magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Amikor nem fogadnak szót

Utálom a Facebook cenzorságát, de most kiállok mellette. Hiszen most azért áll a Facebook koordinált támadás alatt, mert nem cenzúráz elég erősen.

A liberális demokrácia fő elve, hogy a hatalom független a néptől, mert a választott politikusok mandátuma erősen korlátozott, sose mehetnek szembe a teljes hatalmat gyakorló, senki által meg nem választott elit ennek. Erre még büszkék is a liberálisok, ezt úgy adják elő, hogy "a piac irányít, az állam ebbe nem szólhat bele".

Nos, itt most láthatjuk mit is jelent a piaci irányítás. A Facebook legnagyobb hirdetői egyszerűen megfenyegették a céget, hogy ha nem követi akaratukat mindenben, akkor nem lesz több hirdetés. Erre a liberálisok azt mondják, ezzel semmi gond, hiszen ez "piaci eszköz", bár a valóságban ez semmivel sem különb annál, mint amikor a minisztériumnál szólnak le a szerkesztőségbe, ha nem viselkednek rendesen, akkor meg lesznek téve a szükséges "lépések".

Pedig a Facebook évek óta nagyon igyekszik. Van egy egész sor tabutéma, melyben csak az egyik álláspont fejthető ki, a másik nem, az ugyanis gyűlöletbeszédnek minősül.

De a Facebook vezetősége azt gondolja, a tabutémák sora nem növelendő, s hiba lenne eleve minden, a tabukon kívüli, a liberális elvek szerint téves álláspont tiltása. Valószínűleg azért gondolja így, mert ez a Facebook elsorvadásához vezetne hosszú távon. Orosz és kínai cégek csak arra várnak, hogy köszöntsön be a teljes liberális cenzúra nyugaton, s elindíthatják saját projektjeiket. Mert a jelenlegi orosz és kínai szociális hálók jellemzően nem vesznek részt a külföldi piacon, s ha igen, akkor is csak specifikus módon (a nyugaton legsikeresebb kínai szociális háló a Tik-Tok, de ez jelenleg nem vetélytársa a Facebooknak).

Egyébként nem gondolom, hogy egy szociális hálónak kötelessége lenne a teljes szólásszabadság biztosítása. A cenzúra lehet indokolt is: pl. kiskorúakra veszélyes tartalmak, pornográfia, öncélú erőszak, állatkínzás, stb. esetében. Még azt is el tudom fogadni, hogy a nyílt erőszakra való politikai felhívást is törli egy honlap. Vannak nyilván még határesetek is, pl. a rasszizmus, ahol szerintem ha nincs erőszakosság, ezt simán engedni kellene. Ami viszont biztos: az, amit akarnak a Facebooktól a bojkottálok, hogy alapból tiltandó legyen az antiliberalizmus az teljesen abszurd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3815970766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása