magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Meghalt Fidel

Tegnapelőtt meghalt Fidel Castro.

90 éves volt, Élete legnagyobb részében profi politikus volt, ebből 52 éven keresztül a legmagasabb állami tisztségeket viselte Kubában. 1959-ben történt hatalomra jutása előtt is már éveken keresztül profi politikus volt.

Politikailag élete 3 szakaszra osztható. 35-40 éves koráig hagyományos latin-amerikai nacionalista volt, aki egyszerűen az USA térségbeli nyomasztó hatalma ellen lépett fel. A 60-as évek elején harcostársa, Che Guevara hatására marxista lett, eleinte még a szovjet hivatalos vonalnál balosabb verzióban, majd miután a szovjet vezetés és Che Guevara súlyos konfliktusba kerültek, Castro a szovjet hivatalos verziójú marxizmus mellé állt, s hitt is ebben sokáig. A Szovjetúnió összeomlása utáni időszakban, de különösen az ezredforduló után Castro a marxizmust kombinálni kezdte a hagyományos latin-amerikai nacionalizmussal. Ekkor megbékült immár a vallással is, amit addig erőteljesen ellenzett: a latin-amerikai katolicizmus erősen nacionalista és baloldali. Öccse most ezt a vonalat viszi tovább, amióta átvette - 2008-2011 között - Kuba vezetését.

Kőkeményen hitt abban, hogy mindig neki van igaza, így sose fogadott el tanácsot. Kubában már 1962-re megszüntetett minden legális ellenvéleményt. De később ugyanezt tette a szovjet vezetéssel kapcsolatban is: sokszor a hivatalos szovjet álláspont ellen ment.

Eredeti céljáiból nem valósított meg semmit. Ma Kuba életszínvonala nagyobb mértékben el van maradva a térséghez képest, mint 1959 előtt. S a kubai gazdaságot sem volt képes több lábra helyezni: ma ugyanúgy, mint 1959 előtt minden a cukoripartól, a dohányipartól, az idegenforgalomtól függ.

A társadalmi igazságosságot elérte egy időben: mindenki egyformán szegény lett, de ma már ez sem igaz, az ezredforduló utáni reformok hatására ismét megjelent a kubai alsó-középosztály, mely bár európai szemmel nem gazdag, de mégis hatalmas mértékben gazdagabb a kubai átlagembernél.

Egyetlen téren ért el valós és tartós sikert Fidel Castro: sikeresen megszüntette az országban az USA hatalmát.

Azt lehet mondani, egy kemény diktátor volt, aki országa nemzeti függetlenségét elérte, de minden másban teljes kudarcot vallott.

A legérdekesebb személyes vonása az volt, hogy nem volt nőcsábász típus. Kifejezetten monogám ember volt, de ezt titkolta, mert a kubai közvélemény számára ez nem számított pozitívumnak. Csak 10 éve lettek információk megjelentetve családi állapotáról, adddig ez szinte államtitoknak minősült.

Címkék: kuba
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9312000812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2016.11.28. 12:55:43

Igen, ezt nagyon kevesen tudják a Che-kitűzős ökrök közül hogy egy koncentrációtáborépítő tömeggyilkost simogatnak ...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2016.11.28. 13:18:29

Akkor amit a 444 nevű lügeseite ír, az nem igaz:

"Diktátor a javából, aki ellen egyébként vagy 600 sikertelen merényletet kíséreltek meg. Kegyúr: a neki megtetsző, ellenkezni nem merő nőket a testőreivel cserkésztette be, szállíttatta házhoz. Ezért igaz, amikor férfiasságára büszkén kijelenti, hogy az országot szexuális értelemben is birtokolja."

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.01.04. 18:34:52

Max, én csak most találtam meg ezt a remek fülbemászó dallamot www.youtube.com/watch?v=MBydSAqSQgo és a szövegét is www.pionero.cu/art%C3%ADculos/cabalgando-con-fidel-letra-de-la-canci%C3%B3n
Viszont két szó, maga a cabalgar és a jinete, legalábbis a szotar.avw.hu/ szerint áthallásos jelentéssel is bír, illetve nagyon emlékeztet más szavakra :) ez a dalszöveg milyen, neked mi a véleményed róla?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.04. 22:52:08

@Deak Tamas:

Szerintem nem, nyilván van ezeknek a szavaknak másodjelentésük is, de itt nem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása