magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kubai állat

Kuba egyik sajátossága, hogy alig van veszélyes állat.

Pontosabban szárazföldön egyetlen állatfaj se létezik, mely azonnali halálos veszélyt jelentene emberre. Még mérges kígyók sincsenek Kubában, sem bármilyen halálosan mérgező rovar. Kizárólag vízi állatok között vannak ilyenek: krokodilok és egyes halfajok, elsősorban a cápa természetesen.

Történelmileg a krokodil volt az egyetlen valóban veszélyes állat - a kubai kajmán -, de ennek az állatnak a kiirtását már a kőkori szinten élő őslakos indiánok megkezdték, majd a spanyol korban ez nagy erőkkel folytatódott. Jelenleg az összes kubai krokodil zárt területeken lakik, számuk 2-3 ezer, fokozottan védett faj - az egyik ilyen krokodilrezervátum kedvelt idegenforgalmi célpont.

Az egyetlen mód állattól meghalni Kubában jelenleg: beúszni a tengerbe, átmenni az utolsó korallzátonyon, majd találkozni éppen éhes cápával.

Az ország legnagyobb részén többszörös ilyen korallzátony van, a parttól 100-300 méterre van a külső része. A zátonyon belül a víz 0-20 méter mélység között változik, s teljesen veszélytelen, míg azon túl hatalmas mélységek vannak, sok esetben több km mélység. A cápa akkor se tudna bejönni a zátony mögé, ha ezt szeretné.

Tipikus partszakasz, ez Varadero üdülőhely középső része, jól látható a színárnyalatokból hol van a zátonysor vége:

Van persze olyan partszakasz, ahol nincs zátony, kevés az ilyen rész, de van, s az ilyen helyeken persze életveszély beúszni. Ilyen pl. a Havannai-öböl bejárata:

Batista diktatúrája alatt a nagyon kellemetlen ellenzéki aktivistákat az öböl bejáratánál lévő várban tartották fogva, s időnként párat szimplán becsúsztattak a vízbe. Élve, hiszen nem kellett aggódni az illetőek megöléséért, a cápák ezt megoldották ingyenesen. Aztán a Forradalom győzelme után Che Guevara lett a felelős ezért a területért, s ő is folytatta a jól bevált módszert.

Egy időben próbáltam búvárkodni, jártam párszor a külső zátonyon több helyen is: már csak a ránézés a mélységre is kellemetlen élmény.

De vissza az állatokhoz. Ami sajátos: minden rovar óriási. Veszélytelen, de óriási. A csótányok 4-szer nagyobbak, mint Magyarországon, a különböző pincebogarak is.

Az európai gyarmatosítás az állatok között is katasztrófát okozott. Egyrészt jöttek a kutyák és a macskák, melyek eredetileg nem léteztek itt, majd - s ez még rosszabb - az európai patkányok, különösen a fekete és a barna patkány. Az európai patkányfajok itt sikeresen megnőttek az eredeti duplájára.

A legnagyobb, felfedezés előtti, kubai állat a hutia volt, ez egy rágcsaló, de sokkal békésebb a patkánynál. Nagyjából félúton van méretben az európai patkány és a világ legnagyobb rágcsálója, a dél-amerikai kapibára között. A második legnagyobb állat a szolenod volt (megnéztem, a hivatalos magyar név "patkányvakond"). A hutia úgy náz ki, mintha kereszteznénk a mókust a tengerimalaccsal, a szolenod meg mintha elefántormánya nőtt volna a patkánynak.

A szolenodot az európai patkányok és macskák majdnem teljesen kiirtották, ma már kiemelten védett állat, nagyon kevés van belőle. A hutia populáció nagy része is eltűnt, de itt egyes alfajok megszokták az ellenséges idegen állatokat és túlélték az inváziót. Egyes részeken annyi maradt, hogy védekeznek ellenük.

Ami érdekes: bár kinézetre inkább patkányok, rendkívül békések, olyan tengerimalacos a viselkedésük, így van aki házi hobbiállatként tartja: a hutiák alkalmasak erre, képesek megismerni gazdájukat, s háziállatként viselkedni. Raádásul nem terjesztenek betegségeket, mert nem dögevők, hanem növényevők.

ma már nemzeti büszkeség a szolenod

ahogy a hutia is

Ami viszont a behozott európai patkányokat illeti, ez máig hatalmas probléma. Nagyobbak is, agresszívabbak is, mint Európában. Ha az ember nem védekezik ellenük, akkor ők támadnak. Amikor beköltöztünk lakásunkba Havannában 1980 augusztusában, egészen novemberig nem volt kutyánk, így ez alatt a 3 hónap alatt folyamatosan sétálgattak ide-oda a patkányok a kertben. A kutya megjelenése ezen drasztikusan változtatott: a patkányok értelmes állatok, nem mennek oda, ahol veszély van, s így kutyás házba se járnak be, szóval decemberre minden patkány eltűnt.

a kutyám, aki megoldotta a patkánykérdést, élt 16 évet (Havanna, 1980 – Budapest, 1996)

hutiarezervátum Kubában

Címkék: közélet
14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10018375975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.04.21. 11:54:24

A németjuhász kiskutya nagyon aranyos tud lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.21. 12:08:23

@ZorróAszter:

Kidobott rendőrkutya volt.

A kubai rendőrség kiselejtezte a kicsire nőtt kutyákat.

Egyébként eredetileg rabszolgavadász kutyák volt a rendőrkutyák Kubában. Az én kutyám is baromira gyanakvóan nézte a négereket.

ZorróAszter 2024.04.21. 13:35:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"baromira gyanakvóan nézte a négereket."

Nem hiszem, hogy az ilyesmi genetikai bevésődés lett volna. Szerintem csak érzékelte a különbséget a gazdáitól.

jónévez 2024.04.21. 22:29:26

Jópofa, és félig-meddig igaz is ez a kutya a patkány ellen. Csak nem automatikus. Mindig volt kutyánk, és nem igazán találkoztunk patkánnyal. Idén viszont van -pedig továbbra is van kutya. Azon kell agyalnom, milyen patkánymérget vegyek, hogy ha felszedi a kutya/macska a döglött patkányt, ne legyen baja.

jónévez 2024.04.21. 22:37:21

@jónévez:
:)
Gondolkodnom kell, és aszerint cselekednem.

ZorróAszter 2024.04.21. 23:06:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A fehérekre nem reagált így."

Nem hiszek az ilyesmi átöröklődésében.

Akkor már inkább abban, hogy a maguk ellenérzéseit érezhette meg és reagálhatta le így.

jónévez 2024.04.21. 23:29:43

@ZorróAszter:
Ez inkább így lehet. Felénk is szokták mondani, hogy a cigányokra haragszik a kutya, és inkább az lehet, hogy a gazdái miatt. Ha jogos, ha nem, ő ezt nem mérlegeli.
Sőt, úgy megkúlönbözteti némelyik, hogy gyerekkoromban mindig meg tudtam mondani: jön Bözsike néni. Úgy ugat Bundás. Nevették, de mindig igaz volt.

ZorróAszter 2024.04.22. 07:50:47

@jónévez:

No mindegy. A lényeg hogy tök aranyos kiskutya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.22. 08:06:46

@ZorróAszter:

Szüleimnek egy darab közeli barátjuk volt kubai, pont egy színnéger. Azaz biztosan nem ez a magyarázat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.22. 08:19:23

@jónévez:

Cigányoknál megfigyeltem. A cigány kisgyerek nem fél a kutyától. Úgy 6-7 évesen kezd félni. Azaz ez belenevelt dolog.

ZorróAszter 2024.04.22. 14:13:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Szüleimnek egy darab közeli barátjuk volt kubai, pont egy színnéger. Azaz biztosan nem ez a magyarázat."

Én bármi mást szívesen elfogadok lehetséges magyarázatnak kivéve azt az egyet, hogy a kutyájuk genetikailag programozott rasszista.

Bár lehet hogy majd mond mégolyanabbat is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.22. 14:17:08

@ZorróAszter:

Pedig Kubában ez általános nézet volt: a rabszolgaüldözésre képzett kutyák leszármazottai ezért reagálnak rosszul a nem-fehérelre.

ZorróAszter 2024.04.22. 18:36:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Van olyan közhiedelem is, hogy a kábítószerkereső kutyákat drogfüggővé teszik, és azért keresik olyan intenzíven a kábítószert, mert elvonási tüneteik vannak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása