magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. március 12. 10:10 - BircaHang Média

Gágogás a lakástulajdon ellen

A nyugat egyik hatalmas fájdalma, hogy hatalmas a saját lakásban élő emberek aránya Kelet-Európában.

A hatalmas mennyiségű lakástulajdonos a kommunista diktatúra egyik pozitív öröksége. A kommunizmus tiltotta a lakáskiadást, azt tőkési életmódnak tekintette. Ezért az lakáskiadásból élők lakásait államosította, ebből lett a sok “tanácsi lakás”, viszont a saját lakásban élőktől a lakást a legtöbb esetben nem vette el a rendszer. Majd a rendszer vége felé lehetővé vált a tanácsi lakások megvétele a főbérlők által. Így a saját lakásban élő emberek száma 90 % felé emelkedett a 90-es évek elejére Magyarországon.

Hasonló a helyzet egész Kelet-Európában. Kis különbségekkel, pl. Bulgáriában sosem létezett tanácsi lakás, az államosított lakásokat eleve tulajdonba adták, s az újépítésű panellakásokat is mindig tulajdonba adták, nem főbérleményként állandó használatra.

Igenám, de a nyugat nem akar sok lakástulajdonost. A lakástulajdonos már tulajdonosi érzésekkel bír, nehezebb őt ide-oda rángtani, befolyásolni, az ilyen ember veszélyesen önálló.

Ezért immár negyedszázada megy a bérlakás agresszív propagandája. Jellemzően álérvekkel, hog mennyire nem éri meg a saját lakás, mennyire gátolja a mobilitást. A kelet-európai ember viszont ezt sosem vette be, a kelet-európai ember – még a liberális, nyugatpárti ember is! – saját lakást akar, ezt fontos életviteli alapnak fogja fel.

Jelenleg az EU-ban a saját lakásban élők aránya 65 %, viszont a kelet-európai tagállamokban ez az arány átlagosan 90 % feletti. A legnagyobb Romániában: 97 %, a legkisebb Lengyelországban: 60 %. Ez az arány Magyarországon elenleg 87 %, ami csökkenés a 90-es évekhez képest, de így is nagyon magas. Ezzel szemben Németországban pl. az emberek kevesebb mint fele él saját lakásban.

Ez áll valójában a lakáshoz jutást segítő CSOK program elleni liberális propaganda mögött: hatalmas dühöt váltott ki ez a kormánytervezet, mert az eleve magas lakástulajdonosi arányt még jobban növelni fogja. Márpedig a liberális nyugatnak könnyen manipulálható, gyökértelen bérlőkre van szükség, nem büszke lakástulajdonosokra. A sok lakástulajdonos gátolja a térség kizsákmányolását, s a nemzeti vagyon átszívását nyugatra.

A nyugat helyi komprádor ügynökei, a ballibek joggal vannak elkeseredve a CSOK miatt! Bevallom, én is ezt tenném a helyükben.

Címkék: ballib
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr748469150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.03.12. 18:28:04

Más téma:

Bár már Tarr Béla felhagyott a rendezéssel és évek óta tanít Szarajevóban, ma életműdíjat kap a szófiai filmfesztiválon. "A filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért" a 20. Szófia Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját kapja meg.

filmszakadas.blogstar.hu/2016/03/12/tarr-bela-eletmudijat-kap/25814/

2016.03.15. 05:34:59

" gyökértelen bérlőkre van szükség, nem büszke lakástulajdonosokra "

A buszke lakastulajdonosok az egykori lakastuladonos polgaroktol elkobzott vagyonba ultek bele. Olyan prolik, akik sajat erobol sose tudtak volna sajat lakashoz jutni. Magyarorszagon a tanacsi lakasokat elkotyavetyeltek a rendszervaltaskor, a bennuk lako prolik megvettek fillerekert. Lopott, rabolt vagyon ez, amit a tolvaj allam tovabbpasszolt a csocseleknek, ez volt az ara annak, hogy a nep bevegye a rendszervaltas nevu szinjatekot.

Most a kelet-europai buszken ul az ingatlanaba es orul, hogyha keres 500 eurot. Valojaban aki piackepes szakmaval rendelkezik, az jar igazan jol. Nyugaton megkeres par ev alatt egy kelet-europai lakasra valo penzt es mellette meg jol is el. Aztan majd nyugdijas eveire hazater es el a nyugati nyugdijabol, befekteteseibol. Vagy kiadja vagy eladja. A lakastulajdon valoban jo, csak Kelet-Europaban egy hatalmas lopas alapozta meg ezt. Ezert a kelet-europai emberek elfogadjak, ha az allam lop. Mert nekik is leesett belole valami egykor. Ezert se szol senki, amikor az allam a termofoldeket odapasszolja a haveroknak. Kez kezet mos, hollo a hollonak nem vajja ki szemet.

2016.03.15. 05:41:47

Kelet-Europaban 50 evenkent meg lehet ismetelni ezt a kollektiv kifosztosdit. Komunizmus, rendszervaltas, majd az Orban-rendszer kegyeltjeinek kifizetesere termofoldek elpasszolasa, manyup lenyulas, trafikok leosztasa, kozbeszerzesek elmutyizasa. Lesz itt negativ kamat is. Kivancsi vagyok, ha egyszer kifogynak az osztogatni valobol, akkor ujra elveszik-e az emberektol a lakasukat (mert ugye akinek 2-3 szobaja van az burzsuj), hogy odaadjak a csocseleknek.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.15. 07:56:41

@karandash:

"A buszke lakastulajdonosok az egykori lakastuladonos polgaroktol elkobzott vagyonba ultek bele. Olyan prolik, akik sajat erobol sose tudtak volna sajat lakashoz jutni. "

Ez lényegtelen. Azok az eredeti büszke polgárok sem feltétlenül tisztességesen lettek tulajokká.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.15. 07:57:15

@karandash:

"Magyarorszagon a tanacsi lakasokat elkotyavetyeltek a rendszervaltaskor, a bennuk lako prolik megvettek fillerekert."

Ami POZITÍVUM.

2016.03.15. 10:28:02

@BircaHang Média: akkor mondhatjuk, hogy a termofoldek szetosztasa a haverok csaladtagjai kozott, a rendszervaltaskor szetlopott, szetprivatizalt vagyon is jo helyre kerult. Aki a lopott vagyonbol reszesedett az bizony orgazda, ezert lenyel mindent, mert nagyon jot tett vele az allam, amikor lopott dolgot atadott neki. Ez a buszke uj lakastulajdonos reteg aztan kiadja a lakasait, mivel nincsenek berlakasok a piacon jelentos szamban, ezert verik fel az arakat. A Fidesz beszelt korabban, az "elmultnyolcevben" luxusprofitrol. Hat ez pont az.

Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy az eredeti tulajok nem feltetlenul tisztesseges uton lettek tulajokka. Egy korabeli polgari csalad, zsido orvosok, kereskedok, gyartulajdonosok, akiktol elvettek, levalasztottak lakreszeket, beraktak a szobakba politikai alapon besugo prolikat, nem tudom hogy mit vetettek anno.
En ismertem olyan zsido oregasszonyt, akinek meg a szuleitol zabraltak el a lakas felet, miutan jol felszabadultak a nyilasok alol a kommunistak elvettek a lakasuk felet (levalasztottak), az oda bepottyantott prolik meg jelentgettek fel oket, mert osztalyidegenek voltak, ezek a bepottyantott emberek rendszervaltaskor fillerekert megkaptak a lakas altaluk lakott reszet, a gyerekeik el is adtak kulfoldi befektetoknek. Mindez Budan tortent.

A lakastulajdon egy szuper dolog, mivel Magyarorszagon minden egyeb toket, vagyont elvettek az emberektol, semmi masba nem tudtak fektetni, ezert sokaknak tenyleg ez az egyetlen vagyona ma is. Hogy mennyire mobilizalhato, az mas kerdes. Mennyire aldas egy kazincbarcikai panel tulajdonjoga. Nyilvan mivel semmi mas vagyona nincs, ezert orul ennek is. Ha hagynak az embereket gyarapodni, akkor eldonthetnek, hogy mibe fektetnek. De ugye Magyarorszagon le lett nyulva a megtakaritas (manyup), a termofoldet is jol megvedtek azzal, hogy haverok csaladtagjainak atjatszottak. Masba nem erdemes fektetni, mert elertektelenedik, allamositjak, marad a lakoingatlan. Amig be nem vezetik az ingatlanadot...

En nem a lakastulajdon ellen vagyok, az egy jo dolog, csak kozben sehol nincsenek berlakasok, amik athidalnak a fiatalok eletkezdesi nehezsegeit. A berlok es berbeadok egymas atveresere torekednek, nincs olyan jogbiztonsag, mint nyugaton. Magyarorszagon rablogazdalkodas folyik, aki kiadja a lakasat az nagyon durvan visszael azzal, hogy keves a berlakas. Olyan ovadekok, berleti dijak, feltetelek vannak a budapesti berleti piacon, amik a legsotetebb Horthy-korban se voltak.

Romaniaban magas a sajat tulajdonu ingatlanok aranya. Bukarestben emiatt is mar az egekben vannak az arak, berelmi roman mar nem tud, venni meg vegkepp nem. De sok millio roman ahelyett, hogy buszke lakastulajdonos legyen, inkabb azt valasztotta, hogy orokre elhagyta Romaniat, inkabb takarit szallodaban Portugaliaban, dolgozik epitkezeseken Nemetorszagban, minthogy buszke lakastulajdonos legyen Romaniaban. Mert a romaniai lakasabol (ha nem bukaresti), akkor megelni nem fog.

2016.03.15. 10:38:40

@BircaHang Média: "az eredeti büszke polgárok sem feltétlenül tisztességesen lettek tulajokká"

Mivel a nepnyuzo burzsuj osztalyellenseg per definitionem az volt, akinek tobb volt, mint masoknak, ezert persze egyik eredeti tulaj se volt tisztesseges. A marxista logika hibatlan. Gombhoz a kabatot sikerult megtalalni. Barmi torvenyesse teheto, ha mi szabjuk meg utolag, hogy mi a jog.

A magannyugdij lenyulasa es minden mas lopas is tisztesseges, torvenyes es patyolattiszta, mert ugy szabtak a jogszabalyokat. Akar utolag is.

A jogszeruseget igy vitatni se lehet. Csak tisztessegrol, moralrol ne beszeljunk.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.15. 11:57:20

@karandash:

Persze, mindez sajnálatos, de gazdasági szempontból lényegtelen.

Az én nagyapámtól is elvették a pékségét.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.15. 11:58:04

@karandash:

A magánnyugdíj nem lett lenyúlva, hanem ellenkezőleg: vissza lett véve.

2016.03.16. 09:12:41

@BircaHang Média: gazdasagi szempontbol lenyegtelen a gyarmatositas, kornyezetszennyezes, a zsidok vagyonanak nacik altali ellopasa, egy multi ugyeskedese eseten az erkolcstelenseg. A vagyon mindig atkerul valakinek a zsebebe, aki utana orul neki, sot toke lesz belole, igy minden politikai alapu vagyonelkobzas gazdasagi szempontbol teljesen vedheto. Mert valaki azzal jol fog jarni. Igy aztan minden rendben. Csak azt nem ertem, hogy akkor mire fel megy a harc a nyugati cegek ellen, plane erkolcsi alapra helyezkedve. Meg evekkel ezelott az extraprofit demonizalasa is mire volt jo? Eleve a profit az egy extra koltsegek fedezese es adofizetes utan. Gazdasagi szempontbol a zsebtolvajlas vagy az elgazositott zsidok aranyfogainak kitepese is teljesen esszeru tevekenyseg.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 09:54:44

@karandash:

Társadalmi szempontból egyetlen egy dolog lényeges: a vagyon legyen a lehető legtöbb ember hasznára.

A kommunista államosításokkal sem az volt a gond, hogy "igazságtalan" volt, mert önmagában ez így abszurd megállapítás, hanem az, hogy a változás nem növelte, hanem csökkentette a közösség jólétét. Ha hatékony lett volna a kommunista kísérlet, panaszkodna bárki is rá?

Bicepsz Elek77 2016.03.22. 11:01:15

Azert ne feledjuk, hogy a kommancsok altal elvett lakasok csak a lakasallomany kis resze(most csak Budapestet nezzuk). Kb 15-25% A tobbit az 1945 utan epitettek. Az is igaz persze, hogy az elobbiek a belvarosban, jo helyen epuktek.
A problema az, hogy a postommancs torvenyek az alberloket vedik, vagyis a csalokat akik jopar honapig elhetnenek a lakasodbol kiturva!!! Amugy meg semmiben sem akadalyoz a lakas: megbizhatsz ceget, hogy adja ki te meg 3 havonta ranezel oszt jonapit!! Nyugaton ez igy megy!!!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása