magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szokatlan kubai szokások

Kiválasztottam a 8 legsajátosabbat, melyeken a magyarok meg szoktak lepődni.

Alapvetően a kubai szokások sajátos keverék az amerikai (USA) és spanyol szokások között.

A szentestei vacsora

A keresztény országokban keleten jellemzően vegetáriánus a vacsora (vallásfüggetlenül: a keleti katolikusok is ezt követik, nem csak az ortodoxok), nyugaton meg jellemzően vagy hal vagy szárnyas.

Ezzel szemben Kubában sült disznóhús sült banánnal. Az ideális, ha egész disznót meg tud sütni a család nyílt tűzön, de ez manapság Kubában nagyon keveseknek áll lehetőségében. Mindenesetre, he legalább egy szelet disznóhús nem jut személyenként, azt a kubai ember nyomornak éli meg.

Egyábként a kubaiak számára legjobb húsnak a marha számít, de ez alól kivétel a Szenteste.

Az élet legfontosabb napja

Országonként más és más, hogy mi a legfontosabb ünnep. Van ahol a halál (pl. Mexikóban), van ahol a születés, házasság, érettségi ballagás, diplomázás, első gyerek születése, stb. Kubában a 15. születésnap betöltése ez. Különösen lányoknak, de fiúknak is, bár utóbbi esetben kisebb díszletekkel.

Különösen sokkoló, hogy míg ez hatalmas ünnep, addig a házasság nem az egyáltalán, jellemzően még étteremben összegyűlés sincs: a vendégek elmennek a házasságkötő teremhez, aztán gratulálnak, majd mindenki megy haza.

A magánszféra nem tisztelete

A vadidegennel is úgy megy a beszélgetés, hogy 30-40 cm-re állnak közel hozzá. A vendégségbe meghívott ember simán kinyítja a szekrényt, belenéz, kérdéseket tesz fel. S az alig megismert ember is képes olyan intím kérdéseket feltenni, amikor Magyarországon még a közeli haverok se mernek felvetni.

Telefonálás

A kubai ember nem mutatkozik be, amikor valakit felhív, hanem - hacsak nem ismeri fel hangról - megkérdezi "ki az?", s csak ha az az, akit hívni akart, mondja meg, hogy ő ki.

Kiabálás

A kiabálás nem jelent haragot, veszekedést. Ez a normál hangszint. Miközben a halk beszéd ellenségesnek, legalábbis udvariatlannak számít.

Késés

Teljesen normális dolog elkésni bárhonnan. Sőt, vendégség esetében egyenesen udvariatlanság nem késni, mert ilyenkor a házigazda még nincs kész, hiszen ő a vendégek késésére számít.

Hosszú ujj

Az öltözködési szokások nem vesznek tudomást az éghajlatról, így az éttermekben nem lehet férfivendég az esti időszakban rövidujjú felsőben. Szintén kizárt a papucs vagy a szandál. Sok kubai napközben is hosszúujjú inget visel, ha hivatalosan akar kinézni.

Nők esetében kevésbé szigorú a szabály, de a strandruhás nőket nem szeretik jobb helyeken.

Cukormánia

Kuba történetében fordulópont a XIX. sz. kezdete. Ekkor indult Kuba kb. 70 évig tartó virágkora, hirtelen meggazdagodása. Az ok egy külső esemémy: a XIX. sz. első évtizedében Haitin győzött a néger rabszolgák felkelése, Haiti lett az amerikai kontinens első független néger állama. A függetlenségi harcok alatt azonban összeomlott Haiti gazdasága, az addig a világ cukortermelésének jelentős részét adó haiti ültetvények 90+ %-a fizikailag megsemmisült. A hatalmas űrt gyorsan betöltötte Kuba: mindenhová cukornád lett telepítve, a tudás is meglett: a haiti rabszolgaelit nagy része Kubába menekült, ugyanis a néger felkelők a rabszolgaelitet még a fehér ültetvényeseknél is jobban utálták. Szóval Kuba lett hirtelen a világ cukornád-központja, volt, hogy Kuba adta a világ cukorjának ötödét!

Érdekesség: máig meg lehet állapítani a kubai négerek között ki "normál" rabszolga leszármazott, azaz a spanyolok által Afrikából vett ember utóda, s ki a haiti menekültek utódja: az előbbieknek spanyol vezetéknevük van, az utóbbiaknak francia (a néger rabszolgák mindig az első tulajdonosuk nevét kapták).

A lényeg: Kuba a cukor országa lett, ezen semmilyen rendszer nem tudott változtatni, a kommunista sem. Az eredmény: kialakult a mértéktelen cukorfogyasztás.

A kubai ember pl. keserűnek mondja a tejet és a joghurtot, csak úgy fogyasztja ezeket, ha 5-6 kanál cukror tesz bele poharanként. A "cukormentes kávé" ismeretlen fogalom, szinte mindenki eleve cukorral együtt főzi a kávét, majd még tesz minden csészébe 3-4 kanál cukrot. Kubaiul a gyümölcssaláta is édesség, vastagon megszórják cukorral.

Címkék: közélet
32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr718314315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.02.03. 06:49:30

jappán telj
es el
lentéte

gigabursch 2024.02.03. 07:31:09

Most értettem meg a négerek vezetéknevét!
Köszönöm!

Eladáskor vajon Kovácsból Szűccsé neveződött át?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 07:35:49

@gigabursch:

Nem, onnan ment tovább a név normál módon.

Egyébként az ősi római szokás alkalmazása ez: a felszabadított rabszolga a volt tulaj nevét kapta. Csak itt meg felszabadítás nélkül is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.03. 10:17:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A harmadik pontban levő szokással nincs semmi baj, ha valami helyes kubai csajé az illető.
A telefonba be nem mutatkozás nemcsak latin szokás, itthon se mutatkozik be senki jóformán. Annyira nem, hogy az egyik firstlevel kollegát hetekig oktattuk arra, hogy az ügyféltől becsörgő hívást nem úgy kéne felvenni, hogy "Yes?"
A késés latin szokás és valóban baromi idegesítő.
A hosszú ujjú ruhát nem tudom ott indokolják-e időjárási körülmények, Portugáliában igen: már áprilisban 9-es az UV, volt, hogy vékony vacak hosszúujjú ingen keresztül is leégtem.

0dzsud0 2024.02.03. 10:22:22

"A kubai ember nem mutatkozik be, amikor valakit felhív, hanem - hacsak nem ismeri fel hangról - megkérdezi "ki az?", s csak ha az az, akit hívni akart, mondja meg, hogy ő ki."

Ilyen tahó nálunk is van egy csomó. Ha belemész a játékba és nem téged akart hívni, akkor ő már nem válaszol, csak leteszi. A megoldás nagyon egyszerű, el kell nekik magyarázni, hogy előbb talán a hívó fél mutatkozik be, aztán majd esetleg folytatódhat tovább ez a beszélgetés, elvégre nem én tárcsáztam őt, nem én akarok tőle bármit is.

_Neville 2024.02.03. 11:29:29

Ez a töménytelen cukorfogyasztás nem okoz komoly egészségügyi problémákat?
Én édességekből is a savanykásabbakat szeretem, tuti rosszul lennék ott :D

_Neville 2024.02.03. 11:31:49

@Deak Tamas:
Az ügyfelek egy részének sem szokása. Kb óvóbácsinak érzem magam, hogy ebben edukálni kell őket a hívás elején, hogyha nem mondja meg ki a franc, a problémájával se fogok tudni mit kezdeni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.03. 11:42:13

@_Neville: igen, ez nagyon igaz, dehát tudod: mi vagyunk őértük. Ámbár néha eljátszanám szívesen én is az ügyfélhatóságot mint a cocilizmusban, ti. hogy ők vannak énértem :)

0dzsud0 2024.02.03. 12:01:54

@_Neville: Ez is jogos amúgy, én fentebb magánszemélyek egymás közti viszonyairól írtam, de ügyfél-szolgáltató viszonyban nyilván mások a szabályok.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.02.03. 12:48:23

Ez az 5-6 kanál a tejbe durva, de nálam mégiscsak a szekrénybe nézés viszi a prímet.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Az biztosan, hogy lehidalnék, ha valaki ilyet tenne vendégségben. :-)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 15:57:57

@fofilozofus:

Mondok jobbat.

Udvariatlanságnak számít bezárni a lakást. Így jön a haver, kopog, nincs otthon senki, ő meg bemegy, lefürdik, eszik valamit, majd lefekszik pihenni. Aztán várja a házigazdát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:17:48

@_Neville:

Valamennyire kompenzálja ezt a testmozgás. Az átlag kubai táncol, sportol, sokat gyalogol.

De meglátszik így is. A kubai nők 90 %-ának hatalmas a segge.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:20:04

@Deak Tamas:

Igazi eset Nokia-ügyfélszolgálaton:
Telefonál egy nő, magyar:
- Jó napot, én vagyok az, már telefonáltam 3 hónapja is!

Boldeone2 2024.02.03. 16:21:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Érdekes poszt. Tetszett. Mi újság a kubai szivarral? Az világhírű... Vagy Kubában nem jellemző a dohányzás?

A kubai nőket is érdekesnek mondják...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:27:38

@Boldeone2:

Nagyon dohányoznak. Legalábbis szeretnének. Az átlag kubai csak a legolcsóbb dohányhoz jut hozzá. Tulajdonképpen csak emiatt kicsi az arány, az átagnak egyszerűen nincs rá pénze, emiatt dohányzik keveset.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 16:31:49

@Boldeone2:

Én nőkérdésben erősen rasszista vagyok.

Kuba fele néger és keverék, ez nálam eleve kiesik.

Aztán sok a kövér a cukor miatt, ez se szeretem.

Szóval az én ízlésemnek a lakosság 80 %-a nem felel meg.

Persze vannak sézp nők.

Az éghajlat sokat segít, a nők körme, haja nagyon nő, a haj csillogó.

A probléma a divathoz, sminkhez való hozzájutás. Ma ez már jobb, akkoriban nehéz volt.

_Neville 2024.02.03. 16:37:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Amúgy az ilyen mit gondol? Annyira fontos ügyfél, hogy az egész cégnél mindenki hangról ismeri és képben van az ügyével? :D És a fő vicc, hogy általában rohadtul nem azok adják ezt elő, akik tényleg igazán komoly ügyfelek.

Boldeone2 2024.02.03. 17:44:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez genetika függvénye, szerintem

Vannak a kreolok, akik lényegében ecthe spanyolok, meg vannak a mulattok, azok europid és néger keverékek
Mesztic meg zambo tudtommal nem nagyon van Kubában, mert indiánok nem nagyon voltak...

A sötétebb bőrűek jobban akkumulálják a zsírt a fenekükön, combjukon, ez genetika. Többet éheztek egykoron, ráadásul éppen emiatt örökös genetikai cukoréhségben szenvednek...

A kreolok, esetleg minimális beütéssel, viszont az egyik legszebbek. A kolumbiai és vezenualai lányok rengeteg világszépe választást nyernek

Az egyik legkeresettebb prostituáltak is. Ők a latin szépség megtestesítői. Kuba emaradott, ilyen tekintetben...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 17:48:50

@Boldeone2:

Az indiánok eleve kevesen voltak, plusz 99 %-uk ki lett irtva még az 1542-es indiánvédelmi törvény meghozatala előtt.

Persze van genetikai nyomuk így is, de szabad szemmel nem látható.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 17:50:25

@Boldeone2:

A latin szépségideál a FEHÉR nő egyébként, s világos bőrrel.

A kubai nők emiatt sose napoznak. A napozás idióta európai szokásnak számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 17:52:21

@_Neville:

Komolyan hiszi, csak ő meg még 2-3 ember szokott telefonálni.

0dzsud0 2024.02.03. 18:20:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Plusz elég sok nagyon kövér néger férfit is láttam az országban, ami furcsa látvány ahhoz képest, hogy amúgy elég komoly nyomor van.

0dzsud0 2024.02.03. 18:26:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A latin szépségideál a FEHÉR nő egyébként, s világos bőrrel."

Tényleg így tűnik. A feleségem és az öcsém felesége is eléggé fehér bőrű (valamivel jobban is talán, mint a magyar átlag), a latinoknál nonstop kapták a seggnyalást még a jelenlétünkben is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 18:48:56

@0dzsud0:

Annyira így van, hogy az indián többségű latin országukban is gíy van.

S a napozás ellenzése általános. Brazíliában a nők naplemente után strandolnak. Aki napközben strandon van, az idegen turista.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.03. 18:51:58

@0dzsud0:

Könnyű kövérnek lenni szegényen: a legolcsóbb kaják hízlalnak a legjobban.

jónévez 2024.02.04. 22:18:06

Érdekes némelyik :)
Magánszféra: hát ezt nehezen szoknám meg. Eléggé igyekszem védeni, de a franc sem tudja. Ha olyan közegben éltem, akkor többet megosztottam belőle, velem is többet megosztottak. Ma épp nem azt tartom jónak -de hozzá lehet szokni...
A késéssel (ha nem sok) nekem is kevesebb bajom, kifogásolnivalom van, mint a túl koran jövéssel. Mert tenyleg nem biztos, hogy kész vagyok.
A telefonálas: az nekem fura lenne. Bizony, szerintem ha én hívlak, akkor én mondom meg azt ki vagyok, kit keresek, utana mondja a masik: ő az. Vagy nem ő az.
Hosszú ujj: alapvetés. Mint ahogy egy felnőtt férfi ne lófráljon rövidnadragban (hacsak nem strandon van)
Kiabálás: megszoktuk, bár nem igazan szeretjük Nalunk is vannak cigányok. Én tudom, hogy az nem ellenségeskedés azonnal
-de nehéz beleszokni.
Cukormania: meg tudnám szokni :) Én a túróstésztát is nagyon szeretem cukorral.

jónévez 2024.02.04. 22:29:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Divatos, sőt, sohasem múló divatos -attól még tevhit. A gazdag girnyók szokták ezzel bitatni magukat, miközben sajnálgatják a szegény girnyókat. És szidják a puhos szegényeket (hogyan is mernek szegény letükre puhosak lenni. Hát makkora aljasság már, mégcsak nem is sajnálnvalóan girnyók). Node mi van a gazdag puhosakkal? :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.05. 03:29:12

@jónévez:

Dehgy tévhit.

Mi olcsóbb: tésztával, krumplival és kenyérrel jóllakni, vagy húst és zöldséget enni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.05. 13:33:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ó, ez napi szint. Meg "a kollegája az előbb megcsinálta, ugyanazt kell csinálni" séma.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.05. 13:35:51

@_Neville: így igaz, jellemző kezdés: ÉN a SANYINAK vagyok a titkárnője (hatásszünet).
Aztán kisül, hogy Sanyi a személyzeti alosztály segédaligazgatóhelyettese.

Gery87 2024.02.05. 22:16:27

@jónévez:

Aki kiabál, hangoskodik, zajong...az nálam az ostobaság jele, buta mint a föld.
Nem is túl fejlettek a déli népek:)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása