magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. május 22. 12:12 - BircaHang Média szerkesztősége

Nagypolgárok

Ellenzed, hogy Gyurcsányból és más hozzá hasonló volt kommunista nomenklaturistákból milliárdos lett? Azt gondolod, ez igazságtalan? Bezzeg nyugaton nem ilyen ócska, gazember, hazug alakok a milliárdosok, hanem józan, okos, ügyes emberek, akik a munkájukkal, ötleteikkel emelkedtek fel?

Ki kell ábrándítsalak két pontban is.

A leggazdagabb magyar milliárdos is csak egy apró halacska a világelit óceánjában. S Gyurcsány még a magyarok között sincs az élvonalban. Igen, gazdag ember, de messze van az elittől. Megszerzett vagyonának hozama tulajdonképpen csak arra elég neki, hogy egész családja munka nélkül bőségesen megélhessen, s ő pedig bátran politizálhasson, nem aggódva a jövőért.

A másik pont fontosabb. Nyugaton valójában a nagy vagyonok eredete pontosan ugyanaz, mint keleten. A nyugati elit semmivel sem tisztességesebb az ex-kommunista elitnél. Nagyon-nagyon ritka dolog, hogy valaki gazemberség nélkül milliárdos lesz.

Szóval ne hidd el a hollywoodi meséket!

Címkék: kapitalizmus
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr408737832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.05.22. 12:40:17

Úgy tudom, Gyurcsány még az első 100-ban sincs benne. Orbán sokkal gazdagabb nála, úgy, hogy még csak nem is "dolgozott".

2016.05.27. 05:26:46

@CsipkeRózsa: Orbánéknál a papa, Győző lapátolta össze a családi vagyon első milliárdjait, Viktor kezdetben inkább csak segítette a rokonait megtollasodni és politikusi pályát épített. Persze a pénzéhes rokonok, haverok, ismerősök, gázszerelő polgi, a pénzéhes feleség kikönyököltek mindenféle előnyöket és Orbánnak közben is leesett a maga részesedése, de kezdetben Orbán valóban inkább politikus volt. Mára persze változott a felállás, míg az első Orbán-kormányban (1998-2002) még volt valami polgári-nemzeti-szentkoronás ideológiai katyvasz, addig mostanra már a feltörekvő fiatalok (Lézer Dzsoni, Rogán Tonyó) belátták, hogy a lopás a fő csapásirány, hiszen Orbán valószínűleg élete végéig a Fidesz élén lesz és mellette nem rúghat labdába, nem lehet meghatározó politikus senki. Orbán bábokkent mozgatja a köztársasági elnököt, a házelnököt, minden politikai pozícióban kézivezérlés van.
Egyetlen dolgot engedett át Orbán az alacsonyabb rangú fideszeseknek: a nagyüzemi lopást, az állami és uniós pénzek elosztásának megszervezése. Orbán ezzel nem foglalkozik, egy elvárása van, hogy minden elköltött pénz a Fideszt és a kormányhű oligarchákat erősítse. A kiépült rendszert mamelukok működtetik, akik mivel Orbán mellett politikai tényezők nem lehetnek, legalább gazdagok akarnak lenni.

CsipkeRózsa 2016.05.30. 12:23:39

@karandash: igen, nagyjából így van. Szerintem, Orbánhoz, ill. a családhoz vándorol majd át sok, egyeseknek odaajándékozott vagyontárgy. Földek, kaszinók, Mészáros féle tevékenységek sokasága, kastélyok. Addig is tejelnek neki a jelenlegi tulajdonosok.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása