magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Svéd nemnépszavazás

Azt mondja a svéd kormány, Svédország parlamenti szavazással lesz NATO-tag, mert a kérdés túl bonyolult, az átlagember eleve nem is juthat hozzá minden szükséges információhoz. Szóval nem szabad a kisembert megterhelni a döntéssel, ez a szakemberek, a politikusok dolga, az ő felelősségük dönteni.

Szép demagóg érvelés.

Ahogy a NATO megalapítása népszavazás nélkül történt, azaz az eredeti 12 tag parlamenti döntéssel lett tag, úgy a későbbi bővítések (ma a tagok száma 30) nagyobb része is népszavazás nélkül zajlott.

Ahol nem volt népszavazás:

  • 1952: Görögország és Törökország - Görögország esetében nem lehetett volna népszavazni, a többség nemmel szavazott volna,
  • 1955: Németország - a német alkotmány tiltja az országos népszavazás intézményét, ez alól csak az alkotmányozás kivétel, de ilyen népszavazás se volt soha,
  • 1999: a 3 belépő kelet-európai országból csak Magyarországon volt népszavazás,
  • a 2004-es nagy bővítéskor a 7 új tagállamból csak Szlovákiában és Szlovéniában volt népszavazás,
  • 2009: Albánia és Horvátország,
  • 2017: Montenegró.

Azaz a 18 új tagállamból alig 5-ben volt népszavazás: Észak-Macedónia (2020), Magyarország (1999), Spanyolország (1986), Szlovákia (2004), Szlovénia (2004).

Ebben az értelemben tehát a svéd érvelés annyiban igaz: valóban nem szokás a népszavazás.

Tartalmilag viszont abszurd, hiszen ezen az alapon semmiről se lenne szabad szavaznia az átlagembernek, mivel nagyon kevés ember képes átlátni saját szavazását, annak körülményeit és következményeit. Az átlagember jellemzően különösebb gondolkodás nélkül szavaz, figyelembe vesz 1-2 személyes szempontot, s még ezekbe is elsősorban irracionális érzelmet fektet. Aztán nyer az a politikus/párt, mely jobban képes kitalálni az átlagemberek többségének pillanatnyi hangulatát, majd ennek megfelelő üzenetet kommunikálni.

Ha a platóni-arisztotelészi államtipológiát vesszük figyelembe (azaz monarchia, diktatúra, arisztokrácia, oligarchia, politeia, demokrácia), akkor a modern liberális demokrácia nem demokrácia, hanem oligarchia. A liberalizmus két fő kritikája erre hivatkozva akarta a rendszert leváltani:

  • a nacionalista kritika alapvetően modern monarchiát akart helyette, lásd pl. a náci vezérkultuszt,
  • a marxista kritika pedig egyfajta modern, tudományos alapú arisztokráciát akart.

Az előbbi logikája: a önző oligarchák helyett legyen egy a közjóért tevékenykedő egyszemélyi vezető. Az utóbbié pedig: a marxizmus meghatározta a társadalom törvényeit, így ezekről vitázni felesleges, ehelyett az eszmét jól ismerő kevesek vezetnek majd mindenki érdekében.

Most abba nem mennék bele, hogy a kettő valóban az-e, aminek mondja magát, de már Platón elmagyarázta mi a veszélye mindkettőnek.

Ami most lényeges: magának a liberális demokráciának a fejlődési útja. Ez egyre inkább a demokratikus elemek csökkentése és az oligarchizmus növekedése, a szakértelemre való hivatkozással.

Ez egyébként örök kérdés. Már az ókori görögöknél kérdés volt a népszuverenitás és a szakértelem helyes aránya. A legszélsőgesebb demokratikus verzióban még azt is sorsolással döntötték el, kik legyenek tábornokok, azaz katonai vezetők. Idővel persze rájöttek, mégiscsak kell szaktudás a hadügyhöz, így érdemes ezeket a pozíciókat nem választással, hanem kinevezéssel eldönteni a hozzáértők közül.

Azonban ilyenkor felmerül: létezik egyáltalán olyan része a társadalmi életnek, ahol ne lenne szükség szakértelemre. A válasz: nem létezik. Ha viszont nem létezik, akkor miért kellene bármiről is szavazni, az ideális megoldás megtalálni mindenre a legjobb szakembert, s őt kinevezni. Végsősoron az állam felső vezetése is egy szakma, ahhoz is szekértelem kell, azaz ott is csak meg kell találni a legmegfelelőbb szakembereket. Pontosan ezen érvelés mentén volt Platón a demokrácia ellensége.

Szóval a modern liberális demokrácia nevű oligarchikus rend egyre jobban bezárkózik, amibek oka a választók feletti befolyásolás lehetőségének folyamatos csökkenése.

Ha nem így lenne, simán lenne Svédországban most népszavazás, hiszen a hatalom biztos lenne sikerében: abban, hogy a hatalom médiái eleve képesek lesznek mindenkit rávenni a "helyes" szavazásra. Számomra tehát ez a helyzet azt jelzi: a svédek többsége nem akar NATO-tagságot. Ami teljesen logikus, hiszen miért akarna egy normális ember az agresszív militarista tömb részévé válni?

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8517821791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.05.05. 07:06:26

"a szakértelem bolsevista trükk" :)

midnight coder 2022.05.05. 07:56:56

@_Neville: Egy rakás területen nincs olyan hogy szakértelem - illetve vannak akik azt mondják hogy de, csak aztán sorra pofára esnek. A szocializmus a maga tudományos módszereivel akkora csődöt produkált, hogy a fal adta a másikat.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.05. 08:12:27

Jópár évvel ezelőtt egy apró bácskai faluban dolgom volt a helyi tiszteletessel, aki még saját készítésű csevapcsicsájára is meghívott. Ő mesélte, hogy a dicső szocializmusban a falujában - ritka kivételként - ő aktívan résztvehetett különböző dolgokban, besegített az iskolába, kertészkedett, főzött, elnézték neki még a hittant is.
Egy alkalommal befstt pofával jön a helyi tanácselnök, hogy ma ne jöjjön az iskolába, mert jön valami pártfőelvtárs, és ne legyen látható a pap a közelben, mert mit fognak gondolni fent. Azt válaszolta:
- Hát ekkora nagy a ti szocialista igazságotok, hogy azt sem bírja el, ha némán ott vagyok?

Ezt a történetet használja és értse mindenki belátása szerint :)

Gógita 2022.05.05. 10:12:04

@_Neville: A rá való (álságos) hivatkozás.

Serény Vélemény 2022.05.05. 10:29:24

Végül is mind1 is: a svédek és a finnek nato csatlakozása nem borítja a status quo-t alapvetően, de az ukránok kapálózása a nato felé önmagában a feje tetejére állított mindent.

kunzoo 2022.05.05. 11:59:47

Szerintem a szűk időkeret miatt nem népszavaznak. Májusban már be is adnák a kérelmet, addig van esélyük amíg tart az ukrán háború. Addig nincs lehetősege a ruszkiknak a támadásra. Utána meg a tagság miatt nincs. Történelmi pillanat ez, főleg a finneknek. Ott a támogatottsággal sem lehet semmi gond. A svédeknél véleményesebb. Minnél inkább csörgeti Putyin a kardot, annál inkább löki a nato felé őket.

GyMasa 2022.05.05. 12:38:13

@kunzoo:
Az oroszok nem akarták sem a finneket, sem a svédeket megtámadni...
Semmiféle nyereségük nem származna egy ilyen támadásból.
Látszik, hogy fogalmad sincs róla, miért tört ki az Ukrán háború, csak beveszed gondolkodás nélkül amit eléd tesznek a sajtóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.05.05. 12:58:15

@Serény Vélemény: "a svédek és a finnek nato csatlakozása nem borítja a status quo-t alapvetően"

Nem a NATO mozgósítható létszámának csekély növekedése lenne az érdekes, hanem hogy a nagyon hosszú orosz-finn határ mentén rakétaállások fognak megjelenni, átkarolva Oroszország észak-nyugati részét. Talán a kémrepülők megnövekedő veszélye is számít valamennyit. Az Északi Jeges-tenger partvidékén az oroszoknak sok hadikikötője és katonai bázisa van. Lehet, hogy a finnek most félnek, és lehet még az is, hogy igazuk van, de a NATO bővítése politikailag rossz irány.

Gery87 2022.05.05. 15:10:08

@kunzoo:

Miért támadnának egyáltalán?
Ez csak a NATO propagandája hogy újból bővíthessen a ruszki határ közelébe....
Valós fenyegetés nincs.

kunzoo 2022.05.05. 15:29:20

@Gery87:
Ezt szajkózták Ukrajnánál is ugye? A ruszkik is, Bayer úr is, a legtöbb gazdasági szakember, a francia titkosszolgálat stb.....hogy nem lesz támadás. Aztán lett.

GyMasa 2022.05.05. 15:30:08

@kunzoo:
Te nem érted, miért lett Ukrajna megtámadva, ugye?

kunzoo 2022.05.05. 15:31:26

@GyMasa:
Ne feledjük, a finneket egyszer már megtámadták. Egyszer lehet, lehet ketszer is.

kunzoo 2022.05.05. 15:34:38

@GyMasa:
Erre már százféle magyarázat volt. "Belengette" a nato csatlakozást....szegény oroszokat irtják....gázmezők.....nácik....a legujabb hogy összeköttetes kell Transzlófaszisztánhoz, mert ott elnyomják az oroszokat....kikötők.....rakéták.....bacik...kihagytam valamit?

kunzoo 2022.05.05. 15:40:09

@GyMasa:
Nyilván a finnek azert jutottak arra a feljettsegre amiről csak álmodozhatunk mert fogalmatlan hülyék. A történekmüs során a cárok majd a komcsik is bekebelezték az országukat előbbiek egészben az utóbbiak részben. M8ndegyik orosz volt. De mi itt a balkánon megmagyaráznánk nekik, hogy ááá! Ugyan! Hiszen csak négy háborút vívtatok velük az elmúlt százötven évben! Mit paráztok?

GyMasa 2022.05.05. 16:10:01

@kunzoo:
Tehát tényleg nem tudod!
Semmi baj!

Boldeone2 2022.05.05. 16:26:48

@Androsz: Mièrt lenne rossz irány a NATO bővítèse? Sajnos, most nem az el nem kötelezett országok, a bèke idejèt èljük...
Európának üzenetet kell küldeni az orosznak hogy " eddig ès ne tovább " Abba nem szólhat bele Európa , hogy otthon mit csinálnak , hogy számolják fel az ellenzèki pártokat, a civil szervezeteket , záratják be az ellenzèkieket, öletik meg őket ( esetenkènt) tiltják ne a sajtót, veretik meg a tüntetőket, hogy fortèlyos fèlelem uralkodik a társadalomban , de azt viszont nem lehet hagyni , hogy ezt az ocsmányságot rákènyszerítsèk más országokra is , mert az utóbbi időben nagyon efelè mozdultak
Üzengettek - fenyegető stílusban - a volt szovjet blokk országai felè is: vagyis senki nem bízik az elmebeteg pszichopata diktátorban!
Látható, hogy gátlástalanul megtámad más országokat , vagy erőszakkal szövetsègi rendszerèben tart
De, most eljött a törtènelmi pillanat : azok az országok összefognak a muszka hatalom ellen , akiket korábban az èrdekszfèrájukban tartottak
Kazahsztán ès Belorusz lesz a következő eldőlő dominó, mert ott már kisebbsègben vannak, azok akik az orosz èrdekszfèrában maradást akarják...Valójában egy birodalom feltehetően utolsó küzdelmèt látjuk , hogy visszaállítsa règi hatalmát, mert a 21. századi posztmodern versenyben veresèget szenvedtek
Ha Oroszország jó hely lenne, akkor önkènt csatlakoznának hozzá a szomszèdos èrdekszfèra országok , de pont az ellenkező trendek vannak ..A Balti államok gazdasági fejlődèsben , szabadságban, èletszínvonalban " agyonvertèk " Oroszországot , Beloruszt , meg az " Eurázsiai Unió " országait
Egyèrtelmű , hogy mi a fejlődèsi út: az ukránok egyszer olyan sikeres országot szeretnènek , mint Lengyelország nem pedig az orosz vazallusság jelentette örök nyomort ...

Serény Vélemény 2022.05.05. 17:39:09

@Boldeone2: nem “az oroszok” ajrópa fő ellenségei. A németek pl. sokkal nagyobb ellenségei a világnak.

És Európa legfőbb ellensége: önmaga.

tűz fal 2022.05.05. 18:45:12

A "nem is szellemi fogyatékos" megint megzsólalt :)

"Joe Biden szerint a magyarok hősiesen küzdenek Ukrajnában az oroszok ellen, akiket az amerikaiak fegyvereztek fel"

www.origo.hu/nagyvilag/20220504-joe-biden-szerint-a-magyarok-kuzdenek-az-oroszok-ellen-es-az-amerikaiak-az-oroszoknak-adtak.html

Lehetnék én is 2022.05.05. 21:49:05

@Boldeone2: hát baxi, már tényleg azt várom, hogy Bidé bácsi megtámadjon bárkit a világban Magyarországon kívül.
Azután várom majd a sok elítélő nyilatkozatot, szankciót, meg rúgjuk ki a natobol és fegyverezzük fel kubát, mexikót és kanadát román és szlovák fegyverekkel, terjesszük ki felé békésen az eu-t. és nézzük meg nam akar-e esetleg viszontembargót bevezetni

Lehetnék én is 2022.05.05. 21:51:32

@Lehetnék én is: ja és nem mehetnek olimpiára, tiltsik be Jacksont meg Tysont, nem adhatnak el filmet (helyette Bollywood és Törökország lesz a beszállító, brrr.)

kunzoo 2022.05.05. 22:06:58

@GyMasa:
Ó áruld el Mester! Maga Putyin meg a sleppje is összevissza beszélt a háború céljairól. Abban szerintem Birca is egyetért hogy az eredeti célt nem érték el. Nem lett oroszbarát kormány kinevezve Kijevben. Innentől kezdve a többi cél ötletelés kérdése az oroszoknál is.
A félhivatalos ok az volt hogy az ukrik átlőttek donbaszba meg két ukrán tank megtámadta Oroszországot. Hivatalos ok nincs, mert nem fárasztották magukat hadüzenettel. Ott meg kellett volna említeni az okot is. Emiatt mindenki találgat, még az oroszok is latszik össze vissza beszélnek elcsatolásról, elismerésről, dnyeszteren túlról. Attól függ, ki szólal meg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.06. 07:52:52

@kunzoo: a fő célt már régen elérték. Ukrajna nem lesz NATO tag, a csapásmérő és stratégiai fegyverzete elpusztult, Oroszországot a világ újra kénytelen-kelletlen tetszik-nem tetszik komolyan kell venni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.06. 07:59:19

@Boldeone2: hát valóban, az ukrán nagykövetek kommunikációs stílusa és tartalma maga volt a szláv galamblelkűség és akkor Klicskóról még nem is volt szó, az orosztalanítás kifejezés meg szép emlékű egy másik népnévvel a negyvenes évekből.

Boldeone2 2022.05.06. 10:23:29

@Deak Tamas: Ukrajna kap új fegyvereket, a megsemmisítettek pótlására . Folyamatosan kap fegyvereket, egyre jobb fegyvereket, nehèzfegyvereket. Valahol èrthető hogy èrzelmektől túlfűtötten szólalnak meg az ukrán politikusok, hiszen ártatlanok tízezrei halnak az oroszok háborúja miatt. A nyugati államok egyúttal magukat is vèdik, amikor Ukrajnát támogatják, nincs is más lehetősèg...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.06. 10:41:11

@Boldeone2: megnézed nekem hogy 1999-ben a berlini jugoszláv nagykövet leseggfejezte Gerhardt Schröder, illetve a budapesti magyarázott Orbán Viktornak meg a magyaroknak a sírról?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 11:08:11

@Deak Tamas: @Boldeone2:

Meg pl. ha az iraki háború során naponta ötször megjelent volna a nyugati médiákb an Szaddám meg a keresztény vallású helyettes (Tarik Azisz), s elmondták volna, hogy tegnap megint meghalt ezer terhes nő és csecsemő, s az USA mészárolja a lakosságot. Persze bő képanyaggal, hogy pl. "Bush elmebeteg, tegnap egy óvodát bombázott le".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 11:10:29

@Deak Tamas:

Valahogy szégyellik a banderista köszöntést is, fene se érti. Mindig csak az eleje hangzik el, hogy "Dicsőség Ukrajnának!", pedig a teljes verzió: "Dicsőség Ukrajnának!" Dicsőség a hőseknek! Éljen Hitler!".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.06. 11:28:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, ezt én is utálom, és ami a legiszonyatosabb, hogy ez eredetileg a Slava je Isos Christos-ból, a Dicsértessék a Jézus Krisztus-ból van fabrikálva. Kárpátalján még rengeteg öreg mindmáig (?) így köszön. A sok barom a mandineren sokáig használta is ezt a köszöntést, de szólhattak nekik.

Boldeone2 2022.05.06. 11:59:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kèrdès csak az , hogy pl. miért várta sok ukrán a nèmetek bejövetelèt...Többen közülük úgy gondolták, hogy a szovjet- orosz hatalom elnyomja, kizsákmányolja őket. Az erőszakos oroszosítás a " holodomor " megette a hatását Ukrajnában is. A szèlsősèges nacionalizmus csak válasz a birodalmi erőszakra. Ha az oroszok nem akarnák lètèben megkèrdőjelezni, elpusztítani Ukrajnát, pár èv alatt megszűnne az èrdeklődès a Bandera iránt, meg Azov sem lenne...A háború után lehet hogy egy több èvtizedes konfliktus alakul ki..
Nèmetország pèldája kiválóan mutatja, hogy a nagy jólèt ès haladás felemeli a társadalmi szellemisèget, nincs igèny a szèlsősègre
Minèl fejletlenebb egy ország, annál nagyobb az igèny a butaságra, az irracionalizmusra, a pusztító sovinizmusra
Putyin legfőbb hívei is a kevèsbè művelt, kevèsbè jómódú proli rètegek közül kerülnek ki. A szentpètervari, moszkvai művelt , jómódú , világlátott nagypolgárság már látja , hogy rossz úton járnak ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 12:07:46

@Boldeone2:

Oroszítás sokkal inlább volt a cár alatt, mint a kommunisták alatt. Azaz z nem lehet ok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.06. 12:08:06

@Boldeone2:

"Putyin legfőbb hívei is a kevèsbè művelt, kevèsbè jómódú proli rètegek közül kerülnek ki"

Fogatlan mucsaiak?

Serény Vélemény 2022.05.06. 14:24:31

@Boldeone2: "Nèmetország pèldája kiválóan mutatja, hogy a nagy jólèt ès haladás felemeli a társadalmi szellemisèget, nincs igèny a szèlsősègre"

Németország lelkén szárad már két világháború, és most a harmadikat izzítja éppen.

"Ha az oroszok nem akarnák lètèben megkèrdőjelezni, elpusztítani Ukrajnát"

Ha akarnák, akkor elpusztítanák. Mivel nem akarják, ezért bénáznak még mindig. Én értem, hogy te agresszív gonosztevőknek _akarod_ látni őket, és ezért annak is látod, de a valóság egy kicsit más.

2022.05.06. 14:29:47

@Boldeone2:
az ukránok többsége a halál faszára fogja küldeni a nyugatot. ha megnyerik a háborút, akkor azért. ha nem, akkor azért.

2022.05.06. 15:16:32

@Boldeone2:
és a németek is a halál faszára fogják küldeni a kormányukat. és visszasírják a merkeli politikát. ha az ukránok megnyerik a háboút, akkor azért. ha nem, akkor azért.

nézzük azt, hogy azt az esetet, hogy az ukránok nyernek, vagy akár azt, hogy döntetlen lesz a háború végkimenetele. az átlag németnek elég sok pénzébe kerül majd a helyreállítás (maradék) ukrajában. és a német háztartást nyugati bankok kifosztják. és a német vállalatok is vesztenek az embargón. és még ott van kína, amelyik a német vegyesvállalatokat államosíthatja, amiről senki se beszél. kína elfoglalhatja tajvant azért, hogy a csendes óceánon szupremáciát hirdessen. amivel vége lesz az olcsó mikroelektronikának, stb. és ha netalántán az oroszok nyernek, akkor ezeken túl az értelemetlen hullahegyeket is meg kell magyarázni.

egy új világrend épül, de nem úgy tűnik, hogy ennek németország és európa a nyertese lenne. és a legnagyobb vesztese az ukrán nép. már eddig is volt egy 5 milliós kivándorlás. a háború előtti időkből és ehhez még társul 5 millió. és ezek a családok döntő többsége kulturálisan nem különbözik annyira, mint a törökök, de sose fognak a nyugati elitbe tartozni. nyugatellenesek lesznek, hiszen nyilvánvaló, hogy az ukrán érdek az ausztriához hasonló elkötelezett semleges státusz elfogadása lett volna csak nem az európai, hanem az eurázsiai unió irányába. az ukrajnát a kijevi kormányok nyilvánvalóan elárulták függetlenül, hogy az orosz vagy amerikai bábkormányok voltak.

nem hiszem, hogy az az ukrán, aki kicsit is értelmes ezért tapsikolni fog a nyugatnak.

Boldeone2 2022.05.06. 17:55:41

@cvsvrs: Szerintem nem jól látod ezt a kèrdèst!
Már többször elmagyaráztam:
1. " Az Eurázsiai Unió ", egyik országnak sem volt\ lesz pálya, azt mindenki belátja, így Ukrajna is, ezèrt akarnak nyugati integraciót
2. Ukrajna nehèz, de nem remènytelen helyzetben volt a háború előtt. Èppen kezdèk kiheverni a 2014- es sokkot. Kijev IT központ volt , a befektetèsek is jövögettek
3. Putyin háborúja rondított a kèpbe, ezt minden ukrán látja \ tudja, a legtöbb ukrán nyugatpárti volt ès marad
4. Mivel Ukrajna egy európai ország , egyúttal mi is , Nèmetország ès a többi ország is támadás alá került, az orosz a mi biztonságunkat is megmutatta. Előre tudható ez drága lesz mindenkinek , áldozatot kell hozni
De, újra: ez nem az EU vagy Ukrajna választása volt , hanem Putlerè

Nehéz lesz mindenkinek , innen mèg több tízmilliárd ha nem 100 milliárd Ukraja újjáèpítèse, de nincs más lehetősèg: egy istabil , háborús romhalmaz nem maradhat Európa keleti felèn, az senkinek sem jó. Az USA+ EU + Japán
újjá fogják èpíteni Ukrajnát

Boldeone2 2022.05.06. 18:00:21

@Serény Vélemény: Németország lelkén szárad már két világháború, és most a harmadikat izzítja éppen."

- Miért is ? Eddig ugyan pragmatikus , nekem már megalkuvó politikát folytattak . Ideje lenne az EU èlère állni ès hadsereget èpíteni , amivel fel lehet venni az orosz agresszorhoz hasonló lator államokkal a versenyt

2022.05.06. 18:10:39

@Boldeone2:
nem kijevről van szó, hanem az ukrán nép egészéről. kijev központja kifejezetten jól járna egy eu/nato csatlakozással.

GyMasa 2022.05.06. 18:20:25

@tűz fal:
Pont az ilyen "tényekre" mondják a regresszív balosok, hogy "Nekem hiszel, vagy a szemednek?"

2022.05.06. 18:24:29

@Boldeone2:
egy mai hír, hogy debrecenben már annyi ipari park van, hogy európai 30 legnagyobb iparvárosai közé tártozik. és a jövőbeli fejlesztésekkel még az is lehet, hogy 20 leginkább iparosodott európai körzet egyike lesz. szuper. csakhogy ebből szinte semmi sincs a helyiek kezében. ez nem a polgári, hanem a gyarmati fejlődés. amiből az átlag debreceni nem sokat profitál.

egy másik mai hír, hogy a városi karitász kiosztott 50 dobozt kisgyereseknek. debrecenben nagyjából 15,000 gyerek van, aki nem jár iskolába és ebből következően nem kap ingyenes étkezést az államtól. és ennek nagyjából 15%-a szorul rá önkormányzati segítségnyújtásra. 1600 debreceni családban 2-3 ezer gyermek. közel olyan fejlett az ipar, mint a ruhr vidéken.

ez a gyarmati fejlődés. a fideszben is ez van. ők ezt egy fokkal jobban művelik, mint az mszp-szdsz koalíció. mert az államot nem viszik csődbe.

egy egyszerű dolog. május 1-jén anyák napján elég sokan voltak a köztemetőben. az elhunyt édesanyák, nagymamák, dédi emlékére elég sok család vitt virágot. a debreceni köztemetőben azonban nem volt víz. és a hibát mára javították ki. tegnap még egy olyan közleményt adtak ki, hogy nem tudják, hogy mikorra oldják meg, hogy közkutatokból nem ivóvíz folyjon.

hja, a temető egy osztrák cégé, akiket megvásároltak madridból és utána londonból. és nyilván ki fogják őket tenni a városból. a fidesz nem fizet nekik többet, és elhúznak a francba. ez a gyarmati fejlődés.

2022.05.06. 18:39:45

@Boldeone2:
ez új magyar-flandriai kulturális központ.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5057/dsc_6549.jpg
a digi műholdas tányér rozsdásodik, a vakolat leomlik. a zászlókat senki se vasalta ki.
és egyébként brüsszel csodálatos kultúját is megcsodálhatják. ezt a szart. amit kortárs kultúrának neveznek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5057/dsc_6400.jpg
a fidesz is komprádor kapitalista, orbán viktort azért nem váltották le. a fidesz egy fokkal jobb, mint az ellenzék. akik hatalomra kerülve most azt mondanák, hogy csődben az ország. mert nyakig el van adósodva az állam, ahogyan a világ összes állama.

egy ukran kisvárosra is ez a fantasztikus fejlődés vár a legjobb esetben. csak előtte még rommá lövik, vagy porig rombolják feltéve, hogy útjában vannak az orosz frontnak. és az a nyugati média csak azért van fölényben ukrajnában, mert a milicisták azonnal fejbelövik akik nem zelenszkij nyilvánvalóan ostoba szövegeit mondják.

zelenszkij két dolgot állít. az egyik, hogy pár nap és az ukránok fényes győzelmet aratnak az orosz haderő felett. úgy, hogy tartsanak ki. és még több fegyvert küldjön a nyugat. és még több pénzt, amiről senki se tudja, hogy hová kerül. mert az ukrán közellátásról nem nagyon érkeznek hírek. és zelenszkij azt is mondja, hogy miközben ukrajna szétverte az orosz hadsereget. az még megtámadja egész európát. zelenszkij egy nyilvánvaló szociopata. putyin belebetegszik az agresszióba. zelenszkij élvezi.

Boldeone2 2022.05.06. 19:39:58

@cvsvrs: Debrecen a Fidesz kirakatvárosa
Megvalósult számos nagy volumenű iparfejleszès , de mellette meg az infrastruktúra katasztrófa...
Az Egyetem sugárút katasztrófa, ahogy a város jelentős rèszèn , mindenhol kátyús utak vannak..Ahol a városi elit èl, meg ott is kèptelenek rendbe rakatni az utakat ...A vasút szintèn úgy megy keresztül a városon , hogy semmilyen zajgátló nincs, mint ahogy már szinte mindenütt a Dunántúlon. Van számos felesleges látványberuházás, mint a " Forest Offices " meg társai ...
A lènyeg , hogy a városi elit megalomán tervei megvalósuljanak , hogy a város milliárdosai a politikai elit összefonódva, hatalmas vagyonokra tegyenek szert...
Debrecen egy premodern gondolkodású város , nem tud mit kezdeni a hirtelen jött lehetősègekkel
A megèlhetèsi költsègek pedig az egekben...Csak egy pèlda :www.ingatlantajolo.hu/ingatlan/elado+panellakas+debrecen-ujkert/8047811?utm_campaign=IT_talalati_lista_organic&ref=list

2 szobás újkerti panel 40 millió! Ez már a vicc kategória...Ezért a hatalmas inflacióèrt már nemcsak a covid meg az ukrán háború a felelős, hanem az orbáni politika ( èn ugyan nyertem rajta , de sok embernek rossz...)

2022.05.06. 20:04:35

@Boldeone2:
a rendszerváltás idején debrecen úthálózata nagyközségi szinten állt. 1990-ben nem kapott volna városi rangot. annyi volt a földút. és jelenleg is vannak szilárd útburkolattal nem vagy alig rendelkező településrészek. és van ahol nemrég vezették be az ivóvizet. ami budapesten elképzelhetetlen lenne. ezek a részek a leginkább fideszesek, mert hogy a fideszen kívül az összes többi párt magára hagyta az infrastrukturálisan alulfejlett környezetben élő lakónépességet. és a lakótelepeket is a fidesz fejleszti.

a fidesz a baloldali párt. nem a dk és a többi. magyarországon egy átlagos település mezőváros. és abba ilyesmi értelmiség kell. amilyen a mai napi "sárgulók" (akik beérnek mint a gabona, besárgulnak)
video2.dehir.hu/0506_Sargulasi_felvonulas_mix.mp4
egy mezővárosnak ilyen kell. egy áltagos magyar településnek.

távlatosan a kijevi értelmiség is alexander nevszkij-t fogja választani. a nyugattal szembeforduló és a keleti birodalmakkal kiegyező politikust.

Lehetnék én is 2022.05.06. 20:18:32

@Boldeone2: venni vagy eladni akartál 40 milláért kétszobásat? (amúgy 60m2)
Ez Győrben, vagy Fehérváron mennyivel olcsóbb?
oh.hu/ingatlanok/reszletek/156199-gyor-elado-tarsashazi-lakas - 44 m2 48 milla

Boldeone2 2022.05.06. 20:25:13

@cvsvrs: Debrecen egy mestersègesen felfújt város. Azt mondják , hogy 2022- ben már 200 milliárdot is elkölthetnek , csak jelzem ebből kb 21 milliárd a helyi adóbevètel , a többit Orbanèk adják , amivel Budapestet büntetik , mert ott nem adják az iparűzèsi adó lefelezèsènek kompenzációjat Debrecenben meg adják ...
Budapest 411 - 418 milliárdos kiadást tervez , de csak kb 298 milliárd bevètele van, mert Orbanèk elvonják az adókat maguknak ..
Tehát : Debrecen kb 205 ezer lakos kap az államtól kb 180 milliárdot , Budapest pedig 1,7 milliós város, de mèg azt sem kaphatja meg ami a jogoson az övè, hiszen ott összpontosul az üzleti ès infó központ
Karácsony azt akarja elèrni , hogy az EU közvetlenül Budapestre írja ki a támogatásokat, mert Orbanèk harcban állnak a fővárossal

Boldeone2 2022.05.06. 20:29:29

@Lehetnék én is: Egyiket sem. Az nem az èn lakásom, csak egy pèlda a netről. Èn ugyan jól jártam az áremelkedèssel , mert már volt több ingatlanom, de akik nem tulajdonoltak eddig, azoknak kb annyi..
Ha már egy panel lakasèrt is 40 milliót kérnek ...Soha nem gyűjt össze annyit ...Az új lakáshitel kamatok pedig egyre brutálisabbak lesznek..

2022.05.06. 20:29:39

@Boldeone2:
ugyan már. ezek a 180 milliárdos számok a debrecen 2030 programban vannak. aminek a felét se fogják megvalósítani. amit megvalósítanak az a bmw beruházáshoz kötődik. amitől azt várják, hogy az ország gdp-jét érezhetően megdobja. ezt nem budapesttől veszik el. ha budapesten építkezne a bmw, vagy akármelyik multi, akkor oda csoportosítanák ezeket az összegeket.

2022.05.06. 20:36:18

@Boldeone2:
az összes termelő multi azt mondja, hogy ők azért választják debrecent, mert politikai stabilitás van. ha valamit utálnak, akkor az a plurális pátrendszer és a politikai váltógazdálkodás. mert az egy kiszámíthatatlan reálgazdasági környezetet teremt. és a spekulatív tőkéseknek kezdvez. különösen azoknak, akik a globális versenyképtelen európai (német) gyáripar összeomlására játszanak.

Serény Vélemény 2022.05.06. 20:44:04

@Boldeone2:azt kérdezed, hogy miért Németország lelkén szárad két vh???

2022.05.06. 20:52:56

@Boldeone2:
budapest jóval az eu fejlettségi átlaga felett áll. ennek megfelelően semmilyen fejlesztési programot nem lehet kiírni. a következő 7 éves eu ciklusban debrecen is fele annyi pénzt kap, mint a környező települések (kb. ugyanazzal a lakónépességgel). milyen eu pénzt akar budapest közvetlen brüsszelből kapni?

Boldeone2 2022.05.06. 21:13:25

@cvsvrs: index.hu/belfold/2022/04/29/karacsony-gergely-budapest-brusszel-klimasemlegesseg-unios-tamogatas/

Budapest ès mèg két vidèki nagyváros közvetlen támogatásokat fog kapni. Karácsony meg azon fog lobbizni , hogy új programok is legyenek , a fővárosok fejlesztèsère kidolgozva
Budapest lehet egy " alfa " city , egy világváros , Debrecen max. regionális központ , az olcsó munkaerőre alapozva
Ehhez kellenek az ukránok is

index.hu/belfold/2022/04/29/karacsony-gergely-budapest-brusszel-klimasemlegesseg-unios-tamogatas/

Boldeone2 2022.05.06. 21:18:31

@cvsvrs: Nem vèletlen , hogy a nagyon gyenge háttèrrel bíró ellenzèk Budapesten meg tudta verni Orbanèkat ès ez így is fog maradni , mert a budapestiek látják a kormány budapestellenes politikáját ...

Boldeone2 2022.05.06. 21:27:53

Az lenne a fair újraelosztás , ha a települèsek az ott befizetett SZJA egy rèszèt arányosan visszakapnák , akkor rögtön lenne valós önkormányzati autonómia. Bècsnek 10x nagyobb költsègvetèse van, mert az osztrák állam egy demokratikus állam , üdvözli a szabad önkormányzatiságot . Itt pedig az egyetlen világváros- aspiránst a csőd szèlère taszították!

2022.05.06. 21:30:05

@Boldeone2:
budapest az eu fejlettség 150%-án áll. kb. mint bécs. ez az eurostat adata. kik lesznek az eu nettó befizetői akkor ha budapest kifelé akarja venni a pénzt. lobbizzon karigeri. és vegyen ki pénzt. ezekkel kíímasemelegességi célokkal döntik be az európai uniót. mert ez felszámolja a maradék ipart anélkül, hogy a reálgazdaságban bármi épülne.

annak a temérdek árunak, amit budapestre nap mint nap behordanak és amit 1.7 milliós "alfa city" elfogaszt annak a termelői oldalon mi az árufedezete? brutális mértékű kereskedelmi mérleg hiányt tőkeexporttal kellene ellensúlyozni. csakhogy budapestnek nincsenek saját világvállalatai.tőkét importtál.

2022.05.06. 21:36:33

@Boldeone2:
nincs fair újraosztás. kis-magyarországnak nincs szüksége egy ekkora fővárosra. vagy budapest fosztja ki a vidéket, vagy a vidék budapest. ez a képlet trianonból adódik.

2022.05.06. 21:57:50

@Boldeone2:
a forintgazdaság most egy szófia méretű, szófia fejlettségű fővárost bírna el. nincs tőkeexport. globálisan versenyképes magyar vállalatok nincsenek. szoftver se. semmi. prezi és társaik lófasz esti fényben. gdp arányosan zéró, nulla.

az otp, a mol állami segédlettel működnek és legfeljebb a kisebbségi magyar területekre tudnak tőkét kivinni, vagy kockázatos térségekbe. az otp elveszítheti az ukrán érdekeltségeit. mindegy, hogy ki nyeri a háborút. elég sok fiatal ismerősöm volt, akik bementek az erste bankba ilyen olyan családi kedvezményes hitelért és elzavarták őket. (azt is akinek simán kellett volna hitelt adni. az erste elküldte. és az otp-ben szinte mindenki megkapta a maxiumumot. írták az sms-t az összes ismerősnek, hogy az otp szórja a pénzt. egy hitelválságban érdekes lesz. és a mol nyeresége kérdéses, a külföldi és belföldi szankciók miatt. az árstop is szankció. van méga richter van. a gyógyszergyártásban hatalmas a konkurencia. megint lutri. és ennyi van. a többi nem nagyon tud tőket kivinni. és tőkenyereséget realizálni.

nem véletlen, hogy a fideszben a mezővárosi élelmiszeripart akarják felfuttatni. anélkül a magyar gazdaság összecsuklik mint egy zollstock. a következő 1-2 ciklusban az lesz a siker, hogy elkerülik a csődöt.

elhúzódik a háború. jó? nem. nyernek a ruszkik? jó? nem. nyernek az ukránok? jó? nem. magyarország is fizetheti a háború árát az ukrán maffiának. mert csak az lesz.

Boldeone2 2022.05.06. 22:44:04

@cvsvrs: Az biztos, hogy az EU ès Magyarország is megsínyli ezt a háborút. Zelenszkij azonnali EU tagjelölt státuszt követel Ukrajnában ...Ez egy több tízmilliárdos , feneketlen kút lesz Európának az ország újjáèpítèse. Valójában a könnyebb akkor lenne, ha egy kisebb ukrán területet kellene reorganizálni , a többi meg maradna az orosznak ( Donbass) ...De , meg ebbe sem fognak az ukránok belemenni talán ( tiltja az alkotmány , stb...)
Ez egy kilátástalan helyzet , Putyin X egysèg rosszból csinált 10 X - et

Az , hogy mi lesz a magyar gazdasággal egyelőre nem látszik...A háború közelsège inkább rontja perspektívákat...Az eddigi politika elbukott , nem fogják Orbánnak megengedni pl Paks 2- őt, meg sok más dolgot ...
Pènz EU- s, max csöpögni fog , miközben a Matolcsy pènznyomtatásának vège, az infláció elsodor mindent ...
Az is lehet, hogy csapódik egyet az ország a falon... Már az èlelmiszer árak is az egekben ...Pl a csirkeszárny ára 1260ft kilója a Spárban , ugyanaz kb 1 ève 400-500 forint volt..( a macskának veszem ) Csirkemellből hiány van , mert inkább nem rendelnek , mivel limitált áras...
A benzin ára kb 780 Ft lenne most , az árlimit itt sem tartható sokáig
Kutyavilág jön...

2022.05.07. 06:01:12

@Boldeone2:
a megoldás az lett volna, hogy létrejön ukrajna a kozákok földje. a népi nacionalista ukránoknak. novarosszija orosz-ukrán vegyes zóna. és a donbass oroszoroszághoz kerül. és ezek az eurázsiai unióban vannak. békepartnerségben állva európával. és ezt az amerikaiak is elfogadják mondván, hogy az ő hegemóniájukat most nem egy német-orosz közeledés veszélyezteti, hanem kína.

a nato (us/eu) azt mondta illetve mondja a mai napig, hogy legfőbb ellenség oroszország. és a demokrácia exportot a világ elsőszámú atomhatalmának akarata ellenében kell végrehajtani. ha ebből nem lesz atomháború, akkor már jó.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása