magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. január 22. 14:14 - BircaHang Média

Csal-e a terem?

Mint volt netes kaszinóalkalmazottnak sokszor teszik fel a fenti kérdést.

A választ részletezni kell.

Az onlájn szerencsejátékszolgáltatók által kínál játékok gazdasági értelemben 3 csoportba oszthatók:

  • a nem a ház elleni játékok,
  • a ház elleni játékok matematikailag modellezhető alcsoportja,
  • a ház elleni játékok matematikailag nem modellezhető alcsoportja.

A nem a ház elleni játékok azok, melyekben a “ház” (azaz az onlájn szolgáltató) nem vesz rész játékosként, azaz csak szervező. Ilyen pl. a póker és a bingó. Mindkettőben a játékosok kizárólag egymás pénzét nyerik el, a terem nem ad semmit, azaz nincs kockázata.

Ezekben a ház haszna onnan származik, hogy a befolyt összegből egy részt lecsíp jutalék címén. Pl. egy átlagos, szabványos 10 dolláros pókerversenyen a 9 résztvevő befizet összesen 90 dollárt, viszont a nyereményalap csak 80 dollár, azaz 10 dollár a terem jutaléka. Készpénzes játékokban meg minden egyes potból lekerül egy adott százaléknyi összeg (jellemzően 1-2 %, de ez maximalizálva van).

Azaz a terem nem kockáztat semmit, ezért nem kapcsolódik semmilyen érdeke a csaláshoz, hiszen neki mindegy ki nyer: a jutaléka minden esetben ugyanaz az összeg lesz.

Azaz ezekben a játékokban a terem – minden erre vonatkozó összeesküvéselmélet ellenére – nem csal.

A ház elleni játékok matematikailag modellezhető alcsoportjához azok a játékok tartoznak, ahol a terem játékosként résztvesz és saját pénzt kockáztat, ilyen pl. a blackjack és a rulett.

Ezen játékok azonban eleve úgy vannak kitalálva, hogy hosszú és középtávon mindig a terem nyer. Pl. az európai rulettben a kaszinó esélye kb. 3 %-kal nagyobb a játékosokénál. (Az amerikaiban ennek a duplája nagyjából.) Ez az összeg hatalmas nyereséget jelent egy nagyobb forgalmú terem esetében.

Nincs miért csalni tehát, a csalásmentes játék esetében is a terem oldalán van a matematika.

Igen, rövid távon vesztes lehet a terem, de ez már középtávon kompenzálódik. S persze ott van minden kaszinó fő fegyvere a rövid távú veszteség ellen: a tétmaximalizálás. Nagyon-nagyon kevés kaszinó van a világon, ahol korlátlanul lehet tétet tenni.

A ház elleni játékok matematikailag nem modellezhető alcsoportja a sportfogadás. Ez az egyetlen játéktípus, ahol akár hosszú távon is veszteséges lehet egy terem. Ezért ez az egyetlen eset, ahol a szolgáltatók valóban csalnak, persze ez sem csalás jogilag. Egyszerűen a termek folyamatosan vizsgálják a sportfogadó játékosok eredményeit, s a nagyon sikeres játékosoknál (akik profik a sportban, s képesek jól megjósolni egyes eredményeket) a megtehető tétet maximalizálják, jellemzően akár nevetséges mértékben is. Láttam eseteket, ahol 1 dollárra volt maximalizálva a tét. A cél: az ilyen sikeres játékosok ne tudjanak nyerni, azaz fejezzék be a fogadást az adott teremnél.

A fordított csalás esete, azaz a csaló játékos esete más kérdés. Itt minden terem (legyen az onlájn vagy offlájn) komoly erőket használ minden csalás kiszűrésére. Minden onlájn teremnél van csalásellenes osztály – ahol én dolgoztam, ott három ilyen osztály is működött: egy a pénzügyi csalásokra, egy a játékbeli csalásokra, s egy a jogosulatlan előnyökre.

Mindegyikre egy-egy példa:

  • pénzügyi csalás: pl. amikor más személy bankkártyájával fizet be valaki, vagy a sajátjával, de aztán letagadja a befizetést és visszaköveteli a pénzét (chargeback),
  • játékbeli csalás: ez tipikusan a pókerben fordul elő, pl. több játékos összebeszél egymással és ismerteti egymással saját lapjait, vagy robotjátékos használata egy játékos által, vagy pl. direkt vesztés a másik játékos számára való pénzátadás céljából,
  • jogosulatlan előny: ez a leggyakoribb, ennek fő alakja a csak egyszer felvehető kezdőbónuszok többszöri felvétele hamis személyazonosságok felhasználásával.

Természetesen nincs lehetősége egyetlen teremnek se arra, hogy minden csalást kiszűrjön. De a csalások 99 %-át gyorsan kiszűrik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr778301662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása