magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. május 09. 12:12 - BircaHang Média szerkesztősége

Reakció egy ateista videóra

Felkértek, hogy reagáljak egy ateista videóra. Íme az eredmény!

Sajnos a videó nagy része ismételgetés, így nincs sok mindenre reagálni.

Szubjektív abszurditás. A gondolkodás szó nem azt jelenti, hogy valaki úgy gondolkozik, hogy annak eredményeképpen eljut oda, hogy az ellenkező álláspontot képviselő vitapartner álláspontját elfogadja. Kisebb több tolerancia kellene: elfogadni, hogy valaki a dolgokat másképp látja, mint te.

Passzív ateista. A passzivítás nem eszmefüggő. Vannak erőszakos ateisták és nagyon passzívak is - pont mint ahogy ez a hívők között is van.

Egyes hívők csúsztatnak és rosszul érvelnek? Igen, így van. Vannak bizony hívők, akik kellő vitakultúra és teológiai ismeretek nélkül leállnak vitázni: azt hiszik, a hitük elegendő a vitához. Nem, nem elég. Az ilyen hívők erős hite sajnos önmagában nem elég a vitákhoz, sokszor a felkészületlen hívő így nevetségessé válik. A hitvitázás is egyfajta szaktudás, nem elég hozzá a lelkesedés.

Honnan lehet biztos a hívő, hogy Isten szól hozzá és nem saját elméje játszik vele? Konkrétan: sehonnan. Egy egyedi eset önmagában nem elég. Folyamatos bizonyosság kell.

Jézus tudta mi lesz vele, azaz a szenvedése nem számít? Abszurdum. Jézus egyszerre volt ember és Isten. Az, hogy Istenként tudta mi lesz a vége, nem jelenti azt, hogy emberként ne lett volna mindez számára szenvedés, amit - mint minden normális ember - el akart kerülni.

Az eredeti bűn lényege nem egy adott gyümölcs megevése. Ez egy jelkép csupán. Az eredeti bűn lényege: Ádám és Éva elhitték, hogy nincs szükségük Istenre, maguk is képesek élni, Isten nélkül.

Kígyó - ez egy jelkép. A Biblia nem enciklopédia, hanem nagyrészt jelképes mű. A kígyót azért választotta ki a szerző, mert az ő kultúrájában (a zsidó kultúrában) a kígyónak - ami kifejezéssel - rossz volt a sajtója.

A velem személyesen foglalkozó részt illetően. Isten valóban átruházta a felelősséget, Isten nem robotot teremtett, hanem embert. Az ember szabad akaratú, aminek része a szabályok felrúgása is. A te logikád alapján, ha megölöm a szomszéd nénit a konyhakéssel, ez a kés gyártójának a felelőssége.

Tudomány mint végső forrás? Ez is vallásos hit, szcientizmus. Ráadásul folyton változó hit. Pl. 500 éve az akkori tudomány alapján azt állította, a Föld a világ központja, 400 éve azt, hogy a Nap a világ központja, 150 éve az, hogy a Nap egy csillag a Tejút egyik külső karjában, 50 éve meg az, hogy maga a Tejút is csak egy a sok galaxis között és nincs is közepe a világnak, mert állandóan tágul. Mostanában meg olyanokat is felvet, hogy az ősrobbanás esetleg nem is a világ kezdete, hanem pl. egy világegyetem kiválása egy másikból. Ez lenne a biztos talaj?

A tartalom a lényeg, nem a tekintély. Na, ezzel egyetértek. A kereszténységben egyetlen ember sem jelent tekintélyt a tanítást illetően, az egyetlen tekintély Isten.

Címkék: vallás ateizmus
27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr518693416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.05.09. 12:42:56

A videót nem néztem meg, de az írásod is elgondolkoztat.

"mert az ő kultúrájában (a zsidó kultúrában) a kígyónak - ami kifejezéssel - rossz volt a sajtója."

Az idemásolt idézetben elírtál egy szót: az "ami" helyett a "mai" szó kívánkozik a mondatba. A videónál a hozzászólásodnál is ez az elírás történt (ha igazam van).

felirat 2016.05.09. 16:23:34

A tudomány tud változni a tények ismeretében. A vallás nem.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.09. 16:28:53

@felirat:

Így igaz.

A tökéletlen változásra szorul, a tökéletes meg nem.

felirat 2016.05.09. 16:48:35

@BircaHang Média szerkesztősége: Mem meglepő: rosszul értelmezted amit mondtam. A vallás nem tökéletes, mert ellentmond a tenyeknek.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.09. 18:19:49

@felirat:

Korábban annak a blognak a leggyakoribb hozzászója voltam.

De jellemző, hogy nem tudsz te se példát állításodra... :-)

felirat 2016.05.09. 18:26:40

@BircaHang Média szerkesztősége: Ha a legyakoribb hozzászólója voltál akkor tudod a példákat.

felirat 2016.05.09. 19:27:04

@BircaHang Média szerkesztősége: Az ateistaklub.blog.hu-n van sok. Elolvashatod. Pont.

felirat 2016.05.09. 20:28:32

@BircaHang Média szerkesztősége: Az, hogy nem ismersz egyet sem az nem jelenti, hogy nem létezik. Az, hogy ide nem írom meg az sem jelenti azt, hogy nem létezik. Ha nagyon kiváncsi vagy olvasd az ateistaklub.blog.hu-t, vagy kérdezz ott rá.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.10. 06:01:07

@felirat:

Tény: nem tudsz egy példát se mondani. pedig elmondásod szerint sok van... :-)

2016.05.10. 06:37:10

A tudományos módszeren van a hangsúly, nem azon, hogy mi az adott pillanatban a tudományos ismeretek szintje, hogy épp milyen elméletek, hipotézisek vannak. Az ősrobbanás egy elmélet. Az atomfizikai elméletek vagy a kórokozókra vonatkozó elméletek vagy az evolúció elmélete mind a valóságot magyarázzák. Később jöhetnek olyan hipotézisek, amik jobban magyarázzák a valóságot. Ez nem kizárt a tudományban, sőt, sose mondjuk azt, hogy na most aztán nincs tovább, nincs ellenbizonyításnak, fejlődésnek, továbbj megismerésnek helye.

A tudományos elméletek fejlődnek, ezzel magyarázatot adnak a világbeli jelenségekre. A vallás meg semmire se ad magyarázatot, ami a világban folyik. Újabban a vallás kivonulni igyekszik a tudomány területeiről, mert folyton leégette magát a vallásos világmagyarázatok elbukásával. Ma már ott tartunk, hogy a vallások az isteneiket a tudomány számára megfoghatatlan lényeknek állítják be, akiknek nincs tudományosan mérhető hatása a világra. Az istenekek nincs kézzel fogható hatása a világra, semmire se adnak magyarázatot, akkor miért is beszélnek róluk? Senki se tudja cáfolni, se megerősíteni Allah, Jahve, Isten létét, de ugyanez a helyzet a reinkarnációval vagy az antik görög, germán istenekkel is.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.10. 07:57:43

@felirat:

Már nevetségessé tetted magadat azzal, hogy egy példát se voltál képes adni állítólag sok példádból...

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.10. 07:59:12

@karandash:

"Újabban a vallás kivonulni igyekszik a tudomány területeiről"

A vallás valójáűban sosem volt a tudomány területén.

"A vallás meg semmire se ad magyarázatot, ami a világban folyik."

Dehogynem, csak nem a természettudományos kérdésekre.

felirat 2016.05.10. 08:01:12

@BircaHang Média szerkesztősége: Nem. Te teszed nevetségessé magadat nap mint nap.

2016.05.10. 16:09:26

@BircaHang Média szerkesztősége: mik azok a nem természettudományos kérdések, amire a vallás választ ad?

2016.05.11. 01:34:13

@BircaHang Média szerkesztősége: a "lélekkel", pszichével az idegtudomány meg a pszichológia foglalkozik.

Testtől független lélek létezésére semmi sem utal.

Teremtés? A biológia, fizika, kémia picit erősebb elméleteket rakott már össze a világ, az élet keletkezéséről, az evolúcióról, mint az ókori zsidók vagy a keresztények teremtés sztorija.

Más vallásoknak meg más teremtésmítoszai vannak. Miért jobb vagy érvényesebb magyarázat a zsidó-keresztény teremtéstörténet, mint az antik görögök vagy egy indián törzs teremtésmítosza? Egyszerre nem lehet igaz mind.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.11. 05:48:53

@karandash:

A teremtésrtől nincs tudományos elmélet, ez eleve filozófiai kérdés.

Mint ahogy a lélek is. A pszichológia csak a lélek műköédését elemzi.

2016.05.12. 09:55:26

@BircaHang Média szerkesztősége: az idegtudomány meg azon töpreng, hogy a lélek, tudat az micsoda, milyen biológiai, kémiai jelenségek állnak a hátterében.

A "teremtés" így a mítoszok világába van utalva, mítoszból meg ahány nép, annyiféle volt. Az élet keletkezése, univerzum kialakulása vizsgálható tudományosan.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása