magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. november 25. 08:18 - maxval birca hozzászóló

Miért nincs baloldal?

Mi lett a volt kommunista állampártokkal?

Miért gyenge a posztkommunista baloldal?

Az ok történelmi.

Nézzük mi lett az európai kommunista diktatúrákban a volt állampártokból! Az Európán kívülieket hagyjuk ki, mert a helyzet összehasonlíthatatlan.

Itt alapvetően három verziót láthatunk.

Két országban a volt állampárt egyszerűen megszűnt. Ez Románia 1989-ben, ahol a volt állampárt megszűnt létezni a volt vezér halálával. S a Szovjetúnió, ahol 1991-ben betiltották a kommunista pártot a Gorbacsov elleni puccskísérletben való részvétel miatt.

Két országban a volt állampárt megtartotta korábbi ideológiáját, azaz maradtak kommunisták. Ez az NDK és Csehszlovákia. Mindkét országban a pártok ma is működnek, kis parlamenti pártokként. (Pontosabban a volt csehszlovák állampárt Szlovákiában parlamenten kívüli törpepárt, míg Csehországban ma is parlamenti párt.)

A harmadik csoport: Lengyelország, Magyarország, Bulgária, s Albánia. Ezekben az országokban a volt állampárt átalakult szociáldemokrata-szociálliberális párttá, s mára kicsi parlamenti pártokká válták. A legrosszabb eredmény Lengyelországban következett be, ott mára az ország mindkét fő pártja jobboldali, az ex-kommunista baloldalnak semmi esélye a hatalomra kerülésre. A helyzet a legjobb Albániában, ott máig az egyik fő párt a volt kommunista, de Albánia sok tekintetben más ország, mint a többi, hiszen ott a kommunisták már a 60-as években szakítottak Moszkvával, így egyfajta nemzeti pártnak számítanak.

Szintén más a helyzet a volt Jugoszláviában, ott a volt állampártnak 6 utóda van, a 6 utódállamban. E pártok ideológiája ma nem azonos, a liberálistól a nackionalistáig terjed, s nem azonos jelenlegi státuszuk sem. Míg Horvátországban, Montenegróban és Macedóniában az utódpártok ma is komoly szerepet játszanak a politikai életben, addig a másik három jugoszláv utódállamban kisebb a szerepük.

Mi az oka annak, hogy az ex-kommunista pártok annyira elhatárolódtak minden baloldaliságtól, hogy nyugaton liberális jobboldalnak számítanának inkább és nem középbalnak? A fő ok a vezetők rossz lelkiismerete, akik annyira szakítani akartak a kommunista múltjukkal, hogy minden baloldalisággal is szakítottak. A liberalizmus feltétlen és vak felkarolása volt a legegyszerűbb megoldás a múlttal való szakításra.

S bár a nyugati középbal, a hagyományos szociáldemokrácia is válságban van, s erősen eltolódótt a liberalizmus felé, az ex-kommunista szocialistáknál ez az eltolódás még nagyobb. Manapság a Szocintern jobbszélén a kelet-európai ex-kommunisták ülnek.

Magyarországon külön nehezíti a helyzetet a kártékony ballib jelenség, az a furcsa nézet, mely jobboldali nézeteket baloldaliaknak nevez, csak a nacionalizmus ellenzése és a nyugat feltétlen imádata okán. Így minden komolyabb rendszerkritika akár a kapitalizmussal, akár a polgári liberális demokráciával szemben Magyarországon szentségtörésnek számít a „baloldalon”, pedig sok nyugat-európai országban éppen ez a baloldal egyik éltető eleme. Ha a francia szocialista pártközeli értelmiségi Thomas Piketty Magyarországon született volna, valószínűleg egy percig sem lehetett volna a magyar „baloldal” holdudvarának része, azonnal kirúgták volna rohadék fasisztaként, s a Jobbikba – a legjobb esetben a Fideszbe – tanácsolták volna el.

Címkék: politika ballib
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr636930775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2014.11.25. 09:46:16

Talán a Szovjetunió Kommunista Pártját betiltották, nem tudom. (A Szovjetunió megszűnésével egyébként sem volt értelme ennek a formációnak.) Az azonban bizonyos, hogy az Orosz Föderáció Kommunista Pártja parlamenti tényező ma is. Központi bizottságának elnöke, a párt frakciójának vezetője az Állami Dumában (parlament) Gennagyij Zjuganov rendszeres résztvevője televíziós vitáknak. A párt számos tömegrendezvénnyel is jelen van Oroszország életében. #

Szúnyog 2014.11.26. 00:06:38

Romániában a PSD olyan mint nálunk az MSZP, bár annyi eszük volt, hogy jogilag nem utódpárt.

cenzuratroll bosszanto 2014.11.26. 06:39:08

Nem szűnt meg. A fidesz viszi tovább az eszmeiségét.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.26. 07:05:45

@cenzuratroll bosszanto:

Nem, ez nem igaz. A Fidesz populista jobboldal, nem baloldal. Természetesen a populista jobb és a szélsőjobb rendelkezik sok közös elemmel a baloldallal, de mégsem egyenlő a 3 irányzat.

S természetesen a Fidesz nem kommunista. Ez egy ballib mítosz, hogy az.

luis5 2014.11.26. 07:27:46

A Fideszt kommunistazni a szokasos ballib politikai vaksag, wishful thinking. Afideszt egyszeruen nem tudjak kategorizalni hagyomanyos fogalmakkal m gazdasagban balos es jobbos elemek keverednek az unortodoxiaval, tarsadalompolitikaja konzervativ, politikailag meg innovativ volt (mostanabsn sok mellefogassal)

inebhedj - szerintem 2014.11.26. 08:24:10

A helyzet az, hogy a pártok maguk a személyek, így a tetszetős fordulaton túl semmilyen gyakorlati jelentősége nincs, hogy egy-egy adott kommunista pártnak mi lett a sorsa (betiltották, feloszlott, átalakult, metasztázisokat bocsátott ki), ha az első, másod és harmadvonalbeli vezetők, kapcsolati rendszerek, szokások, stb. simán túléltek, akár ugyanott, akár különböző pártformációkban, és mind gondolkodásban, mind személyben, mind kútfőben meghatározóak a mai napig.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.11.26. 08:29:52

Azért nincs baloldal, mert a rendszerváltás óta nem tűrik a valódi baloldali nézetek képviselőit a „baloldalon”. A baloldali gondolattal teljesen szemben álló, szélsőséges liberális gazdasági elképzeléseket támogattak, magukat baloldalinak hazudott politikusok. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy kiszorították a valódi baloldali gondolatok képviselőit a pártból és baloldalinak hazudott nagytőkések vették át a párt irányítását.

Thomas Piketty tálcán kínálja a baloldali világmagyarázatot, de a baloldal mégis mélyen hallgat róla. Beszédes viszont, hogy a baloldal hallgatása közben egy jobboldali kormány lép fel a nagytőke érdekeivel szemben.

morsels (törölt) 2014.11.30. 22:44:20

Kedves bircahang, en tokeletesen megertem, hogy valahol zavar az, hogy kulonbozo bologokat kemeny cenzura alatt tartanak, igy gondoltam, hogy kulonbozo temakban itt lehetne beszelgetni barmifele tiltastol mentesen.

Namost nem akarok megzavarni a posztokhoz erkezo 10-20 hozzaszolas dinamikajat, meg ugy altalaban nincs olyasmi, amirol en kifejezetten beszelni szeretnek, de ha a mai napot nezem, akkor szivesen beszelgetnek lexrex olvtarssal.
(mondjuk ez igy nem igaz, de kivancsi lennek par dologra)

Gondoltam, hogy te tudnal az ilyesminek helyet biztositani, hisz nalad nincs terror.

Ezert olyan nepszeru a blogod.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása