magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ingadozás

A napokban újabb nagyszerű hír érkezett: a Nomentum 1 %-on!

Persze a Nézőpont fideszes, szóval sejthető az alulmérés, így lehet, hogy az az 1 % valójában akár majdnem 2 % is lehet, de ez nem von le az örömből: a 2 % is megsemmisítő eredmény Donáth és Orkrán Annácska, meg Csehszlovák Kattinka magyarellenes européer és gyomorforgató pártocskája számára.

A 60-as évek végi szovjet vicc jutott eszembe:

- Ingadozott Ön a Párt vonalát illetően?

- A Párttal együtt ingadoztam!

Utalás arra, hogy előbb Sztálint dicsérni kellett, majd szidni, aztán meg Hrucsovnak előbb tapsolni, majd nevetni rajta.

Csakhát aki a Szovjetunióban mindig a Párttal együtt ingadozott, az csakis nyerhetett, mert az igazságosztás is a Párt szerepe volt.

Ellenben egy szabadabb rendszerben mint amilyen a mostani magyar ez nem olyan könnyű. Csúnyán bukni lehet az ingadozással.

A Nomentum Párt esete pont ez lett: elvétették a ritmust. Egyszerre szidni Gyurcsányt és szövetkezni vele, egyszerre összefogdosódni és külön indulni nem megy, ehhez valami nagyon ütős narratíva kellene, mely képes az összevisszáskodást kimagyarázni, ilyen azonban nincs nekik.

257 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr818398807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2024.05.14. 14:44:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az általános sztrájk leverését követően a Kádár-rendszer csak a balosokat végezte ki – a nép ügyéhez csatlakozó konzervatívok már 1957-ben irodalmi díjakat és érmeket nyertek, miközben a kivégzőosztagok még Magyarország lecsendesítésével voltak elfoglalva. Pontosan tudták, hogy ki az igazi ellenség"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:46:52

@Gery87:

Nagy is jugoszláv modelben gondolkdott, ahol sose lett totális államosítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:48:38

@Gery87:

"az emberek tudták, hisz ők is éltek 10 éve, hogy a tőkés ugyanúgy kizsákmányol, felülről irányt, alacsony bért ad és túlóráztat"

De leginkább azt tudták: az állami boltban nincs semmi, korábban meg volt áru.

Komolyan hiszed, hogy az alapvetően nem-kommunista magyar népnek annyira megtetszett az eszme, hogy kevesebb mint 10 év alatt masszívan kommunista lett?

Gery87 2024.05.14. 14:48:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nagy se akart tehát kapitalizmust, de mindenáron be akarod magyarázni hogy "valahogy" visszarendeződött volna úgy hogy senki nem akarta.
Ez csak akkor lett volna biztos, ha "bevonulnak az amerikaiak".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:52:20

@Gery87:

Mindenképpen vissza lettek volna adva a kis és közepes vállalkozások, a föld államosítása meg meg se indult volna.

Ez pedig kapitalizmus.

Gery87 2024.05.14. 14:54:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De leginkább azt tudták: az állami boltban nincs semmi, korábban meg volt áru."

Igen, az államiban...de pont a tanácsok egyik oka az volt hogy ne legyen tervutasítás, állami beleavatkozás!
Tehát megszűnt volna ez a probléma, a forradalom alatt pedig éppen hogy a termelést, közellátást a tanácsok szervezték meg és működött.

"Komolyan hiszed, hogy az alapvetően nem-kommunista magyar népnek annyira megtetszett az eszme, hogy kevesebb mint 10 év alatt masszívan kommunista lett?"

Szocialista.
És ne feledd a többség mindig is munkás volt és cseléd, kisbirtokos....
Mögöttük 70 évnyi agrár és munkásmozgalommal.
Éltek a régi rendszerben.
Pontosan tudták hogy a probléma az hogy a "Tekintetes úré" meg a "párttitkáré" minden, felülről belepofázik a dolgaikba, nekik meg nincs semmijük.

Hülyének nézed őket.

Gery87 2024.05.14. 14:55:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elmondhatod még párszor, akkor se lesz igazad...
helyette mondjuk olvasnál.
Azt is amit írok meg azt is amit erről találsz.

De legyél buborékba, leszarom...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:59:25

@Gery87:

Egyszerűen nem felel meg a tényeknek, hogy hirtelen mindenki "szocialista" lett Magyarországon alig pár év alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:01:52

@Gery87:

Nincs mit olvasni.

Egy mesében hiszel, ami az égvilágon semmi se támaszt alá.

Gery87 2024.05.14. 15:06:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Baszki nyilván nem mindenki, de tudod jól hogy forradalmak idején is a többség passzív.
Akik csináltak valamit, azok igen és a többség ezzel egyetértett.

Én is még emlékszem a dédire, hát nem akarta az vissza Horthy-t, a "földbirtokost"...

Gery87 2024.05.14. 15:08:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nincs mit olvasni"

Na jó, akkor itt be is fejezhetjük.

Azt hittem vén fejedre még maradt benned értelem, de olyan lettél mint a DK-s faszbuk nyuggerek akiket olvasol.

Legyél buborékban.
Jó szórakozást, mesevilágban te élsz, nem én.

És még te tartod magad olvasott, tájékozódó embernek..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:17:53

@Gery87:

Semmi se támasztja alá azt, hogy a kommunizmust nem akaró nagy többség hirtelen, alig 7 év kommunizmus alatt, a kommunizmus híve lett, azt mondva "de jó ez a kommunizmus, csak legyenek munkástanácsok, s minden szuper lesz!".

Persze hihetsz ebben, semmi gond. A laposföldi gyíkemberekben is hisznek egyesek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:19:05

@Gery87:

Egyszerűen semmi se támasztja alá elméletedet.

Spontán módon persze hihetnék benne, de nem hiszek benne.

Ennyi az egész.

Gery87 2024.05.14. 16:42:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondom, ne olvass, ártalmas.
Kommunizmusról meg nem beszéltem...

"1956-ban mi egy olyan szocializmust képzeltünk el, ahol a termelőeszközök valóban ’köztulajdonban’ vannak. A munkás legyen részvényese annak a gyárnak, vagy üzemnek, ahol dolgozik és ezáltal legyen érdekelt a termelésben. A hasznot a munkások között osszák szét szakképzettségük és termelésük arányában. Tiszteletben tartani a magántulajdont és az egyéni kezdeményezést, aminek meg kellett volna szabni a felső határát.”"

"A hatalom a proletariátus, a villámgyorsan megalakult munkástanácsok kezébe került. De a figyelem a politikai szabadságra, pluralizmusra, szólásszabadságra és egy új alkotmányos köztársaságra összpontosult.

Nyilvánvalóvá vált, hogy az államosított vállalatok és intézmények a nép kezében maradnak, csak ezúttal a nép irányításában, nem pedig az apparátuséban. Egyetlen jelentős erő sem követelte a nyugati szövetségekbe való belépést. A privatizációt és piacgazdaság bevezetését tudatosan és határozottan elutasították.
Ugyanakkor az emberek az orosz csapatok távozását és valódi nemzeti függetlenséget követeltek."

"Az újonnan alakult Politbüró és a Nagy-kormány – olyan tagokkal, mint az ünnepelt marxista filozófus, Lukács György – egy pluralista szociáldemokrácia mellett tette le a garast, amely a termelőeszközök közösségi tulajdonán és demokratikus tervezésen alapult volna, amelyet szabad, többpárti választásoknak és munkahelyi demokráciának kívántak alárendelni.
Semmi nem utalt egy nyugati típusú szabadpiaci kapitalizmus felé való elmozdulásra. Mégis a szovjet blokk úgy döntött, a magyar forradalmat nem szabad eltűrni."

Gery87 2024.05.14. 16:44:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondom, nem kell, üljél nézzél magad elé....aztán maradj úgy.

Gery87 2024.05.14. 16:50:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hogy megmaradj a bubidban....ha mocorogsz, kipukkad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 16:52:43

@Gery87:

Kommunizmus = nincs magántulajdon. Itt ez a lényeges elem. Hiába nevezed másképp, ez lényegtelen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 16:59:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez amúgy érdekes kérdés. Horthy Jenő 1950-es egyik naplójegyzete arról szól, hogy a hírek alapján, amit kap, a magyarok "kommunisták" lettek. Zimándi Pius 1956 nyári naplójegyzeteiben, amikor sok év után először mehetett a határsávba, úgy látta, hogy a falusiak töredéke kommunista, a TSzCS-t csak Tovább Szolgáló Cselédségnek hívják. A töredék valami olyanféle figura lehet mint a lengyelkápolnai nyilasból kommanccsá vedlett Kis Imre, akit részegen összeszurkáltak.
Pünkösti Árpád a Rákosi könyvben nagyon jól megfogalmazza a dilemmát:

mek.oszk.hu/05300/05385/05385.htm

"R(ákosi) M(átyás) korának értékelése azért is nehéz, mert az ő idején megkezdett modernizációs elképzelések közül sokat csak távozása után valósítottak meg. Kiderült, a dogmatikus szovjet modell csupán az elmaradott agrárországok iparosítására volt alkalmas, technikai átalakításra, megújulásra, posztindusztriális fejlesztésre nem. RM nevéhez az iparosítás elkezdése, a vadabb, drasztikusabb intézkedések kapcsolódnak: a hagyományos, merev társadalom szétverése. A piszkos munka. Az utókor inkább a bontásra emlékezik, mint az építésre. Saját kora másképp volt ezzel. Mintha sok mindent megszépített volna a közelség: 1956-ban őt a Duna fenekére kívánták, de a rendszert nem vetették el. A megszámlálhatatlan szörnyűségek ellenére sem akadt számottevő erő, mely vissza akarta volna forgatni az idő kerekét. Nem akarták a földet, a gyárakat, a bányákat, a bankokat, netán az iskolákat visszaadni a korábbi tulajdonosoknak. A szocialista eszmének olyan vonzereje volt, amit RM sztálini despotizmusa sem tudott lerombolni. Annak ellenére sem, hogy ezt a rendszert nem RM tette olyanná, amilyen volt, hanem fordítva: a sztálini szocializmus formálta egyik legkegyetlenebb alvezérévé Rákosit. A teremtményt elutasították, a teremtőt nem. Ezt a rejtélyt akkor is nehéz lett volna megfejteni, az időben távolodva pedig egyre kevésbé vagyunk rá képesek. Az nyilvánvaló, hogy a nép minden megpróbáltatás ellenére sem csupán elviselhetetlen zsarnokságként élte meg azokat az éveket. (1957-ben a Columbia Egyetemen felméréseket készítettek magyar emigránsokról. S ők a nyugati demokráciában, jólétben és szabadságban arról beszéltek, hogy a magyar társadalom fejlettebb, mint a nyugati, mert az állam gondoskodik polgárairól.) A nép önfeláldozással kapcsolatos torz nézetét RM 1950-ben (DISZ I. kongresszus) fogalmazta meg először. Szerinte: "Minél több munkával, verejtékkel, áldozattal építjük jövőnket... annál drágább lesz mindannyiunk számára." S 1956-ban mintha bejött volna ez az abszurdum! A szocializmus egyik legnagyobb kudarcának tartotta – meg is hamisította – a forradalmat. Ugyanakkor legnagyobb sikere is volt, hogy a felkelt nép nem tagadta meg a rendszert. Érthetetlen. Bárhová nyúlunk, csupa rejtély, csupa ellentmondás.
RM vezetése alatt a gyökeres változások többsége csak elkezdődött, s az átalakulás valamiféle békévé – itt elsősorban a mezőgazdaságra gondolunk – csak később oldódott. A végeredmény ismert: a térség, s benne Magyarország, a kétarcú szocialista modernizáció nyomán közeledett Európa fejlettebb részéhez és távolodott is tőle. Az ötvenes években a világ akkori százhatvan országának csupán a nyolcada tudott rátérni az iparosodás elmaradásból kivezető útjára, s köztük volt Magyarország is. Ez a súlyos torzulások ellenére is eredmény: ellentmondásos siker. Mikor Magyarország talán a legközelebb jutott Európához – véletlenül éppen Rákosi Mátyás halála tájékán –, akkor is a perifériához tartozott. Majd a modernizációnak egyre inkább kerékkötője lett ez a modell. A kísérlet megbukott. Az álmok szertefoszlottak. Kiderült, hogy a kommunista párt nem talált rá a probléma megoldására, hanem ő maga lett a probléma. Rákosi e "terelőút" (Berend T. Iván) könyörtelen következetességű vezéreként írta be magát Magyarország történetébe.
A sok változásból RM képzeletbeli repülőjegyére legyen elég ennyi széljegyzet."

Ez az idézet amúgy jó alapja lenne értelmes vitának. Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 17:00:44

@Gery87:

Megismertem fantáziádat 56-ról, azaz eleve kiléptem buborékomból, s mégse lettem híve annak amiben hiszel.

Ez van.

Nem hiszem el, hogy:
- 56 alapvetően egy munkásforradalom volt,
- 56-ban a munkástanácsok diktálták az eseményeket,
- a magyar nép kommunizmust akart 56-ban,
- ha győzött volna 56, akkor kiépült volna egy jobb kommunizmus, mint ami lett.
Márpedig egész elméleted ezen alapul.

Nekem semmi bajom más nézetek megismerésével, sose volt. Sőt jellemzően olyan médiákat olvasok, melyekkel nem értek egyet.

S akkor mi van?

Gery87 2024.05.14. 17:00:45

"A kommunizmus olyan társadalmi formát jelent, melyben a társadalom tagjai szükségleteiknek megfelelően részesednek az anyagi javakból. Nem azonos a szocializmussal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból"

Nem neked írom, más is látja.
Neked mindegy.

Gery87 2024.05.14. 17:03:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem mondtam hogy legyél híve, csak azt hogy értsd jól amit mondok!!!!
Eszem ágában nem volt meggyőzni, tudom hogy nem lehet.

Gery87 2024.05.14. 17:08:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Inkább úgy tűnik, csak olyat olyat olvasol ezek közül amivel eleve eldöntve nem értesz egyet és nem is célod a megismerés....

Az hogy DK-s vén hülyék faszbuk posztjait meg műsorait nézed úgy hogy tudod "fasság lesz úgy is és vicces"....nem igazi tájékozódás, a saját elvek megméretése, kritikai attitűd.

Gery87 2024.05.14. 17:09:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az '56-os "jobboldali" narratíva IS igaz, hogy 'nemzeti függetlenségi szabadságharc' volt.

Gery87 2024.05.14. 17:15:20

@Deak Tamas:

"A megszámlálhatatlan szörnyűségek ellenére sem akadt számottevő erő, mely vissza akarta volna forgatni az idő kerekét. Nem akarták a földet, a gyárakat, a bányákat, a bankokat, netán az iskolákat visszaadni a korábbi tulajdonosoknak. A szocialista eszmének olyan vonzereje volt, amit RM sztálini despotizmusa sem tudott lerombolni."

Ejha...csoda. Tőled.
Már a második eset!

Gery87 2024.05.14. 17:18:45

"Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz."

Kétlem hogy utóbbi. Nem érezték "rablásnak"
A "könnyen jött, lopott vagyonért" nem hoz ekkora áldozatot senki, (főleg hogy a többség így se élt nagy lábon) csak ha magáénak érzi!

"Minél több munkával, verejtékkel, áldozattal építjük jövőnket... annál drágább lesz mindannyiunk számára."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 20:09:06

@Gery87:

De nem annak kezdődött. Kezdetben a kommunista diktatúra elleni felkelés volt.

Gery87 2024.05.14. 20:25:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erről beszélek barátom.
Nem értesz egyet, oké, de nem is érted, tagadsz..."nincs mit olvasni"...stb.

Lám már az elvtársad is arról linkelt, idézett hogy de, bizony van miről olvasni!

"De nem annak kezdődött. Kezdetben a kommunista diktatúra elleni felkelés volt."

:) Nyilván a diktatúra és a megszállás ellen volt....erről beszélek....demokratikus szocializmust.
most már hiába próbálkozol.
Nincs igazad és kész. Annyi forrást kaptál rá hogy na..."jobbról, balról".

ZorróAszter 2024.05.14. 21:00:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Grósz se gondolta ezt komolyan, ez inkább belharc volt a pártvezetésben."

Akkor nem csaholtak volna ellene ennyire ezért az egy mondatért.

A magyar sajtóban addigra már nem lehetett megkérdezni, hogy

"Jó, akkor mondj egy példát arra, hogy a kommunizmus bukása után nem fehérterror jött."

Erre állt meg a párttagokban az ütő.

És erre szoktam mondani, hogy a magyar értelmiséghez képest Csöcsös Berta, Szopós Maca és a Kocsisor többi veteránja Angol Kisasszonyoknál nevelkedett elsőbálozó szűzleánykának tűnik.

alöksz róz 2024.05.14. 21:12:09

@ZorróAszter: "Csöcsös Berta, Szopós Maca" - szerintem ezek csak kitalált nevek.

ZorróAszter 2024.05.14. 21:14:03

@Deak Tamas:

"Ez az idézet amúgy jó alapja lenne értelmes vitának. Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz."

Mindahányszor azt mondom itt, hogy a migráncskérdésnél mindig kimarad az a kérdés, hogy itt milliók tették pénzzé mindenüket, és ez az átlag személyenkénti 10000 dollár vándorolt valakik zsebébe, méghozzá nagy valószínűséggel az európai országok nagytőkései által létrehozott, támogatott és lefölözött szervezett bűnözői csoportokon keresztül hozzájuk, a nagytőkésekhez, akkor itt sokadszorra mindenki elhallgat.

Annyira, hogy hallom kattogni az agyacskájukat, hogy "akkor abból nekem is csurranhat-cseppenhet valami!!!".

És most arról ne is beszéljünk, hogy kik részesedtek a zsidók tömeges meggyilkolásakor keletkezett vagyonokból például itt Magyarországon is.

ZorróAszter 2024.05.14. 21:15:51

@alöksz róz:

""Csöcsös Berta, Szopós Maca" - szerintem ezek csak kitalált nevek."

Magának annyira nincs humorérzéke, hogy szerintem maga titokban fideszes. De ezt már mondtam.

:o)

ZorróAszter 2024.05.14. 21:20:36

@Gery87:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az '56-os "jobboldali" narratíva IS igaz, hogy 'nemzeti függetlenségi szabadságharc' volt."

Csak nagyon vigyázni kell, hogy ne lógjon ki a nyilasok szőrös patája, a kopjások kopjája, a intézőurakból, csendőrökből lett "csepeli gyári munkás"-ok életrajzának, a köztörvényes bűnözők priuszának és az egyéb zavaró körülmény az eltüntetésére.

Digitális_Fater 2024.05.14. 23:44:35

@ZorróAszter: David Irving ilyesmikről is büszkén ír az Uprising!-ban, úgyhogy vállon veregethetné. Kár, hogy a fele sem igaz…

Gery87 2024.05.15. 00:03:59

@ZorróAszter:

Jó majd vigyázunk.

ZorróAszter 2024.05.15. 01:02:26

@Gery87:

"Jó majd vigyázunk."

Látom :o)

ZorróAszter 2024.05.15. 01:03:24

@Digitális_Fater:

"David Irving ilyesmikről is büszkén ír az Uprising!-ban, úgyhogy vállon veregethetné. Kár, hogy a fele sem igaz…"

Mit ír David Irving?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 04:27:13

@ZorróAszter:

Gery szerint 56 komcsi forradalom volt. Szerinted meg nyilas összeesküvés.

Egyiket se hiszem .

ZorróAszter 2024.05.15. 09:03:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gery szerint 56 komcsi forradalom volt. Szerinted meg nyilas összeesküvés."

Csak az a baj, hogy Gery szerint se komcsi forradalom volt, hanem munkásforradalom, és én se azt mondtam, hogy szimpla nyilas összeesküvés.

Én azt mondtam, hogy a nyilasok és a kopjások voltak a szervezett erők, akik csak az első alkalmat várták, hogy rászervezzék magukat egy balhéra, és inkognitóban, nem árpádsávos karszalagot húzva irányítsák az eseményeket.

És csupán azokat az eseteket soroltam, amiket az utóbbi 35 évben kiradíroztak a történelemből.

Hogy köztörvényes bűnözőket tettek meg honvéd dandártábornoknak, miután kiradírozták a köztörvényes priuszukat, vagy volt csendőrből csináltak szimpla "csepeli gyári munkás"-t. Aki tényleg csepeli gyári munkás volt, de azután, hogy letöltötte a börtönbüntetését a deportálásokban való tevékenységéért.

ZorróAszter 2024.05.15. 09:07:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A párttagok 90 %~a meg kényszer párttag volt."

Csak maga sulykolja hogy kötelező volt.

Mellesleg nem csak a szimpla párttagságról szólt mindez az esetek többségében. A karrieristák fúrták, feljelentgették is egymást és más ocsmányságokat is műveltek.

És nem csak a riválisaik ellen. Hanem pártonkívüliek ellen is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 09:13:17

@ZorróAszter:

Gery azt mondja, az emberek "demokratikus szocialzimust" akartak, amiről kiderül, kommunizmust jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 09:15:46

@ZorróAszter:

A karrieristák párttagság nélkül is fúrták egymást. Ahogy ma is teszik, s ahogy a XIX. században is tették.

A Kádár-rendszerben viszont a párttagság alapvető feltétel volt, egy rakás szférában a nem-belépés a minimális karriert is meggátolta.

Azonnal felmerült "te miért nem akarsz belépni? talán nem tetszik a szocializmus???".

Digitális_Fater 2024.05.15. 10:31:40

@ZorróAszter: Lényegében azt, hogy a magyar nép antiszemita érzülettől fűtve kelt fel a judeobolsevik elnyomói ellen.

Az külön vicces, hogy Kádárék a könyve megírása előtt beengedték kutatni az országba, pedig közismert volt, hogy Irving történészként, khm, kissé elfogult a tengelyhatalmakkal szemben.

Tapi2021 2024.05.15. 11:20:41

@Gery87: "ehát megszűnt volna ez a probléma, a forradalom alatt pedig éppen hogy a termelést, közellátást a tanácsok szervezték meg és működött."

Két hétig bármi elműködik, magától is, ami addig működött!

Te két hét eseményeiből vonsz le nagyon messzemenő következtetéseket arról, mi lett volna később, ha...

Tapi2021 2024.05.15. 11:26:22

@Gery87: "Szocialista.
És ne feledd a többség mindig is munkás volt és cseléd, kisbirtokos....
Mögöttük 70 évnyi agrár és munkásmozgalommal.
Éltek a régi rendszerben.
Pontosan tudták hogy a probléma az hogy a "Tekintetes úré" meg a "párttitkáré" minden, felülről belepofázik a dolgaikba, nekik meg nincs semmijük.

Hülyének nézed őket."

Minden faluban a lumpen, aljanép állt be szocialistának, kommunistának! Úgy repültek volna, ha megbukik a rendszer, mint a pinty!

A vidék NEM AKART szocializmust! Csak földet, megélhetést. A vidék konzervatív és KERESZTÉNY VOLT!
Sem földesúri, sem kollektivizált rendszert nem akartak.

SAJÁT földet, saját lovat, saját szekeret, saját termést akartak. Független, SZABAD MAGÁN gazdálkodást!
De ezt a szocializmus ugyanúgy ELVETTE tőlük, mint a földesúr!!!!

Tapi2021 2024.05.15. 11:34:51

@Gery87: Attól, hogy szocializmus (kommunizmus) hívőktől idézel, nem vagyunk előrébb! Hogy ki, mit HITT, akkor, abban a két hétben, nem releváns!

Ezek az idézetek is tele vannak a szokásos ostobaságokkal, lózungokkal pl.:

"Nyilvánvalóvá vált, hogy az államosított vállalatok és intézmények a nép kezében maradnak, csak ezúttal a nép irányításában, nem pedig az apparátuséban. "

A "nép" nem tud irányítani a világon semmit! Ahhoz irányítók kellenek. Az meg már egy apparátus! ... Stb.

Évtizedekig hallgattuk ezeket a baromságokat a szociktól!
Most még rossz, de majd jó lesz. Igen ez is szar, de majd a reformok... Stb.

Lózungok.

Tapi2021 2024.05.15. 11:41:28

@Gery87: ""Az újonnan alakult Politbüró és a Nagy-kormány – olyan tagokkal, mint az ünnepelt marxista filozófus, Lukács György – egy pluralista szociáldemokrácia mellett tette le a garast, amely a termelőeszközök közösségi tulajdonán és demokratikus tervezésen alapult volna, amelyet szabad, többpárti választásoknak és munkahelyi demokráciának kívántak alárendelni.
Semmi nem utalt egy nyugati típusú szabadpiaci kapitalizmus felé való elmozdulásra."

Ez is lózung, ostobaság.

Ha valódi többpárti demokrácia lett volna, ugyan mi akadályozta volna meg a NÉPET abban, hogy leváltsa és kirúgja a szocialistákat, kommunistákat a hatalomból, és átálljon egy nyugati típusú útra???! SEMMI!

Illetve csak az erőszak. Vagyis vagy plurális és többpárti a rendszer, de akkor bármi lehet, vagy balos "szociáldemokrata", de akkor nem engedik, hogy mást válasszanak az emberek.

A demokrácia és a többpártiság szocialista értelmezése az, hogy lehet több párt, de mind balos! Most a liberálisok gondolják ugyanígy!!!

Tapi2021 2024.05.15. 11:46:41

@Gery87: "Nem azonos a szocializmussal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból"

És most éppen ez van! Csak nem egy elvont "társadalom" fizet annyit, amennyit a piacon a munkád ér - persze ehhez előbb el kell vennie, amit oszthat - hanem a munkáltatód.

ZorróAszter 2024.05.15. 12:34:49

@Digitális_Fater:

Akkor már csak azt az egy apróságot felejtette ki, hogy mi közös van abban, amit Irving írt azzal, amit én.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 12:42:17

@Tapi2021: akkor én most szocializmusban élek a mostani cégemben. Jól dolgozom, így sokat szokták emelni a fizetésem.

ZorróAszter 2024.05.15. 12:48:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A karrieristák párttagság nélkül is fúrták egymást. Ahogy ma is teszik, s ahogy a XIX. században is tették."

Ahogy észrevettem, nem a hithű emberek fúrták, jelentgették fel egymást, hanem a karrieristák.

"A Kádár-rendszerben viszont a párttagság alapvető feltétel volt, egy rakás szférában a nem-belépés a minimális karriert is meggátolta.
Azonnal felmerült "te miért nem akarsz belépni? talán nem tetszik a szocializmus???"."

A legegyszerűbb kibúvó a vallásosság volt. Legfeljebb nem csinált pártkarriert, de szakmai karriert csinálhatott. Persze csak ha nem volt nyíltan ellensége a rendszernek.

Miniszterek is voltak vallásosak párttagság nélkül is. Főleg volt kisgazdák és parasztpártiak. Például külügyminiszter (Hetényi???) vagy kultuszminiszter (Ortuthay).

De az alaptéma az volt, hogy mivel félemlítették egy a párttagokat, hogy kilépjenek 88-tól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:03:32

@ZorróAszter:

A karrierizmus és az elvhűság nem zárja kis egymást, sőt, a kettőnek egyméshoz semmi köze.

Láttam én mindent: karrierista elvhűtlent (ez volt a többség), karrierista elvhűt is.

S eleve a karrierizmus nem feltétlenül jelent fúrást, erkölcstelen magatartást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:04:36

@ZorróAszter:

"szakmai karriert csinálhatott"

Már ahol. Esetleg pl. orvosi pályán igen, de pl. pénzügyesként soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:05:37

@ZorróAszter:

"Miniszterek is voltak vallásosak párttagság nélkül is"

Kádár alatt nem lehetett senki miniszter párttagság nélkül, sőt helyettes se, de még az alatt is csak véletlenszerűen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:06:32

@ZorróAszter:

"mivel félemlítették egy a párttagokat, hogy kilépjenek 88-tól"

Semmivel. Örültek, hogy már nem kell tagnak lenni. Hiszen csak azért léptek be, mert kellett a munkahelyen.

ZorróAszter 2024.05.15. 13:08:22

@Tapi2021:

"Minden faluban a lumpen, aljanép állt be szocialistának, kommunistának! Úgy repültek volna, ha megbukik a rendszer, mint a pinty!"

Maguk szeretik annyira a köztörvényes bűnöző lumpenprolikat, hogy honvéd vezérőrnagyot csináltak belőlük, mint például Dilinkó Gáborból.

A marxizmus kifejezetten ellenez mindenféle közösködést a lumpenprolikkal.

Azt hogy a falu alja vett részt 56-ban a balhéban, azt egy független bányász szakszervezeti vezető, elnök mondta 1989. október 23-at megelőző többszereplős vitaműsorban. Tök vicces volt, mert addig nagy tapsokat kapott, és amikor az mondta, hogy "Nálunk a falunkban nem vett abban részt senki, csak a falu alja", akkor a közönség jó hosszú időre elnémult, aztán valaki inthetett kamerán kívül, mert hirtelen kitört a fújolás.

Juszt László alig bírta átkötni a szöveget más témára.

"A vidék NEM AKART szocializmust! Csak földet, megélhetést. A vidék konzervatív és KERESZTÉNY VOLT!
Sem földesúri, sem kollektivizált rendszert nem akartak."

Akkor nem tartotta volna nyilván a csendőrség még a Népszava előfizetőit, és a Bethlen-Peyer paktum nem terjedt volna ki arra, hogy a szocdem párt nem szervezhet vidéken, nem állíthat jelölteket se.

"SAJÁT földet, saját lovat, saját szekeret, saját termést akartak. Független, SZABAD MAGÁN gazdálkodást!
De ezt a szocializmus ugyanúgy ELVETTE tőlük, mint a földesúr!!!!""

Ezt látták be a parasztpártiak és a kisgazdáknak az a része is, akiket maguk kriptokommnistáknak szeretnek nevezni, hogy innen vezetett volna milliók számára egyenes út a városi nyomortelepekre egy emberöltőn belül.

Ugyanis fejlett mezőgazdaságban nincs szükség sokmilliós mezőgazdaságból élő népességre.

Ezért kötöttek ki annyian az 1800-as évek végétől 1945-ig a nyomortelepeken, barlanglakásokban, vagy betanított munkás létükre a csepeli krumplivermekben családostúl.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 13:44:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: dehogynem, Boldili faterja, akit szigorúan szakmai alapon tüntetgettek ki Fekete Jánosék, mint bankrevizort.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 14:21:21

@Deak Tamas:

Vicces.

Apám egész idő alatt külkeres és pénzügyes volt. Azaz 1962-től 2000-ig, tehát sose volt más Kádár alatt.

Emlékszem, személyesen láttam a követelményeket leírva feketén-fehéren.

Az persze nem volt leírva nyíltan, hogy "xy pozíció - csak párttag lehet", de ez ügyesen át volt fogalmazva, hogy pl. "felsőfokú marxista-leninista ismeretek" és "aktív részvétel a közéletben". Namármost, akkor egy azaz 1 darab párt volt, hogyan lehetett volna másképp aktívan részt venni? Úgy, hogy az ember párttag volt és járt a gyűlésre.

Elvileg persze lehetett volna más is, pl. nem párttag, de szakszervezeti bizalmi vagy KISZ-vezető, csakhát ez a gyakorlatban a fehér holló kategóriája volt.

A NORMÁL út az volt, hogy az ember KISZ-tag már az egyetemen, aztán dolgozni kezd, valamit csinál a KISZ-ben - apám pl. segített önkéntesként nyelvtudással idegen ifjúkommunista delegációknak -, aztán erre hivatkozva kérelmezte a párttagságot, majd eljárt szundikálni a havi egyszeri taggyűlésre.

Ha nem csináltad, persze elintézhetted ismerőssel, hogy felvegyenek ilyen munkahelyre, de ott örökre az utolsó pozícióban maradtál. Azonnal felmerült minden kiemeléskor "ez miért nem párttag???".

Imádom az utólagos magyarázatokat, hogy ez nem is így volt...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 14:35:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én egyébként ezt nem értettem sosem, miért ilyen bonyolultan kellett ezt csinálni.
Egyértelmű volt a helyzet, Kádár el is sütötte a poent 1973-ban: azt mondják, hogy az új gazdasági mechanizmus átkivezetésújítása valami jel, hogy új diktatúra lesz. Nem, a régi, a proletárdiktatúra marad.
Ha maga Kádár így poenkodott ezzel, nekem nem világos, hogy miért csinálták ezt a bizantikus játékokat. A szabadság illúzióját úgy is maximum csak boldilis aggyal és zorróaszteres erkölccsel képzelhette bárki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 14:45:42

@Deak Tamas:

Amit Kádárt csinált: megosztotta a szakértői szektort.

Egyik oldalon a belügy és külügy.
Másik oldalon a kereskedelem és a pénzügy.

Szabályosan háborúztak egymással ezek.

A döntés persze mindig Kádáré volt, a PB is csak vitatkozott, de Kádár döntött egyszemélyben.

Gery87 2024.05.15. 14:50:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem derült ki, hazudsz.
Ezek szerint mégse érted....

Gery87 2024.05.15. 14:51:27

@Tapi2021:

Tudjuk hogy működött volna mivel ilyen szövetkezetek ma is vannak!

Gery87 2024.05.15. 14:52:25

@Tapi2021:

Olvass:

"...az 1945-ös földreform fenntartását 20-40 holdas maximummal; "

Gery87 2024.05.15. 14:55:52

@Tapi2021:

"A "nép" nem tud irányítani a világon semmit! Ahhoz irányítók kellenek. Az meg már egy apparátus! ... Stb."

Mindig kiderül hogy semmit nem értesz a témához, nem érted és ismered a baloldalt.
Ezért eleve butaságokat, senki által nem mondott dolgokat cáfolsz.
Mindenhol van vezetőség, persze, itt is, a lényeg hogy ezt kik választják, milyen alapon és milyen a kontroll, meg kié a tulajdon. Elég ha csak amit eddig idéztem megnézted volna.

Gery87 2024.05.15. 14:57:23

@Tapi2021:

"Ha valódi többpárti demokrácia lett volna, ugyan mi akadályozta volna meg a NÉPET abban, hogy leváltsa és kirúgja a szocialistákat, kommunistákat a hatalomból, és átálljon egy nyugati típusú útra???! SEMMI!"

Hát mondjuk az hogy tudták 10+ éve nem volt éppen jó világ az Urak meg a Papok kapitalizmusában és semmi garancia arra hogyha újra hatalomra jut a tőke akkor jobb lesz.

Gery87 2024.05.15. 14:58:55

@Tapi2021:

"A demokrácia és a többpártiság szocialista értelmezése az, hogy lehet több párt, de mind balos! Most a liberálisok gondolják ugyanígy!!!"

Mivel a demokrácia is olyan eszme ami nem áll meg önmagában ezrét sok alfaja van pl liberális demokrácia vagy szocialista....etnicista (baltikum)...stb.
Igen, kell egy alap.

Gery87 2024.05.15. 15:01:27

@Tapi2021:

Nem most nem ez van, most a magántulajdon és a vagyon a döntő ki hol áll a ranglétrán!
Semmi köze ennek a teljesítményhez.

Digitális_Fater 2024.05.15. 15:34:42

@ZorróAszter: Nem azt állítja, hogy nyilasok, horthysták és egyéb szélsőjobboldaliak vitték a prímet '56-ban?

Gery1987 2024.05.15. 17:16:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Már korábban leírtam mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között.
Ne legyél már kétbites...

Én értem hogy "összekellkomcsizni" az ellenfelet mert a komcsizás az olyan mint a nácizás....már érvelni sem kell, az illető érdemtelen lesz bármi diskurzusra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 19:32:20

@Gery1987:

Ugyanaz a 2, a név nem változtat semmin.

Nem tudtad megmondani miben más a szocializmusod a kommunizmushoz képest.

Gery87 2024.05.15. 21:10:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De megmondtam csak nem figyelsz.
Felesleges megint ezzel a "nem tudtad megmondani"...ott van minden, lapozz vissza.
Úgyhogy erről ennyit.

"Ugyanaz a 2, a név nem változtat semmin."

Ez most elég bután hangzik nem gondolod?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 21:34:48

@Gery87:

Szocializmusodban a kommunizmus következő 5 jellemzőjéből mi hiányzik?
- magántulajdon hiánya,
- egypártrendszer, állampárt,
- kötelező egyetlen ideológia,
- népszuverenitás hiánya,
- polgári szabadságjogok hiánya?

ZorróAszter 2024.05.16. 10:42:37

@Digitális_Fater:

"Nem azt állítja, hogy nyilasok, horthysták és egyéb szélsőjobboldaliak vitték a prímet '56-ban?"

Azt állítom, hogy az MHBK kopjásai és a nyilasok voltak a szervezett erő, akik évek óta készültek arra, hogy az első adandó alkalommal rászervezzék magukat az eseményekre, és irányítsák amit lehet.

És azt is, hogy a libernyákok és a fidesznyikek őket radírozzák ki a történelemből. Írják át az életrajzukat, a köztörvényesekéből a priuszt.

Gery87 2024.05.16. 15:59:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Próbálkozz csak.
Az egypártrendszer nem áll meg, a népszuverenitás hiánya sem hisz arról pl amiről én beszélek ott ez nincs.

Pl a nacionalizmus azonos a sovinizmussal?

@alöksz róz:

Eleve minek két nevet adni "ugyanannak"? Nem gyanús?

ZorróAszter 2024.05.16. 18:12:28

@Deak Tamas:

"A szabadság illúzióját úgy is maximum csak boldilis aggyal és zorróaszteres erkölccsel képzelhette bárki."

Mondja mindezt az akinek gyilkosok a példaképei: Somogyi és Bacsó gyilkosai, és aki a bányászok közé géppuskázókons hasonlókon élvezkedik.

És aki Weisz nénitől "örökölte" a sok szép smukkot és a szép lakását.

ZorróAszter 2024.05.16. 18:48:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S eleve a karrierizmus nem feltétlenül jelent fúrást, erkölcstelen magatartást."

Az ezek nélkül a tudásuk alapján előrejutókat nem szokták karrieristáknak nevezni.

"Semmivel. Örültek, hogy már nem kell tagnak lenni. Hiszen csak azért léptek be, mert kellett a munkahelyen."

Mondtam példát a megfélemlítésre a saját munkatársaim közül, pedig nem is volt párttag, csak a gyerekkori Corvin közi élményeit nem merte csak nekem négyszemközt elmondani.

"Kádár alatt nem lehetett senki miniszter párttagság nélkül, sőt helyettes se, de még az alatt is csak véletlenszerűen."

Volt parasztpártiak és kisgazdák is voltak miniszterek, akiket maguk előszeretettel lekriptokommunistáznak épp emiatt, pedig csak azt tudták, mi lenne a sokmillió parasztcsaláddal, ha horthysta módra váltak volna földönfutóvá. Református lelkész is.

Magyari professzornak is azt mondta Teleki, hogy "Nem tudom eldönteni, hogy bolseviki vagy vagy náci?", pedig csak statisztikai adatokat mutattak be a magyarországi nyomorról. Falukutatók és hasonlók akiket szintén.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.16. 21:06:45

@ZorróAszter:

A későkádári időszakban hűség és tudás is kellett, azért az nem Rákosi rendszere volt, amikor az analfabéta parasztból igazgató lehetett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.16. 21:07:28

@ZorróAszter:

"Volt parasztpártiak és kisgazdák is voltak miniszterek"

Akik MSZMP-tagok voltak azonban.

ZorróAszter 2024.05.17. 09:14:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akik MSZMP-tagok voltak azonban."

Szerintem Orthutay Gyula se volt párttag. Meg a református lelkész, aki külügyminiszter volt az se.

ZorróAszter 2024.05.17. 09:22:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A későkádári időszakban hűség és tudás is kellett, azért az nem Rákosi rendszere volt, amikor az analfabéta parasztból igazgató lehetett."

Szerintem ha volt is ilyen esetleg, az valami helyi pártvezető hülyesége volt. Parasztból nem emlékszem hogy gyárigazgatót csináltak volna. Viszont pocsék újságíró akit kávéfőzésre tartottak, és meggyőzte Rákosit, hogy a baloldalisága miatt mellőzték, és megtette főszerkesztőnek, olyat többet is.

Viszont ma meg például félanalfabéta köztörvényes bűnözőből lehetett honvéd dandártábornok. Állítólag nem is egy vagy kettő (Dilinkó Gábor 56-os corvinista. A Tuskólábú posztumusz.)

ZorróAszter 2024.05.17. 09:32:53

Én operetthippi gyerek voltam hosszú hajjal, koszos fehér tornacipős, szakadt farmerban és hófehér pólóval, aki halálra idegesíti a felnőtteket és szemtelenkedik a tanáraival. Aki még egy oszlopos szentet is kihoz a béketűrésből.

Nekem hatalmas megrázkódtatás volt rájönni, hogy végső soron ennek a sok hülyének, sokszor kifejezetten unszimpatikus hülyének van igaza, és nem a szimpatikus intelligens öltönyös úriembereknek Nyugaton. Pedig szinte mindenki erről akart meggyőzni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 09:40:21

@ZorróAszter:

Nem véletlenül volt a korabeli vicc:

- Milyen a szocialista jogászképzés?
- 2 éves. 1. év: írás-olvasás, vécézés, késsel-villával evés tudománya, 2. év: jogi ismeretek.

ZorróAszter 2024.05.17. 13:54:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem hiszem."

Mit?

"Nem véletlenül volt a korabeli vicc:"

Én nem hallottam, de kontraproduktív vicc. Ugyanis Rákosiék a Horthy-korszakban végzett jogászokat használtak.

Major Ákos, akit Sulyok Dezső kommunista zsidónak mondott, ő például nemes volt, a vitézi rend tagja és hadbíró alezredes volt a Horthy rendszerben. Ő vezette Horthy István kormányzóhelyettes repülőgép balesetének kivizsgálását is.

És a Rákosi korszakban is az egyetemi hallgatók több mint fele "osztályidegen" volt.

Az ÁVÓ-n szolgáló 40 fő körüli jogi doktorok is még a Horthy rendszerben végeztek.

Ezzel szemben egy gyorstalpalós embert se ismerek. Tudom hogy volt ilyen, de gőzöm sincs hogy mire használhatták őket.

Csak olyat, hogy valakire ilyet mondtak, de ő biztos hogy a II. világháború vége előtt végzett.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:08:12

Egyébként tök érdekes megfigyelni kommunista propaganda és a mai totális propaganda közötti különbséget.

Horthy Istvánról az terjedt el, hogy István napot ünnepeltek és részegen szállt fel.

A kommunisták, balosok meg a zsidók ekkor örültek hogy még élnek, úgyhogy ezt kizárt hogy ők terjesztették el. Ez a jó magyar "úri" osztály pletykája volt.

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda. Ehhez képest hagyták, hogy Major Ákos ezt cáfolja. Sőt amikor ő mellesleg ócskavasnak nevezte a Héja repülőgépet, akkor kioktatták, hogy a legfejlettebb hadseregekben se minden a legjobb és legkorszerűbb.

Ma meg mi van.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:10:59

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda rátelepedjen.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:12:04

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda rátelepedjen Rákosi idején.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 14:44:05

@ZorróAszter:

Pedig bizony volt egy olyan elképzelés, hogy új emberek kellenek mindenhová, szűz agyak.

Csak aztán kádárék ezt abbahagyták, s már lassan megszűnt a származás szerinti diszkrimináció.

Időben is látható a változás!

Apámat 1958-ben még elutasították az egyetemről, rossz származás miatt (nem munkás-paraszt, hanem volt kizsákmányoló szülők), 1969-ben meg már simán párttag lehetett.

Óriási változások voltak ebben.

ZorróAszter 2024.05.17. 15:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig bizony volt egy olyan elképzelés, hogy új emberek kellenek mindenhová, szűz agyak."

Nem mondtam, hogy nem voltak. Tudom hogy voltak gyorstalpalók, csak nem tudom mire. Mert én senkiről se hallottam, hogy ilyet végzett. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy középvezetői szintig tettek kötelezővé valamilyen továbbtanulást, és nekik volt ilyen választék ezekből.

"Csak aztán kádárék ezt abbahagyták, s már lassan megszűnt a származás szerinti diszkrimináció."

Rákosiék alatt is mint mondtam az egyetemi hallgatók több mint fele "osztályidegen" volt.

Legutóbb például talán tegnapelőtt Krencsey Mariannt néztem. Vagy pár hete egy fidesznyik havilapban megtaláltam idősebb Antall József pártfogást kérő leveleit különféle ügyekben, például hogy ifj. Antall Józsefet ne helyezzék le tanítani valamilyen vidéki iskolába hanem maradhasson Budapesten és hasonlókat.

Most itt is felmerül, hogy mert párfogást kérni? Honnan tudta, hogy nem épp az ellenkezőjét fogja kiváltani és jól kicsesznek a fiával?

Pedig az is a Rákosi érában volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 15:37:56

@ZorróAszter:

A személyes kapcsolat mindig a legfontosabb. Akkor se volt másképp.

Meséltem saját családi esetemet.

Apai nagyapám és a bátyja elvileg azok közé tartoztak, akiket a rendszernek üldöznie kellett volna, hiszen - főleg a báty - gazdag ember volt, a miskolci elit tagja.

Csak kiváló zsidó kapcsolataik voltak. Amikor bezártak a zsidó válllakozások, nagyapámék vállalták a zsidó szolgáltatások tovább vitelét. Jöttek a zsidók folyamatosan mintha zsidó pékségek lennének.

Aztán a deprtálással ez persze megszűnt. De volt aki életben maradt. Az egyik ilyen zsidó aztán ÁVH-s fontos ember lett. S hát neki is fontosabb volt a haverság az eszménél.

A lényeg: bejelentette a kellő helyen, hogy nagyapám és a bátyja antifasistza ellenállókat segítettek, s kaptak is kitüntetést, amivel menetesültek is a kitelepítés alól. Pedig nem segítettek ők semmit, sose látták ők sehol antifasisztát, csak zsidóknak sütöttek kenyeret, amikor kellett, s azt is pénzért, meg engedték a sóletet náluk készíteni.

Egyszerűen az ÁVH-s emberke úgy érezte, viszonoznia kell egy szívességet. S megtette. Pedig egyébként valami kőkemény komcsi volt.

S ez mindig így ment.

ZorróAszter 2024.05.18. 09:49:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A személyes kapcsolat mindig a legfontosabb. Akkor se volt másképp."

Nálunk dédnagymamám volt kulák. Anyám és nagymamám szerint "annyi birkájuk volt mint égen a csillag". De rengeteg más is. Alapításkor belépett a TSZ-be, és kutya baja se volt soha.

Ráadásul nemes volt.

A sok sznob buzinak azzal üzenem meg, hogy nekem is kinyalhatják a seggemet, hogy a mai napig nem néztem utána, hogy én is örököltem-e a nemesi címet tőle vagy nem. De lehet hogy én is magyar nemes vagyok. Pedig tudok írni és olvasni. :o)

A nagyapámnak volt kocsmája, de neki azért nem lett baja, mert már korábban eladta.

Ismertem még H.-ékat Kiskőrösön. Ők "akkora kádakban tartották a cefrét, mint egy fürdőmedence". Ő is belépett a TSZ-be alapításkor. Nem ő volt a TSZ elnök, de a vezetésben benne volt. És ha tönkre nem ment volna esetleg, biztos sokkal gazdagabb lett volna, de így se volt szegény. Azt hiszem továbbra is a leggazdagabb ember volt a környéken. Nem vettek el tőle semmi ingóságot. A háza is megmaradt.

Akit tudok hogy rácseszett a szűkebb családi és szűkebb ismeretségi körünkben az V. J., aki 56-ban magyar katonatisztként, tüzérőrnagyként beledurrantott a szovjet konvojba. Ő jó sokat kapott. Mellesleg akár a letartóztatott Maléteréket is kinyírhatták volna, mert ők is az egyik páncélautóban utaztak.
Nagybátyám meg szintén részt vett 56-ban. De csak fegyverrejtegetésért ültették le pár évre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása