magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hamis tanítások

Hamis és sajnos népszerű tanítások. Nem a politikában, hanem egy sokkal mélyebb szinten.

A legfontosabb 8-at vettem elő.

Pozitív gondolkodás

Állítólag elkerülhető a negatív hatás, ha az azokat kiváltó dolgokról pozitívan gondolkodunk.

Mi a valóság? Alapvetően tényleg hasznos a dolgokban a jót keresni, de a rosszat direkt nem meglátni bennük szimpla agyatlan struccpolitika, ami kifejezetten káros. A rosszat nem meglátni oda vezet, hogy nem is teszünk ellene semmit.

Az elfogadás

Állítólag másokat el kell fogadni, különösebb reakció nélkül.

Mi a valóság? A tényeket valóban el kell fogadni, de semmi ok arra, hogy mindent semlegesen nézzünk. Valójában ez a hozzáállás önellentmondás is: hiszen ha másokat el kell fogadnunk, akkor semmi ok, hogy másoknak ne kelljen minket is elfogadniuk, azzal is, hogy egyes dolgokat nem fogadunk el. Ha mindenki mindent elfogadna, akkor mindenki egyforma lenne, s már eleve nem is beszélhetnénk elfogadásról.

A megbocsátás hatalma

Állítólag mindent meg kell bocsátani.

Valójában ez a jézusi tanítás kiforgatása. Megbocsátani a tettét megbánónak kell, minden feltétel nélkül. De egyoldalúan megbocsátani annak, aki rosszat tesz, szimpla butaság, sőt bűnpártolás, hiszen ez csak további bűneket fog eredményezni. Ha a rosszat tevő nem szembesül soha tette következményeivel, esélye se lesz rádöbenni, hogy rosszat tesz.

Ne ítélkezz!

Hiszen állítólag minden relatív. A jó és a rossz változó fogalmak.

Ez is a jézusi tanítás kiforgatása. A "ne ítélkezz" azt jelenti, ne ítéld el a másikat, mert nem tudhatod, bűnös-e, ez Isten feladata. De ez abszolút nem jelenti azt, hogy a bűn relatív lenne, s ne kellene azt a leghatátrozottabban elítélni. Ugyanis a jó az jó, s a rossz az rossz, ezt relativizálni pedig különösen nagy rossz.

A szeretet mindenek felett

A szereret eszköz lehet, de nem áll az igazság és a jó felett. A hazugságot és a rosszat nem szeretni kell, hanem éppen ellenkezőleg: gyűlölni.

Csak akarni kell.

Állítólag csak hinni kell célunkban, s mindent elérünk.

Két szempontból is marhaság ez. Először is az anyagi világban cselekvés is szükséges, nem elég az akarás. Másodszor pedig, a hit valóban hatalmas erő, de segítségével sose fogunk bármit elérni. Minél nagyobb a hit, annál kevésbé akarunk helytelen célokat. Tehát nem akarni kell bármit, hanem a jót kell akarni.

Minden vallás jó

Az tény ugyan, hogy minden vallás alapjaiban jó célt szolgál, hiszen a cél a természetfeletti iránti kutatás, de ahogy minden másban, itt is van elkalmasabb és kevésbé alkalmas eszköz. Aki azt állítja, hogy nincs értékesség szerinti eltérés a tömeg emberáldozatokat követelő vallások és a kereszténység között, az szimplán buta.

A boldogság mindenek felett áll

Nem, nem áll. Az igaz boldogságon a jón alapszik, az álboldogság hamis érzeteken. Hamis módon boldognak lenne veszélyes önámítás.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9314184165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT Knight 2018.08.17. 20:09:59

"Minden vallás jó"

Szerintem pedig éppen hogy minden vallás rossz. Vannak, amelyek kevesebb kárt okoznak (mint pl. a tiéd is, vagy pl. a buddhizmus), és vannak, amelyek sok kárt okoznak (pl. az iszlám).
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása