magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár választás

Bulgáriában is dupla választás lesz június 9-én: az EP-választás mellett parlamenti is.

A bolgár választási szabályok miatt megint hatalmas számú résztvevő lesz. Ennek oka: alig van követelmény a választási részvételhez. Alig 2500 aláírás kell az induláshoz, amit csak az nem szerez meg, aki nem is akarja ezt. Így mindig indul egy csomó kamupárt.

A felmérések szerint 6 párt fog bejutni. Ismert az 1., az 5. és a 6. helyezett.

Míg Magyarországon csak idén lett Talpramagyar Péter, Bulgáriában ilyen pár évente van, immár 30 éve folyamatosan. Az út mindig ugyanaz:

  • senki se ismerte az illetőt, vagy ismert ember ugyan, de nem a közéletből ismert,
  • az illető ígéri minden probléma megoldását, valamint a meglévő "rendszer" "leváltását",
  • új párt tele ismeretlenekkel - hiszen csak a vezér alapító ismert -, nincs semmilyen programja, mégis fenomenális eredményt ér el a következő választáson,
  • új párt szétesik, nevetségessé válik, esetleg csak a "rendszer" részéve válik,
  • új talpramagyar - pontosabban talprabolgár - jelenik meg, a régi marginális lesz.

Ez számtalanszor megismétlődött eddig. Máig tulajdonképpen csak 2 olyan párt van az országban, mely nem ez a típus, mégis képes volt folyamatosan fennmaradni a rendszerváltozás óta:

  • a szocialista párt - a volt kommunista állampárt utóda, mely egyszerűen megszokásból sokáig sokak kedvence volt, s még ma is a legnépszerűbb a 70 éven felüliek körében (a párt 55 éves elnöknője valószínűleg az egyik legfiatalabb párttag),
  • a török-muszlim párt - ez érthető, hiszen rá etnikai/vallási okból szavaznak, azaz nem kell megküzdenie a többi párttal.

A szocik persze ma már csak a biztos 5. helyre számíthatnak, 10 % eredménnyel. Egyrészt kevés a fiatal szavazó, másrészt a jelenlegi pártvezetés ellen lép fel több elvileg szintén szocialista személyiség - a bolgár szocik vezetőségét Európában is gyűlölik, a pártvezetés álláspontja egy sor kérdésben - elsősorban társadalometikai ügyekben - ellentétes a nyugat-európai baloldaléval, s közel áll ahhoz, mit a Fidesz is hirdet.

A 2020-as talprabolgár, egy zenész és médiaszeméyiség pártja még nem tűnt el teljesen, meglesz a 6. helyük, 5 % körülire mérik őket. Az égvilágon semmi konkrétumot nem mondanak, csak tiltakoznak a "dolgok menete" ellen, s ez még hat. Meg a pártvezetőnek saját tv-csatornája van, s elég népszerű zenész is.

A biztos nyertes a 2007-es taprabolgár, Bojko Boriszov. Ő az egyetlen, aki tényleg talpon maradt, máig nem tudta őt tartósan senki se eltakarítani. Kivételes eset, mert az ilyen emberek/pártok mindig eltűnnek idővel. Boriszov azonban ügyesen tudja máig eladni magát a közönségnek, s abszolút jól képes a helyzetet mindig kihasználni. Ha kell, kis időre visszahúzódik, hogy aztán újult erővel támadjon. Pl. 2013-ban megbukott a parlamenti választáson, lett egy ellene összehozott instabil koalíció, melyet Boriszov sikeresen megbuktatott, s a 2014-es előrehozott választáson visszatért a hatalomba. Most 25 %-ra mérik.

Az igazán érdekes a 2.-4. hely. Három pártot mérnek egyformán 15 %-osra. Nem számolható ki hol lesz.

Az egyik a török-muszlim párt, ez érthető, mindig ennyi körül szokott lenni.

A másik a szélsőjobbosnak tekintett Vazrazsdane (= "Újjászületés"), hivatalosan a magyar Mi Hazánk testvérpártja. Ilyen típusú párt Bulgáriában mindig volt 2005 óta, azaz megkésve kb. 10 évvel Magyarországhoz képest, ahol az első ilyen párt, a MIÉP, egy évtizeddel korábban megjelent.

A harmadik a PP (= "Folytatjuk a változást") párt, ez a 2021-es talprabolgár. A fő üzenet: az európaiság és a korrucióellenesség, bármit is jelentsenek ezek. 2021-ben még 25 %-ot kaptak, alig 3 év alatt ezt sikerült ledolgozni 15-re, ez is jól mutatja a hirtelen jött pártok életciklusát.

Az egész kampányhelyzet legviccesebb esete az "uszkárgate". A szinte teljesen a PP embereiből álló volt kormány belügyi államtitkára meglehetősen gyanús korrupciós ügybe keveredett. Ami más pártnál nem is jelentene akkora gondot, az illető embert leváltanák és el lenne felejtve pár napon belül, de egy "korrupcióellenes párt" esetében az ügy hatalmas károkat okoz. Ráadásul az illető államtitkárt a párt társelnöke éppen az ügy kirobbanása előtt 1 nappal védte meg rendkívül helyesen. Szóval röhejes helyzet.

S az az elem, ami miatt a politikát nem figyelők is észleltek az ügyet. Az államtitkár nagy állatbarát, úgy tűnik, hogy korrupciós ügyletei intézeseire is a kutyájával együtt megy. A lényeg: valaki lefényképezte a kutyáját úgy kinézetre 200-250 ezer euró készpénzzel, majd a képek kikerültek a nyilvánosságra:

S letagadhatatlan, mert az állatbarát politikus profilján szerepel többször is ugyanaz a kutya, vele együtt:

Egyébként én is megkedveltem a kiskutyákat. Korábban előítéletes voltam, németjuhászom, németjuhász-keverékem, höszkim, höszki-rottvájler keverékem volt, azaz csupa nagytestű fajta. Így azt hittem, a kiskutyák komolytalanok. Aztán 3 és fél éve lett 2 darab kistestű kutyám, bár nem pont uszkár egyik se. S megtapasztaltam: a kis fajták egyáltalán nem komolytalanok, sőt talán még jobban ragaszkodnak gazdájukhoz.

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9918395645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.05.08. 06:24:16

Nekem ez nagyon MI-vel kreált hamisítványnak tűnik.

Wildhunt 2024.05.08. 07:33:11

@ZorróAszter: csak a német nagytőke lehetett.

Serény Vélemény 2024.05.08. 08:10:33

"új párt tele ismeretlenekkel - hiszen csak a vezér alapító ismert -, nincs semmilyen programja, mégis fenomenális eredményt ér el a következő választáson,"

Tulajdonképpen mi az az ok, ami miatt Mo-n az MP jelenség mögött ne kellene külső beavatkozást látni?

Ok alatt valódi okot értek, és nem Orbánfóbiát, ami tényleg jelen van a magyar társadalom nem elhanyagolható részében, de az még önmagában nem ok a jelenségre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.08. 08:17:30

@Serény Vélemény:

Inkább az a furcsa, hogy eddig ilyen nem volt Mo-on.

Mindenhol Kelet-Európában volt már hasonló.

Szlovákiában a helyi talpraszlovák már választást is nyert egyszer, kormányzott. Lásd Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja Szlovákiában

Serény Vélemény 2024.05.08. 08:41:50

@Wildhunt: Meg a Momentum?

Azok inkább publikus béta-verziók voltak, még az 1.0-át sem érték el szerintem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 08:56:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és az volt az egyetlen, amely gesztust tett a magyaroknak (nyilván amúgy hiszen Igor Matovic nem szlovák.)
Én Miroslav Skoro politikai szerepvállalásáról nem is hallottam eddig, pedig rajongója vagyok, nemcsak közéleti de igen vicces számokat is ír.

www.youtube.com/watch?v=TyUvtmXqxeo

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 09:12:06

@Serény Vélemény: szerintem az orbanofóbia már nagyon marginális, a 2002-es választásokat még egyértelműen ezért bukta el a nyikhaj, szakállas rikoltozó őrült.
A nagyobb baj az, hogy a mai antifidesz érzés (mert ez csak az, értelmes program nincs mögötte, csak nettó hatalomvágy, hogy lehessen lopni) két dologból táplálkozik, ami az itteni hozzászólásokból is világosan lejön: egyfelől (ál)értelmiségi attitűd a rezsimszolgázásra, nerezésre, diktatúrázásra (ezzel csak értelmiségre hathatsz) illetve a nagyobb rész az aggasztóbb: a proliirigy képességtelenre aki azt hiszi, ha nem Zorbán lenn, akkor "európai" bére lenne és sameszkodásból telne két merdzsóra, mint Tejvének a két lépcsőre.
Elég itt a hozzászólások helyesírását és fogalmazását nézni, nem is mást, analóg ezzel:

www.facebook.com/drmolnarcsaba/posts/pfbid02aXBa2UaciTgojFQf8KAccCWVGnpgsFYQ5STGrb5KDqxF79VDgoYdRPxzjwu69hf1l

Boldeone2 2024.05.08. 09:20:39

Mi ebből a tanulság?

Az, hogy nem kell stabil, "örökra" hatalmon maradó kormány a fejlődéshez, Bulgária példája is ezt igazolja
A 2023- as adatok szerint csak 240 euró különbség van, nettó átlagokban, vásárlóerő- partitáson mérve meg 300 euró, Magyarországhoz képest

Ezért hazugság az aránytalan választási rendszer ideológiai indoka...Bulgáriában tökéletesen arányos rendszer van, így nincs, nem is lehet diktátor, mint Orbán..
Boriszov csak egy lett a többi politikus között, Orbán - a saját rendszerében - diktatúrát épített ( szépítve: hibrid választási autokrácia...)

Ki gondolta volna anno, hogy nem a Balkánon, hanem Magyarországon lesz diktatúra?
Románia is sikerállam, pedig volt vagy 20 kormány...

Boldeone2 2024.05.08. 09:22:57

@Deak Tamas: A tények azok, hogy a " Balkán " közelít, nem pedig Magyarország távolodik....

Ez a valódi szégyen!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 09:26:43

@Boldeone2: márhogy ezek a te tényeid, nem a valóság. Hiszen ezerszer jársz a Balkánon, meg Romániában is.

Boldeone2 2024.05.08. 09:26:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 20 éve mennyi volt kb a bérkülönbség? Szerintem kb a fele lehetett...

Ott van erős pénz, nálunk az sincs...

Gyermekkoromban voltunk Bulgáriában és akkor még nagyon jómódúnak éreztük ott magunkat, ma már nincs ekkora különbség..
A bolgárok mindig a nyugdíjra panaszkodtak...

Boldeone2 2024.05.08. 09:28:55

@Deak Tamas: Romániában időnként járok, ott a politikusok is meghirdették, hogy már "utolértük Magyarországot"

Éppen erről vitáztam egy nemzetközi fórumon....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 09:34:16

@Boldeone2: az egész régió kis ingadozásokkal együtt mozog. Leírtuk, bebizonyítottuk többen is, százszor.
Legyen jó kis törökbudis román lakásod, román tömegközlekedésed, ennyi jót kívánok neked.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.08. 09:36:58

@Boldeone2:

Közel azonos volt a két ország szintje a 80-as évek elején.

1982-ben Bulgária meg is előzte kicsit Magyarországot, ez a magyar adósságválság ideje, mely Bulgáriát nem érintette: a hasonlóan nehéz helyzetben lévő Bulgária ugyanis hatalmas pénzügyi segélyt kapott a Szovjetúniótól, míg Magyarország nem, Magyarország kénytelen volt az IMF-hez fordulni.

A rendszerváltáskor mindkét ország hatalmasat esik, de BG sokkal nagyobbat, majd pedig Mo. gyorsabban indul felfelé.

Plusz Mo. csak egyszer zuhan, 1990-ben, míg BG kétszr, 1990-ben és 1996-ban.

20 éve, 2004-ben a bolgár szint a magyar 60 %-a nagyjából. Most a 90 %-a.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.08. 09:40:29

@Deak Tamas:

Igen, ezek a tények.

Időnként voltak ideiglenes kiugrások és esések, de se tartós kiemelkedés, se tartós esés se volt sehol a régióban.

Ráadásul ma hibhatáron belüli eltérések vannak sok esetben.

A mai "segítség, Mo. lemarad" szöveg pont ugyanolyan baromság, mint 30 éve a "hurrá Mo. az éltanuló" szöveg volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 09:49:01

Adok ilyet is, a nyelveket beszélő diplomás városi felvilágosult éttermiség kedvéért is.

zpravy.aktualne.cz/domaci/demonstrace-pedagogu-organizator/r~0da5c292ccb411edba63ac1f6b220ee8/

Boldeone2 2024.05.08. 09:58:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 20 éve, 2004-ben a bolgár szint a magyar 60 %-a nagyjából. Most a 90 %-a."

- Erről beszélek- akkor csak nem egészen együtt mozog minden....A Fidesz- narratíva az volt, hogy " Gyurcsányék alatt maradtunk le " ami max. féligazság, volt közben egy világválság, és nagy adósságot örököltünk a rendszerváltás előttről...

A rendszerváltás előtt még nem is GDP- t, hanem GNP- t mértek, amiben Bulgária meg talán előbbre is volt, mint Magyarország...

Valójában inkább jóval szegényebbnek tűnt nekem gyermekként... A szüleim adtak vagy 3000 forint költőpénzt, ami nem tűnt kevésnek, de extrém soknak sem, de kint végül a világ urának érezhettem magam belőle..
Várna legnívósabb szállodáiban étkeztünk azokkal, akik elvittek. Lényegében minden fillérekbe került, Magyarországhoz képest
Igaz, nem is volt csak konzerv a boltokban, de fagyi már akkor is nagyon finom volt...
Voltak NDK és lengyel turisták is, akik nagyon rendesek voltak velünk, amikor megtudták hogy honnan jöttünk..
Szárnyashajóval átmentünk Neszebárba, ahol apró halat vettünk, amit zacskóban árultak..
Voltunk Delfin- show-n is, az Aranyparton, Várnától északra...

Akkoriban minden fillérekbe került és egy magyar is " hercegnek" érezhette magát...

_Neville 2024.05.08. 09:59:18

@Deak Tamas: Néha szoktam nézni egy román vasúti videós vloggert, aki szokott Magyarországon is vonatozgatni. Tanulságosak a kommentek: kb el vannak ájulva, hogy ez mennyire európai, milyen kulturált minden, nincs szemét sehol, nem 30-cal mennek a fővonalon stb. ÉS ezek jellemzően kelet-magyarországi videók, ami semmilyen szempontból nem az ország legfejlettebb része, vasút terén főleg.
Ez nem tudom, hogy jön össze a bezzegRomániával.

_Neville 2024.05.08. 10:01:40

@Boldeone2: "Erről beszélek- akkor csak nem egészen együtt mozog minden...."

Longue durée. Szerintem ezt nem egy-egy időpillanatban kell érten, hanem hogy a tendenciát tekintve, hosszútávon nézve ugyanazok az arányok állnak be mindig.

Boldeone2 2024.05.08. 10:07:51

@Deak Tamas: Csehországban van egy demokratikus, européer - jó - kormány. Az oroszbarát ellenzék nyilván tüntetéseket szervez ellenük

Azt, hogy épppen most merre tart a GDP nem néztem, de nem is lényeges. Aki járt ott mostanában, az tudja sem szellemi, sem anyagi téren nem egy szinten vagyunk...Egyhamar nem is érjük be őket ( lehet, hogy soha...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 10:10:59

@Boldeone2: a cseh pedagógusok oroszbarát ellenzék? Micsoda újonságokat hall az ember tõled.
Egyébként nem a GDP csökken, hanem mivel magas az infláció, a fizetések vásárlóértéke.

Boldeone2 2024.05.08. 10:12:19

@_Neville: Ebben is van igazság. De, mintha a nagyobb országok/ piacok - Lengyelország, Románia- jobban teljesítenének, a kisebbek - Szlovákia és Magyarország rosszabbul...

Hat a méretökonómia ( bizonyítani nem tudom, csak tipp)

A Balti államokban meg a mentalitás a lényeges...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 10:13:53

@_Neville: és a poén, hogy legalább a vasúttal ez az összehasonitást megteheti. a román Volánbusszal nehézkesebb lenne, ugyanis olyan ott nincs.
A román vasutat én annyira nem bántom, az 1918-as egysínes rendszerbõl kihozzák a maximumot. Tízezer kilométer a román birodalom vasúthálózata, ebbõl a birodalom létrejötte óta felújítottak 70 azaz hetven kilométert.

Boldeone2 2024.05.08. 10:15:00

@Deak Tamas: hanem mivel magas az infláció, a fizetések vásárlóértéke"

- Ez így van Magyarországon is, csak Csehországban a kormány kevésbé hibáztatható, hiszen van/volt stabil monetáris politika
Nálunk beütött a " háborús válság"

Boldeone2 2024.05.08. 10:20:46

@Deak Tamas: Az infrastruktúra fejlesztés rendkívül drága, egy ekkora országban
Döcögve, hitelből haladnak:

kronikaonline.ro/gazdasag/hitelbol-epul-tovabb-az-eszak-erdelyi-autopalya-ujabb-szakasza

Ez meg is állt most, ha jól tudom

Serény Vélemény 2024.05.08. 10:23:16

@Boldeone2: Érdekes, hogy a legnagyobb kormány ellenes hisztit nem az alsó jövedelmi decilisekbe tartozó emberek tolják, hanem azok, az egyébként jól szituált, kb a felső ötödbe tartozó emberek, akik európai mértékkel mérve is elfogadható jövedelmi-, és gyakran az európai átlagot meghaladó tulajdoni viszonyokkal rendelkeznek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 10:25:31

@Boldeone2: persze, rendkívül drága, ha van. Mondjuk pl. autóbuszhálózat az nincs.
Meg 1918 óta lett volna rá elég idõ.
Tök jó hogy ennyire keresed a magyarázatokat a románokhoz, a Zorbánnal nem lennél ennyire elnézõ.
A cseh kormány amúgy két kézzel szórja a pénzt az ukrán menekülteknek, ennyire stabil a monetáris politikájuk.

ZorróAszter 2024.05.08. 10:31:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Voltak jobb képek is."

Nem tanulmányoztam a kérdést, de ez nagyon finkelsteininek látszik.

De lehet hogy Néző László központi főszerkesztői szerepe már Bulgáriára is kiterjed.

:o)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.08. 10:35:15

@_Neville: egyébként most jöttem haza ortodox húsvétról (sajna @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nak lett igaza, a temesvári és aradi szerb templomban nép híján se éjféli mise, se felvonulás) és egy wroclawi szimpi lengyel párocskával utaztam, akik pont mondták: mostmár értik mi az amit román mentalitás alatt szoktak emlegetni, Constancából jöttek vonaton és úgy vissza Breslauba, több napig.
Mondjuk nem voltak ukránpártiak így nem tudom, ér-e a véleményük, mindenféle banderistákat is emlegettek :)

ZorróAszter 2024.05.08. 10:35:45

@Wildhunt:

"csak a német nagytőke lehetett."

Sajnálom hogy így belilult a seggberúgás helye.

A "kollaboráns kormány"-os seggberúgást nem magának szántam hanem Orbánnak. Csak maga mindig bepucsít előttük.

:o)

Boldeone2 2024.05.08. 10:39:23

@Serény Vélemény: Az törvényszerű, hogy a kisember csak nagyon ritkán lázong. A románokról van is egy mondás: A puliszka nem robban " Persze, van az a pont...

Először mindig a jobb módú emberek lesznek elégedetlenek, nekik van idejük politizálni...

Magyar Péter ugyan vonattal ment Debrecenbe, de a segítői már x6 BMW - vel és Merci busszal...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.08. 10:44:46

@Boldeone2:

Mo. sokkal színesebb volt, mint BG a 80-as években, de sokkal gazdagabb nem volt semmiképpen.

Az átlag bolgár pl. nem evett kevesebbet és rosszabbat az átlag magyarnál. Viszont az átlag magyar könnyebben jutott hozzá nyugati termékekhez.

Billy Hill 2024.05.08. 11:41:22

(Van ez a délszláv punkot/turbofolkot/stb-t toló énekes arc is, ő pl. indult horvát államfő választáson pár éve... :-)

www.youtube.com/watch?v=CkF8X45q9_I

Serény Vélemény 2024.05.08. 11:52:35

@Boldeone2: Magyarul: hiszti. Igazából nincs alapja, csak jól esik.

GyMasa 2024.05.08. 20:13:23

@Serény Vélemény:
Szerintem, ahogy a minap is leírtam, az történt, hogy a CIA lassan rájött, hogy a kormányváltás egyik legnagyobb (ha nem "a" legnagyobb) akadálya Gyurcsány Ferenc.
Ővele az a baj, hogy nem jó kesztűbáb a CIA-nak, hiszen nincs mivel sakkban tartaniuk.
Pénzre nincs szüksége, hiszen dúsgazdag, politikailag pedig túl makacs, és simán elképzelhető, hogy nem követi a helytartók MINDEN parancsát azonnal. (pl. vele kapcsolatban elképzelhetetlennek tartom, hogy egy Olaf Scholz-hoz hasonló politikai öngyilkosságot végrehajtson CIA parancsszóra.)
SZóval, most kb az a cél, hogy felépítsenek egy másik ellenpontot a NER ÉS a DK ellenében (kb begyűjteni főleg a Gyurcsányt vállalhatatlannak tartó baloldaliakat és minél több jobboldali embert, sőt, most látom először, hogy talán végre megszólítják a bizonytalan nem szavazókat is...)
Szerintem, mondjuk, ez nem fog nekik menni, de meglátjuk.

GyMasa 2024.05.08. 20:15:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Szerintem, itthon ez azért nem volt sikeres eddig, mert a szocik és a DK már a startvonalon legyilkoltak mindenkit, aki erre képes/alkalmas lehetett volna (Lásd Bajnait, Botkát... és, azért MZP-t is...)

GyMasa 2024.05.08. 20:15:56

@Wildhunt:
MZP csak az ellenzéki előválasztást nyerte meg.
Utána Gyurcsány ellene fordult, és esélye sem volt normális eredményt elérni.

GyMasa 2024.05.08. 20:18:53

@Deak Tamas:
Szerintem bizony az Orbánfóbia a mai napig jelen van, csak kapott egy "Ner ellenes" mázat...
A gyökérok mind a mai napig az O1G az ellenzéki oldal legnagyobb részénél.
PL, akitől azt hallod, hogy "Leszavazok bárkire, aki nem Orbán!", na ők menthetetlen Orbánfóbiások...
(meg, szerintem a legalja is az egész népségnek, mert annyira lúzerek, hogy még saját véleményük sincs a beteges Orbánfóbiájuk mellé)

GyMasa 2024.05.08. 20:22:08

@_Neville:
Oh, csak úgy, hogy az "érveik" amolyan cherrypickingen alapulnak.
Találnak egy mutatót, amiben éppen jobb ROmánia, és máris lehet a "már ROmánia is véglegesen lehagyott minket" dumával szalagcímet írni...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 09:24:14

@GyMasa: persze, természetesen van, ez vitán felül áll.
Az ismeretségi körömben 2002-ben illetve 2006-ban már erősen redukálva, életkor szerint beazonosíthatóan volt orbanofóbia, amit írtam, szakállas nyikhaj, rikoltozó őrült.
Ma már aggasztóbb jelenség az elbutult proliirigy fiatal, aki tényleg elhiszi, hogy Zorbán miatt nem lehet portásként három mercire valót összekeresni.

GyMasa 2024.05.10. 15:25:39

@Deak Tamas:
Ez így van! Mondjuk, nekem erősen lecsökket a családon- és a legjobb barátokon kívüli kapcsolatrendszerem, amióta kiköltöztem (tehát, pl nincs (kényszer) kapcsolatom a munkahelyemen mondjuk 100-200 kvázi idegennel)
AMikor pedig hazamegyek, akkor az idegeneket csak látom, de nagyon kevéssel beszélgetek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása