magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. augusztus 11. 18:18 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Az időzóna és a gágogás

Pár napja terjedt el a hír a médiákban, miszerint Észak-Korea gonosz diktátora immár az elmebetegség olyan fokáig jutott, hogy fél órával visszállíttatta az időt az országban.

Jöttek is gyorsan a kommentek, melyek elemezték, hogy ez csakis őrület lehet, meg hitetetlen önkény. Hamarosan persze a gonosz, cigány Orbán is szóba került a ballib hozzászólásokban, hiszen nyilvánvaló, hogy a magyarországi "diktátor" is manipulálni készül az időt.

Voltak azért értelmesebb hozzászólások, melyek nem vontak le az ügyből politikai következtetést, csak azt állapították meg, hogy az időváltás nehezíti a nemzetközi kapcsolatokat, pl. ezentúl a kínai-északkoreai  határon a vonatok majd vesztegelni kénytelenek fél órát. Persze ez is nevetséges következtetés, hiszen sehol a világon nem állnak meg a vonatok az időzónák határain, s ez semmiben sem nehezít semmit.

Valójában egész másról van szó. Attól, hogy Észak-Korea kőkemény, elnyomó, marxista rendszer még nem következik sehogy, hogy ott semmi jó nem történhet. Márpedig a zónaidő átállítása jó hír. Eddig ugyanis Észak-Korea a +9-es időzónában volt (egész évben, Észak-Korea nem használ nyári időt), míg most áttér a +8:30-as időzónába, mely közelebb áll az ország természetes idejéhez, azaz egészségesebb és praktikusabb.

Az őrület valójában azokban az országokban van, ahol természetellenes időt kényszerítenek a lakosságra. Pl. Magyarország is ezen országok közé tartozik, amikor a lakosság a nyári időszámítás igája alatt szenved: ilyenkor az órák ugyanis kb. a Fekete-tenger közepének idejét mutatják, ami erősen károsítja a magyar emberek egészségét.

Azok az alulinformált emberek pedig, akik eddig azt hitték csak teljes órás időzónák léteztek, lepődjenek meg egy lexikon tanulmányozása után. A világ számos országa használ nem teljes órás időzónát, pl. India, Irán, Afganisztán, de pl. Franciaország, Kanada, Ausztrália egyes részei is. Hihetetlen diktatúrák ezek!

Címkék: korea idő
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr317699210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.08.11. 18:55:55

Egyszer dolgoztam olyan helyen, ahol - többek között- időzónák közötti utazásokat kellett elszámolnom de a kiinduló ország ideje szerint. (Ennél értelmesebben nem tudom sajnos elmagyarázni.) Ezekből mindig akadtak problémák, mert az utazó szerint keveset számoltam el, a cég szerint pedig sokat...
Pedig egész csinos táblázatokat adtam közre az igazam alátámasztása végett. Mindenesetre a dolognak volt szépsége is, amikor kolléganővel a térképen kalandoztunk és üzletembereket hívtunk fel, hogy akkor pontosan mi a szituáció.
Utálom az időzónákat.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.12. 06:57:29

@Suvahe: Én eddig nem számoltam időzónákat. Nem úgy alakult az életem, hogy ezeket napi szinten kelljen rendszereznem. Voltak azonban egészen más, de jellegét tekintve hasonló összehasonlító/elemző/kimutató feladataim. Rengeteg munkával járt, és talán annál is több magyarázással, érveléssel. Viszont mióta van PC, és abban táblázatkezelő, azóta csak az alapadatokat kell bevinni. Ez persze nem volt újdonság, de ha esetleg tudok ötleteket adni az akadékoskodók lerázására, megvan benne az adatkicsatolás (micsoda hülye kifejezés) lehetősége is. Egy jól felépített táblázat elvégzi helyetted a munkát, de az érintettek kíváncsiak a részletekre is. Többnyire nem értenek excelül, a bevitt képletek és hivatkozások kínai a köbön nyelven van, de a lépésekről egy mellérendelt kimutató táblázaton korrekt tájékoztatás adható. Ha semmi újat nem mondtam, akkor elnézést az időrablásért!

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.08.12. 08:48:23

@F.M.J.: Az időzónákat az olyan kis kelet-európai rabszolgalányok számolják, akik több nyelven tudnak mocskos helyzeteket kedvesen kommunikálni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.12. 09:05:19

@Suvahe: El tudom képzelni. Ugyan ilyen, vagy ehhez hasonló munkahelyek a kfl. ügyfélszolgálatok, ahol nem csak, sőtt legtöbb esetben nem kifejezetten szofisztikált hangvételű cégéres nemzőszervek fejtik ki elvakult álláspontjukat a munkájukat végző, ám a szóban lévő témában legkisebb mértékben sem felelős ügyfelesnek. Nem irigylem őket, főleg azokban az esetekben, amikor az általuk képviselt szervezet valóban kritizálható tevékenységét kell védelmükbe venni. Szinte hálásak, ha valaki emberhez méltóan szól hozzájuk.
Vajon milyen lehet az átlag?

zsoltix 2015.08.12. 15:22:12

Akkor ezek szerint az orosz időszámítás is természetellenes? Mert ott meg egész évben nyári időszámítás van. Kínában meg csak egy időzóna van, holott több órányi eltérés is lehet az ország két pontja között. De mi szenvedünk súlyos egészségkárosodást fiszfasz félórák miatt. :)

_Neville 2015.08.13. 00:24:23

Mi baj van a nyári időzónával? Én szeretem, hogy tovább van világos, és a francnak kéne, hogy már hajnal 3-kor az legyen. Ugyan minek, kinek, miért?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.08.13. 09:02:04

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Az emberi társadalom szervezése időbeosztást igényel. A régi paraszti társadalomban az emberek a természethez szervezték az életüket (a tyúkokkal feküdtek-keltek). Az valóban egészséges volt. Ami egészségtelen, az az urbanizált életmód. A nappali alvás, az éjjszakai fennlét, a késő esti szórakozás, stb. Az, hogy ez milyen számlap milyen értékéhez igazodik az óralapon, egyáltalán nem releváns. Ugyan olyan egészségtelen hatkor munkátkezdeni sötétben, mint ötkor, vagy hétkor. Nem is beszélve a különböző munkahelyek kölönböző munkaidejükről.
Összességében egyáltalán nem értek egyet veled abban, hogy az óraátállítás egészségtelen lenne, nem az az egészségtelen, hanem egy egész éven át tartó, a természetes időváltozásokat figyelmen kívül hagyó profitorientált időbeosztás.
Személy szerint @_Neville: -lel értek egyet, mert reggel munkába menet nem igazán van módom a felkelő napot értékelni, de délután/este jólesik látni a neonfények helyett. Én egyáltalán nem állítanám vissza. Persze ha ez téged zavar, akkor vissza kellene állítani, és mindent egy órával korábban kezdeni. Hátha az nem lenne "egészségtelen".

Mr. Hyde 2015.08.14. 18:53:34

"Egyes amerikai szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által közzétett bizonyítékokból nem következik, hogy Észak-Korea hajtotta végre a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadást - írta internetes portálján a CNN amerikai hírcsatorna."
inforadio.hu/hir/kulfold/hir-691816

„Mégsem Észak-Korea törhette fel a Sony hálózatát”
www.hir24.hu/kulfold/2014/12/30/megsem-eszak-korea-torhette-fel-a-sony-halozatat/

„Álhír lehet az észak-koreai fociválogatott nyilvános megalázása”
www.origo.hu/archivum/20100802-alhir-lehet-az-eszakkoreai-focivalogatott-nyilvanos-megalazasa-mondja-csoma-mozes.html

„Mégsem végezték ki Észak-Korea második emberét”
www.hir24.hu/kulfold/2014/03/07/megsem-vegeztek-ki-eszak-korea-masodik-emberet/

„Kamu lehet, hogy Kim Jong Un kutyákkal tépette szét a nagybátyját”
www.origo.hu/nagyvilag/20140105-kamu-lehet-hogy-kim-dzsong-un-kutyakkal-tepette-szet-a-nagybatyjat.html

„ Előkerült Kim Jong Un felesége”
www.hir24.hu/kulfold/2015/04/14/elokerult-kim-dzsongun-felesege/

„Hazudott az észak-koreai szökevény”
www.hir24.hu/kulfold/2015/01/19/hazudott-az-eszak-koreai-szokeveny/
hvg.hu/vilag/20150119_Bocsanatot_ker_a_vilaghiru_eszakkoreai_s
444.hu/2015/01/18/megvaltoztatta-tortenetet-a-leghiresebb-eszak-koreai-disszidens/
www.hirado.hu/2015/01/19/bocsanatot-kert-a-felrevezetesert-egy-eszak-koreai-disszidens/

„Hazugság az ENSZ jelentés”
www.hir24.hu/kulfold/2014/02/22/eszak-korea-hazugsag-az-ensz-jelentes/

Charles King Armstrong akadémikus, történész, a Kolumbiai Egyetem Koreai Tanulmányok és Társadalomtudományok tanszékének professzora az amerikai haditengerészet dokumentumait kutatva írt a koreai félsziget 20. századi történelméről.
Észak-Korea lerombolása és újjáépítése:
epa.oszk.hu/01700/01739/00079/pdf/EPA01739_eszmelet_2012_93_tavasz_139-148.pdf

Észak-Korea közelebbről
www.magyardiplo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1933#Itemid=48

Piacgazdaság Észak-Koreában
www.investor.hu/news/20150805-hitelezes-bank-eszak-korea-megvesztegetes-piacgazdasag-kim-jong-un.html

Végleg felszámolják az éhezést Észak-Koreában
www.magyardiplo.hu/index.php/1892-eszak-koreaban-is-vegleg-felszamolhatjak-az-ehezest

Észak-koreai dokumentum film a propaganda működéséről, angol hangalámondással:
www.youtube.com/watch?v=OyFH19nm2e4

Aram Pan szingapúri újságíró fotótudósítása és video blogja az észak-koreai hétköznapokról:
www.dprk360.com/

Enter Pyongyang
www.youtube.com/watch?v=CKRidQJQLrs

:-) A KNDK-ban legális a marihuana
kotaku.com/buying-marijuana-in-north-korea-sure-sounds-easy-1441913397/1441923618

_Neville 2015.08.14. 20:15:47

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Mit zavar meg? Szerintem egészen marginális azok köre a társadalomban - már ha vannak ilyenek - akiknek arra van igénye, hogy nyáron 4 helyett már hajnali 3-kor világos legyen, mikor - a bulizókon meg az éjszakai műszakban lévőkön kívül - mindenki alszik, azon időszak kárára, mikor az emberek többnyire a szabadidejüket töltik (koraesti órák). Ha meg akkora kellemetlenség az állítgatás - szerintem egy egészséges ember egy héten nagyobb bioritmus változásokat él meg, pl. én egész máskor kelek és fekszem hétköznap és hétvégén :) -, akkor már inkább maradjon fixen a nyári.

kilincs ami nincs 2015.08.15. 07:49:00

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A balliberális rendszerek kényszerítik az időzónákat és a téli-nyári időszámítást a szegény alattvalókra. Az igaz keresztény hitű országokban imával (meg néha a marxista diktatúrákban is, törvénnyel) a napot (de lehet az órát?) úgy állítják be, hogy minden méteren minden nap pontosan a fejünk fölött deleljen. Az ilyen helyeken kánaán van, ahol az egészséges emberek hada csak békés végkimerülésben szenderül örök nyugalomra 100 éves kor felett.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása