magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. október 08. 07:07 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Ateista téveszmék IV. - ellentmondások

Nem fogadható el a Biblia a benne lévő ellentmondások miatt, valamint azért, mert jóval Jézus után íródott. Ez a következő tévhit.

Ezen kívül a kereszténység egyes elvei nincsenek meg a Bibliában. A Jézusban való hit rendben van, de az Egyházban való nem, mert az Egyház elferdítette a tanítást. Sőt, Jézus nem is alapított semmilyen egyházat.

Lássuk e téveszmék cáfolatát!

A Biblia egy hitbuzgalmi iromány, ez az EGYETLEN célja. Minden más csak “dísz” benne. Ettől még lehetnek benne érdekes lírai részek, történetek, példabeszédek, de mindez csupán a hitbuzgalmiság eszköze. A Biblia célja: mozgósítani Jézus Krisztus nevében, az örömhírt tudatosítani. Igen, vannak ellentmondások a Bibliában, hiszen több szerző írta. Ezért van az, hogy a Biblia önmagában, az apostoli hagyomány nélkül, csupán egy könyv. Sőt, a kereszténység egyes alapelvei be se kerültek a Bibliába!

A protestáns “sola scriptura” elve abszurdum, sőt hozzátehető: nem-bibliai elv, hiszen a Bibliában sehol sem szerepel ez az elv.

2231078

Teljesen hamis az az álláspont is, mely szerint volt valamiféle eredeti, “jó” kereszténység, amelyet valaki később (Pál apostol még az I. században, vagy a IV. században az államvallássá vált kereszténység idejében) meghamisított. A magyar szélsőjobb szerint pl. Pál zsidó érdekek mentén ferdítette el a keresztény tanítást. Mások szerint a IV. században Konstantin császár írta át a kereszténységet, az állami érdekek mentén.

Egy másik verzió szerint volt egy igazi titkos-keresztény irányzat és egy rossz zsidókeresztény irányzat. Ez a történet különösen népszerű az ezotéria iránt érdeklődők körében.

Valójában az Egyház története a kezdeti időkben éppen arról szólt, hogy az apostolok, majd az egyházatyák hogyan védekeztek az eretnekségek ellen, s a korai idők két nagy eretneksége a zsidó-kereszténység és a gnoszticizmus volt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr367888888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.10.08. 08:51:54

Már korábban írtam, hogy az ateizmus mindenféle spirituális felsőbbrendő tagadását jelenti, tehát azzal, hogy a Bibliát védelmezed, még nem az ateisták "téveszméit" cáfolod, csupán egy bigott védhetetlen vatikáni álláspontot szajkózol.

A kereszténység ősi formája sosem volt titkos, legfeljebb a Biblia megalkotása után agyonhallgatott. Az ellentmondások napnál is világosabbak, már az első és második kötet összevetésekor is. Ez alapjában abból adódik, hogy az ó-szövetség maga a zsidó hitvilág, míg az új-szövetség a keresztény hitvilág. Egymásnak homlokegyenest ellentmondó tanokkal. Persze próbálja magyarázni, de végülis Jézus azért született a földre, hogy a szeretet vallását hírdesse a bosszú és böntetés hitével szemben. Ezért nevezik zsidó-keresztény, egyháznak.

Ennek a kikényszerített összemosásnak az eredménye, hogy csak erőszakkal lehetett fenntartani évszázadokon át, ezzel is bizonyságot adva a hírdetők szemforgató értékrendjének.
Érdekes mód az önmagukkal harmonikus, természettel és emberi normákkal öszhangban létezett hitvilágoknak nem kellett fegyverrel meg terrorral fenntartani a létezését. A zsidó egyház bármilyennek is találjuk önmagával harmonikusan megvolt csakúgy, mint a szeretet keresztény tanításai egy egészen más világnézet szerint. Csakhogy tudod a víz az olajjal nem keverhető, mert szétválik. Ahhoz hogy mégse így legyen, folyamatosan keverni kell, vagy vegyi anyagokkal segíteni. Ez a terror és a fegyver. Persze azt hiszel amit akarsz, de a véleményedet jobb lenne tényekre alapítani, mint tényszerűnek látszó tévképzeteket gyártani egy előre meghatározott vélemény alátámasztására.
Tőled ettől többet vártam volna.

szekertabor · provo.blog.hu 2015.10.08. 10:52:29

"A protestáns “sola scriptura” elve abszurdum, sőt hozzátehető: nem-bibliai elv, hiszen a Bibliában sehol sem szerepel ez az elv."

A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.(Timóteus 3. 16-17.)

Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, aki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;
És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, amik e könyvben megírattak. (Jelenések 22:18-19)

Ezt pusztán azért írom, hogy ne gúnyolódjál a “sola scriptura” elven, van annyira megalapozott, mint az "apostoli hagyomány" illetve a "tanító hivatal" elve, aminek Krisztusi vagy apostoli eredeztetése sokkal erőltetettebb.

Tudomásul kell venni, hogy a katolicizmus érvrendszere ugyanúgy zárt, és önmagát igazoló, mint a protestáns érvrendszer. Az egyik az egyházi tanító hivatalt teszi meg az isteni kinyilatkoztatás etalonjának, a másik az Egyház által egykor kanonizált írásokat. A különbség pusztán annyi, hogy az Egyház tanító hivatalának álláspontja egyes kérdésekben "rugalmasan igazodott" a korhoz, a Biblia pedig erre nem képes.

Jelen pillanatban pl. a katolikusok döntő többsége csak a Biblia néhány gyakran hallott részét ismeri (a szentmiséből), az "apostoli hagyomány" tanításait egyáltalán nem, vagy rosszul. Ilyen körülmények között nem állítható, hogy hitünk a képlékeny apostoli hagyomány alapjain állna.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.08. 11:59:39

@szekertabor:

"aki e könyv"

Melyik könyv?

Amikor János leírta ezeket a szavakat, még nem volt kész bibliai kánon.

szekertabor · provo.blog.hu 2015.10.12. 11:15:29

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Valóban. Ezzel semmi mást nem állítasz, mint hogy semmit nem fogadsz el a Bibliából, ami önmagát tartalmilag hitelesíti, mivel időben eltér a megírása és az egybeszerkesztése. Ilyeténképpen a poszthoz csatolt viccesnek szánt grafika kiváltképpen bántó, ízléstelen és méltánytalan.
Viszont a kánont összeállító egyházatyák mégis vették a bátorságot, hogy ezt a szent iratot bevegyék a Bibliába. Persze nézőpont kérdése, de hozzátettek még 26 írást. Ha tehát az egyházatyák nem gondolták, hogy átok alá esnek a jelenések könyve beválogatásával, és ezt az igét nem törölték, akkor az átkot szükségképpen "kiterjesztették" a kánon egészére. Ha tehát kétségbe vonod a Biblia önmagát igazoló verseit, akkor kétségbe vonod az egyházatyák kompetenciáját, a kánon szentlélektől való ihletettségét is. Ezzel pedig megkérdőjelezhetővé teszed a tanító hivatal kompetenciáját az írás magyarázatára is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása