magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár cikk

Kétszer is írtam a most is zajló bulgáriai tüntetésekről - itt és itt -, a leírtakat nem ismételném meg. Viszont 2 hete megjelent egy cikk a témáról a Mércében, ezt kommentálnám röviden.

A cikk alapvetően jó, s nagyon jó lenne, ha nem lennének benne - politikai okokból - erős hamisítások.

A szerző merészen leír, de legalábbis érzékeltet 2 fontos tényt:

  • a "korrupcióellenes harc" lényege: elégedetlenség, hogy nem mi vagyunk a "korrupció" haszonélvezői, hanem valaki más,
  • az ilyen tüntetásek mozgatói a középosztály, annak is a felsőbb része, az alacsony rétegeket az egész teljesen hidegen hagy.

Amit szintén megemlít: a bolgár főügyész leváltásának követelése mögött az áll, hogy az lecsapott a kormánnyal nem baráti viszonyban álló oligarchák üzleti érdekeire. Ugyanis Bulgáriában - szemben Magyarországgal - valóban léteznek oligarchák. Emlékeztetnék: az "oligarcha" nem gazdag embert jelent, hanem olyan embert, aki vagyona révén meghatározó politikai befolyással rendelkezik. Ilyen ember Magyarországon nem létezik, sőt sose létezett. A magyar rendszer egyik pozitívuma - sok negatívuma mellett -, hogy sose tudtak kiemelkedni oligarchák, azaz a magyar politikát máig politikusok alakítják, s nem mögöttük a szálakat mozgató üzletemberek.

S most ami a cikkben a manipuláció. Hogy nincs Bulgáriában baloldal. Hát persze, pont azért nincs, mert megszüntetése az egyik eleme volt a nyugati integrációnak. A volt kommunista párt utódja, a Bolgár Szocialista Párt a 90-es évek végéig erősen baloldali volt, s a párt liberális fordulata feltétele volt az euroatlanti integrációnak. (Hozzátenném, a BSZP ma is kevésbé liberális, mint magyar verziója, az MSZP.)

S a bolgár újbaloldal? Az nem létezik a valóságban, még a magyar helyzethez képest is minimális.

A cikk megemlíti Vanja Grigorovát, aki szakszervezeti aktivista, nem politikus azonban. S elhallgatja, hogy Grigorova a jobboldali szakszervezet aktivistája!

Bulgáriában is kisebbséget alkotnak a szakszervezeti tagok, de az extra alacsony magyar adathoz képest a helyzet jobb: míg Magyarországon a dolgozók alig 11 %-a szakszervezeti tag, addig Bulgáriában az arány 23 %. A bolgár szakszervezeti mozgalom jóval egységesebb, mint a magyar: míg Magyarországon számtalan, egymással harcoló szakszervezet van, addig Bulgáriában a szakszervezeti tagok 95 %-a két nagy szakszervezeti szövetséghez tartozik: az egyik "baloldali", a volt kommunista szakszervezet jogutódja, a másik "jobboldali", a volt antikommunista ellenzék tagjaként kezdte működését. Nevezett Grigorova az utóbbinak az aktivistája.

A cikk azt írja "(Grigorova) a 2019-es európai parlamenti választásokon már csupán a szavazatok fél százalékát szerezte meg" - mintha valaha is többet szerzett volna. Megemlítésre kerül az isztanbuli egyezmény, melyet Grigorova támogat, erről a cikk azt írja, az egyezmény ellenzője a jobboldal, miközben a valóságban éppen a bolgár szocialisták indították meg 2 éve az isztanbuli egyezmény ratifikációja elleni kampányt.

S még valami: se a jobboldali, se a baloldali bolgár szakszervezet nem támogatja a szófiai tüntetéseket.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1616202214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sync 2020.09.26. 10:19:27

Igen, Magyarországon nincsenek oligarchák. Helyettük vannak hűbérurak, sőt szpáhik. A hűbéres örökölhette a birtokát, a szpáhik nem. A szpáhi a szultán kegyétől függött, hogy meddig birtokolja a földjeit.

sync 2020.09.26. 14:11:29

@MAXVAL birсaman közíró: Orbán meg azt mondja, hogy az állam én vagyok.

sync 2020.09.26. 14:21:39

@MAXVAL birсaman közíró: Orbán foglyul ejtette az államot. Parttalan vita.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása