magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bogumilok

A bolgár kommunista valláspolitika alapvetően két időszakot ölelt fel.

Az első a 70-es évek elejéig volt, ez a hagyományos leninista hozzáállás volt, azaz a vallás ellenség. A bolgár sajátosság csak az volt, hogy szovjet módszerek drasztikussága sose lett átvéve, azok mindig enyhített alakban lettek alkalmazva. Azaz Bulgáriában - szemben az oroszországi módszerrel - sose romboltak le templomokat, alakították át más célra, hanem hagyták lassan lerohadni az egész egyházi rendszert, nem adva lehetőséget, hogy az rendben tartsa magát. Ennek oka: a nyílt keresztényellenesség emlékeztetett volna a török korra.

Ugyanez a bulgáriai iszlám esetében. A XIV. század végen kezdődött török uralom hatására - egyrészt betelepülés, de áttérés is kisebb arányban - az iszlám a XIX. sz. közepére már majdnem 50 %-os arányt ért el. Ez a felszabadulás után lecsökkent 25 % körülire (a muszlimok kb. fele elhagyta az országot), majd tovább csökkent, de mindig 15-20 % körül maradt, ma is kb. ennyi. A lefrissebb statisztikák szerint a bulgáriai muszlimok 75 %-a török, 14 %-a bolgár, 11 %-a cigány nemzetiségű. Nem számítva az 5 muszlim többségű európai országot, ma Bulgária a harmadik helyen van a muszlim lakosság arányát illetően Európában.

Az iszlám esetében se volt nyílt erőszak, ott a "felszabadítás a középkori elmaradottság alól" volt a hivatalos szöveg.

Aztán a 70-es években a kereszténység esetében teljesen új politika jött. A kezdeményező a nagyfőnök lánya volt, Ljudmila Zsivkova, aki egyre fontosabb pozíciókat töltött be az ország vezetésében, az 1981-ben bekövetkezett halála előtti években már kulturális miniszter és PB-tag volt, de már ez előtt is amolyan "bolgár Aczél György" szerepet játszott. Zsivkova célja a rezsim nyitása volt a kulturális téren, teret adott nem-marxista alkotóknak, s teljesen át lett értékelve a vallás.

Ő maga elég zavaros nézeteket vallott. Ma ezt neo-ezotériának neveznénk, akkor ez még nem létezett: amolyan sajátos buddhista-hindu elemekkel vegyített gnosztikus szellemi áramlatokban hitt, asztrológiával foglalkozott, beszüntette a Bulgáriában eléggé elterjedt jelenség, a különböző jövendőmondók, jósnők, halottlátók állami üldözését. Példaképe az Indiában élő orosz misztikus filozófus és festőművész Szvjatoszlav Rjorih volt (a név valójában Rörich, a család balti német származású, az ősök XVIII. században költöztek Németországból Oroszországba, sok más némettel együtt), aki maga is egy új vallási mozgalmat alapított, melynek célja az "ősvallás" kutatása volt. Rjorih ebben hasonlított a tradicionalistákra, de ő nem foglalkozott közélettel, politikával, hanem kizárólag az egyén szellemi tökéletesedésével, pontosan emiatt volt megtűrt a Szovjetunióban is, bár azért ő is jobbnak látta, hogy nem ott él, hanem Indiában.

Zsivkova tehát az ortodox kereszténységet is beillesztette ebben az egészbe. Így ellenség helyett már inkább "kulturális értékhordozó" lett a hivatalos értékelése a kereszténységnek.

Ez persze bizonyos enyhülés volt a kereszténység számára, de hosszú távon rosszabb eredményt hozott, mint a korábbi nyíltan ellenséges harcos ateizmus.

A hivatalos ideológia kb. az lett, hogy persze a kereszténység úgy ahogy van csak zavaros babona és üzenete nevetséges, de a mélyén van valami misztikus igazság, ami miatt nem szabad bántani a keresztény egyházat. Sajnos nagyon elterjedt ez Bulgáriában, még a rendszerváltozás után is rendkívül népszerű maradt. Szinte ugyanaz, mint ami Magyarországon létezik neo-ezoterizmus terén. Ilyen, hogy - ezt szoktam mondani viccesen - "Jézus, Buddha és a földönkívüliek közösen néptáncot járnak".

Természetesen ennek a legjobb szövetségesei a hasonló vallási irányzatok voltak. Már a kereszténység előtt létezett ilyesmi, a kereszténység korai időszakában meg egyenesen hatalmas erőt képviselt az úgynevezett gnoszticizmus.

A kereszténység első 2 évszázadában a kereszténység fő szellemi ellensége éppen a gnoszticizmus volt. Különösen azért volt veszélyes, mert magát "igazi kereszténységnek" nevezte. Alapvetően az az alaptétel, hogy Jézus nyilvános tanításán kívül létezett egy titkos tanítása is, csak kiválasztottaknak, s ez az igazi kereszténység, melyet most megismerhetünk nekik - a gnosztikusoknak - köszönhetően.

S aztán mindig újra megjelent ez az "ezotérikus kereszténység". A legnagyobb és legsikeresebb verziója a bolgár eredetű bogumilizmus volt a X. században.

Bár a bogumilizmus nem Bulgáriában lett kitalálva, a legelfogadottabb elmélet szerint örmények hozták be a Balkánra, akik valamiféle egységet akartak előállítani a zoroasztrianizmus, az iszlám és a kereszténység keveréséből, felhasználva korábbi gnosztikus tanításokat, mégis bolgárnak számít, mert fő alakját a vallás Bulgáriában nyerte el, s legnagyobb hirdetői bolgárok voltak.

A fő tanítás az, hogy Isten csak egy a két isten közül, vele egyenrangú Sátán. Isten a jó teremtője, Sátán meg a rosszé. Az emberiség anyai ágon Istentől származik, Éván keresztül, apai ágon viszont Sátántól, aki emberi alakot öltve Éva szeretője volt. Évának volt gyereke Ádámtól is, ő volt Ábel, de féltestvére Káin meggyilkolta őt. Azóta a két isten folyamatosan küzd az emberiségért, Mózes pl. Sátán követe volt, így az Ószövetség gonosz irat, míg Jézust Isten küldte, de meghamisították tanítását. Most a feladat: az eredeti jézusi tanítást hirdetni és követni, ennek fő eleme, hogy lényünk legyen teljesen szellemi. Ugyanis fizikai testünk Sátántól van, míg halhatatlan lelkünk Istentől.

A bogumilok hierarchikus közösségeket alkottak: felül voltak a tisztaságban és szegénységben élő "tiszták", a közösség vezetői, alul az egyszerű hívők, akik nagyjából normál életet folytattak, ők biztosították a közösség túlélését. A tiszták nem dolgoztak, nem foghattak fegyvert, nem szexelhettek, egész nap imádkoztak. A normál hívők kényszerű bűnben éltek, hiszen földi dolgokkal foglalkoztak, de egy sor rituális cselekedettel igyekeztek tisztulni.

A rituális tettek legfurcsábbja a homoszexuális szex volt. Természetesen negatív céllal: mivel tanításuk szerint a test rossz, hiszen sátáni, így annak megalázásának egyik módja az egyneműek közti rituális szex.

Természetesen akkor is ez keltette a legnagyobb figyelmet. Egész Europában elterjed a bogumilok elnevezése mint "bolgár szekta", a rituális homokos szex miatt pedig minden homoszexuálisra elterjedt a "bolgár" szó: franciául bougre, angolul bugger, olaszul buzero, németül Buserant - s igen, a magyar "buzi" szó is innen van.

A bogumilok ellen persze a központban, Bulgáriában zajlott a legnagyobb harc. Már a bogumilizmus megszületése idején több akciót indít I. Petar bolgár cár (927–969) a bogumilok ellen, több egyházi határozat is születik ellenük. Miután Bulgária bizánci uralom alá került 1018-ban, az állam gyakorlatilag megsemmisítette a bogumilokat, akkor volt Bizánc hatalma második csúcsán, csak kisebb titkos közösségek maradtak Plovdiv környékén.

A legtöbb bogumil elmenekült nyugati irányba. A legjobb fogadtatásban Boszniában részesültek. De innen tovább mentek Észak-Olaszországba és Dél-Franciaországba is, ott "kathar" néven lettek ismertek. A legnagyobb elterjedés azonban Boszniában lett, ahol a XI. sz. végére a helyi arisztokrácia is áttért a bogumil hitre, sőt maga az uralkodó, Kulin bán (1180-1204) is. Így lett Bosznia a világ egyetlen bogumil állama.

Mivel ezek már eredetileg nem ortodox, hanem katolikus területek voltak, a római pápa keresztes hadjáratot rendelt el a két gócpont ellen: Dél-Franciaország ellen a francia központi hatalom indult el 1209-ben, Bosznia ellen pedig a római pápa a magyar királyt szólította fel cselekvésre. A dél-franciaországi akció 20 év után sikerrel zárult, a katharokat megsemmisítették. A boszniai akció kevésbé lett sikeres: 1235-ben Kálmán herceg - II. András második fia - vezetésével elindult ugyan a magyar sereg Bosznia ellen, de mivel 1241-ben közbejött a tatárjárás, nem sikerült megdönteni a boszniai hatalmat, Kálmán hazament a tatárok ellen küzdeni, majd elesett a muhi csatában.

Később a római pápa elrendelt több újabb hadjáratot is, de már egyik se volt ilyen méretű. A boszniai uralkodók inkább kiegyeztek, visszatértek a katolikus vallásra, de közben nem tettek semmit a bogumilok ellen. Egészen a török hódításig Bosznia maradt a bogumilok menhelye Európában.

A boszniai bogumilizmust végül a törökök szüntették meg: a bogumilokat áttérítették az iszlámra. Vitatott, hogy az erőszakosan történt-e vagy önkéntes alapon. Mindenesetre tény, hogy míg a törökök a keresztényeket eltűrték, addig a bogumilokat pogányoknak tekintették, azaz megtérítendőknek.

A megmaradt bulgáriai bogumilokra is igaz ez: legnagyobb részük muszlim lett. Egy kis rész maradt meg, őket a XVII. században katolikus szerzetesek térítettek meg a katolicizmusra. Emiatt érdekes sajátosság: a bolgár katolikusok egy jelentős része ex-bogumil származású.

Zsivkova persze nagyon kedvelte a bogumilokat, őket könnyen be tudta illeszteni a neo-ezoterikus hitébe. Az is ki lett találva, amolyan vörös farokként, hogy a bogumilok valójában "antifeudális parasztmozgalom" voltak, így be lettek illesztve a marxista üdvtörténetbe is.

Bogumilok ma már nincsenek, de vannak kései maradványok, jellemzően szelídebb alakban. Ezek egyike a Fehér Testvériség, szintén bolgár alapítású. Ismertebb nevük: danovizmus, az alapító Petar Danov nevéből. Bulgáriában pár ezer hívük van, de vannak nyugaton is híveik, nem nagy számban. Homoszexuális szex helyett misztikus zenére táncolnak. Röhejes, de teljesen veszélytelen szekta. Egyszer én is találkoztam danovistával, olyan halkszavú, mesterkélten szerény emberek.

Tanításuk titkos, de maguk a rituálék nem azok, a YT-csatornájukon is megnézhetők, példa:

Zsivkova működése csúcsán, 1979-ben megszerezte az Unesco támogását, s Bulgáriában "Béke zászlaja" néven nemzetközi gyerektalálkozót szervezett, erre az alkalomra egyfajta műemléket állítva kvázivallásának. Ez máig létezik a szófia körgyűrű nyugati részén:

Amikor a Coca-Cola alkalmazottja voltam, onnan 100 méterre mentem el minden hétköznap. Ma jellemzően kutyagazdák járnak arra sétáltatás céljából.

20 évvel a megnyitása után Evgenija Zsivkova divattervező - Ljudmila lánya - felújította az eredetileg rendszeresre tervezett összejövetelt, de - mivel már nem állt az egész mögött állami támogatás - elég szerény sikerrel: pár tucat résztvevő szokott lenni az eseményeken.

A legnagyobb baj az, hogy ma is nagyon sok bolgár pozitívan értékeli mind a bogumilizmust, mind a danovizmust. Az ortodox egyház mindkettőt veszélyes szektának tekinti, de ez máig nem tudott kihatni a közvélekedésre.

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3118488139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 07:37:14

zoroasztrianizmus, az iszlám és a kereszténység keveréséből,
----------------------------------

Na ezeket nem kell keverni, attól, hogy már ab ovo keverékek, az egész szemitizmus, ahogy a magyarlosza dualizmus is. Raktajang: szemitizmus-ettől zoroasztianzimus-a kreténység a zorasztrianizmus és szemitizmus keverékje, stakhogy a zoroasztianizmus is már szemitizmus volt-iszlám, ez a kreténység-pure szemitizmus és újra stak a zoroasztrianzimus keverékje, de a kreténységnél is van zoroasztrianizmus, de a zoroasztianizmusnál is van szemitizmus, ahogy az iszlámnál ab ovo van szemitizmus.

gigabursch 2024.09.11. 08:26:40

Hááát... őőőőőő.... nem.

Érdekes volt, amit leírtál, nyomokban tartalmaz valóságot is.
A bogumilok egy ágazata a manicheista kereszténységnek.
Az amit itt leírtál annak a zagyvaléknak az eredménye, amit a manicheista tanokat felszámoló katolikus egyház nyomott mindenfelé, végletekig leegyszerűsítve. Kb a mai agit prop szinjén.

Van ennek bőségesne irodalma, rá lehet keresni.

_Neville 2024.09.11. 09:04:38

"Bosznia ellen pedig a római pápa a magyar királyt szólította fel cselekvésre. "

A Nyugaz-Balkán a török hódításig alapvetően magyar érdekszféra volt.
Érdekes, hogy ennek valamelyest visszaállítására később is történt több kísérlet, pl. a Monarchia idejében is. Sőt a mai magyar gazdasági és politikai nyomulas Boszniában, Szerbiában és Montenegróiakban (gazdaságilag ez utóbbi a legsikeresebb, de erről keveset beszélnek) is valahol ebben a mintába illeszkedik.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 09:23:22

@_Neville: annyira, hogy minden jel szerint Szlavónországnak törzsökös magyar lakossága volt, ők húzódtak egyre hátrább ahogy jött a török. Még 1910-ben is a hárommilliós Horvát-Szlavónországnak több mint százezer magyar lakosa volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 09:26:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ljudmila volt a régész, aki turistákra optimalizált álműemlékeket épített?
A bugris jöhet a bogumilból?
Érdekes, hogy a bogumil keresztnév is lehet, elég híres viselői vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 09:31:50

@Deak Tamas:

Ljudmila művészettörténész volt.

S tulajdonképpen ő váltotta le a korábban kötelező "a bolgárok szlávok" tanítást, ő a trák kapcsolat nagy híve volt.

Az álrégészet már későbbi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 09:33:48

@Deak Tamas:

Ez közismert. A horvát-magyar etnikai határ sokat ment északra a középkor végén.

_Neville 2024.09.11. 09:56:19

@Deak Tamas: hát a Zágrábtól Északra eső rész kb a honfoglalástól magyar terület volt.

_Neville 2024.09.11. 09:59:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mára már csak a Dráva mentén maradtak magyarok.
Pl a korábbi horvát válogatott hátvéd
hu.m.wikipedia.org/wiki/Domagoj_Vida

Boldeone2 2024.09.11. 10:21:15

legnagyobb baj az, hogy ma is nagyon sok bolgár pozitívan értékeli mind a bogumilizmust"

- Ez miért baj? A bogumilok csak rámutattak az emberi gyarlóságra, a pénz és hatalomvágyra, ez viszont a fennálló hatalomnak soha nem tetszett....

Hogy élnek-e még Újvidéken, vagy Temesváron, nem tudom...Valahol több ezres számról írtak...

Serény Vélemény 2024.09.11. 10:24:46

A bogumilok valószínűen sokkal közelebb álltak az evangéliumi kereszténységhez, mint akkoriban a római katolikus, és főleg a keleti egyház. HA nem így lett volna, akkor valószínűen nem üldözték volna annyira nagyon őket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 10:40:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de szerintem az ötlet zseniális. Az átlag hülye turistát úgysem érdekli a látnivaló, csak a tény, hogy ott van a helyszínen.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 10:41:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @_Neville: így van de itt a fórumon is volt egy-két figura akinek ez új volt, persze a butábbik agresszív fajtából.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 10:43:25

@_Neville: ezt majd én egyszer kidolgozom, úgyis ráérős terveimben lenne egy google map, ami mutatná Egészmagyarország ilyetén népességmozgását. Ebből a könyvből ki lehetne markolászni szépen.

library.hungaricana.hu/hu/view/NEDA_1910_01/?pg=527&layout=s

_Neville 2024.09.11. 11:12:00

@Serény Vélemény:
"A bogumilok valószínűen sokkal közelebb álltak az evangéliumi kereszténységhez"
A sok nettó eretnek, tulajdonképpen kiforgatott manicheus (a test eleve bűnös, úgyhogy már úgyis mindegy mit teszel vele az anyagi világban) tanítással? Nem hinném.
Az Egyház is bűnös emberekből áll, csak épp sosem emeli ideává a bűnt! Ez hatalmas különbség!

_Neville 2024.09.11. 11:14:52

@_Neville: leegyszerűsítve: nagyon nem mindegy, hogy próbálsz jó lenni, csak néha megbuksz, de igyekszel, vagy azt mondod, szarok bele, "eldöntöttem, gazember leszek"

Serény Vélemény 2024.09.11. 11:46:03

@_Neville: Hogy valóságosan mit hittek (a bogumilok), és később a katolikusok az ellenük elkövetett népirtást mivel ideologizálták meg, az két külön dolog.

Serény Vélemény 2024.09.11. 11:49:15

@_Neville: "Az Egyház is bűnös emberekből áll"

Nem. Az Egyház Jézus Krisztus követőiből áll. Onnan lehet, tudni, hogy te az egyházhoz tartozol, hogy - mint ahogy Jézus ismerte a követőit - úgy most téged is ismer. Ha nem vagy biztos abban, hogy ismer téged, akkor nem ismer. Ezek ilyen egyszerű dolgok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 11:53:34

@Serény Vélemény:

"A bogumilok valószínűen sokkal közelebb álltak az evangéliumi kereszténységhez"

Ez nem valószínű.

Már csak tanításaik miatt se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 11:56:05

@Deak Tamas:

Lehet. Sokan azt hiszik, mindig az volt, ami később lett. Pedig nem. Legalább 80-100 km-rel délebbre volt a horvát-magyar etnikai határ.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 11:58:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: egyébként hiszen ez alaplogika, a földrajzi nevek változnak a legritkábban. Azok alapján pedig egyértelmű a a dolog, Verőce, Pozsega, Szerém stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 11:59:41

@Deak Tamas:

Ebben mindenhol viták vannak.

Ha hagyom az emléket, ahogy van, akkor az tönkremegy egyre jobban.

Ha rendbe teszem, az meg hamisítás.

Máig a régészek fele szidja, fele meg dicséri Arthur Evanst a krétai működése miatt.

Ami meg a turistákat illeti, egyszerű: kell a strandra egy műanyag izé és azt bámulják.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.11. 12:04:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én amúgy épp ezért kezdem becsülni a monarchiás iparosokat. A házaik, redőnyeik, kerítéseik az összes utódállam legalább nemtörődömsége (de gyakorlatban pusztítási szándéka ellenére) eredetiben állnak.
Az még minőségi munka volt, nem kellett sem reparálni sem toldozgatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.11. 13:01:17

@Boldeone2:

Tagadták a keresztény tanítást.

Nem élnek sehol. Az utolsókat a XVIII. században áttérítteték katolicizmusra.

Gelimtrtrddddd 2024.09.11. 13:58:40

Zsivkova célja a rezsim nyitása volt a kulturális téren, t
---------------------
1. Nem cél, hanem remu.

2. Az írás új-ónemmagyarjáról nem beszélve, azt látem, hogy libcsi maradtál. A rezsim egy dicső hang, rezsimmel a dicsőséget, a logoszt mondjuk, attól, hogy ez regerda, az ar-re-re stumától ered. A libernyák-diktatórikus a Krümmung, a kormány. A rezsim is rakta, jó, a szitokhang a kormány. Habár a rezsim zs-vel van, így regerda is mondani volna, de oké...

ZorróAszter 2024.09.11. 14:08:46

"Szinte ugyanaz, mint ami Magyarországon létezik neo-ezoterizmus terén. Ilyen, hogy - ezt szoktam mondani viccesen - "Jézus, Buddha és a földönkívüliek közösen néptáncot járnak"."

Pedig miylen szép és egyszerű volt régen amikor még sitty-sutty elégették őket élve.

-----------------------------------

Arról, hogy mit is hittek és mit is csináltak a bogumilok valójában, jó volna őket is megkérdezni, mert ugye nem biztos, hogy az Inkvizíció iratai autentikusak ebben a kérdésben.

Már a zsidók is könnyen rásütötték a többiekre, hogy "paráználkodott" holott aztán kiderül, hogy ezen azt értették, hogy áldozatot mutatott be egy bálványszobor előtt.

ZorróAszter 2024.09.11. 14:10:36

Én Rörichről Sambhalla kapcsán hallottam. Meg egy Gleb Bokij nevű pacákról aki szintén Sambhallát akarta megkeresni.

ZorróAszter 2024.09.11. 14:14:31

Mellesleg az evangéliumok is tele vannak idegen elemekkel. A víz borrá változtatása az Bakhosz-kultusz hatása, a Szűz Mária kultusz és ikonokráfia Izés és Ozirisz. Ozirisz és Jézus halála között is vannak érdekes párhuzamok. Mithra-kultusz hatása a születése körüli motívumok. Szűztől születés, téli napfordulókor, stb. stb.

ZorróAszter 2024.09.11. 14:15:33

Nem tudom hogy lett Íziszből Izés

:o)

Digitális_Fater 2024.09.11. 15:34:54

"A rituális tettek legfurcsábbja a homoszexuális szex volt." A bogumilok szerint a fennálló egyházakat meg egyenesen a Sátán alapította, szóval mindkét fél részéről megvolt a teljes elutasítás. Ha létezett is valami furcsa belső rítus, kétlem, hogy ezt az "eretnekek" leírták volna, a hagyományos egyház részéről meg nem lehet jóindulatú, pontosságra törekvő beszámolókra számítani. A bizánciak az iszlámról is rengeteg alaptalan hazugságot terjesztettek, pedig a szomszédságukban éltek a muszlim népek, nem lehet arra fogni, hogy nem volt lehetőségük megismerni a valódi tanokat.

ZorróAszter 2024.09.11. 16:38:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"BG-ban nem volt inkvizíció."

Hol írtam én azt, hogy "a bolgár inkvizíció"?

ZorróAszter 2024.09.11. 16:44:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Máig a régészek fele szidja, fele meg dicséri Arthur Evanst a krétai működése miatt."

A teljesen megalapozatlan lekonstrukciók miatt szokták ostorozni, meg hogy nem különítette el az eredetik és a pótást.

Például a szép nagy bikaszarv is azt hiszem teljes egészében kitaláció. Pedig mindenki azt hiszi, hogy eredeti.

Szerintem mondjuk ez tényleg kifejezetten rossz, de maga egy a helyes és akár teljes rekonstrukció a pótlások egyértelmű jelölésével jó ötlet.

Gery87 2024.09.11. 21:24:06

"A rituális tettek legfurcsábbja a homoszexuális szex volt. Természetesen negatív céllal: mivel tanításuk szerint a test rossz, hiszen sátáni, így annak megalázásának egyik módja az egyneműek közti rituális szex."

Ez szerintem mondjuk marhaság, lejáratás, amit az egyház talált ki ellenük.

"A bogumilok hierarchikus közösségeket alkottak: felül voltak a tisztaságban és szegénységben élő "tiszták", a közösség vezetői, alul az egyszerű hívők, akik nagyjából normál életet folytattak, ők biztosították a közösség túlélését. "

Én mást olvastam:

..elutasították a Jézus isteni születésének tanát (istenember), tagadták a Fiúnak az Atyával és a Szentlélekkel való személyes egységét (Szentháromság), elvetették a szentségeket és ünnepségeket a mindenféle Mária-tisztelettel és az „Isten Anyja” címmel együtt...

"Azt hirdették, hogy Pál apostol maga is úgy tanított bennünket, hogy a tanulatlan egyszerű embereknek egymást kell oktatniuk, s ezért maguk közül „tanító szolgákat” választottak, és nem voltak semmilyen különleges hatalommal felruházott papjaik. Istentiszteleteiket nem imaházakban, vagy templomokban, hanem kizárólag magánházaknál tartották nagy egyszerűségben. A házasságot nem tekintették szentségnek és nem tartottak böjtöket. Rendelkezéseiket a gyülekezetükben közösen hozták, s a gyülekezetet tekintették „választott”-nak ahol minden tag elérhette a krisztusi tökéletességet és maga is Krisztussá válhatott".

"Jézus – a többi prófétához hasonlóan – csak a kegyelem által lett az Isten Fia és hogy az úrvacsora kenyere és bora nem anyagilag válik testté és vérré, valamint, hogy az utolsó ítéletet nem Jézus fogja tartani, hanem maga az Isten. Ezek mellett a szentképeket és a keresztet bálványoknak, a szentek és kegytárgyak tiszteletét pedig bálványimádásnak tartották."

"az Igazságot kereső, igyekvő léleknek távol kell tartania magát a Világ minden gyönyörének túlzásaitól. Óva intettek azonban az aszkézis ellen is,"

Szóval pont hogy az egyházi szigor és hatalom ellen voltak, ez nyilván nem tetszett az egyháznak és innen már csak egy lépés az összebuzizás.
É 700 év távlatából és mivel tudjuk mennyire képmutatóak a csuhások, inkább az se hiszem el amit kérdeznek.

Gery87 2024.09.11. 21:27:28

@Deak Tamas:

"annyira, hogy minden jel szerint Szlavónországnak törzsökös magyar lakossága volt, ők húzódtak egyre hátrább ahogy jött a török. "

Dehogy volt.
Minden adat szerint a magyar lakosság legdélibb terjeszkedése a Dráva és a Duna jobb partjának pár tízen kilométeres sávja lehetett. Soha nem terjed a magyarsága Száváig!

"Még 1910-ben is a hárommilliós Horvát-Szlavónországnak több mint százezer magyar lakosa volt."

Az már pont hogy későbbi bevándorlás! Dualizmus kori.
Az olcsó föld miatt sok Somogyi, Dunántúli lakos vett ott földet, MÁV alaklamzotak stb.
Szóval nem ősi magyar telepesek, azok a Török korral eltűntek.

Gery87 2024.09.11. 21:30:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Annyira sokat azért nem.

dka.oszk.hu/025900/025909/75_nagykep.jpg

Sokszor beszéltük már:

A Hódoltság által okozott legnagyobb veszteség a Temesközi és Bácskai pusztulás volt, valamint a Mezőség elrománosodása.

A többi területen alig volt jelentős változás Trianonig.

i.pinimg.com/564x/41/d3/53/41d353fe0499937b7e550e3ff4406cd8.jpg

Gery87 2024.09.11. 21:31:59

@_Neville:

Nem volt az.

Honnan a francból szeditek ezeket a marhaságokat?
Melyik turbómagyar konteós áltörténész kókler terjeszti ezt a panelok aljában?

Gery87 2024.09.11. 21:32:56

@_Neville:

Ott se.
Foszlány kisebbségről még beszélhetünk, itt ott, de 30 év nyomuk sem lesz.

Gery87 2024.09.11. 21:35:28

@Deak Tamas:

Jó lenne mindezt forrással alátámasztani irredenta sovén faszkalapkám! Fantáziálni bármit lehet.
Az hogy a IX.- XI-század között hol volt pontosan a magyar-horvát határ máig vita tárgya...de te meg a süsükéid azt is tudják meddig laktak magyarok.
Jó lenne ezt tényekkel bizonyítani.

Gery87 2024.09.11. 21:38:46

@Deak Tamas:

1, ez nem jelent semmi. Ennyi erővel Ilyvó és Jászvásár is magyar város, vagy Magyarhradis...
2, Sok település volt magyar, vagy magyar többségű, de a környezete nem! Lásd Kolozsvár, Besztercebánya...

ZorróAszter 2024.09.13. 14:23:56

@Gery87:

Amit maga is átvesz, és súlyos hiba, hogy maga is a mai fogalmakat. nemzetfogalmat használja anakronisztikus módon az ötszáz meg ezer évvel ezelőtti viszonyokra.

A korabeli nézetek szerint azonban magyar kizárólag a magyar nemesség volt. Akkor is ha egy szót se tudott magyarul. A magyar anyanyelvű jobbágy meg csak magyar nyelvű kezelési utasítással ellátott mezőgazdasági robotgép volt: milyen praktikus, hogy nem kell fordítani. Nem kell szlovákul meg románul tudó intézőt felfogadni drága pénzen, hanem jó hozzájuk a magyar intéző is.

Gery87 2024.09.13. 14:28:49

@ZorróAszter:

"A korabeli nézetek szerint azonban magyar kizárólag a magyar nemesség volt. Akkor is ha egy szót se tudott magyarul."

Így van, mást jelnetett a "nemzet", de mondott valaki mást?
Nem.

Most konkrétan az etnikai szállásterületekről, nyelvi határokról volt szó, az meg vizsgálható mai szemmel hisz magyar nyelvű népessé és magyar nép akkor is volt.

ZorróAszter 2024.09.14. 15:11:49

@Gery87:

Mégis van benne az is amiről írtam. Mert a mai nemzetfogalommal kapcsolatos erők hiányában az akkori magyarok praktikus okokból akár egy generáció alatt elrománosodtak, vagy egy szlovák falu egy generáció alatt elmagyarosodott.

Gery87 2024.09.15. 21:10:32

@ZorróAszter:

Igen, a török alatt Erdélyben ha egy falu pl egy tatár pusztítás után protestáns vagy katolikus pap nélkül maradt, simán Ortodox lett.
Illetve az Ortodoxia külsőségei is vonzották...
Visszafelé ez nem ment, illetve folyamatos volt az "utánpótlás".

Csak ma gondoljuk úgy hogy a nemzeti identitás olyan fontos, de régebben egyáltalán nem volt így.
Ezt nem csak az asszimilációk mutatják, hanem pl az is hogy később milyen közös eredetmítoszokat lehetett fabrikálni aminek sokszor köze nem volt a valósághoz, vagy erősen torzított.
A vlachoknak fingjuk nem volt róla hogy a Balkánról jöttek, de egy erdélyi román, pár generációval később már azt se tudta hogy a Kárpátokon túlról jött be az ősei...
Nem volt érdekes.
Így a dák elmélet gyökeret verhetett.

A lengyel nemesség sokáig azt vallotta őseik az indo-iráni sztyeppei nomád szarmaták voltak...(van benne azért valami)...nem azonosultak ebben a köznéppel.

stb.

Az hogy a keleti származás meg a honfoglalás ennyire megmaradt a köznépi és nemesi magyarság kollektív tudatában szinte csoda.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása