magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A ferencizmus hivatalos megalapítása

A médiák alig számoltak be róla, mégis nagy esemény történt 2024. szeptember 13-án Szingapúrban: hivatalosan is megalapításra került az Egyetemes Ferencista Egyház. Ez lesz a katolicizmus új neve.

Ekkor a "Ferenc pápa" álnevet használó patagóniai ateista gazember fontos beszédet mondott. Ebben kijelentette, szó szerint idézem: "Az egyik dolog, ami leginkább lenyűgözött az itteni fiatalokban, az a képesség a vallások közötti párbeszédre. Ez nagyon fontos, mert ha az ember vitatkozni kezd, hogy „az én vallásom fontosabb, mint a tiéd…”, vagy „az enyém az igaz, a tied nem igaz…”, ez hova vezet? Valaki válaszoljon. [hang a közönségből: pusztuláshoz] Így van. Minden vallás Istenhez vezető út. Hasonlattal élek, a vallások olyanok, mint a különböző nyelvek, amelyek kifejezik az istenit. De Isten mindenkié, ezért mindannyian Isten gyermekei vagyunk. "De az én Istenem fontosabb, mint a tied!" Ez igaz? Csak egy Isten van, és a vallások olyanok, mint a nyelvek, Istenhez vezető utak. Hol szikh, hol muszlim, hol hindu, hol keresztény. Érthető? A fiatalok közti vallásközi párbeszéd azonban bátorságot igényel. A fiatalság kora a bátorság kora, de vissza lehet élni ezzel a bátorsággal olyan dolgok megtételére, amelyek nem segítenek. Ehelyett legyen bátorságunk az előre lépéshez és a párbeszédhez.".

Persze szokásos ferenci szózuhatag, direkt kétértelműre fogalmazva. A jelenleg magát római pápának nevező személy mindig ezt csinálja. Módszere a következő:

  • az egyenes fogalmazás kerülése, minden szava érthető így is, meg úgy is, így aztán bárki bárhogy is érti, az értelmező lesz a hibás, miért nem értette a másik módon,
  • ügyesen egyértelmű nyilatkozatok is elhangzanak, mindkét oldal szájíze szerint, így ezekre lehet hivatkozni.

Jó példa a homokosság kérdése. A szándék nyilvánvaló, ez a homokosság legalizálása, de ez nyíltan sosincs kimondva, csak sejtetve. Aztán eltelik egy bizonyos idő, s egyértelműen keresztény beszédet mond egy másik ügyben. Az ellentábor persze érti mi megy: folyamatos érzékenyítés, szoktatás, idomítás a nagy cél - a kereszténység megsemmisítése - érdekében.

Aki a nagy képet nézi és nem teljesen hülye - legyen akár keresztény, akár nem - jól látja mi zajlik. Ferkó "pápa" szándéka a katolicizmus teljes átprogramozása, de mivel ez nem egy protestáns felekezet, ahol bármi bármikor megtehető (ott csak fel kell "fedezni" a Biblia új értelmét, s ami tegnap "igen" volt, az ma már "nem"), a hadművelet nem vihető végbe ilyen könnyen. Miért nem?

Mert hiába elvileg teljhatalmú és tévedhetetlen a római pápa a katolikus tanítás szerint, a valóságban egyikkel se élhet szabadon. A szervezet és a tanítás túl régi, s megvannak nem csak a szabályok, de a szokások is.

A teljhatalom ellen ellenáll az egész egyházszervezet, helyben is, a központban is. Ferkó ezt helyesen észlelte: lassan halad, folyamatosan tölti fel saját embereivel a szervezetet, nem elsietve ezt.

Azt mégsem teheti meg, mint Mihail Gorbacsov a Szovjet Kommunista Párttal, ahol alig 2 év alatt sikerült Gorbacsovnak kirúgnia a vezetésből minden ellenfelét, majd még 2 év alatt leépíteni tulajdonképpen az egész szervezetet, melynek ő volt a vezetője, aztán pedig még további 2 év alatt mindent bedönteni. A Katolikus Egyház százszor erősebb talapzaton áll, mint a Szovjetunió Kommunista Pártja.

Ugyanez a római pápa tévedhetetlenségének dogmája. Ferkó tudja, hiába élne vele, nem működne: ez azonnal egyházszakadást okozna, s a nagyobbik fél nem vele maradna, hanem az ellentábornál. Ma már a világ katolikusainak zöme nem európai, s Európán kívül nagyon népszerűtlen ez a "reformkatolikus" vonulat. Ferkó viszont nem akar egy kis reformkatolikus szektát - ez gyakorlatilag a mai német katolikus egyházból és még pár nyugati progresszívista csoportból állna -, az ő célja az egész egyház megváltoztatása.

De mi is a kértértelmű a szingapúri beszédben? Egyrészt az, hogy a beszéd egy része nyilván igaz (lásd, tényleg jó a vallások közti párbeszéd). Másrészt meg az, hogy tény, hogy minden vallás kifejezi az istenit. Viszont ebből sehogy se következik az a sugallat, hogy minden vallás Istenhez vezet.

Amit krisztusgyalázó Szivárvány Ferkó előad az a szabadkőművesség eszméje. Véletlen lenne?

A tradicionalizmus hasonlót mond, de világosan. Minden vallás annak terméke, hogy emberek keresik az utat Istenhez. Ebben az értelemben minden vallás isteni. Viszont nem minden vallás vezet ténylegesen is Istenhez. Lehet párbeszéd - sőt ez jó is -, de nem keveredés. Tradicionalistának lehet lenni sokféle vallás híveként, sőt ateistaként is, de ettől még nem lesz "mindegy" a vallás.

Az pedig teljesen abszurd itt, hogy egy katolikus egyházfő tulajdonképpen kijelenti, a katolicizmus nem fontos. Hiszen ha "minden út Istenhez vezet", akkor ő személyesen mire van? Ezek szerint a teljes katolikus szabály- és szokásrend tulajdonképpen egyfajta bohóckodás. Tulajdonképpen minek bármit is úgy tenni, ahogy ezt a katolicizmus mondja, ha van "sok út Istenhez"? Pl. azt mondom, én inkább nem tartom be a házassági hűséget, hanem elveszem feleségül a szeretőmet is, hiszen az iszlám engedi a többnejűséget, én így jutok Istenhez.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2518695894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez a nevem senki 2024.10.04. 07:42:26

ugyan
olyan kényszer
esség ir
ányul belőded a pápa iránt mi
nta több
i ortodoksz markszistából

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.04. 09:50:06

A második és tizedik bekezdésben említett vallások közti párbeszéd nem pozitívum, teljes és pontos eretnekség.

És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.
4.
És hogy hová megyek én, tudjátok; az útat is tudjátok.
5.
Monda néki Tamás: Uram, nem tudjuk hová mégy; mimódon tudhatjuk azért az útat?
6.
Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam.
10.
Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat.
11.
Higyjetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van; ha pedig nem, magokért a cselekedetekért higyjetek nékem.
12.
Bizony, bizony mondom néktek: A ki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, a melyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 09:55:52

@Deak Tamas:

Ez helyzettől függ.

Az ökumenizmus eretnekség, mert ott tulajdonképpen a résztvevők leminősítik magukat, kb. "ti így bohóckodtok, mi így, nem mindegy?" alapon.

Te társadalmi cél érdekében együttműködni teljesen rendben van.

Találkozni meg teljesen oké.

A közös vallási cselekvés problémás. Ehhez nagyon nagy közelség kell, s tiszta helyzet

Kivételt az egyes magánesemények lehetnek, pl. felekezetközti esküvő, ahol a házasulók hívők, de nem azonos hitűek. Ilyenkor lehet mindenki a saját papjával. De ez tulajdonképpen jogilag 2 esküvő párhuzamosan, azonos időben és helyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 09:57:36

@Deak Tamas:

Közben ezt hozta fel a YT, a Google figyeli mit csinálok... de ezt most tényleg jó találat: www.youtube.com/watch?v=3Zy_BzP8cTE

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.04. 10:36:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igazad adok az itt felsoroltakban, azonban amit Ferenc következetesen mellőz, az Jézus tanainak hirdetése, sőt, a személyének mellőzése is, hiszen nem Laudetur-t köszönt például.
Főleg most lenne fontos amikor a köszöntés kifordított, elrondított változatát nap mint nap halljuk.
Említhet minden olyat amit felsoroltál, viszont kötelessége lenne hirdetni a via-veritas-vita-t.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 10:38:28

@Deak Tamas:

Baromi alattomosan csinálja.

Legalább csinálná, mint Perinta vagy Lukácsi-Vetkőző, ők legalább gerincesen megvallják amit hisznek.

Tapi2021 2024.10.04. 11:22:49

A "minden vallás Istenhez vezet"-re, avagy a "mindegy miben hiszel, mert minden hit jó"-ra, a buszos példát szokták elmondani: ha minden busz ugyanoda visz, akkor mindegy, melyikre szállsz fel, de, ha mégsem, akkor mindegyikkel valahol máshol fogsz kikötni.

És a valóság ugye az utóbbi.

Ha a pápa valóban azt mondta, hogy "Minden vallás Istenhez vezető út. ", az valóban eretnekség és hazugság. Lásd a Tamás által beidézett egyértelmű tanítást!

Ez akkor is így van, ha lehet maszatolni azzal, hogy akinek van valamilyen hite egy istenben, az is istenkereső, tehát mondhatjuk, hogy ÚTON van Istenhez. Legalábbis közelebb hozzá, mint aki semmilyen hitben, vallásban nem keresi.
Ebben van igazság.

De ettől még rossz vagy kerülő úton járnak, akik nem azon az ÚTON járnak AKI maga Krisztus.

Tapi2021 2024.10.04. 11:38:40

Sok rossz pápa volt már, az egyház mindig túlélte őket. Ferencet is túl fogja.

Azt nem hiszem, hogy Ferenc megtervezetten és előre elhatározott szándékkal dolgozna azon, hogy rossz útra vigye az egyházat. Egyszerűen - ahogy sajnos túl sok keresztényen, katolikuson láthatjuk manapság - ő abban hisz, hogy jól csinálja, hogy ezzel jobb lesz.

"Modernebb" lesz az egyház, közelebb viszi a pogányokhoz, stb.
Sajnos azt nem érti nő sem, és az egyház(iak) jó része sem, hogy önfeladással, mismásolással, kettős beszéddel NEM lehet sikeresen evangelizálni és megtéríteni embereket!
Egyszerűen, mert nem az ember térít, hanem a HITELESEN hirdetett IGE, és az igében lévő (Szent)lélek, vagyis Isten.

A lélek pedig csak akkor van benne, akkor "működik", ha az IGE teljes mértékben igaz és hiteles. Ha az igehirdetésünk hiteles. Mert csak akkor van mögötte Isten.

Ahogy százszor írtam már, az egyház régen elfelejtette már az evangelizálást, a hit- az ige hirdetését a nem hívőknek, más hitűeknek. Nem véletlenül zsugorodik, veszíti el a pozícióit a világban.

Ferenc (sem) nem vállalja fel a szükséges konfrontációkat, konfliktusokat, ami az Igazság kimondásával és hirdetésével jár, járna.

És itt nem arról beszélek, hogy vallásháborúzni kéne vagy, hogy nem kell a vallások közötti párbeszéd és béke.
Csak mindig legyen egyértelmű, ki, miben hisz, és miért abban.

IdomitottFoka 2024.10.04. 11:46:41

Meg a gyurcsány is feri.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 11:49:25

@IdomitottFoka:

Ő ateista: megmondta, az ember teremtette Istent, s ő ebben hisz.

Gery87 2024.10.04. 15:47:29

"Ez nagyon fontos, mert ha az ember vitatkozni kezd, hogy „az én vallásom fontosabb, mint a tiéd…”, vagy „az enyém az igaz, a tied nem igaz…”, ez hova vezet? Valaki válaszoljon. [hang a közönségből: pusztuláshoz] Így van. Minden vallás Istenhez vezető út. Hasonlattal élek, a vallások olyanok, mint a különböző nyelvek, amelyek kifejezik az istenit. De Isten mindenkié, ezért mindannyian Isten gyermekei vagyunk. "De az én Istenem fontosabb, mint a tied!" Ez igaz? Csak egy Isten van, és a vallások olyanok, mint a nyelvek, Istenhez vezető utak. Hol szikh, hol muszlim, hol hindu, hol keresztény. Érthető? "

Hát....
Én nem vagyok vallásos, főleg nem katolikus de én eddig úgy tudtam hogy a hit lényege hogy amit én hiszek az a helyes és jó, mindenki más téved.
Papó szerint nem.
Érdekes.

Ezek szerint tökmindegy, olyan mint csokis bukta helyett lekvárosat enni...."mindegy, majd holnap a másikból eszek"...

Már a pápák sem a régik..:)

"Mert hiába elvileg teljhatalmú és tévedhetetlen a római pápa a katolikus tanítás szerint, a valóságban egyikkel se élhet szabadon. A szervezet és a tanítás túl régi, s megvannak nem csak a szabályok, de a szokások is."

Most akkor tévedhetetlen vagy sem!
Ha az, akkor nincs min merengeni meg hagyományra mutogatni!
"isten földi helytartójának szava szent" nem? vagy nem? Ez szerint van úgy hogy nem...

Még saját maguk sem gondolják ezt komolyan!
ha jól jön akkor igen, ha nem jön jól akkor meg nem.

Ennyit az egyházakról, a hatalomról szól az egész....semmi másról.
2000 éve hazudoznak összevissza.

"A teljhatalom ellen ellenáll az egész egyházszervezet, helyben is, a központban is."

jaja, a pénz és hatalom nem veszhet kárba.

"Ugyanez a római pápa tévedhetetlenségének dogmája. Ferkó tudja, hiába élne vele, nem működne:"

Tehát ő is tudja, fasság hogy ő maga tévedhetetlen.

"ez azonnal egyházszakadást okozna, s a nagyobbik fél nem vele maradna, hanem az ellentábornál."

Ellentmondani isten akaratának...hát nem szép dolog:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 16:09:25

@Gery87:

"Most akkor tévedhetetlen vagy sem!"

Ez legyen a katolikus hívők gondja...

Én nem vagyok az.

Valójában ha ma este azt mondaná ünnepélyesen a római pápa, hogy a homokosság nem bűn, akkor KÖTELEZŐ lenne ebben hinni, s mást mondani eretnekség lenne, hiszen ő tévedhetetlen.

Viszont ha ezt mondaná, a katolikusok 90 %-a nem fogadná mégse el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 16:12:56

@Deak Tamas:

Jó dolog, hogy vannak ilyen emberek. Meg is néztem más videóit. Érdekes.

ZorróAszter 2024.10.04. 17:21:53

Ilyenkor látszik hogy a maga egyistene a Propaganda. És más istent nem is ismer.

Mert ha vitatkozik is azzal, hogy az egyház ismét egységes, semmiképpen sem lehet bizonyos abban, hogy nem nekem van igazam, és abban az esetben maga a közös egyház egyik főpapját rágalmazza és gyalázza.

Ha valódi hívő lenne, ezt a lehetőséget nem kockáztatná ennél sokkal kisebb mértékben sem.

ZorróAszter 2024.10.04. 18:21:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem egységes. De ezt már többször elmagyaráztam."

Tipikus fidesznyik szöveg: "Már TÖBBSZÖR elmagyaráztam". Hol? Mikor?

Hamukál össze-vissza valahányszor előhozom. Például válásról meg hasonlókról, csak éppen azt nem tudta megmagyarázni, hogy ha az egyházszakadás a "válás", akkor melyik esemény felelt meg a házasságuknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 19:23:17

@ZorróAszter:

Igen, aki ért az egyházi kérdésekhez, azt a nemzetközi irodalomban "fidesznyiknek" nevezik.

Gelimtrtrddddd 2024.10.04. 20:23:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ért az egyházi kérdésekhez, azt a nemzetközi irodalomban "fidesznyiknek" nevezik.
------------------
Nem ért, hanem rak, az egyház egy bulslhit hang, nem nevez, hanem namat.

Nem, azt egy buzeráncs fideszlibcsinek, aki a zsidók faszját szopja, ahogy Szájer és Bese.

Gery1987 2024.10.04. 21:03:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Valójában ha ma este azt mondaná ünnepélyesen a római pápa, hogy a homokosság nem bűn, akkor KÖTELEZŐ lenne ebben hinni, s mást mondani eretnekség lenne, hiszen ő tévedhetetlen.

Viszont ha ezt mondaná, a katolikusok 90 %-a nem fogadná mégse el."

Akkor tehát vagy a hívők tévednének vagy a pápa.
Az eredmény ugyanaz: az egész egy ember által kitalált ökörség ami mindenkinek csak kárt okoz.

ZorróAszter 2024.10.04. 21:38:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Igen, aki ért az egyházi kérdésekhez"

Old Spicet is szokott magára fújni néha, vagy marad mindig a jólbevált öntömjénezésnél?

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.04. 21:44:37

@Gery1987:

A katolikus hívők is érzik a lelkük mélyén, a tévedhetetlenség dogmája marhaság.

Gery87 2024.10.04. 22:33:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Kár hogy nem tudják megkérdezni istent hogy mi az igazság.
Helyette nem marad más mint önállóan kitalálni valamit, meg újabb egyházat...
Hát ilyenek ezek a képzeltbeli istenek, némák.
De legalább bármit a szájukba lehet adni és pont úgy fognak rá reagálni.

Végül is a papó igazat mondott ha így nézzük.
„az én vallásom fontosabb, mint a tiéd…”, vagy „az enyém az igaz, a tied nem igaz…”, ez hova vezet? "

A papok buzik, pedók...a pápák meg ateisták, hát ez ilyen na.

ZorróAszter 2024.10.04. 23:20:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@Gery87:

"A katolikus hívők is érzik a lelkük mélyén, a tévedhetetlenség dogmája marhaság."

Alapvetően nem marhaság. Nem kevésbé megalapozott mint más dogmák.

Ugyebár a teológia valami olyasmit állít, hogy valamikor az Istentől elfordult világban néhány ember, mint például Ábrahám is valamiért mégis lényegében Istennek tetsző életet élt, istennek tetsző módon gondolkodott. És ezeknek az embereknek Isten felfedi magát, rajtuk keresztül szól és cselekszik.

Na most ha én nem egyházellenes propagandát folytatok, hanem ismeretelméleti választ akarok adni, akkor honnan tudnám, hogy ez BIZTOSAN hülyeség?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása