magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Balprogresszív humor

Alapvetően a népi kultúra mindig többet árul el egy társadalomról, mint a magaskultúra. Aki a jövőben tanulmányozni fogja korunkat, az nem a Zenekeadémia hangversenyeit fogja visszanézni, hanem pl. a Bunyós Pityu féle videókat.

A múltban alig van ilyenünk, sajnos. Hiszen mivel a XIX. sz. vége előtt nem léteztek olcsó és szélesen elérhető tárolási eszközök, a XVI. sz. előtt meg semmilyenek, így nyilván csak a legnagyobb értékeket őrizték meg. Szenzációnak számít, amikor megmaradt valami a régi korok népi kultúrájából, pl. a graffitik Pompeiből és társai. Vagy a téma kutatóinak egy kincse egy teljesen más tematikájú, keresztény hitvédelmi írás: Quintus Tertullianus (155-240) tollából: "A kereszténység védelme" - mert benne a szerző illusztrációképpen idéz, megemlít korabeli népi kulturális termékeket, melyek persze sehol máshol nem maradtak fenn, hisz ki adott volna drága pénzt alantas, obszcén szövegek lejegyzésére és másolására, Tertullianus is csak azért idézi őket, hogy ezzel is alátámassza "lám milyen primitív ez a római pogány vallás!" tézisét.

A legjobb forrás ma a humor. Hiszen a legtisztábban itt lehet meglátni mi is az kimondandó eszme. Hiszen lehet túlozni, nem kell tényszerűnek lenni, de mégis biztos talajon kell állni, hiszen különben a vicc nem lenne vicces.

Ahogy a kommunizmusról kiváló tájékoztatást adtak a szovjet viccek, úgy ez ma is így van.

Természetesen olyan vicceket szeretek, melyekkel nem értek egyet, hiszen elsősorban az ellenvélemény érdekel.

Egyik kedvencem a katalán TV3 csatorna humoros műsora, a Polònia (a TV3 a legnagyobb katalán állami tv-csatorna. Az irányvonal a katalán fősodor: azaz baloldali, progresszív, nacionalista.

Persze van nyelvi nehézségem, hiszen valójában egy szót se tudok katalánul. Szerencsére megment az újlatin nyelvek közelsége, szóval a beszélt katalánt értem 70 %-ban, az írottat meg 90 %-ban. Ezen kívül a Polònia egyes számai spanyol nyelvűek, amit meg jól értek mind a mai napig.

Egyébként érdekes: valójában a katalán közelebb áll történelmileg a franciához, mint a spanyolhoz, mégis a közös ország hatás eredménye, hogy szókincsben nagy a spanyol-katalán azonosság, a szavak kb. 85 %-a tök ugyanaz, legfeljebb kicsit másképp ejtve.

A minapi zenei számuk katalán. De nem is kell lefordítani, az üzenet nyilvánvaló: reakció az EP-választásra, a tehetetlen bürokratikus Európai Unió megsemmisül, immár vége a progresszívitásnak, a bürokraták kimutatják valódi mivoltukat, üldözni kezdik a palesztínokat, a homokosokat, a bevándorlókat, a transzneműeket (igen, ez a 4 az egy egész a progresszív katalán képzeletvilágban), s megjön "Le Pen, Meloni, Orbán, s a nácik" (igen, ez a felsorolás a számban), akik gumibotokkal mindent szétvernek, így küzdve a globális felmelegedés ellen, közben meg Macron kapkod ide-oda, megy a kivégzőpadra, mint előde XVI. Lajos.

Persze röhejes, de nem az, mert ezek az emberek tényleg elhiszik ezt.

Egyébként a Polònia humoristái baromi jók. Természetesen fő célpontjuk a spanyol Vox párt, s annak elnökét, Santiago Abascalt egy rá még külsőleg is hasonlító színész játssza rendszeresen.

ezt se kell fordítani: "életképek a katalán dzsungelből" - a Vox elnöke előbb elűz egy balos katalán függetlenségpártit, majd harcba kezd a katalán szélsőjobb elnöknőjével, de aztán meglátnak egy muszlim nőt, s ideiglenesen egyesülnek ellene, aztán megint összekapnak, végül meglepődve veszik észre, hogy ugyanaz a jelszavuk, csak az egyik spanyolul, a másik katalánul írta fel ("Mentsük meg Katalóniát!")

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2718427847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2024.06.19. 13:27:01

"Persze röhejes, de nem az, mert ezek az emberek tényleg elhiszik ezt."

Amivel az agyadat bombázzák (mossák) azt hiszed valóságnak!

Ezért szállja meg mindenki, ha teheti a kommunikációs csatornákat. Ezért fontos, hogy többféle forrás legyen. (Még akkor is, ha az egyes buborékok, csak a magukéit nézik.)

_Neville 2024.06.19. 13:57:01

De ebben mi a humoros? Maximum rajtuk lehet röhögni, hogy mekkora kretének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.19. 14:01:40

@_Neville:

Ők ezt nem így értik.

Egyébként vannak vicces dolgaik, melyek tényleg azok. Szóval a csapat tehetséges, csak néha a szerzők túllihegik a mondandójukat.

Mutatnék mást, de ahhoz nyelvtudás kell.

ZorróAszter 2024.06.20. 00:27:52

@Tapi2021:

"Ezért szállja meg mindenki, ha teheti a kommunikációs csatornákat. Ezért fontos, hogy többféle forrás legyen. (Még akkor is, ha az egyes buborékok, csak a magukéit nézik.)"

Érdekes hogy ezt mondja.

Csak éppen a mondat vége hiányzik, hogy a magyar médiák a gyarmattartóink kezében vannak.

Mert akkor a következő kérdés, hogy "És akkor miért támogatják a Fidesz kormányt?"

Na miért?

ZorróAszter 2024.06.20. 00:30:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mintha eltűntek volna az Orbános mémek, gyilkos karikatúrák.

Mintha csak lejjebb vitték volna az engedélyezett szintet pár éve.

Persze azt is lehet mondani, hogy a karikaturisták azóta annyira megszerették Orbánt, hogy már nem gúnyolódnak rajta.

jónévez 2024.06.24. 00:34:11

Amikor a "humor"-ban ilyesmik jönneknelő, akkor a "humor" kocsmapolitikaja jut eszembe.
"Az orbán meg a gyurcsány, hol a lóvé" szint.
A humornak ennél többnek kell lennie, különben hofi szintre süllyed.

jónévez 2024.06.24. 00:41:45

@ZorróAszter:
Nem hiszem. Talán felnőttek annyira, hogy nem fölösleges gúnyrajzokat rajzolásznak. Meg lehet találni az igazán viccest -ahhoz nem gúnyrajz kell. Csak felkészültség. Nincs felkészült politikai humoristánk -de én amúgy is jobbbszeretem azt, aki tudvalevőleg nem azonos platformon van velem, csakhát nem is azzal humorizál. (Többször voltam ott, ahol előadott, és két könyvét vettem meg)

ZorróAszter 2024.06.25. 21:25:48

@jónévez:

Attól még tény marad, hogy eltüntek.

És hogy állítólag nem hiányzik senkinek.

Legalábis a külföldi kézben lévő sajtóban se híre se hamva ilyesminek.

És akkor már csak az a kérdés, hogy vajon a gyarmattartóink kezében lévő sajtó miért támogatja Orbánt?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása