magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hétköznapi Gramsci

Antonio Gramsci marxista filozófus, politikus korszakalkotó meglátása a szellem győzelme az anyag felett.

A Gramsci korában élt marxisták fő baja az volt, hogy miután megvalósult az első sikeres marxista forradalom a világban - Oroszországban -, s kiépült az új kommunista államrend, mégis hogyan lehetséges, hogy az nem teljesített szinte semmit abból, amit ettől minden marxista várt. Sőt még rosszabb is lett a kisember élete annál, mint amit megdöntött.

Gramsci ugyanis elég okos volt ahhoz, hogy lássa, itt nem ideiglenes nehézségekről van szó, hanem a rendszer általános rendszerszintű problémájáról.

Tulajdonképpen Gramsci kijavította Marxot legfőbb tévedésében, hogy a gazdaság mindent meghatároz. Ő éppen az ellenkezőjére mutatott rá: hogy a szellem olyan erős, hogy képes a gazdaságra is visszahatni.

Gramsci alapján még azt is megjósolták egyes követői, hogy a szovjet rendszer össze fog omlani! Miért? Mert a lét nem határozza meg a tudatot, azaz hiába foglalták el a kommunisták az államot és a gazdaságot, ezzel nem lesznek sikeresek, mert a szovjet lakosok tudata maradt a régi. S persze ez teljesen igaznak bizonyult: amint csökkent az erőszak Sztálin halálával, lassan egyre nyíltabban jött vissza minden régi érték az emberekben, majd amikor a rendszer teljesen engedékeny lett a gorbacsovi időkben, kiderült: hiába telt el 3 nemzedéknyi idő a kommunizmusban, az orosz emberek nem lettek lélekben kommunisták, még a eszmében hívők is kulturálisan idegen mintákat követnek.

Aki élt valaha huzamosabb ideig szovjet emberek között, az mindezt személyesen is átélhette: a szovjet kisember tulajdonképpen semmilyen szempontból se volt kommunista agyú. Mindenki tudta, mit kötelező mondani, azt el is mondta hibátlanul, onnan túl meg mindez semmiben se érvényesült személyes életében. Én köztük éltem nap mint nap 5 éven keresztül, s hívő kommunistát láttam ugyan, de olyat egyet se, aki az elvet saját életében is érvényesítette volna.

A legviccesebb apró dolgokban lehetett ezt megtapasztalni. Az az ember, aki csillogó szemmel beszél a közös tulajdon szépségéről, a szövetkezetekről, aztán elmondja kicsit később, ő milyen leleményesen megvédte a saját virágait az idegenektől, mert ha nem tenné, akkor senki se törödne velük, mert "ami mindenkié, az senkié", s a virágokat letaposnák, kiszáradnának, most meg, hogy csak az övéi, lám milyen szépen fejlődnek.

Az igazi gramsciánus marxisták persze azt vonták le mindebből, ami logikusan következik: a politikai hatalom megszerzése nem a fő cél, hanem az igazi cél az emberek tudata feletti kontroll. Amint az emberek önként úgy kezdenek gondolkodni, ahogy ezt a marxisták akarják, a politikai hatalom meglesz magától is, nem is kell erőszak hozzá: az emberek önként megadják.

S természetesen mindez minden más eszmével is kiválóan működik: a hatalomért harcolni nem kell, ha a hatalmunk alapját képező ideológia általános vélekedéssé válik.

Ha pl. mindenki elhiszi, hogy alapvető emberi jog minden, ami korábban perverziónak számított, akkor nem kell kampányolni a perverzió elismeréséért, mert eleve mindenki ki fogja nevetni a fogalom használatát, az "laposföldes őrületnek" lesz számítva.

A magyar "jobboldal" gyengesége, hogy ezt nem ismeri el. Ma már vannak próbálkozások ugyan, de még mindig a "baloldal" ért jobban ehhez a Gramsci-féla küzdelemhez.

Ezen a hétfőn jó példát láthattunk erre.

A társadalomellenes szándékú alkotmányjogász Karsai Dániel meghalt a múlt héten. Az egyik ballib politikus kikényszerítette, hogy a Parlament emlékezzen mag haláláról - teljesen szokatlan, alapvetően csak hivatalban lévő politikusok, volt magasrangú politikus, kiemelt személyek esetében szokás ez. Karsai egyik se volt, a saját táborán belül se volt az elit között.

De az akció jól kiszámított volt. Mindenki szót fogadott, s felállt a teljesen indokolatlan megemlékezésen - ez abszolút spontán reakció, nem felállni halottgyalázásnak tűnhetne, így mindenki inkább feláll. Miközben az egész nem az adott személyről szól, hanem arról, amiért dolgozott: a gyilkosság törvénybe emeléséről.

Kövér László - egyedüliként - megérezte, mi zajlik, de ellene tenni ő se tudott:

A Népszava - rendkívül őszintén - másnap meg is írta:

- nem Karsai a téma, hanem az eutanázia.

El kell ismerni, ügyes akció volt a Nomentum részéről. S a csapdába az egész Fidesz- és KDNP-frakció beleesett.

130 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5818695204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 10:09:35

@fofilozofus: válás bevezetése: irodalmi alkotások sorozatában mutatták be az agyonvert szenvedő feleségeket.
-----------------------
1. Hogy a faszem a válás? Hová vál? He?
2. Nem vezet, hanem rekk, de ana irracionális nem van rekkni.
3. Alkoholizálás?
4. Sorozat? A szer-sor hangokat, ser stumától dúrgenri rakukra, ez itt széria.
5. Nem mutat, hanem rekk.
6. A feleség egy libernyák-kretény hang, ara, ana barma az ősmagyar.

7. De ez egy fasza példa arra, hogy a libcsi-kretény butaká nem írja felül az ősit, a primitívet, attól, hogy az eredeti tevés mondjuk egy ősi szokásrakta rekkint van. A butaká így illegitim, én totál más raktákat ranakeredem, az ősieket, azokat anak a logosz, a nyelv rekkint vannak. A pógárizmus irracionális. A válást nem akceptálem, ahogy az egész lbiernyáksmasszer bandát se.

A butaká illegitim.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 10:11:26

@fofilozofus: Ezért nem működik az emberek átnevelése.
-.-------------

Így nem örök, az emberek áttenyésztésje...

Rajtad megy, rajtad megy. Már bocs, de te is egy példa vagy arra, hogy baszottul is megy. De rajtem, hogyna nem megy? Muhaha! Én primitív ősmagyar, germagyar vagyem, éljen a logosz!

ZorróAszter 2024.10.03. 10:33:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Megadtam a választ. A szavak átértelmezése buta játék."

Ez a maguk mindennapos, bevált propagandafogása. Többek között.

Mint például ha lehet nem engedni meg elhangzani sem az önmeghatározásokat. Túl kell űvölteni, üvöltetni a saját propagandameghatározásokkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.03. 10:42:03

@ZorróAszter:

Lásd: "Ha bebizonyosodna, hogy van Isten, vagy bebizonyosodna hogy a kapitalizmus nem haladható meg, akkor az lenne a marxizmus." - ez egy értelmes állítás? Nem az. Na, ez a lényeg.

A "marxizmus" szó ugyanis nem azt jelent, hogy "minden ami igaz", hanem ez egy politikai ideológia, adott axiómákkal, s ezekből levont következtetésekkel. Ez a "marxizmus" szó tényleges jelentése.

ZorróAszter 2024.10.03. 10:43:02

@élveteg:

"Ok a kapitalizmus meg lesz haladva De mit mond egy marxista, mi lesz a meghaladt kapitalizmus utáni állapot ( gondolom ez a kommunizmus lenne vagy mi ) meghaladása után?"

Röviden: egy olyan társadaom, amiben az emberek szükségletei minden különösebb erőfeszítés nélkül kielégíthetők. Emiatt maga a társadalom, a célkitűzései, működése úgy megváltozik, hogy semmilyen korábbi társadalomra, osztálytársadalmakra nem fog emlékeztetni.

A bekövetkezése pedig kb. a gépipari társadalom után várható, vagyis amikor a társadalmi össztermék nagyrészét már nem mezőgazdaság, nem is a hagyományos termelőipari, hanem a gépipar (beleértve a robotikát, amit Marx nem ismert) és a természettudományos és műszaki kutatás hozza.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 10:51:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ideológia, adott axiómákkal, s ezekből levont következtetésekkel. Ez a "marxizmus" szó tényleges jelentése.
-------------

Magyarul: rejta rakványokkal, és ezeketől kirakott ranakeredvákkal. Ez a marxizmus hang hazug, raktlosza rekkésje.

Tény hang nem van, azt rekkja, hogy raktalosza, hazug, Lüge, attól, hogy nyelvkakilás, és makogják, hogy a fingrizmus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Sajna nem! A marxizmus egyrészt a marxizmus, a politikai, másrészt a valós, a rejális, úgy te egy marxista vagy. Ahogy már mondtem, a teóriát és a historyát választnai kell egymástól. Attól, hogy sokan vannak, akik a marxizmus nem is ismerik, de marxisták, úgy azt kell mondani, hogy a marxista a rejális, egy rejta lokáűlon valósult marxizmus egyéb historyai összefüggésekkel együtt.

Marxista: kapcsista, judeo-sklave, fingrista, szlávizmus, új-ónemmagyarizmus, Kazincbaszikai., democsokrácia, love is love, libcsizmus, libcsijük progresszív, industrializmus...

Historyailag magyar felden te is egy marxista vagy, attól, hogy a fizetés bullshit a marxizmusnál volt erős, ott terjedt generálisan, és te ezt makogod, úgy te egy marxista vagy.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 10:56:05

@ZorróAszter: mezőgazdaság, nem is a hagyományos termelőipari, hanem a gépipar (beleértve
---------------
Gazdaság hangot dúrgerni. Nem hagyomány, hanem léhma, a termelő hang bullshit, az ipar más volt eredetileg, nem gép magyarul, hanem örökma, ért hang nem van,

Historyailag ez marxizmus, mondjuk progresszió, industrializmus. De az is marxizmus, hogy Krümmung van, kormány, kúromány, nem regerda. A kúrománynál ökomókikus szarok vannak, ahogy GDP, úgy mondjuk a kapcsizmus marxizmus, attól, hogy GDP van ott. A nem marxizmus a Kriegsverfassung, ahol nem van ilyen Wohlfahrt kérdés, hanem az egész élet az ölésről beszél.

Marxizmus: termeljünk többet(de olyan hang nem van hogy termel).
Nem marxizmus: öljünk többet.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 10:56:49

@Gelimtrtrddddd: egy rejta lokáűlon
-----------
Egy rejta lokálon, laguon.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.10.03. 11:34:06

@ZorróAszter:
Idióta társadalommérnökösködés. A marxizmus meg a többi szarság is. Ha megnézzük a történelmet, akkor soha semelyik alaposaan kigondolt társadalomszervezési irányzat nem működött. Gyakorlatilag mindig spontán alakultak ki a viszonyok. Egy esetről tudok, ami alaposan át volt gondolva (vélhetőleg több ilyen volt), a marxizmus, az tragédiával végződött. Mindenkire nyomort és vérengzést hozott. Én ebből azt szűrtem le, hogy hülyeség gondolkodni ilyen nagy, átfogó, világmegváltó faszságokban. A meglévőt kell mindig egy picit javítgatni, igazságosabbá tenni. De nem eltörölni. Jó példa a 70-es évek szociális piacgazdasága nyugaton.

A kapitalizmus szót meg nem szeretem, mert ha kísérletképpen csinálnánk egy ősközösségi társadalmat, akkor az pont ugyanúgy működne, mint a kapitalizmus: az egyik ember adna gyümölcsöt a másiknak, hogy csináljon neki valamit. A kapitalizmus az emberiség természetes állapota, ezért nem szeretem ezt a szót. A semmi különös a legjobb szó rá. Mintha lenne szó azokra a társadalmakra, ahol az emberek levegőt vesznek.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 11:40:59

@fofilozofus: ha kísérletképpen csinálnánk egy ősközösségi társadalmat, akkor az pont ugyanúgy működne,
-------------
1. Nem képp-en, a kép az hép. A csinál hangot dúrgerni, ahogy a közösség hangot is, ahogy a társadalom hangot is. Nem működ, hanem örök.

2. Ősként nem van se közösség, se társadalom, attól, hogy a kettő modern libernyák hangok, ezeket dúrgerni kell. Így a rakványod, az állításod üres.

3. Hát ha az ősről beszélünk sajnos nem, dolga nem van a kapcsizmussal, sajnos a példád szar, de erről írtem bőven, ahogy arról is, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Az ősinél nem volt kapcsizmus, se a te libcsizmusod. Az ősit én leírtem.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 11:46:49

@fofilozofus: Idióta társadalommérnökösködés. A marxizmus meg a többi szarság is. Ha megnézzük a történelmet, akkor soha semelyik alaposaan kigondolt társadalomszervezési irányzat nem működött.
----------------------------
1. A történelem a mainstream, a te libcsizmusod, stak sajnos tagadem, attól, hogy az narratíva, nem history.
2. Alap hang nem van, az al a túl, Grund raku.

3. Stak a libcsi gondol, a magyar rakand.
4. Nem irányzat, hanem raktajang.
5. Szervezés hang bullshit, nyelvkakilás.
6. Nem működ, hanem örök.

7. Sajnos ez ironokus, hogy valósan a társadalom a mérnökösködés, egy libcsi műhang, stak a 16. századtól, attól, hogy a libcsik, a tolvajok tolvajolták, tulajolták az Allmendét, ahogy az abszolutizmus az embert erővel libcsivé tettaja.

Ironikus ez attól is, hogy egy új-ónemmagyar társadalommérnökösködő zagyvaságon halandzsázol, ana nem egy naturális nyelv, hanem egy kreol bullshit és 1984-nél élünk.

Na a probléma az, hogy van a te társadalmad ahogy van a te új-ónemmagyarod is, a zagyvaság, stakhogy ezek társadalom mérnökösködések, ahogy az is probléma, hogy az ősi racionális volt, a logosz rekkint, nakta stak látni az eredeti magyar, ősmagyar, az indogermanisztikát.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 11:49:21

@fofilozofus: A meglévőt kell mindig egy picit javítgatni, igazságosabbá tenni. De nem eltörölni. J
-----------------------
Az itt vanó, nem lé, a mérnökösködés. Nem igazságos, hanem raktaraku, nem töröl, nem törünk, hanem dúrgerünk, nem javít, hanem rekkint.

Szopás, ahogy mondtem,hogy már ab ovo mérnökösködés a társadalom, nem az ősi, ahogy te egy úgy vágynád, ezt rekkenteni már libcsizmus, olyan fideszlibcsizmus, szociáldemokrácia. A te libcsi társadalmad dúrgertaja az ősit, stakhogy lent itt és ott marad és visszajen.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 11:52:11

@fofilozofus: spontán alakultak ki a viszonyok. Egy esetről tudok, ami alaposan át volt gondolva
-----------------
Alkoholizáltak? Na az tuti.
Este? Este van?
Nem tud, hanem rak.
Stak a libcsi gondol, magyar rakand.

Spontán? És ha a spontán a logosz rekkint van? A probléma már stak annyi, hogy a spontánt, a logosz rekkint, ti nyomjátok, dúrongjátok tova, al. Sajnos nem az a spontán, ahogy te azt véled. De ez a spontán a logosz rekint vagy.

Te valóságosan egy libcsi vagy, és a definícióm rekkint marxista is. Ennyit erről!

Tapi2021 2024.10.03. 12:09:34

Sajnos igaz, sokszor írom én is, a "jobboldal", nemzeti-konzi-kerdem tábor/kormány sehol nincs az ellenfelekhez képest az okos és hatékony manipulációt tekintve.

Hiába van sok médium, ha ehhez nem értenek.

A ballibek meg nem csak értenek hozzá, de még ahhoz is, hogy cselesen felépítsenek egy-egy manipulációt.
Pl. egyik médiumuk bedob valamit, a másik már "idézi", aztán felkapja a harmadik... és a közönségnek így már egy "komoly" hír lesz belőle, hiszen sok "neves" médium a forrás.

Ennek verziója, hogy külföldinek álcázzák a forrást.
A magyar szerző megírja (lediktálja) a külföldi baráti médiumban, aztán ezt, mint neves forrást, idézik a magyar elvtársi lapok...
Így azt a látszatot keltve, hogy lám a külföld is ezt mondja (pl. a kormányról)... Stb.

Egyik korábbi munkahelyemen is próbáltam érvelni amellett, hogy nekünk nem kell az olvasó szájába rágni, hogy XY hülye. Elég őt IDÉZNI, és abból látszik, hogy hülye. De erre az olvasó fog rájönni magától.
Így ez az ő véleménye lesz! Nem másé, amit rá akarnak tukmálni.

És máris sokkal jobban működik az egész.

élveteg 2024.10.03. 12:12:38

@ZorróAszter:

"Röviden: egy olyan társadaom, amiben az emberek szükségletei minden különösebb erőfeszítés nélkül kielégíthetők"

Ki határozza meg mi a szükséglet?

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 12:22:47

@fofilozofus: ember adna gyümölcsöt a másiknak, hogy csináljon nek
---------------
Az ember rejna, nem adna, hogy tegyen nekje... a csinál hangot dúrgenri.

Sajnos ilyen az ősi embernél nem volt, vagyis az indogermánnál, a germanoidnál, a magyarnál, talán más artánál, mondjuk a bonoboidnál. De én ezt stak marxizmunak mondem, marxi-kapcsizmusnak. Stak ezt tegyük már össze azzal, ahogy Birca beszél, mondjuk a fizuról és egyébről! Na itt is van a totális kapcsi-marxizmus.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 12:27:05

@élveteg: Ki határozza meg mi a szükséglet?
-----------------

Határoz, bullshit z-s verb, idegen, aljan terminológia, inkább mondjuk, hogy kirak, kirekk.
A szükséglet egy bullshit hang, szűk-tól, indogermán sueik-től ered, ahogy schwenken.

Fasza a rekkelés, a kérdés! Hát ma a libernyák, hogy ránkbaszja a liberáliáit, a burzsuj, a pógár. Én nem vagyem marxista, de faszául mondja Marx, hogy univerzális Bedürfnis nem van, stak burzsuj, libernyák koholmány, hogy ránk basszák a libcsizmust. A libernyák a liberális diktatúrával makogja, hogyan is van a Bedürfnis.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 12:28:05

@Tapi2021: Egyetrakunk. De nem van rakni, hogyha a rakványjai zagyvaságok, ahogy irejalitások is. Én nem rakem, nem logosz, stak libcsi zagyvaság. De azt látem, hogy neked megy a libernyák zagyvaság.

Tapi2021 2024.10.03. 12:28:51

@élveteg: @ZorróAszter:

Ez más néven a jóléti társadalom!
Amit eddig csak a kapitalista/magán alapú gazdaság tudott produkálni.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 12:31:45

@Tapi2021: Ez más néven a jóléti társadalom!
-------------------

Magyarul: a libernyák libernyákizmus. A jólét egy bullshit hang, hol a lé? A jó az indogermán ie stumától ered, rekkésje verbinden, úgy annyit tesz, hogy racionális, de így inkább dúrgerjük raktára, a másik ősmagyar hangra, vagy arete-re.

IdomitottFoka 2024.10.03. 13:37:00

" a saját táborán belül se volt az elit között"
Jó messziről indítottál h belerúgj még egyet Karsaiba. Mondjuk alkotmányjogászként a tábora megegyezett a tieddel. Amint bajba került, megtagadtátok a nereszténység nevében, mondjuk semmi meglepő nincs benne. Megérjük még h besegatya is gyurcsányista volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.03. 13:41:01

@IdomitottFoka:

Rúgás a tényközlés?

Nézd meg milyen szidásban lett része 3 éve, amikor kimondta, hogy a feles alkotmányozás marhaság. Még fideszes ügynöknek is nevezték.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.03. 13:41:55

@IdomitottFoka:

Nem bajba került, hanem egy elfogadhatatlan véleményt hangoztatott.

Gery87 2024.10.03. 14:21:46

"kiépült az új kommunista államrend,"

Nem épült ki. Államszocializmus épült, csak ígérték hogy lesz kommunizmus...."kommunista állam" eleve marhaság Marx szerint hisz a kommunizmusban nincs állam, se pénz stb.

"mégis hogyan lehetséges, hogy az nem teljesített szinte semmit abból, amit ettől minden marxista várt. "

1,Mert nem is akarták azok az új elitet adták, vagy sosem hittek benne vagy idővel rájöttek az eszme megvalósíátsa a saját önös rdekeiket hatalmukat sérti.

Bárki el tudja képzelni egy Sztálintól, Hruscsovról, Leninről stb hogy idővel feladták volna a személyes hatalmukat, az egész pártbüró pedig önként felszámolja az államot? ugyan már.!
2, Mert nem lehetséges a kommunizmus.

Ennyire egyszerű.

"Sőt még rosszabb is lett a kisember élete annál, mint amit megdöntött."

Dehogy lett rosszabb.

A SZU kivezette a középkorból a cári orosz birodalom népeit, ez tény, hatalmas eredményeket értek el meg persze hatalmas hullahegyeket is hagytak hátra...
A Kádár rendszernek is a javára írható hogy a jövedelembeli különbségek max 3-4 szeresek voltak....ma 1 milliószor nagyobb vagyona lehet (és van is) egyeseknek mint amennyit egy átlag kisember hó végén a számláján tud hagyni!

"A magyar "jobboldal" gyengesége, hogy ezt nem ismeri el. Ma már vannak próbálkozások ugyan, de még mindig a "baloldal" ért jobban ehhez a Gramsci-féla küzdelemhez."

Sose fogja tudni átformálni a "szellemet".
Egyrészt nem akarja, másrészt meg amit akar amiben hisz, az már meghaladott.

"A társadalomellenes szándékú"

persze, persze...

" alkotmányjogász Karsai Dániel meghalt a múlt héten. Az egyik ballib politikus kikényszerítette, hogy a Parlament emlékezzen mag haláláról"

Ez valóban rossz ötlet volt, hatásvadász és jóemberkedő.
Röviden gusztistalan, ebben Kövérrel értek egyet amit erről mondott.
Kivéve azzal hogy "ők az élet pártján vannak"...

"De az akció jól kiszámított volt. Mindenki szót fogadott, s felállt a teljesen indokolatlan megemlékezésen - ez abszolút spontán reakció, nem felállni halottgyalázásnak tűnhetne, így mindenki inkább feláll. "

Igen, elég számító dolog volt ez, ahogy a fideszes Kokárda viselésre adott válaszok is: "senki nem mondta hogy NE viseld te is"....persze, csak ha nem viseled akkor meg jön a vád hogy hazaáruló vagy meg nem magyar.

"Miközben az egész nem az adott személyről szól, hanem arról, amiért dolgozott: a gyilkosság törvénybe emeléséről."

Hazudjál csak, úgyse fog ez átmenni, mindenki tudja miről szólt ez valójában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.03. 14:22:45

@Gery87:

"Államszocializmus épült, csak ígérték hogy lesz kommunizmus"

A kommunizmus első foka épült ki.

Gery87 2024.10.03. 14:23:15

@Deak Tamas:

"így gyorsan megokosodtam"

:D Hogy mit csináltál?

Gery87 2024.10.03. 14:30:01

@fofilozofus:

"A meglévőt kell mindig egy picit javítgatni, igazságosabbá tenni. "

Nem efelé haladunk most sem...
A Kapitalizmus alapja az igazságtalanság, egyenlőtlenség és kizsákmányolás, a keveseknek jó többeknek szar állapota.

"De nem eltörölni. Jó példa a 70-es évek szociális piacgazdasága nyugaton."

Ami épp múlik elfele?
Ez egy rövid és külső belső hatások miatt fennállt állapot volt, ami pont a SZU összeomlása és a baloldal visszaszorulása, hiteltelenedése miatt meg elkezdett újra neolib irányba menni és leépíteni a jóléti államot!

"A kapitalizmus szót meg nem szeretem, mert ha kísérletképpen csinálnánk egy ősközösségi társadalmat, akkor az pont ugyanúgy működne, mint a kapitalizmus:"

marhaság.

"az egyik ember adna gyümölcsöt a másiknak, hogy csináljon neki valamit."

Ez még nem kapitalizmus.

" A kapitalizmus az emberiség természetes állapota,"

Akkor az elmúlt 200 év kivételével a maradék 5000+ év miért nem ez volt pubi?

Nincs olyan hogy "természetes állapota".

Gery87 2024.10.03. 14:33:15

@Tapi2021:

De már ők sem akarják.
Mert nincs rá okuk.
Nincs erős baloldal, szervezett munkásság és nincs hidegháború sem.

Ez van, a te tőkés uraid meg fognak szopatni mindenkit újra és megint a lakosság többsége nyomorba fog süllyedni.
Ez a kapitalizmus szükségszerű állapota.

A jóléti állam mindenhol tűnik el szépen lassan, fokozatosan.
Fogy a zsákmány, a konc....és már nem akarnak osztozkodni belőle!

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:36:28

@Gery87: Nincs olyan hogy "természetes állapota".
--------------

Eredői! De van, van olyan! Ajaj! Látjuk, hogyan is vagyunk itt? Van az egyik libsi, ana a kapcsizmust makogná annak, de nem az, a másik libcsi tagadja az eredőit, a primitívet!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.03. 14:36:31

@Gery87:

A kérdés szemszögéből mindegy.

Se Marx, se Lenin nem mondta, hogy minden kész a hatalom átvételével. Azaz a kommunista forradalom lezajlik, megszűnik a liberális demokrácia, a polgári rend, proletárdiktatúra lesz az államforma.

Ez a kommunizmus első foka. Lenin átnevezte szocializmusnak.

S ez a proletárdiktatúra megkezdi az építkezést, a kommunizmus második fokának megvalósítása céljából.

Csökken a diktatúra, hiszen az elnyomó osztályok likvidálásával csökken a diktatúra szüksége.

Csökken a pénz szerepe, egy sor dolgot az állam ingyen ad.

A piac szerepét egyre inkább átveszi a tervhivatal.

Csökken a polgári szokások szerepe, az emberek egyre fejlettebb tudatúak lesznek.

Kihal a vallás.

Az emberek egyre önzetlenebek lesznek, megszűnnek a rossz jellemvonások.

S így tovább. Míg megszűnik az állam, a kereskedelem, a pénz, s minden egy nagy család lesz.

Ismerem a sztorit. Szovjet iskolába kjátrtam 5 évet.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:37:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kommunizmus első foka épült ki
-----------

Első rakuja rakódott ki... De nem! Nem! Rejálisan a libcsizmus, ettől a libcsizmustól ered Birca is.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:39:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: megszűnik a liberális demokrácia, a polgári rend, proletárdiktatúra lesz az államforma.
----------------
A pógársának irracionalitásja van. Az állam egy libcsi hang, a kommcsizmus az libcsi diktatúra, úgyhogy fingem nem van, hogyan makogsz.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:41:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: megszűnik az állam, a kereskedelem, a pénz,
---------------
What the fuck? Most hogy olyan libernyák állam a Pityujé vagy a Kazincbaszikai libernyákokjé? Nem rakem. Állam- és országtagadó vagyem, nekem rejku van.

Na most, a probléma az ott van, hogy ez az eredői ősmagyar, germnaoid, indogermán állapot, az ősmagyarok ezt megtették 350-től 1000-ig, de ezt leírtem.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:43:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A piac szerepét egyre inkább átveszi a tervhivatal.
--------------
Na ezt a totál új-ónemmagyar újbeszél halandzsát dúrgerni kell. A szerep egy libernyák hang, nyelvkakilás. A terv is az, remu van, a hivatal már egy totál libernyák hang, mondjuk ide embertáj.

He? Piac? Dehát az is kommcsizmus, libcsizmus. A magyarnak maroketája van, a másik bullshitet nem rakem, de most kommcsizmus van, ahogy GDP és egyéb bullshitek., nekem az egész egy kutya.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:49:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: polgári szokások szerepe, az emberek egyre fejlettebb tudatúak lesznek.

Kihal a vallás.
----------------
??????????? He????? Nem rakem! Stakhát a fejlövés hangot se, tenkés van, a tudat egy bullshit hang. Nem hal, hanem múl, a hal egy kretény hang.

De nem rakem, a vallás az libcsizmus, nem az ősmagyar, a pogányság. De azt se rakem, hogy most ki a faszem a pógár? Azt írtad hogy te nem vagy pógár, de én se. A vallás a libcsizmus a kreténység, az iszlámn, a judaizmus, de ma náci, ősmagyar posztmodern nneopogányság van, démonológia, ahogy osztágtagadóak vagyunk, attól, hogy nem vagyunk pógárok.

Na most kommcsizmus van? Gott ist tot, a Jehova, és fingem nem van a pógári szokásokról! Dehát ez a magyar posztmodern állapot, fasza volt a kommcsizmus, éljen a kommcsizmus! Ezt írem folyton, hogy a kommcsizmus ezt szétsteszte, a történelemnek annyi, fingunk nem vann a szarságokról. De hogy annyi a kreténységnek és a pógársána, úgy annyi a kommcsizmusnak is. :D: :D

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:50:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: osztályok likvidálásával csökken a diktatúra szüksége.
--------------
He?

Az osztályok likvdiálásjával stukken a democsokrácia kívánásja. A diktatúra a parlament, a libcsizmus, a democsokrácia, ezek stak úgy vannak, ha vannak osztályok.

What the fuck?

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 14:53:39

@Gelimtrtrddddd: De újra stak vakrem a fejem, attól, hogy a komcsizmus kreténység, ahogy pógárizmus. A kommcsizmusnál erősebb is volt az itteni kretényésg, attól, hogy már a kommcsizmus is kreténység volt.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 15:08:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csökken a pénz szerepe, egy sor dolgot az állam ingyen ad.
---------------
Stukken a píz...Egy rakás Schuldot? Nem rakem. Rejku rej magyarul, nem ad, ősmagyarul rejku és rejni van.

A píz egy sklavenaufstandi hang, szláv, vagyis jevevényhang, de a magyarnál nem volt, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. A píz dúrgerve volt, de a pénz latin hang, a latintól a német Pfand is. Ha nem magyar, nem germán, úgy nem volt píz a magyarnál, stak a Sklavenaufstandtól ered a píz.

Leírtem az ősmagyar metódusokat, hogyan kell dúrgerni a pízt, folyton azt írem le, stakhogy az ősmagyaroknál akinél pízt leltek azt fel is akasztották, attól, hogy Kriegsverfassung volt.

ZorróAszter 2024.10.03. 16:05:54

@fofilozofus:

"a marxizmus, az tragédiával végződött. Mindenkire nyomort és vérengzést hozott."

Magyarországon kétszer volt kétszer volt marxista hatalomátvétel. Mind a kétszer olyan nemmarxista rendszer volt előtte, ami milliós hullahegyeket hagyott maga után, lepusztult országot, 1945-re egy szétlőtt, szétbombázott országot. Nyomort.

Milyen tragédiával végződött például a Kádár rendszer?

Maga csupán nem akar tudomást venni arról az iszonyatos nyomorról, amiben a ma legfejlettebb országok tartották a népeiket évszázadokon keresztül. És minek a hatására vátoztattak ezen. Például akár Angiában is. Például minek a hatására kezdtek szociális piacagazdaságot építeni.

Persze. Aki akarja, az behunyhatja a szemét és befoghatja a fülét amikor kell.

"A kapitalizmus szót meg nem szeretem, mert ha kísérletképpen csinálnánk egy ősközösségi társadalmat, akkor az pont ugyanúgy működne, mint a kapitalizmus: az egyik ember adna gyümölcsöt a másiknak, hogy csináljon neki valamit. A kapitalizmus az emberiség természetes állapota, ezért nem szeretem ezt a szót. A semmi különös a legjobb szó rá. Mintha lenne szó azokra a társadalmakra, ahol az emberek levegőt vesznek."

Ilyen színvonalon gyermekek beszélnek a különféle társadalmi rendszerekről. Magának fogalma sincs, hogy mások - nemmarxisták is - milyen ismérvek alapján különböztetik meg a különféle társadalmi-gazdasági rendszereket.

ZorróAszter 2024.10.03. 16:12:59

@élveteg:

"Ki határozza meg mi a szükséglet?"

Jó kis általános kérdés. Legalább négyféleképpen érthető. Példáil ki határozza meg a szó jelentését, vagy ki határozza meg, hogy mi az emberi szükséglet, ...

De azért válaszolok az egyik szerint.
Nyilván elsősorban az egyén tudja, hogy neki mi a szükséglete. Össztársadalmi szinten szociológusok és közgazdászok.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 16:27:17

@ZorróAszter: egyén tudja, hogy neki mi a szükséglete. Össztársadalmi szinten szociológusok és közgazdászok.
--------------------
Rakja, nem tudja, a tud hangot dúrgerni. A társadalom egy libcsi hang, a közgazdász hangot úgy ahogy vagy dúrgerni kell.

Ahogy írtem neked sincs van fingod Marx-ról, attól, hogy tagadja az univerzális Bedürfnis-t, de anat te levágtál, az a vulgármarxizmus és ezt kell marxizmusként rakni, vagyis egyrész libcsülsz, másrészt jessz a bolsevik, fingrista trükkel. Brávó, Brávó!

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 16:29:47

@ZorróAszter: fogalma sincs, hogy mások - nemmarxisták is - milyen ismérvek alapján különböztetik meg a különféle társadalmi-gazdasági rendszereket.
-------------
Hát a fogalom egy nyelvkakilás, nekem nem vannak Begriff-jeim. Nem alap, hanem raku, szelentik, különartásjú libcsista libcsizmusokat, a társadalom libcsizmus, a gazdság hangot dúrgerni. Nem rendszer, hanem rendraku.

Brávó, brávó, fingrista vagy! Marxista! Bolsevik trükk! Stakhogy a micimackó az micimackó marad.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 16:34:20

@ZorróAszter: nyomort és vérengzést hozott."
------------------
Nem hoz, hanem bírong. A vérengzés bulslhit z-s verb, a vér az indogermán auer-tól ered...

Ez nem argumentáció. A morál-tunteséget(Tunte, a köcsög)dúrgerni kell a rakandmánytól, az argumetnácótól, az ölést posztuláni kell, nem baju. Akceptálni kell, hogy egymást vágyuk ölni, stak a baju az, ha a fingrista-sklavenaudstandi-marxisták minket ölnének. Hát igen, ölnének, de baju nem van, öltek is, stak ez ne vanjon argumentáció, seholse.

Digitális_Fater 2024.10.03. 16:46:15

@ZorróAszter: Már rá akartam kérdezni, hogyan lehetséges, hogy Portugália, Spanyolország, Görögország mindenféle komcsi-cucialista "nyomortalanítás" nélkül is előttünk jár? (Bár a görögök sikeresen leküzdötték magukat.) Az előbbi két helyen évtizedekig "fasizmus" volt, legalábbis a maga nézőpontja szerint biztosan, de a görögök is elpicsázták a komcsikat, sőt, később kaptak egy jó kis jobbos katonai diktatúrát egy időre.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 16:51:28

@Digitális_Fater: Görögország mindenféle komcsi-cucialista "nyomortalanítás" nélkül is előttünk jár?
------------------
Görögrejku mindenartájú....

He? Marxista vagy? Előttünk jár? Hogy jár? Stak nem marxistán, libernyák ökomókián? Ahol ilyen téma és tematika van, ott marxismus van. stak úgy volna rejéois, releváns az egész, hogyha korreláció állna fenn a hadi,a kriegerisch és a GDP-nek innento. De a hadira nem kell industria és egyéb bullshit, más megoldás is van.

Ahol így ilyen duma, vaker megy, ott marxismus van.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 16:52:57

@Gelimtrtrddddd: Nem stak marxismus, hanem libcsimus, Sklavenaufstand.

ZorróAszter 2024.10.03. 18:30:03

@Digitális_Fater:

"Már rá akartam kérdezni, hogyan lehetséges, hogy Portugália, Spanyolország, Görögország mindenféle komcsi-cucialista "nyomortalanítás" nélkül is előttünk jár? (Bár a görögök sikeresen leküzdötték magukat.) Az előbbi két helyen évtizedekig "fasizmus" volt, legalábbis a maga nézőpontja szerint biztosan, de a görögök is elpicsázták a komcsikat, sőt, később kaptak egy jó kis jobbos katonai diktatúrát egy időre."

Ahol nem érdekel senkit az emberek nyomora, ott a nyomor eltüntetésére van elé forrás. Például még az angliai évszázados nyomor képei is sikeresen ki lett törölve az agyakból. Pedig ők elvben a figyelem középpontjában voltak. A spanyol, portugál és egyéb perifériákra meg ki figyel?

Magyarorszáon is kit érdekel már, hogy a városokban egy szobában 17 albérlő lakott, vagy a vidéki cselédsori egylégterű lakásokban 3 család kb. ugyanennyi fővel?

Le lehet hazudni a tényeket, annál is inkább, mert nem érdekel senkit. A mai havi 22800 forintos munkanélküli segély se vagy hogy hányan laknak az erdőkben összetákolt bódékban.

Csak propaganda és hazudozás kérdése. Az mindent megold.

ZorróAszter 2024.10.03. 18:38:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ismerem a sztorit. Szovjet iskolába kjátrtam 5 évet."

Ez körülbelül olyan, mintha az ortodox teológiát a gyerekeknek szánt hittanórai anyagok alapján próbálná megitélni. Vagy annak hitelességét aból, hogy a nebulók miket bofognek vissza abból.

Van aki szó szerint böfögi vissza, de ha belekérdez, kiderül, hogy valójában szinte semmit se ért belőle.

Például találkoztam jó templomjáró katolikussal, aki szerint a szeplőtelen fogantatás Jézusra vonatkozik. Vagy elmondta, hogy mikben nem hisz, hogy szó szerint igaz, köztük dogmákat is mondott. Nem tudván hogy a dogmákban kötelező hinni. Aki nem hisz a katolikus dogmákban, az valójában nem katolikus.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 18:53:12

@ZorróAszter: . A mai havi 22800 forintos munkanélküli segély se vagy
--------------
A munka hangot dúrgerni, a segályt is, rekkés vna, de subsidia.

Fasza volna, ha nem járna a pofád, attól, hogy ez a marxista fingristáktól van. Nehéz az agyad?

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 18:56:06

@ZorróAszter: z ortodox teológiát a gyerekeknek szánt hittanórai anyagok alapján
----------
Barno, nem gyerek. A szán hangot ide nem, tan hang nem van, anyag se, se alap, al túl.

?????????? A probléma már ott van, hogy fingod nem van Marx-ról se, se a dogmáról, hanem egy marxista-skalvisch ideológiád van, de ma ezt mondjuk marxizmusnak. Marxizmussal van dula itt az egész politika, fideszlibcsi, kreténység, Schiffer...

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 19:02:51

@ZorróAszter: A spanyol, portugál és egyéb perifériákra meg ki figyel?
------------
Nem figyel, hanem őrjed.

Na most ez a gyarmati-narratíva most marxizmus, stak van egy pici probléma, a fideszlibcsi vakerolja a brüsszelitázást, de gyarmotsítja a magyart a gyárakkal, te vakerolod ezt így, sőt furcsa módon a németekkel van bajod, de nem úgy, attól, hogy szláv vagy. Itt van ez a marxista gyarmati narratíva, mondanám, hogy oké, stak van egy pici gondu, hogy nem arról van a beszéd ahogy kellene, attól, hogy a gyarmati szart te is vakerolod, ahogy a fingrizmust, stak a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Fasza narratíva volna ez a gyarmati narratíva is, stak nem így, hanem a fingrizmustól, az új-ónemmagyartól, hogy hogy olyan kreol zagyvaság is az új-ónemmagyar és ettől argumentálva.

A te marxizmusod pánszláv-sklavisch, stakhát ma már nem van pánszlávizmusd, lásd Ukrajnát. A marxizmust így mondjuk sklavizmusnak, vagy judeo-sklavizmusnak.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 19:10:09

@ZorróAszter: hogy valójában szinte semmit se ért
----------------
Szinte hangot dúrgenri, ért nem van, verstehen rakni.

Én mondjuk se a kreténységet nem vágyem rakni, pogány vagyem, se a marxizmus, náci vagyem, totál máshogy rakem filozófiailag az egészet, de erről már írtem, stak a probléma ott van, hogy te se rakod, de marxista vagy.

De ahogy írtem, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, van saját filozófiem, stakhogy a marxizmust nem teoretikusan rakem, nem is libernyák államilag, hanem historyailag. Historyailag itt Deák, Birca ahogy te marxista.

Gelimtrtrddddd 2024.10.03. 19:16:07

@ZorróAszter: Aki nem hisz a katolikus dogmákban, az valójában nem katolikus.
---------------

Nem vagyem kretény, stakhogy aki nem dogmatikusan katolikus az nem katolikus, hanem mondjuk református. De ez irreleváns a mai időnél, ahogy mondjuk a Tóth Gabi egy kretény, vagy a Bese egy buzeráncs, habár a kretények buzik, de ez egal. Vajon egy Tóth Gabi hogy olyan kretény? Jah, kretény, az totál.

Az hogy mondjuk vannak tőlem is akcepltált jó, rakta meglátsjai Marxnak, az irreleváns, van a marxista dogma, ahogy a fingrizmus, ahogy van a rejális marxizmus, a historyai, de ez nem libernyák állami.

Gery87 2024.10.03. 23:46:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem vagyok marxista szocialista ahogy a XIX.században se volt minden szoci az.

Nem hiszek a történelmi eleve elrendeltetéseben és hogy annak vége, célja, útja, végkifejlődése a kommunizmus.
Egyrészt ha valamiért nem teszünk akkor az nem lesz, nem következik be, pont.
Nincs semmi előre megírva.
Másrészt a cél eleve hibás, valóban utópia.

Nem lesz a bálnából újra víziló, akkor se ha egyesek szerint a szárazföldön jobb lenne megint, de nem lesz újra hal sem, akkor se a vízi környezet miatt a kopoltyú egyeseknek logikusabb.

Egy "igazságosabb, jobb bálna" kell, a bálna bálna tud lenni nem hal, se nem patás jószág.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 07:32:16

Nem hiszek a történelmi eleve elrendeltetéseben és hogy annak vége, célja, útja, végkifejlődése a kommunizmus.
---------------------
1. Hiszek? Hát itt a probléma, ez a hű hangtól ered, indogermán kei, de bullshit németizmus, dúrgerni.
2. Nem vég, hanem anto.
3. Nem cél, a cél egy libernyák jevevényhang, magyarul remu, ez az ősmagyar hang.
4. Az út végat volna, de ide inkább raku.
5. A fejlövés hangot nem bírem, így inkább tenkés, a fejlövps az progresszió, libcsizmus, de ép-vel mondjuk: éptenkés.

6. Nem rendeltetés, hanem rengyó, rend, totál nakta, ha stak a rendet írod le, a rend a róvió, a logosz, ar-ra-re stumától, vagyis ha a rendet tagadod, tagadod a racionalitást is. Stakhogy senki se mondtaja, hogy van anto, stak annyit, hogy van egy rend, hogy hogyan vál, örjed ene erda, a logosz rekkint. Az anto-t dúrgerni kell az operációtól, sokkal inkább mondjuk, hogy ewige Widerkunft, ahogy evolúció, stakhogy az evolúció kiírtja a zsákutcákat.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 07:36:05

@Gery87: Nem lesz a bálnából újra víziló,
-----------------

Hát ezt nem te mondod meg, nem is a fingrizmus, stak az evolúció, és az evolúció erre bírja az atavizmust. Egy bálnának, akinek lábja van, nem fog ugatni mondjuk a fingrizmus, se a kúromány. De mondjuk ha a bálna ősje hal volt eredetileg, úgy a fingrizmus, a kúromány újra nem ugat, ha a bálna előbbi ősje újra uszonyt bír.

Tapi2021 2024.10.04. 10:43:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ismerem a sztorit. Szovjet iskolába kjátrtam 5 évet. "

Geryéknek ez hiányzik. Ez a tapasztalat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 10:48:43

@Tapi2021:

Lásd annak idejét sok nyugati komcsit, aki elkezdett magyarázni.

S mindig az lett, hogy "így kellene lennie". Amire elmondtam "fogadjuk el! de nem lesz így, hanem úgy, mint ezt minden gyakorlat igazolta". Mire válasz "mert Lenin/Sztálin/Mao/Castro elrontotta".

Innen meg nincs tovább, hiszen az érv az lesz "most majd nem lesz elrontva".

Tapi2021 2024.10.04. 10:51:40

@ZorróAszter: "Például találkoztam jó templomjáró katolikussal, aki szerint a szeplőtelen fogantatás Jézusra vonatkozik. Vagy elmondta, hogy mikben nem hisz, hogy szó szerint igaz, köztük dogmákat is mondott. Nem tudván hogy a dogmákban kötelező hinni. Aki nem hisz a katolikus dogmákban, az valójában nem katolikus. "

Én pl. éppen ilyen vagyok. Ami el van kúrva az egyházunkban, arról ki kell mondani, hogy el van. Akár, ha KI- és az egyházra, hívekre RÁERŐSZAKOLT dogma is.

Egyébként mindkét problémás területnek egy az origója: a Mária-kultusz.

A kritikus katolikusok a Máriás dogmákat illetik kritikával. Ezeket szinte kivétel nélkül a múlt században erőltették rá az egyházra, Mária rajongók. És úgy, hogy sem biblikus, sem Szent Hagyományból származó alapjuk NINCS.

Tapi2021 2024.10.04. 11:01:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tudom, ma is erre fut ki minden vita és érvelés.
Az ezeregyedik szocialista rendszer biztosan a jó rendszer lesz.

És nem értik, hogy egy mesterségesen megtervezett és működtetett rendszer sosem lesz jó, mert az ember gondolkodása, tudata, személyisége más rendszerű.

Ugyanakkor egy egészséges társadalomban szükség van "baloldalra", szociális törekvésekre, dolgozói érdekképviseletre. Ennyiben egyetértek Geryvel és Zorróval.

De kizárólagos rendszerként ugyanúgy diktatúra lesz mindig, mint eddig, meg bármely más rendszer, amely kizárólagos.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 11:22:06

@Tapi2021: nem értik, hogy egy mesterségesen megtervezett és működtetett rendszer sosem lesz jó, mert az ember gondolkodása, tudata, személyisége más rendszerű.
----------------
Magyarul: nem rakják, hogy egy remta és erejtetta rendraku sosem vál, attól, hogy az ember rakandásja, bulslhitja, bullshitje, más renrakujú.

Ért hang nem van, magyar rakand, nem terv, hanem remu. a művel hangtó dúrgerni, tudat hang nem van, stak a libcsi gondol, szmály hang se van.

Ez újra irónia volna? Ember a társadalom már egy libernyák projekt, ahogy te már egy libernyák új-ónemmagyaron makogsz.

A probléma annyi, hogy a mostani system, vagy hogy a fene, nem racionáis, pógári, de attól művi, hogy társadaom, mesterséges, nem a logosz. A baju az, hogy kevered a szezont a fasszal, de attól, hogy libcsi vagy.

Gery87 2024.10.04. 13:49:39

@Tapi2021:

Birca leírta az államszocializmus működését és válságát.
Amiről én is beszéltem, akkor mire is kéne tapasztalat?

Gery87 2024.10.04. 13:58:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Innen meg nincs tovább, hiszen az érv az lesz "most majd nem lesz elrontva".

1, ha sokáig nem sikerül valami akkor az miért jelenti azt hogy sose fog?
Lásd rengeteg jobbágy,paraszt felkelésre került sor, ezek közül több már nyíltan világosan beszélt a feudalizmus felszámolásáról, az urak a papság rendiség megszüntetéséről és mind elbukott....de ma már még sincs jobbágyság...én értem "1534-ben" úgy látszik sose lesz...

2, eleve nem is a kommunizmust kell célul kitűzni. És persze nem lehet felülről erőltetni semmit.

3, A legtöbb magát kommunistának mondó rezsim szovjet segítséggel jött létre, nem volt cél sem az hogy szuverén legyen, sem az hogy demokratikus.

Gery87 2024.10.04. 14:07:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez a kommunizmus első foka. Lenin átnevezte szocializmusnak."

Államkapitalizmusról beszélt.

"S ez a proletárdiktatúra megkezdi az építkezést, a kommunizmus második fokának megvalósítása céljából."

Mondani bármit lehet....

"Ismerem a sztorit. Szovjet iskolába kjátrtam 5 évet."

Az hogy mi a duma meg a valóság látjuk ma is hogy két külön dolog lehet.

A liberális képviseleti demokrácia is népfelségről beszél meg egyenlő esélyekről, a szabad piac láthatatlan korrigáló kezéről....

Aztán látjuk hogy mik történtek a kovid alatti tüntetések, a nyugdíjreformok, a svéd NATO csatlakozás esetén...hogy hízott a tőke duplájára a járvány alatt miközben az átlag jól megszívta és szegényebb lett, hogyan mentik meg a "tehetség és szorgalom meritokrata szupercégeit" közpénzből....vagy hoznak számukra kedvező piackorlátozó törvényeket. stb.

Szarnak ők a népszuverenitásra.

Az elit mindenhol faszkalapokból áll akik a saját érdekeiket nézik elsősorban.

„a társadalom bajai sosem a néptől származnak, mindig csak a kormánytól. A nép érdeke közérdek, a kormányon levők érdeke magánérdek..."

/Robespierre/

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 14:19:53

@Gery87: 2, eleve nem is a kommunizmust kell célul kitűzni. És persze nem lehet
-------------
1. Nem cél, hanem remu. A kitűz egy bullshit frazeológfia, németizmus. Nem lehet, hanem volna.

2. He? Baszottul se rakem, hogyan is makogsz, ma kommcsizmus van, ahogy írtem.

3. He? Baszottul is menne felülről, látni van rajtatok. De ez bullshit, faszául makogod.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 14:22:16

@Gery87: jobbágy,paraszt felkelésre került sor, ezek közül több már nyíltan világosan beszélt a feudalizmus felszámolásáról,
--------------
1. Nem felkelés, hanem erjeszedés, a paraszt hangot dúrgerni. Nem kerül, hanem rakód, nem világos, hanem raku. A felszámol egy németizmus, nem is rakem, hol van hogy 1 és 2? Na azok jevevényhangok.

2. Bullshit libcsi ideológia. A feudalizmus most itt irreleváns, itt arról van a beszéd, hogy a libcsik, a tolvajok, a tulajok tulajolták az Allmendét, vagyis illiberális erjeszedés volt.

Tapi2021 2024.10.04. 14:39:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "
Nem "államszocializmus" meg nincs. "

Ahogy ezt számtalanszor levezettük már Gerynek.
Ha a szocializmus kizárólagos rendszer, az szükségképpen diktatúra és államszocializmus.
Mindenhol az volt, az lett ahol kizárólagosságot ért el, Németországtól, a SZU-n át, Kínáig, az afrikai és ázsiai szocialista államokig.

Ezért jobb a pluralizmus, és ha vannak versengő ideológiák és politikák.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 14:43:15

@Tapi2021: Ha a szocializmus kizárólagos rendszer, az szükségképpen diktatúra és államszocializmus.
---------------------
Nem kizárólagos, ez nnémetizmus, mondjuk, hogy stak rendraku. A szükségképpen bulslhit frazeológia raktarekkint. Az állam már diktatúra, libernyák diktatúra, libcsi hang.

Nem rakem, nem rakem! Dehát most fideszlibcsi marxizmus van! itt van a sok kommcsi! A democsokrácia diktatúra, ahogy a libcsizmus is.

Nem rakem, nem rakem, hogyna makog!

Tapi2021 2024.10.04. 14:47:09

@Gery87: Robespierre egy jakobinus terrorista, emberirtó vadállat volt. Ennyi erővel a Mein Kampfból is idézhetsz.

Tapi2021 2024.10.04. 14:53:48

@Gery87: "„a társadalom bajai sosem a néptől származnak, mindig csak a kormánytól. A nép érdeke közérdek, a kormányon levők érdeke magánérdek...""

És ez még csak nem is igaz.
A kormányzat olyan, mint a nép, ha a nép választhatja és nem egy forradalmi terrorrendszer, külső hatalom, diktatúra... ülteti a nép nyakára őket, mint Robespierre-éket.

Az istenadta népek választják meg most is újra és újra azokat a hülyéket, akik taccsra teszik Európát. Úgy, hogy tudják is, hogy milyen stikliket csináltak! Pl. vonderlájen woman.

Te is készen állsz a hatalmat átadni olyanoknak, akikről tudod, hogy a globalizmus, az USA... érdekeinek kiszolgálói és nem a magyar szuverén érdekeké.

Akkor ki a hibás?

A kormány, amit te választasz?

vergyula 2024.10.04. 14:55:52

@Tapi2021: Legyen inkább ez:
"Azért szar ez az egész világ, mert ti emberek szarok vagytok!"

/Nagy Feró/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 15:01:00

@Gery87:

Mert az alapelgondolás hibás.

Az emberi természetet nem lehet megváltoztatni.

Az eredmény meg ismert: semmi se működik a végén.

Mit kell célul kitűzni? A magántulajdon eltörlése abszurd cél. Eleve semmi értelme ennek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 15:02:40

@Gery87:

"A legtöbb magát kommunistának mondó rezsim szovjet segítséggel jött létre"

Egy csomó meg nem: Angola, Mozambik, Etiópia, Grenada, Kuba, Dél-Jemen, Kína, Vietnám, Kambodzsa.

Mind a SZU-tól függetlenül lett.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 15:11:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mert az alapelgondolás hibás.
Az emberi természetet nem lehet megváltoztatni.
---------------
1. Attól, hogy ana rakurakandmány raktalosza, bugos.
2. Nem természet, eredő, nem változatat, hanem vándel.

3. Emberi eredő? Emberi unuverzálisan nem van, a probléma, hogyan is makogsz, attól, hogy rajtad és másokon megy, de baszottul. Látni van a butaká és az egyéb bullshited, de ezt folyton leírem, hogyan is van.

Vannak arták, van a libcsi, ahogy te az vándelta, és van a primtiív, ahogy én.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 15:15:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A magántulajdon eltörlése abszurd cél. Eleve semmi értelme ennek.
----------------
1. Ért hang nem van, magyarul vestehen rakni, ez a racionálitás.
2. Nem töröl, hanem dúrger.

3. Olyan hang, hogy magántulajdon nem van, a tulajdon a tolvajlás az indogermán tele stumától.

4. A libernyák tolvajlás az váltan van, nem eredői. Az ember eredőit ti libcsik nálem nem is vándelitek, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ősidőnél nem volt se olyan libsi tulvajlás, de kereskedelem, se píz. Ennyit erről! Ez a primtiív, ez jen vissza!

Az emberi eredő nem van vándelni, na így ezt faszául makogod.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 15:17:40

@Gelimtrtrddddd: De nálad az emberi eredő vándelve van. Hogy hogyan? Libcsi vagy, vagy egy másik arta, ahogy a germanoid bolondo dühoro ősmagyar.

Az új-ónemmagyar makogás? Ne röhögtessél már!

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 15:23:52

@Tapi2021: egy jakobinus terrorista, emberirtó vadállat volt. Ennyi erővel a Mein Kampf
--------------

Az állat az te vagy, az aki az istállónak innen van, ez a libernyák. A vada naknama, indogermán au-tól, vagyis va-tól, aki a kúthúrától vada van, tova, az van ena dühor, düh, Tier, ennek naknamája vada vagy bolondo: vada és bolondo dühor.

Hát Hitler Mein Kampfjának van egy citatja Rousseau: az embereket szabadásgra kell dúrongani. Na most a probléma, hogy a szabadság az más németül , magyarul és franciául.
A szabadság hangot magyarul stak úgy rakem, hogy ha akuty a lánctól szabad, a szab, indogermán skab stumától, nem a libernyák Freiheit-ként, ahogy indogermán prai-tól, úgyhogy Hitler németül libcsi volna. A bolondo, vado dühoro szabad a lánctól, rób, szakant, öl, Nietzsche után ez a szabadság.

Tapi2021 2024.10.04. 15:30:28

@vergyula: "...és én, én is egy kicsit... Sajnálom, én is egy kicsit..."

Igen ez közelebb áll az igazsághoz.

ZorróAszter 2024.10.04. 15:51:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Lásd annak idejét sok nyugati komcsit, aki elkezdett magyarázni."

A nyugati komcsiknak főként az olaszoknak és franciáknak az nem tetszet, hogy a szovjetek arra ösztönözték őket 45 után, hogy hayják kiszorítani maukat a kormányokbóól, később meg hogy ne törekedjenek választást nyerni. Mert annak a vée nem kommunista kormány hanem jobboldali katonai diktatúra lenne a vége.

"S mindig az lett, hogy "így kellene lennie". Amire elmondtam "fogadjuk el! de nem lesz így, hanem úgy, mint ezt minden gyakorlat igazolta". Mire válasz "mert Lenin/Sztálin/Mao/Castro elrontotta".
Innen meg nincs tovább, hiszen az érv az lesz "most majd nem lesz elrontva"."

Ez csak a maguk propaandája. A marxistáknak világos, hogy mi volt a létező szocializmus.
Nem az, mint amit a Szabad Európa bemondott.

Csak éppen a permanens golyószórótűzszerű hazudozás és propaganda közepedte ezeket nem lehet elmondani.

A világsajtó és vilápropaandagépezet ugyanis amerikai kézben volt és van, sosem volt a marxisták kezében. Így a véleményük a legalapvetőbb kérdésekben is beléjük fojtható.

Erre van a propagandagépezet.

ZorróAszter 2024.10.04. 16:02:46

@Tapi2021:

"Ezért jobb a pluralizmus, és ha vannak versengő ideológiák és politikák."

Pluralizmus és a demokrácia bábszínház hülyegyerekeknek addig van, amíg van rá sok pénz és működik. Ha nincs, ott ezek a rendszerek rögtön kimutatják a foguk sárgáját, és jönnek a célzott likvidálások, halálbrigádok, a nyílt elnyomás, megfélemlítés. Először.

Amíg mi itt senyvedeztünk a szovjet előkertjében, addig dél-amerikában, például Argentínában tízezrével ölték meg az amerikaiak által kiképzett és pénzelt halálbrigádok az embereket.

Olyan jó fizettek, hogy még a postást is megölték mert Che Guevara szakállat növesztett. Holott valójában D'Artagnan szakállat.

Franciaországban 1960-ban egy éjszaka megölt a rendőrség 300 embert.

Tabutéma máig az FBI célzott likvidálásainak száma amelynek során amerikai állampolárokat óltek meg amerika területén.

Stb. stb.

ZorróAszter 2024.10.04. 16:22:54

@Tapi2021:

"A kritikus katolikusok a Máriás dogmákat illetik kritikával. Ezeket szinte kivétel nélkül a múlt században erőltették rá az egyházra, Mária rajongók. És úgy, hogy sem biblikus, sem Szent Hagyományból származó alapjuk NINCS."

Jó, de aki a katolikus dogmák közül akár egyben is nem hisz, az szigorúan véve már nem katolikus többé.

"múlt században erőltették rá az egyházra, Mária rajongók."

Szerintem nagyon sok évszázados kultusz van mögötte. És a kapcsolódó teológiai problémák más egyházakban is megvannak, a teológiájuk tárgyalja. Az ortodoxok is. Például hogy közönséges nő, egy bűnnel terhelt hogyan lehetne Istenszülő?

És valójában pl. az ortodoxnak sincs megfelelő válasza, hanem inkább figyelemelterelés van a témáról. Ne feszegessük alapon. De az ortodox teológia is foglalkozik vele.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 16:27:21

@ZorróAszter: terhelt hogyan lehetne Istenszülő?
------------

...bírdás hogyan volna Jehovabérersja...

Jehova ist tot, fingirzmus is tot, na ugordjunk!

GyMasa 2024.10.04. 18:26:31

A kommunizmus minden formájának az az alapvető problémája, hogy egy szinten akármennyi embert csak úgy tudsz, ha mind nyomorognak.
Olyan nincs, hogy mindenkinek BMW X5 "jár".
Jah, és mi van azokkal, akik nem szeretik a BMW-t?

GyMasa 2024.10.04. 18:33:55

@Tapi2021:
"És máris sokkal jobban működik az egész. "
Igen, mondjuk veled, vagy az értelmesebb emberekkel.
Elleben az Orbánfóbiások bázisa nem kíván/tud gondolkkozni, vagy "olvasni a sorok között". Nekik bele kell rágni a szájukba, hogy mit kell gondolniuk, ők készen kapják a "tudást".
EZ, persze azért is szükséges, hiszen mindenkinek teljesen más a háttere és az aktuális életkörülméányei. Emiatt az általad preferált módszernek nagy hibája, hogy benne hagy egy bizonytalanségot a vevőben, ami szerint megengedhető, hogy esetleg ne arra a következtetésre jusson, amit az adó szánt neki.
Plusz ez a módszer rossz a "múlt megváltozása esetén". Hiszen, ako EMLÉKSZIK a régebbi dolgokra, az veszélyes lehet.

GyMasa 2024.10.04. 18:37:13

@élveteg:
A kommunizmus alapvetően csakis a közvetlen vegetálás kielégítésére elégséges.
Nézd meg Venezuelát!
Ott ülnek a világ második legnagyobb olajtartalékán, és éheznek az emberek.
Mindezt pedig, az eddigi esetekhez képest "villámgyorsan sikerült elérniük..."
(pedig, ugye az az olajtartalék be tudna vonzani külső pénzeket is, hogy abból finanszírozzák a kommunizmusnak nevezett piramisjátékukat.)

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 19:01:35

@GyMasa: A kommunizmus alapvetően csakis a közvetlen vegetálás kielégítésére elégséges.
-----------------------------------------------
Rakuosan stakis az innentolosza...nakta.

De most nem rakem, hogy most hogy a faszem a kommcsizmus. Ma kommcsizmus van, liberál-kommcsizmus, a kapcsizmus is kommcsizmus.

Nekem ez nem argumentáció, attól, hogy a mai Bedürfnisek libernyákok és liberáliák vannak, ahogy már Marx is mondtaja, hogy olyan nem van, hogy emberi Bedürfnis. De ez nem vegaáltás, hanem élet, illiberális élet, ha Kriegsverfassung van.

De egal, én kommcsizmusként a libcsizmust, a liberáliákat, ahogy mondjuk a fizut is rakem, attól, hogy a fizu stak a kommcsizmustól van magyar felden.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 19:02:15

@GyMasa: esetekhez képest "villámgyorsan sikerült elérniük..
-----------------
Esténak arányolva bologmaárván ernijük.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 19:07:31

@GyMasa: hogy mindenkinek BMW X5 "jár".
--------------------

Na most nem rakem, hogy te hogy a faszemról is makogsz, attól, hogy ma kommcsizmusmus van, Sklavenaufstand és egyéb, democsokrácia, love is love, libcsizmus, liberáliák, parlament, ahogy a fő, rakó kommcsizmus a fingrizmus, vagyis úgy ahogy azt mondem hogy a fingrizmus a materializmus, a libcsizmus, a democsokrácia, a parlament,libeáliák....

Fingrizmus=kommcsizmus.

De he? Na most ahogy rakem, kommcsizmus nélkül. Az ősmagyaroknál ment, attól, ahogy írtem, hogyha az egyik lop és rób mondjuk Ukrajnától egy BMW-t a másik Zsigulit, úgy nem van prájsz, Preis, ez rekkja azt, hogy a zsiguli és a bmw egy, úgy mindenki bír bmw-t, attól, hogy Wertlosigkeit van. A Wertekkel van a probléma, ha dúrgerjük az összes ember bír bmw-t.

ZorróAszter 2024.10.04. 21:14:24

@GyMasa:

"A kommunizmus minden formájának az az alapvető problémája, hogy egy szinten akármennyi embert csak úgy tudsz, ha mind nyomorognak.
Olyan nincs, hogy mindenkinek BMW X5 "jár".
Jah, és mi van azokkal, akik nem szeretik a BMW-t?"

Ezek olyan okoskodások, amik nem kiváncsiak a marxizmus eredeti állításaira, és annak valóságtartalmára, csak arra, hogy mit mond minderről a Szabad Európa és a többi propaganda. És aztán azt próbálják visszaböfögni lehetőle szó szerint.

Gery87 2024.10.04. 22:36:22

@Tapi2021:

"Robespierre egy jakobinus terrorista, emberirtó vadállat volt. Ennyi erővel a Mein Kampfból is idézhetsz."

Jó én értem hogy ehhez sem értesz.
A komcsizáson kívül még a jakobinusozást szereted..azt látjuk.

De ha már nácik.

Nemrég itt járt a zsidószakértő gigabush barátod, ha már engem basztatsz hogy "komcsi vagyok", akkor őt meg baszogathatnád hogy náci, elvégre nálad a kettő ugyanaz....:)

Gery87 2024.10.04. 22:42:52

@Tapi2021:

"És ez még csak nem is igaz.
A kormányzat olyan, mint a nép, ha a nép választhatja"

Nos a ygakorlatban látjuk a képviseleti rendszereknél is hogy ez nem így van!

" és nem egy forradalmi terrorrendszer, külső hatalom, diktatúra... ülteti a nép nyakára őket, mint Robespierre-éket."

Ó, bárcsak Robespierre-ek ülnének a nyakunkon, vagyis inkább a Döbrögik nyakával foglalkoznának.

"Az istenadta népek választják meg most is újra és újra azokat a hülyéket, akik taccsra teszik Európát."

Tehát a nép hülye, ezek szerint akkor van rá esély hogy a Fideszt is hüléyk juttatják hatalomra:)

"Úgy, hogy tudják is, hogy milyen stikliket csináltak! Pl. vonderlájen woman."

Ja vagy Orbán...

"Te is készen állsz a hatalmat átadni olyanoknak, akikről tudod, hogy a globalizmus, az USA... érdekeinek kiszolgálói és nem a magyar szuverén érdekeké."

Mikor mondtam én hogy a ballibekre fogok bármikor is szavazni? Miért hazudsz?

Döntsd már el hogy akkor DK-s, komcsi vagy libsi vagyok, vagy mi van....mert ez eygszerre nem megy.

Ne legyél már hülye.

"Akkor ki a hibás?
A kormány, amit te választasz?"

A hiba a képviseleti- és a kapitalista vagyonos elit érdekeit szolgáló rendszerben van.

Gery87 2024.10.04. 22:44:40

@vergyula:

Feró már csak tudja, hisz ő is nagy darab szar.
(Ő mondta....csak akkor még kicsi volt, most már egy jó nagy darab lett. Igaz a mondás: az vagy amit megeszel, hát Feró annyit nyalta a segget hogy megízlett neki, megette, azzá vált...ennyi)

Gery87 2024.10.04. 22:45:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem tudom most mivel akarsz vitázni de nem is érdekel...

Gery87 2024.10.04. 22:45:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Van értelme, el is mondtam hogy miért.
És hogy pont emiatt amit te akarsz NEM lenne megoldás.

Gery87 2024.10.04. 22:48:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ami aztán támogatta őket, tanácsadókat meg fegyvereket, pénzt, kiképzőket küldetek.... nem támogatta volna ha másmilyen rendszert hoznak létre, eleve sokan ott tanultak a vezetők közül a káderképzőben.

Kuba mire ment volna a SZU nélkül?
Semmire.
Lehetett volna ott "külön utasság"? Nem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása