magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miért változott meg a Fidesz?

Valójában ez a kérdés értelmetlen, mert a politikában a mi számít, nem a miért.

Én még erősen emlékszem a 2008-as Orbánra, aki akkor még hevesen küzdött a liberális oldalon. Az akkori Fidesz-narratíva az volt, hogy a liberális demokrácia és a nyugati értékrend nagyszerű dolgok, de a rohadt komcsik rosszul csinálják, meg korruptak, plusz barátkoznak a sátáni oroszokkal. Szinte szórul szóra ugyanaz, mint a ballib narratíva Orbánról.

Mivel most az amerikai elnökválasztás hangulatában élünk, emlékezzünk vissza a 20 évvel ezelőtti Bush-Gore csatára. Akkor az akkori fideszes holdudvar volt olyan naív, hogy komolyan elhitte, ez a nemzeti erők és a komcsik harca, s a Bush győzelmére úgy tekintettek, mintha Orbán is nyert volna az USA-ban. Pedig hát ez csupán egy magyar szempontból teljesen érdektelen baráti harc volt a liberális elit belső klubjában.

Aztán 9 évvel később, 2009 során valami történt Én azt hiszem, Orbán akkor döbbent rá valamire, esetleg csak megérezte a történelem változó szelét, s óvatosan vitorlát vetett az új irány alapjén. Ő maga jött rá vagy valamely szakértője szólt neki, ki tudhatja ezt. A lényeg: 2009 lett a fordulat éve.

A Fidesznek már volt egy fordulata korábban, a 90-es évek közepén, amikor progresszív liberális táborból átevezett a konzervatív liberálisba. Az sokkal nehezebb volt, én jól emlékszem egy személyes tapasztalatomra 1997-ből. Zsámbékon jártam, egy jobboldali lakossági fórumon, ez akkor az MDF, a MIÉP, a KDNP tagságát, szimpatizánsait jelentette (a magát jobboldalinak tekintő MDNP-t ez a tábor baloldalinak tekintette, az FGKP-t pedig bohócpártnak) - nos, a Fidesz híre akkor ebben a közegben olyan volt, hogy megbízhatatlan párt, s jobb nem közösködni vele. Idő kellett, hogy ez a közeg elfogadja a Fideszt jobboldalinak. 2009-ben viszont a jobbos közvéleménye sokkal könnyebben fogadta el a Fidesz lassú fordulatát, eleve a magyar jobbos közvélemény mindigis sokkal inkább volt a MIÉP-féle népi harmadikutas típusú, mint a nyugati kereszténydemokrata típusú.

Nem tudom, 2009-ben Orbán csak pragmatikus okokból állt át vagy meggyőződásből, ezt nem vagyok képes átlátni, de ez végülis mindegy: a lényeg, hogy 2009 óta a jó oldalt erősíti. Én azt hiszem, ez meggyőződés és pragmatizmus is: Orbán rádöbbent: az ország sorsa sose fordul jobbra, míg az együtt menetel a nyugattal, míg fenntartja a nyugati értékrendet.

55 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8816280432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.11.12. 08:14:35

Nekem van egy elméletem arról, hogy mi történt. Részben Pünkösti Árpád Fideszről szóló könyve alapján gondolom ezt.
A Fidesz azért fordult vagy inkább változott át lassan ballib pártból rendszerellenes párttá, mert a vezetőség személyes, neveltetésből származó életfelfogása ezt eredményezte. A Fidesz-vezetőség teljes egésze vidéki, "népi" származék, akik a városi, bibós, szadeszos, egyetemi éveket csak kitérőnek élték meg, annál is inkább, mret az ezeket a köröket vezető urbánus, komicsszármazék, főleg zsidó értelmiség ezeket a vidéki gyerekeket mindig is lenézte és megvetette. Régi szálka ez bennük. Orbánék igazából soha nem tudtak ebbe beillszkedni. Egyszerűen visszataláltak az otthonról hozott értékekhez, és persze a történelem szerencsés fordulata által ez politikailag is szükségessé vált. Tehát mindez nem rátalálás volt, hanem visszatalálás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 08:22:56

@zavaleta:

Ahogy mondod. Nyilván van benne személyes sértődöttség is, ennek gyökere még a liberális Fidesz, melynek vezetőit a budapesti liberális elit elfogadta, de le is nézett.

chrisred 2020.11.12. 08:28:03

Egyáltalán nem egyedi jelenség. Egy új politikai szerveződés általában a polgárok érdekeinek képviseletét tartja szem előtt, hogy népszerűvé váljon, követőket szerezzen, Amikor hatalomra kerül, onnantól ezek a nézetek gátolják a hatalom szabad gyakorlásában, ezért szép lassan levetkőzik azokat. A 68-asokkal is nagyjából ugyanez történt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 08:31:09

@chrisred:

A korai Fidesz ugyanúgy ideológikus volt, mint a középső Fidesz, ahogy a mai is az. Nem látom, hogy a nézeteiket levetkőzték volna.

chrisred 2020.11.12. 08:39:22

@MAXVAL birсaman közíró: Csak a mostani ideológia a hatalom felsőbbrendűségét hirdeti a polgárok érdekeivel szemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 08:42:35

@chrisred:

Mi a polgárok érdeke? Kik a polgárok?

Nem az a társadalom érdeke, hogy ő legyen a felsőbbrendű?

chrisred 2020.11.12. 08:48:49

@MAXVAL birсaman közíró: Ilyen nem létezik, ezt az illiberális rendszerek társadalomgépészei találtak ki, hogy vannak alacsonyabbrendű és felsőbbrendű társadalmak, és az embereket át kell nevelni ahhoz, hogy el lehessen jutni a végcélhez, ami az ideális társadalmi berendezkedés, pl. kommunizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 08:50:13

@chrisred:

Minden ideológia nevelni akar, a liberális is.

A kérdés nem az, hogy melyik nem akar nevelni, hisz mindegyik akar, hanem a kérdés az: melyik jobb a társadalom számára.

chrisred 2020.11.12. 08:53:23

@MAXVAL birсaman közíró: A liberalizmus ehhez képest fordított ideológia, amivel a társadalom tudja nevelni a közhatalmat.

chrisred 2020.11.12. 08:57:30

@MAXVAL birсaman közíró: Ez az illiberális hatnalmi berendezkedés.

Mr. Hyde 2020.11.12. 08:58:34

Szerintem az ország hatalmi tömbökhöz való viszonya, geopolitikai meghatározottsága eredményezi a mindenkori ellenzék nyugatos beállítottságát.

A politikiával foglalkozó, közéleti ügyeket figyelemmel kísérő "középosztály" számára kedves dolog azt hallani, hogy az atlanti kapitalizmus perifériás relatív nyomora valójában a "ázsiai komcsi despotizmus" miatt van és nem pedig az atlanti kapitalizmus perifériájának velejárója.

Mivel az emberek alapvetően mindig elégedetlenek, ezért a válaszadás a kérdésre ennek függvénye.
A rendszerrel való elégedettlenség a kormány kritikájaként "európai unionizmusban", a rendszer kritikájaként pedig "mocskos brüsszelezésben" jelenik meg.

Így a totális hegemónia sosem egy tézis (nemzeti kormány vagy EU) hanem egy tézis és antitézis (kormány vs EU/Nyugat) egyszerre.
Ebben a felállásban az egysima-egyfordítottat viszonylag stabilan és sokáig lehet játszani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 09:00:18

@chrisred:

Dehogy az. A liberalizmus alapja a gyenge állam, a gazdaság pl. független tőle. Hogyan tudja a szavazópolgár ellenőrizni a nagytőkét? Sehogy. De még poliutikai kérdésekben sincs sok szava, lásd az egynemű "házasság" bevezetése az USA-ban bírói döntéssel, mert "csak".

chrisred 2020.11.12. 09:05:32

@MAXVAL birсaman közíró: Csak ennek semmi köze nincs ahhoz, amiről szó volt. Semmilyen alapelvet nem kell elfogadnia senkinek az egynemű házasság legiálissá tételével. Aki a másik neművel akar házasodni, ugyanúgy negteheti toovábbra is, tehát semmilyen joga nem sérült. Ahhoz meg semmilyen joga nincs, hogy mások magánéletébe beleszóljon, rájuk erőltesse az alapelveit.

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 09:59:15

Én még erősen emlékszem a 2008-as Orbánra, aki akkor még hevesen küzdött a liberális oldalon.............................................................

Jaj, a visszatérő idióta libsi érv! (ahogy ismerlek birkuci, te nem ugyanabból az okból írtad ezt most le, mint ami miatt a prolik emlegetik) Amúgy nem írtad el a 2008-at, szerintem 98 lesz az!
Node! Ugyebár a liberalizmus egy régi eszme, nem mostani találmány és a kiötlői jót akartak és szerintem jó is lett, tehát érthető, ha annak idején Orbán még rokonszenvezett ezzel!
Viszont az idők során a magukat liberálisnak nevező, de alapjában posztkomcsi gyökerű, bolsevista felfogású, illetve szabadkőműves trógerpolitikusaink lejáratták és más tartalommal töltötték fel a fogalmat és így nem elvtelenség és nem pálfordulás Viktortól, ezzel ebben a formában szakítani, hanem tisztességes és elvárható lépés !

2020.11.12. 10:17:16

@chrisred: Ez természetesen nem igaz. Minden állami döntés kihat minden állampolgárra, még a közvetlenül nem érintettekre is. Az említett példában egyrészt megváltozik az anyagi erőforrások elosztása (a legtöbb ügynek egyébként ez a magja), másrészt átalakul a család- és így a társadalomszerkezet is.
De ha nem akarunk messzire menni, csak annyit mondok: a többséget zavarja, ha a buzik házasodnak.

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 10:45:20

@chrisred: Mi van, össze akarsz házasodni egy másik férfival?
Ebben is mennyire következetesek a libsik, alapból támadják a családot, viszont a buziházasságot nagyon fontosnak tartják!

chrisred 2020.11.12. 10:47:04

@zavaleta: "Minden állami döntés kihat minden állampolgárra, még a közvetlenül nem érintettekre is."

Ez az, ami nem igaz., nem hat ki minden állami döntés minden állampolgárra, sok olyan döntés van, ami a többségnek semmilyen formában nem érinti az életét. Nem kell ahhoz semmilyen állami döntés, hogy megváltozzon a társadalmon belül az anyagi erőforrások eloszlása, az államtól teljesen független magándöntések eredménye is lehet. Sőt, a polgári demokráciákban ez a jelenség a természetes. A társadalo+mon belül folyamatosan változik a család- és a társadalomszerkezet, ez is természetes folyamat. Ha az emberek így látják jónak, akkor ez történik.

Ha a többséget zavarja a buzik házassága, akkor ne látogassák az egynemű párok esküvőit, gyaníthatóan meg sem hívják őket. Én utálom a kígyókat, ezért nem járok az állatkert hüllőházába. De nem akarom, hogy a kedvemért bontsák le.

chrisred 2020.11.12. 10:52:15

@Helga Beauty Salon2: Nem igazán, bár ha minden nő hozzád hasonlóan viselkedne nyilvánosan, akkor biztosan elgondolkodnék rajta. Szerencsére távolról sem ez a helyzet. :)

lobaszopiatej 2020.11.12. 11:00:15

Egyetértek, Orbán valójában Észak-Koreával, Kínával, Iránnal, Törökországgal szeretne mostmár együtt lenni, mivel egy ideje elfordult a nyugati értékrendtől (demokrácia, kapitalizmus) !

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 11:04:56

@chrisred: . Aki a másik neművel akar házasodni, ugyanúgy negteheti toovábbra is, tehát semmilyen joga nem sérült. Ahhoz meg semmilyen joga nincs, hogy mások magánéletébe beleszóljon, rájuk erőltesse az alapelveit..............................................

Talán mert amikor közlik, hogy esküvőjük lesz, akkor nem akarják hozzátenni, hogy nem egy másik férfit akarnak feleségül venni! :DDDDDDDDDD
Az aberrált, az aberrált, ne akarja játszani az átlagembert, ott van a bejegyzett élettársi kapcsolat az örökléshez, meg egyéb jogi faszságokhoz, a házasságot nem szabad hagyni, hogy bemocskoljátok, ez elvi kérdés!
Ugyanez van az örökbefogadással is, megy a vita a buzijogokról ezzel kapcsolatban, de nem láttam, hogy bárki megemlítette volna a buzik által örökbefogadandó gyerek jogait!

chrisred 2020.11.12. 11:13:39

@Helga Beauty Salon2: Vagyis vagy elfogadja az alapelveidet, vagy baj lesz.

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 11:27:56

@lobaszopiatej:
Egyetértek, Orbán valójában Észak-Koreával, Kínával, Iránnal, Törökországgal szeretne mostmár együtt lenni, mivel egy ideje elfordult a nyugati értékrendtől (demokrácia, kapitalizmus) !.......................................................

Az első része baromságos fikció, mert nem akar velük lenni, mi a tököm ez az érvelés tőled, hogy ha valaki nem akar, akkor te már egyből valami extrém hülyeséggel kezded vádolni!
Amúgy Észak-Korea az egyenlőre még regnáló Trump adminisztráció okán partner a nyugatnak is, Irán a zsidók miatt véres rongy, de demokráciailag még mindig jobb, mint a soha sem kritizált szaudi rendszer, Törökország fontos NATO bástya, így szintén a nyugat kedvence még úgy is, hogy most elszabadult elég rendesen, Kína szintén ezer szállal kötődik a nyugathoz, jobban mint hozzánk, de te gyengelméjű módon ezt nem is tudod, csak felböfögöd amit a libsi hírforrások (prolihergelő libsipropagandisták ) az orrodra kötöttek, bár még azzal a kevéssel sem tudsz megbirkózni, de legalább másokat ne fárassz! :P
A nyugati értékrend alatt is mit értesz te hülyönc, a migránsözönt, a terrorizmussal együttélést, a vallásgyalázást, a buzipropagandát, az anarchiát és a káoszt, ami ott van? Az a bajod, hogy azt nem fogadja el, hogy az nincs itt??????????????

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 11:37:49

@chrisred: : Vagyis vagy elfogadja az alapelveidet, vagy baj lesz.......................................

Őszintén?? Igen! Ugyanis mi vagyunk többen, tehát mi döntünk, minek fogadnánk mi el magunkra nézve kötelezőnek egy erőszakos marginális kisebbség akaratát, amiben nem is az a baj, hogy kevesebben vagytok, hanem hogy egy káros baromság!
És remélem, hogy baj lesz, remélem, hogy felébred az eddig csendes többség és pofán vágja a lázadozó és erkölcsileg, de néha materiálisan is romboló hülye csőcseléket, mert szerintem már lejárt a szép szó ideje, sőt már régebben picsánrúgás-lehülyézés kombóval kellett volna a helyükre tenni a moslékokat!

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 11:50:38

@chrisred: Eleve mi a panasz tárgya, mit játszod a szende szüzet, hogy baj lesz e? Világszerte a libsik balhéznak gyújtogatnak, lázítanak, felvonulgatnak, középületeket foglalnak el, de ha nekik kilátásba helyezi valaki, hogy baj lesz, az már nem tetszik? Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 11:55:14

@chrisred: Nem nő vagyok, ha képtelen vagy egy nicknévtől elvonatkoztatni, akkor is maximum egy helység, ahol szépülni lehet!
A nicknevemnek egy érdekes története van egy másik blogból, azért született, de neked nem mondom el, mert túl hülye vagy és nem érdemelsz meg egy ilyen jó sztorit! :P

chrisred 2020.11.12. 11:56:52

@Helga Beauty Salon2: Nem értesz semmi, mert csak írsz, és nem olvasol.

"MAXVAL birсaman közíró · bircahang.org
2020.11.12. 08:56:26
@chrisred:

Hogyan tudná? Az alapelveket vagy elfogadod vagy bajod lesz."

Az egyneműek házassága a témától függetlenül felhozott példa volt, amúgy mindenki magas ívben tesz rá, csak te görcsölsz vele vért izzadva.

chrisred 2020.11.12. 12:01:00

@Helga Beauty Salon2: Nem hiszem, hogy megfelelően ki tudnám fejezni, mennyire nem érdekel a nemi identitásod (amúgy a jelekből ítélve problémáid lehetnek vele) vagy a szexuális preferenciáid, a nickneved története pedig végképp érdektelen számomra. Amúgy egy szóval sem írtam, hogy nőnek tartalak, pont abból következően, hogy nem érdekel.

erol 2020.11.12. 12:10:11

@Helga Beauty Salon2: Engem érdekel a nickneved története, megírnád?

Khonsu 2020.11.12. 12:55:55

Szerintem a 2009-es fordulattal vált a Fidesz posztmodern párttá azáltal, hogy végképp félretették az elveiket. Onnantól már nem az számít, hogy mi a valóság, hanem az, hogy az emberek mit gondolnak róla, miben hisznek. Attól a ponttól kezdve a Fidesz már csak a propagandistái által megtervezett identitást árul (ha elhiszed amit mondunk, akkor velünk vagy, ha nem, akkor ellenünk). Mára pedig eljutottak oda, hogy már ők is elhitték a saját hazugságaikat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 13:57:50

@chrisred:

De, meg kell változtatni egy bevett fogalom értelmát. Mégpedig a többség akarata nélkül.

Khonsu 2020.11.12. 14:02:33

@Mr. Hyde:

Igen, így működnek a posztmodern politikai "vallások". Tézis és antitézis mindig egyszerre van jelen, egymást hozzák létre, és mindkettő hamis. Káprázat, ami elfedi a valóságot a szemünk elől.

chrisred 2020.11.12. 14:57:47

@MAXVAL birсaman közíró: Nem, a bíróság nem ír át semmilyen értelmező szótárt.. A szó jelentése ugyanaz marad, mint előtte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 15:00:11

@chrisred:

Dehogynem. A házasság jelentése: kapcsolat 1 férfi és 1 nő között. Ezt átírták.

chrisred 2020.11.12. 15:02:30

@MAXVAL birсaman közíró: Nem ez a házasság szó jelentése.

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 15:20:28

@MAXVAL birсaman közíró: . A házasság jelentése: kapcsolat 1 férfi és 1 nő között. ..............

És ezt még ki sem mondták, mert mi a lófasz lett volna más és kik között, ha nem egy férfi és egy nő között! Csak amióta divat lett az idiotizmus, azóta van ez bővebben kifejtve!

lobaszopiatej 2020.11.12. 15:26:02

@Helga Beauty Salon2:
"Őszintén?? Igen! Ugyanis mi vagyunk többen, tehát mi döntünk, minek fogadnánk mi el magunkra nézve kötelezőnek egy erőszakos marginális kisebbség akaratát, "

Buta emberből van sok, okosból kevés.
Légy rá büszke, hogy az előbbiekhez tartozol!

"az eddig csendes többség és pofán vágja "
Ráadásul erőszakos is vagy.

Helga Beauty Salon2 2020.11.12. 16:42:54

@lobaszopiatej: Komám, hogy te hova sorolod magad, az irreleváns, ettől nem jön meg az eszed! Ez a libsi intelligenciamítosz is röhej annak fényéében, hogy mekkora baromságok mellett vagytok képesek kiállni, az erőszak pedig szükséges rossz, hiszen nálatok a szép szó szart sem ér, mindig újabb köcsögségekkel basztatjátok a többséget, így nagyon ideje megmutatni, hogy nem a szar húzza le a vécét!

lobaszopiatej 2020.11.12. 17:51:39

Visszatérve a bloghoz, nem a Fidesz változott, hanem csak a kommunikációja.
De mindig is egyszemélyes párt volt, legfeljebb a vezére ma már elszokott a megmérettetéstől / politikai versengéstől, így arra is rájött, elég csak utólag megmagyarázni, mikor mit miért csinál.
Orbán időközben kitalálta a libsizést / sorosozást / migránsozást, emögött meg azt csinál amit akar, az állandósult hívőinek való megmagyarázás csak, ami változott/változik folyamatosan.
A hatalomhoz való való viszonya és kötődése ugyanolyan változatlan, mint régen.
Sőt, mindent megtesz azért, hogy ő is maradjon ott, még ha erkölcstelen is (lásd mostani 1-pártrendszert javasló törvénye, ha kell vétózva az uniót emiatt).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 17:56:20

@lobaszopiatej:

Ne viccelj.

Korai Fidesz: utánozni kell a nyugati, a nyugati úton kívül minden más nyomorúsághoz vezet.

Középső Fidesz: a nyugati konzervatív hagyomány a nyerő, a nyugati balos hagyomány kártékony.

Új Fidesz: a nyugati hagyomány alapjaiban téves, bár vannak benne jó elemek még így is.

Ez neked csak eltérő kommunikáció?

lobaszopiatej 2020.11.12. 20:20:31

@MAXVAL birсaman közíró:
Pontosan, ez csak a kommunikáció.
Mindenki meglepődött, amikor bevezették az 1kulcsost (ami egyébként jó, de a Kóka János találta ki), meg einstandolták a MANYUP-ot (senki se tudta előre). Akkor volt a gyorsnaszádozás, mikor az S&P lerontotta a besorolásunkat.
4-5 éve meg a Soros migráncs lipcsik.
A lényeg most is, hogy a Mészáros Lölő meg a rokonok pénzhez jussanak, a többi csak kommunikáció.
Most belengetjük a vétót, de milyen vétót? Azt hogy ne kapjunk támogatást? Ehhez mit szólnak majd a szavazók, hogy ne kapjon az ország több EU-s pénzt, pár lényegtelen törvénybetűért? Ne már.
Az lesz a vége, hogy dúl-fúl Orbán, csúnya Nyugat, 1-2 lényegtelen valamit megvétózunk, de aztán majd minden megy a régiben. Hisz ez csak politika meg színjáték, a végén úgyis az érdekek győznek, és ott az EU-ban a politikai oldalaknak szükségük van egymásra, nem engedik el egymást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 20:25:45

@lobaszopiatej:

Tehát pl. Hitler és Adenauer közt az eltérés csak kommunikáció. Egyes, leülhetsz.

lobaszopiatej 2020.11.12. 20:47:03

@MAXVAL birсaman közíró:

Amit Hitler kért, azok konkrétumok voltak, és 1:1-ben végrehajtották (pl zsidóirtás), aki nem engedelmeskedett neki, azt így vagy úgy kivégeztette.

A lipcsikkel való harc viszont elméleti síkon, egy párhuzamos elképzelt univerzumban zajlik, ami egy közönséges hatalmi leszámolást fedez (a kritikus hangok országból való kiűzése, pl CEU). De ha kell, népnemzethy NER is mindent megmagyaráz, legvégül pedig a kerestyén megtestesülés a mindent vivő fedőérv. (bármit mögéképzelhetsz)
A fociba öntött felesleges pénztömeg idén 2020-ban (nem korábban!) pl művészetre szánt pénznek lett kommunikálva (szintén utólag). Igy végre megtudtunk, a foci az művészet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 20:50:57

@lobaszopiatej:

Nem. A kérdés az, hogy radikális változást te kommunikációnak mondasz, ez az abszurdum.

lobaszopiatej 2020.11.12. 21:07:29

@MAXVAL birсaman közíró:
A Fidesz kommunikációja a szavazóknak szól, pont úgy hogy nekik tetsszen, és ez úgy változik, ahogyan a szél fúj.
Ez a kommunikáció vagy köszönőviszonyban sincs a történésekkel, vagy nem jelzik előre mit fog csinálni a párt (imént soroltam pár példát), vagy nem foglalkozik a legkomolyabb problémákkal (pl társadalom öregedése). Helyette álmokat ad (pl sport, foci), amik csak az elégedettséget növelik, de a gyakorlati hasznuk zéró.
Orbán egyszer el is árulta, ne azt nézzük mit mond, hanem mit csinál.
És tényleg.

white999 2020.11.12. 21:14:34

@MAXVAL birсaman közíró: Túlmisztifikálod. Baloldalt nem volt hely Viktornak ezért bement a széteső jobb helyére. Ez nem megvilágosodás hanem csak a hatalomhoz vezető út.. Később pedig megrészegítette az a tudat, hogy egyszemélyi vezető nem lehet liberális demokrataként, viszont a jobboldali populizmus kiválóan fekszik a személyiség jegyeihez. Mostanra pedig már teljesen bele is szeretett a szerepbe. Az összes többi okoskodás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 21:15:40

@lobaszopiatej:

Az, hogy x és nem-x az minden csak nem kommunikációbeli eltérés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 21:17:16

@white999:

A popuista fordulat kései, nincs közeahhoz, hogy a Fidesz a 90-es évek közepén változott.

A Fidesz akkori terve egyébként egy LMP-szerű projekt volt, azaz harmadik pólus létrehozása.

white999 2020.11.12. 21:26:49

@MAXVAL birсaman közíró: Nem figyeltél. Akkor még egyszer.

"Ez nem megvilágosodás hanem csak a hatalomhoz vezető út. Később pedig megrészegítette az a tudat, hogy egyszemélyi vezető nem lehet liberális demokrataként, viszont a jobboldali populizmus kiválóan fekszik a személyiség jegyeihez. Mostanra pedig már teljesen bele is szeretett a szerepbe. Az összes többi okoskodás."

Kulcs szavak: egyszemélyi vezető, jobboldali populista, beleszeretett

white999 2020.11.12. 21:29:15

@white999: Még valamit. Ennek Bush hoz Gore hoz semmi köze. Sokkal inkább Horthy-hoz Kádár-hoz Mátyás pajtás elvtárshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 21:30:05

@white999:

Ami mindegy. A végeredmény szempontjából MINDEGY, hogy jóságból teszel jót vagy félsz rossszar tenni.

Azt írtam "Nem tudom, 2009-ben Orbán csak pragmatikus okokból állt át vagy meggyőződásből, ezt nem vagyok képes átlátni, de ez végülis mindegy: a lényeg, hogy 2009 óta a jó oldalt erősíti. ".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 21:31:46

@white999:

Nyilván nem. Se Bush, se Gore nem áll közel a Fideszhez. S köztük az etérés eleve mininális. Ezért volt hatalmas Bencsik András bukása, aki annak idején ebből nemzeti-komcsi harcot vizionált.

white999 2020.11.12. 21:39:09

@MAXVAL birсaman közíró: Ízlések és pofonok. Végül is Kádár korban is volt olyan kinek jó volt. A komcsiknak. Ahogy most a fidesz is egy velejéig kommunista párt és jó a pártagoknak de másnak nem nagyon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.12. 21:41:58

@white999:

A kisember könnyen dünt: ideológiamentesen. Megnézi jobb volt-e 2010 előtt és után.

S a kisember nem fideszes.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása