magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A félreértett rítusok

Gyakori hiba a rítus keverése az egyházzal. Amikor bizánci rítust látunk, akkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ez egy khalkedóni ortodox templom, amikor meg latin rítust látunk, akkor azt gondoljuk, hogy akkor az egy katolikus templom. Természetesen ez téves ebben a formában.

Többféle rítus létezik, a 6 fő keresztény rítus:

  • latin,
  • bizánci,
  • alexandriai,
  • örmény,
  • antiókiai vagy nyugati-szír,
  • káldeus vagy keleti-szír.

Ezek a fő rítusok, az egyes fő rítusokon belül léteznek alváltozatok is.

A rítusok a szertartások rendjét jelentik, nem a hittételeket. A legelterjedtebb keleti-katolikus és khalkedóni ortodox rítus pl. a bizánci, azonban ennek magukra a hittételker ennek nincs befolyása: a bizánci keleti-katolikus (görögkatolikus) templomok a katolikus hittételeket vallják bizánci rítus használatával, a bizánci rítusú khalkedóni ortodox templomok pedig a khalkedóni ortodox hittételeket vallják a bizánci rítus használatával. Ugyanígy minden más rítus esetében: a latin rítusú khalkedóni ortodox templomok a khalkedóni ortodox hitelveket vallják.

Olvasható méretben: http://maxval1967.files.wordpress.com/2012/05/ritusok.gif

Rítusok szerinti táblázat: rózsaszín - latin, sárga - bizánci, lila - örmény, piros - alexandriai, zöld - nyugati-szír, barna - keleti-szír.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9115985288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása