magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A Fidesz és a kapitalizmus

Megnézvén a múlt heti Háttérkép műsort, mely a Hír TV kevés jó műsorainak egyike, örömmel vettem észre a változást.

Jó hír, hogy lassan a fideszes értelmiség, legalábbis annak egy része rádöbben: a kapitalizmus egy rossz rendszer, s nem javítani kell, hanem szétzúzni.

Eddig a fideszes beszéd az volt, hogy van egy csúnya, rossz ballib kapitalizmus, meg egy szép, konzervatív kapitalizmus. A rossz, gonosz Clinton, meg a jóságos, rendes Reagan, de lehetne európaiakat is említeni. Az egyikben a milliárdosok szorgalmasan dolgozó, ötletteli emberek, akik a nap 25 órájában dolgoztak, elérve álmaikat, míg a másikban mihaszna spekulánsok, akik ügyesen raboltak. S ugyanez nemzetközileg is: a szorgos hollandok századokat dolgoztak, ezért gazdagok, míg a lusta négerek henyéltek, s ezért nyomorognak. Hozzáteszem: ez utóbbi kérdésben még dolgozni kell, a fideszesek nagy többsége ma is komolyan hiszi a "dolgos holland - lusta néger" liberális narratívát.

Bogár - akit a messze legtisztább agyú embernek tartok a fideszes holdudvarból - nyíltan ki is mondja: nem lett volna soha kapitalizmus a gyarmatok kirablása nélkül.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1614983188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.07.29. 07:40:32

A miniszterelnök éppen pár napja magasztalta Tusnádfürdőn a szocialista gazdasági rendszer szétzúzását és a tőkés kapitalizmus bevezetését, mint a liberális rendszerváltás fő érdemét, amit minden képpen meg szeretne őrizni a NER.

Így több mint valószínű, hogy a holdudvarból származó "kapitalizmus kritika" elsősorban a szociális demagógia részét képezi, amit előszeretettel használ fel a tőkés jobboldal, hogy a rendszert ösztönösen ellenző népi rétegekből tömegbázist toborozzon magának - a rendszer fenntartása céljából.

A gyarmatosító hatalmak szennyesének kiteregetése inkább arról szól, hogyha "nekik" lehetett akkor szabad "nekünk" is. Így ideologizálják meg, hogy a "magyat tőke" a világ legszegényebb régióiban kezd gyarmatosítása az államag támogatott tőkebefektetésekkel.

Miközben pedig a "nemzeti forradalom" propagandája alatt az ország továbbra is szinte mindent importál azok közül a termékel közül amikből akár olcsóbban is önellátó lehetne...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása