magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A Tanú Bulgáriában

Ez a film - A Tanút - a bolgárnál jóval engedékenyebb magyar komunista viszonyok között se volt bemutatható sokáig: csak 1979-ben engedélyezte a filmcenzúra a bemutatását, pedig a film 1969-es.

Persze a bolgár kommunista filmművészetben – különösebb az enyhébb Zsivkov-korban – is már lehetett egyfajta rendszerkritikai hang, de semmiképpen se így ilyen direkten szóló típus.

Először a peresztrojka jegyében, 1988-ban mutatták be Bulgáriában a filmet, s hatalmas botrány lett belőle, pedig csak egy egyetemi filmklubban volt a vetítés, nem is normál moziban. S három hét után abba is hagyatta az egyetemi vezetés a film vetítését. Hiába hivatkozott az egyetemi Komszomol*-bizottság – mely szorgalmazta a film vetítését! – a film végén a Marx-idézetre, mindenki átlátott a szitán, nyilvánvaló volt, hogy a Marx-idézet csak a kötelező „vörös farok” a filmben.

A fiatalabbaknak, aki nem tudják mi a vörös farok. Nos, a vörös farok azt jelentette, hogy pl. az ember a kommunista diktatúra alatt cikket írt, kritikus hangvétellel valamilyen jelenség ellen, majd abba beletett valahová egy Marx- vagy Lenin-idézetet, hogy így bizonyítsa, a cikk marxista szellemiségben, "építő szándékkal" kritikus, s nem "népellenes", ellenforradalmi módon. Persze minden olvasó tudta, hogy a cikknek ezt a részét nem kell komolyan venni, sőt el se kell olvasni, ez csak a rendszer miatti „farok”.

Pedig az nem is volt vörös farok a konkrét esetben, legalábbis abszolút nem annak szánták. A Tanú eredeti célja éppenhogy a rendszer legitimálása volt, kb. ugyanúgy, ahogy a Húsz Óra című Fábry-film (szintén egy remekmű egyébként). Egyébként vicces, de Fábry szerepel A Tanúban, ő Dániel Zoltán miniszter, azaz Rajk László valójában.

Sok más kommunista államtól eltérően, a Kádár-rendszer legitimációja nem a "szocialista forradalom"** volt, azaz a kommunista hatalomátvétel a II. vh. után, hanem az, hogy Kádárék a jó, igazi kommunisták, szemben a korábbi Rákosi-féle rossz, hamis kommunistákkal. Persze más országokban is negatívan kellett megítélni a "sztálinista" időszakot, s ezen az alapon ünnepelni a "lenini normák visszaállítását" Hruscsov elvtárs által az 1956. áprilisi pártkongresszuson - ez volt a hivatalos szöveg -, de a kritika mértéke Magyarországon nagyobb volt, mint máshol.

A film tulajdonképpen erről szól. Van a kommunista Pelikán, akinek jó barátja a filmbéli Rajk (Dániel), meghurcolják őket, közben a nyilasok (Csetneky) és a reakciósok (a fogoly pap) jót mulatnak e kommunisták belviszályán. De szerencsére minden heppiend, a csúnya rákosistákat leváltják, vége a fanatizmusnak és a visszaéléseknek, s jön végre az igazi kommunista, a jótakaró Kádár.

Csak hát a rendező zseniális, s a mondanivaló jelentősen túlmegy mindezen. A Rákosi-kor parodizálása csak ürügy a sokkal szélesebb rendszerkritikára. Ezért is tiltotta le a magyar filmcenzúra az alkotást évekig. S Bulgáriában, ahol eleve hiányzott a Rákosi-Kádár ellentét kellő értése, csak a rendszerkritika érződött, ráadásul kifejezetten gúnyosan.

*

  • * Komszomol - a bolgár KISZ népszerű neve, a hivatalos neve egyébként DKMSZ volt, de a köznapi nyelvben Komszolmolnak hívták, orosz mintára
  • ** - nem vicc, de pl. a bolgár kommunista propaganda TÉNYLEG állította, a szovjet "felszabadítás" egy szocialista forradalom szerepét játszotta el

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7115713246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2020.05.25. 07:53:24

"Persze minden olvasó tudta, hogy a cikknek ezt a részét nem kell komolyan venni, sőt el se kell olvasni, ez csak a rendszer miatti „farok”." - Sosem értettem, hogy ha az olvasók tudták, akkor a cenzorok miért nem.
Hogyan csúszhatott át pl. a Miért hagytuk, hogy így legyen c. dal?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.25. 08:49:45

@vergyula:

Mert a rendszer vezetése nem idiótákból állt.

A rendszer tudatosan engedett egy sor kritikus hangot, lásd Hofi egyenesen a hatalom embere volt. Mások esetében pedig tudatosan engedték a bizonyos fokú elhajlást.

Sose volt cél Sztálin halála után a totális kontroll és totális meggyőzés, sehol, még a SZU-ban se.

S persze a dolog másik oldala: az emberek olyanba is belelátták az "ellenzékiséget", amiben nem is volt benne. A diktatúra természetéből adódott ez.

A Kádár féle TTT-politika nem magyar találmány volt, még a sokkal keményebb BG-ban, s az annál is keményebb SZU-ban is megvolt ez.

S mondjuk az ellenkező véglet meg a kubai diktatúra. Ott a magyarhoz képeset si szabadabb volt a kultúra, Castro sokkal kevesebb dolgott tett a "tiltott" kategóriába, ,mint Kádár.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.25. 15:53:34

Nekem más gyanúm van a betiltás okát illetőleg, hiszen Bacsó másik filmjét, a Szikrázó lányok-at, ahol a hitlerbajszos Madaras Jóskát dobálják paradicsommal mialatt szól a dal, "Savanyú a paradicsom, vöröslik a paradicsom, elrohad a paradicsom" - szóval ez a film simán átment minden ellenőrzésen.

Gery87 2020.06.04. 00:20:43

"csak 1979-ben engedélyezte a filmcenzúra a bemutatását, pedig a film 1969-es."

Számomra ez a mai napig fura, hogy 1990 előtt egyáltalán leadták....sőt leforgathatták!
Hiába Kádár éra és nem Rákosi, a komcsi rendszer maradt....
A Horthy módra lovon "bevonuló" Rákosit jelképesen "le lehetett fejezni" ....elképesztő:)
De legalább elkészült minden idők legjobb magyar filmje.

Gery87 2020.06.04. 00:27:08

"Csak hát a rendező zseniális, s a mondanivaló jelentősen túlmegy mindezen. A Rákosi-kor parodizálása csak ürügy a sokkal szélesebb rendszerkritikára. Ezért is tiltotta le a magyar filmcenzúra az alkotást évekig."

Szóval értették az elvtársak hogy ez nem csak Rákosi hanem egészében véve komcsi rendszerkritika.....ezért is fura hogy bőven 10 évvel a rendszerváltás előtt leadták.
Élő ember nem gondolhatta a pártban hogy bárki elhiszi hogy ez CSAK Rákosista, sztálinista kritika....nem szocialista...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.04. 06:30:03

@Gery87:

Dehát ez volt minden poszsztálini kommunista rendszer módszere: bizonyos szintig még a rendszerkritika is engedett.

Még az is volt, hogy ezt kifejezetten támogatták, lásd Hofi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.04. 12:14:01

@Gery87:

Miért lenne fura? A rendszer célja a saját védelme volt.

Ha ehhez az kell, hogy le lehessen engedni a gőzt, akkor miért ne engedné ezt?

Még a Mo-nál sokkal keményebb BG-ban, sőt a SZU-ban is volt ilyen.

Például szovjet filmek is voltak, ahol mondjuk a tisztességes kisember harcol a korrupt párttitkár ellen, majd elbukik a harcban.

Meg a szovjet zene. Volt egy tűrt része ennek, az orosz kultúrában rendkívül népszerű "bárd" jelenség, azaz saját műveit előadő énekes-költő. Ezt nem reklámozták, merdt a bárdok sose a hivatalos propagandát nyomták, de nem is tiltották, míg a bárd nem lépett át egy bizonyos határt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása