magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan nem szabad lejárató kampányt szervezni?

Ritkán írok a bolgár politikáról, mert jellemzően unalmasabb és bulvárosabb a magyarnál. De most érdemes.

Az egyik ellenzéki bulvárlap képeket közölt a jelenlegi miniszterelnökről, amint alszik a kormányzati rezidencia egyik hálószobájában, külön mutatva az éjjeliszekrényt, melyben hatalmas pénzösszeg és aranytömbök vannak.

Tudni kell, hogy Bulgáriában az ellenzéki médiák zöme nem kötődik egyetlen párthoz se, s legnagyobb részük kifejezetten bulvár.

Ami a másik bolgár sajátosság: Magyarországgal ellentétben Bulgáriában tényleg vannak oligarchák. Mármint a szó eredeti értelmében. Az oligarcha ugyanis olyan ember, aki meggazdagodott, majd gazdagsága révén képes a politikát befolyásolni. Magyarországon ilyen ember egyszerűen nem létezik, még az ehhez talán legközelebb álló Csányi Sándor se igazi oligarcha, politikai segítség sosem lett volna belőle milliárdos, ráadásul óvatosan kerüli a nyílt politizálást minden kormány alatt.

Bulgáriában viszont tényleg vannak "piaci" alapú milliárdosok, azaz akik nem a politikából lettek gazdagok, nem valamely kormány segített nekik, hanem - jellemzőn volt titkosszolgálati - kapcsolataik révén és szinte mindig maffia módszerekkel - érték el helyzetüket, majd azután kezdték befolyásolni a politikát.

Amikor tehát egy politikusról kompromitáló anyagok jelennek meg, az esélye annak, hogy ez az ellenzék műve kicsi. Sokkal valószínűbb, hogy egy sértődött oligarcha bosszút próbál állni, mert valamely kormányzati intézkedés ügyében nem teljesült az akarata.

Most az egész ország azon röhög, ki gondolhatta komolyan, hogy ennek lesz bármilyen hatása. Még Boriszov legádázább utálói se hiszik el ugyanis, hogy a miniszterelnök képes egy nyitott éjjeliszekrényfiókban pár százezer eurót és néhány aranytömböt tartani, ráadásul mindezt nem a saját otthonában (ahol állandó jelleggel lakik), hanem egy kormányzati rezidencián (ahol csak kivételesen tartózkodik).

Pedig hát alapvető szabály a másik elleni támadás esetében:

  • csak a vád kis része lehet hamis, a nagyobb résznek igaznak kell lennie,
  • minden túlzás segíti a célszemélyt,
  • a józan paraszti ész szabályait be kell tartani.

Az eredmény most: enyhén nőtt a kormányfő népszerűsége. Meg kell mondanom, bár sose szavaztam rá, most kicsit szimpatikusabb lett nekem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5015903526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása