magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ingadozás

A napokban újabb nagyszerű hír érkezett: a Nomentum 1 %-on!

Persze a Nézőpont fideszes, szóval sejthető az alulmérés, így lehet, hogy az az 1 % valójában akár majdnem 2 % is lehet, de ez nem von le az örömből: a 2 % is megsemmisítő eredmény Donáth és Orkrán Annácska, meg Csehszlovák Kattinka magyarellenes européer és gyomorforgató pártocskája számára.

A 60-as évek végi szovjet vicc jutott eszembe:

- Ingadozott Ön a Párt vonalát illetően?

- A Párttal együtt ingadoztam!

Utalás arra, hogy előbb Sztálint dicsérni kellett, majd szidni, aztán meg Hrucsovnak előbb tapsolni, majd nevetni rajta.

Csakhát aki a Szovjetunióban mindig a Párttal együtt ingadozott, az csakis nyerhetett, mert az igazságosztás is a Párt szerepe volt.

Ellenben egy szabadabb rendszerben mint amilyen a mostani magyar ez nem olyan könnyű. Csúnyán bukni lehet az ingadozással.

A Nomentum Párt esete pont ez lett: elvétették a ritmust. Egyszerre szidni Gyurcsányt és szövetkezni vele, egyszerre összefogdosódni és külön indulni nem megy, ehhez valami nagyon ütős narratíva kellene, mely képes az összevisszáskodást kimagyarázni, ilyen azonban nincs nekik.

257 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1418398807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2024.05.10. 13:40:26

"Persze a Nézőpont fideszes, szóval sejthető az alulmérés"

Hann Endre meg a többi moslékcsicska meg felfelé mér. Egyébként annak ellenére, hogy kormánypárti és balról szidják mint a bokrot, a Nézőpont 2010-től rendszeresen a legpontosabban méri föl a pártok támogatottságát.

Ha az Iránytű és a Medián mérései mellé teszem a számokat, a Momentum mellett a Jobbik is lejjebb került. A Mi Hazánk kicsit jobban áll, a DK-mszp-P pedig mintha javítani tudott volna magyarpeti kárára. Utóbbiak esetében az eltérések voltaképpen hibahatáron belüliek.

Gery87 2024.05.10. 14:11:25

Látszik hogy az emberek kezdenek szarul élni, látják hogy vége, ennyi volt, nincs több osztogatás, krumpli meg babahitel...

Az hogy Mr. Ex MSZ-MP(ozsgay) 20% körül van, elképesztő, az emberek elmennek az öreg Orbántól a fiatal Orbánhoz.
Még mindig 13 év után is meg lehet tömni az egójuk a "nemzettel" meg "hazával" meg egyéb önmagában üres frázisokkal...
Mintha nem ebből a dumából kéne már kurvára kiábrándulni, meg a jobboldalból..

GyMasa 2024.05.10. 15:29:00

A Momentum nem a "ritmust" vétette el, hanem már az elején elk*rták, amikor beálltak a Gyurcsény-féle "összefosósdi"-ba.
MINDEN politikai formáció, amelyik ezt teszi, a saját halálos ítéletét írja alá!
Azaz, onnantúl csak idő kérdése, hogy mikor szűnnek meg teljesen.

Nevem senki. 2024.05.10. 16:15:45

A Nézőpont egy kicsit még a Fideszt is alulméri a mozgósítás érdekében.

Nevem senki. 2024.05.10. 16:18:44

Hallgattam egy cseh atka interjút, ahol meg van győződve ez a lökött hogy ketten fognak kijutni .

Nevem senki. 2024.05.10. 16:30:45

@GyMasa: De a ritmust is. Elkezdtek Gyurcsány ellen pofázni, aztán beálltak Karácsony mögé aki mögött Gyurcsány már hamarabb ott volt és ha ez még nem lenne elég, megjelent a színen MP aki lenullázta őket, ezért mos kellene felkéredzkedni Gyurcsány összefogásába, de ilyen előzmények után az a vonat elment. Szóval rohadtul nem láttak előre és rosszul taktikáztak. A kiszavazó show-n búcsút veszünk tőlük.

Nevem senki. 2024.05.10. 16:41:59

Kitől hány %-ot vett el MP.
Kétfarkútól 7
DK-tól 6
MoMo 4
Mi ha 2
Jakab 1
MZP 1

Ebbe most nem vagyok 100%-ig biztos, de mintha a kutyákat MP előtt még 14%-ra is mérték volna.

élveteg 2024.05.10. 17:17:42

Dobta őket .....a francia tőke :)))))))))

ZorróAszter 2024.05.10. 17:18:35

"- Ingadozott Ön a Párt vonalát illetően?
- A Párttal együtt ingadoztam!"

Vicces ilyeneket fidesznyikektől olvasni, akik például Orbánnak oroszellenesből egy éjszaka alatt oroszbaráttá válását kb. 10 perc alatt követték, miután bemondta a tévé, és azóta se tértek el egy betűvel se a papagájkórus rikácsolásától.

:o)

Gery87 2024.05.10. 17:26:30

Én meg hallgattam (próbáltam..) a Jeszy-t meg a csipetcsapatát és azt bírták mondani hogy Magyar Péterrel az a baj hogy:

fideszes volt és úgy volt fideszes meg NER közeli hogy használta annak előnyeit és kiskapuit és ismeretségeit, feleségét....kihsználta a rendszert arra amire való ahogy Gulyás a Tóni Tiborcz Lőlő meg a többi faszkalap is!

DE.

Kilépett és elárulta őket, na ez a valódi baj és ezt elmondják a szájukkal ezek az erkölcsi morális gerinctelen aranyerek nyíltan!

Hogy igen van ilyen rendszerünk, ez létezik hát ő is ezt meg azt csinálta benne meg vele...igen... és ezt mi szeretjük és ez jó, "de ez kilépett!"

"Mi adtuk neki a lopott közpénzt, a hintót paripát, a bratyiságot és hát nem elment a kurva anyját?"

Jobb helyeken ilyentől valóban lemond az egész kormány!

"IGEN! Maffia vagyunk!"

Asztakurva.

ZorróAszter 2024.05.10. 19:13:36

@Wildhunt:

"mikor lett oroszbarát?"

Mikor egy éjjel felhívta Angela Merkel Berlinből azzal, hogy mostantól fogva oroszbarát lesz.

Orbán összecsapta a bokáját a dunyha alatt és azt kiáltotta hogy "Jawol mein führernyica!" és letette.

GyMasa 2024.05.10. 19:30:42

@Nevem senki.:
Igen, de az a "ritmusváltás" már csak a vergődés utolsó fázisa volt.
Az, amikor ténylegesen is végük lesz. Amikor beálltak az összefosásba, akkor azzal már megpecsételték a saját sorsukat. Onnan nem volt nekik felfelé út többé, és csak idő kérdése volt, hogy mikor szűnnek meg végleg.
Teljesen megérdemelték, ami történik velük.

Billy Hill 2024.05.10. 22:18:40

Itt leginkább arról van szó, hogy jött egy új seprű, akiről sokan elhiszik, hogy jobban seper (már ami egyelőre az ellenzéki politikai képviseletet, akciózást illeti), és mivel insider volt, még azt is megfelelően tudja, hol a szemét - tehát minden tekintetben jobb, mint a régi seprűk...

Nyilván csökkenni fog annak a népszerűsége, aki 15-10-5 éve nem jut eredményre a Fidesz ellen, egy olyannal szemben, aki új lendületet tud mutatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 07:58:45

@ZorróAszter:

Ugyanaz a Fidesz szavazótábora az évek során? Nem az. A Fidesz úgy lett nagy, hogy elhódította az MSZP hatalmas táborát.

Azaz nem az lett hogy hirtelen mindenki mindenről mást kezdett gondolni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.11. 11:49:05

Azon gondolkodom, hogy a Magyarországi Tanácsköztársaság illetve a Szálasi szabadulása után kiformált új nyilaspárt vezetőin kívül volt-e valaha politikai mozgalom, mint ez, amelynek már a reprezentánsai is ennyire, az undor határát súrolóan voltak irritálóak, mint a Nyomoromentum.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 12:21:12

@Deak Tamas:

Gyakorlatilag arra építettek, amit elképzeltek, hogy "na ilyen a modern európai".

ZorróAszter 2024.05.11. 14:25:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azaz nem az lett hogy hirtelen mindenki mindenről mást kezdett gondolni."

Ha Orbán este bejelentené, hogy az Iszlám Állam veteránjait a Dunántúlra telepíti kétmillió illegális migráns arabbal, maguk azt is azonnal hevesen a védelmükbe vennék azzal, hogy miért elemi nemzeti érdek mindez és miért hazaáruló mindenki aki ezt ellenzi.

"Ugyanaz a Fidesz szavazótábora az évek során? Nem az. A Fidesz úgy lett nagy, hogy elhódította az MSZP hatalmas táborát."

Én egyetlenegy MSZP-t se ismerők, sőt nem is hallottam például ilyen fórumokon sem, hogy valaki MSZP-sből liberális vagy fideszes szavazó lett volna.

Legfeljebb DK-s, vagy más olyan baloldali pártté, akikről nem vette észre, hogy elliberalizálták.

A többség nem megy már el szavazni, hanem szidja a politikusok anyját, vagy már még azt sem.

Én ezt látva gondolom azt, hogy itt a FŐ CÉL az volt, hogy minket marjanak ki a politikából, akik a szakszervezetekkel együttműködő munkavállalók pártját akarna.

És ezt a Magyarországot uraló német nagytőke és a kiszolgálóik el is érték.

Más kérdés, hogy ez veszélyes. Mert mi tudtuk volna lecsillapítani azokat, akikből előbb-utóbb robbanásszerűen kitör az elégedetlenség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 14:37:03

@ZorróAszter:

Ezek mítoszok.

Nézzük a tényeket!

Nyilván vannak keménymagok.

Mondjuk 10 % "baloldali" és 10 % "jobboldali", ezek nyilván mindig arra szavaznak, akit az adott oldal hű képviselőjének hisznek.

Mondjuk a "baloldali" törzsszavazó SZDSZ-es és fideszes volt 1990-ban, aztán csak SZDSZ-es, majd MSZP-s, most meg DK-s.

Ahogy a "jobboldali" meg az elején MDF-es, majd MIÉP, KDNP, MDF, majd Fidesz, amjd Fidesz és Jobbik, ma meg Fidesz és MiHazánk.

De van 80 % aki nem tartozik egyik keménymagba se! S ők döntenek el minden választást.

30-40 % sose szavaz, ők nem számítanak.

De 40-50 % szavaz. Ők a döntő erő. Ezek mérsékeltek, "nyugalmat" akarnak, alapvetően nem tartják rossznak a Kádár-rendszert.

Ez a réteg volt egyértelműen az MSZP bázisa. S Gyurcsány kormányzása alatt ezt a réteget sikerült meghódítania Orbánnak.

Pont ezért szűnt meg de facto mára az MSZP.

Tapi2021 2024.05.11. 14:51:35

És Annácskáék már dörgölőznek is erősen Magyar Péterhez! Szeretnének nagyon átülni az ex-NER kitartott, feleséget megfélemlítő, titokban, irányított beszélgetéssel kompromittáló, zsarolóanyagot gyűjtögető új messiás száguldó vonatára átszállni!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 15:02:48

@Tapi2021:

Talpramagyar nem hülye. Ha tovább nyalnak neki Annácskáék, nyíltan fogja őket elküldeni a kurvaanyjukba.

Tapi2021 2024.05.11. 15:05:52

@Gery87: És teszik ezt emberek úgy, hogy pontosan tudják, Magyar Péter az UTOLSÓ NAPIG NER kitartott volt, NEM ő mondott le a több posztjáról, meg a hozzájuk tartozó kb. havi 5 millióról, hanem szóltak neki, hogy ennyi volt. A feleséged miatt kapott állásoknak annyi, úgy is elváltál már...
Azt az MP-t követik tömegek, aki a feleségét megfélemlítette - erről hivatalos jegyzőkönyv van - róla/vele titokban rögzített, irányított beszélgetéseket vett fel, nyilvánvaló és ELŐRE MEGFONTOLT szándékkal, hogy azokkal kompromittálhassa és zsarolhassa őt és azokat, akik körébe maga is évtizedekig tartozott!!...

Ez az új balos messiás! Követni való jellem! Nem?

Tapi2021 2024.05.11. 15:20:49

@ZorróAszter: "Vicces ilyeneket fidesznyikektől olvasni, akik például Orbánnak oroszellenesből egy éjszaka alatt oroszbaráttá válását kb. 10 perc alatt követték"

Nem történt ilyen. Ezt hogy érted?

Orbán, ahogy mi a szavazói is, mindig magyarpártiak voltunk, vagyunk és maradunk!
Lehetne ezt másoknak is követni!

Előbb az volt a magyar érdek, hogy a megszálló szovjet csapatok eltakarodjanak. Ez sikerült!
Most meg az, hogy éljünk velük - az oroszokkal IS - békében, kereskedjünk békében és kölcsönös előnyök mentén. Azaz legyen NEKED is gáz, olaj, benzin, áram... megfizethető áron.
És a legfőbb: a BÉKE!

Ne folyjon Európában amerikai érdekekért háború.

Ezek között semmilyen ellentmondás nincs!

alöksz róz 2024.05.11. 15:24:40

@Tapi2021: a tolvaj cigányod az milyen jellem?

Wildhunt 2024.05.11. 15:36:48

@Tapi2021: zorrót a valóság soha nem zavarta. Szerinte Orbán merkel parancsára lett egy éjszaka alatt oroszbarát.

Tapi2021 2024.05.11. 15:37:02

@Gery87: "Hogy igen van ilyen rendszerünk, ez létezik hát ő is ezt meg azt csinálta benne meg vele...igen... és ezt mi szeretjük és ez jó, "de ez kilépett!"

Ez nem a NER rendszere, hanem a világon MINDEN kormányzaté! Jó reggelt!

A ballib kormányok alatt kiknek osztogatták a megrendeléseket, a kitüntetéseket...???? Vagy a ballib fővárosban, önkormányzatokban???

Az USA kiknek osztogatja a megbízásokat, a nagyköveti posztokat...????

Ne játszd már megint a hülyét Gery. Nem áll jól. Nem vagy te az.

És igen, aki ezekben benne volt NYAKIG, a belső körben, és élvezte, amíg jól ment, annak minimum "nem elegáns" utána, ha kiesik a csecs a szájukból, visszaköpködni oda, ahol oly sokat evett jóllakásig.
De tudod ezt te is.

HA MP egy évvel a kegyelmi ügy ELŐTT áll ki, mondja azt, hogy beláttam, a NER szar, mocskos, korrupt, nekem is a semmire, azért mert benn vagyok a körben, azért mert a feleségem miniszter, tolják a jó állásokat, a pénzeket, ez is korrupció, EZÉRT FELÁLLOK!

Lemondok a pozíciókról, a pénzekről, és ÖNKÉNT távozom. ...

Így volt?

NEM!

Ha így tett volna, még meg is süvegelném. Önként dobni három állást, havi öt millát. Az valami. (Plusz nem csinált volna előre megfontoltan KÉSŐBBI zsaroláshoz felvételeket.)

DE nem így történt.

Tapi2021 2024.05.11. 15:42:09

@GyMasa: MP tanult a Jobbik és MZP sorsából és baklövéseiből.
Egyelőre nem Gyurcsányozza, ballibezi össze magát.
Legalábbis a felszínen.

Tapi2021 2024.05.11. 15:48:13

@ZorróAszter: "Ha Orbán este bejelentené, hogy az Iszlám Állam veteránjait a Dunántúlra telepíti kétmillió illegális migráns arabbal, maguk azt is azonnal hevesen a védelmükbe vennék azzal, hogy miért elemi nemzeti érdek mindez és miért hazaáruló mindenki aki ezt ellenzi."

Nyilván nem.

1. Nem tenné.
2. Nem támogatnánk.
3. Ő tudja ezt és nem is tesz ilyet.

Ide a honfoglalókat csak akkor telepíthetnének - ahogy akarják is a nyugatiak, már 2015-óta osztanák szét a szarukat! -, ha ballib kormányzat jönne, vagy ha durva erőszakot tenne ellenünk a "szövetséges" EU-NATO!

Isten őrizzen tehát egy ballib kormánytól! Remélem, ebben egyetértünk?!

Tapi2021 2024.05.11. 15:51:53

@ZorróAszter: "Én ezt látva gondolom azt, hogy itt a FŐ CÉL az volt, hogy minket marjanak ki a politikából, akik a szakszervezetekkel együttműködő munkavállalók pártját akarna."

De hát önként nem mennek el szavazni!

Így hogy derülhetne ki, hogy egy "szakszervezetekkel együttműködő munkavállalók pártját akarnak"????

Meg nem is alapítanak ilyet...
Akkor?

2024 2024.05.11. 16:54:14

@Tapi2021: "MP tanult a Jobbik és MZP sorsából és baklövéseiből"

De nem Jakab Péteréből:

Magyar Péter őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból kijövő hívekkel

Obszcén kifejezéseket üvöltözött Magyar Péter egy templomi menetnek, a Tisza Párt politikusa még a szertartás közben is bekiabált a templomba.

2024. május 11. 13:43

mandiner.hu/belfold/2024/05/magyar-peter-orjongve-karomkodott-es-uvoltozott-templombol-kijovo-hivekkel

2024 2024.05.11. 17:15:12

@Tapi2021: "Ne játszd már megint a hülyét Gery. Nem áll jól. Nem vagy te az."

Nem? Minek nevezzük azt, aki szerint a Nyugat még mindig ugyanaz, ami volt akárcsak 10 évvel ezelőtt? És aki ezt akár européerként szóvá teszi, mert van szeme vagy mert tájékozódik, ezáltal tisztában van az ottani negatív folyamatokkal és legfőképpen azzal, hogy azokat ránk akarják erőltetni, azt lehülyézi, putyin-és kínabérencnek nevezi? Miközben ő maga minden igyekezetével azon jelenségek és tendenciák jelentőségét próbálja kisebbíteni.

alöksz róz 2024.05.11. 17:33:10

@ZorróAszter: és ez melyik éjjel volt konkrétan

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 17:36:49

@alöksz róz:

2011. február 29., 22-23 óra között.

Elfelejtette a német nagytőke blokkolni a légteret, így Zorró távcsövön látta.

alöksz róz 2024.05.11. 17:36:56

@Tapi2021: nincsen semmi, papám. minden a legnagyobb rendben.
bizakodva tekint előre a nép.

alöksz róz 2024.05.11. 17:40:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és most le is buktattad magad.
hazudni csak arról lehet, ami van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.11. 17:44:25

@alöksz róz:

A végén még leállítja milliós fizetésemet Mertkell titkos irodája...

Tapi2021 2024.05.11. 19:08:56

@2024: Előbb-utóbb mindenkiből előbújik, ami valójában benne van!
De, hát az előzmények ismeretében...

Tapi2021 2024.05.11. 19:10:12

@2024: Pont erről linkeltem az előbb! Helyzetjelentés Hollandiából.

GyMasa 2024.05.11. 19:12:03

@Tapi2021:
Ez az egész az ő túlegyszerűsített világképük torz következménye.
Vannak, ők, a _jók_, ott fenn az erkölcsi magas lovon, ahová önmagukat tették fel, és van MINDENKI MÁS, aki a ROSSZ.
Jelenleg ezek az oroszbarát Putyinpincsik.
De, előtte ezek voltak a vírus/oltástagadók, előtte a klímarettegést tagadók, stb.
Mindig meglesznek az illetékes "ellenségek".
SZámukra nem léteznek semleges személyek, csak ellenségek.
Ez onnan is látszik, hogy náluk nem az az "orosz propaganda", amit az oroszok mondanak, hanem MINDEN MÁS AZON KÍVÜL, amit ők mondanak. Tehát, a "hagyjál már békén ezzel az egésszel, teljesen 100%-ban semleges álláspont is orosz propaganda számukra.

GyMasa 2024.05.11. 19:22:33

@Tapi2021:
Szerintem a CIA most stratégiát váltott.
Most MP elsődleges feladata Gyurcsány szavazótáborának az elvétele.
A második feladat ennek, a szemétrevaló, szervilis ál-ellenzéknek a felmorzsolása és egy lehető legnagyobb, egységes ellenzéki tömb létrehozása a NER ellen.
A CIA rájött, hogy amíg Gyurcsány a politikában aktív, addig a büdös életben nem fogják nélküle Orbánt leváltani.
Márpedig, Gyurcsány magától nem fog félreállni, az biztos, mert ahhoz túl sok az ambíciója és túl sok, nagyon hosszú évet feccelt bele, hogy a jelenlegi hatalmát kiépítse.
Mivel, dúsgazdag, így pénzzel nem lehet megvenni őt, a plagizűált diplomamunkáján kívül (Ami, szerintem Orbán széfjében pihen) nem nagyon van semmilyen vaj a fején, mármint olyan, ami eltántorítaná a törzsszavazóit... (láthattuk, hogy a SUkoró ügy, vagy a KISZ-es vagyon "közpénz-jellegének az elvesztése, de még az "elkúrás" sem tud áthatolni a törzsszavazói véleménybunborékják.)
Tehát, most első lépésként az "összefosást" kell kirúgniuk a lába alól.
Ha az megvan, akkor lehet elcsipegetni a maradék szavazótáborát is.
Akkor indul majd csak meg igazán a karaktergyilkosság ellene.
Azt viszont nagyon óvatosan és kifinomultan kell csinálniuk, mert könnyen az ellenkezőjét érhetik el, ha elkottázzák magukat, és egy mártírt csinálhatnak belőle.

GyMasa 2024.05.11. 19:25:16

@2024:
Mivel MP célközönsége nem a konzervatív hívők, így ezzel nincs semmi probléma.
Ő most a hitetlen, jövő nélküli rétegre céloz.
Mire a hivők jönnének, addigra abban bízik, hogy majd elfelejtik mindezt.
(szerintem azt az időpontot nem fogjka megérni a népszerűsége.)

Gery87 2024.05.11. 21:12:34

@Tapi2021:

Hát ha már jellemekről van szó, akkor Orbán sem követendő ezek szerint.
És valahogy elfelejtitek hogy mindaz amivel vádoljátok őt az a NER végett van.

Wildhunt 2024.05.11. 21:33:26

@Gery87: megrontották szegényt, de most megtalálta a fényt?

Tapi2021 2024.05.11. 22:16:11

@GyMasa: Nem gondolom ezt CIA akciónak. Egyszerűen a jelenlegi amerikai vezetésnek és a magyar ellenzéknek, minden jó, ami rossz nekünk a nemzeti-konzi-ker.dem. oldalon.

Ezért valami támogatást kaphat. Bár, ha takarékos volt és a havi 5 NER millából félretett havi 4-et, azért van bőven pénze is MP-nek. Persze látjuk, hogy gyorsan ott lettek mögötte a "szakértők" is...

Tapi2021 2024.05.11. 22:22:22

@Gery87: "Hát ha már jellemekről van szó, akkor Orbán sem követendő ezek szerint."

Miért? Mit tett?

"És valahogy elfelejtitek hogy mindaz amivel vádoljátok őt az a NER végett van."

Vagyis? Nem az a vád, hogy X éven át benne volt egy szoros közösségben, és onnan leesett ez-az. Hanem az, hogy amikor sérelem érte, veszett kutyaként támadja ugyanezt a közösséget.

Az meg valóban a jellemét mutatja, hogy amikor még nem volt semmi gáz, már akkor gyűjtögette a későbbi zsaroláshoz, támadáshoz, (új karrierhez?!) a titokban felvett anyagokat!
Ki tesz ilyet?

ZorróAszter 2024.05.11. 22:57:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezek mítoszok.

Nézzük a tényeket!"

"Mondjuk a "baloldali" törzsszavazó SZDSZ-es és fideszes volt 1990-ban, aztán csak SZDSZ-es, majd MSZP-s, most meg DK-s."

A liberálisok baloldalhoz sorolása a propagandában a fidesznyikek és libernyákok közös munkája.

Ha ez lett volna a tipikus, akkor legalább néhány példát kellett volna látnom erre.

"30-40 % sose szavaz, ők nem számítanak."

De, számítanak. Épp arra ment/megy ki a közös fidesznyik-libernyák-náci propaganda, hogy ők ne menjenek el szavazni. De nem csak hogy ne menjenek el szavazni, de ne is lehessen hallani, hogy a szakszervezetekkel együttműködő munkavállalói pártot akarnának, és nem teszik nekik az MSZP titkosszolgálati és korrupciós módszerekkel való elliberalizálása.

ZorróAszter 2024.05.11. 23:06:04

@Tapi2021:

"Orbán, ahogy mi a szavazói is, mindig magyarpártiak voltunk, vagyunk és maradunk!
Lehetne ezt másoknak is követni!

Előbb az volt a magyar érdek, hogy a megszálló szovjet csapatok eltakarodjanak."

A maguk magyarpártisága mindig abban merül ki, hogy elmondják a gejl lózungokat, aztán tartják a markukat. És az se zavarja magukat, hogy olyanokhoz láncolják Magyarországok, akik szerint a magyarok aljanép, és aki kitelepítette volna a magyarokat az Uralon túlra. Vagy azoknak jelenleg épp az unokáiknak gazsulálnak.

Vagy elmondják, hogy "Addig nem nyugszunk, míg édes hazánk szent földjét orosz harckocsik lánctalpai tapodják"

aztán a "házát" az özvegye most árulja 950 millió forintért.

ZorróAszter 2024.05.11. 23:11:54

@Tapi2021:

"Isten őrizzen tehát egy ballib kormánytól! Remélem, ebben egyetértünk?!"

Nem. Gyursány és a többi állítólagos ellenzéki pont ugyanúgy német zsoldban álló hazaáruló, mint Orbán.

Azt teszi, azt tenné, amit megparancsolnak neki.

Vagyis ha az parancsolják neki, hogy építsen kerítést, vagy nyisson az oroszok felé, vagy vegyen fel egy kocsikerék méretű turbánt az indiai népek kongresszusán Magyarország felvétele után, akkor ugyanúgy megteszi.

ZorróAszter 2024.05.11. 23:13:55

@alöksz róz:

Magára mindig azért gyanakszom, hogy kriptofidesznyik, mert pont annyira nincs semmi humorérzéke mint nekik.

"és ez melyik éjjel volt konkrétan"

Két héttel a G-nap előtt.

ZorróAszter 2024.05.11. 23:19:23

@Tapi2021:

"De hát önként nem mennek el szavazni!
Így hogy derülhetne ki, hogy egy "szakszervezetekkel együttműködő munkavállalók pártját akarnak"????
Meg nem is alapítanak ilyet...
Akkor?"

Maga közel van a propagandagépezethez. Tehát tudnia kell, hogy ahol már ennyire külföldi kézben van a teljes propagandagépezet, ott már senkinek semmi esélye.

Ezért van.

Ezért nem lett volna szabad hagynunk, hogy a teljes médiapalettát külföldiek, a gyarmatosítóink vásárolják fel. Attól kezdve az a politika amit ők akarnak.

Már csak abban bízhatunk, mint India, hogy ők otthon összeomlanak, és nem tudnak többé emiatt beavatkozni.

Gery87 2024.05.12. 02:20:17

@Tapi2021:

"Miért? Mit tett?"

Ugyanúgy a közpénzből lop.

"Vagyis? Nem az a vád, hogy X éven át benne volt egy szoros közösségben, és onnan leesett ez-az. Hanem az, hogy amikor sérelem érte, veszett kutyaként támadja ugyanezt a közösséget."

Büdös mocskos szervilis jobbágy ivadék mentalitás...

"Az meg valóban a jellemét mutatja, hogy amikor még nem volt semmi gáz, már akkor gyűjtögette a későbbi zsaroláshoz, támadáshoz, (új karrierhez?!) a titokban felvett anyagokat!
Ki tesz ilyet?"

Egy Fideszes.
Jól kitanították.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 06:04:37

@ZorróAszter:

Magyarországon a "baloldal" szó liberálist jelent. Persze hülyeség, egyetértek, de így alakult.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 06:07:16

@ZorróAszter:

"a szakszervezetekkel együttműködő munkavállalói pártot akarnának"

A szakszervezetek meg lettek semmisítve először Rákosi által, majd még egyszer Kádár által (lásd munkástanácsok likvidálása). Ezután a szakszervezetek a Párt osztálya voltak.

A rendszerváltozáskor ez lett a megörökölt helyzet. Senki se vette komolyan a szakszervezeteket. Az átlagember ki is lépett, amikor már nem volt kötelező tagság.

Aztán pedig lett 10 darab gyenge szakszervezet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 06:08:08

@ZorróAszter:

"az MSZP titkosszolgálati és korrupciós módszerekkel való elliberalizálása"

Az MSZP eleve liberális pártnak lett alapítva. A saját vezetése csinálta, nem a titkosszolgálat.

alöksz róz 2024.05.12. 09:54:17

@ZorróAszter: "A maguk magyarpártisága mindig abban merül ki, hogy elmondják a gejl lózungokat, aztán tartják a markukat" - ingyen hülyék is vannak
megmagyarázzák maguknak

ZorróAszter 2024.05.12. 10:14:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Magyarországon a "baloldal" szó liberálist jelent. Persze hülyeség, egyetértek, de így alakult."

Nem magától alakult így. Maguk összefogva a libernyákokkal és a nácikkal folyamatosan ezt sulykolják évtizedek óta.

"A rendszerváltozáskor ez lett a megörökölt helyzet. Senki se vette komolyan a szakszervezeteket. Az átlagember ki is lépett, amikor már nem volt kötelező tagság."

Akkor nem kellene folyamatosan szakszervezetellenes propagandát kifejteniük a gyarmatosítók érdekében, hanem csupán hagyni kellene hogy az állapot magától megmaradjon.

De itt folyamatos volt a propaganda hogy például munkásosztály nem is létezik. És a propagandára fordított rengeteg pénz annyira hatékony volt, hogy amikor Trump kapcsán hosszasan szóba került az amerikai munkásosztály, senkinek a fejében fel se merült már, hogy az ördögben van az, hogy Amerikában van munkásosztály, Magyarországon meg nincs.

"lásd munkástanácsok likvidálása"

Jellemző, hogy maga a hazudozó nyilas Rácz Sándort tekinti autentikus szakszervezeti vezetőnek. Vagy nem ő hazudta, hogy többezer embert végeztek ki 56 miatt?

ZorróAszter 2024.05.12. 10:20:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az MSZP eleve liberális pártnak lett alapítva. A saját vezetése csinálta, nem a titkosszolgálat."

Mikor nem nekem írnak, akkor a másik irányba az Internacionálé éneklést szokták felhozni pont ellentétes szöveggel.

"nem a titkosszolgálat."

Hogyan lehet például, hogy Havas bukásánál a kinevezése után derült ki a jelöltjéről, hogy büntetett előéletű, ami miatt két nap alatt le kellett mondania az államtitkári posztjáról?

Például ez mi volt ha nem a titkosszolgálat ki*aszása vele?

Nekem nem fáj, én nem csípem, csak éppen kilógott a nagy szőrös titkosszolgálati láb.

Gery87 2024.05.12. 10:24:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván senki nem ilyen gyenge haszontalan szakszervezetiségre gondol!
Ne játszd hogy nem érted.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:25:33

@ZorróAszter:

"Nem magától alakult így."

De, az MSZP-s értelmiség találmánya ez, ahogy a "ballib" szó meg az SZDSZ-es értelmiségé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:26:21

@ZorróAszter:

"csupán hagyni kellene hogy az állapot magától megmaradjon"

Így is van. A munkavállalók 14 %-a szakszervezeti tag.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:27:09

@ZorróAszter:

"munkásosztály nem is létezik"

Mindenki tudja: létezik.

Inkább a fogalom marxista értelme ellen van ellenkezés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:30:17

@ZorróAszter:

"a hazudozó nyilas Rácz Sándort tekinti autentikus szakszervezeti vezetőnek"

Nem volt nyilas.

De ha az is lett volna, az nem ellenérv.

Eleve a munkástanácsok nem egyenlőek vele.

S igen: Kádár likvidálta őket. Pedig az utolsó valós szakszervezet voltak. S helyükre lett az állami szakszervezet, mely nem töltött be semmilyen szakszervezeti feladatot Kádár alatt.

Akkor kötelező volt belépni. Az egésznek a szerepe a vállati ünnepségek szervezése és az üdülőbeutalók intézése volt.

Gery87 2024.05.12. 10:32:19

@ZorróAszter:

"a hazudozó nyilas Rácz Sándor"

Már megint ezek a nyilasok...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 10:44:19

@Gery87:

Pedig te is konteóban hiszel 56 kapcsán, csak más konteóban, mint Zorró.

Íme kicsit leegyszerűsítve:

Zorró verziója: a nép imádta Rákosi rendszerét, ezért megvédte azt, csak pár nyilas gyilkos a CIA és a nyugatnémet nagytőke uszítására robbantott ki felkelést, a nyilasok munkástanácsokat alakítottak, de a nép Kádárral az élén nyert végül.

A te verziód: a nép utálta Rákosi rendszerét, de meglátta mögötte így is a ragyogó szocialista eszmét, ennek védelmében felkelt a munkásság, majd munkástanácsok alakultak, ezeket azonban leverték Kádárék.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 11:02:49

@Gery87:

Dehát ez lett a vége.

Kádár alatt a szakszervezet = díszintézmény, kötelező a tagság, nulla szerep.

Eleve egy átlag cégnél a szakszervezeti vezető a cégvezetés része volt, az az egyik nagyfőnök.

Az én szüleim impexesek (külker) voltak. Ott eleve az volt a rendszer, hogy a vállalat vezetése az igazgató, a párttitkár, s a szakszervezeti titkár, a póttag meg a KISZ-titkár és a nőtanács elnöke.

A szakszervezet osztotta ki a beutalókat a vállalati üdülőbe, meg szervezte a május 1-jei felvonulást, s az ünnepséget ápr. 4-re és nov. 7-re, ezzel le is zárult a szerepe.

Aztán 1989-ben lett száz szakszervezet, politikai szimpátiák alapján.

Majd az MSZP-hez közeli szakszervezetet maga az MSZP likvidálta. Az MSZP-s értelmiség jobban utálta a saját szakszervezeti lobbiját, mint a konkurrens pártokat!

Én még jól emlékszem rá, amikor az MSZP-s értelmiség fő ellensége Nagy Sándor, a szintén MSZP-s szakszervezetis volt. Mai szemmel hihetetlen, de tényleg így volt a Horn-kormány alatt! El volt mondva mindennek, demagóg populistának, mucsai parasztnaj, tehetségtelennek, tehernek, aki akadályozza a "piaci reformokat".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 11:07:41

@ZorróAszter:

Az Internacionálé egy jelkép, jelentése semmi.

A rendszerváltozás után az MSZP lett a leggazdagabbak pártja. Aminek oka: a volt kommunista nomenklatúra nyerte a legtöbbet a rendszerváltozáson. S a természetes szimpátia az utódpárt iránt sokáig maradt.

Komolyan vehető egy olyan "munkáspárt", melyben nincsenek munkások, az elit van benne a leginkább képviselve?

GyMasa 2024.05.12. 14:20:06

@Tapi2021:
Pedig, ez színtiszta CIA akció!
AMi most MP-vel történik, az volt a terv MZP-vel is 2022-ben.
Csak, akkor MZP azt hitte, hogy az "érdemei" miatt lett a CIA kiválasztottja, nem pedig amiatt, hogy az ő neve volt a válasz arra a kérdésre a CIA "buktassuk már meg végre Orbánt!" projektjének a kick off meetingjén arra a kérdésre, hoyg "És, van már ott felépített emberünk?"
Ez volt az egyik hibájuk, a másik pedig az volt, amikor azt hitték, hogy Gyurcsányt be tudják állítani a sorba.

Wildhunt 2024.05.12. 15:52:26

@GyMasa: a harmadik meg, hogy még mindig elhiszik, hogy Magyarország=Budapest.

GyMasa 2024.05.12. 17:57:11

@Wildhunt:
AZzal nem feltétlen kell törődniük.
Nézd meg, Ukrajnában is elég volt a Majdan tére kivinni pár(tíz)ezer embert, beépített CIA mesterlövészekkel közéjök lövetni, és az pont elég volt a kormány megbuktatásához.
Tehát a céljaik szempontjából nekik ez egy igazság.
Mondjuk, ha itt is el akarják játsszani a lengyel playbook-ot, akkot először le kell vinniük a Fidesz népszerűséégt bőven 50% alá (az 50% - Mi Hazánk szavazatok. Bár, akkor még mindig valószínűbb egy Fidesz Mi Hazánk Koalíció, mint egy ellenzéki.)

Gery87 2024.05.12. 21:12:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az én verzióm mögött tények vannak.
És persze sose tagadtam a "függetlenségi és (orosz ellenes) szabadságharc" (jobboldaliak által kizárólag elbeszélt narratíva) részét sem a forradalomnak!

Gery87 2024.05.12. 21:13:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Most ezt tök feleslegesen írtad le!
Én értem hogy ez lett a vége, akkor de most senki nem ilyen szakszervezetekről beszélt!

Gery87 2024.05.12. 21:14:56

@Wildhunt:

Nem hiszik el, mivel MP járja a vidéket és elég eredményesen mozgósít...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 21:18:55

@Gery87:

Zorró szerint voltak szakszervezetek, s ezek le lettek építve.

Ez baromság. A Kádár-kori szakszervezetek nem voltak SOHA valódi szakszervezetek, azaz nem volt mit leépíteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 21:21:09

@Gery87:

Rámutattam: téves.

A munkástanácsok NEM buktatták meg a kormányt, sose voltak hatalmon, legfeljebb annak kis része volt náluk, s sose volt erejük, hogy egyedül kormányozzanak.

S arról most még nem is szóltam, hogy az is kamu, hogy ezek a munkástanácsok szocializmust akartak volna.

Gery87 2024.05.12. 21:28:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez így van.
A nevük az volt, de hát nem funkcionáltak úgy.

A Kádári pártállam sose engedte volna hogy a munkások bármi komoly autonómiával bírjanak.

Gery87 2024.05.12. 21:34:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

-Nem kamu hogy azt akartak.

Akkor ez mi? Kapitalizmus?

"Az üzem a munkásoké. A munkások az államnak a gyár termelése után adót és az üzemi nyereségből megállapított részesedést fizetnek.
A vállalat legfőbb irányító szerve a dolgozók által demokratikusan megválasztott munkástanács.
A munkástanács saját kebeléből 3-8 tagú igazgatói bizottságot választ, amely a munkástanács állandó szerve, amely igazgatói bizottság később részletesen megállapított feladatokat is el fog látni.
Az igazgató az üzem alkalmazottja. Az igazgatót és a fontosabb munkakört betöltő alkalmazottakat a munkástanács választja. A választást megelőzi az igazgatói bizottság által nyilvánosan meghirdetett pályázat.
Az igazgató a vállalat ügyének intézője, a munkástanácsnak felel.
A munkástanács fenntartja magának a következő jogokat:
A) Jóváhagyja a vállalat valamennyi tervét.
B) Dönt a béralap megállapításáról és felhasználásáról.
C) Az összes külföldi szállítási szerződés megkötéséről.
D) Valamennyi hitelügylet lebonyolításáról.
Vita esetén valamennyi dolgozóra nézve a munkaviszony keletkezéséről és megszüntetéséről ugyancsak a munkástanács dönt.
Jóváhagyja a mérlegeket, és dönt a vállalat részére megmaradt nyereség hovafordításáról.
Saját kezébe veszi a vállalat szociális ügyeinek intézését."

-mint rámutattam korábban a forradalom sikerének nem feltétel amiről beszélsz.
XVI.Lajos sem bukott meg azonnal, végrehajtotta évekig kényszerből azt amit elvártak tőle...
A Szankülottok pedig mint népi forradalmi erő a háttérből a pártokat a kormányzást erősen befolyásolták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.12. 21:36:26

@Gery87:

Lett volna belőle erős szakszervezet.

ELeve a nagy többség nem akart szocializmust, arról a megdöntött rendszer jutott eszébe.

Gery87 2024.05.12. 21:36:49

"A Nagy Imre-kormány államminisztere, a neves magyar értelmiségi jogász, Bibó István külön tervezetben fogalmazta meg november 6-án e lehetőséget, amelyet a november 14-én létrejövő Nagybudapesti Munkástanács is magáévá tett. Eszerint a szovjet csapatok kivonása után "Magyarország társadalmi formája a kizsákmányolás tilalmán alapuló társadalmi rend (szocializmus), ami közelebbről jelenti […] az 1945-ös földreform fenntartását 20-40 holdas maximummal; […] a bányák, bankok és nehézipar államosításának fenntartását; […] a meglévő gyáraknak munkásigazgatáson, munkásrészvényeken vagy nyereségrészesedésen alapuló közösségi tulajdonát; […] az egyéni és szövetkezeti szabad vállalkozás teljes lehetőségét, a kizsákmányolás tilalma által megszabott biztosítékokkal […]". Mindezt egy alkotmányozó gyűlés hagyhatta volna jóvá, amelyben a munkástanácsok játszhatták volna a meghatározó szerepet"

Gery87 2024.05.12. 21:37:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nincs igazad. A tények eseméyek nem ezt mutatják.

ZorróAszter 2024.05.12. 22:28:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De, az MSZP-s értelmiség találmánya ez, ..."

Nem értem, mi az MSZP-s értelmiség találmánya?

"Nem volt nyilas.
De ha az is lett volna, az nem ellenérv."

Hallottam többször nyilatkozni. Pongráczcal és Wittner Máriával is.

"Eleve a munkástanácsok nem egyenlőek vele."

Valóban. De ott voltak a többiek is.

"S igen: Kádár likvidálta őket. Pedig az utolsó valós szakszervezet voltak. S helyükre lett az állami szakszervezet, mely nem töltött be semmilyen szakszervezeti feladatot Kádár alatt."

Magát nehéz authentikusnak elfogadni abban a kérdésben, hogy melyik az igazi szakszervezet.

A szocdemeket a szorították be a szakszervezetekbe. A legfőbb korlátozás a sztrájk betiltása volt Magyarországon. Ettől a korlátozástól eltekintve bármit megtehettek, szóvá tehettek, és akár hatalmas balhét is csinálhattak.

Féltek is ettől. Igyekeztek korrumpálni a tisztségviselőket, már a bizalmiakat is. De akinek nagy pofája volt, és ne lehetett lekenyerezni, attól inkább féltek.

"Akkor kötelező volt belépni. "

Nem volt kötelező. De keményen rágták a fülét annak, aki nem akart belépni. De nekem eszembe se jutott hogy ne lépjek be.

ZorróAszter 2024.05.12. 22:36:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az Internacionálé egy jelkép, jelentése semmi."

Amikor komunistáznak, akkor nem mondják, hogy semmi jelentősége.

"A rendszerváltozás után az MSZP lett a leggazdagabbak pártja. Aminek oka: a volt kommunista nomenklatúra nyerte a legtöbbet a rendszerváltozáson. S a természetes szimpátia az utódpárt iránt sokáig maradt."

A nomenklatúrán ugye nem kommunistákat vagy szocialistákat ért, hanem bürokratákat és technokratákat.

"Komolyan vehető egy olyan "munkáspárt", melyben nincsenek munkások, az elit van benne a leginkább képviselve?"

Nem. Ki kellett volna szorítani őket a liberálisokkal együtt.

Mellesleg nagyapám is szocdem párttag maradt amikor már volt alkalmazottja és kocsmája is. Igaz, hogy emellett ő is keményen tovább dolgozott.

ZorróAszter 2024.05.12. 22:44:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Zorró verziója: a nép imádta Rákosi rendszerét, ezért megvédte azt, csak pár nyilas gyilkos a CIA és a nyugatnémet nagytőke uszítására robbantott ki felkelést, a nyilasok munkástanácsokat alakítottak, de a nép Kádárral az élén nyert végül."

Semmi ilyesmit nem mondtam.

Azt mondtam, hogy

1. A nyilasok és a kopjások meg a CIA 56 előtt és után folyamatosan készenlétben állt, hogy az első adandó alkalommal akcióba lépjenek.

2. Rákosiék rettenetes hibákat és bűnöket követtek el, amire ráépült az amerikai propagandagépezet is. De nem Horthyékhoz mérhetőeket.

3. Nem védték meg a rendszert. Akik megvédték volna, például a felfegyverkezett gyárőrségeket alakító munkások, görög partizánok és mások különféle okokból le lettek állítva.

Legfőképpen azért, hogy ne legyen polgárháború.

ZorróAszter 2024.05.12. 23:25:32

@Gery87:

"Már megint ezek a nyilasok..."

Nem szoktam nyilasnak nevezni olyat, aki nem volt az, vagy bűnözőnek aki büntetlen előéletű volt. Például a kopjásokat se vagy Horthyt se annak ellenére hogy mások megteszik.

Wildhunt 2024.05.13. 07:03:14

@Gery87: Az intercity commandót. Mert aláírás nuku.

Wildhunt 2024.05.13. 07:08:33

@GyMasa: Ukrajnában is elég volt a Majdan tére kivinni pár(tíz)ezer embert, beépített CIA mesterlövészekkel közéjök lövetni, és az pont elég volt a kormány megbuktatásához

Nem volt elég. Kihagytad a 0. lépést. A kormány elkövetett egy durva hibát. Hirtelen lemondták az EU társulást, amivel akkor már évek óta csillapítgatták a közhangulatot. A CIA-t is meglepte az egész, persze aztán kihasznált Ákos. Nálunk ilyen most nincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 07:56:28

@ZorróAszter:

MIért kellett volna megvédnie egy olyan rendszert, melyet a nagy t9bbség nem akart?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 07:57:19

@ZorróAszter:

"Amikor komunistáznak, akkor nem mondják, hogy semmi jelentősége."

Sose szoktam "kommunistázni".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 08:02:04

@ZorróAszter:

"A nomenklatúrán ugye nem kommunistákat vagy szocialistákat ért, hanem bürokratákat és technokratákat."

A nomenklatúra kommunista volt, hiszen a kommunista rendszer apparátusát jelentette.

Ezt már számtalanszor megbeszéltük.

Olyan ez, mint a közúti rendőr: megbírságol, mert megsértettél valami értelmetlen szabályt. Tök mindegy ebben az esetben, hogy a közúti rendőr hisz ez az adott szabályban vagy ő is értelemetlennek tartja.

Egyszerűen nem érvényes érv az, hogy a kommunista nomenklatúra nem volt kommunista, mert nagy részében nem hitt az eszmében. Ettől még a kommunista rendszer helyezte őket helyükre, s a kommunisra rendszer szabályai szerint működtek.

A rendszer meg kommunista volt, ezt nehéz lenne kétségbe vonni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 08:02:44

@ZorróAszter:

"Ki kellett volna szorítani őket a liberálisokkal együtt."

Saját magukat szorították volna ki? Ne viccelj...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 08:08:57

@ZorróAszter:

"nagyapám is szocdem párttag maradt"

Nálunk nem volt párttag a családban, mármint a közeli családban.

Anyai nagyapám fegyveres erők alkalmazottja volt, a Horthy rendszereknek nekik tilos volt pártba belépni.

A kommunista rendszerben meg nem akart karriert, így akkor se lett párttag.

Apai ágamon meg eleve külföldi migránsok voltak, fel se merült. Az apai nagyapám egyébként a bolgár BZNSZ párttal szimpatizált, ez kb. olyan volt mint Mo-on a kisgazdák, talán kissé balosabb irányzattal.

Apám párttag lett 1969-ben, kellett a munkahelyen, 1988-ben abbahagyta a tagdíj fizetését, 1989-re megszűnt a tagsága még az MSZMP hivatalos vége előtt pár hónappal. Sose hitt a kommunizmusban, mindig liberális volt. Az ő területén - pénzügy, külker - ez volt az általános: gyakorlatilag masszívan liberális volt az egész társaság, már évekkel a rendszerváltozás előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 08:10:49

@ZorróAszter:

"Nem volt kötelező. De keményen rágták a fülét annak, aki nem akart belépni."

Automatikus volt a belépés. S persze lehetett nem bellépni, külön kellett szólni, s ez már fekete pontot jelentett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 08:14:15

@Gery87:

Az események semmi olyat nem mutatnak, hogy a munkástanácsok lettek volna a fő erő. Azaz bármit is akartak, azt nem tudták volna megvalósítani.

Gery1987 2024.05.13. 12:19:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kormányban támogatták.
De megint nem olvasol. Minden arra ment hogy a munkástanács rendszere beépül a hatalmi gépezetbe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:03:59

@Gery1987:

Úgy épült volna be, hogy szakszervezetekké alakultak volna át.

Eleve az államosított tulajdon angy része vissza lett volna adva.

Valami értékhatár felett meg maradt volna állami tulajdon.

Azaz kapitalizmus lett volna, nem szocializmus.

Ez a legvalószínűbb kimenet egy győztes 56 után.

ZorróAszter 2024.05.13. 13:34:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"MIért kellett volna megvédnie egy olyan rendszert, melyet a nagy t9bbség nem akart?"

Legalábbis ezt mondta be a Szabad Európa és az Amerika Hangja.

"Sose szoktam "kommunistázni"."

Általánosságban. Azok akikkel általában egyet szokott érteni.

"A nomenklatúra kommunista volt, hiszen a kommunista rendszer apparátusát jelentette.
Ezt már számtalanszor megbeszéltük."

Igen, és akkor is azt mondtam, hogy a rendszer híveinek csak kis része volt kommunista, aki többé-kevésbé ismerte a marxizmus-leninizmust és igaznak gondolta.

A többség fele nem akarta az alternatívát, a rablókapitalizmus, még kevésbé valami neohorthysta katyvaszt mint ami most van. Ide tartoztak a megrögzött szocdemek is. De ide tartoztak még kisgazdák is.

A többség másik fele meg nem hitt/hisz semmiben csak szimpla karrierista volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:45:13

@ZorróAszter:

"Legalábbis ezt mondta be a Szabad Európa és az Amerika Hangja."

Tehét a valóság az, hogy a nagy többség szerette a rendszert?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:45:53

@ZorróAszter:

"Azok akikkel általában egyet szokott érteni."

Én nem vagyok felelős mások szavaiért. Akkor se, ha ezekkel valamiben egyetértek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:47:59

@ZorróAszter:

"a rendszer híveinek csak kis része volt kommunista, aki többé-kevésbé ismerte a marxizmus-leninizmust és igaznak gondolta"

A rendszernek baromi kevés híve volt. Az is amolyan "jobb híján" kívő volt, lásd "mégse olyan, mint Románia".

Olyan kevés ember volt rendszerhívő, hogy én kifejezetten meglepődtem, amikor ilyennel találkoztam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:49:01

@ZorróAszter:

"többség fele nem akarta az alternatívát, a rablókapitalizmus, még kevésbé valami neohorthysta katyvaszt mint ami most van"

A nagy többség eleve nem is gondolt ilyemismire, hanem Ausztriát tekntette alternatívának.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 13:50:36

@ZorróAszter:

"A többség másik fele meg nem hitt/hisz semmiben csak szimpla karrierista volt."

Szerintem sokkal többen.

Szüleim révn én jól ismertem a nomklatúrát, legalábbis annak alsó és középső részét, s ott szerintem maximum 10 % lehetett a hívő komcsi.

ZorróAszter 2024.05.13. 13:54:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Saját magukat szorították volna ki? Ne viccelj..."

A nemliberális többség. Csakhogy a külföldi kézben lévő sajtó folyamatosan azt sulykolta, hogy ők a korszerű baloldaliak és az összes többi szocialista- és munkásellenes lózungot.

Méghozzá összefogva sulykolták a fidesznyikek, a liernyákok és a nácik.

"Automatikus volt a belépés. S persze lehetett nem belépni, külön kellett szólni, s ez már fekete pontot jelentett."

Ezt csak a mai fiataloknak lehet beadni. A legvadabb helyeken is legalább 10% nem volt szakszervezeti tag. Elég volt az a némi hátrány ami ezzel járt hogy ne akarjon senki kimaradni. Mint mondtam, nekem eszembe se jutott hogy ne legyek szakszervezeti tag.

"A "ballib" szó."
Lehet hogy az MSZP-be befurakodott liberálisok találták ki, de nyilván nem magukra hanem hogy legalizálják az SZDSZ-szel való együttműködést. De én nem erre emlékszem, csak lusta vagyok az archívumokban kutakodni bizonyítékok után.

Jellemző hogy kutakodni kellene.

ZorróAszter 2024.05.13. 13:59:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Szüleim révn én jól ismertem a nomklatúrát, legalábbis annak alsó és középső részét, s ott szerintem maximum 10 % lehetett a hívő komcsi."

Nem tudom, miért mondja ezt. Ha számot mondok, én is 10%-ot szoktam mondani.

Csak annyi a különbség, hogy maga szerint a többi túlnyomó többsége karrierista volt, de szerintem csak kevesebb mint fele.

De ennek az az oka, hogy maga olyan környezetben volt, ami torzított volt ebből a szempontból, és meg kiegyenlítettebb, egészre jellemzőbb kőrt láttam.

Nálam az torzított, hogy a falut csak hallomásból, rokoni elbeszélésből tudtam megítélni, de kevés saját tapasztalatom volt.

ZorróAszter 2024.05.13. 14:04:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nagy többség eleve nem is gondolt ilyemismire, hanem Ausztriát tekntette alternatívának."

Nagyon hülyének kellett lenni ahhoz, hogy valaki ne tudja, hogy Magyarország volt Ausztria gyarmata és nem fordítva.

És hogy Magyarország nem számíthat olyan kirakatszerepre mint Ausztria és az NSZK, hanem nyomorult gyarmatot csinálnak belőle. És legfeljebb a statisztikahamisításra ügyelnek majd.

ZorróAszter 2024.05.13. 14:13:16

@Gery1987:

"'56-ban nyilas volt?"

Feltételezem, hogy már akkor is. A nyilasok tudták, hogy nem kifizetődő árpádsávos karszalagot húzni.

Henney Árpád azt hiszem Zákóval egyidőben, de nem együtt jelent meg október 28-án Magyarországon. És úgy tudom, itt legalábbis nem találkoztak és nem is működtek együtt.

Az, hogy mindketten Győrben is, az szerintem véletlen. Szerintem a kopjások és a nyilasok, legalábbis a Henneyhez tartozók nem működtek együtt.

És Rácz Sándor sem. Ha úgy tetszik, magányos nyilas volt. Legfeljebb a többi munkástanácstaggal ha volt közöttük még rajta kívül más, de ennek nem néztem utána.

De kellett lenni ha Rácz volt a kedvencük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 14:57:09

@ZorróAszter:

Ismertem Rácz helyettesének - Bali Sándor - a lányát. Bolgár emberhez ment feleségül, ma is Szófiában lakik.

A család a Göncz-család közeli barátja volt.

Atya Isten, mi lesz, ha megtudják a ballibek, hogy a Szent Árpi Bácsi is nyilas volt!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 14:59:14

@ZorróAszter:

Én tudtam. Mert mindig olvastam történelmet, s tudtam 1918 előtt se volt Mo. osztrák szinten, pedig akkor egy ország volt a kettő.

De a többség nem. Az általános hit az volt, hogy ha nem lennének a csúnya ruszkik, Mo. osztrák szinten lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:01:30

@ZorróAszter:

Ez volt a tapasztalatom. Most lehet, hogy nem 10 %, hanem 8 vagy 15, nem számít, az arány ez volt.

De erről szokszor írtam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:04:10

@ZorróAszter:

"a többi túlnyomó többsége karrierista volt, de szerintem csak kevesebb mint fele"

A külker és pénzügy szférában biztosan nem. Ott hithű komcsi alig akadt, a aki igen, az is csak az idősebb nemzedék, mondjuk aki még a 10-es, 20-as években született.ű

Sokat láttam, sokat hallottam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:12:19

@ZorróAszter:

Lássuk a tényeket!

Az MSZMP végső éveiben nagyjából 5 frakció volt:
- a kínai modellt kedvelők: nagyjából Grósz és köre,
- a népiesek: Pozsgay és pár embere,
- a liberálisok: Horn, Kovács, s a többi,
- a szocdemek: kevés ember, Vitányi és hasonlók,
- a semmit se akarók, akik csak vártak, mit mondanak Moszkvából, s nem is voltak eszméik, kellemzően a KISZ KB körül - pl. Nagy - voltak ilyenek, őkk csak pénzt akartak.

Grószék ellen mindenki összefogott, likvidálva is lettek. Aki maradt, azt ment Thürmerhez aztán.

Aztán kirekesztették a pozsgaystákat.

A szocdemek kaptak díszhelyeket, csak a Horn-kormány alatt lettek lenullázva.

S a liberális szárny volt mindig a vezető rész, nekik voltak kiváló német és amerikai kapcsolataik, s őket támogatta Gorbacsov is, míg volt hatalma.

Na most kinek kellett volna őket - a többséget - kizárni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:13:55

@ZorróAszter:

"hanem hogy legalizálják az SZDSZ-szel való együttműködést"

Mert a közhidelem az, hogy ez a szó jobboldali találmány, pedig nem. A Charta Mozgalom egyik sikeres találmánya volt.

Gery1987 2024.05.13. 15:18:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez még mindig csak a te véleményed, aminek semmi alapja, csak nagyon szeretnéd.

"Úgy épült volna be, hogy szakszervezetekké alakultak volna át."

Nem, világossá lett téve a munkás tulajdon.

"Eleve az államosított tulajdon angy része vissza lett volna adva."

Kinek? És ki akarta volna ezt?

"Azaz kapitalizmus lett volna, nem szocializmus."

Senki nem akarta. Tudták milyen, még a fiatalok is, senki nem akarta vissza a tőkéseket, arisztokratákat, a nagybirtokrendszert, az egyházi birtokokat visszaadni.
Aki ebben érdekelt volt kevesen voltak vagy már eleve külföldön.

"Ez a legvalószínűbb kimenet egy győztes 56 után."

Nem, ez a te kimeneteled.

Gery1987 2024.05.13. 15:20:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezeket a terveket tudjuk, maradtak fenn, van nyoma és akik ezeket akarták azok voltak többet, ezt tudjuk.
Amit te mondasz az max sejtés.

ZorróAszter 2024.05.13. 15:29:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A család a Göncz-család közeli barátja volt.
Atya Isten, mi lesz, ha megtudják a ballibek, hogy a Szent Árpi Bácsi is nyilas volt!!!"

Egyrészt nem mondtam, hogy mindenki nyilas vagy kopjás volt 56-ban, csupán azt, hogy a nyilasok és a kopjások voltak a szervezett erők, akik már évek óta készültek, hogy az első adandó alkalommal rászervezzék magukat a balhéra és átvegyék az irányítást.

Nem mondtam, hogy Göncz Árpád vagy Bali nyilas volt. Azt viszont igen, hogy a kommunizmus megbuktatása érdekében a liberálisok se voltak finnyásak, és összefeküdtek akár a nyilasokkal is. És ők kezdték el azt a munkát, hogy 56 történetéből ki kell radírozni a nyilasokat mert az a kommunizmus elleni harc egyik fontos eleme.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:31:50

@Gery1987:

A tulajdon 1946-1948 között lett elvéve. Ez annyira tetszett az embereknek, hogy ellenezték volna a visszaadást 1956-ban? Ne viccelj...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 15:33:00

@Gery1987:

A nagybirtokrendszer nem lett volna visszállítva, az emebrek földet akartak. Esetleg a nagyózemek is maradtak voltak államiak. De attól még kapitalizmus lett volna.

ZorróAszter 2024.05.13. 15:35:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez volt a tapasztalatom. Most lehet, hogy nem 10 %, hanem 8 vagy 15, nem számít, az arány ez volt.
De erről szokszor írtam."

Másodszor mondom itt, hogy nem értem, miért mondja ezt. Ha számokat írok, én is körülbelül ilyen számokat szoktam mondani.

"A külker és pénzügy szférában biztosan nem. Ott hithű komcsi alig akadt, a aki igen, az is csak az idősebb nemzedék, mondjuk aki még a 10-es, 20-as években született.ű"

Ezt se értem. Nem azt mondtam, hogy a maga körében se volt így, és azt is rosszul látta, hanem csupán azt, hogy maga nem általánosan a társadalomra jellemző kört látott.

Én sem a teljesen, statisztikailag jellemző társadalmi szeletet, mert a falusiakat például szinte teljesen csak hallomásból, rokonok elbeszéléséből.

ZorróAszter 2024.05.13. 15:42:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Lássuk a tényeket!"

Nagyjából egyet is értenék. Kivéve azzal, hogy ezek ennyire élesen elhatárolt frakciók lettek volna ennyire egyetlen motivációval.

Illetve hogy ezek létszáma és politikai súlya azonos lett volna, mint amit sugall.

"- a liberálisok: Horn, Kovács, s a többi,"

Például hogy ez ennyire nyilvánvaló lett volna.

Különösen vicces, hogy külügyérek szemére veti a külföldi kapcsolatokat.

ZorróAszter 2024.05.13. 15:49:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én tudtam. Mert mindig olvastam történelmet, s tudtam 1918 előtt se volt Mo. osztrák szinten, pedig akkor egy ország volt a kettő.
De a többség nem. Az általános hit az volt, hogy ha nem lennének a csúnya ruszkik, Mo. osztrák szinten lenne."

A propaganda hatását egyáltalán nem becsülöm le, de az emberek túlnyomó többsége tudta, hogy ez nincs így, és hogy a kádárizmushoz képest is sok veszélye van a rendszer felszámolásának.

Nem csak az, hogy vadabb formában tér vissza a kommunizmus, hanem győzelem esetén a gyarmattá válásunk.

Ezek miatt kellett a propagandának azt sulykolnia központi helyen és legnagyobb erővel, hogy a rendszer nem folytatható, hanem mindenképpen rendszert kell váltni. Ellenkező esetben a túlnyomó többség nem adta volna fel a rendszert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 16:07:42

@ZorróAszter:

Ez volt a vezető csoport, s nem véletlenül ők nyertek. Az MSZP így lett.

ZorróAszter 2024.05.13. 18:23:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Néha csak homályosan sejtem, mit akar mondani vagy kérdezni:

"Ez volt a vezető csoport, s nem véletlenül ők nyertek. Az MSZP így lett."
"A nomenklatúra mely részében volt ez másképp?"

A liberálisok titkolták, hogy ők liberálisok. Legtöbbször szociáldemokratáknak álcázták magukat. És hogy csak kényszerűségből nem baloldaliak annyira, mint amennyire szeretnének.

Leggyakrabban meg másokat toltak maguk előtt, és azokkal machináltak.

Ha nyíltan mutatkoznak, akkor sokkal nagyobb ellenállást váltanak ki a párttagokból és a szavazókból.

Például Horn a szocializmusról: "Nem lehet minden szép nőt megdugni, de erre kell törekedni" és még ezer hasonló.

És most a korrumpált emberekről, más pártok érdekében behatolókról és a titkosszolgálati manipulációkról nem is beszéltünk, hanem csak a sima pártéletről.

"A nomenklatúra mely részében volt ez másképp?"

Nem értem, ez a kérdés mire vonatkozik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 20:23:41

@ZorróAszter:

"A liberálisok titkolták, hogy ők liberálisok. Legtöbbször szociáldemokratáknak álcázták magukat."

Így igaz. Ezért lett a "ballib" szó is aztán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.13. 20:25:37

@ZorróAszter:

"sokkal nagyobb ellenállást váltanak ki a párttagokból és a szavazókból"

A párttagság 90 %-a kényszerből volt párttag. Amikor megszűnt a kényszer, kiléptek.

Pl. az én saját apám is.

Ellenállás milyen? Akkor nem akarta a rendszerváltozást, az eleve ment a Thürmerékhez, ez 20 ezer ember volt nagyjából.

ZorróAszter 2024.05.13. 23:09:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A párttagság 90 %-a kényszerből volt párttag. Amikor megszűnt a kényszer, kiléptek."

Az MSZP-ről beszéltem. De az MSZMP-ből se feltétlenül csak ezért léptek ki. Féltek a megtorlástól is. Vagy legalábbis attól, hogy nagy hátrányt jelent a volt MSZMP tagság.

Én 56-ról vitatkoztam kollégákkal, és hazafelé egy közelebbi idősebb kollégám mondja (csak így utólag mellémállva) hogy a kisgyerek korában a nagymamájánál lakott a Corvin-közben, és látta a fosztogatásokat mert a félmeztelen részeg kurvákat és hasonlókat.

Erre én ráförmedtem, hogy miért csak most mondja utólag és csak nekem, erre azt mondta, hogy nem ismerem eléggé az életet.

Vagyis hogy félt megmondani a véleményét 56-ról nyilvánosan.

Ez az ember nem volt sosem párttag mégis félt megmondani a véleményét. Pedig technikus volt olyan szakmában, amiben a munkanélküliségtől se kellett tartania.

"Ellenállás milyen? Akkor nem akarta a rendszerváltozást, az eleve ment a Thürmerékhez, ez 20 ezer ember volt nagyjából."

Én magam sem tartottam valódi pártnak őket.

Személy szerint nem hiszem hogy megvásárolták őket arra a funkcióra hogy töltsék ki és ne hagyják értelesebbeknek betölteni azt a helyet a politikai palettán, de ez csak szubjektív megérzésem.

A tevékenységükből akár ezt is hihetném.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 08:01:34

@ZorróAszter:

Hátrány a párttagság miatt? Nemigen lehetett ilyesmire számítani. Az egész rendszerváltozást éppen a MSZMP reformistái vezényelték le. Éppen arra lehetett számítani, hogy jó lesz velük tartani.

Hornék nem hittek a szemüknek, amikor az átalakuló pártkongresszus után a tagság 90 %-a nem újította meg tagságát.

ZorróAszter 2024.05.14. 11:51:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem lehetett tudni mi lesz a rendszerváltás után. Addig nem volt sehol olyan rendszerváltás, amit nem fehérterrorral folytatódott.

Nem véletlen, hogy annyira rámászott a propaganda Grószra emiatt a duma miatt, mert igaz volt. És ami ennyire igaz, annak kitörléséhez jó nagy csaholás kell.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 12:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: van ebben azért erős antimagyar feeling is. Lásd a román ajnározás az erdélyi kampánykörúton és így tovább.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 12:14:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: inkább kicsit később, december-januárban. Azért is estek nekik Kádárék ezerrel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 12:17:17

@Wildhunt: ez így nem pontos. Ők azt hiszik, hogy a fővárosnak van országa s nem az országnak fővárosa.
Lehet, hogy a holland rendszer kellene. Főváros és kormányszékhely külön.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 13:52:33

@ZorróAszter:

Talán akkor, ha a rendszerváltozást valami ellenzék harcolta volna ki. Dehát volt ilyen? Semmi hasonló.

Mo-on semmi ilyen nem volt. A nagy többség nem akarta leváltani a Kádár-rendszert, csak anyagi javakat akart mellé és utazási szabadságot. Az értelmiség meg a cenzúra megszünásét.

De semmi olyan nem volt Mo-on, mint a lengyeleknél, ahol tömegek álltak a rendszer ellenében.

Aztán meg a változás Moszkvából jött. S az MSZMP vezetésének nagy része AKARTA a rendszer végét.

Szóval épeszű ember nem számqthatott semmilyen erőszakos kommunistaüldözésre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 13:57:14

@ZorróAszter:

Grósz se gondolta ezt komolyan, ez inkább belharc volt a pártvezetésben.

Van kis belátásám erre. Az egyetlen rokonom, aki bent volt a nomenklatúra felső részében Grósz embere volt, s mesélt sokszor, apámmal közeli viuszonyban voltak gyerekkoruk óta.

Mivel már nem él, elmondhatom: Major László a neve. Onnan ismert, hogy ő volt az MSZMP utolsó szóvivője. Lásd: hu.wikipedia.org/wiki/Major_L%C3%A1szl%C3%B3_(diplomata) - a másodunokatestvérem egyénbként

Gery87 2024.05.14. 14:22:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A tulajdon 1946-1948 között lett elvéve. Ez annyira tetszett az embereknek, hogy ellenezték volna a visszaadást 1956-ban? Ne viccelj..."

Nem vicc, az emberek többségének eleve nem volt semmije.
Senki nem akarta vissza a nagybirtokrendszert, a bárónak meg a gyárat.

Gery87 2024.05.14. 14:22:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem lett volna mivel, a munkás irányítás, a dolgozói tulajdon az nem kapitalizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:24:29

@Gery87:

Azaz nem lett volna visszaadva a 1945-1948 között államosított tulajdon?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:25:39

@Gery87:

Az államosított tulajdon 90 % nem volt se nagybirtok, se gyár.

Gery87 2024.05.14. 14:26:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, az enyémre vannak példák, a tiédre meg csak a saját vágyaid.

Mint a feudalizmus utópiád.
Baloldal legalább nyomokban van, vannak hívei és van múltja, ideológiája, irodalma, a tiédet meg a kutya nem akarja.
Szövetkezetek nyomokban vannak, de hűbérbirtokot nem csinált még egy "jobbágymozgalom" sem, mivel nem létezik. Nem véletlenül.

Gery87 2024.05.14. 14:29:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Attól függ milyen tulajdon.
Az egyéni vállalkozó nem zsákmányol ki senkit.

A lakás, telek, autó stb meg nem tőkés magántulajdon hanem személyes tulajdon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:30:06

@Gery87:

Leírtam neked: még ha igaz is lenne, hogy a munkástanácsok kommunizmust akartak, akkor se lett volna ez, mert NEM ŐK voltak hatalmon. Ott volt egyrész Nagy köre, aztán a visszaállított pártok, a katolikus egyház, utcai fegyveresek. Meltek közül kb. senki se akart kommunizmust.

Hogyan lettek volna képesek a szerinted kommunista munkástanácsok átvenni a teljes hatalmat, s megvalósítani elképzeléseiket?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:31:37

@Gery87:

Azaz nem lett volna visszaadva semmi, ami nem személyes tulajdon?

Tehát közepes üzemek, kisvállalkozások maradtak volna állami tulajdonban?

Gery87 2024.05.14. 14:34:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hogyan lettek volna képesek a szerinted kommunista munkástanácsok átvenni a teljes hatalmat, s megvalósítani elképzeléseiket?"

A többség érdeke az ő programjuk volt.
A termelés és sokszor és a közigazgatás is az ő kezükben volt...
Miért tartott akkor őket leverni Kádárnak a legtovább, majd 1 évig húzva az ügyet?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:34:48

@Gery87:

Pedig ez a legvalószínűbb.

Az lehet, hogy a nagy gyárak és a nagybirtokok maradtak volna állami kézben, de az kizárt, hogy ne lettek volna vissszaadva az ezeken kívüi államosított tulajdonok. Alig 5-10 év telt el az államosítások óta!

Márpedig ez a kapitalizmus visszaállítását jelentette volna.

Gery87 2024.05.14. 14:35:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szövetkezeti tulajdonban, mutattam.
De nehogy elolvass bármit mer kirohad a szemed....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:36:26

@Gery87:

Nme volt az ő kezükben a hatalom.

Kádár meg nyilván részenként bontotta le az ellenzéket. A munkástanácsokat hagyta a végére. Előbb a veszélyesebb elemeket likvidálta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:37:27

@Gery87:

Tehát nem lett volna visszaadva semmilyen államosított tulajdon a győztes 56 után?

Gery87 2024.05.14. 14:40:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"de az kizárt, hogy ne lettek volna vissszaadva az ezeken kívüi államosított tulajdonok."

Miért lett volna visszaadva, pont te jössz Nagy Imrével a komcsival, ő vissza adta volna és kommunizmust csinál?

Másrészt az emberek tudták, hisz ők is éltek 10 éve, hogy a tőkés ugyanúgy kizsákmányol, felülről irányt, alacsony bért ad és túlóráztat mint a Rákosi, az elv jó, csak épp pont a sztálinisták nem váltották valóra amit ígértek ("tiéd a gyár, magadnak építed", "munkások állama" "dolgozói tulajdon")

Hülyének nézed az embereket? 10 éve történt igen....
Vissza vágytak volna a Horthy korba? Ugyan már.

Gery87 2024.05.14. 14:41:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"a szovjet csapatok kivonása után "Magyarország társadalmi formája a kizsákmányolás tilalmán alapuló társadalmi rend (szocializmus), ami közelebbről jelenti […] az 1945-ös földreform fenntartását 20-40 holdas maximummal; […] a bányák, bankok és nehézipar államosításának fenntartását; […] a meglévő gyáraknak munkásigazgatáson, munkásrészvényeken vagy nyereségrészesedésen alapuló közösségi tulajdonát; […] az egyéni és szövetkezeti szabad vállalkozás teljes lehetőségét, a kizsákmányolás tilalma által megszabott biztosítékokkal "

Gery87 2024.05.14. 14:44:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az általános sztrájk leverését követően a Kádár-rendszer csak a balosokat végezte ki – a nép ügyéhez csatlakozó konzervatívok már 1957-ben irodalmi díjakat és érmeket nyertek, miközben a kivégzőosztagok még Magyarország lecsendesítésével voltak elfoglalva. Pontosan tudták, hogy ki az igazi ellenség"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:46:52

@Gery87:

Nagy is jugoszláv modelben gondolkdott, ahol sose lett totális államosítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:48:38

@Gery87:

"az emberek tudták, hisz ők is éltek 10 éve, hogy a tőkés ugyanúgy kizsákmányol, felülről irányt, alacsony bért ad és túlóráztat"

De leginkább azt tudták: az állami boltban nincs semmi, korábban meg volt áru.

Komolyan hiszed, hogy az alapvetően nem-kommunista magyar népnek annyira megtetszett az eszme, hogy kevesebb mint 10 év alatt masszívan kommunista lett?

Gery87 2024.05.14. 14:48:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nagy se akart tehát kapitalizmust, de mindenáron be akarod magyarázni hogy "valahogy" visszarendeződött volna úgy hogy senki nem akarta.
Ez csak akkor lett volna biztos, ha "bevonulnak az amerikaiak".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:52:20

@Gery87:

Mindenképpen vissza lettek volna adva a kis és közepes vállalkozások, a föld államosítása meg meg se indult volna.

Ez pedig kapitalizmus.

Gery87 2024.05.14. 14:54:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De leginkább azt tudták: az állami boltban nincs semmi, korábban meg volt áru."

Igen, az államiban...de pont a tanácsok egyik oka az volt hogy ne legyen tervutasítás, állami beleavatkozás!
Tehát megszűnt volna ez a probléma, a forradalom alatt pedig éppen hogy a termelést, közellátást a tanácsok szervezték meg és működött.

"Komolyan hiszed, hogy az alapvetően nem-kommunista magyar népnek annyira megtetszett az eszme, hogy kevesebb mint 10 év alatt masszívan kommunista lett?"

Szocialista.
És ne feledd a többség mindig is munkás volt és cseléd, kisbirtokos....
Mögöttük 70 évnyi agrár és munkásmozgalommal.
Éltek a régi rendszerben.
Pontosan tudták hogy a probléma az hogy a "Tekintetes úré" meg a "párttitkáré" minden, felülről belepofázik a dolgaikba, nekik meg nincs semmijük.

Hülyének nézed őket.

Gery87 2024.05.14. 14:55:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elmondhatod még párszor, akkor se lesz igazad...
helyette mondjuk olvasnál.
Azt is amit írok meg azt is amit erről találsz.

De legyél buborékba, leszarom...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 14:59:25

@Gery87:

Egyszerűen nem felel meg a tényeknek, hogy hirtelen mindenki "szocialista" lett Magyarországon alig pár év alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:01:52

@Gery87:

Nincs mit olvasni.

Egy mesében hiszel, ami az égvilágon semmi se támaszt alá.

Gery87 2024.05.14. 15:06:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Baszki nyilván nem mindenki, de tudod jól hogy forradalmak idején is a többség passzív.
Akik csináltak valamit, azok igen és a többség ezzel egyetértett.

Én is még emlékszem a dédire, hát nem akarta az vissza Horthy-t, a "földbirtokost"...

Gery87 2024.05.14. 15:08:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nincs mit olvasni"

Na jó, akkor itt be is fejezhetjük.

Azt hittem vén fejedre még maradt benned értelem, de olyan lettél mint a DK-s faszbuk nyuggerek akiket olvasol.

Legyél buborékban.
Jó szórakozást, mesevilágban te élsz, nem én.

És még te tartod magad olvasott, tájékozódó embernek..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:17:53

@Gery87:

Semmi se támasztja alá azt, hogy a kommunizmust nem akaró nagy többség hirtelen, alig 7 év kommunizmus alatt, a kommunizmus híve lett, azt mondva "de jó ez a kommunizmus, csak legyenek munkástanácsok, s minden szuper lesz!".

Persze hihetsz ebben, semmi gond. A laposföldi gyíkemberekben is hisznek egyesek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 15:19:05

@Gery87:

Egyszerűen semmi se támasztja alá elméletedet.

Spontán módon persze hihetnék benne, de nem hiszek benne.

Ennyi az egész.

Gery87 2024.05.14. 16:42:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondom, ne olvass, ártalmas.
Kommunizmusról meg nem beszéltem...

"1956-ban mi egy olyan szocializmust képzeltünk el, ahol a termelőeszközök valóban ’köztulajdonban’ vannak. A munkás legyen részvényese annak a gyárnak, vagy üzemnek, ahol dolgozik és ezáltal legyen érdekelt a termelésben. A hasznot a munkások között osszák szét szakképzettségük és termelésük arányában. Tiszteletben tartani a magántulajdont és az egyéni kezdeményezést, aminek meg kellett volna szabni a felső határát.”"

"A hatalom a proletariátus, a villámgyorsan megalakult munkástanácsok kezébe került. De a figyelem a politikai szabadságra, pluralizmusra, szólásszabadságra és egy új alkotmányos köztársaságra összpontosult.

Nyilvánvalóvá vált, hogy az államosított vállalatok és intézmények a nép kezében maradnak, csak ezúttal a nép irányításában, nem pedig az apparátuséban. Egyetlen jelentős erő sem követelte a nyugati szövetségekbe való belépést. A privatizációt és piacgazdaság bevezetését tudatosan és határozottan elutasították.
Ugyanakkor az emberek az orosz csapatok távozását és valódi nemzeti függetlenséget követeltek."

"Az újonnan alakult Politbüró és a Nagy-kormány – olyan tagokkal, mint az ünnepelt marxista filozófus, Lukács György – egy pluralista szociáldemokrácia mellett tette le a garast, amely a termelőeszközök közösségi tulajdonán és demokratikus tervezésen alapult volna, amelyet szabad, többpárti választásoknak és munkahelyi demokráciának kívántak alárendelni.
Semmi nem utalt egy nyugati típusú szabadpiaci kapitalizmus felé való elmozdulásra. Mégis a szovjet blokk úgy döntött, a magyar forradalmat nem szabad eltűrni."

Gery87 2024.05.14. 16:44:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondom, nem kell, üljél nézzél magad elé....aztán maradj úgy.

Gery87 2024.05.14. 16:50:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hogy megmaradj a bubidban....ha mocorogsz, kipukkad.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 16:52:43

@Gery87:

Kommunizmus = nincs magántulajdon. Itt ez a lényeges elem. Hiába nevezed másképp, ez lényegtelen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.14. 16:59:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez amúgy érdekes kérdés. Horthy Jenő 1950-es egyik naplójegyzete arról szól, hogy a hírek alapján, amit kap, a magyarok "kommunisták" lettek. Zimándi Pius 1956 nyári naplójegyzeteiben, amikor sok év után először mehetett a határsávba, úgy látta, hogy a falusiak töredéke kommunista, a TSzCS-t csak Tovább Szolgáló Cselédségnek hívják. A töredék valami olyanféle figura lehet mint a lengyelkápolnai nyilasból kommanccsá vedlett Kis Imre, akit részegen összeszurkáltak.
Pünkösti Árpád a Rákosi könyvben nagyon jól megfogalmazza a dilemmát:

mek.oszk.hu/05300/05385/05385.htm

"R(ákosi) M(átyás) korának értékelése azért is nehéz, mert az ő idején megkezdett modernizációs elképzelések közül sokat csak távozása után valósítottak meg. Kiderült, a dogmatikus szovjet modell csupán az elmaradott agrárországok iparosítására volt alkalmas, technikai átalakításra, megújulásra, posztindusztriális fejlesztésre nem. RM nevéhez az iparosítás elkezdése, a vadabb, drasztikusabb intézkedések kapcsolódnak: a hagyományos, merev társadalom szétverése. A piszkos munka. Az utókor inkább a bontásra emlékezik, mint az építésre. Saját kora másképp volt ezzel. Mintha sok mindent megszépített volna a közelség: 1956-ban őt a Duna fenekére kívánták, de a rendszert nem vetették el. A megszámlálhatatlan szörnyűségek ellenére sem akadt számottevő erő, mely vissza akarta volna forgatni az idő kerekét. Nem akarták a földet, a gyárakat, a bányákat, a bankokat, netán az iskolákat visszaadni a korábbi tulajdonosoknak. A szocialista eszmének olyan vonzereje volt, amit RM sztálini despotizmusa sem tudott lerombolni. Annak ellenére sem, hogy ezt a rendszert nem RM tette olyanná, amilyen volt, hanem fordítva: a sztálini szocializmus formálta egyik legkegyetlenebb alvezérévé Rákosit. A teremtményt elutasították, a teremtőt nem. Ezt a rejtélyt akkor is nehéz lett volna megfejteni, az időben távolodva pedig egyre kevésbé vagyunk rá képesek. Az nyilvánvaló, hogy a nép minden megpróbáltatás ellenére sem csupán elviselhetetlen zsarnokságként élte meg azokat az éveket. (1957-ben a Columbia Egyetemen felméréseket készítettek magyar emigránsokról. S ők a nyugati demokráciában, jólétben és szabadságban arról beszéltek, hogy a magyar társadalom fejlettebb, mint a nyugati, mert az állam gondoskodik polgárairól.) A nép önfeláldozással kapcsolatos torz nézetét RM 1950-ben (DISZ I. kongresszus) fogalmazta meg először. Szerinte: "Minél több munkával, verejtékkel, áldozattal építjük jövőnket... annál drágább lesz mindannyiunk számára." S 1956-ban mintha bejött volna ez az abszurdum! A szocializmus egyik legnagyobb kudarcának tartotta – meg is hamisította – a forradalmat. Ugyanakkor legnagyobb sikere is volt, hogy a felkelt nép nem tagadta meg a rendszert. Érthetetlen. Bárhová nyúlunk, csupa rejtély, csupa ellentmondás.
RM vezetése alatt a gyökeres változások többsége csak elkezdődött, s az átalakulás valamiféle békévé – itt elsősorban a mezőgazdaságra gondolunk – csak később oldódott. A végeredmény ismert: a térség, s benne Magyarország, a kétarcú szocialista modernizáció nyomán közeledett Európa fejlettebb részéhez és távolodott is tőle. Az ötvenes években a világ akkori százhatvan országának csupán a nyolcada tudott rátérni az iparosodás elmaradásból kivezető útjára, s köztük volt Magyarország is. Ez a súlyos torzulások ellenére is eredmény: ellentmondásos siker. Mikor Magyarország talán a legközelebb jutott Európához – véletlenül éppen Rákosi Mátyás halála tájékán –, akkor is a perifériához tartozott. Majd a modernizációnak egyre inkább kerékkötője lett ez a modell. A kísérlet megbukott. Az álmok szertefoszlottak. Kiderült, hogy a kommunista párt nem talált rá a probléma megoldására, hanem ő maga lett a probléma. Rákosi e "terelőút" (Berend T. Iván) könyörtelen következetességű vezéreként írta be magát Magyarország történetébe.
A sok változásból RM képzeletbeli repülőjegyére legyen elég ennyi széljegyzet."

Ez az idézet amúgy jó alapja lenne értelmes vitának. Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 17:00:44

@Gery87:

Megismertem fantáziádat 56-ról, azaz eleve kiléptem buborékomból, s mégse lettem híve annak amiben hiszel.

Ez van.

Nem hiszem el, hogy:
- 56 alapvetően egy munkásforradalom volt,
- 56-ban a munkástanácsok diktálták az eseményeket,
- a magyar nép kommunizmust akart 56-ban,
- ha győzött volna 56, akkor kiépült volna egy jobb kommunizmus, mint ami lett.
Márpedig egész elméleted ezen alapul.

Nekem semmi bajom más nézetek megismerésével, sose volt. Sőt jellemzően olyan médiákat olvasok, melyekkel nem értek egyet.

S akkor mi van?

Gery87 2024.05.14. 17:00:45

"A kommunizmus olyan társadalmi formát jelent, melyben a társadalom tagjai szükségleteiknek megfelelően részesednek az anyagi javakból. Nem azonos a szocializmussal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból"

Nem neked írom, más is látja.
Neked mindegy.

Gery87 2024.05.14. 17:03:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem mondtam hogy legyél híve, csak azt hogy értsd jól amit mondok!!!!
Eszem ágában nem volt meggyőzni, tudom hogy nem lehet.

Gery87 2024.05.14. 17:08:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Inkább úgy tűnik, csak olyat olyat olvasol ezek közül amivel eleve eldöntve nem értesz egyet és nem is célod a megismerés....

Az hogy DK-s vén hülyék faszbuk posztjait meg műsorait nézed úgy hogy tudod "fasság lesz úgy is és vicces"....nem igazi tájékozódás, a saját elvek megméretése, kritikai attitűd.

Gery87 2024.05.14. 17:09:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az '56-os "jobboldali" narratíva IS igaz, hogy 'nemzeti függetlenségi szabadságharc' volt.

Gery87 2024.05.14. 17:15:20

@Deak Tamas:

"A megszámlálhatatlan szörnyűségek ellenére sem akadt számottevő erő, mely vissza akarta volna forgatni az idő kerekét. Nem akarták a földet, a gyárakat, a bányákat, a bankokat, netán az iskolákat visszaadni a korábbi tulajdonosoknak. A szocialista eszmének olyan vonzereje volt, amit RM sztálini despotizmusa sem tudott lerombolni."

Ejha...csoda. Tőled.
Már a második eset!

Gery87 2024.05.14. 17:18:45

"Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz."

Kétlem hogy utóbbi. Nem érezték "rablásnak"
A "könnyen jött, lopott vagyonért" nem hoz ekkora áldozatot senki, (főleg hogy a többség így se élt nagy lábon) csak ha magáénak érzi!

"Minél több munkával, verejtékkel, áldozattal építjük jövőnket... annál drágább lesz mindannyiunk számára."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.14. 20:09:06

@Gery87:

De nem annak kezdődött. Kezdetben a kommunista diktatúra elleni felkelés volt.

Gery87 2024.05.14. 20:25:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erről beszélek barátom.
Nem értesz egyet, oké, de nem is érted, tagadsz..."nincs mit olvasni"...stb.

Lám már az elvtársad is arról linkelt, idézett hogy de, bizony van miről olvasni!

"De nem annak kezdődött. Kezdetben a kommunista diktatúra elleni felkelés volt."

:) Nyilván a diktatúra és a megszállás ellen volt....erről beszélek....demokratikus szocializmust.
most már hiába próbálkozol.
Nincs igazad és kész. Annyi forrást kaptál rá hogy na..."jobbról, balról".

ZorróAszter 2024.05.14. 21:00:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Grósz se gondolta ezt komolyan, ez inkább belharc volt a pártvezetésben."

Akkor nem csaholtak volna ellene ennyire ezért az egy mondatért.

A magyar sajtóban addigra már nem lehetett megkérdezni, hogy

"Jó, akkor mondj egy példát arra, hogy a kommunizmus bukása után nem fehérterror jött."

Erre állt meg a párttagokban az ütő.

És erre szoktam mondani, hogy a magyar értelmiséghez képest Csöcsös Berta, Szopós Maca és a Kocsisor többi veteránja Angol Kisasszonyoknál nevelkedett elsőbálozó szűzleánykának tűnik.

alöksz róz 2024.05.14. 21:12:09

@ZorróAszter: "Csöcsös Berta, Szopós Maca" - szerintem ezek csak kitalált nevek.

ZorróAszter 2024.05.14. 21:14:03

@Deak Tamas:

"Ez az idézet amúgy jó alapja lenne értelmes vitának. Eleve ott kezdődne a vita, hogy a szocialista eszmének volt-e ekkora vonzereje, vagy a másoktól elrablott javakhoz lehető könnyű hozzájutáshoz."

Mindahányszor azt mondom itt, hogy a migráncskérdésnél mindig kimarad az a kérdés, hogy itt milliók tették pénzzé mindenüket, és ez az átlag személyenkénti 10000 dollár vándorolt valakik zsebébe, méghozzá nagy valószínűséggel az európai országok nagytőkései által létrehozott, támogatott és lefölözött szervezett bűnözői csoportokon keresztül hozzájuk, a nagytőkésekhez, akkor itt sokadszorra mindenki elhallgat.

Annyira, hogy hallom kattogni az agyacskájukat, hogy "akkor abból nekem is csurranhat-cseppenhet valami!!!".

És most arról ne is beszéljünk, hogy kik részesedtek a zsidók tömeges meggyilkolásakor keletkezett vagyonokból például itt Magyarországon is.

ZorróAszter 2024.05.14. 21:15:51

@alöksz róz:

""Csöcsös Berta, Szopós Maca" - szerintem ezek csak kitalált nevek."

Magának annyira nincs humorérzéke, hogy szerintem maga titokban fideszes. De ezt már mondtam.

:o)

ZorróAszter 2024.05.14. 21:20:36

@Gery87:
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az '56-os "jobboldali" narratíva IS igaz, hogy 'nemzeti függetlenségi szabadságharc' volt."

Csak nagyon vigyázni kell, hogy ne lógjon ki a nyilasok szőrös patája, a kopjások kopjája, a intézőurakból, csendőrökből lett "csepeli gyári munkás"-ok életrajzának, a köztörvényes bűnözők priuszának és az egyéb zavaró körülmény az eltüntetésére.

Digitális_Fater 2024.05.14. 23:44:35

@ZorróAszter: David Irving ilyesmikről is büszkén ír az Uprising!-ban, úgyhogy vállon veregethetné. Kár, hogy a fele sem igaz…

Gery87 2024.05.15. 00:03:59

@ZorróAszter:

Jó majd vigyázunk.

ZorróAszter 2024.05.15. 01:02:26

@Gery87:

"Jó majd vigyázunk."

Látom :o)

ZorróAszter 2024.05.15. 01:03:24

@Digitális_Fater:

"David Irving ilyesmikről is büszkén ír az Uprising!-ban, úgyhogy vállon veregethetné. Kár, hogy a fele sem igaz…"

Mit ír David Irving?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 04:27:13

@ZorróAszter:

Gery szerint 56 komcsi forradalom volt. Szerinted meg nyilas összeesküvés.

Egyiket se hiszem .

ZorróAszter 2024.05.15. 09:03:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gery szerint 56 komcsi forradalom volt. Szerinted meg nyilas összeesküvés."

Csak az a baj, hogy Gery szerint se komcsi forradalom volt, hanem munkásforradalom, és én se azt mondtam, hogy szimpla nyilas összeesküvés.

Én azt mondtam, hogy a nyilasok és a kopjások voltak a szervezett erők, akik csak az első alkalmat várták, hogy rászervezzék magukat egy balhéra, és inkognitóban, nem árpádsávos karszalagot húzva irányítsák az eseményeket.

És csupán azokat az eseteket soroltam, amiket az utóbbi 35 évben kiradíroztak a történelemből.

Hogy köztörvényes bűnözőket tettek meg honvéd dandártábornoknak, miután kiradírozták a köztörvényes priuszukat, vagy volt csendőrből csináltak szimpla "csepeli gyári munkás"-t. Aki tényleg csepeli gyári munkás volt, de azután, hogy letöltötte a börtönbüntetését a deportálásokban való tevékenységéért.

ZorróAszter 2024.05.15. 09:07:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A párttagok 90 %~a meg kényszer párttag volt."

Csak maga sulykolja hogy kötelező volt.

Mellesleg nem csak a szimpla párttagságról szólt mindez az esetek többségében. A karrieristák fúrták, feljelentgették is egymást és más ocsmányságokat is műveltek.

És nem csak a riválisaik ellen. Hanem pártonkívüliek ellen is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 09:13:17

@ZorróAszter:

Gery azt mondja, az emberek "demokratikus szocialzimust" akartak, amiről kiderül, kommunizmust jelent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 09:15:46

@ZorróAszter:

A karrieristák párttagság nélkül is fúrták egymást. Ahogy ma is teszik, s ahogy a XIX. században is tették.

A Kádár-rendszerben viszont a párttagság alapvető feltétel volt, egy rakás szférában a nem-belépés a minimális karriert is meggátolta.

Azonnal felmerült "te miért nem akarsz belépni? talán nem tetszik a szocializmus???".

Digitális_Fater 2024.05.15. 10:31:40

@ZorróAszter: Lényegében azt, hogy a magyar nép antiszemita érzülettől fűtve kelt fel a judeobolsevik elnyomói ellen.

Az külön vicces, hogy Kádárék a könyve megírása előtt beengedték kutatni az országba, pedig közismert volt, hogy Irving történészként, khm, kissé elfogult a tengelyhatalmakkal szemben.

Tapi2021 2024.05.15. 11:20:41

@Gery87: "ehát megszűnt volna ez a probléma, a forradalom alatt pedig éppen hogy a termelést, közellátást a tanácsok szervezték meg és működött."

Két hétig bármi elműködik, magától is, ami addig működött!

Te két hét eseményeiből vonsz le nagyon messzemenő következtetéseket arról, mi lett volna később, ha...

Tapi2021 2024.05.15. 11:26:22

@Gery87: "Szocialista.
És ne feledd a többség mindig is munkás volt és cseléd, kisbirtokos....
Mögöttük 70 évnyi agrár és munkásmozgalommal.
Éltek a régi rendszerben.
Pontosan tudták hogy a probléma az hogy a "Tekintetes úré" meg a "párttitkáré" minden, felülről belepofázik a dolgaikba, nekik meg nincs semmijük.

Hülyének nézed őket."

Minden faluban a lumpen, aljanép állt be szocialistának, kommunistának! Úgy repültek volna, ha megbukik a rendszer, mint a pinty!

A vidék NEM AKART szocializmust! Csak földet, megélhetést. A vidék konzervatív és KERESZTÉNY VOLT!
Sem földesúri, sem kollektivizált rendszert nem akartak.

SAJÁT földet, saját lovat, saját szekeret, saját termést akartak. Független, SZABAD MAGÁN gazdálkodást!
De ezt a szocializmus ugyanúgy ELVETTE tőlük, mint a földesúr!!!!

Tapi2021 2024.05.15. 11:34:51

@Gery87: Attól, hogy szocializmus (kommunizmus) hívőktől idézel, nem vagyunk előrébb! Hogy ki, mit HITT, akkor, abban a két hétben, nem releváns!

Ezek az idézetek is tele vannak a szokásos ostobaságokkal, lózungokkal pl.:

"Nyilvánvalóvá vált, hogy az államosított vállalatok és intézmények a nép kezében maradnak, csak ezúttal a nép irányításában, nem pedig az apparátuséban. "

A "nép" nem tud irányítani a világon semmit! Ahhoz irányítók kellenek. Az meg már egy apparátus! ... Stb.

Évtizedekig hallgattuk ezeket a baromságokat a szociktól!
Most még rossz, de majd jó lesz. Igen ez is szar, de majd a reformok... Stb.

Lózungok.

Tapi2021 2024.05.15. 11:41:28

@Gery87: ""Az újonnan alakult Politbüró és a Nagy-kormány – olyan tagokkal, mint az ünnepelt marxista filozófus, Lukács György – egy pluralista szociáldemokrácia mellett tette le a garast, amely a termelőeszközök közösségi tulajdonán és demokratikus tervezésen alapult volna, amelyet szabad, többpárti választásoknak és munkahelyi demokráciának kívántak alárendelni.
Semmi nem utalt egy nyugati típusú szabadpiaci kapitalizmus felé való elmozdulásra."

Ez is lózung, ostobaság.

Ha valódi többpárti demokrácia lett volna, ugyan mi akadályozta volna meg a NÉPET abban, hogy leváltsa és kirúgja a szocialistákat, kommunistákat a hatalomból, és átálljon egy nyugati típusú útra???! SEMMI!

Illetve csak az erőszak. Vagyis vagy plurális és többpárti a rendszer, de akkor bármi lehet, vagy balos "szociáldemokrata", de akkor nem engedik, hogy mást válasszanak az emberek.

A demokrácia és a többpártiság szocialista értelmezése az, hogy lehet több párt, de mind balos! Most a liberálisok gondolják ugyanígy!!!

Tapi2021 2024.05.15. 11:46:41

@Gery87: "Nem azonos a szocializmussal, melyről abban az esetben lehet beszélni, melyben az embereket a társadalom a teljesítményalapúan részesíti az anyagi javakból"

És most éppen ez van! Csak nem egy elvont "társadalom" fizet annyit, amennyit a piacon a munkád ér - persze ehhez előbb el kell vennie, amit oszthat - hanem a munkáltatód.

ZorróAszter 2024.05.15. 12:34:49

@Digitális_Fater:

Akkor már csak azt az egy apróságot felejtette ki, hogy mi közös van abban, amit Irving írt azzal, amit én.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 12:42:17

@Tapi2021: akkor én most szocializmusban élek a mostani cégemben. Jól dolgozom, így sokat szokták emelni a fizetésem.

ZorróAszter 2024.05.15. 12:48:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A karrieristák párttagság nélkül is fúrták egymást. Ahogy ma is teszik, s ahogy a XIX. században is tették."

Ahogy észrevettem, nem a hithű emberek fúrták, jelentgették fel egymást, hanem a karrieristák.

"A Kádár-rendszerben viszont a párttagság alapvető feltétel volt, egy rakás szférában a nem-belépés a minimális karriert is meggátolta.
Azonnal felmerült "te miért nem akarsz belépni? talán nem tetszik a szocializmus???"."

A legegyszerűbb kibúvó a vallásosság volt. Legfeljebb nem csinált pártkarriert, de szakmai karriert csinálhatott. Persze csak ha nem volt nyíltan ellensége a rendszernek.

Miniszterek is voltak vallásosak párttagság nélkül is. Főleg volt kisgazdák és parasztpártiak. Például külügyminiszter (Hetényi???) vagy kultuszminiszter (Ortuthay).

De az alaptéma az volt, hogy mivel félemlítették egy a párttagokat, hogy kilépjenek 88-tól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:03:32

@ZorróAszter:

A karrierizmus és az elvhűság nem zárja kis egymást, sőt, a kettőnek egyméshoz semmi köze.

Láttam én mindent: karrierista elvhűtlent (ez volt a többség), karrierista elvhűt is.

S eleve a karrierizmus nem feltétlenül jelent fúrást, erkölcstelen magatartást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:04:36

@ZorróAszter:

"szakmai karriert csinálhatott"

Már ahol. Esetleg pl. orvosi pályán igen, de pl. pénzügyesként soha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:05:37

@ZorróAszter:

"Miniszterek is voltak vallásosak párttagság nélkül is"

Kádár alatt nem lehetett senki miniszter párttagság nélkül, sőt helyettes se, de még az alatt is csak véletlenszerűen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 13:06:32

@ZorróAszter:

"mivel félemlítették egy a párttagokat, hogy kilépjenek 88-tól"

Semmivel. Örültek, hogy már nem kell tagnak lenni. Hiszen csak azért léptek be, mert kellett a munkahelyen.

ZorróAszter 2024.05.15. 13:08:22

@Tapi2021:

"Minden faluban a lumpen, aljanép állt be szocialistának, kommunistának! Úgy repültek volna, ha megbukik a rendszer, mint a pinty!"

Maguk szeretik annyira a köztörvényes bűnöző lumpenprolikat, hogy honvéd vezérőrnagyot csináltak belőlük, mint például Dilinkó Gáborból.

A marxizmus kifejezetten ellenez mindenféle közösködést a lumpenprolikkal.

Azt hogy a falu alja vett részt 56-ban a balhéban, azt egy független bányász szakszervezeti vezető, elnök mondta 1989. október 23-at megelőző többszereplős vitaműsorban. Tök vicces volt, mert addig nagy tapsokat kapott, és amikor az mondta, hogy "Nálunk a falunkban nem vett abban részt senki, csak a falu alja", akkor a közönség jó hosszú időre elnémult, aztán valaki inthetett kamerán kívül, mert hirtelen kitört a fújolás.

Juszt László alig bírta átkötni a szöveget más témára.

"A vidék NEM AKART szocializmust! Csak földet, megélhetést. A vidék konzervatív és KERESZTÉNY VOLT!
Sem földesúri, sem kollektivizált rendszert nem akartak."

Akkor nem tartotta volna nyilván a csendőrség még a Népszava előfizetőit, és a Bethlen-Peyer paktum nem terjedt volna ki arra, hogy a szocdem párt nem szervezhet vidéken, nem állíthat jelölteket se.

"SAJÁT földet, saját lovat, saját szekeret, saját termést akartak. Független, SZABAD MAGÁN gazdálkodást!
De ezt a szocializmus ugyanúgy ELVETTE tőlük, mint a földesúr!!!!""

Ezt látták be a parasztpártiak és a kisgazdáknak az a része is, akiket maguk kriptokommnistáknak szeretnek nevezni, hogy innen vezetett volna milliók számára egyenes út a városi nyomortelepekre egy emberöltőn belül.

Ugyanis fejlett mezőgazdaságban nincs szükség sokmilliós mezőgazdaságból élő népességre.

Ezért kötöttek ki annyian az 1800-as évek végétől 1945-ig a nyomortelepeken, barlanglakásokban, vagy betanított munkás létükre a csepeli krumplivermekben családostúl.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 13:44:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: dehogynem, Boldili faterja, akit szigorúan szakmai alapon tüntetgettek ki Fekete Jánosék, mint bankrevizort.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 14:21:21

@Deak Tamas:

Vicces.

Apám egész idő alatt külkeres és pénzügyes volt. Azaz 1962-től 2000-ig, tehát sose volt más Kádár alatt.

Emlékszem, személyesen láttam a követelményeket leírva feketén-fehéren.

Az persze nem volt leírva nyíltan, hogy "xy pozíció - csak párttag lehet", de ez ügyesen át volt fogalmazva, hogy pl. "felsőfokú marxista-leninista ismeretek" és "aktív részvétel a közéletben". Namármost, akkor egy azaz 1 darab párt volt, hogyan lehetett volna másképp aktívan részt venni? Úgy, hogy az ember párttag volt és járt a gyűlésre.

Elvileg persze lehetett volna más is, pl. nem párttag, de szakszervezeti bizalmi vagy KISZ-vezető, csakhát ez a gyakorlatban a fehér holló kategóriája volt.

A NORMÁL út az volt, hogy az ember KISZ-tag már az egyetemen, aztán dolgozni kezd, valamit csinál a KISZ-ben - apám pl. segített önkéntesként nyelvtudással idegen ifjúkommunista delegációknak -, aztán erre hivatkozva kérelmezte a párttagságot, majd eljárt szundikálni a havi egyszeri taggyűlésre.

Ha nem csináltad, persze elintézhetted ismerőssel, hogy felvegyenek ilyen munkahelyre, de ott örökre az utolsó pozícióban maradtál. Azonnal felmerült minden kiemeléskor "ez miért nem párttag???".

Imádom az utólagos magyarázatokat, hogy ez nem is így volt...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.15. 14:35:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én egyébként ezt nem értettem sosem, miért ilyen bonyolultan kellett ezt csinálni.
Egyértelmű volt a helyzet, Kádár el is sütötte a poent 1973-ban: azt mondják, hogy az új gazdasági mechanizmus átkivezetésújítása valami jel, hogy új diktatúra lesz. Nem, a régi, a proletárdiktatúra marad.
Ha maga Kádár így poenkodott ezzel, nekem nem világos, hogy miért csinálták ezt a bizantikus játékokat. A szabadság illúzióját úgy is maximum csak boldilis aggyal és zorróaszteres erkölccsel képzelhette bárki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 14:45:42

@Deak Tamas:

Amit Kádárt csinált: megosztotta a szakértői szektort.

Egyik oldalon a belügy és külügy.
Másik oldalon a kereskedelem és a pénzügy.

Szabályosan háborúztak egymással ezek.

A döntés persze mindig Kádáré volt, a PB is csak vitatkozott, de Kádár döntött egyszemélyben.

Gery87 2024.05.15. 14:50:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem derült ki, hazudsz.
Ezek szerint mégse érted....

Gery87 2024.05.15. 14:51:27

@Tapi2021:

Tudjuk hogy működött volna mivel ilyen szövetkezetek ma is vannak!

Gery87 2024.05.15. 14:52:25

@Tapi2021:

Olvass:

"...az 1945-ös földreform fenntartását 20-40 holdas maximummal; "

Gery87 2024.05.15. 14:55:52

@Tapi2021:

"A "nép" nem tud irányítani a világon semmit! Ahhoz irányítók kellenek. Az meg már egy apparátus! ... Stb."

Mindig kiderül hogy semmit nem értesz a témához, nem érted és ismered a baloldalt.
Ezért eleve butaságokat, senki által nem mondott dolgokat cáfolsz.
Mindenhol van vezetőség, persze, itt is, a lényeg hogy ezt kik választják, milyen alapon és milyen a kontroll, meg kié a tulajdon. Elég ha csak amit eddig idéztem megnézted volna.

Gery87 2024.05.15. 14:57:23

@Tapi2021:

"Ha valódi többpárti demokrácia lett volna, ugyan mi akadályozta volna meg a NÉPET abban, hogy leváltsa és kirúgja a szocialistákat, kommunistákat a hatalomból, és átálljon egy nyugati típusú útra???! SEMMI!"

Hát mondjuk az hogy tudták 10+ éve nem volt éppen jó világ az Urak meg a Papok kapitalizmusában és semmi garancia arra hogyha újra hatalomra jut a tőke akkor jobb lesz.

Gery87 2024.05.15. 14:58:55

@Tapi2021:

"A demokrácia és a többpártiság szocialista értelmezése az, hogy lehet több párt, de mind balos! Most a liberálisok gondolják ugyanígy!!!"

Mivel a demokrácia is olyan eszme ami nem áll meg önmagában ezrét sok alfaja van pl liberális demokrácia vagy szocialista....etnicista (baltikum)...stb.
Igen, kell egy alap.

Gery87 2024.05.15. 15:01:27

@Tapi2021:

Nem most nem ez van, most a magántulajdon és a vagyon a döntő ki hol áll a ranglétrán!
Semmi köze ennek a teljesítményhez.

Digitális_Fater 2024.05.15. 15:34:42

@ZorróAszter: Nem azt állítja, hogy nyilasok, horthysták és egyéb szélsőjobboldaliak vitték a prímet '56-ban?

Gery1987 2024.05.15. 17:16:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Már korábban leírtam mi a különbség a szocializmus és a kommunizmus között.
Ne legyél már kétbites...

Én értem hogy "összekellkomcsizni" az ellenfelet mert a komcsizás az olyan mint a nácizás....már érvelni sem kell, az illető érdemtelen lesz bármi diskurzusra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 19:32:20

@Gery1987:

Ugyanaz a 2, a név nem változtat semmin.

Nem tudtad megmondani miben más a szocializmusod a kommunizmushoz képest.

Gery87 2024.05.15. 21:10:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De megmondtam csak nem figyelsz.
Felesleges megint ezzel a "nem tudtad megmondani"...ott van minden, lapozz vissza.
Úgyhogy erről ennyit.

"Ugyanaz a 2, a név nem változtat semmin."

Ez most elég bután hangzik nem gondolod?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.15. 21:34:48

@Gery87:

Szocializmusodban a kommunizmus következő 5 jellemzőjéből mi hiányzik?
- magántulajdon hiánya,
- egypártrendszer, állampárt,
- kötelező egyetlen ideológia,
- népszuverenitás hiánya,
- polgári szabadságjogok hiánya?

ZorróAszter 2024.05.16. 10:42:37

@Digitális_Fater:

"Nem azt állítja, hogy nyilasok, horthysták és egyéb szélsőjobboldaliak vitték a prímet '56-ban?"

Azt állítom, hogy az MHBK kopjásai és a nyilasok voltak a szervezett erő, akik évek óta készültek arra, hogy az első adandó alkalommal rászervezzék magukat az eseményekre, és irányítsák amit lehet.

És azt is, hogy a libernyákok és a fidesznyikek őket radírozzák ki a történelemből. Írják át az életrajzukat, a köztörvényesekéből a priuszt.

Gery87 2024.05.16. 15:59:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Próbálkozz csak.
Az egypártrendszer nem áll meg, a népszuverenitás hiánya sem hisz arról pl amiről én beszélek ott ez nincs.

Pl a nacionalizmus azonos a sovinizmussal?

@alöksz róz:

Eleve minek két nevet adni "ugyanannak"? Nem gyanús?

ZorróAszter 2024.05.16. 18:12:28

@Deak Tamas:

"A szabadság illúzióját úgy is maximum csak boldilis aggyal és zorróaszteres erkölccsel képzelhette bárki."

Mondja mindezt az akinek gyilkosok a példaképei: Somogyi és Bacsó gyilkosai, és aki a bányászok közé géppuskázókons hasonlókon élvezkedik.

És aki Weisz nénitől "örökölte" a sok szép smukkot és a szép lakását.

ZorróAszter 2024.05.16. 18:48:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S eleve a karrierizmus nem feltétlenül jelent fúrást, erkölcstelen magatartást."

Az ezek nélkül a tudásuk alapján előrejutókat nem szokták karrieristáknak nevezni.

"Semmivel. Örültek, hogy már nem kell tagnak lenni. Hiszen csak azért léptek be, mert kellett a munkahelyen."

Mondtam példát a megfélemlítésre a saját munkatársaim közül, pedig nem is volt párttag, csak a gyerekkori Corvin közi élményeit nem merte csak nekem négyszemközt elmondani.

"Kádár alatt nem lehetett senki miniszter párttagság nélkül, sőt helyettes se, de még az alatt is csak véletlenszerűen."

Volt parasztpártiak és kisgazdák is voltak miniszterek, akiket maguk előszeretettel lekriptokommunistáznak épp emiatt, pedig csak azt tudták, mi lenne a sokmillió parasztcsaláddal, ha horthysta módra váltak volna földönfutóvá. Református lelkész is.

Magyari professzornak is azt mondta Teleki, hogy "Nem tudom eldönteni, hogy bolseviki vagy vagy náci?", pedig csak statisztikai adatokat mutattak be a magyarországi nyomorról. Falukutatók és hasonlók akiket szintén.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.16. 21:06:45

@ZorróAszter:

A későkádári időszakban hűség és tudás is kellett, azért az nem Rákosi rendszere volt, amikor az analfabéta parasztból igazgató lehetett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.16. 21:07:28

@ZorróAszter:

"Volt parasztpártiak és kisgazdák is voltak miniszterek"

Akik MSZMP-tagok voltak azonban.

ZorróAszter 2024.05.17. 09:14:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akik MSZMP-tagok voltak azonban."

Szerintem Orthutay Gyula se volt párttag. Meg a református lelkész, aki külügyminiszter volt az se.

ZorróAszter 2024.05.17. 09:22:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A későkádári időszakban hűség és tudás is kellett, azért az nem Rákosi rendszere volt, amikor az analfabéta parasztból igazgató lehetett."

Szerintem ha volt is ilyen esetleg, az valami helyi pártvezető hülyesége volt. Parasztból nem emlékszem hogy gyárigazgatót csináltak volna. Viszont pocsék újságíró akit kávéfőzésre tartottak, és meggyőzte Rákosit, hogy a baloldalisága miatt mellőzték, és megtette főszerkesztőnek, olyat többet is.

Viszont ma meg például félanalfabéta köztörvényes bűnözőből lehetett honvéd dandártábornok. Állítólag nem is egy vagy kettő (Dilinkó Gábor 56-os corvinista. A Tuskólábú posztumusz.)

ZorróAszter 2024.05.17. 09:32:53

Én operetthippi gyerek voltam hosszú hajjal, koszos fehér tornacipős, szakadt farmerban és hófehér pólóval, aki halálra idegesíti a felnőtteket és szemtelenkedik a tanáraival. Aki még egy oszlopos szentet is kihoz a béketűrésből.

Nekem hatalmas megrázkódtatás volt rájönni, hogy végső soron ennek a sok hülyének, sokszor kifejezetten unszimpatikus hülyének van igaza, és nem a szimpatikus intelligens öltönyös úriembereknek Nyugaton. Pedig szinte mindenki erről akart meggyőzni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 09:40:21

@ZorróAszter:

Nem véletlenül volt a korabeli vicc:

- Milyen a szocialista jogászképzés?
- 2 éves. 1. év: írás-olvasás, vécézés, késsel-villával evés tudománya, 2. év: jogi ismeretek.

ZorróAszter 2024.05.17. 13:54:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem hiszem."

Mit?

"Nem véletlenül volt a korabeli vicc:"

Én nem hallottam, de kontraproduktív vicc. Ugyanis Rákosiék a Horthy-korszakban végzett jogászokat használtak.

Major Ákos, akit Sulyok Dezső kommunista zsidónak mondott, ő például nemes volt, a vitézi rend tagja és hadbíró alezredes volt a Horthy rendszerben. Ő vezette Horthy István kormányzóhelyettes repülőgép balesetének kivizsgálását is.

És a Rákosi korszakban is az egyetemi hallgatók több mint fele "osztályidegen" volt.

Az ÁVÓ-n szolgáló 40 fő körüli jogi doktorok is még a Horthy rendszerben végeztek.

Ezzel szemben egy gyorstalpalós embert se ismerek. Tudom hogy volt ilyen, de gőzöm sincs hogy mire használhatták őket.

Csak olyat, hogy valakire ilyet mondtak, de ő biztos hogy a II. világháború vége előtt végzett.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:08:12

Egyébként tök érdekes megfigyelni kommunista propaganda és a mai totális propaganda közötti különbséget.

Horthy Istvánról az terjedt el, hogy István napot ünnepeltek és részegen szállt fel.

A kommunisták, balosok meg a zsidók ekkor örültek hogy még élnek, úgyhogy ezt kizárt hogy ők terjesztették el. Ez a jó magyar "úri" osztály pletykája volt.

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda. Ehhez képest hagyták, hogy Major Ákos ezt cáfolja. Sőt amikor ő mellesleg ócskavasnak nevezte a Héja repülőgépet, akkor kioktatták, hogy a legfejlettebb hadseregekben se minden a legjobb és legkorszerűbb.

Ma meg mi van.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:10:59

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda rátelepedjen.

ZorróAszter 2024.05.17. 14:12:04

Tehát meg volt ágyazva annak, hogy a kommunista propaganda rátelepedjen Rákosi idején.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 14:44:05

@ZorróAszter:

Pedig bizony volt egy olyan elképzelés, hogy új emberek kellenek mindenhová, szűz agyak.

Csak aztán kádárék ezt abbahagyták, s már lassan megszűnt a származás szerinti diszkrimináció.

Időben is látható a változás!

Apámat 1958-ben még elutasították az egyetemről, rossz származás miatt (nem munkás-paraszt, hanem volt kizsákmányoló szülők), 1969-ben meg már simán párttag lehetett.

Óriási változások voltak ebben.

ZorróAszter 2024.05.17. 15:26:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig bizony volt egy olyan elképzelés, hogy új emberek kellenek mindenhová, szűz agyak."

Nem mondtam, hogy nem voltak. Tudom hogy voltak gyorstalpalók, csak nem tudom mire. Mert én senkiről se hallottam, hogy ilyet végzett. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy középvezetői szintig tettek kötelezővé valamilyen továbbtanulást, és nekik volt ilyen választék ezekből.

"Csak aztán kádárék ezt abbahagyták, s már lassan megszűnt a származás szerinti diszkrimináció."

Rákosiék alatt is mint mondtam az egyetemi hallgatók több mint fele "osztályidegen" volt.

Legutóbb például talán tegnapelőtt Krencsey Mariannt néztem. Vagy pár hete egy fidesznyik havilapban megtaláltam idősebb Antall József pártfogást kérő leveleit különféle ügyekben, például hogy ifj. Antall Józsefet ne helyezzék le tanítani valamilyen vidéki iskolába hanem maradhasson Budapesten és hasonlókat.

Most itt is felmerül, hogy mert párfogást kérni? Honnan tudta, hogy nem épp az ellenkezőjét fogja kiváltani és jól kicsesznek a fiával?

Pedig az is a Rákosi érában volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.17. 15:37:56

@ZorróAszter:

A személyes kapcsolat mindig a legfontosabb. Akkor se volt másképp.

Meséltem saját családi esetemet.

Apai nagyapám és a bátyja elvileg azok közé tartoztak, akiket a rendszernek üldöznie kellett volna, hiszen - főleg a báty - gazdag ember volt, a miskolci elit tagja.

Csak kiváló zsidó kapcsolataik voltak. Amikor bezártak a zsidó válllakozások, nagyapámék vállalták a zsidó szolgáltatások tovább vitelét. Jöttek a zsidók folyamatosan mintha zsidó pékségek lennének.

Aztán a deprtálással ez persze megszűnt. De volt aki életben maradt. Az egyik ilyen zsidó aztán ÁVH-s fontos ember lett. S hát neki is fontosabb volt a haverság az eszménél.

A lényeg: bejelentette a kellő helyen, hogy nagyapám és a bátyja antifasistza ellenállókat segítettek, s kaptak is kitüntetést, amivel menetesültek is a kitelepítés alól. Pedig nem segítettek ők semmit, sose látták ők sehol antifasisztát, csak zsidóknak sütöttek kenyeret, amikor kellett, s azt is pénzért, meg engedték a sóletet náluk készíteni.

Egyszerűen az ÁVH-s emberke úgy érezte, viszonoznia kell egy szívességet. S megtette. Pedig egyébként valami kőkemény komcsi volt.

S ez mindig így ment.

ZorróAszter 2024.05.18. 09:49:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A személyes kapcsolat mindig a legfontosabb. Akkor se volt másképp."

Nálunk dédnagymamám volt kulák. Anyám és nagymamám szerint "annyi birkájuk volt mint égen a csillag". De rengeteg más is. Alapításkor belépett a TSZ-be, és kutya baja se volt soha.

Ráadásul nemes volt.

A sok sznob buzinak azzal üzenem meg, hogy nekem is kinyalhatják a seggemet, hogy a mai napig nem néztem utána, hogy én is örököltem-e a nemesi címet tőle vagy nem. De lehet hogy én is magyar nemes vagyok. Pedig tudok írni és olvasni. :o)

A nagyapámnak volt kocsmája, de neki azért nem lett baja, mert már korábban eladta.

Ismertem még H.-ékat Kiskőrösön. Ők "akkora kádakban tartották a cefrét, mint egy fürdőmedence". Ő is belépett a TSZ-be alapításkor. Nem ő volt a TSZ elnök, de a vezetésben benne volt. És ha tönkre nem ment volna esetleg, biztos sokkal gazdagabb lett volna, de így se volt szegény. Azt hiszem továbbra is a leggazdagabb ember volt a környéken. Nem vettek el tőle semmi ingóságot. A háza is megmaradt.

Akit tudok hogy rácseszett a szűkebb családi és szűkebb ismeretségi körünkben az V. J., aki 56-ban magyar katonatisztként, tüzérőrnagyként beledurrantott a szovjet konvojba. Ő jó sokat kapott. Mellesleg akár a letartóztatott Maléteréket is kinyírhatták volna, mert ők is az egyik páncélautóban utaztak.
Nagybátyám meg szintén részt vett 56-ban. De csak fegyverrejtegetésért ültették le pár évre.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása