet, az a béreket is feljebb emeli."

A béreket az emeli hogyha a dolgozónak van saját lakása, nem kell havonta bérelti díjat fizetnie akkor is ha épp nincs állása és az emeli még ha van tartaléka!

Minden más esetben a nagyon mobil szabolcsi kubikos is Sopronban azt a választ fogja kapni hogy "ha nem tetszik, el lehet ballagni....majd jön valaki Baranyából és neki meg jó lesz".

lásd a nógrádiaknak nem jó a bér/"drágák" majd veszünk fel nagyon mobil filippínókat, nekik jó lesz az is!!!

Gery87 2024.02.08. 21:39:52

@ZorróAszter:

"Például eladom a pesti lakásomat, elköltözök Kecskemétre, de ha vissza akarok költözni, akkor már nem tudok ugyanannyiért lakást venni. Pláne közben a különbözetet fel is éltem."

Erre egy megoldás van, akkor kell lakást venni amikor már hajlandó vagy röghöz kötni magad a meglévő család meg a barátok miatt és nehezebb váltani jobb fizetés miatt is, mint maradni.
Minden felnőtt ember életében eljön ez a pont amit csak "megállapodásnak" hívunk.
Ennek az origója pedig általában és jó esetben a család és a saját otthon.

Gery87 2024.02.08. 21:42:16

@ZorróAszter:

Saját példám is ezt bizonyítja:
Vannak tartalékaim és nem kell albérletet fizetnem.
Ezért megtehetem hogy ha úgy alakul, ugyanott várok egy jobb ajánlatra, lehetőségre....nem kell minden szar melót elvállalnom csak azért mert hó végén jön a tulaj hogy akkor fizessek vagy go...vagy mert nem telik már kenyérre se.

Gery87 2024.02.09. 20:45:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, csak ő a kötöttséget és macerát látja benne.
De én meg nem vagyok hajlandó kivenni a képletből a tőke érdeket és a tőke által teremetett viszonyokat.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása