magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kakaót tartalmazó csokoládé

A modern ipar egyik "eredménye" a termékhamisítás.

A csokoládé jó példa. Az eredeti recept: 100 % kakaó, esetleg 99 % kakaó és 1 % erőspaprika, ez volt az eredeti azték recept.

Jöttek aztán a spanyolok, s nem tetszett nekik ez a tömény, keserű íz. Hát "feljavították" cukorral, majd így terjedt el Európában. Aztán a XIX. században jött egy svájci üzletember, aki tovább "javította", tejport is beletett. (Az illető üzletember cégét később megvette a Nestlé.) Így lett a ma általánosan ismert csokoládé, mely szinte alig hasonlít már az eredetire.

Aki ma megkóstolja az eredeti azték recept szerinti csokoládét, az azt mondja "ez nem csokoládé!". Lehet kapni, baromi drága, ilyen biotermékekkel foglalkozó cégek szoktak árulni eredeti csokoládét, ami cukor- és tejpormentes.

Anyám mesélte, amikor gyerek volt a Rákosi-korban, egyáltalán nem volt kakaó a csokoládéban, helyette marcipán volt. Ő azt szokta meg, s amikor először evett tejcsokoládét, nem is tudta mi az.

Valami hasonlót láttam a napokban Bulgáriában.

Van egy ősi türk ital, valahonnan Mongólia és Ujgúria határvidékéről jön, a türk őshazából, a neve jellemzően boza vagy buza, bolgárul és törökül боза (boza), - erjesztett passzírozott gabona, kb. egy gyenge sör alkoholtartalmával rendelkezik. Egykor szerepe hatalmas volt, víz helyett itták, hiszen a víz tisztasága sose volt biztos. Úgy készül, hogy a gabonaszemeket - elsősorban rozst vagy kölest - átpasszírozzák, majd a kész masszába cukrot tesznek, aztán 24 óráig langyos meleg helyre teszik. Az eredmény: sűrű sörszerű barna színű ital. Színre mintha tejeskávé lenne, de csak színre.

Ahová eljutottak törökök, majd tőlük átvéve perzsák és arabok, ott mindenhol isszák. A Balkánon közismert ital, a legjobb boza-készítők hírében az albánok állnak.

A nagy gond a bozával: nagyon nehéz kereskedni vele ipari méretben. A XX. sz. elejéig nem is létezett forgalmazás nyaranta, mert a melegben megromlott pár óra alatt. De hideg időben is megromlik pár nap alatt: a légmentesen lezárt üveg 1 hétig bírja, kinyitva 3 napig.

Persze a kereskedelem megoldotta: cukor helyett édesítőszert tett bele és különféle tartósítószereket. Az eredmény: az íznek semmi köze az eredetihez. Én nem vagyok boza-kedvelő, de aki szereti, mind azt mondja, szart se ér az új típusú, édesítőszeres-tartósítószeres álboza. Mert az íz egészen más.

Persze a fogyasztás drasztikusan lecsökkent. Az eredeti ízt keresők nem vették meg, az újak meg eleve nem ismerték. Amióta azonban van bio-üzletág, megjelentek a bio-gyártók.

Ennek sajátos mellékterméke: lett - persze sokkal drágábban, mint a modern verzió - hagyományos boza, eredeti recept szerint.

Felmerült, hogy valahogy jelölni kell, hogy ez igazi boza. A "bio-boza" nem egyértelmű. Hát megszületett a "cukros boza" elnevezés, ami nagyon vicces, mert a cukor a boza alapvető eleme, mintha a csokoládéra ráírnák "kakaótartalmú csokoládé".

A napokban vettem, feleség szereti:

"cukros boza"

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2218494124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.09.24. 06:54:05

Top 100 of The World's Best Chocolate (2022-2024)

80 and above indicates fine chocolate quality and scores above 90 suggest extraordinary quality and craft.

Vigdis Rosenkilde (Norway) - The Best Dark Chocolate 2023 - Kiteni, 70% - (Score 91.6)
Meybol Cacao (Germany) - Sugar-free Dark Chocolate - Solo Kakao 100%- (Score 91.6)
Argencove (Nicaragua) - The Best Latin American Dark Chocolate 2024 - Mombacho, 70% (Score 91.6)
Meybol Cacao (Germany) - Dark Chocolate - Vraem 68% - (Score 91.5)
Feliu Chocolate (Mexico) - Milk Chocolate - Leche Y Cafe (Score 91.5)
Friis-Holm (Denmark) - World's Best Dark Chocolate 2022 - Barba,70% (Score 91.4)
Friis-Holm (Denmark) - Milk Chocolate - O'Payo Sansho Pepper 50% (Score 91.4)
Friis-Holm (Denmark) - Dark Chocolate - Johe, 70% (Score 91.3)
Vigdis Rosenkilde (Norway) - Dark Chocolate - Piura With Cacao Nibs 70% (Score 91.2)
SLOK Chocolate (Hong Kong) -Drinking Chocolate - Peru Chuncho 72% - (Score 91.1)

ez a nevem senki 2024.09.24. 07:01:47

www.youtube.com/watch?v=VhsuCcD8pPk

ál
lítólag a legj
obbak 70% kaka
ósak a jappániak isúgy
szer
etik

Boldeone2 2024.09.24. 10:32:59

Ez nem termékhamisítás, csak az ipar szeretné olcsóbban, profitábilisebb módon kielégíteni az igényeket. Ennek egyik módja, hogy elvesznek a drágább alapanyagokból és/ vagy kisebbre veszik a kiszerelést
A jövőben ez csak fokozódni fog, mert minden drágul...
Lesz persze extra drágán a hagyományos recept szerint gyártott is...

Boldeone2 2024.09.24. 10:37:33

Világtrend: az olcsó megfizethető termékek felé fordulnak az emberek, elég nekik csak az illúzió, hogy amit esznek az az, amire gondolnak...
Az USA Walmart lényegében erre alapoz: "olcsón szart a prolinak" az úgyis megeszik-iszik mindent...

vergyula 2024.09.24. 11:32:40

A Csokoládé c. film jutott eszembe, illetve hogy a hétvégén kotyvasztott chilis babba raktam egy kis chilis étcsokit.

erol 2024.09.24. 13:22:32

Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti mindig jobb, pl. az azték "csokit" meg nem enném.

ZorróAszter 2024.09.24. 14:03:38

Én a Traubisodát szerettem, de 1990-es évektől telenyomják szőlőcukorral és szerintem egyszerűen borzalmas lett az íze.

Iszonyatosan vacak lett még a párizsi, és mára szinte nincs olyan zöldség, aminek lenne még valami íze. Úgy látszik a kamionban beérő és lassan rohadó fajtáknak nincs semmi íze. Meg lehet tapasztalni, mert a piacon néha még lehet találni magyar zöldséget. Nem mindenki árul külföldit.

Állítólag a legíztelenebben az izraeli zöldségek, paradicsom, paprika. De ez csak sejtés mert nem derül ki, mi honnan van.

A magyar onnan látszik, hogy nem olyan szép, vagy kifejezetten nem szép. Viszont még van íze.

ZorróAszter 2024.09.24. 14:09:21

Én csokis csirkét ettem ilyen eredeti mexikóival, de elvonta a figyelmemet egy ismerős ízű fűszer, amire nem jöttem rá, mi lehet. Évekkel később esett le, hogy kapor íze volt, de iszonyú erős. Valószínűleg keverve volt valami erőssel. Lehet hogy csilivel. Nem tudom, azon lehet-e érezni a paprikaízt, mert egyébként nem szoktam ilyeneket enni.

Ja és egyszer kaptam kóstólót ilyen csilis csokiból egy kis darabot, de az se ízlett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.24. 14:18:00

@ZorróAszter:

A mexikói konyha extrém erős, ez tény.

S a csokiban mindig van kis csili.

Ma is léteznek helyi műhelyek ott, bemegy az ember, s választhat mivel akarja a csokit, s helyben megcsinálják.

_Neville 2024.09.24. 15:26:16

A csoki és a csípős párosításában nem hittem, míg egyszer nem ettem chili von carne-t egy mexikói étteremben, ahol az eredeti recept alapján raktak bele étcsokit is. És számomra is meglepő módon baromira passzolt!

ZorróAszter 2024.09.24. 15:46:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S a csokiban mindig van kis csili."

De ugye ezt az eredeti maxikóira mondja?

"Ma is léteznek helyi műhelyek ott, bemegy az ember, s választhat mivel akarja a csokit, s helyben megcsinálják."

Igen. Másodszorra ilyen magyar boltból származó táblából kaptam kostolót. Valószínűleg ők csak forgalmazzák azt.

0dzsud0 2024.09.24. 21:08:59

@erol: Van a Lindtnek 100% étcsokoládéja. Simán ehető, nagyon kedvelem is. Napi egy kocka ebből az észszerű mennyiség.

0dzsud0 2024.09.24. 21:10:29

@_Neville: Iguana a Szabadság tér mellett a Zoltán utcában. Én náluk ettem ilyet, forró csokis-chilis főétel. Baromi finom cucc volt.

0dzsud0 2024.09.24. 21:16:37

@ZorróAszter: "Iszonyatosan vacak lett még a párizsi"

Szerintem sosem lehetett az túl jó, de tény, hogy ma mind borzalmas. A virsli dettó. Óvodás korom óta elhányom magam mindkettőtől, felnőttként is majdnem pont ugyanannyira undorodom tőle, mint egykor.

"és mára szinte nincs olyan zöldség, aminek lenne még valami íze."

Sajnos valóban, nekem is nagy szívfájdalmam. Különösen a paradicsom, amit alapvetően nagyon szeretek, de októbertől áprilisig ehetetlen, szinte teljesen le is szokom róla olyankor. A magyar termékekre +1.

_Neville 2024.09.25. 04:50:57

@0dzsud0: igen, ott is így csinálják, bár náluk szerintem a jalapenos sajtleves a best. :)

Billy Hill 2024.09.29. 00:41:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nem biztos, hogy jobb, de az az eredeti."

Ez hasonlít a szinkronos filmek vitához. ;-)

Kránitz Lajos vs. Larry Hagman. Az eredeti J. R. Ewing-nál sokkal "jobb" a magyar változat (ugyanez igaz Colombo-ra is). De hát az eredeti az a valóság mindig - a többi csak a kiterjesztése.

U. i. Mondjuk a legjobb Jockey szinkron nyilván ez, lassan 30 évvel ezelőttről szintén...

youtu.be/I855RvOpCFk?si=Ww-gGNeZc9eUQYP9 (2:06-tól)

vergyula 2024.09.29. 08:11:47

@Billy Hill: Szoktam nézni "restoration"-videókat. Némely csávó úgy felújít mondjuk egy ezeréves rozsdás kávédarálót, hogy jobb lesz, mint új korában.

De említhetnénk zenei feldolgozásokat is. Ez nyilván izlés dolga, de sok feldolgozás felülmúlja az eredetit.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása