magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. június 20. 07:07 - BircaHang Média szerkesztősége

Civil-e?

Civil csak az lehet, aki független.

Vigyázat: a függetlenség nem jelent semlegességet. Sőt az igazi civil nem semleges, hanem erősen részrehajló, hiszen kiáll valami mellett. Ez nem gond. A gond csak az, ha valakinek a léte attól függ, amit támogat. Ha ez a helyzet, az az ember nem civil.

Aki más pénzén civil, az nem civil, ez nyilvánvaló. Az ilyen ember neve lobbista, szép szóval, vagy pedig csúnyább szóval: befolyási ügynök.

A magyar ballib “civilek” 95 %-ban nem civilek. Nem civil sem a 800 bérgágogó és bérretegő, sem Pumukli és elől kockás, hátul soros álpedagógusai, sem az éhségmenetelő ballib milliomosok, mint ahogy nem az sem a Fekete Nővér, sem a Fehér Nővér, sem a Nővér A Szürke 50 Árnyalatában.

Soros és a Norvégiai Köztársaság fizetett lobbistái nem civilek. Pont.

Itt közbeszólnak sokan: nem lehet pénz nélkül civilkedni. Csak ez nem igaz, mert lehet. Lehet adományokat szedni, természetesen korlátozott értékhatárral sok embertől, s – igen, ez a megdöbbentő lehetőség is fennáll! – lehet dolgozni is, ami mellett szabadidőben civilkedni.

Címkék: politika civil
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr318822018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lattimer 2016.06.20. 13:28:18

@Sexual Harassment Panda: Pedig a munka szabaddá tesz - mondták egykor. Csak ez a mondat valamiért sokként hat a mi kedvenc civiljeinkre...

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2016.06.20. 21:21:09

Name calling! That's SO ... mature. Wait, actually it isn't! What's the word? Infantile? Probably, yes. Just an advice: maybe you should tone it down ... Lambert! :D

felirat 2016.06.21. 07:10:29

Szóval szerinted ha ezek a civilek nem kapnának pénzt az ügyük érdekében akkor megváltozna a véleményük?

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2016.06.21. 08:19:30

@BircaHang Média szerkesztősége: Azt, hogy a name-calling akkor effektív, ha rövid, egyszavas neveket használsz. Az ilyen hosszú, többszavas nevek quite kontra-produktívak, mert kizökkentenek olvasás közben. Főleg az "ilyen-olyan nővér", ami overly long. (Tudom, hogy Páriáról van szó, ezért igyekszem átugrani a kántálást, akkor meg keresgélnem kell a szöveg tényleges folytatását.)

Én ezért törekszem az egyszavas nevek használatára, mint az L'Qró, Junk, Sohr/Short, stb. Ugyanezért Londonisztánra is egy szóval hivatkozok. (Nemsokára, ha látsz egy muzulmánt megkérdezheted tőle, hogy "Where are you from? Afghanistan, Londonistan, Germonistan?")

Megfigyeléseim szerint a legtöbb nyelv igyekszik egyszerűsíteni, amikor csak lehet, írásban és szóban egyaránt. De - gondolom - ezt egy linguist jobban el tudná magyarázni nek... Oh!

Gerilgfx 2016.06.21. 17:25:26

megélhetési civil, bércivil :D
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása