magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Egyesülés

Ma van az egyik bolgár nemzeti ünnep, az Egyesülés napja.

Ez a Bulgáriai Fejedelemség és a Kelet-Ruméliai Autonóm Tartomány egyesülésének napja 1885-ban. (Valóján a szeptember 6-i dátum a juliánus naptár szerinti dátum, Bulgária 1916-ig a juliánus naptárat használta, de a szokás az, hogy az ilyen ünnepeket úgy ünneplik, hogy nem vesznek tudomást a naptárváltásról. Valójában az egyesülés a gregoriánus naptár szerint szeptember 18-án történt.)

A dolog előtörténete: amikor az 1877-1878-as XI. orosz-török háború eredményeképpen ismét megjelenik a térképen Bulgária mint állam, jelentős eltérések mutatkoznak abban, az országnak hol legyenek a határai.

Az 1878. március ideiglenes orosz-török megállapodás által meghatározott terület 170 ezer km2 , s a Szerbiának ítélt Ništ és környékét, valamint a Romániának ítélt Észak-Dobrudzsát leszámítva tartalmazta a teljes bolgár igényelt területet.

mai határokkal: a két terület, melyet az 1878. márciusi egyezmény se ítélt Bulgáriának

A nagyhatalmi megállapodás júliusban - ez a Berlini kongresszus - azonban már csak 62 ezer km2-t engedélyez.

Azóta ez az 1878. márciusi országnagyság a bolgár hivatkozási alap. Ma már persze nem, mert azóta drasztikusan megváltoztak az etnikai viszonyok.

A lényeg: ez a Berlini kongresszus számít "Trianonnak" Bulgáriában, mivel következményei sokkal súlyosabbak, mint az I. világháborút lezáró békéé.

A 1878. júliusi berlini kongresszus a márciusi döntéshez képest:

  • független Bulgária helyett létrehozza 62 ezer km2 területtel az török szultán főhatalma alatt álló Bulgáriai Fejedelemséget,
  • 7 ezer km2-t Romániához csatol, ez Dél-Dobrudzsa északi fele,
  • 14 ezer km2-t Szerbiához csatol, ez a mai Délkelet-Szerbia,
  • 87 ezer km2-t visszaad Törökországnak, ebből 33 ezer km2-n létrehozza Plovdiv központtal a Kelet-Ruméliai Autonóm Tartományt.

A bolgár nemzetpolitika fő célja onnantól kezdve a berlini határozatok revíziója.

A "szuzerenitás" kérdése, azaz hogy Bulgária nem független, hanem a török szultán főhatalma alatt áll csak jelképes kérdés volt, így gyorsan kiderült, ezzel nem is kell foglalkozni. Hiszen a valóságban Bulgária független volt, a török hadsereg nem léphetett területére, a külső határokon nem tarthatott határőrséget, nem volt közös adószedés, nem volt közös pénznem, a szultán nem rendelkezett semmilyen hatáskörrel Bulgáriában.

Az egész kimerült vicces ünnepélyes dolgokban. pl. a Bulgáriába küldött külföldi diplomáciai képviseletek vezetői nem viselhették a "nagykövet" címet, hivatalosan "konzul" címet használtak, hiszen formailag az adott ország isztanbuli nagykövete alá tartoztak. Ezen kívül nem volt diplomáciai kapcsolat Bulgária és Törökország között, a de facto diplomatákat nem lehetett így nevezni, hiszen formailag Bulgária nem volt külön ország.

A területi kérdés viszont súlyos volt.

A bolgár vezetés meglátta: a revízió csak apránként lehetséges, s a leggyengébb helyen érdemes kezdeni. Ez volt Kelet-Rumélia.

Kelet-Rumélia autonómiája tényleges volt, azaz a külügy, hadügy és pénzügy kivételével önállóan irányította magát, de még ebben is voltak engedmények: volt bizonyos adóügyi autonómia, s fenntarthatott saját csendőrséget, a török hatalom viszont csak háború idején állomásoztathatott hadsereget a tartományban. A tartománynak 3 hivatalos nyelve volt: bolgár, török, görög. Lakosság terén egyértelműen bolgár volt a többség, 70 % körül, második helyen török és muszlim bolgár 20 %, s minden egyéb 10 %, ebből a legtöbb görög.

A bolgár elit abnormálisnak tekintette mind a Fejedelemségben, mind Kelet-Rumáliában ezt a helyzetet. A kezdetektől minden arra irányul, hogy valahogy egyesíteni kell a két területet. Kelet-Ruméliában ráadásul a legelejétől a bolgár nemzetiségűek sikeresen dominálják a hatalmat, a kelet-ruméliai vezetés közel 90 %-a bolgárokból áll.

A kérdés nem az, legyen-e egyesülés, hanem hogy mikor. Az egyesülés ellenzői is csak azért vannak ilyen állásponton, mert félnek a nemzetközi reakciótól.

Végül 1885. szeptember 5-én kitör felkelés Kelet-Rumáliában, majd a csendőrség egyik vezetője puccsot követ el 6-án kora hajnalban, elfoglalja a kormányzati épületeket. Ellenállás nincs. Az áldozatok száma 1: az egyik felkelőt elküldi a parancsnoka, adjon fel táviratot a postán, a postahivatal vezetője tévesen ítéli meg a helyzetet, s lő, megölve a felkelőt.

8-án I. Alekszandar bolgár fejedelem - aki persze előre tudott a felkelésről és a puccsról - ünnepélyesen kinyilvánítja: ő ezentúl "Észak-Bulgária és Dél-Bulgária fejedelme", azaz átnevezve Kelet-Ruméliát Dél-Bulgáriává.

Egyébként ezért is nem veszi senki komolyan az "autonómia" fogalmát a Balkánon: az mindigis csak egyetlen dolgot jelentett, az elszakadás előtti utolsó lépést.

Az egész abszolút hazárdjáték volt, tulajdonképpen szerencsés volt a nemzetközi helyzet és sikerült az egyesülést elfogadtatni emiatt:

  • Oroszország nem ellenzi az egyesülést, csak annak ideje és módja ellen van kifogása, emiatt meg is romlik a bolgár-orosz viszony,
  • Anglia, Franciaország és Németország, éppen az orosz reakció miatt, nem tesznek semmit, jelképes tiltakozáson túl,
  • Ausztria-Magyarország nem akar közvetlenül lépni, viszont a szerbeket - akik akkor még Ausztria-Magyarország szövetségese - ráveszi, támadják meg Bulgáriát, a háborút azoban a demotivált szerbek elvesztik,
  • Törökország nem érzett magában erőt, hogy egyedül választ adjon, inkább a nagyhatalmakra bízta, majd miután azok nem tettek semmit, megállapodott Bulgáriával - cserébe enyhe határkiigazításért elismeri az új helyzetet (a lenti térképen a három sötétzöld terület át lett csatolva Törökországhoz, ezek eredetileg Kelet-Ruméliában voltak),
  • a legnagyobb tiltakozás Görögországból jött, hogy sérülnek a helyi görögök jogai, meg hát eleve Görögország úgy képzelte, a törökök kivonulása után a Balkánról a Bizánci Birodalmat kellene majd visszaállítani, s nem az egyébként is "felesleges" bolgár és szerb államot növelni.

A tegnapi cikkbe már feltettem egy sematikus térképet, most íme egy jóval pontosabb:

minden szín: az 1878. márciusi bolgár terület - piros: Szerbiának ítélve az 1878. júliusi döntés szerint, narancs: Romániának ítélve az 1878. júliusi döntés szerint, világoszöld: Bulgáriai Fejedelmeség az 1878. júliusi döntés szerint, sárga: visszaadva Törökországnak autonómia nélkül az 1878. júliusi döntés szerint, középzöld+sötétzöld: Kelet-Rumália Autonóm Tartomány (a határok a mai határok, hogy érthető legyen a térkép)

Egyébként vicces a dolog nemzetközi jogi rendezése a nagyhatalmak által: a formalitásba bújt hazudozás mintája az egész.

Azt kellemetlen lett volna elismerni, hogy az 1878-as, örökéletűnek szánt Balkán-rendezés 10 évet se tartott ki, így formailag fent lett tartva részbe az eredeti rendezés. Így a következő szabályokat találták ki:

  • Kelet-Rumélia megszűnik Törökország autononóm tartománya lenni, helyette a török szultán főhatalma alatt álló fejedelemség lesz, azaz azonos státusza lesz, mint a Bulgáriai Fejedelemségnek,
  • a Bulgáriai Fejedelemség és a Kelet-Ruméliai Fejedelemség nem egyesülhetnek, viszont perszonálunióban állnak, a Bulgáriai Fejedelemség mindenkori fejedelme automatikusan fejedelme a a Kelet-Ruméliai Fejedelemségnek is,
  • minden más kérdésben a "két ország" politikája, gazdasága közös lehet.

S ez a játék ment egészen 1908-ig, amikor Bulgária hivatalosan is felmondta a török szultán addig is jelképes főhatalmát, s persze ezzel el is felejtődött Kelet-Rumélia.

Lásd mint ma a koszovói kérdés. A nyugat megszegte saját szabályait a határok erőszakos megváltoztatásának tilalmáról. Megszegte, mert éppen meg kellett büntetni a szerbeket. De bevallani ezt nem lehet. Így le lett írva: Koszovó nem albán állam, hanem "koszovói" állam, miközben ilyen nem létezik, s nem csatlakozhat más államhoz. Persze a tényeket meg mindenki tudja: Koszovó albán állam, s csak idő kérdése, mikor mondják ki Albánia és Koszovó egyesülését.

Egyébként törökül mai is Ruméliának - Rumeli - nevezik az egész Balkánt, a szó jelentése "Róma földje", ez még a XIV. századból származik, amikor a törökök megkezdték a Balkán meghódítását. A török nemzeti mitológia szerint a Római Birodalom nem szűnt meg, hanem egyszerűen 1453-től a török szultánok a római császárok örökösei, s ez csak az I. világháború után szűnt meg, amikor a szultánátust felváltotta a köztársaság, s az ország birodalomból immár török nemzetállammá vált.

De pl. a balkáni török nyelvjárásokat máig "ruméliai töröknek" nevezik.

török térkép a török nyelvjárásokról - a Balkánon: "nyugat-ruméliai" és "kelet-ruméliai"

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8918485347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.06. 12:29:39

Andrássy külügyminiszteri tevékenysége katasztrofális, talán ezért kezdik most a szlovákok annyira magukénak érezni. Egész Európa összes elcseszett problémája a mindenáron fenntartandó rossz rendezés, a Kelet-Középeurópai elcseszett rendezés mindmáig a Molotov-Ribbentrop paktum szerinti (jön is majd a következő, a gagauz balhé) Bosznia meg kis módosítással mindmáig ezeket az andrássysta elcseszett határokat nyögi.
A Nis környéki nyelv érdekes, ámbár én ezt inkább szerbnek érzem mintsem bolgárnak, noha pl. a szép bolgár telt zs jól kihallható.

www.youtube.com/watch?v=g6iM_PK4MIA

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.06. 13:04:16

@Deak Tamas:

Egyértelműen átmenet a szerb és a bolgár között.

Csak ma már alig van, hiszen az irodalmi nyelvek győztek mindenhol.

gigabursch 2024.09.06. 13:05:58

ÚJabb érdekesség.
Köszi!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.06. 13:06:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de érdekes ami a filmben van, a goranbregovicsos rezes balkáni zenei hangzást tényleg cseh zenészek hozták ide?
De egész Bulgáriáig, ha már mondjuk a Dunajszko Horót vesszük?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.06. 13:20:54

@Deak Tamas:

Most tudtam meg (azaz a múlt héten), az első bolgár modern zenekart egy magyar alapította.

A Kossuth-féle csapat tagjaként menekült 1849-ben, csak ő nem ment tovább, Sumenben letelepedett tartósan.

Nem volt hivatásos zenész, de játszott hobbiból cintányéron, fuvolán és hegedűn.

1851-ben meggyőz egy sumeni gazdag kereskedőt, finanszírozza meg zenekar létrehozását. Nagy sikerük lett. A törökök is felfigyeknek rá: kkinevezik ahelyi török katonai egység zenei vezetőjének. Közben a bolgár zenekar vezetését se hagyja abba.

Végül 1861-ben ellenálhatatlan ajánlatot kap: az edirnei katolikus gimnázium állást kínál ki mint zenetanár és az iskolai zenekar vezetője.

Átköltözik oda, 81 éves korában bekövetkezett haláláig az iskola alkalmazottja.

A neve: Sáfrány Mihály.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.06. 13:49:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez érdekes, utánanézek. A név ismerős, mintha lenne tőle kottám is.

Gery87 2024.09.06. 14:36:04

"Egyébként ezért is nem veszi senki komolyan az "autonómia" fogalmát a Balkánon: az mindigis csak egyetlen dolgot jelentett, az elszakadás előtti utolsó lépést."

Azt kéne végre komolyan venni, hogyha valaki nem akar adott állam fennhatósága alatt élni, akkor nem akar és kész.
Nem kell erőltetni mert abból csak baj lesz.

A térképed nem pontos

hu.wikipedia.org/wiki/Kelet-Rum%C3%A9lia#/media/F%C3%A1jl:Bulgaria_San_Stefano_Berlin_1878_TB.png

Gery87 2024.09.06. 15:05:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor meg nem kell törekedni arra hogy egyik fél elnyomja a másikat.

Ez a "kevert nemzetiség probléma" amúgy is sokszor egy álprobléma, amit a "tiszta fajúságra" törekvő nacionalisták találtak csak ki a legtöbb esetben.

(Elve ha akkora probléma lett volna a különböző nyelvek és etnikumok közötti egymással élés, akkor nem jöttek volna létre kevert vallású és nyelvű területek. Azóta "gond", amióta kitalálták hogy a nemzeti a legfontosabb az identitások közül)

Attól még hogy egy vidék vagy város lakossága több nemzetiség lakosaiból áll még járhatnak külön templomba, iskolába, lehetnek külön szervezeteik, ünnepeik és persze megtanulhatják egymás nyelvét, sőt a hivatallal való érintkezés nyelve is lehet a sajátjuk: más nyelvű nyomtatványt kér vagy másik sorba áll be ugyanott.
Elhatározás kérdése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.06. 15:16:16

@Gery87:

Mielőtt BG felszabadulása megkezdődött, a lakosság alig fele volt keresztény bolgár.

A falvak teljesen kevertek voltak, azaz bolgár falu, mellette török, s így tovább.

A városok meg kevertek voltak, jellemzően etnikai alapú negyedekkel.

Voltak részek, ahol dominált a bolgár elem, de ott is volt 20 % nem-bolgár.

Szzófiában pl. alig harmad volt bolgár.

Az lett a szerencsés helyzet, hogy a háború alatt sok török és muszlim elment. Íghy lett Szófia a háború után 60 % bolgár.

Szóval nehéz ügy ez.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása