magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. december 08. 17:17 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

A karrier csúcsa

Megjelent első kubai ismerősöm a Facebook-on. Eddig csak külföldön élő kubaiak voltak fent.

Egyébként Kubában sosem tiltották a Facebook-ot.

Kubában az internethez való hozzáférés a fő gond, bár természetesen léteznek központilag cenzúrázott honlapok, melyekhez Kubából nem lehet hozzáférni. De ezek között nem volt a Facebook sosem.

Észak-Koreán kívül egyetlen ország sincs a világon, ahol maga a hozzáférés tiltott.

Kubában a 90-es évek végétől léteznek internet-kávézók, ahonnan bárki hozzáférhet a nethez. A gond az ár: 1 óra böngészés ára átlagosan 300 forint, ami óriási összeg a kubai fizetésekhez képest, az átlagfizetés jelenleg havi 5 ezer forint.

2013 óta immár otthoni hozzáférés is lehetséges, korábban csak Kubában élő külföldi állampolgárok rendelhettek meg otthoni hozzáférést az egyetlen internetszolgáltatótól. 2013 óta ezt megteheti minden kubai is, de itt is a költség a gond: órára kell fizetni, s 1 óra ára átlagosan 300 forint. Ez kb. olyan a fizetési szinthez viszonyítva, mintha Magyarországon 1 óra hozzáférés ára 8 ezer forint lenne. (Magyarországon ma már egy havi korlátlan hozzáférés is megszerezhető ennél olcsóbban.)

Vajon hányan neteznének Magyarországon, ha 1 óra ára 8 ezer forint lenne?

A kubai lakosság nethasználata a legalacsonyabb az amerikai kontinensen, 20 % használja. Ezek nagy része trükkösen, jellemzően munkahelyi szolgáltatókon keresztül, ill. telefonon.

De mi az érdekes a velem egyidős ismerősömmel? Ő az elit gyereke, szülei diplomaták voltak előbb Indiában, majd a Szovjetúnióban. Azaz elitgyerek. S sikerült is elitmunkahelyen elhelyezkednie. A megdöbbentő, hogy ez a munkahely micsoda. Ismerősöm egy szállodában portás. Máshol ez valahol a takarító szintjén álló lenézett munka, de nem Kubában. Kubában az idegenforgalommal kapcsolatos munkahelyek számítanak elitnek, ezeken akár 20-25 ezer forint is megkereshető havonta. Plusz ha a külföldi turista ad 1-1 dollár borravalót, ez akár jelentheti a havi bért is még egyszer, azaz borravalós állásban megkereshető akár 50 ezer forint is. Nagy pénz: egy kubai orvos 10 ezer forint körül keres.

Persze még elitbéli ismerősömnek se telik saját internethozzáférésre, a szállodai netet használja.

Címkék: internet kuba
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr958149344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása