magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. október 05. 14:14 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Azok a rohadék komcsik!

Azok a rohadék komcsik és a szemét köpönyegforgatók!

Ahhoz, hogy a párttagság ideológiai és politikai szimpátia kérdése legyen, legelőször is az kell, hogy demokrácia legyen egy országban.

Direkt nem írtam egypártrendszert, ugyanis nem ez a lényeg. A közhiedelemmel ellentétben, sok kommunista rendszerű államban NEM volt egypártrendszer. A kelet-európai államok közül az NDK-ban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Bulgáriában többpártrendszer működött. (Ma is többpártrendszer van Észak-Koreában!)  Természetesen ezek a pártok ugyanúgy álpártok voltak, ahogy a választások is álválasztások, a valóságban ezek a diktatúra szervezetei voltak egytől egyik.

A kommunista diktatúrák konszolidálódása után a párttagság mindenhol elvesztette ideológiai jelentőségét, a tartalma ugyanaz kezdett lenni, mint a úttörőszövetségben, a KISZ-ben, az egyetlen szakszervezetben való tagságé.

Úttörőnek lenni kell, mert minden tanuló úttörő. Emlékszem, a 70-es években a budapesti általános iskolámban az is úttörő lett, akit fel se avattak úttörővé. Egyszer egy szemfüles osztálytársam meg is kérdezte az osztályfőnököt, hogyan van az, hogy egyes diákok nem mentek el az avatásra, most mégis úttörők – a tanár gyorsan lezárta a vitát azzal a kijelentéssel, hogy „minden diák úttörő, s kész”.

A KISZ-tagság pedig szükséges volt az egyetemi felvételihez. Ebben a Kádár-rendszer meglepően laza volt, pl. Bulgáriával összehasonlítva. Magyarországon a 70-es években már nem volt kötelező a KISZ-tagság, bár a nem-tagoknak is kellett KISZ-jellemzés, míg Bulgáriában a bolgár KISZ-ben való tagság nélkül még a papképzőbe se lehetett menni.

Személyes élményem: apámra rászóltak a munkahelyén 1983-ban, hogy én miért nem vagyok KISZ-tag. Végül aztán jó magyar módon sikerült az ügyet elsumákolni, így nem kellett végül belépnem a KISZ-be.

A szakszervezeti tagság meg egyetlen okból kellett: az osztogatta a beutalókat a vállalati üdülőkbe, így érdemes volt jóban lenni velük.

Így lett a párttagság is lassan politikai állásfoglalásból elintézendő bürökratikus akadállyá. Egy ismerősöm mesélte: szóltak neki, ki akarják nevezni magasabb pozícióba a munkahelyén, de addig „intézze el” a párttagságot, mert feltétel hozzá. Ő meg elintézte. Olyan, hogy az illető egyetért-e a Párttal egyáltalán fel se merült. A Párt az állam része lett, s a valóságban megszűnt párt lenni.

Bulgáriában  a rendszer nem mutatott Kádár-féle lazaságot, a helyzet mégis pontosan UGYANEZ volt. Jól emlékszem, 1987-ben Szófiában mesélte egy ismerősöm, hogy sikerült belépnie a Pártba, mire én – ismerve az illető nem éppen kommunista politikai nézeteit – viccesen megjegyeztem, hogy ezek szerint kommunista lett, mire ő azt válaszolta: á, dehogy, a munkahelyen kell, szólt a főnök.

De emlékszem egy másik szófiai eseményre is: az egyetemen éppen párttagjelölti gyűlést tartottak a KISZ-tagok részére. Az előadó elmondta: diákokat gyorsabban felvesznek a Pártba, mint értelmiségit, így érdemes még most, diploma előtt jeletkezni. Arról, hogy esetleg hinni is kellene a Párt eszméiben szó se esett.

1989-ben az MSZMP-nek 850 ezer tagja volt, ez az akkori felnőtt lakosság kb. 20 %-át tette ki! Bulgáriában még nagyobb volt ez a szám: a felnőtt lakosság 25-30 %-a párttag volt!

Amikor az MSZMP kimondta önfeloszlatását 1989-ben, alig 35 ezren jelentkeztek át az MSZP-be! Ha ehhez hozzávesszük még azt a 20 ezer főt, aki a Thürmer-féle Munkáspártba igazolt, akkor is az derül ki: a tagság közel 95 %-a nem újította meg párttagságát sehol, egyik utódpártban sem.

Pontosan ez a 95 % volt a kényszerpárttagok tömege.

A Bolgár Kommunista Párt a magyarhoz képest fél évvel később alakult át „szocialistává”. A bolgár vezetők már ismerték a magyar testvérpárt katasztrofális átalakulási folyamatát, így azt a bölcs döntést hozták, hogy minden BKP-párttag automatikusan BSZP-taggá válik. Így kicsit lassabban ment a tagság lecsökkenése, hiszen a pártszabály alapján a tagdíj 12 hónapon keresztüli nemfizetése szüntette meg a tagságot, de az eredmény ugyanaz lett: az egymilliós tagságból százezres lett a létszám alig másfél év alatt.

A mai demagógia szerint aki párttag volt a régi rendszerben, majd ma más elveket vall az köpönyegforgató, gerinctelen, stb.

Pedig ez 2 okból sem igaz.

  • 1. ok: az, amit itt hosszasan vázoltam, azaz az állampárti tagság nem valódi párttagság, hiszen eleve egy diktatúráról van szó. Lehet vádolni a párttagokat, hogy miért feküdtek le a diktatúrának, de ugyanez a kérdés szinte bárkinek feltehető, aki élt a diktatúra alatt, s nem lázadt ellene, legalább passzív módon.
  • 2. ok: valójában ezek a pártok olyan mértékben változtatták meg ideológiájukat, hogy ha valaki annak idejük hívük volt és ma is ugyanazt vallja, semmiképpen sem lehet az utódpárt híve. Pl. az MSZP kommunista pártból polgári liberális párt lett.

Ezért is vicces, amikor a mai pártok egymást komcsizzák X vagy Y párttagsága miatt. Persze mindig csak az ellenkező felet.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr667893828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toadwart66 2015.10.05. 14:44:51

Nem az a gond, ha valaki párttag volt. Mindenki belesimult a rendszerbe és leszarta az egészet, a liberális ellenzéket kivéve. Őket a rendőrség be is zárta március 15-én és október 23-án. Azokkal van baj, akik a rendszer kedvezményezettei voltak, most meg játsszák az eszüket. Boross Péter, Kövér László, Kerényi Imre, Csizmadia László, Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Stefka István, Szaniszló Ferenc, Bencsik András, Pintér Sándor van belőlük egy rakat. Malecco Miklós még fel is jelentett másokat, most meg álszenteskedik itt nekünk szemérmetlenül. Fogná be a száját, aztán örülne, hogy az állam megveszi a gigantikus giccseit.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.05. 14:52:58

@Toadwart66:

A liberális ellenzék akkor még nem volt liberális. S egyedüli sem volt. A későbbi SZDSZ-nek és az MDF-nek megvolt a maga komoly előzménye.

Az SZDSZ előzménye: a nyugatpárti liberális, szocdem, konzervatív ellenzék, s ennek kemény magja az elsősorban zsidó rész, mely kiábrándult a marxizmusból.

Az MDF előzménye meg: a nacionalista rész és a népi baloldal.

Az már későbbi fejlemény, hogy mindkét párt leszűkült: az MDF a konzervatív-nacionalista irányzatra, az SZDSZ meg a szoclibre.

Kérdés: ki a rendszer kedvezményezettje? Tágan értelmezve az egész ország szinte.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.05. 14:53:37

@Toadwart66:

Pozsgay pedig - szinte ő változott a legkevesebbet azóta.

Toadwart66 2015.10.05. 15:15:36

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Azok, akik túllihegték a dolgokat. Azok, akiket írtam magas pozíciókat töltöttek be. Rendben, ezt akarták. Megkapták. De most ne állítsák be magukat nagy hazafinak. Ma is a hatalmat szolgálják, pozíciókért. Érdekes módon most is megkapták. Bencsik pl. egy vidéki lap szintű újságíró, most persze megint főszerkesztő. Bayer jól írt, tényleg tehetséges pasas volt. Az a gond, hogy most túl sokat iszik. Ez az írásain is érződik. Vannak szakmák, ahol, ha nincs támogatód, mecénásod éhen döglesz. Az újságírás is ilyen. Aki bírja gyomorral megteszi, vagy alkoholista lesz. Nekem soha nem kellet kompromisszumokat kötnöm. Nem azért mert olyan bátor vagyok, hanem azért, mert kertészmérnök.

Toadwart66 2015.10.05. 15:19:59

Nekem mindig a hatalommal van gondom. Olyannal még nem találkoztam, amelyik nekem megfelelt volna. Hisztis vagyok, na. Nem szabad őket elkényeztetni, mert akkor tévedhetetlennek hiszik magukat és már meg is van a baj.

Toadwart66 2015.10.05. 15:26:54

Az írás jó. Gratulálok. Van benne igazság. Én is nagyjából hasonló korú vagyok. Tényleg így volt. Persze én Magyarországon éltem át az egészet, ráadásul az osztrák határ mellett. Itt elég nagy volt a lazaság.

Húsleves 2015.10.05. 20:47:40

Birca, nem akarok más tollaival ékeskedni, szóval mutatom is, hogy ezt a kommentet nem én írtam, hanem itt találtam: www.origo.hu/nagyvilag/20151005-voros-becs-veszelyben-strache-haupl-tevevita.html
De annyira jó, hogy meg kell mutatnom:

***
Szemétládák2015.10.05. 20:20:58
A VALÓDI MULTIKULTURALIZMUS
A multikulturalizmusnak kétféle megvalósítási módja van. Az egyik az, hogy tiszteletben tartunk minden kultúrát a Földön és az embert tiszteljük. Ott ahol van. Úgy ahogy van. Anélkül, hogy megpróbálnánk összekeverni, megváltoztatni, felhígítani és végső soron megszüntetni, elpusztítani őket. A szír marad Szíriában, a német németeknél, a belga Belgiumban, mindegy hogy vallon vagy flamand. A kínai pedig Kínában. Ettől függetlenül létezik némi vándorlás, de ez nem veszélyezteti a különböző kultúrák fennmaradását, és idővel ez már nem is fog számítani. Nemsokára olyan szoftverek állnak úgyis rendelkezésre majd, amelyek bármely szóbeli beszélgetést megértenek és lefordítanak a világ bármely nyelvére akár hangosan is. Egy magyar, egy kínai, egy arab, meg egy nigériai elkezd beszélgetni, és megértik egymást, mindegyik a saját anyanyelvén beszél,(a nigériai a saját törzsi nyelvén) és szót értenek egymással. A technológia túllép a nyelvi korlátokon.
Ezzel szemben van a másik fajta multikulturalizmus. A liberális multikulturalizmus. Amelyik nem éri be a lassú évszázados keveredéssel, nem éri be a különálló kultúrák csodálatával, nem. Neki AZONNAL kell az összes kultúra egy helyen, jól összekeverve és ezzel megsemmisítve őket. Egyen kultúrát akar az egész világon. "Magyar? Mi az? Európaiak vagyunk sőt emberek!" Ismerős a mese? A liberalizmus nem tiszteli a kultúrákat. A liberalizmus el kívánja törölni az összes nemzetet, az összes rasszt, az összes vallást, egyáltalán mindent, ami egy-egy területen élő népcsoportot egyedivé tesz. Ez itt a gubanc, elvtársak! A liberalizmus a saját ideológiájában ugyanúgy totalitárius, mint a bolsevizmus. Nemzetek, vallások eltörlése, új (kommunista helyett) liberális embertípus létrehozása, múltat végleg eltöröljük, és létrehozzuk a liberális (kommunista helyett) utópiát, ahol mindenkinek egyformán jó lesz. (Hangsúly az egyformán) Éppen ezért a múltat mindig gyalázni kell, az rossz, az középkori, az embertelen bezzeg a jelen milyen jó, milyen modern, milyen emberi, igaz? Ezért utálják még a hagyományőrzőket is valamilyen szinten, hát milyen dolog az, hogy nem a jelen fantasztikus világát dicsőítik inkább? De persze még ez a világ sem tökéletes, (mert akkor mi szükség lenne a liberálisokra a továbbiakban, igaz?) Hanem még nagyon sokat kell dolgozzon a szocialista... Jaj, elnézést akarom mondani liberális embertípus, mire a távoli jövőben felépíthetjük a kommu... akarom mondani a liberalizmus tökéletes formáját.
Meg is figyelhetjük, hogy a liberalizmus sohasem elégedett. Választások? Demokrácia? Szólás szabadság? Vallás szabadság? Sajtó szabadság? Már megvan. De sosem elég!
És még valami. Ahogy a kommunizmus megtalálta magának az ellenségképet az imperialista tőkések képében, ugyanúgy találta meg a liberalizmus a nemzetiek képében. Tehát töröljük el az önálló kultúrákat, nemzeteket. Ilyen szempontból, ha nem nemzeti szinten nézzük a dolgot, hanem világszinten, a liberalizmus nácibb a nácinál.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása