magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. április 18. 07:07 - BircaHang Média

Ateista téveszmék XI.

Most pár nagyon alapvető ateista tévhit cáfolata következik. Azt hittem, ilyen kérdései nincsenek értelmes embernek, de az a Magyar Ateista Mémbázis meggyőzőtt, tévedek. Előre is bocsánat. 

Kiválasztottam a 8 leggyakoribb álérvet.

Hinni a nem bizonyíthatóban. Hol a bizonyíték? Miért nem hiszel akkor a zöld húsvéti tavinyúlban is? Az sem létezik.

A hit szó önmagában jelzi, hogy nem bizonyíthatóban hiszünk. Ha bizonyíthatóban hiszünk, az már nem hit, hanem bizonyosság. Az ateizmus ő hibája, hogy az hiszi, a világ csakis materiális, racionális, s ezen kívül más nincs. Nos, a vallás ezzel szemben azt állítja, a materiális, racionális csupán az egyik fele a valóságnak, de van egy másik fél is.

Természetesen a valláshoz is kell kapcsolódás a racionális világban. Istennek vannak jelei a materiális világban, míg zöld húsvéti tavinyúlnak nincsenek.

Isten bűnösnek mond ki mindenkit.

Nem igaz. Az eredeti bűn (a katolikus dogmatikában: áteredő bűn) NEM mondja azt, hogy mindenki bűnös. Azt mondja: mindenki viseli az eredeti bűn következményeit. De bűnösnek természetesen csakis egyénileg lehet lenni, a tévesen használt szabad akarat következményeként.

Utálni kell a más vallásúakat és a hitetleneket.

A keresztény alapvető parancsolata: nem kell senkit utálni, sőt bűn ezt tenni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a téves tanításokat ne kellene ellenezni. A jó keresztény különbsége tesz a téveszme és annak hirdetője között.

Isten pokolra küldi azt, aki nem fogad szót neki.

A pokol nem büntetés, hanem következmény. Ahogy amikor az édesanyja tiltása ellenére konnektorba nyúló gyereket megrázza az áram, úgy jön a bűn miatt a pokol - ahogy az áramütést sem az édesanya küldi bosszúból, hogy a gyerek nem fogadott szót, ugyanígy a pokolra se Isten küld.

Noé hogyan tett fel a hajójára minden fajt?

A Biblia szó szerint való értelmezése eretnekség.Noé történetét sem szabad szó szerinti történelmi eseményként felfogni. Valószínűleg a történet alapja igaz, de szinte biztos, hogy a Bibliában leírt özönvíz nem terjedt ki az egész világra.

Miért segít Isten a kulcsát elvesztett hívőnek, s miért nem segít az éhező gyereknek?

Isten nem avatkozik bele közvetlenül szinte soha az emberek életébe, amikor ez mégis megesik, azt nem véletlenül hívjuk csodának. Ha folyton csodák lennének, elveszne az ember szabad akarata. Az imádkozó ember jellemzően úgy kap Istentől segítséget, hogy az ember természetes adottságait megerősíti. Most, gondoljuk el, vajon mi könnyebb: kicsit jobban elgondolkodni hol hagytuk el kulcsunkat, vagy megmenekülni az éhségtől.

A Bibliát emberek írták, tehát megbízhatatlan.

A Bibliát természetesen emberek írták, azonban ennek ellenére megbízható, mivel az Egyház által kanonizált mű, mely kiváló eszköz arra, amire ki lett találva: hitbuzgalmi célokra.

Miért van a templomon villámhárító? Ez azt jelenti, a papok sem bíznak meg Istenben.

A villám egy természeti jelenség, mely nem válogat, hogy hová üssön be. Sosem ígérte Isten, hogy védelemben fogja részesíteni a templomokat a természeti jelenségek ellenében. S Isten pedig nem az égben van eleve. A menny nem azonos az éggel.

Címkék: ateizmus
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr808634778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása