magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sztambolov

A bolgár nemzeti emlékezet leginkább ellentétesen megítélt alakja a XIX. századból egy Sztefan Sztambolov nevű ember volt. Már korában így volt, ma is így van.

Az egyik tábor számára hatalmas nemzeti hős és országépítő, sikeres politikus, a másik tábor számára áruló és diktátor.

A bolgár kultúrharc kicsit hasonló a magyar népi-urbánus ügyhöz, csak éppen Bulgáriában ez egyetlen kérdésre szűkül le: oroszpárti vagy oroszellenes. Sztambolov az oroszellenes tábor nagy nemzeti hőse máig.

1854-ben született, még a török uralom alatt, Veliko Tarnovóban. Korai élete tipikus az akkori bolgár felkelők között: elhagyja az országot, előbb Oroszországban, majd Romániában él, nem szerez semmilyen szakmát, 18 éves korára már Bukarestben élő "hivatásos felkelő". Az 1875-ös Sztara Zagora-i felkelés fő szervezője, a felkelés katasztrófába torkollik: a felkelők egy része meg se jelenik a helyszínen, a többieket a török hatóságok gyorsan likvidálják, majd egy sor büntető intézkedés következik a civil lakosság ellen.

A nagy 1876-os felkelés - a bolgár történelemben mint "Áprilisi felkelés" ismert - Sztambolov az 5 felkelő körzet egyikének a vezetője. Ez is kudarchoz vezet, az 5 körzetből csak egyben zajlik komolyan harc. Sztambolov körzetében is gyorsan elbukik a felkelés. Összességében alig 10 ezer ember csatlakozik a felkeléshez az egész ország területén, a felkelést a török állam pár hét alatt leveri, részben a hadsereg, részben muszlim önkéntesek segítségével.

Sztambolov mindkét felkelésben részt vesz személyesen, tehát nem csak Romániában ülve irányít, de a bukás után sikeresen elmenekül, ismét Romániába. Onnan csak a következő évben tér vissza, már az 1877-1878-as orosz-török háború alatt, immár civilként, tudósítóként tevékenykedik az orosz hadseregben.

A felszabadulás után politikai pályára lép. Mivel akkor a 30 éves kor volt a minimális életkor a bolgár parlamenti képviselőséghez, s Sztambolov meg csak 25 éves az első választás idején 1879-ben, csinál magának új születési anyakönyvi kivonatot, mely szerint már elmúlt 30 éves.

Nevezetes mondása, amikor a parlementben egyik ellenfele megjegyzi, hogy ő nem is lehetne képviselő: "na és ki tudja jobban, mikor születtem, maga vagy a választók, akik rám szavaztak?". Egész életére jellemző ez a "kreatív" hozzáállás a törvényekhez.

Politikai álláspontja az évek során drasztikusan változik. Lelkes oroszpártiból lassan radikális oroszellenes lesz.

1886-ban megalapítja a Nemzeti Liberális Pártot, ez a fő oroszellenes párt, mely egészen az I. világháborúig az egyik fő bolgár politikai párt.

1885-ban Sztambolov - 31 évesen - már a bolgár parlament elnöke, s az ország egyik vezető politikusa. Országos hírneve ekkor kezdődik: kulcsszerepet játszik Bulgária és Kelet-Rumélia egyesülésében 1885-ben.

A Bulgária felszabadítását követő 1878. júliusi berlini kongresszus döntése szerint az oroszok által felszabadított területnek csak egy kisebb részén alakulhatott meg a bolgár állam, a nagyobb rész visszakerült Törökországhoz, s ennek egy kisebb része autonómiát kap Kelet-Rumélia néven.

1885-ben a bolgár vezetés képes kihasználva a nemzetközileg kedvező helyzetet, felkelés tör ki Kelet-Ruméliában, mely kimondja a terület csatlakozását Bulgáriához. Törökország nem reagál katonai erővel, csak Szerbia támad - osztrák-magyar politikai támogatással -, a szerb támadást viszont Bulgária képes visszaverni. Alig egy év után a kész tényt elismeri a nemzetközi közösség is. Maga Törökország is elfogadja az új helyzetet 1886-ban, cserébe apró határkiigazításért (Kelet-Rumélia két kis határmenti részét átcsatolják Törökországhoz).

összes szín: oroszok által felszabadított, a bolgár államnak ígért terület (1878. március) - 1878. július utáni helyzet: sötétzöld - Bulgária, sárga - Romániának átadva, barna - Szerbiának átadva, világoszöld és piros - visszaadva Törökországnak (piros = Kelet-Rumélia) - minden a mai határokkal

Ez az akció azonban Oroszország jóváhagyása nélkül zajlik, ami miatt az orosz cár árulásnak tekinti: már elve voltak konfliktusok Oroszország és Bulgária között ekkor, de ez a nem egyeztetett külpolitikai lépés végképp elrontja a viszonyt. Sajátos módon azonban éppen ez segít a Bulgária és Kelet-Rumélia egyesülésének nemzetközi elismerésében: mivel Oroszország elégedetlen, így Ausztria-Magyarország és Anglia inkább beletörődik az egészbe, meggyőződve, hogy ez nem "titkos orosz lépés", tehát csak jelképesen tiltakoznak a nemzetközi jog megsértése miatt.

Oroszország sikeresen puccsot szervez a bolgár uralkodó ellen. 1886. augusztus 9-én - a bolgár szokás szerint "augusztus 9-i puccs", minden bolgár puccsot így neveznek "hónap és nap" néven - oroszpárti katonatisztek elfoglalják a bolgár fejedelem palotáját, a fejedelmet kényszerítik, mondjon le, majd az egyik Duna-parti bolgár kikötőbe szállítják, ahol felteszik egy Oroszországba menő hajóra (akkor a Duna-torkolat északi része orosz terület volt).

Sztambolov azonban augusztus 11-én ellenpuccsot szervez, s augusztus 15-re az első puccs vezetői megadják magukat. Közben I. Alekszandar bolgár fejedelem engedélyt kap az orosz cártól Oroszország elhagyására, Lembergbe távozik, majd onnan augusztus 17-én visszatér Bulgáriába, semmisnek nyilvánítva lemondását. I. Alekszandar ezután megpróbál kiegyezni az oroszokkal, de ez sikertelen, így - Sztambolov véleménye ellenére - augusztus 26-án megint lemond, ekkor már véglegesen, s Bécsbe távozik, ahol 1893-ban bekövetkezett haláláig él.

Sztambolov innentől nemzeti hős az oroszellenesek számára, s hálátlan áruló a másik tábor szempontjából.

Az uralkodó távozása után ő lesz az uralkodót helyettesítő kormányzó, majd pedig 1887-től, amikor megválasztásra kerül az új bolgár fejedelem, miniszterelnök lesz. Sztambolov egészen 1894-ig marad hatalmon, s ez idő alatt szinte diktátori hatalmat épít ki.

Gazdasági téren kifejezetten sikeres, de nagyon sok ellenséget szerez magának. Az oroszpártiak ellenszenve mellett megutáltatja magát másokkal is, amikor törökpárti külpolitikát kezd, a külföldön maradt bolgár területek megszerzését török segítséggel képzeli el, még odáig is eljut, hogy bolgár-török államszövetséget javasol.

Oroszellenessége drasztikussá válik, a végén már az 1877-1878-as orosz-török háborút is "orosz hódító akciónak" mondja - ez ma is egyik kedvenc elmélete a nyugatos bolgár értelmiség legkeményebb részének. S persze ez a legsúlyosabb sértés minden oroszpárti számára, de még a mérsékelt oroszellenesek is gyalázatosnak tekintik az ilyen vélekedéseket.

Az új bolgár fejedelem, I. Ferdinand is az ellensége lesz, bár őt éppen Sztambolov választotta ki, mert a fejedelem ceremoniális szerepre van visszaszorítva, pedig az alkotmány jelentős hatalmat biztosít számára. Innen van Sztambolov másik híres mondása "ha Bulgária és a bolgár alkotmány között kell választani, akkor én az előbbit választom".

1894-ben végül I. Ferdinand lemondatja Sztambolovot, tisztán magánéleti botrányok miatt. Nem nehéz: Sztambolov korrupció terén tiszta ember, de egyrészt fanatikus szerencsejátékos, másrészt zavaros nőügyei vannak, szeretői között vezető politikusok feleségei is megtalálhatók.

1895-ben macedóniai felkelők leszúrják Szófia központjában - testőrét a merénylők beszervezik előtte -, 3 nappal később belehal sebeibe. A fegyver direkt egy klasszikus török kard, ezzel jelképezve, hogy Sztambolov a "törökök embere". A merénylők vezetőjét szimpatizánsok átsegítik a bolgár-török határon, így csak távollétében tudják elítélni.

Később persze Sztambolov érdemeit azok is elismerik, akik nem szimpatizálnak politikai nézeteivel: gazdaságfejlesztése miatt (többek között ő fejezi be a Bécs-Budapest-Belgrád-Isztanbul vasútvonal hiányzó bulgáriai szakaszát), s Kelet-Rumélia csatolása nemzetközi elismerésében játszott szerepe kapcsán.

a jelenlegi 20 levás bankjegyen ő van rajta

A nemzeti béke érdekében a többi bolgár bankjegy - 5, 10, 50, 100 - egyikén - a 100-leváson - egy oroszpárti népszerű író található, így biztosítva van az egyensúly.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1118483281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.09.05. 12:29:09

A bolgárok hogy tekintenek A dunai hajósra?

Tudnak róla egyáltalán?

És mit szólnak a magyar vonalhoz benne?

ZorróAszter 2024.09.05. 12:41:48

Egyébként mi van most Bulgáriában? Itt tegnap is 34 fok volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.05. 13:30:58

Kár, hogy nem fogadta el Koháry herceg azt a bolgár koronát, mondjuk épp ezért érthető, miért nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 13:53:34

@Deak Tamas:

Előtte a dán herceg is visszalépett.

Ő volt Sztambolov első választása.

A koburgok csak valahol az 5. opció voltak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.05. 13:57:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig idővel nőtt a dolog ázsiója hiszen Wied herceg Albániában trónra is lépett arra a kis időre.
Amúgy a Sztambolov névnek van bármi köze a városhoz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 13:58:04

@ZorróAszter:

Itt most 31.

Persze Szófia hegyvidéki város, általában 2-3 fokkal kevesebb van nyáron, mint Bp-en.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 13:59:29

@Deak Tamas:

Van amelyik róla van elnevezve. https://www.google.com/maps/place/43%C2%B012'36.8%22N+25%C2%B022'06.2%22E/@43.2255327,25.3675052,6943m/data=!3m1!1e3!4m4!3m3!8m2!3d43.210226!4d25.368393?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkwMi4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 14:08:00

@ZorróAszter:

Népszerű Verne, talán nem annyira, mint Mo-on, de népszerű. Kicsit gyerekirodalomnak van elkönyvelve.

A Dunai hajósnak van bolgár fordítása.

Annyiból érdekes, hogy az áprilisi felkelés is benne van, de nincs a könyvnek különösebb híre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.05. 14:14:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: külföldön szerintem egyértelműen nálunk van a legtöbb műve lefordítva. Én a Sherlock Holmes mellett Vernéből tanultam nyelveket (ugyancsak a praktikus párbeszédek miatt) de a 20 ezer mérföldön túl vért izzad az ember, ha európai nyelvre fordított Vernét keres. Még thaiból is több van talán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 14:19:34

@Deak Tamas:

Van ilyen.

Hogy egy adott szerző, film, zene, stb. csak bizonyos külföldi országokban népszerű.

Pl. az olasz könnyűzene ismertebb volt a SZU-ban, mint Mo-on. Semmi racionális oka ennek nincs.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.05. 14:35:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a hetvenes években itt kemény digózás ment. Lásd a Menyasszonyok című dokufilmet, volt valami autóbaleset, hpgy az olasz csávó a Váci utcában sokadmagával meghalt, és ennek apropóján kisült, hogy a magyar nők a szocilista erkölcsre fittyet hányva házasodnának Olaszba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.05. 15:00:31

@Deak Tamas:

Meg könyv, film, színdarab is: Jó estét nyár, jó estét szerelem - tulajdonképpen ugyanaz, csak az "olasz" szemszögéből.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.05. 15:19:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igaz, ez be sem ugrott.
Harsányi Gábort akkor még én kissé túlsztároltnak éreztem, de azóta már kiderült, nagyon sokoldalú előadóművész.

ZorróAszter 2024.09.05. 15:35:58

Ja bocs. Látom válaszolt. Köszi.

ZorróAszter 2024.09.08. 11:44:32

MaxVal!

Melyik cikkében beszélgettünk a bolgár csebabcsicsáról?

alöksz róz 2024.09.08. 20:56:35

@Deak Tamas: "Harsányi Gábort akkor még én kissé túlsztároltnak éreztem, de azóta már kiderült" - hogy fideszes.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása