magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A liberális kereszténység

Van egy népszerű liberális elmélet a kereszténység fejlődésémek, modernizációjának szükségességéről. E szerint azért csökken a kereszténység befolyása, mert az dogmatikus, maradi, nem ad választ a jelen kérdéseire.

Manapság a liberális kereszténység erős a protestantizmuson belül - bár ugyanott az ellentéte is nagyon erős -, valamint immár a katolicizmusban is. Hála Istennek, ez az ortodoxiában ismeretlen jelenség, aminek oka teológiai: az ortodoxia nem hagy helyet se a reformoknak, se az elvtelen komptomisszumoknak, ha az alapvető elvekről van szó, egyszerűen az ortodoxiában nem létezik erre még mechanizmus se. A protestantizmusban a tagok szimpla szavazatával bármi megváltoztatható, a katolicizmusban pedig az egyházi vezetőség fel van jogosítva dogmatikus változtatásokra, bár az megköti a kezüket, hogy ezeket valahogy meg kell magyarázni. Az ortodoxiában viszont egyáltalán nem lehetséges dogmát, alapvető tanítást változtatni, erre felhatalmazott egyházi testület egyszerűen nem létezik,

Ahol egy keresztény felekezet liberalizál, a tagság csökken. Mert a kereszténységet keresők számára az adott felekezet elveszti értékét, hiszen ők nem válonveregetést akarnak bármire, hanem erős és igaz mércét. A liberális kívülállók persze ütemesen tapsolnak, de ők se lesznek az illető felekezet hívei, mert nekik meg még így is túl keresztény az. A vicces két szék között a földre zuhanás esete.

Jó magyar példa erre Iványi Gábor kis felekezete, mely metodista alapokon áll, s mely teljesíti az összes létező liberális elvárást a keresztények felé (mondjuk homokosokat még Iványiék se esketnek, ennyire pofátlanul ellentmondani a Bibliának még ők se hajlandóak, de ezt leszámítva mindent csinálnak). S lám nincsenek náluk liberális tömegek, akik kérik felvételüket az iványizmusba.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr915404010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baloldali érték 2020.01.13. 20:25:42

A kereszténység erejének csökkenésében jelentős szerepet játszik az, hogy egy defenzív, mindenhonnan kivonuló megfutamodó vallásról van szó.

A keresztények nem fognak tüntetni, követelni, harcolni. Minden provokáció esetén elnézést kérnek hogy még léteznek. Keresztényekkel bármit meg lehet tenni. Nem verik szét a modern művészeti kiállítást ahol keresztényellenes polgárpukkasztás folyik, nem fogják követelni a kereszténygyalázó médiaszemélyiségek eltakarítását a közbeszédből, nem követelik az elhatárolódást a multicégek részéről, nem fenyegetnek bojkottal, nem sújt le az ellenségeikre a média torkolattüze stb. Zsidók, muszlimok tizedét nem tűrik mindannak ami a keresztényekkel folyik, de ugyanez igaz a genderszektára is. Ők is szépen lassan kiépítették a módszereiket az egész társadalom befolyásolására és számonkérésére bármilyen olyan ügyben ami kicsit is hozzájuk tartozik. A keresztények meg az elmúlt 100 évben kivonultak mindenhonnan.

Kommunikációs fronton is totál csődtömeg az egész. Vegyük pl a "pedofil papok" esetét: ez egy jól megtervezett kommunikációs hadjárat a katolikus vallás ellen. Ennek a két szónak a minél gyakrabb ismételgetése, eposzi jelzővé kovácsolása, köztudatba ültetése a cél. Persze mindig csak papokról van szó, sohasem rabbikról vagy imámokról.

A genderlobbi célja a társadalom minél alaposabb felforgatása, és a normalitás fogalmának átírása. A nyugati világban az erkölcsi alapokat mindig is az egyház szolgáltatta.

A cél tehát kettős:
- A jobboldal egyik fő irányzatát adja a kereszténydemokrácia, így minél inkább kilövik a lábát és intellektuális hátországát, annál jobb. A cél kivéreztetni az egyházat, generációs éket verni a hívek és az utánpótlásuk közé. Azaz ne küldd a gyerekedet templomba, ott a pediofil pap!
- A pedofília vádját és asszociációját átruházni a genderszektáról. A 90-es években még kéz a kézben járt ez a kettő, a társadalomban az a kép rögzült, hogy jelentős az átfedés a homoszexuálisok és a pedofilok között (ami egyik irányban még igaz is.) Ez gátját jelentette a homoszexualitás társadalmi elfogadtatásának, ezért a pedofíliát egy zseniális húzással áthajították a túloldalra. Azaz a homokosfelvonulásra viheted a gyereked, a ha ők rázzák a faszukat előtte, az rendben van, csak a templomba ne...

Bármennyi kommunikációs lépést is tesz a (főleg a katolikus) egyház, bármennyire is szabadkozik, vizsgálódik, elnézést kér, stb. annál jobban sározza magát. A fő cél csak az, hogy mindig legyen hír róla, és csakis ebben a kontextusban. Lásd ahogy a 444 is elkezdte pár hónapja gyártani ebben a témában az anyagot, nem nyugszanak amíg nem találnak valamit itthon is. (Egy ekkora szervezetnél a méretéből adódóan nagy eséllyel lehet találni valamit, persze egy LMBTQIAXYW++ egyesület tagságában tizedannyit sem kéne kotorászni...)

Nincs már hová hátrálni, azaz van, ha a megszűnés és a feloldódás a cél. Ez lenne az a pont, ahol azt kellene mondani az egyház vezetésének hogy ellentámadást indít minden téren, egy sokkal karakánabb és konfliktusokat felvállaló módon, de erre láthatólag képtelenek. Addig is marad a mindennapos töketlenkedés és behódolás a liberálisoknak.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása