magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. október 02. 07:07 - bircaman maxval szerkesztő

A népszavazás eredményének elemzése

Ezt a cikket a népszavazás kezdése ELŐTT írom, azaz semmit se tudok: se részvételi adatot, se eredményt.

Mikor lesz a népszavazásnak nemzetközi jelentősége?

  • Ha fölényesen – kétharmad felett – győznek a NEMek, s a népszavazás nem lesz ugyan érvényes, de a legalább 40 %-os lesz a részvétel.
  • Ha győznek a nemek, s a népszavazás érvényes lesz.

Mikor lesz a népszavazás Brüsszel győzelme?

  • Ha a fenti két opció egyike se teljesül.

S most lássuk a belpolitikai jelentőséget!

Mikor lesz a népszavazás a kormány győzelme?

  • Ha érvényes lesz és győznek a NEMek.

Mikor lesz a népszavazás a kormány veresége?

  • Ha a részvételi arány nem éri el a 40 %-ot.
  • Ha a részvételi arány eléri a 40 %-ot, de jelentős számú – a szavazatok harmada legalább - IGEN vagy érvénytelen szavazat lesz.

Mikor lesz döntetlen a népszavazás a kormány és a balllib ellenzék között?

  • Minden más esetben, azaz ha a fenti 3 opció egyike se teljesül.

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1911752325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2016.10.02. 14:55:39

Pedig ùgy tűnik, ez a nèpszavazàs nem èrdekli az embereket.
Siralmasak a rèszvèteli adatok.

Erich · https://www.youtube.com/channel/UCWAisSU8mRSILGzT-ShWNLQ 2016.10.02. 18:50:35

Orbán aszonta' ha az igenek győznek lemond.
Ilyet "látatlanba" csak akkor mondanék ha tudnám a végkimenetelt.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.03. 05:45:04

@Erich:

Nyilnvánvaló volt, hogy az IGENek pár % lesz maximum, ehhez nem kell tudni a végeredményt.

entrpnr 2016.10.04. 10:58:18

A szavazás után ismerőseimmel, rokonaimmal beszélgetve szomorúan vettem tudomásul, hogy voltak, akik el se mentek. Volt olyan, akinek közbejött valami és önhibáján kívül nem tudott elmenni, de sajnos több olyan is volt aki a már jól ismert szövegeket mondta fel: "Nem akarom a Fideszt támogatni" vagy "A korrupció miatt nem megyek el."

Tipikus a "nem értek egyet a bevándorlással, de..."

Az emberek sajnos nem értették meg, hogy mi is volt a népszavazás valódi tétje. Őszintén megmondva én is csak utólag értettem meg teljesen, hogy mennyire jó lett volna, ha +1 millióan vagy még többen mondunk nemet erre a diktátumra.

Kicsit olyan ez, mint egy csak külső sérüléseket és riadalmat okozó, de végeredményben sikertelen várostrom.

Ami nem kell, hogy azt jelentse, hogy egyáltalán nem lehet bevenni azt a bizonyos várat. Csak valószínűleg neki kell futni még egyszer de lehet, hogy többször is.

entrpnr 2016.10.04. 11:25:41

Nem biztos, hogy ez a legjobb felület erre, de érdemes lenne beszélni arról, hogy mivel lehetne elérni, hogy több ember legyen bevonva ebbe a közös ügybe, ami végeredményben a magyar nemzet ügye.

Az utcákon több helyen lehetett látni, hogy a párt színeiben és a párt kampánystandjainál népszerűsítették a NEM-et. Ez lehet, hogy szükséges volt, de nem elégséges.

Amit mondani akarok, hogy tudjuk, hogy a nyugati típusú liberális berendezkedés válságban van, de azzal együtt a hagyományos pártrendszer is.

Lehet, hogy elsőre radikális a gondolat, de egyáltalán nem biztos, hogy szükség van ilyen formában pártokra. MSZP-re, Jobbikra, de még a Fideszre sem. A pártok maximum eszközök a hatalom megszerzéséhez és megtartásához, de nem alkalmasak (mint látjuk) a nemzet egészének képviseletére, egyesítésére, ilyen ügyeknél az egész nemzet képviselére.

Ha sikerülne kilépni a pártok kereteiből és inkább valamiféle platformok, közös ügyek mentén lévő tömörülések jönnének létre (ilyenek már most is vannak), akkor ezek talán inkább képesek lehetnének a társadalom nagyobb részének a képviseletére (a pártok vagy átalakulnának ilyenekké vagy hosszabb távon eltűnnének javaslatom szerint). Jó kérdés persze, hogy ez az elképzelés életszerű-e.

Ha nem is: a legfontosabb, minden olyan embert meg kell próbálni bevonni, aki azt akarja, hogy Magyarország létezzen és ne oldódjon fel egy nagyobb entitásban. Minden olyan, amiben nem értünk egyet, csak másodlagos lenne ehhez képest.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása