magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A liberális demokrácia alapellentéte

A liberalizmus mint politikai rendszer legfőbb ellentmondása nem külső, hanem immanens jellemzője.

A kapitalizmus - mely a liberalizmus gazdasági rendje - előtti rendszerek jobbak voltak. Miben is?

Az emberi társadalmak történetében az őskori társadalom után elkezdett egymástól elválni az addig egységes politikai és gazdasági hatalom. Azonban minden társadalomban a politikai hatalom volt a vezető erő, a gazdasági ennek alá volt rendelve.

Embertelen az a rendszer, ahol a gazdaság fontosabb a politikánál.

S a kapitalizmus az első rendszer, mely nyíltan ki is mondja, sőt büszke arra, hogy nála a gazdasági hatalom áll a politikai hatalom felett.

A liberális logika szerint a társadalom tagjai magánérdekének az összessége közösségi érdek. A prekapitalista társadalmakban ez a nézet botrányosnak számított még. Hiszen az erősek magánérdeke mindig lenyomja a gyengébbekét. Azaz magánérdekek összessége sose lesz közérdek.

Pedig ez abszurd még liberális szemmel is. Hiszen a liberalizmus a népszuverenitást vallja! Közben meg van egy hatalmas gazdasági hatalom, mely nem a néptől ered, de hatalma van a nép felett. Ez a liberális eszme egyik hatalmas belső ellentmondása.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9912106225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.09. 08:49:44

"Azonban minden társadalomban a politikai hatalom volt a vezető erő, a gazdasági ennek alá volt rendelve."

Ment is az egy helyben topogás évezredekig. A politikai hatalmat a társadalomnak egy pár százaléknyi szelete birtokolta, Magyarországon a jobbágy nem volt a nemzet része se.

A liberális demokráciában legalább van egyenlő választójog, ami lehetőséget ad a korrekciókra, ha már a gazdasági szféra határozza meg a politikait.
A kapitalista társadalmak előtt volt egy felkent uralkodó, nemesség, papok, a többi meg dolgozott, de beleszólása nem volt a politikába. Aztán jött a polgárság, a vállalkozók és bonyolultabb munkafolyamatokat szerveztek, szabadalmakkal bíbelődtek, befektettek manufaktúrákba, ezért igényelték a jogbiztonságot, hogy a nemesség, papok, uralkodó egyszer nehogy úgy gondolja, hogy náluk a politikai hatalom és az erőszakszervezetek és ezért kivetnek egy 98%-os adót a vállalkozóra vagy kisajátítanak minden gyárat. Nem tökéletes az a rendszer, ahol minden hülyének egyenlő szavazata van, de én nem tudok jobbat.
Lehetne vagyoni cenzus? Lehetne. Régen se volt a paraszt tagja a nemzetnek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.09. 09:48:22

@karandash:

A liberális rend fő baja, hogy az igazi hatalom a gazdasági, s ennek birtokosai nem rendelkeznek se legitimációval, se kötelességekkel.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása