magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. október 26. 07:07 - a BircaHang Média szerk.

Sztálint dicsőítik-e Oroszországban?

Gyakori vád az orosz állam ellen, hogy rehabilitálja Sztálint és a kommunizmust.

Mi is a valós helyzet?

Átlag minden negyedik-ötödik orosz ma is meggyőződéses kommunista. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértene a kommunista uralom minden tettével, de jelenti azt: alapvonalakban egyetért vele. Azaz a marxista tanítást jónak találja, helyesnek, általános érvényűnek, s ha el is ítéli Lenin, Sztálin vagy más szovjet kommunista vezér valamelyt tettét, azt bocsánatos bűnnek vagy valódi, nem megbocsátható bűnnek, viszont az eszméhez képest másodlagos elhajlásnak tekinti.

A kommunista párt ma is a második legerősebb párt Oroszországban. Ráadásul egyes kommunista jelképek orosz jelképekké nemesedtek, különösen az Oroszországon kívüli ex-szovjet területek orosz közösségei között. Amikor még a Krím Ukrajnához tartozott és a hatalom el akart távolítani egy Lenin-szobrot Szevasztopolban, az egyik központi térről, szabályos ellenállási mozgalom szerveződött a szobor megmentésére.  Már úgy tűnt sokaknak, hogy az ukránok az “orosz Lenin” ellen vannak és nem a “kommunista Lenin” ellen.

lensta

Érdekes jelenség: Sztálin messze népszerűbb Leninnél a mai Oroszországban, talán a kommunistákat leszámítva, akik számára ők a két egyenrangú főhős.

Mi a nem-kommunista oroszok (ez a lakossága 75-80 %-a) viszonya Sztálinhoz?

A vélemények 3 csoportra oszthatók:

  1. A kommunizmus rossz volt Oroszország számára, letérítette a helyes útról, hatalmas károkat okozott az országnak, de Lenin a főbűnös, nem Sztálin. Sztálin javított Lenin rendszerén, azt nemzetibbé tette, leküzdte annak nyugatos vonásait. Sztálin – akaratlanul is – visszahozta részben Oroszország dicsőségét.
  2. Lenin is és Sztálin is gonosztevő zsarnokok, de Sztálin érdeme, hogy megmentette az országot a németek általi totális feldúlástól.
  3. Az egész kommunizmus gonosz eszme, s minden vezetője káros. Sztálinnak nincsenek érdemei, a háborút se ő nyerte meg, hanem az orosz nép. Nincs mit foglalkozni vele.

Nem keverendő semmiképpen azonban a Sztálinhoz és a kommunizmushoz való viszony a Szovjetúnióhoz való viszonnyal! A Szovjetúnió széthullását szinte mindenki tragédiának tekinti, sőt az antikommunisták éppen a kommunizmus egyik bűneként sorolják fel az ország szétesését. Ez teljesen érthető: Lenin hozott létre szövetségi államot a régi Oroszország helyén, s ez a közjogi berendezkedés tette könnyűvé a szétesést a 90-es évek elején. Ezzel pedig többévszázados orosz területek is elvesztek. A Szovjetúnió szétesése egyfajta orosz Trianon. Magyar fejjel ez megérthető: a Habsburgokat ellenző magyarok is tragikusnak tartják Trianont, nem mondják azt, hogy milyen jó, hogy megszűnt a Habsburg-uralom. Ugyanez az oroszoknál: a kommunizmus bukását pozitívumnak tekintő oroszok számára is tragédia az ország szétesése 1991-ben.

stalintavalyi kommunista plakát, felirat:"december 21. születésnap - nem loptam, s ezt másoknak se engedtem meg - az országot felépítettem, nem kiárusítottam - a fiaimat a frontra küldtem harcolni a hazáért, nem Angliába"

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5011827523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.26. 13:23:15

A kommunizmus egy nagyon haladó nyugati eszme volt a kialakulásakor. Furcsa, hogy az oroszok egy ilyen nyugatról rájuk erőltetett eszme iránt nosztalgiáznak. A kalmük-zsidó Lenint is a németek ültették az oroszok nyakára, akinek vezetésével aztán kinyírták a cári családot, lerombolták az egyházat. A kommunizmus pont olyan beszivárgó, bomlasztó ideológia volt a 20. század elején az orosz birodalomra nézve, mint ma a ballibsizmus. Lehet, hogy 100 év múlva az orosz ember a ballibek iránt is nosztalgiázni fog.
A magyarok egy része is nosztalgiázik Ferenc Józseftől kezdve a véresszájú kommunista Rajk Lászlón át Kádárig mindenkivel kapcsolatban.

Sztálin plakáthoz: Sztálin mindig is megvetette a fiát, aki aztán német fogságban halt meg, tehát a fia elvesztése a legkisebb mértékben sem volt számára áldozat.

Tömeggyilkosokat bem kellene isteníteni. Legalábbis árnyaltan kellene tárgyalni a történelmi szerepüket. De Oroszországban most a cári-ortodox-antikommunistafehér-Kolcsak-bolsevista-lenini-sztálini-nagyhonvédőháborús múltnak egy durva katyvasza terjed és ez kívülről teljesen nevetséges. Pont olyan nevetséges, mint a bolsevik Rajk Lászlót isteníteni Magyarországon, csak mert kinyírta a többi bolsi.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.26. 13:25:01

@karandash:

Az oroszok egy része sajnos tévképzetekben él a kommunizmust illetően. Saját számításaim szerint minden negyedik orosz ilyen.

Mr. Hyde 2016.10.26. 16:29:01

@karandash:

Sztálin fia azért halt meg német hadifogságban, mert amikor a németek felajánlották a fogolycserét a szovjet fogságban lévő Wehrmacht tábornokokért, Sztálin azt üzente vissza, hogy "Közkatonát tisztre nem cserélünk".

Ezzel szemben a másik morál az, amikor Horthyt a németek megzsarolják a fiával, ő meg átengedi nekik az egész országot.

Tedd most mérlegre.

2016.11.01. 05:07:52

@Mr. Hyde: Horthy Magyarországa német megszállás alatt volt. Nem volt egy talpalatnyi föld se, amit meg tudott volna védeni, a magyar hadsereg németbarát tisztek befolyása alatt állt.
Ha Horthy nem engedi át a hatalmat, akkor is átveszik tőle, csak sokkal erőszakosabban.

Sztálin gyűlölte a fiát, már a háború előtt is. Nem gerincességből nem cserélte ki Paulusra, hanem mert ammyit jelentett neki a fia elvesztése, mintha elhagyta volna a ceruzáját. Egy pszichopata diktátor nem kötődött a fiához, ahogy általában az emberéletet is semmibe vette. Ennyi a történet.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.01. 06:52:37

@karandash:

"Ha Horthy nem engedi át a hatalmat, akkor is átveszik tőle, csak sokkal erőszakosabban."

S pont ez lett volna az igazi megoldás az ország számára.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása