magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. január 19. 10:10 - BircaHang Média

Uber taxi

Személyesen is érint az ügy: majdnem dolgozni kezdtem tavaly az Ubernek. Nem mint sofőr, hanem mint ügyfélszolga. Ugyanis az Ubernek itt van a kelet-európai ügyfélszolgálati központja – most ha kinézek az ablakon, látom is, kb. 500 méterre van innen, ahol most ülök -, közte a magyar részleg is.

A vita lényege 2 teljesen önálló részből áll.

Az igazi taxisoknak abban igazuk van, hogy abszurdum az olyan verseny, ahol az egyik félnek 10 feltételt kell teljesítenie, a másiknak meg 1-et. Ugyanis jelenleg ez a helyzet: az Uberre nem vonatkoznak a taxiszolgáltatásra érvényes feltételek. Ami abszurdum.

Természetesen az sem igaz, hogy az Uber valamiféle jópofa, „közösségi” szolgáltatás, mellyel szemben állnak a profitéhes, szemtelen hagyományos taxisok. Valójában az Uber egy kőkemény profitéhes vállalkozás, melyből mára a cég két alapítója dollár-milliárdos lett.

Más részről viszont teljesen abszurd az a szándék a hagyományos taxisok részéről, hogy egy új ötletet be akarnak tiltatni, mert az nekik anyagi kárt okoz. Ilyen a fejlődés: sokszor sokaknak anyagi kárt okoz. Én magam 20 évvel ezelőtt számítógépes programok terjesztéséből éltem. Felszámoltam egy összeget MB-onként minden programra, elsősorban játékokra. Utánvéttel is szolgáltattam. Aztán a 90-es végén az internet-hozzáférés már annyira elterjedt lett, hogy alig maradt vevőm: ki akart volna fizetni nekem, mikor ugyanazt ingyen is letölthette.

A harmadik gond, hogy ez egy nemzetközi szolgáltatás, melyből az adott államok szinte nulla adót látnak. Ez viszont már a globalizált világ alapproblémája: a nagytőke képes kibújni az államok adóhivatalai alól. Ugyanezt teszi azonban szinte minden nagyobb cég, nem csak az Uber. Ez azonban már politikai kérdés teljes mértékben.

A taxishőbörgés körüli magyarországi politikai láz persze vicces. A ballibek, akik számára a taxisok eddig valami szent hivatásrend volt (még személyesen a szentek szentje, Göncz Árpád is megáldotta őket 1990-ben a liberális puccskísérlet idején) most hirtelen rádöbbentek, hogy „uber jó, taxis rossz”. Jelenleg a ballib megmondóemberek vért izzadva próbálnak az ügyből valamiféle Fidesz-ballib ellentétet kreálni, ami persze abszurdum: valójában éppen Magyarország az egyik európai ország, ahol a hatóság semmilyen formában nem igyekszik korlátozni az Ubert. Ez lesz a gágogók következő nagy bukása, ami persze jó hír.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr608285138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.01.19. 10:28:23

Na és mit szólsz ahhoz a Fideszes arroganciához, meg diktatórikus berendezkedéshez, hogy az engedély nélkül tiltakozó taxisok utólag kaptak hozzájárulást a demonstrációhoz, ahelyett, hogy karhatalommal szétverték volna őket a "rend" védelme érdekében, mint államellenes bűnelkövetőket? MIcsoda rettenetes diktatúrában élünk, ugye? Bezzeg a jóságos Gyurcsány alatt nem volt példa ekkora visszaélésre! Ott szépen rendben mentek a dolgok mindenki megelégedésére.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása