magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Brachfeld

Ma már kevesen emlékeznek rá, de a 70-es évek kaberéműsorainak népszerű szereplője volt Brachfeld Szigfrid újságíró, aki azzal szerepelt, hogy - bár félig magyar volt - kissé hibásan beszélt magyarul (ennek oka az, hogy édesanyja német volt, ő maga pedig pedig egészen késő kamaszkoráig német környezetben élt), nyelvtanilag tökéletes volt a magyartudása, de a kiejtésében erős német akcentus volt. Így ideálisan el tudta játszani a magyarul rosszul tudó, a magyart éppen tanuló idegent.

Híres szereplése Tímár György kabarészáma, címe Nehéz nyelv a magyar. Ebben Brachfeld magyarul tanuló osztrákot játszik, aki már haladó szinten van, de még mindig nem ért sok mindent.

A szám átlagos - nekem mint a nyelvészethez valamelyest értő embernek persze nem tetszik -, a gond vele, hogy hozzájárult sok magyar nyelvi téveszméhez. Tímár egyébként kiváló humorista volt, voltak ennél sokkal jobb számai is, a nyelvi humor terén is, nekem személyesen a zseniális "antipatikus - gyógyszerészeti szaktudású tengerésztiszt, közvetlenül az ellentengernagy alatt szolgál" mondata tetszik, sajnálom, hgy ez nem nekem jutott eszembe.

Van ugyanis egy olyan nyelvi tévhit, mely a világ minden népére igaz:

  • a mi nyelvünk borzasztó nehéz, más nyelvek könnyebbek,
  • ennek oka pedig az, hogy a mi nyelvünk sokkal kifejezőbb más nyelveknél.

S persze a valóság az, hogy minden emberi nyelv nagyon nehéz, hiszen 6 éves kor felett kevesen képesek nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani. Nyilván az igaz, hogy vannak nehezebb és könnyebb nyelvek, de ez mindig szubjektív, a nyelvtanuló anyanyelvétől függ. Pl. egy magyar számára az angol könnyebb, mint a kínai.

De van még egy jellemző tévhit az emberekben. Amikor bárkit - bármilyen anyanyelvű embert - megkérdeznek, mi a nehéz az ő nyelvében egy azt tanuló idegen számára, rendre téves válasz születik: jellemző, hogy könnyen megtanulható dolgokat az átlagember nehéznek hisz, míg a valóban nehéz részeket észre se veszi. Az átlagmagyar pl. a magyarban legnehezebbnek a hasonulást, az igekötőket, s a ragozást tartja. Valójában mind a három olyasmi, amit minden haladó szintű nyelvtanuló kiválóan tud. Még a 80-as években végeztek egy felmérést Magyarországon tanuló külföldi hallgatók között, s az eredmény arra, mi a legnehezebb a magyarban az lett, hogy: a kiejtés, az igekötő helye (tehát csak a helye, nem maga a megléte), s a tárgyeset külön megtanulásának szükségessége. S valóban. A kiejtés nyilván gond, a magyarban sok a magánhangzó, szokatlan a legtöbb európai nyelv szemszögéből a magánhangzók rendszere (az angol nehézsége is ez). Ami pedig az igekötők helyét illeti, itt a gond az, hogy sok esetben nincs rá egyértelmű szabály, lásd tagadásnál az igekötő az ige utánra kerül, de nem az esetek 100 %-ában, pl. a szabványos alak a "nem megyek be", de lehet "nem bemegyek" is ritka esetekben. Ugyanez a tárgyeset, nincs rá egyértelmű szabály, így a legjobb megoldás minden szónál megtanulni annak tárgyesetét is (pl. az "ember" tárgyesete miért "embert", s miért nem "emberet", a "tehén" meg miért nem "tehént", hanem "tehenet"), ami persze plusz erőfeszítést igényel, míg mondjuk oroszul elég a főnév alapalakját megtanulni, abból egyértelműen képezhető aztán a tárgyeset, miután megtanulta a nyelvtanuló a szabályokat erre.

De miben is téved súlyosan az említett kabarészám? Íme pár példa.

Senki se úgy tanul idegen nyelvet, hogy szinonímákat tanul egyszerre, ennek semmi realitása. Ennek példája a szám legismertebb szava, a "rejtővonó", miközben amikor egy idegen megtanulja a "dugóhúzó" szót, az így egészében tanulja meg, nem elemzi, bontja részekre, nem gondol a "dug" és "rejt" szinonímapárra, ahogy a "húz" és "von" párra se. S ha esetleg felismeri is a "dugóhúzó" szó részeit, azokra nem fog rácsodálkozni, s a legkevésbé se fogja azokat keverni. Ahogy mondjuk az angol "corkscrew" szót megtanuló magyar se fogja azt gondolni, hogy az "parafacsavar" lenne, pedig így is értelmezhető lenne, sőt ez az értelme teljesen logikus, mégis magyarul ez "dugóhúzó".

Címkék: nyelv
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4516244386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2020.10.20. 09:17:19

Simán meg lehet tanulni egy nyelvet anyanyelvi szinten hat éves kor után. Ami nehéz, több nyelvet egyszerre anyanyelvi szinten tartani.

"a mi nyelvünk borzasztó nehéz, más nyelvek könnyebbek,..."

Ez igaz is, a következő bekezdésben ki is fejted, hogy miért: mert a más nyelvek alapvetően különböznek a magyartól. És ez annyira általános jelenség, hogy nem csak egy magyar számára könnyebb angolt tanulni, mint a kínait, de egy kínai számára is könnyebb az angol, mint a magyar.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.10.21. 08:36:47

Szigfrid úgy maradt életben, ahogy a Wiki is írja helyesen, hogy kitoloncolták Magyarországra a háború alatt mint magyar állampolgárt. Már 1943-ban szerepel karmesterként, asszem az Álomkeringőben.
Magához a témához hozzászólva én csak ismétlem magam: a grammatikai problémák csak kisebbrészét teszik ki a nyelvtanulás problémakörének, a gondolkodásmód elsajátítása, a nyelv kifejező alapelemeinek a megértése lenne fontos.A nyelvi nehézségi tévhit pedig nem hiszem hogy általános lenne, most láttam egy ötvenes évekbeli amerikai filmet, ahol a főhősnő maga mondja, hogy az angolt könnyű érteni (ez még az indiai callcenterek előtti világ) és könnyű megtanulni. Azt sosem fogod tudni átadni angolul hogy bús donna borong, viszont nekünk a Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés, akkor nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét s nyilait tökéletesen átjön magyarul is. Ezért vannak fejlettebb meg kevésbé fejlettebb nyelvek, érdemes volna végigkutatni hogy a latin grammatikai eszköztára mért épült le a századok alatt a mai szintre, míg a görög meg nem.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.10.27. 19:15:00

Nem ismerek tökéletesen más nyelveket, de azért én is beszállnék két gondolattal.

1. Ez ellentmondásnak tűnik:

"Az átlagmagyar pl. a magyarban legnehezebbnek a ... , s a ragozást tartja."
"Még a 80-as években végeztek egy felmérést Magyarországon tanuló külföldi hallgatók között, s az eredmény arra, mi a legnehezebb a magyarban az lett, hogy: ..., s a tárgyeset külön megtanulásának szükségessége"

A tárgyeset nem tudom miben különbözik pl. a többes számtól meg a többi ragtól. Pl. sár, kár, vár: sarak (elméletileg, mert nem sok értelme van), károk, várak. Tó, a miénk: tavunk. Nem tudok hirtelen sok példát felsorolni, de rengeteg példa van. (Kisgyerekek szoktak elkövetni ilyeneket, amíg meg nem tanulják rendesen.) Szerintem ha a közfelfogás a ragozást nehéznek tartja, nem téved nagyot.

2. A magyarban olyan dolog a nehéz, amit a külföldi diákok nem is tudnak, hogy létezik: a szórend. Elvben persze mindegy, de nagyon nem az. Hogy magyarázod el egy külföldinek, hogy, mi a különbség?

-Sára várja Gergőt az állomáson, (Nyugat-Európai szórend, vagy valami ilyesminek nevezném el)
-Gergőt várja Sára az állomáson,
-Az állomáson várja Sára Gergőt,
-Várja Sára Gergőt az állomáson,
-Gergőt Sára várja az állomáson,
-Gergőt Sára az állomáson várja,

Nagyjából ezek ugyanazt jelentik, csak rohadtul nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.28. 06:07:18

@fofilozofus:

"A tárgyeset nem tudom miben különbözik pl. a többes számtól meg a többi ragtól. "

A többesszám is gond.

Gondolkodj egy magyart tanuló ember agyával.

Minden magyar rag könnyű, pl. -nak/-nek, semmi gond vele. Tudod a szót, s csak a hangrendje aléapján -nak vagy -nek, nem kell külön tanulni semmit,

Míg a tárgyeset és a többes szám esetében ez sok esetben nem elég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.28. 06:10:38

@fofilozofus:

A szórend nem nehéz, sőt könnyű, hogy nem kötött, így csak a szavak elhelyezésével plusz infó adható. Ez logika kérdése, s csak meg kell szokni.

chrisred 2020.10.28. 08:30:56

@MAXVAL birсaman közíró: Akinek egy nem agglutináló nyelv az anyanyelve, bármilyen toldalékolást nehéznek talál, mert más nyelvi logikához szokott. De persze azok között is van nehéézségi különbség, az alanyi és a tárgyas ragozás helyes elsajátítása még egy magyar anyanyelvű számára is kihívás néha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.28. 08:42:10

@chrisred:

"az alanyi és a tárgyas ragozás helyes elsajátítása még egy magyar anyanyelvű számára is kihívás néha"

Mutass 1 magyart, aki keveri ezt a kettőt! Mert én ilyet még sose láttam. Ez minden magyar anyanyelvű számára ösztönos ugyanúgy, ahogy mondjuk egy angol számára az igeidők.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása