magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2019. augusztus 19. 06:06 - maxval bircaman balcán

Asimov

Annak idején egy balatoni nyaralás alatt olvastam el Asimov Alapítvány-trilógiáját. Aztán a trilógiából heptalógia lett, a szerző írt két bevezető és két befejező részt is. De ezek később lettek meg, s amikor én olvastam, még csak 3 rész létezett.

A trilógia lényege: hogyan juttatja el az emberiséget a stabilitásból egy újabb stabilotásba egy összeesküvés. Aztán a további 4 részből kiderül: az egész összeesküvést egy robot szervezte meg, s a végső stabil állapota az emberiségnek pedig a kommunizmus.

Mindenképpen érdekes mű.

Nemrég ismét belenéztem a műbe, s egy mellékes momentum ragadta meg a képzeletemet: az emberi fantázia korlátoltsága. Hiába volt zseniális Asimov, képzelete korlátozott maradt: több ezer évvel a jövőben az emberek a fénysebességnél gyorsabban képesek haladni és üzenni, személyes, mini atomeszközök léteznek, de a számítógépek iszonyú drágák, mobiltelefonnak nyoma sincs, s senkinek se jutott eszébe internethez hasonló hálózat.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2715014754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2019.08.19. 16:44:57

Ugyanezt egyszer elemezték Vernével is

vergyula 2019.08.20. 05:56:50

Egy gyerekkori olvasmányom jut eszembe. Az 50-es években íródott, jövőben játszódó utópisztikus mű. Létezik benne egy bizonyos okos karóra, mellyel akár telefonálni is lehet. Egy picinyke tárcsázó emelkedik ki a számlapból szükség esetén. Tehát a mobiltelefon ötlete felmerült a szerzőben, de saját korának tárcsázós megoldását már nem tudta meghaladni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása