magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Pszichológiai közhely

Puzsér demonstrálja az egyik nagy pszichológiai közhelyt.

Lényege: kettős mérce, sőt hármas mérce személyiségfüggően. Ez azt jelenti: egészen másképp értékeljük ugyanazt, ha azt mi, nekünk kedves ember, vagy idegen csinálja.

Mondok egy hétköznapi példát. Autó szabálytalankodik, veszélyeztetve a közlekedést, bár végül nem történik semmi baj:

  • ha én vezettem a kocsit: elbambultam,
  • ha nekem kedves ember vezette a kocsit: nem figyelt oda, vagy nagyon sietett, megesik ez,
  • ha idegen vezette a kocsit: ez egy idióta, be kellene vonni a jogosítványát.

Nem a kedvencem, de George Carlin amerikai humoristának volt egy vicces száma:

  • Megfigyelték már autóvezetés közben, hogy mindenki más vagy veszélyes őrült vagy vezetni nem tudó idióta? Aki nálunk gyorsabban vezet, az veszélyes őrült, aki pedig nálunk lassabban, az vezetni nem tudó idióta.

Talán az autizmusom miatt én ebben sose szenvedtem, már kiskamaszként észrevettem ennek a gondolkodásnak az abszurditását.

Ebben az interjúban Puzsér viszont ezt gyönyörűen előadja, a 3 legfontosabb:

  • ha valaki olyan helyen dolgozik, mely hellyel nem ért egyet, akkor az egy lelkét eladó gazember, kivéve ha én vagyok az, mert akkor ez nem az én problémám, én csak kihasználom az adott teret,
  • ha valaki elhallgat valamit más miatt, akkor az egy öncenzúrázó szolga, kivéve ha én vagyok az, mert akkor én egyszerűen tudomásul veszem a másik érzékenységét,
  • ha valaki látja, hogy kihasználják, de mégse tesz semmit, az gerinctelen gyáva, kivéve ha én vagyok az, mert az én integritásomat nem érinti más tette.

Valójában minderre nincs általános szabály, ad hoc alapon kell ítélni.

Én személyesen igyekszem elkerülni az ilyen helyzeteket. De mivel ez nem elérhető, azaz mindig akad helyzet, melybe belekényszerülünk, igyekszem mindig magamat idegenként szemlélni. Ez a legbiztosabb mód, hogy ne kelljen kettős-hármas mércébe kerülnöm.

Alapelvem: sose próbáljam kimagyarázni magamat olyan "igen, de" alapon, hanem inkább ismerjem el az adott helyzetben, hogy "megalkudtam". Amint ez megvan, már képes az ember belátni mekkora megalkuvás elfogadható. Ellenkező esetben - ha észre se vesszük saját magalkuvásunkat - végtelenül meg fogunk alkudni, hiszen mindig abban a hitben leszünk, hogy nem is alkudtunk meg.

Ez a Puzsér meg bebeszélte magának, hogy ő az erkölcsi oszlop, a mérce. Nagy baj. Nekem persze nem, hiszen nem osztom politikai-filozófiai-vallási eszméit.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8318493584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 12:33:23

Pszichológiai közhely
--------------------
Magyarul csicsológia, aljan, idegen ideolgóia.
A köz hangot dúrgerni jevevényhang. A hely laguján lagu, ez magyarosabb.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 12:36:59

Alapelvem: sose próbáljam kimagyarázni magamat olyan "igen, de" alapon,
-----------------
1. Alap hang nem van, az al túl magyarué Grund ide raku.
2. Az elv egy nyelvkakálta hang, bullshit, rakvány magyarul: rakurakványem.
3. A magyaráz egy bullshit z-s verb, inkább racionálisan beszélni, regyni.
4. Igen laguján: bé, rakta...

5. Stakhát Birca folyton ezt teszja, de folyton. Látni is van: Bulgároknál van egy multinál. Ha ez nem az, ahogy az is, ahogy a blogon folyton ír, úgy bé nem rakem, hogyan is volna az!

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 12:42:55

helyen dolgozik, mely hellyel nem ért egyet, akkor az egy lelkét eladó gazember,
-------------
1. Nem helyen hanem laugon.
2. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.
3. Nem el, hanem al, de ide végo, nem ad, hanem rejni ősmagyarul.
4. Lélek hang nem van, stak kretény nyelvkakilás.

5. Hát én már a dolgoz hangval se, bullshit z-s verb, ezt is dúrgerni kell. Libernyákizmus van, ahogy munka, így totál nem rakem egyet szarral se, stak libcsi diktatúra van. De fasza volna, ha Birca nem játszáná magát úgy, hogy ő egy olyan volna, illiberális, attól, hogy ő egy multinál van és libcsiskodik. Egyeseknél, ahogy nálem, hangot is formálni a szájal, ahogy a testet mozgatni is nehéz, ha az ember nem rak egyet, de Bircának ez könnyű, úgyhogy ne játszja magaját úgy, hogy...

MEDVE1978 2024.09.23. 13:27:19

Emlékszem erre az interjúra, itt Puzsér asszem azt magyarázza hosszan, hogy ő miért nem adja el magát az indexnek, amikor ott publikál.
Ugye az egésznek az a narratíva az eredője, hogy Puzsér rendszerellenesként tekint magára, egyfajta kívülállóként, aki az egész rendszert akarja reformálni. Így nem kell közösséget vállalnia sem a FIDESZ / NER, sem a régi ellenzék MSZP, DK, MOMENTUM, LMP stb. tagjaival.

Az ember a való életben létezik, ahogy Puzsér Róbert is. Ennek a részeként publikál az indexbe és jelent meg több évig az ATV Spiriten vagy annak a rádiójában. Igazából arra kérdez rá Gulyás, hogy Puzsér miért nem gondolja megalkuvásnak azt, hogy az ATV-ben nem ment neki Németh Sándornak vagy a Hitgyülinek, az index esetében pedig azt, hogy miért nem gáz, hogy pénzt kap egy laptól, ami egyértelműen a NER médiabirodalom része.

A válaszként pedig Puzsér maszatol, igazából egyszer jön ki az igazi válasz emlékeim szerint az interjúban.

A valóság az, hogy ma Magyarországon kevés olyan ellenzéki média van, ami "független" finanszírozású. Ez lehet közösségi és reklámfinanszírozás, mint mondjuk a neten fogható Klub rádiónál, a telexnél vagy a 444-nél, a Partizánnál, a Jól van ez ígynél stb.

Az ellenzéki média másik része egyértelműen kormányfinanszírozott. Ilyen a Népszava, amit a kormányhirdetések tartanak életben mutatóban ellenzéki napilapnak, de ilyen a teljes ATV is. Az ok nagyon egyszerű: Viktornak szüksége van arra, hogy a dolgok a medrükben maradjanak. Amíg Varjú László DK-s politikus bemegy hetente kétszer az ATV-be Rónai Egonhoz és elmondja menetrendszerűen, hogy a kormány döntése rossz, a DK tiltakozik, követel, nyomatékosan és összehív bizottságot blablablabla az Viktornak nagyon jó. A viszonylag kicsi ezt néző, intellektuális ellenzéki közönség bár meg lesz erősítve a véleményében, ettől nem lesznek többen. Ha valaki az EU-ban kérdezősködik, hogy miért van kevés ellenzéki média? Lehet mutatni az ATV-re meg a Népszavára. Azok bizony ellenzékiek!

Ilyen értelemben evidens, hogy az ATV, a Népszava a rendszer része: létezésével és működésével is legitimálja a NER-t. Kicsit olyan, mint amikor Bill Gates megmentette egy tőkeinjekcióval az Apple-t a csődtől, hogy utána tudja azt mutogatni, hogy neki nem monopóliuma van, hiszen ott a versenytárs.

Puzsér ebből szeretne kimaradni, hiszen ő magát rendszerfüggetlenként definiálja és nem illene bele a saját önképébe, hogy ő ezeknek a rendszeren belüli elemeknek dolgozott, ráadásul úgy, hogy öncenzúrázta magát.

Holott nyilván megtette, de szerintem ez kevésbé baj. Lehet úgy valaki rendszerellenzéki, hogy pénzt / megjelenési lehetőséget kap rendszermédiáktól. Valamiből neki is élnie kell, az élet kompromisszumokból áll. Persze szubjektív, hogy ezeknek hol van a határa.

Tapi2021 2024.09.23. 14:09:59

Valamennyire mindenki megalkuszik, aki elmegy valaki másnak, másnál dolgozni.
Mert nem a maga ura.

Gery87 2024.09.23. 14:12:48

"Talán az autizmusom miatt én ebben sose szenvedtem, már kiskamaszként észrevettem ennek a gondolkodásnak az abszurditását."

Teljesen normális reakció.
- magát az ember nem szívesen fitymálja, bírálja.
- a hozzánk közelállóval való kapcsolat, szimpátia miatt megbocsájtóbbak vagyunk.
- az idegen mindig erősebb kritikát kap, nincs mit vesztenünk, eleve idegen...

Persze, felül lehet ezen emelkedni, autizmus sem kell hozzá.

Gery87 2024.09.23. 14:24:40

"Ebben az interjúban Puzsér viszont ezt gyönyörűen előadja, a 3 legfontosabb:"

Igen, kicsit magyarázkodósra vette a figurát.
De végtére is igaza van:

1, ha nincs más mód hát felhasználja a média bármely felületét hogy a saját nézeteit nyilvánossá tegye.
"Használja a nyilvánosságot" ahogy ők is őt, a kattintásokra, de legalább nem a propagandájukra.
Nagy különbség.
2, nyilván nem hülye nem fog erősen konfrontálódni, ami azzal járna hogy kirúgják és elveszti a nyilvánosság elérést.
Ez is rendben van ha egyébként máshol meg elmondja (pl a Partizánban elmondta).

A gond azokkal van akiknél ezek fordítva működnek:
-Őket használják propagandára, míg az adott szereplő meg csak a pénzért van ott.
-Sehol semmiben nem áll elő bírálattal, akkor se ha lenne miben és ő is tudna megfogalmazni ilyesmit.

Jelenleg az van hogy Puzsér többet nyer rajtuk mint fordítva.
Míg a hitelessége nem csorbul, a "lám itt sajtószabadság, meg pluralizmus van, bárkinek teret adunk..!" elv nem működik a gyakoraltban, senki nem gondolja hogy a NER demokratikusabb vagy konszenzusosabb lenne attól hogy Puzsér az ATV-n, Indexen közzé teheti a gondolatait!

Gery87 2024.09.23. 14:30:13

@Tapi2021:

Szerencsére ma már van felület arra hogy kompromisszumok nélkül elmond amit akarsz!
Már ha a munkád az hogy pofázol:)

Tapi2021 2024.09.23. 14:35:58

@MEDVE1978:

Ilyen Tóta W. is.
Egy időben sokat vitáztunk - akkor éppen vallási, világnézeti kérdésekről -, és ő ugyanezt a "taktikát" vitte.
Voltam én, aki elkötelezett keresztényként, Istenben, Teremtőben, tervező Értelemben hívőként érveltem, és volt ő, aki el nem kötelezett agnosztikusként.

Ez számára azt jelentette, hogy ő az, aki szabad, független, nem kötik dogmák, vallási tanok..., TEHÁT amit ő mond, HISZ, az egy MAGASABBRENDŰ hit, vélemény, "tudás", mint az enyém (másoké), csak azért, mert ő nem elkötelezett.

Ergo, neki akkor is igaza van, amikor a vitában kétség kívül ALULMARADT! És elfogytak az érvei.
Csak azért, mert ő SZABADON gondolkodik. Akkor is, ha azok a gondolatok HIBÁSAK, és ez a vitában ki is derül.

Tóta számára az agnoszticizmus azt jelenti, hogy nem is kell érvényes és felvállalt kijelentéseket tennie (persze tesz), HIHET egyszerre BÁRMIBEN, és a bármi ellenkezőjében is.

Ez roppant KÉNYELMES pozíció! Nem kell semmit igazolnia, alátámasztania, a konkrét kijelentéseit sem, mert ha sarokba szorul, ott van az, hogy "ugyan ezt állítom, de ha kiderül, hogy nem így van, az nem hat rám, mert azt állíthatok, amit éppen akarok, mert SZABAD vagyok...", tehát a véleményemen is változtathatok, nem úgy, mint aki elkötelezett egy álláspont mellett... Stb.

Tóta szándékosan lebegteti magát minden és mindenki fölött, úgy tekintve magára, mint minden és mindenki fölött állóra, aki nem kötelezi el magát semmi mellet, ezért nem is fogható meg.
Miközben nagyon is elkötelezett konkrét világnézet mellett!
De amikor szembesíted annak hibáival, ellentmondásaival, nem adja fel, hanem a "szellemi szabadságára" hivatkozva, negligálja az ellenérveket.
És nem azért, mert azok nem érvényesek, hanem azért, mert azok "nem érnek fel az ő szellem magasságához", ami miatt neki akkor is igaza van, ha nincs.

Nem tudom, érthetően írtam-e le?!

A lényeg az, hogy önmaga szerint ő olyan szellemi magasságokban van, ahová az ellenfelek érvei fel sem érnek.
Szerintem Puzsér is ilyen. Őt azért nem lehet semmilyen érvvel megfogni, mert ő alapból MÁS, mint bárki más, és ha ugyanazt is csinálja, mint más, ő akkor is egy más dimenzióban létezik, tehát nem is mérhető olyan mércével, mint mások.

Tehát nem is kettős mércét használnak magukra és másokra, hanem KÉT teljesen más mércét! Ők nem mérhetők azzal a mércével, mint mások.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 14:36:38

@Gery87:

Az a baj, hogy kettős a mérce.

Amikor ő nem szidja a Hitgyülit a Hitgyüli rádiójában, akkor az érthető, hiszen "nem akarja kirúgatni magát", amikor meg a Schiffer szerepel a fideszes tv-ben, az elképesztő gerinctelenség.

gigabursch 2024.09.23. 14:39:03

Puzsér? Ááááááasíííít

Gery87 2024.09.23. 14:41:01

@MEDVE1978:

"A viszonylag kicsi ezt néző, intellektuális ellenzéki közönség bár meg lesz erősítve a véleményében, ettől nem lesznek többen. "

Viszont nem lesznek Fideszesek sem.

"Ha valaki az EU-ban kérdezősködik, hogy miért van kevés ellenzéki média? Lehet mutatni az ATV-re meg a Népszavára. Azok bizony ellenzékiek!"

Ennyi haszna van, de hosszú távon se több.

Gery87 2024.09.23. 14:43:41

@MEDVE1978:

"Valamiből neki is élnie kell, az élet kompromisszumokból áll. Persze szubjektív, hogy ezeknek hol van a határa."

Nyilván, pl szocialistaként muszáj a kapitalista rendszerben dolgozni, profitot termelni.
A határ ott van hogy nem leszel vállalkozó, tőkés.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 14:43:49

@Tapi2021: elkötelezett keresztényként, Istenben, Teremtőben, tervező Értelemben hívőként érveltem, és volt ő, aki el nem kötelezett agnosztikusként.
--------------
Kötelez bullshit hang, rakantel, raktel volna raktaga hang. Istent dúrgerni, teremtő hangot is, tervez bulslhit z-s verb, nyelvkakilás, magyarul remu van. Értelem hang nem van, stak er és ár, a hívő hangot dúrgerni.

Na beszéljünk ezen hangok nélkül, ne új-ónemmagyaron.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 14:48:52

@Gery87: a kapitalista rendszerben dolgozni, profitot termelni.
--------------------

Rendraku. A termel hangot dúrgerni, a dolgoz bulslhit z-s verbet is.

He? Szocialistaként? A szocialista azt rekkja, hogy ott vannak ezek a sklavisch, szláv hangok: munka, dolgoz... vagyis ott volt obligat a dolog, a munka, aki nem tettaja az munkakerülővé vált. Nekem a szocializmus egy judeo-Sklavisch, szláv diktatúra, de kapitalista. A szocialistáknál is van profit, rosszabb perspektívától, ahogy mondjuk stak a kapcsiknál, de a fenti perspektívától látva a szocializmus egy kapcsizmus, de rosszabb kapcsizmus ahogy a normál kapcsizmus.

Gery87 2024.09.23. 14:49:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Amikor ő nem szidja a Hitgyülit a Hitgyüli rádiójában, akkor az érthető, hiszen "nem akarja kirúgatni magát", amikor meg a Schiffer szerepel a fideszes tv-ben, az elképesztő gerinctelenség."

Igen, csak Puzsér elmondja máshol hogy "bassza meg a Hitgyüli"!
ÉS ez azokhoz is eljut akik a kormányközeli médiában is nézik őt.

Másrészt Puzsér bírálja a kormányt a kormányközeli médiában.

Schiffer nem tesz ilyet.

-Csak az ellenzéket meg a kormánykritikát szapulja mindenhol.
-A kormánymédiában, a szélsőjobb felületein nem mond ellent a propagandájuknak, semmiben nem tér el a többi beszélőfejektől.

Tapi2021 2024.09.23. 14:49:14

@Gery87: Szerintem Puzsér egy megélhetési megmondóember, önreflexióra való képesség nélkül.

A médiumok azért adnak neki teret, mert kattintást hoz, nem azért, mert nagy gondolkodó és főleg nem azért, mert igaza van.

Ő is egy "médiaszajha" csak nem látja be, nem akarja észrevenni.

Tapi2021 2024.09.23. 14:52:12

@Gery87: "Szerencsére ma már van felület arra hogy kompromisszumok nélkül elmond amit akarsz!"

Feltéve, hogy azt mondod el kompromisszum nélkül, amit szabad az adott médiumban!
Ez alól, még a Face sem kivétel, pedig ott nincs fölötted egy szerkesztő. (Persze van.)

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 14:54:06

@Gery87: A határ ott van hogy nem leszel vállalkozó, tőkés.
---------------
A róva ott van, vagy a szakadva, hogy nem vállsz...kapcsivá. A vállalkoz hangot dúrgerni.

Hogyan-hogy nem? Már őredtek, várták a szocik a metódusváltást, hogy kapcsikvá váljanak, és vanjon Unternehmen 1990-től, de megmaradva a judeo-sklavisch Sklavenaufstand.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 14:54:55

@Gery87:

A Schiffer meg mindenhol kritizálja a kormányt, a fideszes médiákban is.

Tapi2021 2024.09.23. 14:55:51

@Gery87: "A határ ott van hogy nem leszel vállalkozó, tőkés. "

Hanem inkább sírsz, hogy te csak dolgozó lehetsz MÁSOKNÁL, akik vállalnak kockázatot, és akik aztán szerintetek kizsákmányolnak titeket azzal, hogy céget csinálnak és munkát adnak nektek. ...

Tipik szocialista agymenés.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 14:57:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Schiffer szerepel a fideszes tv-ben, az elképesztő
------------------
Szerepel hangot dúrgerni, a képeszt is egy bullshit hang, dúrgerni.

Vakarem a fejem! Schiffer az Jude, a hitgyüli az jude, arra van hogy szemita faszságokkal etessék az árjákat, hogy jogassák (igáz, de inkább magyarul jogat) az árjákat.
Schiffer egy fideszlibernyák.

Tapi2021 2024.09.23. 14:58:34

@Gery87: "Másrészt Puzsér bírálja a kormányt a kormányközeli médiában.

Schiffer nem tesz ilyet."

Dehogy nem. Ez sem igaz állítás. A különbség az, hogy SCH egy értelmes ember, Puzsi meg egy ostoba troll.

Az értelmes elismeri azt is, ha valami jó, a troll meg mindent üt-vág, arcoskodik.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 15:02:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A Schiffer meg mindenhol kritizálja a kormányt,
-------------

Krümmungja stak a libcsiknek van, magyarnak regerda, mondjuk, hogy libernyák Krümmung.

Jah, jah, bé, hogy kritizálja, de stak fideszesen, fideszlibcsi perspektívától, ana fasza is a fidesznek. Te azt mondod, hogy a fideszlibcsi balos, úgy Schiffer kritizálja marxista-libernyákul(prüsszelizmus). A fidesznek nem baju, ha kritizálja, úgy más kritizálás nem jen fel, hanem a mainstreamkritizálás, úgy térje a náciknak nem marad. A kritizálást is mainstremvé kell tenni, vagyis vannije kell egy mainstreamkritizálásnak, hogy ezzel vanjon érv, nem argumentáció, stak érv, de stak er és ár stuma van, ér nem, de az érv az, hogy mainstream vagy mainstrem-kritizálás.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 15:04:56

@Tapi2021: bírálja a kormányt a kormányközeli
---------------

Hová bírja a Krümmungot? Nem rakem ezt a bírál hangot, a bír-t igen, bé, indogermán bher, de ez a bírál egy bullshit. Bérel az volna, hogy cipel vagy szatyorral bír. Na egal.

Nem közel, hanem nakva magyarul.

Gery87 2024.09.23. 18:59:57

@Tapi2021:

"Szerintem Puzsér egy megélhetési megmondóember, önreflexióra való képesség nélkül."

Igen, de ezt én is mondtam már sokszor.

"A médiumok azért adnak neki teret, mert kattintást hoz, nem azért, mert nagy gondolkodó és főleg nem azért, mert igaza van."

Így van, azrét adnak neki teret mert kattintást hoz, és tejesen mindegy hogy iagaz van e vagy sem, ezrét is lehet a kormányközeli médiában!
Pont ezt mondtam.

De ettől még inkább ő használja őket a nyilvánossághoz féréshez és nem fordítva.
Senki nem gondolja attól hogy ott van és kattintást hoz, a NER demokratikusabb vagy konszenzusosabb lenne!

Ha ez volt a cél, akkor nem jön be.
Ha csak a kattintás, akkor igen.

"Ő is egy "médiaszajha" csak nem látja be, nem akarja észrevenni."

Ez most töklényegtelen.

Gery87 2024.09.23. 19:03:44

@Tapi2021:

"Feltéve, hogy azt mondod el kompromisszum nélkül, amit szabad az adott médiumban!
Ez alól, még a Face sem kivétel, pedig ott nincs fölötted egy szerkesztő. (Persze van.)"

A faszbukot hagyjuk.
De van egy csomó más felület.

Minden "lázadó 40-es" jobber boomer kedvence Jeszenszky "idióta hajas zoknis Trump fanatikusnak öltözök" Zsótika is pl a Rumbleren mondja el, amit a Youtube-on is cenzúráznak!
Vannak felületek.

Ha mást nem, hát kinyomtatod és szétszóród az utcán:)

Gery87 2024.09.23. 19:05:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor lemaradtam ezek szerint mert én csak olyat hallottam tőle az utóbbi időben ami a kormányka nem fáj vagy illeszkedik a narratívájába.

Mutass egyet. De most viccen kívül.

Már régóta nem nézek feléje.

alöksz róz 2024.09.23. 19:06:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az a baj, hogy kettős a mérce."

"Talán az autizmusom miatt én ebben sose szenvedtem" - :DD
dehogynem.
csak nem veszed észre.

Gery87 2024.09.23. 19:14:11

@Tapi2021:

"Hanem inkább sírsz, hogy te csak dolgozó lehetsz MÁSOKNÁL,"

Nem szoktam "sírni", ha tudnál olvasni úgy rendesen, értő olvasással meg hajlandó is lennél a bubidból kinézni akkor látnád.
De ne nyissuk újra a vitát erről.

"akik vállalnak kockázatot, és akik aztán szerintetek kizsákmányolnak titeket azzal, hogy céget csinálnak és munkát adnak nektek. ..."

Mondom, ezt hagyjuk aranyhal...nincs értelme.

"Tipik szocialista agymenés."

Nem az. Nincs ebben semmi irigység meg sírás.
Levezettem már párszor hogy mit miért kell felszámolni és korlátozni.
De úgy vagy vele mint a macska az internettel, "nézi de nem látja".

Egyébként is általánosságban beszéltem egy valid antikapitalista hozzáállásról.
Nem konkrétan magamról.

Hogy lennék e gazdag?
Persze, mi az hogy!
Ha nem mások nyomora árán.

Ha már ebben a rendszerben kell élni, minek szopassam magam?
Semmire nem lenne jó, még példamutatásnak se.
Ettől nem lenne jobb a világ.
Őrültség lenne lemondani róla.

Hogy tőkés, vagy vállalkozó lennék e aki hugyér dolgoztat másokat csak mert a piaci verseny azt megköveteli?
Na azt már viszont nem. Csak ha én magam dolgozom, egyedül.

Ezek elvek.

Neked mint vallásosnak egy ateista közegben ezt érteni kéne.

Te sem leszel csak azért ateista mert most ez a korszellem!
De nem is szopatod magad a cölibátussal.

Gery87 2024.09.23. 19:27:14

@Tapi2021:

Amit én látok hogy a NER udvari nácijainak műsoraiban, meg a kormánypropaganda médiáiban van jelen és nem éppen kormány kritikusan, de mondom, ha tudsz példát akkor elolvasom, megnézem.

Azt látom Schiffert inkább használja a nagy "elitellenes lázadóként és rendszerkritikusként" magát előadó Fidesz arra, hogy "lám egy zsidó komcsi is azt mondja mint mi"...mint a Puzsér esetében.

Puzsér ezt olvasta a fejére és erre rágott be anno.

Mondom úgy hogy Schifferrel egyébként több mindenben egyetértek mint Puzsérral!!!

A Puzsért a NER nem tudja integrálni, ezért csak kattintásra használja...Schiffer viszont tökéletes házi "judeo-bolsevik" kirakatbábú, aki a fideszes narratívát erősíti balról, a Puzsér meg (ha nincs igaza akkor is) ellenben nem, de el sem vesz ellenben pénzt hozott.

Mondjuk ennek vége.
Az ATV felmondott neki.

Úgy látszik a "Tisza is kiáradt"...már ez sem fér bele.

.

Gery87 2024.09.23. 19:28:54

@alöksz róz:

Lehet pont az autizmusa miatt.
Bár van egy érzésem hogy ez csak a szokásos Bircás túlzás, nincs neki semmi baja, önerőből ilyen:)

vergyula 2024.09.23. 19:56:13

Szerintem nem létezik ember kettős mérce nélkül. Itt a kommentelők között is látható. A saját oldal tetteit relativizáljuk, finomítjuk, magyarázzuk, a másikra mehet a kígyó-béka. Én sem vagyok különb, pedig igyekszem.

Gery87 2024.09.23. 20:05:46

@vergyula:

Hétköznapi példa a pornós meg a kukás.
Minden férfi néz pornót, jó hogy van, igény van rá, de hát ki akarná hogy lánya ezt az ipart űzze?
A szemetet is jó hogy elviszi valaki, igény van rá, de hát ki a akarná hogy a fia kukás legyen?

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 20:16:59

@vergyula: Szerintem nem létezik ember kettős mérce nélkül. Itt a kommentelők között i
A saját oldal tetteit relativizáljuk,
-------------------
Rekkintem nem van...a lét hang bullshit. Nem között, hanem innento...

A probléma itt stak az, hogy erre a relativizálásra már kellenek premisszák is, vagyis az, hogy akceptáld és rakd mondjuk most a libcsi systemot. Premmisszák, kúthúrális premisszák nélkül a relativizálás bullshit, ahogy zagyvaság is. Akceptálnod kell vagyis a libcsi Werteket, hogy a libcsizmusnál ez a gut, ahogy az a schlecht. Ez a mai libcsi Sklavenaufstandnál behavorizmussal megy, ahogy Pavlov kutyájánál. Stakhát vannak akik se nem libcsik, se nem Pavlov kutyái, azoknál ez bukik, ahogy nálem.

De ennél rosszabb az önátvágás, önámítás...

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 20:21:12

@Gery87: pornót, jó hogy van, igény van rá, de hát ki akarná hogy lánya ezt az ipart űzze?
------------------------

1. Igény hang nem van, stak nyelvkakilás.
2. Ipart űz hang nem van, az űz az indogermán uei-től ered, wíd-wit, ez nem rakjuk át a treiben-re, nem németizáljuk ezt a hangot. Az ipar hangot is dúrgerni kell így, igenstak az éber rokonja, indogermán uei stumától, hajló stuma, rokonja az imboly.

3. Hát nem kell pornó! Ide logosz kell, rakta. Aki ilyet tesz nem nő, ennyit erről.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 20:25:39

@Gery87: de hát ki a akarná hogy a fia kukás legyen?
-------------
Kukásvá váljon! Charlie Sheen és Emilió Estevez!

Azzal gond nem volna, stak ott a probléma, hogy a kukás is részje a libernyák-pógári systemának, vagyis azzal, hogy ő teszja, azzal fennmarad a libernyák-pógári diktatúra.

Ha nem volna pógárság, kukás se kellene, és ez itt der springende Punkt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 20:26:30

@Gery87:

"Minden férfi néz pornót"

Én nem. Engem nem érdekel a pornó.

Gelimtrtrddddd 2024.09.23. 20:30:09

@Gelimtrtrddddd: A kukás is egy felesleges meló, dúrgerni kellene.

Magyar vagyem! Totál olyan ahogy a gátak. A mostani árvízduma is stak libernyák hablaty, attól, hogy nem kell ott élni, ahol van árvíz vagy azzal együtt kell élni, a natur tempójával.
Ez itt a magyar feld, a 19. század vízszabást, attól, hogy ezek a libcsik szabtak vissza kell szarni, a folyókat át kell ütni, vissza, hogy magyarul éljünk és a natur védje a magyar életmódot ahogy a magyart is a libcsizmustól.

alöksz róz 2024.09.23. 21:42:05

@Gery87: kiadták a ballibeknek, hogy vonják visszább a vérebeket vagy küldjék nyugdíjba thaiföldre a sok minar csaj közé.
most jön a tisza.

de ez csak bábjáték hülyegyerekeknek, mindenki tudja aki nem hülyegyerek.

alöksz róz 2024.09.23. 21:45:25

@alöksz róz: én mennék amúgy thaiföldre kíváncsiságból, de csak igazi csaj csajokkal. lehet ez a jövő ahogy a boldi mondja, az ázsiai nők.
(mert azokat a csajokat talán még egy magyar is meg tudja fizetni.)
má engem is nézegettek befele állandóan a sok csúnya fülöpszigeti nők.

Gery87 2024.09.23. 23:55:27

@alöksz róz:

Jó kis félvér turáni turanid ("kun") kazah picsák kellenek ide frissíteni a szittya magyar vért a sok sváb meg tót keverék közé:)
Majd a Főni elintézhetné a Türk tanácsban.
Dubajozás helyett Dobogókőt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.24. 08:07:49

@Gery87:

Nem szoktam direkt követni, de ugyanazt mondja mindenhol.

A Fidesznek sose voltak probléma a nem-ballib ellenzékiek. Puzsért is sokkal jobban kedvelték a fideszesek, mint a ballibek, mármint 2021-es fordulata előtt.

Tapi2021 2024.09.24. 11:37:24

@Gery87: "Hogy tőkés, vagy vállalkozó lennék e aki hugyér dolgoztat másokat csak mert a piaci verseny azt megköveteli?
Na azt már viszont nem. Csak ha én magam dolgozom, egyedül.

Ezek elvek."

Kb. az ősember elvei, akinek elég volt, ha meg volt a napi nyúl, hogy ne haljon éhen. Meg a jó levegő.

"Neked mint vallásosnak egy ateista közegben ezt érteni kéne."

Nincs köze a kettőnek egymáshoz. Ha nem működteted rendesen a gazdaságot, mindenki megszívja, függetlenül attól, ateista-e vagy keresztény.

Tapi2021 2024.09.24. 11:44:44

@Gery87: "Amit én látok hogy a NER udvari nácijainak műsoraiban"

Újra írom: a Fidesznek SEMMI KÖZE a szocialistákhoz!!!
Nem úgy, mint neked!...

", meg a kormánypropaganda médiáiban van jelen és nem éppen kormány kritikusan, de mondom, ha tudsz példát akkor elolvasom, megnézem."

Kb. minden megszólalásában mond kritikát a kormányzásra. Hallgasd, olvasd figyelmesen.
De nem köpköd MINDENT, mert valakik szerint csak az a jó ellenzéki, aki mindent köpköd és vért hány.

"Azt látom Schiffert inkább használja a nagy "elitellenes lázadóként és rendszerkritikusként" magát előadó Fidesz arra, hogy "lám egy zsidó komcsi is azt mondja mint mi"...mint a Puzsér esetében."

SCH-t senki nem kényszeríti megnyilatkozásra, önként teszi - ahogy Puzsi is. Szerintem ritkábban, mint kellene.

Te meg azt látsz benne, amit látni akarsz.
Puzsinál azt, hogy ő használja a "NER-es" médiát, SCH-nál meg azt, hogy őt használja a "NER".
Ugyanazt csinálják, elmondják a VÉLEMÉNYÜKET, csak TE LÁTOD MÁSNAK! Politikai nézetedtől FÜGGŐEN.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 11:57:36

@Tapi2021: Ha nem működteted rendesen a gazdaságot, mindenki megszívja,
------------------------------------

Nem működ, hanem örök, a mímel izét nem rakem. A gazdaság eg ylibernyák hang, örjedés van, de a gazdát akasztani kell, úgy garázdár van. A libernyák ökomókia egy libcsi-keresztény bálvány, magyar ember vagyem, pogány, ígyhát nekem nem kell, attól is, hogy én libernyák ökomókiával szívem meg, hogy illiberális vagyem, de úgy libernyák diktatúra van.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 11:58:39

@Gery87: a szittya magyar vért a sok sváb meg tót keverék közé:)
--------------------
Nem köz hanem innento, de egal. Dehát a szítta az germanoid! Ajaj, stak makog a fingrsita!

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 12:04:45

@alöksz róz: csúnya fülöpszigeti nők.
--------------
Magyarul írva stúnya. Hát kérném kettőt, előnyük, hogy nem makognak új-ónemmagyarul, libcsijül, úgy nem kell beszélni az új-ónemmagyar libernyákot, stak a saját ősmagyaremot, arra nem van pofa, nem járatják, ahogy ha ez így van, úgy símán kirúgem a libernyák állam seggjét ennan.

Zwei davon bitte!

Gery87 2024.09.24. 18:01:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem szoktam direkt követni, de ugyanazt mondja mindenhol."

Tehát nem tudsz te se, hát akkor nincs miről beszélni.

Gery87 2024.09.24. 18:04:07

@Tapi2021:

"Kb. az ősember elvei, akinek elég volt, ha meg volt a napi nyúl, hogy ne haljon éhen. Meg a jó levegő."

Jó hát tudjuk hogy neked meddig terjednek az ismereteid:)
Ne is kezd el, nem értesz ehhez.

De nyugodj meg vállalkozik, meg kizsákmányol helyettem is valaki épp...

"Nincs köze a kettőnek egymáshoz."

Te keresztény módra élsz (elvileg) én meg úgy hogy az ideológiai elveimnek megfeleljek.

" Ha nem működteted rendesen a gazdaságot, mindenki megszívja, függetlenül attól, ateista-e vagy keresztény."

Kapitalizmus nélkül lehet élni, ahogy kereszténység nélkül is.

vergyula 2024.09.24. 18:12:03

@Gery87:
youtu.be/FoYr_T4EI_w?si=85b05ix6oO-xLVVt

Puzsér szerint a kereszténység eltűnésével eltűnhet a ráalapozott civilizáció is. (én ezt a véleményt nem feltétlenül osztom)

Gery87 2024.09.24. 18:12:55

@Tapi2021:

"Újra írom: a Fidesznek SEMMI KÖZE a szocialistákhoz!!!
Nem úgy, mint neked!..."

A fidesz tele van "kriptokomcsikkal"!

Nekem a régi államszoci garnitúrához mi közöm van?:)
Mesélj még.

'56-hoz igen, szellemi, ideológiai téren igen.

"Kb. minden megszólalásában mond kritikát a kormányzásra. Hallgasd, olvasd figyelmesen."

Kizártnak tartom hogy az mi Híradóban meg a propaganda felületeken ezt tenné.

"De nem köpköd MINDENT, mert valakik szerint csak az a jó ellenzéki, aki mindent köpköd és vért hány."

Biztos van ilyen is.

"SCH-t senki nem kényszeríti megnyilatkozásra, önként teszi - ahogy Puzsi is. Szerintem ritkábban, mint kellene."

Nem arról volt szó hogy önként teszi e, nem itt van a különbség!

"Ugyanazt csinálják, elmondják a VÉLEMÉNYÜKET, csak TE LÁTOD MÁSNAK! Politikai nézetedtől FÜGGŐEN."

Nem csak én látom másnak. Hanem a hatalom is.
Másra is akarják használni őket.

Nem véletlen hogy Puzsér pl az ATV-nél volt, és az ellenzékieknek szólt, kormány kritikusan, ez meg volt engedve...egészen a közelmúltig.

És nem az m1-en és nem szélsőjobbosokkal meg propagandistákkal "vitázik" szerepel mint a Schiffer, aki meg a fideszesekhez szóló felületeken van jelen!
Az m1-be be sem kerülhet aki kritizálja a kormányt.

Gery87 2024.09.24. 18:18:49

@vergyula:

A kereszténység ellátta "történelmi feladatát", az emberközpontú humanizmusnak majd felvilágosodásnak erkölcsi, morális alapot adva, de ennyi volt.

Nincs rá szükség többé. Meghaladtuk. Nincs visszaút.

Ahogy Dollo törvénye szerint a bálna sem növeszthet újra kopoltyút.

"Uszonyunk van, a többit megoldjuk",

Persze aki ma is aranyhal akar lenni, 2 perces memóriával, az mehet faltól falig:)

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:36:07

@Gery87: A kereszténység ellátta "történelmi feladatát", az emberközpontú humanizmusnak majd felvilágosodásnak erkölcsi, morális alapot adva,
-----------------
Az ellát egy bullshit németizmus. A történelem hangot dúrgerni. Nem ad, hanem rejni. A köz hangot dúrgerni. Nem világ, hanme boljad, de stak Aufklärung. Alap nem vna, al túl, Grund raku, nem ad, hanem rejni. Heregörcs? Nem rakem.

Totál, totál? Oké, de én mondtem, hogy úgy sajna stak jennek az ősmagyar nácik. Ennyit erről. De mondjuk így stak szezon és fazon, kreténység az egyik, libcsizmus a másik, a kettő egy és ugyanaz itt.

Én meg azt mondem, hogy te vagy itt meghaladva, de már egy ideje, stak nem látod.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:37:45

@Gery87: Nincs rá szükség többé. Meghaladtuk.
------------------
Nahát én ezt mondem az Aufklärungra és egyébre. Te itt nagyon kevered az egészet. De baszottul. De erről mág írtem bőven, stak nem látod, hogy bullshitet beszélsz.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:40:46

@vergyula: Puzsér szerint a kereszténység eltűnésével eltűnhet a ráalapozott civilizáció is.
-----------------
1. Nem szerint, hanem rekkint.
2. Nem tűn, inkább ide vész, antovész.
3. Alap hang nem van. az al magyarul túl., Grund raku.

4. Stak a probléma ott van, hogy a pici Geryk ezeket átmentették a butakára és egyébre. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így a kreténység vészjével nem stak a civilizációnak annyi, hanem az új-ónemmagyar makogásnak is, ennek vagyem egy symptomája én is, az én nyelvemmel, az ősmagyarommal, ahogy nem rakem az új-ónemmagyar libernyákot.

vergyula 2024.09.24. 18:42:44

@Gery87: Tán meghaladtuk, de azért sokaknak szüksége van/lehet rá. Itt megint érdemes különbséget tenni hit/vallás/egyház között. Én liberálisként ezt mindenkire ráhagyom, ugyanakkor az erős szekularizáció híve vagyok.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:47:19

@Gery87: Dollo törvénye szerint a bálna sem növeszthet
--------------
1. Az nem törvény, hanem tarvány, a szántott feld, rakvány van.
2. Nem szerint, hanem rekkint.
3. a hat-het-et dúrgerni így, konjuktívval kell itt mondani: növeszjen.

4. Stakhát az evolúció egy részje a revolúció, ahogy egy evolúció zsákutcává vál, ahogy moindjuk az új-ónemmagyar makogás, ahogy a Begriffssprache, butaká és egyéb bullshitek, olyanhol az atavizmus fontos, és ezen át úgymond úrja uszonyt bírink, ha az omtofeld, Umfeld erre raktaga, jó, mondjuk ha annyi a kretényésgnek, a libcsizmusnak, posztdemocsokrácia, újpogányság, posztmodern, posztliberalizmus van, a nagy poszt.

Az én perspektívámtól látva az Aufklärungt így, hát az van, hogy volt, de annyi, stakhogy a Revoltiontól, ahogy atavaizmustól más vál, ahogy az Aufklärung.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:48:47

@Gery87: az emberközpontú humanizmusnak majd
----------------
Humanizmus? Azt most fossák vagy szarják? Ius gentium, mitledig? Ahogy a gót mondja?
Sajnos ez a humanizmus, ha nem van kreténység, és a libcsizmusnak majd annyi.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 18:51:05

@vergyula: hit/vallás/egyház között. Én liberálisként ezt mindenkire ráhagyom, ugyanakkor az erős szekularizáció híve vagyok.
------------------
Hit hangot dúrgenri, a vallást is, zagyva hang ma már. Nem között, hanem innento.

Libcsi vagy te is? Kis libernyák! Na most az van, hogy a fenti szar, hogy szekularizáció nem rakem, pogány vagyem, srtaktá a probléma ott van, hogy a kreténység ott van butakánál és egyéb democsokrata institutoknál is.

Ha valaki nem kretény, hanem pogány, úgy totál máshogy interpretálja az egészet.

Gery87 2024.09.24. 18:56:32

@vergyula:

Én se mondom hogy tiltsuk be vagy ilyesmi.
Nincs rá szükség.

Gelimtrtrddddd 2024.09.24. 19:17:59

@Gery87: Nincs rá szükség.
---------------------
A szükség egy hülye hang, de: hahahheheh muhahaha! Fasza ember makogja, egy totál keresztény, egy kretény, vagyis egy libcsi. A zagyvaságjaid úgy ahogy vannak kretények, ahogy sajna kreténység nélkül full zagyvaságvá is válna. Te véled, hogy a bullshitjeid volnának kreténység nélkül de nem, lásd nácik, a magyarok, a nácik óta a libcsik stak fonják és fonják tovább a bullshit mátrixjukat, de ez egy nagy nulla.

Stak egy argumentáció maradt a Gótnak anta is, aki a romány empire után úgy interpretáltaja a ius gentiumot, hogy a Markomman, a Sueb, a Szkíta erővel durrantanak romány szukát, attól, hogy mitleidendek, hogy ne viszkessen a punája, hogy Jehova.

jónévez 2024.09.24. 22:26:19

Ez átlagos embereknél nagyon is érthető viselkedési forma.
Egy professzionális megmodóembernél természetesen visszataszító. Épp azt várná el az ember, hogy következetes legyen. Ha nem az, akkor fölöslegesen teszi a dolgait, csak egy kocsmában ordítozó cigány.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása